专题 14 英美文化阅读理解专项:现代家庭 美国人待客之道-2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 14 英美文化阅读理解专项:现代家庭 美国人待客之道- 2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累
- 资源描述:
-
1、35. The Modern Family 现代家庭Father leaves for work in the morning after breakfast. The two children take the bus to school, and mother stays home cooking and cleaning until father and the kids return home in the evening. This is the traditional picture of a happy family living in Britain. But is it tr
2、ue today?The answer is no! The past 20 years have seen great changes in the lives and structure of families in Britain.The biggest change has been caused by divorce. As many as 2 out of 3 marriages now end in divorce, leading to a situation where many children live with one parent and only see the o
3、ther at weekends or holidays.There has also been a huge rise in the number of women with children who work. They need to work to support themselves and their children. Even where there is no divorce, many families need both parents to work in order to survive. This has caused an increase in childcar
4、e facilities(儿童保育机构), though it is very expensive and can be difficult to find in many areas.In addition, women are no longer happy to stay at home raising children, and many have careers earning as much or even more than men, the traditional breadwinner.There has also been a sharp increase in the n
5、umber of single mothers, particularly among teenagers. Some people have blamed this increase for the rise in crime. They feel the lack of a male role model has damaged these children in society.However, these changes have not had a totally negative effect. For women, it is now much easier to have a
6、career and good salary. Although it is difficult to be a working mother, it has become normal and is no longer seen as a bad thing for the children.As for children themselves, some argue that modern children grow up more independent and mature than in the past. From an early age they have to go to c
7、hildminders or nurseries, and so are used to dealing with strangers and mixing with other children. (339 words)Helper:divorce离婚 childcare facilities 儿童福利机构,设施 breadwinner养家糊口的人 sharp急剧的;明显的 blame谴责;归咎 male role model 男性角色模范 mature成熟的 nurseryn:sri托儿所 Brief Introduction:爸爸早饭后外出工作,孩子们乘车上学,妈妈在家做家务。这是传统英
8、国家庭幸福生活的画面。而如今已经不同了,过去的20年见证了英国家庭结构和生活的巨大变化。最大的变化是由离婚引起的。2/3的婚姻如今都以离婚告终,导致单亲家庭的增多。另一个大的变化就是有孩子的职业女性数量上升。离婚就意味着女性需要赚钱养活自己和她们的孩子。即使不离婚,很多家庭同样需要夫妻双方都参加工作才能维持。这又造成儿童福利机构的增加。此外,女性也不再乐于在家带孩子,有些女性比过去养家糊口的男人赚的钱还要多。单身妈妈的急剧增加曾使人们把它和犯罪率的上升联系起来,他们认为缺少父亲的模范榜样作用会毁了孩子们。尽管如此,这些改变并没有带来绝对负面的影响。对女性来说,现在要有自己的事业并且拿到高薪变得
9、容易多了。尽管做一名职业母亲并不轻松,但这已经是正常现象,也没有人再觉得这对孩子有什么不好。就孩子本身来说,有些人认为和过去相比现在的孩子在成长中更加独立和成熟。他们很小的时候就不得不被寄养在托儿所,因此更早地习惯与陌生人相处以及融入到其他孩子当中去。 Exercises:从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。1. In traditional British family, are breadwinners who work to support the families in Britain.A. men B. women C. both men and women D. eith
10、er men or women2. What is the main cause of the changes in British family structures and life?A. work B. childcare C. divorce D. housework3. The authors attitude towards the changes of the families in Britain is .A. supportive B. critical C. opposed D. neutral4. The last two paragraphs show that _.
11、A. he who plays with fire gets burnt easily B. no pains no gains C. every coin has two sides D. practice makes perfect5. Which of the following can take the place of the title of the passage?A. Working Women in Britain B. The Changes of British Families C. Social Problems Caused by Divorce D. Life o
12、f Single MothersKeys and Explanations:1-5 ACDCB1. 选A。细节理解题。由第一段首句“Father leaves for work in the morning after breakfast.”第五段的than men, the traditional breadwinner.可知“传统的英国家庭中,养家活口的人是男人”。2. 选C。细节理解题。由第三段首句“The biggest change has been caused by divorce.”可知“英国家庭的生活方式和家庭结构的变化是由离婚导致的”。3. 选D。作者态度题。作者向我们阐述
13、了现代英国家庭和过去相比发生的一系列变化,以及不同人对这些变化所持的不同态度。但并未明确表明自己的态度和立场,故D项最合适。4. 选C。推理判断题。A“玩火者必自焚”,强调做某事所造成的不良后果;B“不劳则不获”,强调付出的作用;C“每枚硬币都有正反面”,强调对事情要一分为二,凡事都有优劣;D“熟能生巧”,强调练习的重要性。根据主题句However, these changes have not had a totally negative effect.“然而这些变化并不完全只有负面的影响”,接着列举了积极的方面,像对于妇女找工作变得更容易,对于孩子自身的发展,如独立性和交流都是有益的。故选
14、C。5. 选B。主旨大意题。本文主要描写了当代英国家庭生活和结构变化情况,第一段用过去的情况开头,目的是让读者对照,紧接着在第二段给出否定的回答,一直到最后本文都是在说明英国现代生活和家庭结构的变化。A、D项片面;C没有确切的依据,只是在第六段提到有人认为“单身妈妈的急剧增加曾使人们把它和犯罪率的上升联系起来,他们认为缺少父亲的模范榜样作用会毁了孩子们”,但不足以做标题。故选B。36. American Hospitality美国人的待客之道 An American friend has invited you to visit his family. Youve never been to
15、an Americans home before, and youre not sure what to do. Should you take a gift? How should you dress? What time should you arrive? What should you do when you get there? Glad you asked. When youre the guest, you should just make yourself at home. Thats what hospitality is all about: making people f
16、eel at home when theyre not. The question of whether or not to bring a gift often makes guests squirm. Giving your host a gift is not just a social nicety in some culturesits expected. But in American culture, a guest is not obligated to bring a present. Of course, some people do bring a small token
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-827007.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
会计师职称考试试题答案中级会计职称考试财务管理试题及答案.pdf
例题课件.swf
2020-2021学年高中人教版英语必修五课件:UNIT 3 USING LANGUAGE .ppt
