2020高考英语新课标地区专用版大二轮讲义:专题二 阅读理解 第二节 四 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020高考英语新课标地区专用版大二轮讲义:专题二 阅读理解 第二节 WORD版含解析 2020 高考 英语 新课 地区 专用版 二轮 讲义 专题 阅读 理解 第二 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、四、文章出处或读者对象题(2019全国,D)Monkeys seem to have a way with numbers.A team of researchers trained three Rhesus monkeys to associate 26 clearly different symbols consisting of numbers and selective letters with 025 drops of water or juice as a reward.The researchers then tested how the monkeys combinedor a
2、ddedthe symbols to get the reward.Heres how Harvard Medical School scientist Margaret Livingstone,who led the team,described the experiment:In their cages the monkeys were provided with touch screens.On one part of the screen,a symbol would appear,and on the other side two symbols inside a circle we
3、re shown.For example,the number 7 would flash on one side of the screen and the other end would have 9 and 8.If the monkeys touched the left side of the screen they would be rewarded with seven drops of water or juice; if they went for the circle,they would be rewarded with the sum of the numbers17
4、in this example.After running hundreds of tests,the researchers noted that the monkeys would go for the higher values more than half the time,indicating that they were performing a calculation,not just memorizing the value of each combination.When the team examined the results of the experiment more
5、 closely,they noticed that the monkeys tended to underestimate(低估)a sum compared with a single symbol when the two were close in valuesometimes choosing,for example,a 13 over the sum of 8 and 6.The underestimation was systematic:When adding two numbers,the monkeys always paid attention to the larger
6、 of the two,and then added only a fraction(小部分) of the smaller number to it.“This indicates that there is a certain way quantity is represented in their brains,” Dr Livingstone says.“But in this experiment what theyre doing is paying more attention to the big number than the little one.”语篇解读本文是一篇说明文
7、。哈佛医学院科学家Margaret Livingstone带领他的团队通过反复实验得出结论:猴子能算算术,且它们对大数值的关注胜过小数值。32What did the researchers do to the monkeys before testing them?AThey fed them.BThey named them.CThey trained them.DThey measured them.答案C解析细节理解题。根据第二段首句“A team of researchers trained three Rhesus monkeys to associate 26 clearly d
8、ifferent symbols consisting of numbers and selective letters with 025 drops of water or juice as a reward.”可知答案为C。33How did the monkeys get their reward in the experiment?ABy drawing a circle.BBy touching a screen.CBy watching videos.DBy mixing two drinks.答案B解析细节理解题。根据第三段末句“If the monkeys touched th
9、e left side of the screen they would be rewarded with seven drops of water or juice; if they went for the circle,they would be rewarded with the sum of the numbers17 in this example.”可知答案为B。34What did Livingstones team find about the monkeys?AThey could perform basic addition.BThey could understand
10、simple words.CThey could memorize numbers easily.DThey could hold their attention for long.答案A解析细节理解题。根据第四段可知,研究人员在进行了数百次测试后发现,猴子多半时候会选择更高的值,这表明它们是在进行计算,而不仅仅是记忆每个组合的值。故选A。35In which section of a newspaper may this text appear?AEntertainment. BHealth.CEducation. DScience.答案D解析文章出处题。根据全文可知,本文讲述了科学家们通过
11、科学实验得出猴子能够算算术的结论。由此可知,该文章可能出现在报纸的科学版上。故选D。一、题型解读几乎所有话题都可能涉及文章出处、文章类别或读者对象题。设问形式常有:(1)This passage would probably/most likely be found in .(2)The passage is probably taken from/out of .(3)Where does the text probably come from?(4)The passage is probably intended for .(5)What type of writing is this p
12、assage?二、解题技巧内容细节巧判断1利用内容判断文章出处(1)文章前面有日期、地点或通讯社名称newspaper(2)推销介绍新产品advertisement(3)文章中有click here等网络用语website(4)旅游胜地方面的介绍travel guide(5)时尚、名人或娱乐方面的介绍magazine/journal/entertainment section(6)科普知识science report(7)文化教育类文章education section2利用内容判断文章类别(1)旅游景点方面的介绍:travel guide(2)新产品/新书/新影片/演出介绍:advertis
13、ement(3)活动介绍:notice/announcement(4)文章前面有日期、地点或通讯社名称:news(5)科普知识/研究介绍:science report/study report3确定读者对象先确定文章主题,再根据文章具体细节判断读者对象。例如:【真题感悟】中第35题,通读整篇文章可知,该文介绍的是哈佛医学院的科学家Margaret Livingstone带领他的研究团队对猴子进行实验得出的研究结果。这属于“科学研究”范畴,故该文应出现在报纸的“科学”板块。故选D项。A(2019湖北十堰模拟)You know the feeling that you have left your
14、 phone at home and feel anxious,as if you have lost your connection to the world.“Nomophobia”(无手机恐惧症) 8affects teenagers and adults alike.You can even do an online test to see if you have it.Last week,researchers from Hong Kong warned that nomophobia is infecting everyone.Their study found that peop
15、le who use their phones to store,share and 1access personal memories suffer most.When users were asked to describe how they felt about their phones,words such as “hurt” (neck pain was often reported) and “alone” predicted higher levels of nomophobia.“The findings of our study suggest that users rega
16、rd smartphones as their extended selves and get 2attached to the devices,” said Dr Kim Ki Joon.“People experience feelings of anxiety and unpleasantness when 9separated from their phones.” Meanwhile,an American study shows that smartphone separation can lead to an increase in heart rate and blood pr
17、essure.So can being without your phone really give you separation anxiety?Professor Mark Griffiths,psychologist and director of the International Gaming Research Unit at Nottingham Trent University,says it is what is on the phone that 4countsthe social networking that creates Fomo (fear of missing o
18、ut)“We are talking about an Internetconnected device that allows people to deal with lots of aspects of their lives,” says Griffiths.“You would have to surgically remove a phone from a teenager because their whole life is rooted in this device.”11Griffiths thinks attachment theory,where we develop e
19、motional dependency on the phone because it holds details of our lives,is a small part of nomophobia.For “screenagers”,it is Fomo that creates the most separation anxiety.If they cant see whats happening on Snapchat or Instagram,they become panicstricken about not knowing whats going on socially.“Bu
20、t they adapt very quickly if you take them on holiday and theres no Internet,” says Griffiths.语篇解读本文为说明文。当今社会的许多人成了手机控,只要手机不在身边就会出现无手机恐惧症,会感到焦虑不安,好像失去了与世界的联系。这是因为人们把智能手机当作存储、分享和访问他人、与朋友联系的一种工具。1Which of the following may Dr Kim Ki Joon agree with?AWe waste too much time on phones.BPhones have become
21、 part of some users.CAddiction to phones makes memories suffer.DPhones and blood pressure are closely linked.答案B解析推理判断题。根据第一段第二、三、四句,第二段中的“users regard smartphones as their extended selves and get attached to the devices”及最后一段第三句可知,现在的手机已成为许多人生活的一部分了,分析选项可知B项符合题意。2According to Griffiths,we get nomop
22、hobia because .Awe are accustomed to having a phone on usBwe need our phones to help us store informationCwe worry we may miss out what our friends are doingDwe fear without phones we will run into a lot of trouble答案C解析推理判断题。根据第三段最后一句中的“.it is what is on the phone that countsthe social networking th
23、at creates Fomo (fear of missing out)”可知,社交网络让人们害怕错过朋友们发的东西,担心不知道朋友在做什么,分析选项可知C项正确。3Where can you probably find the above passage?AIn a research report.BIn a fashion brochure.CIn a science textbook.DIn a popular science magazine.答案D解析文章出处题。本文主要叙述了当今社会的许多人已成为手机控及他们成为手机控的原因。有的人只要手机不在身边就会出现无手机恐惧症,感到焦虑不
24、安,好像失去了与世界的联系,这是因为智能手机是人们存储、分享和访问他人、与朋友联系的一种工具。这种文章一般会出现在科普杂志上。故选D项。B(2019山东临沂质检)If you follow these insider tips,your photos will look like you had the place to yourself at the popular tourist attractions.Vatican Museums:Vatican CityThe Vatican draws more than five million people each year,and queu
25、es can reach four hours during peak season.Christie Hudson,senior communications manager at Expedia,recommends choosing a 3skiptheline tour.“This not only lets you avoid the ticket counter,but also includes the use of a private partner entrance.”Extra time to visit the Sistine Chapel? Yes!Bamboo For
26、est:Kyoto,JapanBamboo Forest is the most worthy sight in Kyoto.If youre 10longing to enjoy the pathways and take pictures in total quietness,Kyoto Arashiyama Travel Guide recommends hitting the famous Bamboo Grove Path as early in the morning as possiblethink 7 am.if youre up for it.Dont miss these
27、hidden treasures you can only 5witness in Japan.Chichen Itza:Yucatn,MexicoHome to El Castillo and the Temple of the Warriors,Chichen Itza is a mustsee.Want to beat the rush? Schedule an early tour that takes place before a site opens to the public.Led by an archaeologist guide,its full of fascinatin
28、g insights and factswithout tons of packwearing tourists.Louvre Museum:Paris,FranceThe Louvre is one of the most popular museums on the planet.12If waiting around in line to get in isnt the way you prefer to spend your time in Paris,consider 6purchasing a 7reserved ticket.This will give you entry to
29、 the pyramid within a halfhour window.The Louvre is also open until 945 pm on Wednesdays and Fridays,if youre up for some latenight art visits.语篇解读本文是一则广告。文章介绍了四个旅游景点,提供给“为赶在高峰之前到达的游客”。4What is recommended at Vatican Museums by Christie Hudson?AQueuing for four hours.BJumping the waiting line.CTakin
30、g a skiptheline tour.DVisiting the Sistine Chapel.答案C解析细节理解题。根据Vatican Museums:Vatican City的第一、二句“The Vatican draws more than five million people each year,and queues can reach four hours during peak season.Christie Hudson,senior communications manager at Expedia,recommends choosing a skiptheline to
31、ur.”可知答案为C。5Which of the following are available for early tourists to avoid the rush?AVatican Museums and Bamboo Forest.BChichen Itza and Bamboo Forest.CBamboo Forest and Louvre Museum.DChichen Itza and Louvre Museum.答案B解析推理判断题。根据Bamboo Forest:Kyoto,Japan中的“Kyoto Arashiyama Travel Guide recommends
32、hitting the famous Bamboo Grove Path as early in the morning as possible”和Chichen Itza:Yucatn,Mexico中的“Want to beat the rush? Schedule an early tour that takes place before a site opens to the public.”可知选B。6Who might this passage be intended for?AVisitors interested in museums.BGuides at the tourist
33、 attractions.CPeople at the ticket counter.DTourists to beat the rush.答案D解析读者对象题。根据第一段“If you follow these insider tips,your photos will look like you had the place to yourself at the popular tourist attractions.”可知,这篇文章可能是写给“为赶在高峰之前到达的游客”。故选D。.障碍词汇突破(一)阅读下列句子,并根据句意猜测画线部分的意思1In some less developed a
34、reas,people are eager to access to medical care.使用2Though far away from her home,she is very attached to her family and friends.依恋3What percentage of your classmates regularly skip breakfast,the most important meal of the day?跳过,不做(二)同义词语替换4It is not how much you read but what you read that counts.m
35、atters/makes a difference5She had the gift of words to help her get through the hardship,heartache and major social changes she had to witness firsthand.see6Tablets are especially useful for college students because students can purchase ebooks or digital(数字的) versions of textbooks and store them al
36、l in one very portable place.buy7A double room with a balcony overlooking the sea had been reserved for him.booked(三)一词多义8affect v影响;使感动;使感染(1) She was deeply affected by the story shared by the homeless boy.v.使感动(2)With official aid,those affected by the earthquake have moved to the new settlements
37、.v.影响(3)Diseases affect almost everyone at some time during their lives.v.使感染9separate adj.单独的,分开的 v分离;区分;隔开(1)England is separated from France by the Channel.v.隔开(2)The capacity to think separates humans from other animals.v.区分(3)Use separate knives for raw and cooked meat.adj.单独的,分开的(4)As we joine
38、d the big crowd,I got separated from my friends.v.分离10long adj.长的;长期的 adv.长期地;长久地 v渴望(1)It didnt take long to repair the table.adv.长期地(2)Daisy had always longed to help endangered species of wildlife.v.渴望(3)The agreement should have very positive results in the long term.adj.长期的.长难句理解11Griffiths thi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-594779.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
