26 中国制造、中国品牌2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 26 中国制造、中国品牌 2022年中考英语时事热点话题题型专练 中国 制造 品牌 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、26 中国制造、中国品牌2022年中考英语时事热点话题题型专练一、阅读理解 AThe smartphone company Xiaomi Technology was set up in Beijing in 2010. Now it has become one of Chinas leading mobile phone companies. Some people would like to buy its main product Mi phones.The man behind this craze is Lei Jun. He is the cofounder and CEO of
2、 Xiaomi.Lei was born in Xiantao, Hubei, in 1969.At the age of 18, he entered Wuhan University to study computer science. A book that he read there changed his life. It was Fire in the valley, which tells the story of the cofounder of Apple, Steve Jobs. Encouraged by the book, 21-year-old Lei set up
3、his first company. But it soon failed because he lacked(缺乏)a long-term plan.After graduation(毕业), Lei joined Kingsoft, a software company. In 16 years, he became one of the top IT company leaders. But thats not the only thing he wanted. “I had my dream not realized and it was calling me every night,
4、” said Lei. At the age of 38, he left Kingsoft and started his own company.Lei is a big fan of the iPhone. But instead of(而不是)creating a copy of it, he kept thinking about how to make it better.At the age of 41, he cofounded Xiaomi. Now, there are more than 14 million Mi phone users. Lei helped make
5、 online shopping popular in China.1When did Lei Jun set up his first company?AIn 1991.BIn 1992.CIn 1998.DIn 1990.2Why did Lei Juns first company fail?AHe was too young to run a company.BHe didnt have a long-term plan.CHe didnt have a lot of money.DHe had no knowledge about computers.3What can we kno
6、w from the passage?AThe Mi phone is the most popular phone in China.BThe Mi phone has the most users in the world.CThe Mi phone is just a copy of the iPhone.DLei Jun kept trying to make better phones.4Which is the right order(顺序)of the following events? Lei Jun joined Kingsoft. Lei Jun co-founded Xi
7、aomi. Lei Jun graduated from college.Lei Jun left Kingsoft and started his own company.ABCD5According to the passage, what should we do to be successful in the future?ARead the books about Steve JobsBStudy computer science in collegeCHave a dream and try to realize itDSet up our own company and get
8、money【答案】1-5DBDBC【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了小米创始人雷军的故事以及小米在手机行业的地位。1细节理解题。根据“Lei was born in Xiantao, Hubei, in 1969.”以及“Encouraged by the book, 21-year-old Lei set up his first company.”可知,1969+21=1990,他1990年创立了他的第一家公司。故选D。2细节理解题。根据“21-year- old Lei set up his first company. But it soon failed because he la
9、cked a long- term plan.”可知,他失败的原因是他缺乏一个长期计划。故选B。3细节理解题。根据“Lei is a big fan of the iPhone. But instead of creating a copy of it, he kept thinking about how to make it better.”可知,雷军是iPhone的忠实粉丝。但他并没有复制它,而是一直在思考如何制造更好的手机。故选D。4细节理解题。根据第五段可知,雷军大学毕业后加入了金山软件公司,在他38岁的时候,离开了金山软件公司,创立了自己的公司。根据最后一段第一句可知,雷军在41岁
10、的时候联合创办了小米科技。由此可知正确顺序应该是。故选B。5推理判断题。根据“I had my dream not realized and it was calling me every night, said Lei. At the age of 38, he left Kingsoft and started his own company.”可知,我们想要在未来取得成功需要我们有一个梦想并努力实现它。故选C。 BHuawei gains the worlds leading position in developing 5G. Therefore, Ren Zhengfei, the
11、founder of Huawei, soon becomes the center of attention.6The first job that Ren Zhengfei chose was to be a/an _.AsoldierBteacherCengineerDbusinessman7Huawei set up the first research lab _.Awhen Ren was at the age of 51Bbefore Ren worked with Chinese governmentCwhen Ren graduated from universityDbef
12、ore Ren sold the equipment created by itself8It can be seen from the passage that _.ARen served in the army for ten yearsBRens father and mother had different jobsCRen played an important role in building the chemical factoryDRen believed Huawei could win the battle against America soon【答案】6-8CAC【分析
13、】本文介绍了华为的创始人任正非的生平经历以及创建华为的过程。6细节理解题。定位到时间轴June,1968,其中提到“Aftergraduatingfromuniversity,Rentookanengineeringjob”可知,1968年,任正非毕业后成为一名工程师,这是他的第一份工作,故选C。7细节理解题。时间轴上1995年中最后一句提及“AndthenitsfirstresearchlabwassetupinBeijing”可知,1995年华为的第一个实验室在北京建立,而任正非出生于1944年,因此1995年时,任正非51岁,故选A。8推理判断题。根据时间轴上September,1974
14、提及“Renjoinedthearmy,whereheplayedanactiverole”任正非对建立化学工厂起到积极的作用,故选C。CChinese companies lead in global 5G patent applications with Huawei taking the crown, according to a report by IPlytics, an authorized patent data company. Three companies from China were included in the top 10 list of 5G Standards
15、-Essential Patents (SEPs) family owners, Huawei ranked first. ZTE Corp and China Academy of Telecommunications Technology (CATT) grabbed fifth and ninth places.Chinese companies topped the list with most 5G SEPs applications in communication systems by the end of April 2019, accounting for 34 percen
16、t of the worlds total. Chinese tech giant Huawei has taken a leading role by owning 15 percent of SEPs, according to the report “Who Is Leading the 5G Patent Race?”SG SEPs are patents that any company will have to use when carrying out 5G and no one can avoid them.Different from 3G and 4G technologi
17、es, 5G technology will influence various industries and encourage the appearance of many new products, services and industries.The automotive sector will most likely be one of the first industries to depend on 5G, which will connect vehicles to other vehicles, roadsides, traffic lights buildings and
18、 the Internet according to the report.“It is 5G that is going to be a huge jump forward for communication systems because only with 5Gs higher bandwidth can a number of applications be more advanced and used by most consumers,” said Nicole Peng, senior director of the market research company Canalys
19、.As 5G technology has combined various industries and technologies, the number of 5G SEPs rose to more than 60,000 globally by the end of April 2019, the report said.9Which one was NOT on the top 10 list of 5G SEPs?ACanalys.BHuawei.CZTE Corp.DCATT.10What is the main idea of the first two paragraphs?
20、ANo companies can avoid SG SEPs.BIPlyties is an important data company.CChinese companies lead the 5G patent race.DChina owned 34% of the worlds SG SEPs applications.11What does Nicole Peng think of 5G?AVarious industries will be helpful for 5G a lot.BMany applications will make 5G more advanced.C5G
21、 will be used by many most advanced consumers.D5G will make great progress in communication systems.12Which of the following is TRUE according to the passage?A5G will be first used by the industry of the automotive sector.BVarious industries and farming will be mostly influenced by 5G.C5G will encou
22、rage many new products, services, and industries to appear.DMore than 6,000 SG SEPs had been used by the end of April 2019.【答案】9-12ACDC【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了中国公司在全球5G专利应用中处于领先地位,其中华为摘得桂冠,并简单介绍了5G技术的发展及其对其他领域产生的影响。9细节理解题。根据“Three companies from China were included in the top 10 list of 5G Standards-Essen
23、tial Patents (SEPs) family owners, Huawei ranked first. ZTE Corp and China Academy of Telecommunications Technology (CATT) grabbed fifth and ninth places.”可知,进入5G核心专利榜单的有华为、中兴(ZTE Corp)和中国电信科技研究院 (CATT)。故选A。10主旨大意题。根据“Chinese companies lead in global 5G patent applications with Huawei taking the cro
24、wn”可知,文章前两段主要讲述以华为为首的中国企业在全球5G专利应用中占据领先地位。故选C。11推理判断题。根据“It is 5G that is going to be a huge jump forward for communication systems”可知,对于通信系统来说,5G将是一个巨大飞跃,也就是说他认为5G将在通信系统方面取得重大突破。故选D。12细节理解题。根据“Different from 3G and 4G technologies, 5G technology will influence various industries and encourage the a
25、ppearance of many new products, services and industries.”可知,5G技术将推动许多新产品、服务和行业的出现。故选C。 DChinese buyers used to prize foreign brands, thinking that products made by American or European companies are of higher quality(质量) than Chinese ones. Increasingly, thats no longer the case.Chinese people born b
26、efore 1985 generally think that foreign brands are better than Chinese ones, billionaire William Li told Business Insider during a recent interview on CCTV 9. But for who were born after 1985, it is a different picture.“When I first went to the United Kingdom in 1997, I thought that the difference b
27、etween China and Europe was quite big,” Li said. “But for those born in the 1990s, when they visit Europe or the US, they do not think there is a big difference.”The change in thinking among Chinese buyers is showing up in many markets in China where western companies used to control. A study by Cre
28、dit Suisse published in March found that young Chinese buyers are increasingly showing a home brand bias.” More than 90% of young Chinese buyers would prefer to buy home appliance brands, according to the study. Meanwhile, home companies producing food, drinks, or personal care products increased th
29、eir share of the market by 3, 3% over the last ten years to nearly 70%.“Chinese buyers, especially the younger ones, dont just believe that foreign brands are better. Right now, Chinese buyers think China is good and Made in China is not bad at all,” Charlie Chen, head of China buyer research at Cre
30、dit Suisse, told South China Morning Post in March.The Chinese smartphone market is controlled by home companiesHuawei, Oppo, Vivo, and Xiaomi. Apple is the only foreign brand in the top five, but it has lost large ground to the home brands in recent years. Its market share is believed to be down to
31、 37% from a 2015 high of 54%.13What is this passage mainly about?AThe quality of Made in China.BThe change in Chinese buyers thinking.CChinese products in the eye of foreigner.DDifference between older and younger Chinese buyers.14Which of the following is true according to the text?AMore and more f
32、oreigners go to buy Chinese products.BForeign products are more expensive than Chinese ones.CMore and more Chinese buyers prefer Chinese products.DOlder Chinese people dont like foreign products any more.15Which fact best explains “home brand bias”?AApple had a market share of 54% in 2015.BMore than
33、 90% of young Chinese buyers prefer home brands.CChinese people born before 1985 think that foreign brands are better.DWilliam Li found a big difference between China and Europe in 1997.16Who did most of the research for this report?ACredit Suisse.BCCTV 9.CSouth China Morning Post.DBusiness Insider.
34、17Whats the best title for this passage?AChinese products get more popular at homeBYoung Chinese are crazy for foreign brandsCMade in China is welcomed all over the worldDApple has lost large ground to Huawei in China【答案】13-17BCBAA【分析】本文主要讲述了以前,许多中国人都觉得外国的品牌比中国的品牌好。现在,中国的购买者在想法上发生了转变。现 在的中国购买者,尤其是年轻
35、人越来越喜欢中国的品牌了。13主旨大意题。通读全文可知,本文讲的是中国购买者想法上的转变, 故答案为 B。14细节理解题。通读全文,特别是第五段的描述More than 90% of young Chinese buyers would prefer to buy home appliance brands,可推断,越来越多的中国购买者更喜欢国产的商品,故答案为C15细节理解题。画线短语意为”国内品牌偏爱,四个选项中只有B选项最能说明中国购买者的这一偏爱,故选B。16细节理解题。根据第四段中的A study by Credit Suisse published in March found t
36、hat young Chinese buyers are increasingly showing .,第五段中的. according to the study以及第六段中的.head of China buyer research at Credit Suie”可推断,为这篇报道做了大多数研究工作的是 Credit Suisse。故选A。17通读全文可知,本文主要说了中国购买者思想的转变,中国品牌在中国人中越来越受欢迎,故A选项最适合本文的标题,故选A。ERiding a Mobike on the street, you might hear some people speaking C
37、hinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale. But youre not in China, youre in Manchester in Britain. In fact, you might see similar things in many other cities. Chinese products have been going all ov
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
