江苏省苏州市苏州中学2021-2022学年高二第一次月考(10月)英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省苏州市苏州中学2021-2022学年高二第一次月考10月英语试卷 WORD版含解析 江苏省 苏州市 苏州 中学 2021 2022 学年 第一次 月考 10 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年江苏省苏州市苏州中学高二第一次月考(10月)英语试卷本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,满分150分,考试时间120分钟。所有答案均写在答题纸上。第卷(选择题,共95分)第一部分 听力(共两节,每题1.5分,共30分) 第一节 听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When did the woman learn to draw?A. In university. B. In high school. C. In the ch
2、ildhood.2. What did the woman tell the man?A. The pencil wasnt sharp.B. He could use her extra pen.C. She didnt bring the pencil sharpener.3. Why might the man be surprised?A. The woman was late.B. The woman arrived early.C. The woman worked overtime tonight.4. What does the man think of Bill?A. Hes
3、 thoughtful. B. Hes humorous. C. Hes careless.5. What does the boy probably want from the woman?A. Thirty more dollars. B. Twenty more dollars. C. Ten more dollars.第二节 听下面5段对话或独自。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答6-7题。6. What is
4、the conversation mainly about?A. Plans for the weekend. B. The mans phone usage. C. The best social apps.7. How many people does the man claim to usually text?A. 5. B. 6. C. 60.听第7段材料,回答第8-9题。8. What color are the mans glasses?A. Blue. B. Yellow. C. Brown.9. What is the probable relationship between
5、 the speakers? A. Colleagues. B. Friends. C. Doctor and patient.听第8段材料,回答第10-12题。10. What is the man banned from doing in school? A. Wearing jeans. B. Carrying a phone. C. Using a computer.11. What time of the year is it? A. Fall. B. Winter. C. Spring.12. What homework does the woman have for the ho
6、liday? A. Finishing an English report. B. Studying for a geography test.C. Reading chapters from her science textbook.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why did the man arrive late? A. He got stuck in traffic.B. He was unable to find parking.C. He had to take a different route.14. What was the weather like in the
7、 morning? A. It was raining. B. It was sunny. C. It was cloudy.15. What event did the man miss? A. A sports event. B. A food fair. C. A concert.16. Where are the speakers? A. At a park. B. At a stadium. C. At a television station.听第10段材料,回答第17至20题。17. How many brothers and sisters did Jin have? A. T
8、wo. B. Six. C. Seven.18. What was Jins first wuxia novel? A. The Book and the Sword.B. The Deer and the Cauldron.C. The Smiling, Proud Wanderer.19. When did Jin start working at a film company? A. In 1955. B. In 1957. C. In 1959.20. Who gave Jin Doctor of Philosophy degree? A. Soochow University.B.
9、Cambridge University.C. The Central University of Political Affairs.第二部分 阅读理解(共20题,每题2.5分,共50分)第一节 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AActivity centers provide a great family outing with opportunities to do outdoor activities, such as horse riding, rock climbing, treetop rope challenges, mini-golf and
10、 much more. Many of these centers also have a childrens soft play area, so you know children will be safe while they burn off some energy. These activity centers also provide great indoor alternatives should the weather be too cold and rainy to venture outdoors, as many activities will be held indoo
11、rs in poorer weather.The Chocolate Factory HawksheadIf you love chocolate, then you will love The Chocolate Factory in Hawkshead. Here you can book special chocolate-making workshops that cater to children, family groups or adults only. The workshops last around 45 minutes,and children are provided
12、with an apron and hairnet that they can keep along with their own creations.Kong Adventure CenterWhen the weather is poor,but you still want to climb, the Kong Center in Keswick offers challenges suitable for the entire family. There is a large indoor climbing wall with various challenges, a boulder
13、ing room (鹅卵石铺的房间) that includes a MoonBoard, a child-friendly climbing wall and a hard play area located within the caf.The Puzzling PlaceIf youre stuck for something to do on a rainy day in Keswick, then the Puzzling Place is a great way to spend a couple of hours. Be amazed at gravity-defying (反重
14、力的)rooms, test your perception with optical illusions and train your brain with testing puzzles. Located in the center of Keswick, this is a great attraction for the whole family.Rookin House Activity CenterRookin House is a family-owned activity center close to Penrith, offering a whole host of act
15、ivities suitable for both adults and children aged 4 and above. There is something to please everyone, with horse riding, off roading (越野驾驶), quad biking (骑四驱车) and shooting on the range available. You can even take a course in operating a JCB excavator! The center welcomes both groups and individua
16、l bookings.1. Which of the following challenges your brain?A. The Chocolate Factory Hawks-head.B. Kong Adventure Center.C. The Puzzling Place.D. Rookin House Activity Center.2. Which activity is not available in Rookin House?A. Horse riding.B. Rock climbing.C. Shooting.D. Quad biking.3. What do the
17、four activity centers have in common?A. They are open to people of all ages.B. They are intended for sports fans.C. They offer activities indoors.D. They are unsuitable for the entire family.【答案】1. C 2. B 3. C【解析】【分析】本文是应用文。文章介绍了四个活动中心提供家庭郊游可以从事的户外活动, 同时这样的中心也有儿童软性游乐区,可以在天气不好的情况下进行室内活动。【1题详解】细节理解题。根
18、据“The Puzzling Place中Be amazed at gravity-defying (反重力的)rooms, test your perception with optical illusions and train your brain with testing puzzles.”(令人费解的地方中被惊讶于地心引力房间,测试你的知觉与视错觉和训练你的大脑测试游戏。)得知,The Puzzling Place挑战你的大脑。故选C。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“There is something to please everyone, with horse riding
19、, off roading (越野驾驶), quad biking (骑四驱车) and shooting on the range available. You can even take a course in operating a JCB excavator! The center welcomes both groups and individual bookings.”(这里有一些让每个人都满意的东西,有骑马、越野、四轮自行车和靶场射击。你甚至可以学习操作JCB挖掘机的课程!本中心欢迎团体和个人预订。)得知,没有Rock climbing.攀岩项目。故选B。【3题详解】细节理解题。
20、根据第一段“These activity centers also provide great indoor alternatives should the weather be too cold and rainy to venture outdoors, as many activities will be held indoors in poorer weather.”(这些活动中心也提供了很好的室内选择,如果天气太冷或下雨,冒险到户外,因为许多活动将在室内举行,天气较差。)得知,这四个活动的共同点是提供室内活动。故选C。【点睛】BThe Chinese version of TikTo
21、k-Douyin is introducing a “teenage mode” that will limit the amount of time children under the age of 14 spend on the short-form video app to 40 minutes a day.The measure will apply to all Douyin users under the age of 14 who have registered for the app using their real names, Beijing-based ByteDanc
22、e announced in a statement on Saturday.Douyin will also be unavailable to those users between 10 p.m. and 6 a.m., the owner of TikTok and Douyin added.The company also urged parents to help their children register with real names, or otherwise manually enable “teenage mode.” ByteDance did not immedi
23、ately respond to a question from CNN Business about how it might enforce (执行) the- policy for those who dont use then real names.The app also said it would introduce new content-ranging from science experiments and museums to art gallery exhibition and natural scenery-by ByteDance to get ahead of po
24、tential regulation analysts at Citigroup Global Markets wrote in a Monday research note. They suggested that the decision could push other internet platforms with short video content to look at implementing similar restrictions.“Self-assessment and voluntary implementation (履行) of minor-protection m
25、easures by more platforms could help suggest platforms are being more socially responsible and potentially reassure parents and regulators,” they added.Douyin had at least 490 million users in November 2020, according to media research firm iiMedia Research.Chinese regulators have already started pr
26、essuring tech companies to curb the amount of time minors spend on their services.In June, China revised its “Minor Protection law,” which requires internet service providers including social media apps-to “set-up corresponding functions such as time management, content restriction and consumption l
27、imits for minors.”Douyins rival Kuaishou-which is backed by Tencent-introduced a similar setting for minors in2019.Chinas pressure on tech companies is part of sweeping new regulations on businesses focused on the next generation, from a heavy crackdown-on-private tutoring to rules for online gaming
28、.Last month, the country barred online gamers under the age of 18 from playing on weekdays and limited their play to just three hours most weekends.4. Which is the best title of the passage?A. Tech companies are limiting entertainment.B. Tech companies are facing a lot of pressure.C. Douyin is limit
29、ing kids to 40 minutes a day.D. Young generation is banned from short videos.5. What does the underlined word “curb” probably mean?A. saveB. controlC. increaseD. minimize6. Why does Douyin introduce new content to its platform?A. Because it is required by Chinese regulators.B. Because it fits the cu
30、rrent trend in regulations.C. Because it can appeal to more young people.D. Because it can help grab more market share.7. What can we learn from the passage?A. Children under 18 will not be able to use Douyin on weekdays.B. The “teenage mode” aims to help students focus 0on studies.C. Kuaishou is th
31、e first company to introduce setting for minors.D. There still exists some problem about “teenage mode”.【答案】4. C 5. B 6. B 7. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了抖音引进了“青少年模式”,限制青少年使用时间。【4题详解】主旨大意题。根据第一段“The Chinese version of TikTok-Douyin is introducing a “teenage mode” that will limit the amount of time chil
32、dren under the age of 14 spend on the short-form video app to 40 minutes a day.(中国版的tiktok -抖音正在引入一种“青少年模式”,将14岁以下儿童每天花在这款短视频应用上的时间限制在40分钟。)”及全文可知,文章主要介绍了抖音引进了“青少年模式”,限制青少年使用时间。所以“Douyin is limiting kids to 40 minutes a day.(抖音限制孩子每天40分钟)”作为文章标题最为合适。故选C。【5题详解】词义猜测题。根据划线词前半句“Chinese regulators have a
33、lready started pressuring tech companies(中国监管机构已经开始向科技公司施压,)”并结合上文可知,要求其限制未成年人使用其服务的时间。所以curb”为“控制”之意。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第五段“The app also said it would introduce new content-ranging from science experiments and museums to art gallery exhibition and natural scenery-by ByteDance to get ahead of potenti
34、al regulation analysts at Citigroup Global Markets wrote in a Monday research note. They suggested that the decision could push other internet platforms with short video content to look at implementing similar restrictions.(花旗集团全球市场分析师在周一的一份研究报告中写道,这款应用还表示,它将通过字节跳动引入新的内容,包括科学实验、博物馆、美术馆展览和自然风景等,以赶在潜在
35、监管部门之前推出。他们表示,这一决定可能会促使其他拥有短视频内容的互联网平台考虑实施类似的限制。)”和第六段“Self-assessment and voluntary implementation (履行) of minor-protection measures by more platforms could help suggest platforms are being more socially responsible and potentially reassure parents and regulators,” they added.(他们补充说:“更多平台的自我评估和自愿实施
36、小额保护措施,可能有助于表明平台正在变得更有社会责任感,并可能让家长和监管机构放心。”)”可知,抖音要在其平台上引入新内容是因为它符合当前监管的趋势。故选B。【7题详解】推理判断题。根据第四段“ByteDance did not immediately respond to a question from CNN Business about how it might enforce (执行) the- policy for those who dont use then real names.(字节跳动没有立即回应来自CNN商业频道的一个问题,即它将如何对那些没有使用真实姓名的人执行这项政策
37、。)”可推断,关于“青少年模式”仍然存在一些问题。故选D。CEverybody loves a fat pay rise. Yet pleasure at your own can disappear if you learn that a colleague has been given a bigger one. Indeed, if he has a reputation for lazy, you might even be angry. Such behaviour is regarded as “all too human,” with the underlying assumpt
38、ion that other animals would not be capable of this finely developed sense of resentment (不满). But a study by Sarah Brosnan and Franks de Waal of Emory University in Atlanta, Georgia, which has just been published in Nature, suggests that it is all too monkey, as well.The researchers studied the beh
39、aviour of female brown capuchin monkeys. They look cute. They are good-natured, co-operative creatures, and they share their food readily. Above all, like their female human counterparts, they tend to pay much closer attention to the value of “goods and services” than males.Such characteristics make
40、 them perfect candidates for Dr. Brosnans and Dr. de Waals study. The researchers spent two years teaching their monkeys to exchange tokens(代币) for food. Normally, the monkeys were happy enough to exchange pieces of rock for slices of cucumber. However, when two monkeys were placed in separate but c
41、onnected rooms, so that each could observe what the other was getting in return for its rock, their behaviour became markedly different.In the world of capuchins, grapes are luxury goods (and much preferable to cucumbers). So when one monkey was handed a grape in exchange for her token, the second w
42、as reluctant to hand hers over for a mere piece of cucumber. And if one received a grape without having to provide her token in exchange at all, the other either threw her own token at the researcher or out of the room, or refused to accept the slice of cucumber. Indeed, the mere presence of a grape
43、 in the other chamber (without an actual monkey to eat it) was enough to inspire resentment in a female capuchin.The researchers suggest that capuchin monkeys, tike humans, are guided by social emotions. In the wild, they are a co-operative, group-living species. Such cooperation is likely to be sta
44、ble only when each animal feels it is not being cheated. Feelings of righteous anger, it seems, are not the preserve of people alone. Refusing a lesser reward completely makes these feelings abundantly clear to other members of the group. However, whether such a sense of fairness evolves independent
45、ly in capuchins and humans, or whether it stems from the common ancestor that the species had 35 million years ago, is, as yet, an unanswered question.8. In the opening paragraph, the author introduces his topic by_.A. making a comparisonB. making an assumptionC. giving a conclusionD. explaining a p
46、henomenon9. The statement “it is all too monkey” (Last line, Paragraph 1) implies that_.A. anger towards unfairness is also monkeys natureB. monkeys arc also angered by lazy rivalsC. monkeys, like humans, tend to be jealous of each otherD. no animals other than monkeys can develop such emotions10. D
47、r. Brosnan and Dr. de Waal have eventually found in their study that the monkeys_.A. prefer grapes to cucumbersB. will not be co-operative if feeling cheatedC. can be taught to exchange thingsD. are unhappy when separated from others11. What can we infer from the last paragraph?A. Monkeys can be tra
48、ined to develop social emotions.B. Cooperation among monkeys remains stable only in the wild.C. Animals usually show their feelings openly as humans do.D. How a sense of fairness in humans evolves is uncertain.【答案】8. A 9. A 10. B 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了由佐治亚州亚特兰大埃里莫大学的Sarah Brosnan和Frans de Waa
49、l对猴子个性进行的一项研究。【8题详解】推理判断题。从文章第一段“Everybody loves a fat pay rise. Yet pleasure at your own can disappear if you learn that a colleague has been given a bigger one. Indeed, if he has a reputation for lazy, you might even be angry. Such behaviour is regarded as “all too human,” with the underlying assu
50、mption that other animals would not be capable of this finely developed sense of resentment (不满).(人人都喜欢大幅度加薪。然而,如果你得知某个同事得到了更大的加薪,你自己的快乐可能就会消失。事实上,如果他有懒惰的名声,你甚至可能会生气。这种行为被认为是“人之常情”,其潜在的假设是其他动物不可能具有这种高度发达的不满意识。)” 可知,在第一段中,作者通过对比介绍了其主题。故选A。【9题详解】句意猜测题。根据上文Such behaviour is regarded as “all too human,”
51、 with the underlying assumption that other animals would not be capable of this finely developed sense of resentment (不满). (这种行为被认为是“人之常情”,其潜在的假设是其他动物不可能具有这种高度发达的不满意识。)”和“as well(也)”可知,Sarah Brosnan和Frans de Waal进行的研究则表明猴子同样会“因为不公平而不愤怒”,故划线部分的意思是“怨恨不公平也是猴子的天性”,故选A。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“Such co-operati
52、on is likely to be stable only when each animal feels it is not being cheated.(有当每只动物都觉得自己没有被欺骗时,这种合作才可能是稳定的。)”可知Brosnan和de Waal博士最终在他们的研究中发现猴子如果感到被欺骗,就不会合作,故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“However, whether such a sense of fairness evolves independently in capuchins and humans, or whether it stems from the c
53、ommon ancestor that the species had 35 million years ago, is, as yet, an unanswered question.(然而,这种公平感是在卷尾猴和人类身上独立进化出来的,还是起源于3500万年前的共同祖先,这仍然是一个悬而未决的问题。)”可推断,人类的公平感如何进化是不确定的。故选D。DIf youre into sports, youve seen it happen. Youve probably even experienced it: Football players shaking hands after four
54、 quarter of knocking each other around. Tennis players jumping over the net to shake hands with their opponents after a hard-fought match. Its all part of sportsmanship, a great tradition in sports and competition that means playing clean and handing both victory and defeat with grace, style, and di
55、gnity.What Is Sportsmanship?Some people define good sportsmanship as the “golden rule” of sports-in other words, treating the people you play with and against as youd like to be treated yourself. You show good sportsmanship when you show respect for yourself, your teammates, and your opponents, for
56、the coaches on both sides, and for the referees, judges, and other officials.But sportsmanship isnt just reserved for the people on the field. Cheerleaders, fans, and parents also need to be aware of how they behave during competition. Sportsmanship is a style and an attitude, and it can have a posi
57、tive influence on everyone around you.Win or Lose, Sportsmanship Helps You Get ThroughEveryone feels great when they win, but it can be just as hard to be a good sport when youve won a game as when youve lost one. Good sportsmanship takes maturity and courage-when you work really hard at a sport, it
58、s not easy to admit you made a bad play or that someone has more skills than you. In competition-as in life-you may not always win but you can learn something from losing, too.When you do lose-and it will happen-dont take it out on your opponent, blame the officials, or blame your team. When it come
59、s to losing, good sportsmanship means congratulating-the winners promptly and willingly, Also, it means accepting the games outcome without complaint and without excuses, even if you sometimes might suspect the referees made some questionable calls.When you win, the trick is to be a gracious and gen
60、erous winner. Good sportsmanship means acknowledging victories without humiliating opponents, being quietly proud of success, and letting victories speak for themselves. Even if you win by a landslide, good sportsmanship means still finding ways to compliment your opponents.Practicing Good Sportsman
61、shipLearn as much as you can about your sport. Play by its rules. Show up for practice, work hard, and realize that on a team, everyone deserves a chance to play.Talk politely and act courteously toward everyone before, during, and after games and events.Stay cool. Even if others are losing their te
62、mpers, it doesnt mean you have to. Remind yourself that no matter how hard youve practiced and played, it is, after all, just a game.Avoid settling disputes with violence. If youre in a difficult situation or someones threatening you, seek help immediately from your coach or from an official.Cheer y
63、our teammates on with positive statements-and avoid trash-talking (废话) the other team.Acknowledge good plays, even when someone on the other team makes them.Whether you win or lose, congratulate your opponents on a game well played.Fair and FunGood sportsmanship means not having a “_” attitude. Most
64、 athletes who dont have a “_” attitude are more likely to talk about how much they love their sport and how much personal satisfaction and enjoyment they get from participation alone.So although its great to be a champion, its even better to have enjoyed the process of trying to reach the top. Its b
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-564928.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(新教材适用)2024版高考语文二轮总复习 第1部分 考点精讲 复习板块2 古代诗文阅读 专题1 文言文阅读 考点练透5 精筛细选按点概括——文言简答要全面课件.ppt
