2021届高考英语二轮复习 强化专练 考点01 阅读理解应用文(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习 强化专练 考点01 阅读理解应用文含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 强化 考点 01 阅读 理解 应用文 解析
- 资源描述:
-
1、考点01 阅读理解应用文Passage1 (2020河北高三月考) There are many places worth visiting in the world. Here are some of the places that almost every person wants to see in their life.SantoriniThis is one of the most amazing places in the world. It is said to have been destroyed in the 16th century. It has been rebuil
2、t and its beauty increases with every passing day. There are a lot of islands in Greece and sunbathing on any of these would be an unforgettable experience.The Capilano Suspension BridgeAn amazing place to visit in the world is the Capilano Suspension Bridge. This bridge is located in Vancouver in B
3、ritish Columbia, a province of Canada. Its beauty appeals to visitors from all over the world. Its almost 140 meters long and 70 meters above the river.RomeAnother beautiful place to visit is the ancient city of Rome in Italy. It is also known as the center of Western civilization. This city was fou
4、nded in 753 BCThe Colosseum (罗马斗兽场), which is one of the worlds most symbolic monuments, is also in Rome.The Taj MahalIt is also a good choice to visit the Taj Mahal in India. It is called the monument of love and built to show Mughal Emperor Shah Jehas love for his wife. It is located on the south
5、bank of the Yamuna River. Its ivory-white color attracts many tourists and it is one of the miracles of the Mughal art of building.1What can visitors do in Santorini?AGo sunbathing.BVisit the monument of love.CClimb the suspension bridge.DExperience western civilization.2To which country does the Ca
6、pilano Suspension Bridge belong?AItaly.BGreece.CEngland.DCanada.3What do we know about the Taj Mahal from the passage?AIts roof is made of ivory.BIt is a typical Mughal style building.CIt was built by Mughal Emperor Shah as his tomb.DIt is located on the north bank of the Yamuna River.【答案】1A2D3B【分析】
7、这是一篇应用文。世界上有许多值得参观的地方,文章主要介绍了四个旅行目的地的情况。1细节理解题。根据第二段中“There are a lot of islands in Greece and sunbathing on any of these would be an unforgettable experience.(希腊有很多岛屿,在其中任何一个岛屿上进行日光浴都将是一次难忘的经历)”可知,游客在圣托里尼岛可以进行日光浴。故选A。2细节理解题。根据第三段中“This bridge is located in Vancouver in British Columbia, a province
8、of Canada.( 这座桥位于加拿大不列颠哥伦比亚省的温哥华)”可知,卡皮拉诺吊桥属于加拿大。故选D。3细节理解题。根据最后一段中“Its ivory-white color attracts many tourists and it is one of the miracles of the Mughal art of building.(它象牙白色的颜色吸引了许多游客,它是莫卧儿建筑艺术的奇迹之一)”可知,泰姬陵是一个典型的莫卧儿风格的建筑。故选B。Passage2(2019南昌县莲塘第一中学高三月考)The China Daily newspaper group is looking
9、 for English-language senior business editors, senior copy editors, copy editors and graphic designers to strengthen its international team. We offer a competitive salary package, free accommodation with utilities paid for 90 per cent medical reimbursement, a seven-day paid leave, eleven-day public
10、holidays and a return ticket to the country of residence. Senior Business EditorYou must: assist the business editor in setting goals and working on achieving them; be an excellent team person who can generate ideas and think creatively and be able to rewrite totally if needed and to mentor junior s
11、taff; ideally have been working or have worked in a position of responsibility and understand what leadership entails; have had at least five years editing experience working on editing the Business Desk and be familiar with industry software.Senior Copy EditorYou must: work on shifts in the Busines
12、s Desk and usually have the last word before the page is sent to print; edit or rewrite copy and give up-to-date headlines and captions; have had at least two years editing experience working on editing desks and be familiar with industry software.Copy EditorYou must: be good at editing or rewriting
13、 copy and writing snappy headlines and captions; be able to work on shifts for different pages, and usually have the last word before the page is sent to print; have two years of editing experience working on copy desks and be familiar with industry software.Graphic DesignerYou must: have excellent
14、skills in information graphics; be good at illustrations and freehand drawings; be experienced in newspaper or magazine layouts; have a good sense of typography; have good news judgment; be familiar with Macintosh software, including InDesign, Illustrator and Photoshop; be fluent in English.For enqu
15、iries or to apply, write to .4How many positions need editing experience?AOne.BTwo.CThree.DFour.5What is not required about Graphic Designer?ABe familiar with Photoshop.BHave excellent skills in information graphics.CHaving a good sense of typography.DWriting up-to-date headlines and captions.6The a
16、uthor writes this passage to_.Aadvertise for employing some employeesBdescribe the positions of the China Daily newspaper groupCdescribe the working conditions of the China Daily newspaper groupDtell you how to become good editors and designers【答案】4C5D6A【分析】这是一篇应用文。本文是一则招聘启事,其中包含对每个岗位详细的能力要求、公司福利等信息
17、。4细节理解题。根据第一段第一句The China Daily newspaper group is looking for English-language senior business editors, senior copy editors, copy editors and graphic designers to strengthen its international team.(中国日报报业集团诚聘高级商务编辑、高级文案编辑、文案编辑及平面设计师,以加强其国际化团队)可知,有三个岗位都需要有编辑经验。故选C。5细节理解题。根据Graphic Designer部分的have ex
18、cellent skills in information graphics,have a good sense of typography(在信息图形方面有出色的技能,有良好的排版感)以及be familiar with Macintosh software, including InDesign, Illustrator and Photoshop(熟悉Macintosh软件,包括InDesign, Illustrator, Photoshop)可知,只有D项不是该岗位所需要的要求。故选D。6推理判断题。根据第一段The China Daily newspaper group is loo
19、king for English-language senior business editors, senior copy editors, copy editors and graphic designers to strengthen its international team.(中国日报报业集团诚聘高级商务编辑、高级文案编辑、文案编辑及平面设计师,以加强其国际化团队) 结合全文内容可知,本文是一则招聘广告,目的是招聘一些雇员。故选A。Passage3(2020四川成都市北大附中成都为明学校高三月考) Beaches, rainforests, samba, soccer.and, m
20、ost importantly: people, its hard not to fall for Brazil. In Aug., CNN released a list of things Brazil does better than anywhere else. The following are four of them.PlayfulnessIts a key part of the Brazilian personality: a willingness to laugh at themselves and their awkward situations and to welc
21、ome others in on the joke. But despite their problems, Brazilians can put them aside and center their awareness completely on the here and now, which is something the rest of the world could learn from.MusicBrazil is a music universe, unrivaled in diversity of musical styles,instruments and rhythms.
22、 The world knows samba, a mix of European marches and African drumming, and bossa nova, a slower samba infused with French impressionism and American jazz. But Brazil s diverse population moves to the beat of many different drummers.PartyingCelebrating is a priority for Brazilians, whether its on a
23、large scale or just a backyard barbecue. They throw two of the worlds biggest parties, Carnival (The street carnival of Rio de Janeiro is designated by Guinness World Records as the largest carnival in the world.), and the New Years Reveillon celebration.KissesGetting to know people in Brazil is a f
24、ast-track process. They dont care too much about personal and emotional space. A kiss on both cheeks is traditional for a male who has been introduced to an adult female, and two more kisses are given when leaving. In most of Brazil, there are two air kisses given in greeting. The first always goes
25、to the right cheek, the second to the left.7Which of the following about Brazil is the most amazing?APeople.BBeaches.CSamba.DSoccer.8What is samba made up of?AThe street carnival.BAfrican drumming.CA fast-track process.DThe Brazilian personality.9Why does the author write this text?ATo call on peopl
26、e to visit Brazil.BTo highlight the customs of Brazil.CTo present parts of Brazils best bits.DTo show the characteristics of Brazilians.【答案】7A8B9C【分析】本文是一篇应用文。文章主要列举了巴西四个做的比其他任何地方都好的方面。7细节理解题。根据第一段“Beaches, rainforests, samba, soccer.and, most importantly: people, its hard not to fall for Brazil.(海滩
27、、热带雨林、桑巴、足球最重要的是:人,很难不爱上巴西)”可知,巴西的人最令人惊叹。故选A。8细节理解题。根据Music部分中“The world knows samba, a mix of European marches and African drumming(全世界都知道桑巴,它是欧洲进行曲和非洲鼓点的混合体)”可知,桑巴舞是由非洲击鼓构成。故选B。9推理判断题。根据第一段中“In Aug., CNN released a list of things Brazil does better than anywhere else. The following are four of the
28、m.(今年8月,美国有线电视新闻网发布了一份巴西做得比其他任何地方都好的清单。以下是其中的四个)”结合本文主要介绍的是巴西在世界上做得最好的几个方面。可推知,作者写这篇文章是为了展示巴西最好的部分。故选C。Passage4 (2020江苏高三月考)TOWN OF MIDDLEBOROUGH RUBBISH/RECYCLE INFORMATIONRUBBISH COLLECTION CURBSIDE(路边回收)Your household rubbish is collected weekly on your regular collection day. All residents using
29、 rubbish barrels must have covers on them to prevent rain/snow water buildup inside.Please note the following list of items will NOT be picked up by the Sanitation Division: Medical Waste or Mercury-Call Health Department at 508-946-2408 Containers with sharp edges or bottoms. Metals, furniture or b
30、uilding materials. Recyclable material.RECYCLE COLLECTION CURBSIDEYour recyclables will be collected every other week on your regular collection day.Failure to put your recyclables out on the assigned day causes double pick-up”.Please help us to keep costs down.Items for curbside collection: Newspap
31、ers and magazines Cardboard-Cereal Boxes , Pasta Boxes,Shoe Boxes,Etc. Cans and plastics (NO CHILDRENS TOYS) Clear and colored glass ( only brown & green)How to prepare items for curbside collection:Paper Productsplease wrap them in plastic grocery bags to protect from rain and wind. Cans, plastics
32、and clear and colored glass-RINSE CLEAN.* All rubbish / recyclables must be out at curbside by 7:00 a.m. on your regular scheduled collection day.10How often is household rubbish collected in the town?AEvery day.BEvery other day.CEvery week.DEvery other week.11Which of the following recyclables will
33、 be collected?AA Nike box.BAn old cellphone.CA plastic toy car.DA yellow drinking glass.12What should the residents do when they dump their recyclables?AThey should keep pick-up costs down.BThey should have them cleaned before dumping.CThey should dump them by 7:00 a.m. beside their houses.DThey sho
34、uld have paper products covered in plastic bags.【答案】10C11A12D【分析】这是一篇应用文。文章是一则米德尔堡镇垃圾回收公告,公告里列举了可回收和不可回收的垃圾种类以及说明了如何准备回收物品等信息。10细节理解题。根据第一段中“Your household rubbish is collected weekly on your regular collection day.(你的家庭垃圾会在每周的定期收集日被收集)”可知,镇上每周会收集一次家庭垃圾。故选C。11细节理解题。根据Items for curbside collection部分中
35、“Cardboard-Cereal Boxes , Pasta Boxes,Shoe Boxes,Etc. (纸箱、麦片盒、意大利面盒、鞋盒等)”可知,A选项“一个耐克盒子”可回收物品会被收集。故选A。12细节理解题。根据How to prepare items for curbside collection 部分中“Paper Productsplease wrap them in plastic grocery bags to protect from rain and wind. (纸制品请用塑料购物袋包装,以防风雨打湿)”可知,当居民倾倒可回收垃圾时,他们应该用塑料袋包装纸制品。故选D
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022八年级数学上册 第十三章 全等三角形 13.pptx
