分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型江苏省连云港市2021-2022学年高二英语下学期期末调研考试试题(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:565453
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOCX
  • 页数:23
  • 大小:45.78KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 连云港市 2021 2022 学年 英语 学期 期末 调研 考试 试题 Word 解析
    资源描述:

    1、20212022学年第二学期期末调研考试高二英语试题第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman probably do?A. Leave the shop. B. Have another drink. C. Taste hot chocolate.2. How does the man feel about his midterm exam?

    2、A. Satisfied. B. Surprised. C. Unsure.3. Where does the conversation take place?A. In a travel agency. B. In a hotel. C. In an art museum.4. What is the weather like now?A. Sunny. B. Stormy. C. Foggy.5. What are the speakers mainly discussing?A. Their sick baby. B. The hot weather. C. Their health c

    3、ondition.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why is the man talking to the woman?A. She doesnt have a ticket.B. She parks in the wrong place.C. She doesnt pay the parking fee.7. What do

    4、es the woman suggest the man do?A. Remove the tree.B. Stay behind the tree.C. Keep the sign in plain sight.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why did John Morrison leave the company?A. He was poor in health.B. He started his own business.C. He jumped to another company.9. What does the woman have to do this week?A.

    5、Read some rsums. B. Reply to an ad. C. Post a job ad.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does the man most likely work?A. In a hotel. B. In a restaurant. C. In a club.11. Why is the woman calling?A. To check a reservation.B. To cancel a reservation.C. To make a reservation.12. What will everyone have?A. Milk

    6、. B. Cheese. C. Chocolate cakes.听第9段材料,回答第13至.16题。13. Who is the man going to play golf with?A. His schoolmates. B. The woman. C. His workmates.14. What will the woman do this Friday?A. Do sports in a school gym.B. Celebrate a special occasion.c. Take a course at night school15. What do we know abou

    7、t the man?A. He is on a basketball team.B. He is not good at basketball.C. He prefers working out in the gym.16. What does the woman think of playing basketball?A. Boring. B. Beneficial. C. Challenging.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the talk mainly about?A. Writing good CVs.B. Attending an interview.

    8、C. Sharing work experience.18. What is the second point mentioned by the speaker?A. Educational background.B Professional skills.C. Personal details.19. How many suggestions docs the speaker make?A. Three. B. Four. C. Five.20. What is the most important according to the speaker?A. To reflect your pe

    9、rsonality.B. To describe your spare-time life.C. To show your qualifications for the job.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AAs much of the world is slowly reopening following the pandemic, its time to take those long-postponed travel plans off the shelf and

    10、make them a reality. This year, Lonely Planet highlighted its top 10 cities, regions and countries see part of lists below.BelizeWant to explore Mayan ruins, swim in electric-blue waters and view rich wildlife? Belize has all of this and more, accessible via direct flights from multiple North Americ

    11、an cities. If youre waiting for Australia to open up its borders, try Belize instead. US travelers wont need to worry about jet lag (时差). Meanwhile, the language-cautious will appreciate that Belizes national language is English.EgyptEgypt is home to the Pyramids of Giza, one of the seven wonders of

    12、 the world. Despite their more than 4, 500 years of history, we are still learning more about these architectural marvels every year. The 207-foot-tall Pyramid of Dozer, the oldest of the group, was reopened to the public just last year.OmanIn Musandam, Oman, bordering the Strait of Hormuz, mountain

    13、s reach heights of 2, 000 meters to create an amazing backdrop for narrow stretches of Water. Within the same trip, you can also experience “the Empty Quarter,” a wide area of desert where Oman meets Yemen, Saudi Arabia and the United Arab Emirates.AnguillaAnguilla is an overseas British territory (

    14、领土) and the attractive Caribbean Island deserves a closer look. CNN contributor Hannah Seligson once spoke highly of the islands “greenish sea, 33 public beaches, 26, amazing hotels and food”.1. What can US travelers do in Belize?A. Adjust to time difference.B. Enjoy beautiful desert scenery.C. Fly

    15、straight to Australian borders.D. Communicate with local people freely.2. Where should travelers go to see the charm of architecture?A. Belize.B. Egypt.C. Anguilla.D. Oman.3. What is the unique feature of Anguilla?A. Convenient transport.B. Water-related activities.C. Ancient civilizations.D. High-q

    16、uality accommodation.【答案】1. D 2. B 3. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了孤独星球重点突出的部分城市,地区和国家。【1题详解】细节理解题。根据Belize部分中的“US travelers wont need to worry about jet lag (时差). Meanwhile, the language-cautious will appreciate that Belizes national language is English.(美国游客不用担心时差了。同时,说谨慎的语言美国人将知道Belize的民族语言是英语)”可知,Bel

    17、ize的民族语言是英语,所以美国人可以和当地人很自由地交流。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Egypt部分中的“Despite their more than 4, 500 years of history, we are still learning more about these architectural marvels every year. (尽管它们已有4500多年的历史,每年我们仍然可以对这些建筑奇迹有更多的了解)”可知,游客可以去埃及欣赏建筑的魅力。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Anguilla部分中的“CNN contributor Hannah Seligson

    18、 once spoke highly of the islands “greenish sea, 33 public beaches, 26, amazing hotels and food”.(CNN的撰稿人 Hannah Seligson曾经高度评价这个岛屿“绿色的海洋,33个公共海滩,26摄氏度,令人惊叹的酒店和食物”)”可知,Anguilla的独特特征是它有高质量的住宿条件。故选D。BOne of the basic expectations the public have of doctors is honesty. But what would you think if I tol

    19、d you that research has shown that 70 percent of the doctors admitted to lying to their patients? It is unforgivable, surely?Mrs. Walton was in her eighties and desperate to see her husband. Shed been in hospital after a fall and was in pain. She called out for him frequently and couldnt understand

    20、why he wasnt there to comfort her. She was becoming more and more distressed and would try to get up to find him, despite being at risk of falling again.“Hes on his way. Dont worry,” the nurses would say and this would calm her down. I confess I said the same thing to her. Shed smile and roll her ey

    21、es and say how he was always late for tings and tell the same story about him being late for their wedding nearly 600 years ago. But in reality, hed died two years ago.What Mrs. Walton had is Alzheimers disease. Sufferers lose their short term memory, but recall memories from the distant past. They

    22、are trapped forever in a confusing past that has little connection to the present, but are at a loss to explain. They feel upset, scared and confused that they are in a strange place, even when they in their homes surrounded by their family, because they have regressed (退化) back to decades ago.The l

    23、ies that doctors, nurses, carers and families tell these patients are not big, complicated lies they are intended to change the subject swiftly. When done in the right way, it is kind and sympathetic.4. What does the author think of doctors lying?A. Unforgivable.B. Unbearable.C. Understandable.D. Un

    24、believable.5. What happened to Mrs. Walton?A. She had another fall.B. She suffered memory loss.C. She was trapped in her ward.D. She was treated badly in hospital.6. What does the underlined word “confess” in Paragraph 3 probably mean?A. Regret.B. Boast.C. Guess.D. Admit.7. What we learn from the te

    25、xt?A. White lies dont hurt.B. The first wealth is health.C. Honesty is the best policy.D. A good medicine tastes bitter.【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章通过医生和护士对患有老年痴呆症的沃尔顿太太说谎的事例得出医生和护士喜欢说谎的原因。【4题详解】推理判断题。根据最后一段“The lies that doctors, nurses, carers and families tell these patients are not

    26、big, complicated lies they are intended to change the subject swiftly. When done in the right way, it is kind and sympathetic.”(医生、护士、护理人员和家属对这些患者说的谎话并不是大而复杂的谎话他们的目的是迅速改变话题。如果采取正确的方式,它是善良和富有同情心的。)可知,作者能够理解医生他们为什么说谎。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第四段“What Mrs. Walton had is Alzheimers disease. Sufferers lose thei

    27、r short term memory, but recall memories from the distant past.”(沃尔顿太太得了老年痴呆症。患者会失去短期记忆,但会回忆起遥远的过去。)可知,沃尔顿太太患了老年痴呆症,会失去短期记忆。故选B。【6题详解】词句猜测题。根据第三段“Hes on his way. Dont worry, the nurses would say and this would calm her down. I confess I said the same thing to her. ”(“他在路上。别担心,”护士们会说,这会让她平静下来。我confes

    28、s我对她说过同样的话。)可知,为了让沃尔顿太太平静下来,作者也承认说过“他在路上,别担心”这样的话。因此,confess与admit同义,意为“承认”。故D项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“The lies that doctors, nurses, carers and families tell these patients are not big, complicated lies they are intended to change the subject swiftly. When done in the right way, it is kind and sympathe

    29、tic.”(医生、护士、护理人员和家属对这些患者说的谎话并不是大而复杂的谎话他们的目的是迅速改变话题。如果采取正确的方式,它是善良和富有同情心的。)可知,有时候说谎并不是为了欺骗,而是为了改变话题。因此,从这篇文章,我们能学到“善意的谎言无伤大雅”。故选A。CAs humans, weve built connections and bonds with certain genres (体裁) or musical styles as a way to express ourselves. Music is a powerful tool to access information about

    30、 ourselves. A recent study is offering new insight into how our favorite tunes are linked to our personalities.The study spanning six continents with more than 350, 000 participants showed that personality types are linked with certain musical preferences. During the study, people from more than 50

    31、countries self-reported their enjoyment of 23 different music genres while also completing a personality questionnaire. The researchers also had the participants listen to brief clips of music from 16 different genres of Western music and rank them.Songs like Ed Sheerans Shivers appeal to extroverts

    32、 (性格外向者), while adorable people would be happy listening to Whats Going On by Marvin Gaye. Meanwhile, open people tend to enjoy Nina Simone or David Bowies classic Space Oddity. And all of these types of songs have appeal that cross national borders, according to the study.“ We were surprised at jus

    33、t how much these patterns between music and personality were alike across the globe, ” said study author David Greenberg, honorary research associate at the University of Cambridge, in a statement.“ People may be divided by geography, language and culture, but if an extrovert in one part of the worl

    34、d likes the same music as extroverts elsewhere, that suggests that music could be a very powerful bridge. Music helps people to understand one another and find common ground. ” The researchers acknowledge that musical taste isnt set in stone and can change. But the study provides a foundation for un

    35、derstanding how music can cross other social divisions and bring people together.8. What did participants do during the study?A. They travelled 50 countries.B. They enjoyed 39 music clips.C. They filled in a questionnaire.D. They ranked personality types.9. Who is more likely to be popular with love

    36、ly people?A Ed Sheeran.B. Marvin Gaye.C. Nina Simone.D. David Bowie.10. Which of the following will David Greenberg agree with?A. Culture affects musical taste.B. Geography decides music genres.C. Music promotes communication.D. Personality equals music patterns.11. What can be a suitable title for

    37、the text?A. What Determines Our PersonalityB. Why Music Brings People TogetherC. What Music Reveals about Our MoodsD. How Music Reflects Our Preferences【答案】8. C 9. B 10. C 11. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一项研究表明,音乐能与我们的性格联系在一起,并解释了其原因。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“During the study, people from more than 50 countrie

    38、s self-reported their enjoyment of 23 different music genres while also completing a personality questionnaire. (在这项研究中,来自50多个国家的人们自我报告了他们对23种不同音乐类型的享受,同时还完成了一份个性问卷。)”可知,在研究中,参与者填写了一份问卷,故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中的“while adorable people would be happy listening to Whats Going On by Marvin Gaye. (而可爱的人听到M

    39、arvin Gaye的歌会很高兴。)”可知,Marvin Gaye更可能受到可爱的人的欢迎,故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“People may be divided by geography, language and culture, but if an extrovert in one part of the world likes the same music as extroverts elsewhere, that suggests that music could be a very powerful bridge. Music helps people to

    40、understand one another and find common ground. (人们可能会因地理、语言和文化而分裂,但如果世界上某个地方的外向者与其他地方的外向者喜欢同样的音乐,那就意味着音乐可能是一座非常强大的桥梁。音乐帮助人们相互理解,找到共同点。)”可知,音乐可以作为桥梁,促使人们交流,故选C。【11题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中“A recent study is offering new insight into how our favorite tunes are linked to our personalities.(最近的一项研究提供了一个新的视

    41、角,即我们最喜欢的音乐是如何与我们的性格联系在一起的。)”可知,文章主要介绍了一项研究表明,音乐能与我们的性格联系在一起,并解释了其原因,由此可知,B项“Why Music Brings People Together(为什么音乐能让人们走到一起)”适合做文章的标题,故选B。DRobots have been around for six decades or so. Originally, they were simple devices which did as they were told, working on assembly lines (流水线) in a robotic man

    42、ner. They were often kept in cags to stop people getting too close. Now, they are stepping out of their cages, equipped with advanced sensors and machine learning. Clearly, the pace of automation is likely to see up, for two reasons.The first reason is that covid-19 has created social changes which

    43、look likely to continue. The “Great Resignation”, in which millions around the world have quit their jobs, may in part be a consequence of lockdowns creating new opportunities for home working. These so-called lifestyle choices about which jobs to do, together with creaking (岌岌可危的) supply chains and

    44、 a boom in e-commerce, have left warehouses and many other businesses struggling to employ workers.The second reason is that the robots are getting better. In factories, they are working alongside people. Such robots will increasingly help out in other places too, including hospitals, and in roles,

    45、such as caring for an ageing society which, post-covid, has got used to a more technological future for health care, with “telemedicine” via remote doctors and health-monitoring mobile-phone apps.Even so, the rise of robots makes some people fear for their jobs and ask how they will earn a living. T

    46、here is a similar fear in health care that robots will destroy jobs. Indeed, instead of destroying jobs, robots can create them by making businesses more efficient, allowing firms to expand. As Dr. Christensen points out, for the past decade manufacturing employment in America has grown, even as the

    47、 number of factory robots increased.Although some experts believe robots will enhance human capability, one problem is that regulation falls behind technology. It seems an awful lot of meetings lie ahead for roboticists and regulators to determine how machines and people will work together.12. How i

    48、s Paragraph 1 developed?A. By providing an example.B. By quoting a saying.C. By making a comparison.D. By explaining a concept.13. What is the result of the “Great Resignation”?A. The tendency to work at home.B. The broken-down supply chains.C. The development of e-commerce.D. The difficulty in empl

    49、oying workers.14. What does Paragraph 4 mainly talk about?A. Experts arguments about robots.B. Robots influence on employment.C. Peoples worries about losing jobs.D. Improvement in business efficiency.15. What is the authors attitude towards the current regulation?A. Favourable.B. Critical.C. Indiff

    50、erent.D. Intolerant.【答案】12. C 13. D 14. B 15. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了机器人自动化步伐加快的两个原因。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“Robots have been around for six decades or so. Originally, they were simple devices which did as they were told, working on assembly lines (流水线) in a robotic manner. They were often kept in cags

    51、 to stop people getting too close. Now, they are stepping out of their cages, equipped with advanced sensors and machine learning. (机器人已经存在了60年左右。最初,它们只是简单的装置,按照指示来工作,以机器人的方式在流水线上工作。它们经常被关在笼子里,以防人们靠它们太近。现在,它们走出笼子,装备了先进的传感器和机器学习)”可知,第一段将原来的机器人和现在的机器人做对比。由此可知,第一段通过作比较来发展的。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段中的“The

    52、“Great Resignation”, in which millions around the world have quit their jobs, may in part be a consequence of lockdowns creating new opportunities for home working. These so-called lifestyle choices about which jobs to do, together with creaking (岌岌可危的) supply chains and a boom in e-commerce, have l

    53、eft warehouses and many other businesses struggling to employ workers.(全球数以百万计的人辞去了工作,这种“大辞职”结果可能是在一定程度上封锁为机器人在家工作创造了新机会。这些所谓的生活方式选择,加上脆弱的供应链和电子商务的繁荣,使得仓库和许多其他企业难以雇佣工人)”可知,“大辞职”的结果是很难雇佣到工人。故选D。【14题详解】主旨大意题。根据第四段“Even so, the rise of robots makes some people fear for their jobs and ask how they will

    54、earn a living. There is a similar fear in health care that robots will destroy jobs. Indeed, instead of destroying jobs, robots can create them by making businesses more efficient, allowing firms to expand. As Dr. Christensen points out, for the past decade manufacturing employment in America has gr

    55、own, even as the number of factory robots increased.(即便如此,机器人的兴起还是让一些人担心自己的工作,并问自己将如何谋生。医疗保健领域也存在类似的担忧,担心机器人会破坏就业。事实上,机器人不仅不会破坏就业机会,反而可以通过提高企业效率、允许企业通过扩张来创造就业机会。正如克里斯滕森博士说的,过去十年来,尽管工厂机器人的数量在增加,美国的制造业就业人数还在一直在增长)”可知,第四段主要讲了机器人对就业的影响。故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“Although some experts believe robots will en

    56、hance human capability, one problem is that regulation falls behind technology. It seems an awful lot of meetings lie ahead for roboticists and regulators to determine how machines and people will work together.(尽管一些专家相信,机器人将提高人类的能力,但有一个问题是监管落后于技术。机器人专家和监管机构似乎还要召开大量会议,以确定机器和人类如何协同工作)”可知,作者认为现在的监管落后于

    57、技术,机器人专家和监管机构还要召开大量会议,来确定机器和人类如何协同工作。由此可推知,对于现在的监管,作者的态度是批评的。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The third Easter of COVID-19 is upon us, and there will probably be fewer cultural events than we are used to. But that doesnt mean we should be sad during the spring

    58、festivities. _16_ Decorate your homeEaster is a celebration of spring. Nature is waking up after its long winter sleep. _17_ You can make your wreath (花环) for the front door or let seeds sprout.The magic of Easter cookingTraditional dishes are also an inherent part of Easter. In addition to the simp

    59、ler ones like egg spread, you should not forget to bake a lamb pie and mazanec. If you prefer savoury pastries, you can try Easter jid. _18_ Dont forget to make a strong broth for soup full of springs first vegetables.Get creative with egg decorations_19_ You can teach them the tried and tested tech

    60、niques or leave room for creativity and decorate the eggs in an original way. After all, no one says we have to be stuck in the way our grandmothers celebrated Easter. Find your own decorations that you and your kids will have the most fun with.Go for a walkThe first days of spring literally invite

    61、you to take a walk. _20_ Spring walks whether alone, with family, or with friends are among the best of the year. Besides admiring the gardens and the awakening landscape, you can also take inspiration from your neighbors decorations and borrow ideas for your own home.A. But how to enjoy them to the

    62、 fullest?B. So, decorate your home with Easter symbols.C. April comes in like a lion and goes out like a lamb.D. There are no limits to your imagination and creativity.E. Decorating eggs is something youll enjoy most with children.F. Other classic dishes include roast lamb, rabbit, or even goat meat

    63、.G. The sun is getting stronger and the first plants are waking up in the gardens.【答案】16. A 17. B 18. F 19. E 20. G【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了新冠疫情以来的第三个复活节即将来临,在此期间人们该如何做来庆祝复活节。【16题详解】上文“But that doesnt mean we should be sad during the spring festivities. (但这并不意味着我们应该在春季节日期间感到悲伤)”提到在节日时我们不应该悲伤,结合下文可知,下文

    64、提到了节日期间的一些活动,由此可推知,空处应该总领下文,A项“But how to enjoy them to the fullest?(但是怎样才能最大限度地享受它们呢?)”符合,和下文构成问答关系,故选A。【17题详解】根据标题“Decorate your home(装饰你的家)”可知,本段主要讲复活节期间要装饰你的家,上文“Easter is a celebration of spring. Nature is waking up after its long winter sleep.(复活节是春天的庆典。大自然在漫长的冬眠后苏醒了)”提出复活节是春天的庆典,下文“You can ma

    65、ke your wreath (花环) for the front door or let seeds sprout.(你可以在前门做花环或者让种子发芽)”具体指出复活节如何装饰自己的家,空处应该引起下文,指出要在复活节装饰自己的家,B项“So, decorate your home with Easter symbols.(所以,用象征复活节的东西来装饰你的家)”符合,呼应本段标题,故选B。【18题详解】上文“In addition to the simpler ones like egg spread, you should not forget to bake a lamb pic an

    66、d mazanec. If you prefer savoury pastries, you can try Easter jid.(除了像摊鸡蛋这样简单的方法外,你也不应该忘记烤羊肉馅饼和玛扎内克。如果你喜欢美味的糕点,你可以试试复活节美食jid)”提到复活节期间的一些传统的饮食,空处应该承接上文,继续描写一些其他菜肴,F项“Other classic dishes include roast lamb, rabbit, or even goat meat.(其他经典菜肴包括烤羊肉,兔肉,甚至山羊肉)”符合,故选F。【19题详解】根据本段标题“Get creative with egg de

    67、corations(在鸡蛋装饰上发挥创造力)”可知,本段主要介绍复活节期间要在装饰鸡蛋上发挥创造力,下文“You can teach them the tried and tested techniques or leave room for creativity and decorate the eggs in an original way. (你可以教他们经过考验的技术,或者留出创造性的空间,用原创的方式装饰鸡蛋)”描写了家长应该如何教孩子装饰鸡蛋,空处应该引起下文,E项“Decorating eggs is something youll enjoy most with childre

    68、n.(装饰鸡蛋是你和孩子们最喜欢的事情)”符合,其中下文“them”代指选项中的“children”,故选E。【20题详解】上文“The first days of spring literally invite you to take a walk. (春天的第一天真的邀请你去散步)”指出春天的第一天要出去散步,空处应该承接上文,具体指出为什么春天的第一天要去散步,G项“The sun is getting stronger and the first plants are waking up in the gardens.(太阳越来越强,花园里的第一批植物开始苏醒)”符合,故选G。第三部分

    69、 语言如识运用(共三节,满分30分)第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可填入空白处的最佳选项。It was June 15, and in two days I would be thirty. I was _21_ about entering a new decade of my life and feared that my best years were now behind me.My daily _22_ included going to the gym for a workout. Every mo

    70、rning I would see Nicholas at the gym. He was in terrific _23_ , even though he was 79 years old. As I _24_ Nicholas on this special day, he noticed I wasnt full of my _25_ vitality (活力) and asked if there was anything wrong. I told him I was _26_ thirty. I wondered how I would _27_ my life once I r

    71、eached Nicholass age, so I asked him, “What was the _28_ time of your life?” Without _29_, Nicholas replied, “Well, Joe, this is my philosophical answer to your philosophical _30_:“During my _31_ of life, I always had the best time of my life went to school, got my first job and had responsibilities

    72、 and got _32_ for my efforts, fell in love with my wife, _33_ World War II, became a young father, watched my children grow up ” “And now, Joe, I am seventy-nine years old. I have my _34_ , I feel good and I am in love with my wife just as I was when we first _35_. This is the best time of my life.

    73、”21. A. curiousB. excitedC. anxiousD. certain22. A. habitB. routineC. scheduleD. procedure23. A. shapeB. needC. mindD. faith24. A. welcomedB. recognizedC. consultedD. greeted25. A. regularB. usualC. ordinaryD. normal26. A. passingB. missingC. growingD. turning27. A. tum back toB. look back onC. make

    74、 up forD. cry out for28. A. bestB. worstC. happiestD. saddest29. A. permissionB. hesitationC. commentD. complaint30. A. knowledgeB. questionC. theoryD. debate31. A. courseB. breakC. holidayD. period32. A. changedB. lostC. startedD. paid33. A. sufferedB. escapedC. survivedD. won34. A. healthB. patien

    75、ceC. ambitionD. courage35. A. leftB. huggedC. metD. married【答案】21. C 22. B 23. A 24. D 25. B 26. D 27. B 28. A 29. B 30. B 31. A 32. D 33. C 34. A 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要描写作者因为自己的年龄而产生焦虑。在路上遇见的尼古劳斯察觉作者不对劲,作者告诉他原因并问他一生中最美好的事情是什么。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我对进入人生的新十年感到焦虑,担心我最美好的时光已经过去了。A.curious好奇的;B.excited

    76、兴奋的;C.anxious焦虑的;D.certain肯定的。根据后文“ and feared that my best years were now behind me”可知,我有点焦虑。故选C项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:我的日常活动包括去健身房锻炼。A.habit习惯;B.routine惯例;C.schedule安排;D.procedure程序。根据语境“included going to the gym for a workout. ”可知,我每天都去健身,这是我每天都要做的事。daily routine意为“日常事务”。故选B项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:尽管他

    77、79岁了,但他的身材很棒。A.shape形状;B. need需要;C.mind思想;D.faith信任。根据上文“ Every morning I would see Nicholas at the gym.”可推知,他每天早上去健身房锻炼,因此身材很好。故选A项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:句意:在这个特殊的日子里,当我向尼古拉斯打招呼时,他注意到我并没有像往常一样充满活力,问我有什么不对劲。A.welcomed欢迎;B.recognized认出;C. consulted商议;D.greeted打招呼。根据后文“he noticed I wasnt full of my 5 vit

    78、ality (活力) and asked if there was anything wrong. ”可知,我跟尼古拉斯是日常打招呼。故选D项。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A.regular有规律的;B.usual通常的;C. ordinary普通的;D.normal正常的。根据后文“ asked if there was anything wrong”可知,尼古拉斯觉得我跟往常不一样,问我是不是有什么事。 故选B项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:我告诉他我快三十岁了。A.passing经过;B. missing想念;C.growing生长;D.turning变得。根据

    79、上文“It was June 15, and in two days I would be thirty. ”可知,我快到30岁了。turn后接年龄,意为“到多少岁”。故选D项。【27题详解】考查动词短语辨析。句意:我想知道,一旦我到了尼古拉斯的年龄,我会如何回顾我的生活,所以我问他:“你一生中最美好的时光是什么时候?”A.tum back to返回;B.look back on回忆;C. make up for补偿;D.cry out for 迫切需要。根据语境“I wondered how I would 7 my life once I reached Nicholass age”以及后

    80、文“What was the 8 time of your life? ”可推知,作者想知道自己在尼古拉斯的年纪时会怎样回首往事。故选B项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A.best最好的;B.worst最差的;C. happiest最高兴的;D.saddest最伤心的。根据后文“ I always had the best time of my life ”可知,作者问尼古拉斯一生中最美好的事是什么。故选A项。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:尼古拉斯毫不犹豫地回答:“以下就是我对于你那富有哲理的问题所作出的富有哲理的回答。A.permission允许;B.hesitati

    81、on犹豫;C.comment评论;D.complaint 抱怨。根据后文“Nicholas replied, “ Well, Joe, this is my philosophical answer to your philosophical 10 ”可知,尼古拉斯立马回答了作者的问题,没有丝毫地犹豫。故选B项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A.knowledge知识;B.question问题;C.theory理论;D.debate辩论。根据上文“ What was the 8 time of your life?”可知,尼古拉斯针对作者的问题给出答案。故选B项。【31题详解】考查

    82、名词词义辨析。句意:在我的一生中,我总是度过了一生中最美好的时光上学,找到了第一份工作,承担了责任,因为我的努力获得了报酬,爱上了我的妻子,在第二次世界大战中幸存下来,成为了一个年轻的父亲,看着我的孩子们长大。A.course进程;B.break破碎;C. holiday假期;D.period一段时间。根据上文“What was the 12 time of your life?”可知,此处尼古拉斯回应作者自己一生中最美好的事是什么。故选A项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A.changed 改变;B. lost失去;C.started开始;D.paid 支付。根据语境“got m

    83、y first job and had responsibilities and got 12 for my efforts”可知,我因为努力工作得到报酬。故选D项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A.suffered遭受;B.escaped逃离;C.survived幸存;D.won赢得。根据后文“became a young father”可知,尼古拉斯在二战中幸存下来才当上了父亲。 故选C项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:而现在,乔,我79岁了。我身体健康,感觉很好,而且还和初次相遇时一样爱我的妻子。A.health健康;B.patience耐心;C.ambition追求

    84、;D.courage勇气。根据下文“I feel good ”以及上文“ Every morning I would see Nicholas at the gym. ”可知,尼古劳斯的身体很健康。故选A项。35题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A.left离开;B.hugged拥抱;C.met 见到;D.married结婚。根据上文“ I am in love with my wife just as I was when we first”可知,此处指尼古劳斯至今还是和初次相遇时一样爱妻子。故选C项。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个

    85、适当的单词或括号号内单词的正确形式。Food art is always an entertaining form of artistic expression. Latte (拿铁) art is no _36_ (except). Latte artists create works of art multiple times a day, from abstract 2D designs to 3D creations _37_ seem to break the laws of physics while being eatable, artistic, and in this cas

    86、e, _38_ (incredible) adorable.Japanese artist Runa Kato recreates _39_ (vary) characters in foam (泡沫), the most recent of which to catch our eyes is a Totoro (龙猫) _40_ ( lie) atop a cappuccino (卡布奇诺). Its belly is so round that the spoon seems to bounce off of it, an impressive _41_ (prove) to the c

    87、onsistency of Katos creations.Kato started as a latte artist in 2018, and _42_ (invent) more than 100,000 artistic lattes since. Her creations include all kinds of cute characters, ranging _43_ Pikachu to Spider-Man. More than simply adding a few coffee-colored lines _44_ some soft foam, the artist

    88、actually makes you want to play with your latte. When _45_ (finish), Katos 3D latte art begs to be stuck. Meanwhile, her 2D art is just as attractive and ready for a fun photo.【答案】36. exception 37. that # which 38. incredibly 39. various 40. lying 41. proof 42. has invented 43. from 44. and 45. fini

    89、shed【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍拿铁艺术。【36题详解】考查名词。句意:拿铁艺术也不例外。no exception意为“无一例外”。故填exception。【37题详解】考查定语从句。句意:拿铁艺术家一天创作多次艺术作品,从抽象的2D设计到似乎违反物理定律的3D创作,这些作品既可以吃,又具有艺术性,在这种情况下,令人难以置信地可爱。分析句子可知,空格处为定语从句中的引导词,指代3D creations,且定语从句缺主语,应用关系代词that/which引导该从句。故填that或者which。【38题详解】考查副词。句意同上。分析句子可知,空格处应填副词修饰adorable。故填

    90、incredibly。【39题详解】考查形容词。句意:日本艺术家加藤润纳用泡沫再现了各种各样人物,其中最引人注目的是一个躺在卡布奇诺上的龙猫。分析句子可知,空格处应填形容词修饰characters,various“各种各样的”符合题意。故填various。【40题详解】考查非谓语。句意同上。分析句子结构, is为谓语动词,空处需填非谓语动词作后置定语,Totoro和lie为主谓关系,需填现在分词形式。故填lying。41题详解】考查名词。句意:它的肚子很圆,汤匙似乎从它身上弹了下来,这是加藤创作的一致性的有力证明。根据上文an impressive可知,此处应填名词proof,意为“证明”。故

    91、填proof。【42题详解】考查动词时态。句意:加藤于2018年开始担任拿铁艺术家,自那时以来,他已经发明了超过100000种艺术拿铁。根据since可知,此处应填现在完成时,主语Kato是第三人称单数,助动词用has。故填has invented。【43题详解】考查介词。句意:她的作品包括各种可爱的角色,从皮卡丘到蜘蛛侠。range fromto意为“从变化到”。故填to。【44题详解】考查连词。句意:不仅仅是简单地添加一些咖啡色的线条和一些软泡沫,艺术家实际上让你想玩你的拿铁咖啡。分析句子可知,上文a few coffee-colored lines 和下文some soft foam是并

    92、列关系,表示“和”。故填and。【45题详解】考查状语从句的省略。句意:完成后,加藤的3D拿铁艺术开始陷入困境。when引导时间状语从句时,从句的主语和主句的主语一致,并且从句的谓语有be动词时,可从句的主语和be动词一起省略。分析句子可知,Katos 3D latte art和finish是被动关系,故还原为:When Katos 3D latte art was finished,Katos 3D latte art begs to be stuck。故填finished。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,你校的读书节活动刚刚结束。请给你的英国朋

    93、友Jasen写一封邮件,介绍相关情况,内容包括:1.写信目的;2.活动内容;3.你的感受。注意:1.词数80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Jasen,_Yours,Li Hua【答案】Dear Jasen,Our school held a reading festival last week. I cant wait to share with you.During the festival, we attended lectures given by distinguished writers, exchanged books with each other, a

    94、nd saw movies adapted from classic works. My favorite part is an online platform where we read and shared our favorite books. Not only did I learn more about literature, but also I made some like-minded friends.It was an eye-opening event. How I wish you were here!Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考

    95、生给英国朋友Jasen写一封邮件,介绍你校刚刚结束的的读书节活动的相关情况,内容包括:写信目的;活动内容;你的感受。【详解】1.词汇积累组织:holdorganize杰出的:distinguishedexcellent/outstanding看电影:see movieswatch films有启发性的:eye-openingenlightening2.句式拓展简单句变复合句原句:During the festival, we attended lectures given by distinguished writers, exchanged books with each other, an

    96、d saw movies adapted from classic works.拓展句:During the festival, we attended lectures which were given by distinguished writers, exchanged books with each other, and saw movies adapted from classic works.【点睛】高分句型1 My favorite part is an online platform where we read and shared our favorite books. (运

    97、用了where引导的限制性定语从句)高分句型2 Not only did I learn more about literature, but also I made some like-minded friends. (not onlybut also连接句子时,not only位于句首,该部分用部分倒装)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The moon is high in the sky now. The boys look up. There is a dark shape circling above their

    98、heads. It isnt high up. They can see its beak and its eyes.“Hey, man, can you see that?” “Its a giant bird.” “Hang on,” says Damian. He picks up a stone, puts it into his catapult (弹弓) and points it at the bird.Jack can see all this. He wants to stop them he wants to shout out “NO!” but what can he

    99、do? He looks in horror as Damian fires the stone into the air and he hits the hawk (鹰隼)! He hits the hawk! It makes no noise, but it suddenly drops three or four meters, then swoops down low across the ground.“Ha ha! Good shot, Damian!” They all think this is funny and have a good laugh.“Come on,” D

    100、amian says, “Lets go back. Im hungry.” So the boys climb up the steps, cross the bridge and disappear.Jack comes out from behind the carriage. In the moonlight he can see quite clearly, but he cant see the hawk.He walks up and down. He looks under the old train carriages. He looks behind big bushes.

    101、Then he sees something on the railway track at his feet. It is a beautiful long brown feather. A hawks feather.Then he hears a soft strange sound. He walks toward the sound and sees the hawk lying behind the box.It looks up at him and screeches (尖叫). Jack can see the bird is in pain. One of its wing

    102、s is touching the ground.“What can I do?” asks Jack.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Then he makes a decision._Over the next few days, the hawk gets much better._【答案】One possible version:Then he makes a decision. He will look after it. But when he approaches, the hawk is so frightened that it tr

    103、ies to attack Jack with its beak and claws. Jack takes off his T-shirt, wraps it round the hawk and carries it home. He gently cleans its wounds, settles it in his backyard, and gives it water to drink. The hawk understands and becomes less aggressive by and by. It begins to eat the meat Jack brings

    104、.Over the next few days, the hawk gets much better. More often Jack finds it trying to spread its wings, but they are not strong enough to fly. Jack continues taking good care of it, glad to see it recover day by day. Then the big day finally comes. Beating its wings, the hawk flies up into the air.

    105、 It flies in small circles, then in large ones, to the distance. Jack watches it fly, happy, wild and free. He takes pride in what he has done.【解析】【导语】本文以事情发展的顺序为线索展开,讲述了一群男孩在外面看到一只鹰在上空盘旋,其中一个叫做Damian的男孩用弹弓击打鹰,最后鹰被击中,掉下来了,随后男孩们回家了。但是一个叫做Jack的男孩随后发现了这只鹰受伤了,并救下了这只鹰的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“然后他做了一个决定”可知,

    106、第一段可描写Jack决定救下这只受伤的鹰。由第二段首句内容“在接下来的几天里,鹰变得好多了。”可知,第二段可描写作者这只鹰恢复健康,最终快乐地飞走。2.续写线索:做决定接近鹰鹰试图攻击给鹰清理伤口鹰不再攻击鹰伤势恢复鹰能飞了快乐地飞走Jack很骄傲自己所做的事3.词汇激活行为类靠近:approach/come near to/draw near照顾:take care of/look after/tend情绪类受惊的:frightened /terrified高兴的:glad /happy【点睛】高分句型1 But when he approaches, the hawk is so frightened that it tries to attack Jack with its beak and claws.(运用了when引导的状语从句和sothat句型)高分句型2 Beating its wings, the hawk flies up into the air. (运用了非谓语动词作状语)高分句型3 He takes pride in what he has done.(运用了宾语从句)听力答案:1-5 CABBA 6-10 BCCAB 11-15ACCAB 16-20 BAACC

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省连云港市2021-2022学年高二英语下学期期末调研考试试题(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-565453.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1