湖北省2022届高三上学期10月百校联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省2022届高三上学期10月百校联考英语试题 WORD版含解析 湖北省 2022 届高三 上学 10 月百校 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届湖北省高三上学期10月百校联考英语试题注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最
2、佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats wrong with the woman?A. She has heart disease.B. She often gets headaches.C. Her blood pressure is too high.【答案】B【解析】【原文】M: Your blood pressure is quite normal
3、and there is nothing wrong with your heart.W: But what about these headaches I am always having? Im still worrying about them.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much is the car now?A. $7,000.B. $3,000.C. $10,000.【答案】A【解析】【原文】M: This used car looks great. How much is it?W: The regular price is $10000, but its
4、on sale for 30% off now.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the weather be like in Central Europe tomorrow?A. Windy.B. Stormy.C. Sunny.【答案】B【解析】【原文】M: This is Jim Standers on Radio Europe. And now its time for the weather with Julie Judd.W: Its windy in some parts of Europe today. Theres going to be heav
5、y storms in Central Europe tomorrow. But in the Northern Europe, its sunny.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will Billy clean first?A. His bike.B. The garden table.C. His football boots.【答案】C【解析】原文】W: Can you clean the garden table for me, Billy? And then we can have lunch outside later.M: CK, Grandma, but
6、I want to clean my foothall boots before I do that.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When do the speakers plan to meet?A. This evening.B. Tomorrow morning.C. Tomorrow afternoon.【答案】B【解析】【原文】W: David, Im afraid I wont be able to meet with you this evening. I have to take my car to the shop.M: Thats too bad. Tomor
7、row Im visiting an important customer in the afternoon. but Im free in the morning. Does that work for you?W: Sure, thats fine.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,
8、请去附件查看】6. What does the woman dislike about the film?A. The plot.B. The director.C. The actor.7. What does the woman think of the film?A. It is the best film at present.B. It is not very exciting.C. It is worth seeing.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】W: I just watched a new film. It was pretty exciting. I love
9、the director. He is great.M: Anything else?W: The acting was good, too. Especially that little kid, hes such a good actor. But the story didnt seem believable in the rest of the film. I found it really disappointing.M: Would you recommend it?W: Sure, but its not the best film around at the moment.听下
10、面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the biggest advantage of the apartment?A. Its rent.B. Its location.C. Its decoration.9. What suggestion does the woman give the man?A. Having a look at the apartment.B. Redecorating the apartment.C. Finding a roommate.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】W: Well, what abo
11、ut this two-bedroom apartment? The listing says its right in the downtown, just steps from the underground station.M: Wow, that would be very convenient.W: Yes. There are lots of popular restaurants and coffee shops around there.M: How much is the rent?W: $1,800 per month. But you can share it with
12、another person, and then thats only $900.M: That sounds like a good idea.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What will the woman do first when the term finishes?A. Go traveling.B. Work as a volunteer.C. Attend a summer course.11. Who wants the man to do a cooking course?A. His parents.B. The woma
13、n.C. The man himself.12. What is the probable relationship between the speakers?A. Father and daughter.B. Boss and staff.C. Close friends,【答案】10. B 11. A 12. C【解析】【原文】M: Hey, Mary! Have you got any plans for the summer vacation?W: Ive got a job as a volunteer. Im going to work on a project to build
14、a school in Kenya in Africa. Im going there as soon as the term finishes and Ill be there for two months. Im hoping to do a little traveling after I finish the project but Im not sure yet. What about you?M: Well, my parents have offered to pay for me to do a summer course in cooking.W: That sounds i
15、nteresting.M: The thing is, I dont want them to think I cant organize anything myself.W: What would you like to do?M: Id like a parttime job related to tourism or restaurants. Ive applied fora few and Ive got two interviews so far. Id love to get a job of managing a restaurant. I intend to apply for
16、 a few jobs this weekend.W: Would you like a job here in Spain?M: Oh, here, of course.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What is the woman doing?A. Having a job interview.B. Hosting a TV program.C. Doing an environment test.14. What does Kevin probably work for?A A sea animal rescue centre.B. A
17、film company.C. A TV station.15. What happened in the disaster?A. The whales couldnt swimB. Birds died of a rare disease.C. The fish were covered with oil.16. Why did Kevin choose his job?A. He was interested in the ocean system.B. He was fond of clean seawater.C. He wanted to catch more fish.【答案】13
18、. B 14. A 15. C 16. A【解析】【原文】W: Good evening! Our “Person of the Week” is Kevin Olsen And were glad to have Kevin here with us this evening. Kevin lives and works on the coast of Washington. His job is unusual in some ways, Part of his work is to rescue whales, fish, and sea birds when they get into
19、 trouble with pollution. Welcome to the program, Kevin.M: Glad to be here.W: What do you do in your job?M: I spend a lot of my time with sea animals, trying to learn what things they need in the environment. If we know what they need, we can help them survive in the future.W: Can you tell us somethi
20、ng about the disaster a short time ago?M: The whales, small fish, and birds all suffered in that disaster. The birds had oil on their wings, so they couldnt fly. And they couldnt eat the fish because the fish were cowered with oil. It took a long time for many people to work on the cleanup.W: Why di
21、d you choose this job? Is it because you were concerned about sea animals?M: Yes, I was always interested in the world of the ocean and how the plants and animals fit together in their system.W: Thank you, Kevin, for coming and talking to us this evening.M: My pleasure.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件
22、查看】17. When did Helen Perry go on stage?A. In 1869.B. In 1859.C. In 1847.18. Which of the following is difficult throughout Helen Perrys acting life?A. Controlling her voice.B. Performing small roles.C. Learning the dialogue lines.19. What does the speaker think of Helen Perrys throat operation?A. M
23、eaningless.B. Risky.C. Worthwhile.20. What show Helen Perrys talent in writing?A. Her letters to a writer.B. Her works of literature.C. Her several famous plays.【答案】17. A 18. C 19. C 20. A【解析】【原文】W: Helen Perry, one of the greatest actresses of all time, was born in 1847.Her acting life didnt actual
24、ly have a good start because acting was not a suitable job for a young woman at that time. When she was 22, she went on stage. But she found she had other problems Although her first role was very small, she had great trouble learning the dialogue lines, and, according to her, this was difficult thr
25、oughout her acting life. However, this didnt prevent her becoming a successful actress. People said the thing that made her so special was her voice. Unfortunately, her voice got lower and lower when she was in her fifties, which nearly brought her acting life to an end. She finally had a throat ope
26、ration, which was very important for her and made her go on acting for another 25 years after that. Helen Perry is famous for several famous plays. But few people know her talent in writing. We have the letters she exchanged with a writer and they show she had great writing style. She also had quite
27、 a few degrees. But she said what really pleased her was that the audience loved her.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASwimming Holes in AmericaIn America, these secret swimming holes are hidden and hard to reach but well worth the adventure.Cummins FallsL
28、ooking for the best place to escape the summer heat in the heartland of America? For more than 100 years, Cummins Falls, a scenic,75-foot waterfall located in Jackson County, TN, has been a treasure for Tennessee natives. But now, the secret is out! Although its a bit tough to get to, once in the pa
29、rk, the mountains and river provide unmatched beauty on your way to taking a swim in Tennessees eighth-largest waterfall.Sliding RockA popular place to cool off during those hot North Carolina summers, Sliding Rock waterfall is located in the Pisgah National Forest in Transylvania County. A flattene
30、d rock about 60 feet lies in a nearly 7-foot-deep pool at the bottom, making this natural waterslide a great place to visit with people of all ages.Mooney FallsIt is the tallest water feature in the Grand Canyon, rising 190 feet above the surface. Named after an explorer in the 1800s, Mooney Falls i
31、s accessible only by crawling(爬)through 2 underground passages and then climbing down a sheer cliff(峭壁)face with just a couple of chains to hold on to. Although it is tough to get to, the view and the cool alone make it worth the trip.Lihue EstateA private swimming hole at the old Lihue Sugar Farm o
32、n Kauai, HI, was changed into an inner-tube water ride by Kauai Backcountry Adventures in 2003 and opened to adults. The waters for this 2.5-mile journey, which come from near the top of Mount Waialealeone of the wettest spots in the worldare channeled through ditches(沟渠)that were hand-dug by farm w
33、orkers over a century ago.21. Which hole may be the favourable destination for families?A. Lihue Estate.B. Sliding Rock.C. Mooney Falls.D. Cummins Falls.22. What can we learn about Mooney Falls from the text?A. It was found by an explorer.B. It was hand-dug in the 1800s.C. It is dangerous to arrive
34、there.D. It is the tallest fall in the world.23. What is special about Lihue Estate?A. It is man-made.B. It is a private area.C. Its water is from underground.D. It lies on the top of Mount Waialeale【答案】21. B 22. C 23. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了美国的四个秘密游泳洞。【21题详解】细节理解题。根据第三段中的“A flattened rock about 60 f
35、eet lies in a nearly 7-foot-deep pool at the bottom, making this natural waterslide a great place to visit with people of all ages(底部有一个近7英尺深的水池,里面有一块大约60英尺高的扁平岩石,这使得这个天然的滑水道成为各个年龄段的人游玩的好地方)”可知,Sliding Rock适合各个年龄段的人游玩。一个家庭中可能有不同年龄段的人,所以Sliding Rock比较适合家庭。故选B。【22题详解】推理判断题。根据第四段中的“Named after an explo
36、rer in the 1800s, Mooney Falls is accessible only by crawling(爬)through 2 underground passages and then climbing down a sheer cliff(峭壁)face with just a couple of chains to hold on to. it is tough to get to(穆尼瀑布以19世纪一位探险家的名字命名,要进入穆尼瀑布,只能爬过2个地下通道,然后沿着陡峭的悬崖面爬下去,只能抓住几根铁链。很难到达那里)”可知,到达穆尼瀑布很难,要沿着陡峭的悬崖面爬下去
37、,只有几根铁链可以抓。由此推之,到达那里是存在一定危险的。故选C。【23题详解】推理判断题。根据最后一段中的“A private swimming hole at the old Lihue Sugar Farm on Kauai, HI, was changed into an inner-tube water ride by Kauai Backcountry Adventures in 2003 and opened to adults. The waters for this 2.5-mile journey, which come from near the top of Mount
38、 Waialealeone of the wettest spots in the worldare channeled through ditches(沟渠)that were hand-dug by farm workers over a century ago(2003年,在夏威夷考艾岛的老利休糖厂,一个私人游泳池被考艾岛野外探险公司改成了一个内管式水上游乐设施,并对成年人开放。在这段2.5英里的旅程中,水来自世界上最潮湿的地方之一 怀亚利尔山的山顶附近,通过一个多世纪前农场工人手工挖掘的沟渠引水)”可知,Lihue Estate是经过人工建造而成的,不是自然形成的。而其他三个地方均为提
39、及这一点。故这是Lihue Estate特别的地方。故选A。BHave you ever thrown a camel? Camels are large and heavy animals so it would be hard to throw. But in the French-speaking Democratic Republic of the Congo, “to throw a camel” is a way of saying “to make a spelling mistake”.In the past, a phrase like that was not accept
40、ed by the French government as an official French term. But recently, the French Ministry of Culture worked on a new kind of dictionary that accepts the idea that many people outside of France speak the language. The language has changed over time and is different in places like Ivory Coast in West
41、Africa or Quebec in Cana-da, compared to how it is in ParisA new online dictionary, called the French speakers dictionary, includes new French words from around the world. It was released on March 18just in time for International French Speakers Day on March 20.Supporters say the new Internet dictio
42、nary is more democratic than earlier French dictionaries that only showed the way highly educated French people spoke. The new dictionary includes unofficial words like “pourriel”, which means an unwanted email if you are in Canada. It is a word based on “courriel”, which just means an email.French
43、President Emmanuel Macron proposed the idea of the dictionary in 2018. It now contains about 600.000 terms, Roselyne Bachelot is the French Culture Minister. She said the dictionary is not just for Frances 67 million citizens, but for the 300 million French speakers worldwide.The aim, supporters say
44、, is to recognize the way language changes. Words and expressions included in the dictionary come from over 50 countrieseven from the United States Some people in the southern U. S. state of Louisiana speak French.People can see the dictionary on a website or with an app. Users can also send in new
45、words they think should be included. Official dictionaries produced by the French Academy in Paris were first published hundreds of years ago and are regularly updated.24. What do we mean if we say a man “throws a camel” in French?A. He talks big.B. He is very strong.C. He makes a joke.D. He misspel
46、ls a word.25. What is the purpose of the publication date of the new online dictionary?A. To celebrate an event.B. To honor foreign users.C. To draw more attention.D. To meet an urgent need.26. Where does the word “pourriel” come from?A. French.B. An email.C. A holiday.D. Canada.27. What can people
47、do with the new dictionary?A. Update it regularly.B. Recommend new words to it.C. Change the meaning of its words.D. Regard it as an official dictionary.【答案】24. D 25. A 26. D 27. B【解析】【分析】这是一篇说明文。一个新的在线词典叫做讲法语者词典,收录了来自世界各地的新法语单词。文章介绍了这一词典的特点以及想法的起源。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“But in the French-speaking Demo
48、cratic Republic of the Congo, “to throw a camel” is a way of saying “to make a spelling mistake”.(但在讲法语的刚果民主共和国,“扔骆驼”的意思是“犯拼写错误”)”可知,如果我们用法语说一个人“扔骆驼”意思是他拼错了一个单词。故选D。25题详解】细节理解题。根据第三段“A new online dictionary, called the French speakers dictionary, includes new French words from around the world. It w
49、as released on March 18just in time for International French Speakers Day on March 20.(一个新的在线词典叫做讲法语者词典,收录了来自世界各地的新法语单词。 它于3月18日发布,正好赶上3月20日的国际法语演讲者日)”可知,新在线词典出版日期的目的是庆祝一个事件。故选A。【26题详解】细节理解题。根据第四段中“The new dictionary includes unofficial words like “pourriel”, which means an unwanted email if you are
50、 in Canada.(新词典收录了一些非官方词汇,比如“pourriel”,在加拿大意思是收到不想要的电子邮件)”可知,“pourriel”来自加拿大。故选D。【27题详解】细节理解题。根据最后一段中“People can see the dictionary on a website or with an app. Users can also send in new words they think should be included. (人们可以在网站上或应用程序上看到该词典。用户还可以输入他们认为应该收录的新词)”可知,人们可以给新字典推荐新单词。故选B。CScientists s
51、ay baby sharks are at risk of being born smaller and without the energy they need to survive because of warming oceans from climate change.Scientists studied epaulette sharks, which live off Australia and New Guinea. They found that warmer conditions sped up the sharks growing process. That meant th
52、e sharks were born earlier and very tired. The findings could be used in the study of other sharks, including those that give birth to live young.The scientists studied 27 sharks. Some were raised in average summer water temperatures, about 27 degrees Celsius. Others were raised in higher temperatur
53、es around 29 degrees Celsius and 31 degrees Celsius. They found that the sharks raised in the warmest temperatures weighed much less than those raised in average temperatures. They also showed reduced energy levels.Epaulette sharks can grow to a length of about one meter. Their name comes from large
54、 spots on their bodies that look like decorations on some military clothing.One study this year found that worldwide numbers of oceanie sharks and rays dropped more than 70 percent between 1970 and 2018. Overfishing is a main concern, while climate change and pollution also threaten shark.Carolyn Wh
55、eeler is a doctoral student at the University of Massachusetts Boston and with the ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies at James Cook University in Australia. She was the lead author of the epaulette shark study. She said that while all the sharks survived, those raised in warmer temperat
56、ures were not strong enough to survive for long in the wild.She added that if the sharks are born smaller than usual “they are probably going to have to start looking for food soonerand theyre going to have less time to adjust to their surroundings.” The study should serve as a warning to ocean gove
57、rning agencies that careful management is needed to prevent the loss of more sharks.28. In what aspect do the warmer conditions affect the baby sharks?A. Their food.B. Their body weight.C. Their living habits.D. Their moving route.29. How did the scientists carry out their study?A. By studying forme
58、r data.B. By tracking sharks in the wild.C. By collecting information about climate change.D. By comparing sharks in waters of different temperatures30. What does paragraph 5 mainly talk about?A. The origin of sharks names.B. The sharks appearance.C. The threats to sharks survival.D. The sharks livi
59、ng environment.31. Which of the following can be the best title for the text?A. Scientists Raise Sharks to Deal with ProblemsB. Global Warming Has Reduced Shark PopulationsC. Baby Sharks Struggle to Survive in Warming OceansD. Scientists Are Struggling to Save Sharks from Extinction【答案】28. B 29. D 3
60、0. C 31. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了鲨鱼幼崽受到全球气候变化的影响,在出生时可能会变得更小,导致它们不够强壮,无法在野外长时间生存。文章介绍了研究开展的过程,说明了鲨鱼生存的威胁等情况。【28题详解】细节理解题。根据第一段“Scientists say baby sharks are at risk of being born smaller and without the energy they need to survive because of warming oceans from climate change.(科学家们表示,由于气候变化导致海洋变暖,小
61、鲨鱼在出生时可能会变得更小,而且没有生存所需的能量)”可知,温暖的环境影响了小鲨鱼的体重。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第三段“The scientists studied 27 sharks. Some were raised in average summer water temperatures, about 27 degrees Celsius. Others were raised in higher temperatures around 29 degrees Celsius and 31 degrees Celsius. They found that the shark
62、s raised in the warmest temperatures weighed much less than those raised in average temperatures. They also showed reduced energy levels.( 科学家们研究了27种鲨鱼。一些地区夏季平均水温升高,约为27摄氏度。还有一些是在29摄氏度和31摄氏度的高温下被抚养的。他们发现,在最高温度下生长的鲨鱼比在平均温度下生长的鲨鱼体重要轻得多。他们的能量水平也降低了)”可知,科学家们通过比较不同温度水域中的鲨鱼来进行他们的研究。故选D。【30题详解】主旨大意题。根据第五段“
63、One study this year found that worldwide numbers of oceanie sharks and rays dropped more than 70 percent between 1970 and 2018. Overfishing is a main concern, while climate change and pollution also threaten shark.(今年的一项研究发现,从1970年到2018年,大洋鲨和魟鱼的全球数量下降了70%以上。 过度捕捞是一个主要问题,而气候变化和污染也威胁着鲨鱼)”可知,第五段主要讲的是鲨鱼
64、生存的威胁。故选C。【31题详解】主旨大意题。根据第一段“Scientists say baby sharks are at risk of being born smaller and without the energy they need to survive because of warming oceans from climate change.(科学家们表示,由于气候变化导致海洋变暖,小鲨鱼在出生时可能会变得更小,而且没有生存所需的能量)”以及最后一段“She added that if the sharks are born smaller than usual “they a
65、re probably going to have to start looking for food soonerand theyre going to have less time to adjust to their surroundings.” The study should serve as a warning to ocean governing agencies that careful management is needed to prevent the loss of more sharks.(她补充说,如果鲨鱼出生时比平时小,“它们可能不得不更快地开始寻找食物,而它们适
66、应周围环境的时间也会更少。”这项研究应该作为对海洋管理机构的一个警告,需要谨慎的管理,以防止更多的鲨鱼的损失)”结合文章主要说明了鲨鱼幼崽受到全球气候变化的影响,在出生时可能会变得更小,导致它们不够强壮,无法在野外长时间生存。文章介绍了研究开展的过程,说明了鲨鱼生存的威胁等情况。可知,C选项“小鲨鱼在变暖的海洋中挣扎着生存”最符合文章标题。故选C。DThermoelectric generators turn waste heat into electricity without producing greenhouse gas emissions, like a free lunch. Bu
67、t the high cost of these devices has prevented their widespread use. Now, researchers have found a way to make cheap thermae-lectrices that work just as well. The work could pave the way for greener car engines, and other energy-generating devices.“This looks like a very smart way to realize high pe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
《金牌学案》2017春人教版高中语文必修三(课件)第一单元 2 .ppt
