分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 22

类型北京市顺义区牛栏山一中2022-2023学年高三英语上学期期中考试试卷(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:934254
  • 上传时间:2025-12-18
  • 格式:DOCX
  • 页数:22
  • 大小:39.83KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    北京市 顺义区 牛栏 一中 2022 2023 学年 英语 学期 期中考试 试卷 Word 解析
    资源描述:

    1、牛栏山一中2022-2023学年度高三第一学期期中考试英 语 试 卷第一部分知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项I was ready to pay for my bananas at the grocery one night, when fear seized me. My wallet was gone. I could only have left it on the G9 bus, which was now speeding in the dark to some _1_

    2、station.The _2_ moment was quickly followed by mental math. How much time and money would it cost to replace the contents of that little wallet? The credit cards, the drivers license, the cash, all lost to the bus.Two hours later back at my house, I heard a knock on the door. My husband _3_ it while

    3、 I was on the phone in the dining room. “Does Jennifer live here?” I heard a lady say. In my husbands hand was my wallet, with not a penny missing. She left before I could _4_ make it to the door to offer my thanks.After sharing the story online, I heard from someone, who identified the lady as Erin

    4、 Smith. Without _5_, I called to thank her. She said she _6_ my wallet on a bus seat. She calculated that going to a strangers house was a _7_ move, but she decided to take the chance. “If I were in that situation, I would want someone to try to find me.” she said.This one stranger responded beautif

    5、ully to my small_8_ but she actually wasnt the only one. Right after Erin took possession of my wallet on the bus, she posted a picture of my drivers license to an online forum(论坛), trying to see if anyone knew me. No sooner did she leave my doorstep than I had emails from two women whose kids go to

    6、 my sons nursery and who recognized my face. Ive never exchanged words with those moms beyond small talk, but they wanted to help. I read that people are more divided than ever, but thats not how the people I _9_ tend to act.Looking back , I feel blessed someone had wanted to help a stranger. Erin h

    7、ad gone beyond what almost anyone would have done, finding my house on a bitterly cold night, and for that I was extremely _10_.1. A. accessibleB. unknownC. familiarD. convenient2. A. face-savingB. brain-washingC. heart-stoppingD. eye-catching3. A. ignoredB. interruptedC. examinedD. answered4. A. st

    8、illB. everC. yetD. even5. A. delayB. questionC. regretD. invitation6. A. threwB. placedC. openedD. spotted7. A. selflessB. riskyC. delightfulD. personal8. A. crisisB. dangerC. encounterD. failure9. A. encounterB. followC. consultD. accompany10. A. longingB. gratefulC. concernedD. enthusiastic【答案】1.

    9、B 2. C 3. D 4. D 5. A 6. D 7. B 8. A 9. A 10. B【解析】【导语】本文是篇记叙文。作者在乘坐公交车时不小心丢失了钱包,没想到一位女士亲自上门将捡到的钱包还给了他;与此同时,其他认识但不熟悉的朋友在得知这个事情后也试图帮助他,作者不禁有着深深的感激之情。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:我只可能把它落在G9公共汽车上了,车子正在黑暗中加速驶向某个未知的车站。A. accessible 可到达的、可进入的;B. unknown 未知的;C. familiar 熟悉的;D. convenient 方便的。根据本句句意可知,作者把钱包落在公交车上了,而公

    10、交车现在还在行驶中,作者不知道车子下一站会在哪里停,所以是未知的车站。故选B。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:这个令人心悸的时刻之后,我心里很快就开始了算计。A. face-saving 保全面子的;B. brain-washing 洗脑的;C. heart-stopping 令人心悸的;D. eye-catching 夺人眼球的。根据第一段“when fear seized me”可知,作者发现钱包丢了时是很害怕的,所以这个时刻是令人害怕的、令人心悸的。故选C。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:当我在餐厅打电话时,我丈夫开了门。A. ignored 忽视;B. interrupted

    11、 打断、打扰;C. examined 测验、检查;D. answered 回答;answer the door 去开门。根据上一句“I heard a knock on the door”可知有人敲门,而本句的“it”指“door”,所以这里是我丈夫去开门。故选D。【4题详解】考查副词词义辨析。句意:我甚至还没来得及走到门口道谢,她就离开了。A. still 仍然;B. ever 曾经;C. yet 还、仍然;D. even 甚至。根据上一句“with not a penny missing”可知,钱包里的钱分文未少,而作者还没来得及道谢她就走了,这里应该是一种递进关系,进一步表现了这位女士做

    12、好事不图名利,用even(甚至)符合语境。故选D。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:我立刻打电话向她道谢。A. delay 延迟;without delay 立即、毫不耽搁;B. question 问题;without question 毫无疑问;C. regret 遗憾、后悔;D. invitation 邀请。根据前文“She left before I could even make it to the door to offer my thanks.”可看出作者未能道谢,心中是有遗憾的,所以在知道了这位女士是谁后,立即就打电话致谢。故选A。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:她说她在一

    13、辆公交车的椅子上发现了我的钱包。A. threw 扔;B. placed 放置;C. opened 打开;D. spotted 发现。根据前文“ I could only have left it on the G9 bus,”可知,作者应该是把钱包落在了公交车上,所以这名女士应该是在公交车上发现了钱包后上门来交给了他。故选D。【7题详解】考查形容词词义辨析。句意:她盘算着去一个陌生人的家里是一个冒险的举动,但她决定冒险一试。A. selfless 无私的;B. risky 冒险的;C. delightful 令人愉快的;D. personal 个人的。根据句中“take the chance

    14、”(冒险)可知,作者认为去一个陌生人的家中是有风险的。故选B。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:这个陌生人对我的小危机做出了漂亮的回应。A. crisis 危机;B. danger 危险;C. encounter 偶遇;D. failure 失败。根据第二段“How much time and money would it cost to replace the contents of that little wallet? The credit cards, the drivers license, the cash, all lost to the bus.”可知,丢了钱包会对作者造成很

    15、多困难,引起许多不便,对她而言是一次小的危机。故选A。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:我理解人们比以往任何时候都更加分裂,但我遇到的人往往不是这样的。A. encounter 偶遇、邂逅;B. follow 跟随;C. consult 咨询、请教;D. accompany 陪伴。根据前文的“This one stranger responded beautifully to my small crisis.”和上一句“Ive never exchanged words with those moms beyond small talk, but they wanted to help”可知

    16、,这些愿意帮助别人的人很多都是作者偶然遇到的陌生人或是没有说过几句话的朋友,所以这里用encounter符合语境。故选A。【10题详解】考查形容词词义辨析。句意:Erin做了几乎任何人都不会做的事,在一个寒冷的夜晚找到了我家,为此,我极其感激。A. longing 渴望的;B. grateful 感激的、感谢的;C. concerned 关心的;D. enthusiastic 热情的。根据第四段“ I called to thank her. ”并结合本句句意可知,作者对Erin的善行是非常感激的。故选B。第二节 语法填空(共10小题;每小题1. 5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填

    17、空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Thomas Gainsborough was an 18th-century English painter. One of his works, _11_(title) A Portrait of a Young Gentleman, is finally returning to England after 100 years. It will be showing at the National Gallery in London from January to March 2022. Pa

    18、inted in approximately 1770, the painting was nicknamed The Blue Boy because it shows a young boy _12_ (wear) a striking blue outfit. _13_ the major newspapers at the time said is that the painting was “the worlds most beautiful picture”.【答案】11. titled 12 wearing 13. What【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。托马斯庚斯伯勒是18

    19、世纪的英国画家。他的一幅名为一位年轻绅士的肖像的作品终于在100年后回到了英国。它将于2022年1月至3月在伦敦国家美术馆展出。这幅画大约创作于1770年,因为画中是一个穿着醒目的蓝色衣服的小男孩,所以被称为“蓝色男孩”。当时的主要报纸都说这幅画是“世界上最美的画”。【11题详解】考查过去分词。句意:他的一幅名为一位年轻绅士的肖像的作品终于在100年后回到了英国。分析句子可知,空处填非谓语动词,One of his works与title在逻辑上是被动关系,所以用过去分词。故填titled。【12题详解】考查现在分词。句意:这幅画大约创作于1770年,因为画中是一个穿着醒目蓝色衣服的小男孩,所

    20、以被称为“蓝色男孩”。分析句子可知,空处填非谓语动词,a young boy与wear在逻辑上是主动关系,所以用现在分词。故填wearing。【13题详解】考查连接词。句意:当时的主要报纸都说这幅画是“世界上最美的画”。分析句子可知,空处填连接词作said的宾语,构成主语从句。故填What。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。I have often thought it would be a blessing if each human being were stricken blind and dea

    21、f for a few days at some time during his early adult life._14_ (dark) would make him more appreciatively of sight; silence would teach him the joys of sound. I who am blind can give one hint to those _15_ see: Use your eyes as if tomorrow you would be stricken blind. And the same method can _16_ (ap

    22、ply) to the other senses. But of all the senses, I am sure that sight must be the most delightful.【答案】14. Darkness 15. who 16. be applied【解析】【导语】本文是一篇自传体散文。作者以一个身残志坚的柔弱女子的视角,告诫身体健全的人们应热爱生活,珍惜生命。【14题详解】考查名词。句意:黑暗可以使他更加珍惜光明。设空处在句中作主语,应用名词,表示抽象概念,为不可数名词。故填Darkness。【15题详解】考查定语从句的引导词。句意:我这个看不见的人可以给能看见的人一

    23、个提示。设空处引导定语从句且在句中作指人的主语,先行词为those。故填who。【16题详解】考查谓语动词。句意:同样的方法也适用于其他感官。设空处在句中作谓语,和句子的主语为被动关系,设空处前为can,设空处应用be done的形式。故填be applied。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Globalization is the connection of different parts of the world. The process of globalization is very cont

    24、roversial. Many people say globalization will help people communicate. Aid agencies can respond more quickly _17_a natural disaster. Advanced medicines are more easily and widely available to people who may not have been able to afford them. Globalization _18_ (increase) the number of students study

    25、ing abroad over the past few years. _19_some people worry that Western culture will destroy local cultures around the world. What they fear is that everyone will end up _20_ (eat) hamburgers and pizza.【答案】17. to 18. has increased 19. But 20. eating【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了全球化的影响。【17题详解】考查介词。句意:援助机构可以

    26、更快地对自然灾害作出反应。respond to对作出反应。故填to。【18题详解】考查时态。句意:在过去几年里,全球化增加了出国留学的学生数量。根据时间状语over the past few years可知,用现在完成时。主语是Globalization,谓语动词用has。故填has increased。【19题详解】考查连词。句意:但是有些人担心西方文化会破坏世界各地的当地文化。前后句之间为转折关系,所以用转折连词but。故填But。【20题详解】考查非谓语动词。句意:他们担心的是每个人最后都会吃汉堡和披萨。end up doing以做而告终。故填eating。第二部分:阅读理解(共两节,3

    27、8分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)AOccasions like anniversaries, weddings and reunions call for special event venues (场地).The following places may have a way out. Theres no need to spend money creating atmosphere at special event venues. Its built right in!Hard Rock Cafe Anchorage415 E. STREET, ANCHORAGE, ALA

    28、SKA 99501Events, like great music are born of inspiration. Featuring a 13,600-square-foot facility that will seat 275 guests with private event space, we pride ourselves on delivering an exceptional experience with a rock and roll twist for each of our guests. Business Expo Center1960 S. ANAHEIM WAY

    29、, ANAHEIM, CALIFORNIA 92805The Business Expo Center is Orange Countys premier event venue in Anaheim, California. Our flexible 36,000-square-foot expo center is home to space for conferences, trade shows and celebrations. We pride ourselves on providing a memorable experience with excellent flexibil

    30、ity, services, and cost savings. We wont charge customers for on-site parking and provide high-speed Wi-Fi.Automobile Driving Museum610 LAIRPORT STREET, EL SEGUNDO, CALIFORNIA 90245Centrally located in the South Bay beach community of El Segundo, California, the ADM offers a wonderful venue for priv

    31、ate parties and corporate events. Conveniently located 5 minutes south of LAX, right off the 405 and 105 Freeways, the 610 Lairport space has a vintage feel surrounded by our primary automobile collection. We offer several different venues inside and outside our facility for diverse events. To bette

    32、r our service, reservations are needed.Yamashiro Hollywood1999 N. SYCAMORE AVE., LOS ANGELES, CALIFORNIA 90068Yamashiro Hollywood is a restaurant and therefore, all food and beverages must be handled in house. However, guests are allowed to bring in outside wine and champagne for a corkage fee.21. W

    33、hat can you do in Business Expo Center?A. Enjoy free parking.B. Bring in outside wine.C. Experience a rock and roll twist.D. See some automobile collections.22. Which venue do you need to book in advance?A. Business Expo Center.B. Yamashiro Hollywood.C. Hard Rock Cafe Anchorage.D. Automobile Driving

    34、 Museum.23. What do the four venues have in common?A. They offer optional places.B. They are open to special events.C. They are located in the same state.D. They enjoy convenient transportation.【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了几个适合举办周年纪念日、婚礼和团聚等活动的场所。【21题详解】细节理解题。根据Business Expo Center部分中的“W

    35、e wont charge customers for on-site parking and provide high-speed Wi-Fi.”可知,我们不会向客户收取现场停车费,并且会提供高速Wi-Fi,由此可知,在商务会展中心你可以享受免费停车,故A项正确。【22题详解】细节理解题。根据Automobile Driving Museum部分中的“To better our service, reservations are needed.”可知,为了让您获得更好的服务,需要预订,由此可知,汽车驾驶博物馆需要提前预订,故D项正确。【23题详解】细节理解题。根据第一段中的“Occasion

    36、s like anniversaries, weddings and reunions call for special event venues. The following places may have a way out.”可知,像周年纪念日、婚礼和聚会这样的场合需要特殊的活动场所,以下地方就是这样的场所,由此可知,这四个场馆的共同之处是它们都对对特殊活动开放,故B项正确。BIts a Saturday night, the kids are asleep and we have no plans. Before we fall into our routine and watch a

    37、 movie, I try to talk my husband into playing a card game. Unconvinced, he continues tapping away on his phone. But just before disappearing into the social media rabbit hole, he has an idea. He looks over me and suggests, “Why dont we try calling one of our friends?”I look at him with raised brows,

    38、 as if his suggestion is somewhat ridiculous and perhaps even socially unacceptable. You cant just call someone out of the blue nowright? But then I think again and realize that at one point in time, in the not so distant past, this was the norm. I spent my early teenage years connecting with friend

    39、s through a phone that was connected to a wall. It wasnt “smart”, but it allowed me to keep in touch with the latest gossip and news. We would chat for hours, sometimes while I hid under my blanket in order to avoid the chance of being caught by my parents. I could even memorize the phone numbers of

    40、 loved ones then. While I did own an address bookand there was always the White Pages, where you could look people up by their namesI had the contact details of special friends, first loves and family members committed to memory. I guess these days, they would be on my “Favorites” list in my smartph

    41、one. Today, many of my “favorite” people are followed from a distance through social media, and even they very rarelyif everwould get an actual call from me. The birth announcement by my oldest friend is received through catching a well-defined bump into a photo that I scroll past. The news of a div

    42、orce from a couple whom I had considered my second parents when I was in middle school arrives after a photo of a woman led me on a quest for more gossip. Bits of such information, a collection of wonderful, exciting, shocking and also boring news, may have been a part of my digital feed for years.

    43、The idea of actually picking up the phone to reconnect with a long-lost friend is an intimidating oneeven seeing the name of an old friend pop up in an incoming call can feel a little afraid. I ask my husband, “Who would we call?” After tossing around a few names, we agree on some potential candidat

    44、espeople whose lives have taken them in different directions, but with whom we still share deep friendships.24. How does the author feel about her husbands suggestion at first?A. Surprised.B. Motivated.C. Nervous.D. Excited.25. With the phone, the authors teenage years was_.A. difficult but interest

    45、ingB. peaceful and meaningfulC. pleasant and unforgettableD. inconvenient but enjoyable26. In the following days, the couple may _.A. share more of their private information with othersB. contact more long-lost friends through social mediaC. have more personal communications with their friendsD. add

    46、 more friends names to the contact lists in their phones27. Whats the purpose of the passage?A. To argue for the need of the contact of long-lost friends.B. To remind us to turn to phones to keep in touch with friendsC. To tell us about one of her unforgettable experience.D. To persuade us to follow

    47、 our friends through the social media.【答案】24. A 25. C 26. C 27. B【解析】【导语】本文是一篇夹叙夹议文。智能手机时代人们和朋友们的电话交流少了,作者和丈夫决定给一些老朋友打电话,进行更多的交流。通过本文作者提醒我们要用手机和朋友多联系。【24题详解】推理判断题。根据第二段“I look at him with raised brows, as if his suggestion is somewhat ridiculous and perhaps even socially unacceptable.(我皱起眉头看着他,好像他的建

    48、议有点可笑,甚至在社会上是不可接受的。)”可推断,作者对丈夫的提议感到吃惊。故选A。【25题详解】推理判断题。根据第二段“I spent my early teenage years connecting with friends through a phone that was connected to a wall. It wasnt “smart”, but it allowed me to keep in touch with the latest gossip and news. We would chat for hours, sometimes while I hid under

    49、 my blanket in order to avoid the chance of being caught by my parents.(我十几岁的时候都是通过一个连在墙上的手机和朋友联系。它并不“聪明”,但它让我能够与最新的八卦和新闻保持联系。我们会聊上几个小时,有时我会躲在毯子下面,以免被父母发现。)”和第三段“I could even memorize the phone numbers of loved ones then. While I did own an address bookand there was always the White Pages, where you

    50、 could look people up by their namesI had the contact details of special friends, first loves and family members committed to memory. (我甚至能记住亲人的电话号码。虽然我有一本地址簿那里总是有一本白页,你可以在上面按名字查找人名但我把特别的朋友、初恋和家庭成员的联系方式牢记在心。)”可推断,作者的青少年时代是快乐的,是至今难忘的。故选C。【26题详解】推理判断题。根据最后一段“I ask my husband, “Who would we call?” Afte

    51、r tossing around a few names, we agree on some potential candidatespeople whose lives have taken them in different directions, but with whom we still share deep friendships.(我问我丈夫:“我们该给谁打电话呢?”在考虑了几个名字之后,我们一致同意了一些潜在的候选人这些人的生活已经把他们带向了不同的方向,但我们仍然和他们有着深厚的友谊。)”可推断,找到人选后,作者夫妇会和这些朋友联系,进行更多的个人交流。故选C。【27题详解】

    52、推理判断题。根据第一段“He looks over me and suggests, “Why dont we try calling one of our friends?”(他看着我,建议道:“为什么我们不给我们的朋友打个电话呢?”)”及全文可知,作者描述了智能手机时代的普遍现象:和朋友们的电话交流少了,一想到拿起电话与失散已久的朋友重新取得联系,就会让人害怕即使在来电时看到老朋友的名字突然出现,也会让人感到有点害怕。于是和丈夫决定给一些老朋友打电话,进行更多的交流。所以通过这篇文章,作者提醒我们要用手机和朋友多联系。故选B。CThe poet Lovelle Drachman once

    53、said, “blessed are the curious, for they shall have adventures.”, which is certainly true of people with wanderlust.Wanderlust is derived from a German word meaning a love of hiking and now used to describe the burning desire to escape the everyday and explore the unfamiliar. Wanderlust is a common,

    54、 but not universal experience. What makes some people catch that travel bug while others are apparently unaffected?One theory is to do with our genes. Scientific research has identified a variant of the DRD4 gene that affects sensitivity to dopamine(多巴胺), the neuro-transmitter often released in the

    55、brain when we do something we enjoy. Actually, its not that the 7R version of the DRD4 specifically creates a thirst for travel, but people with the 7R variant are less sensitive to that delicious dopamine hit.So simple things that bring other people pleasure, like a jog in the park or a cheeky choc

    56、olate treat, might not cut it for them, which makes those with the 7R type of the DRD4 gene more likely to be risk takers to get increased dopamine levels. Thats why DRD4-7R has been called the wanderlust gene. Other researches have also linked the same 7R variant to far riskier behaviors, such as a

    57、ddiction and offensive behavior. By comparison, the strong sudden desire to go travelling seems like the better end of the Theory of Evolution.But another theory looks at the psychology of living in our inter-connected human society, one in which we are constantly aware of what friends and social me

    58、dia influencers are doing and keep comparing ourselves to them in two distinct ways. Upwards social comparisons, comparing ourselves to those we see as more successful than us. And downward social comparisons, comparing ourselves to those we see as worse off than us. In the age of social media, its

    59、very easy to compare ourselves unfavorably with the idealized version. How can we compete with influencers, with their perfectly dark brown legs on neat and clean white sand, and their once in a lifetime sunsets over Machu Picchu?Whether the motivation to explore the world is genetic, psychological

    60、or something else, there are far more harmful hobbies than the desire to explore the world. Venturing outside your comfort zone, to learn about new cultures, meet people you might otherwise never have had the chance to meet, and finally, learn who you are in different situations. Sounds like a life

    61、well-lived. As the novelist Jack Kerouac said, “Because in the end, you wont remember the time you spent in the office or mowing your lawn. Climb that goddamn mountain.”28. The underlined phrase “catch that travel bug” in Paragraph 2 is closest in meaning to_A. be crazy about travellingB. be curious

    62、 about travellingC. escape daily life by travellingD. experience common travelling29. Why are people with the 7R type of the DRD4 gene more likely to have wanderlust?A. Because they are more fascinated by risks and unfamiliar things.B. Because the 7R variant cause them to be less sensitive to dopami

    63、ne hit.C. Because they have comparatively higher level of dopamine than other people.D. Because the 7R variant, also called wanderlust gene, helps create a craving for travelling.30. The author will probably agree to the statement that _A. a well-lived life doesnt involve venturing outside comfortab

    64、le zoneB. the 7R variant is inevitably linked with some more risky behavior such as addictionC. people tend to forget their daily routine, but adventures really leave footprints in their heartsD. when people compare themselves with less successful ones, it may give rise to mixed feelings【答案】28. A 29

    65、. B 30. C【解析】【导语】这是一篇说明文。短文介绍了人们有“旅游癖”的原因。【28题详解】词句猜测题。根据第二段“Wanderlust is derived from a German word meaning a love of hiking and now used to describe the burning desire to escape the everyday and explore the unfamiliar. Wanderlust is a common, but not universal experience.”(“旅行癖”一词来源于一个德语单词,意思是“热爱

    66、徒步旅行”,现在用来形容一种渴望逃离日常生活、探索陌生事物的强烈愿望。旅行癖是一种不算罕见,但也不是人人都有的体验)可知,一些人有旅行癖,而另一些人却明显不受影响。所以划线词的意思是“痴迷于旅行”。故选A项。【29题详解】细节理解题。根据第三段“Actually, its not that the 7R version of the DRD4 specifically creates a thirst for travel, but people with the 7R variant are less sensitive to that delicious dopamine hit.”(事实

    67、上,并不是7R版本的DRD4特别让人渴望旅行,而是7R变体的人对美味的多巴胺冲击不那么敏感。)可知,为什么携带DRD4基因7R型的人更容易有旅游癖是因为7R变体使它们对多巴胺的反应不那么敏感。故选B项。【30题详解】推理判断题。根据最后一段“As the novelist Jack Kerouac said, “Because in the end, you wont remember the time you spent in the office or mowing your lawn. Climb that goddamn mountain.”(正如小说家杰克凯鲁亚克(Jack Kero

    68、uac)所说:“因为到最后,你不会记得自己在办公室或修剪草坪上花了多少时间。爬上那座该死的山”)可知,人们往往会忘记他们的日常生活,但冒险真的会在他们的心里留下脚印。故选C项。DAfter years of observing human nature, I have decided that two qualities make the difference between men of great achievement and men of average performance curiosity and discontent. I have never known an outsta

    69、nding man who lacked either. And I have never known an average man who had both. The two belong together. Together, these deep human urges(驱策力)count for much more than ambition. Galileo was not merely ambitious when he dropped objects of varying weights from the Leaning Tower at Pisa and timed their

    70、 fall to the ground. Like Galileo, all the great names in history were curious and asked in discontent, Why? Why? Why?Fortunately, curiosity and discontent dont have to be learned. We are born with them and need only recapture them. The great man, said Mencius(孟子), is he who does not lose his childs

    71、 heart. Yet most of us do lose it. We stop asking questions. We stop challenging custom. We just follow the crowd. And the crowd desires restful average. It encourages us to occupy our own little corner, to avoid foolish leaps into the dark, to be satisfied. Most of us meet new people, and new ideas

    72、, with hesitation. But once having met and liked them, we think how terrible it would have been, had we missed the chance. We will probably have to force ourselves to waken our curiosity and discontent and keep them awake. How should you start? Modestly, so as not to become discouraged. I think of o

    73、ne friend who couldnt arrange flowers to satisfy herself. She was curious about how the experts did it. How she is one of the experts, writing books on flower arrangement. One way to begin is to answer your own excuses. You havent any special ability? Most people dont; there are only a few geniuses.

    74、 You havent any time? Thats good, because its always the people with no time who get things done. Harriet Stowe, mother of six, wrote parts of Uncle Toms Cabin while cooking. Youre too old? Remember that Thomas Costain was 57 when he published his first novel, and that Grandma Moses showed her first

    75、 pictures when she was 78. However you start, remember there is no better time to start than right now, for youll never be more alive than you are at this moment.31. In writing Paragraph 1, the author aims to _.A. propose a definitionB. make a comparisonC. reach a conclusionD. present an argument32.

    76、 What does the example of Galileo tell us?A. Trial and error leads to the finding of truth.B. Scientists tend to be curious and ambitious.C. Creativity results from challenging authority.D. Greatness comes from a lasting desire to explore.33. What can you do to recapture curiosity and discontent?A.

    77、Observe the unknown around you.B. Develop a questioning mind.C. Lead a life of adventure.D. Follow the fashion.34. What could be the best title of the passage?A. Curious Minds Never Feel ContentedB. Reflections on Human NatureC. The Keys to AchievementD. Never Too Late to Learn【答案】31. D 32. D 33. B

    78、34. C【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章论述了获得成就的两个关键因素好奇心和不满足。31题详解】推理判断题。根据第一段“After years of observing human nature, I have decided that two qualities make the difference between men of great achievement and men of average performance curiosity and discontent. I have never known an outstanding man who lacked eith

    79、er. And I have never known an average man who had both. The two belong together.(经过多年对人性的观察,我认为有两个品质决定了成就非凡的人和平庸的人的区别好奇心和不满足。据我所知,任何一个杰出的人都缺乏这两点。我从来没见过一个普通人同时拥有这两种能力。他们俩是天生一对) ”可知,作者经过多年对人性的观察,认为成就非凡的人和平庸的人的区别在于好奇心和不满足,而且两者是相辅相成的。因此,作者写第一段的目的是提出一个论点。故选D。【32题详解】推理判断题。根据第二段中的“Like Galileo, all the gre

    80、at names in history were curious and asked in discontent, Why? Why? Why?(像伽利略一样,历史上所有的伟人都感到好奇,并不满地问:“为什么?为什么?为什么?”) ”可推断,伽利略的例子告诉我们,伟大来自于持久的探索欲望。故选D。【33题详解】细节理解题。根据第二段中的“Like Galileo, all the great names in history were curious and asked in discontent, Why? Why? Why?(像伽利略一样,历史上所有的伟人都感到好奇,并不满地问:“为什么?

    81、为什么?为什么?”) ”;以及第四段中的“The great man, said Mencius (孟子), is he who does not lose his childs heart. Yet most of us do lose it. We stop asking questions. We stop challenging custom. We just follow the crowd.(孟子认为“不失去孩子的心,就是伟大的人。”然而,我们大多数人确实失去了它。我们不再问问题。我们不再挑战习俗。我们只是随大流) ”可知,你可以通过培养了一个善于提问的头脑,来重新获得好奇心和不满

    82、足。故选B。【34题详解】主旨大意题。根据第一段“After years of observing human nature, I have decided that two qualities make the difference between men of great achievement and men of average performance curiosity and discontent. I have never known an outstanding man who lacked either. And I have never known an average m

    83、an who had both. The two belong together. (经过多年对人性的观察,我认为有两个品质决定了成就非凡的人和平庸的人的区别好奇心和不满。据我所知,任何一个杰出的人都缺乏这两点。我从来没见过一个普通人同时拥有这两种能力。他们俩是天生一对) ”及下文论述可知,本文主要论述了获得成就的两个关键因素好奇心和不满足。所以“The Keys to Achievement(成就的关键)”作为文章标题最为合适。故选C。第二节(共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。A st

    84、udy revealed that, in most occasions, the outcome on a given task can be improved when two people have helped each other instead of working on their own. As early as 1624 John Donne has already popularized the phrase “No man is an island”. And this is especially true, be it in the workplace, in doin

    85、g scientific research, or working in events. One of the benefits of cooperation is that people can pool together their skills and wisdom towards a common aim. Because of this, they have a higher chance of being more successful. _35_Teamwork promotes diversity. The very nature of teamwork requires a

    86、group of people from various backgrounds to come together and share their thinking. _36_ This level of diversity generates cultural understanding, increased communication through collective knowledge of approaches and a larger resource of opinions._37_ Working within a team helps us to create an env

    87、ironment which inspires collective knowledge, resources and skills. Consequently, this allows us to pick some ideas and to reflect on our own way of thinking. Teamwork also encourages self-improvement because it helps us to expand our horizons and make better use of our own intrinsic capabilities. A

    88、nd since self-improvement helps us in seeking better ways to perform our role within a team, it improves both the efficiency and productivity of the team as a whole.Completion of task becomes easy. Each member has unique skills to help with the project. _38_ For example, you may ask one person to do

    89、 research, another to take charge of social media marketing, and another to look after delivery. Teamwork can get the most of each persons strengths._39_ For instance, tackling about climate change by researchers who come from different disciplines (学科) could potentially lead to ground-breaking rese

    90、arches. In the traditional research world, one researcher pursued a theme over several decades. However, academia is fostering a fresh research culture, whereby academic works advance through the creation of interdisciplinary research.A. Teamwork encourages healthy competition.B. It promotes peer le

    91、arning and self-improvement.C. So a task can be assigned based on a persons skills and expertise.D. There are many benefits we can gain out of teamwork and cooperation.E. The seeds of creativity and innovation spring from the exchange of ideas.F. As a result, different opinions and problem-solving m

    92、ethods can be formed.G. Cooperation has several benefits including shared risk, resources and knowledge.【答案】35. D 36. F 37. B 38. C 39. E【解析】【分析】本文是一篇议论文。一项研究表明,在大多数情况下,当两个人互相帮助而不是单独工作时,任务的结果会得到改善。文章论述了合作的意义及重要性。【35题详解】根据上文One of the benefits of cooperation is that people can pool together their ski

    93、lls and wisdom towards a common aim. Because of this, they have a higher chance of being more successful.(合作的好处之一是人们可以为一个共同的目标集中他们的技能和智慧。正因为如此,他们更有可能更成功)可知,此处在讲述合作的好处。由此可知,D. There are many benefits we can gain out of teamwork and cooperation.(我们可以从团队合作中获得很多好处)符合语境。故选D。【36题详解】根据上文The very nature of

    94、teamwork requires a group of people from various backgrounds to come together and share their thinking.(团队合作的本质要求一群来自不同背景的人走到一起,分享他们的想法)可知,F. As a result, different opinions and problem-solving methods can be formed. (形成不同的意见和解决问题的方法)能够承接上文,符合语境。故选F。【37题详解】根据下文Working within a team helps us to creat

    95、e an environment which inspires collective knowledge, resources and skills. Consequently, this allows us to pick some ideas and to reflect on our own way of thinking. Teamwork also encourages self-improvement because it helps us to expand our horizons and make better use of our own intrinsic capabil

    96、ities.可知,在团队中工作有助于我们创造一个激发集体知识、资源和技能的环境。因此,这允许我们挑选一些想法,并反思我们自己的思维方式。团队合作还鼓励自我完善,因为它帮助我们扩大我们的视野,更好地利用我们自己的内在能力。由此可知,B. It promotes peer learning and self-improvement. (它促进同伴学习和自我完善)可以做本段主题句,符合语境。故选B。【38题详解】根据上文Each member has unique skills to help with the project.(每个成员都有独特的技能来帮助这个项目)及下文列举的例子可知,C. So

    97、 a task can be assigned based on a persons skills and expertise.(所以可以根据一个人的技能和专长来分配任务)能够承上启下,符合语境。故选C。【39题详解】根据下文For instance, tackling about climate change by researchers who come from different disciplines (学科) could potentially lead to ground-breaking researches.可知,由来自不同学科的研究人员解决气候变化问题可能会带来突破性的研究

    98、。由此可知,E. The seeds of creativity and innovation spring from the exchange of ideas. (创造力和革新的种子来自思想的交流)符合语境。故选E。第三部分:书面表达(共两节,32分)第一节:阅读表达(4小题;第40、41小题各2分,第42小题3分,第43小题5分,共12分)阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。When I was a kid, there was only one way my parents would let me stay home from school and that was if I

    99、had a high fever. Most of my friends could stay home due to a stomachache or a mild fever but not me I had to be dying in order to stay home. By the way, my parents are both doctors. My parents used to say that they were teaching me how to have a good work ethic (职业道德). I didnt understand the connec

    100、tion until last week.The other day I was on the train and sat behind a young man who was complaining to his friend about his life. He went on for twenty minutes about how his passion in life was to make movies, but he wouldnt pursue it because he had no clue if he could make enough money and he didn

    101、t want to waste time because it would take years to make it big. He then admitted to thinking about buying stocks by borrowing money because he thought he could easily make six figures within one year. His friend agreed with him and said, “The stock is good because you can make tons of money and onl

    102、y work for a short time.”I think they were indulging (沉溺) in the wildest fantasy. Many people these days dont realize that when things seem to happen immediately, it is only because a lot of effort, determination and time have gone into them and it isnt due to some miraculous (不可思议的) event. The easi

    103、er it looks, the more hours go into it. There is no excuse for laziness.Looking at the two young men, all of a sudden I was having a flashback of being ten years old and watching the television show Fame.In the show the dance teacher told her students, “If you want fame, fame costs and heres how you

    104、 start paying for it in sweat.” Every time we watched that show, my dad would proudly say how right the teacher was because in order to succeed you have to work hard.40. Why did the young man on the train give up his dream of making movies? _41. What will it take to make lots of money in a short tim

    105、e in authors opinion? _42. Please decide which part is false in the following statement then underline it and explain why. The authors father thought that in order to succeed we can rely on some miraculous event. _43. Do you agree with the authors opinion? Give your reasons. (about 40 words)_【答案】40.

    106、 Because he had no clue if he could make enough money and he didnt want to waste time. 41. A lot of effort, determination and time. 42. The authors father thought that in order to succeed we can rely on some miraculous event. Because the authors father thought that in order to succeed we have to wor

    107、k hard. In other words, we can rely on hard work. 43. I agree with the authors opinion. I think success is due to our hard work. In order to succeed, we should put in a lot of effort, determination and time. It is impractical to gain without any labor.【解析】【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章结合作者的亲身经历告诉我们为了成功,我们要付出足够的努

    108、力,不要寄希望于某种不可思议的事件。【40题详解】考查细节理解。根据文章第二段关键句“He went on for twenty minutes about how his passion in life was to make movies, but he wouldnt pursue it because he had no clue if he could make enough money and he didnt want to waste time because it would take years to make it big. (他花了20分钟讲述了自己生活中对拍电影的热爱

    109、,但他不会去追求,因为他不知道自己是否能赚到足够的钱,也不想浪费时间,因为要想取得成功需要几年的时间。)”可知,年轻人放弃了拍电影的梦想,因为他不知道自己是否能赚到足够的钱,也不想浪费时间。故答案为Because he had no clue if he could make enough money and he didnt want to waste time.【41题详解】考查推理判断。根据文章第三段关键句“Many people these days dont realize that when things seem to happen immediately, it is only

    110、 because a lot of effort, determination and time have gone into them and it isnt due to some miraculous (不可思议的) event. (如今,许多人没有意识到,当事情似乎立即发生时,这仅仅是因为我们为之付出了大量的努力、决心和时间,而不是由于某种不可思议的事件。)”可知,在作者看来,立即成功的前提是我们为之付出了大量的努力、决心和时间,由此可知,在作者看来,要在短时间内赚很多钱需要大量的努力、决心和时间。故答案为A lot of effort, determination and time.

    111、【42题详解】考查推理判断。根据文章最后一段关键句“Every time we watched that show, my dad would proudly say how right the teacher was because in order to succeed you have to work hard. (每次我们看那个节目,我爸爸都会自豪地说老师是多么的正确,因为为了成功,你必须努力工作。)”可知,作者的父亲认为,为了成功,我们必须努力工作,由此可知,句子中“some miraculous event”部分是错误的,标下划线,因为父亲认为,成功并不是依靠一些奇迹般的事件,而是

    112、依靠努力工作。故答案为The authors father thought that in order to succeed we can rely on some miraculous event. Because the authors father thought that in order to succeed we have to work hard. In other words, we can rely on hard work.【43题详解】开放题。答案不唯一,符合文意,能够正确表达出个人观点即可。例如:我同意作者的观点。根据文章第三段关键句“Many people these

    113、 days dont realize that when things seem to happen immediately, it is only because a lot of effort, determination and time have gone into them and it isnt due to some miraculous (不可思议的) event. (如今,许多人没有意识到,当事情似乎立即发生时,这仅仅是因为我们为之付出了大量的努力、决心和时间,而不是由于某种不可思议的事件)”可知,为了成功,我们应该付出大量的努力、决心和时间,不劳而获是不切实际的。故答案为I

    114、 agree with the authors opinion. I think success is due to our hard work. In order to succeed, we should put in a lot of effort, determination and time. It is impractical to gain without any labor.第二节书面表达(20 分)44. 假设你是红星中学学生会主席李华,你校学生会邀请了某大学外教Mr. White下周末来校做关于中西文化差异的讲座,现因新冠疫情(COVID-19)无法正常举行,请你给他写一封

    115、邮件,内容包括:1. 表示歉意并说明原因;2. 提出新的解决方案并征求意见。词数:100词左右,开头结尾已经给出,不计入总词数Dear Mr. White, I am Li Hua, Chairman of Students Union of Hongxing High School. _ Yours, Li Hua【答案】Dear Mr. White,I am Li Hua, Chairman of Students Union of Hongxing High School. We are particularly sorry to tell you that the lecture sc

    116、heduled for next weekend cant take place as planned, due to the COVID-19 pandemic. Im writing to consult you about a workable solution.To safeguard the health of everyone involved, we have two alternative plans in mind. We can switch to an on-line conferencing platform so that we will still be able

    117、to listen to your much-anticipated lecture next weekend. Or we can reschedule the lecture for a later date until further notice. Could you please tell us which option suits you best?Looking forward to your reply. Yours, Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给外教Mr. White写一封邮件,针对讲座无法正常举行表达歉意,并提出新的解决方案。【详解】1.词

    118、汇积累由于:due toowing to可行的:workableviable/feasible保护:safeguardprotect/preserve可供选择的:alternativeselective2.句式拓展简单句变复合句原句:To safeguard the health of everyone involved, we have two alternative plans in mind.拓展句:We have two alternative plans in mind, whose aim is to safeguard the health of everyone involve

    119、d.【点睛】【高分句型1】We are particularly sorry to tell you that the lecture scheduled for next weekend cant take place as planned, due to the COVID-I9 pandemic. (运用了that引导的宾语从句)【高分句型2】We can switch to an on-line conferencing platform so that we will still be able to listen to your much-anticipated lecture next weekend. (运用了so that引导的结果状语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:北京市顺义区牛栏山一中2022-2023学年高三英语上学期期中考试试卷(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-934254.html
    相关资源 更多
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【考试直接用】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【考试直接用】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2课件:复习课(一) 统计案例 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2课件:复习课(一) 统计案例 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第2课时 复数代数形式的乘除运算 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第2课时 复数代数形式的乘除运算 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【综合卷】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【综合卷】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第1课时 复数代数形式的加减运算及其几何意义 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第1课时 复数代数形式的加减运算及其几何意义 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【最新】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【最新】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-1系数的扩充和复数的概念 第2课时 复数的几何意义 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-1系数的扩充和复数的概念 第2课时 复数的几何意义 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-3 第1课时 抛物线及其标准方程 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-3 第1课时 抛物线及其标准方程 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【培优b卷】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【培优b卷】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-2 第2课时 双曲线的简单几何性质 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-2 第2课时 双曲线的简单几何性质 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【名师推荐】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【名师推荐】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-4 第1课时变化率问题、导数的概念 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-4 第1课时变化率问题、导数的概念 .PPT
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-3 第2课时函数的极值与导数 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-3 第2课时函数的极值与导数 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案ab卷.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案ab卷.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-2 导数的计算 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-2 导数的计算 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案1套.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案1套.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-3 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-3 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-1 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第2章 圆锥曲线与方程2-1-1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第2章 圆锥曲线与方程2-1-1 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第17课时函数的极值与导数( 40张) .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第17课时函数的极值与导数( 40张) .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费下载答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费下载答案.docx
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及下载答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及下载答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第14课时变化率与导数( 37张) .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第14课时变化率与导数( 37张) .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升2 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升2 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及一套答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及一套答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升1 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:1-1-2、1-1-3 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:1-1-2、1-1-3 .ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1