北京市顺义区牛栏山一中2022-2023学年高三英语上学期期中考试试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 顺义区 牛栏 一中 2022 2023 学年 英语 学期 期中考试 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、牛栏山一中2022-2023学年度高三第一学期期中考试英 语 试 卷第一部分知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项I was ready to pay for my bananas at the grocery one night, when fear seized me. My wallet was gone. I could only have left it on the G9 bus, which was now speeding in the dark to some _1_
2、station.The _2_ moment was quickly followed by mental math. How much time and money would it cost to replace the contents of that little wallet? The credit cards, the drivers license, the cash, all lost to the bus.Two hours later back at my house, I heard a knock on the door. My husband _3_ it while
3、 I was on the phone in the dining room. “Does Jennifer live here?” I heard a lady say. In my husbands hand was my wallet, with not a penny missing. She left before I could _4_ make it to the door to offer my thanks.After sharing the story online, I heard from someone, who identified the lady as Erin
4、 Smith. Without _5_, I called to thank her. She said she _6_ my wallet on a bus seat. She calculated that going to a strangers house was a _7_ move, but she decided to take the chance. “If I were in that situation, I would want someone to try to find me.” she said.This one stranger responded beautif
5、ully to my small_8_ but she actually wasnt the only one. Right after Erin took possession of my wallet on the bus, she posted a picture of my drivers license to an online forum(论坛), trying to see if anyone knew me. No sooner did she leave my doorstep than I had emails from two women whose kids go to
6、 my sons nursery and who recognized my face. Ive never exchanged words with those moms beyond small talk, but they wanted to help. I read that people are more divided than ever, but thats not how the people I _9_ tend to act.Looking back , I feel blessed someone had wanted to help a stranger. Erin h
7、ad gone beyond what almost anyone would have done, finding my house on a bitterly cold night, and for that I was extremely _10_.1. A. accessibleB. unknownC. familiarD. convenient2. A. face-savingB. brain-washingC. heart-stoppingD. eye-catching3. A. ignoredB. interruptedC. examinedD. answered4. A. st
8、illB. everC. yetD. even5. A. delayB. questionC. regretD. invitation6. A. threwB. placedC. openedD. spotted7. A. selflessB. riskyC. delightfulD. personal8. A. crisisB. dangerC. encounterD. failure9. A. encounterB. followC. consultD. accompany10. A. longingB. gratefulC. concernedD. enthusiastic【答案】1.
9、B 2. C 3. D 4. D 5. A 6. D 7. B 8. A 9. A 10. B【解析】【导语】本文是篇记叙文。作者在乘坐公交车时不小心丢失了钱包,没想到一位女士亲自上门将捡到的钱包还给了他;与此同时,其他认识但不熟悉的朋友在得知这个事情后也试图帮助他,作者不禁有着深深的感激之情。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:我只可能把它落在G9公共汽车上了,车子正在黑暗中加速驶向某个未知的车站。A. accessible 可到达的、可进入的;B. unknown 未知的;C. familiar 熟悉的;D. convenient 方便的。根据本句句意可知,作者把钱包落在公交车上了,而公
10、交车现在还在行驶中,作者不知道车子下一站会在哪里停,所以是未知的车站。故选B。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:这个令人心悸的时刻之后,我心里很快就开始了算计。A. face-saving 保全面子的;B. brain-washing 洗脑的;C. heart-stopping 令人心悸的;D. eye-catching 夺人眼球的。根据第一段“when fear seized me”可知,作者发现钱包丢了时是很害怕的,所以这个时刻是令人害怕的、令人心悸的。故选C。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:当我在餐厅打电话时,我丈夫开了门。A. ignored 忽视;B. interrupted
11、 打断、打扰;C. examined 测验、检查;D. answered 回答;answer the door 去开门。根据上一句“I heard a knock on the door”可知有人敲门,而本句的“it”指“door”,所以这里是我丈夫去开门。故选D。【4题详解】考查副词词义辨析。句意:我甚至还没来得及走到门口道谢,她就离开了。A. still 仍然;B. ever 曾经;C. yet 还、仍然;D. even 甚至。根据上一句“with not a penny missing”可知,钱包里的钱分文未少,而作者还没来得及道谢她就走了,这里应该是一种递进关系,进一步表现了这位女士做
12、好事不图名利,用even(甚至)符合语境。故选D。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:我立刻打电话向她道谢。A. delay 延迟;without delay 立即、毫不耽搁;B. question 问题;without question 毫无疑问;C. regret 遗憾、后悔;D. invitation 邀请。根据前文“She left before I could even make it to the door to offer my thanks.”可看出作者未能道谢,心中是有遗憾的,所以在知道了这位女士是谁后,立即就打电话致谢。故选A。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:她说她在一
13、辆公交车的椅子上发现了我的钱包。A. threw 扔;B. placed 放置;C. opened 打开;D. spotted 发现。根据前文“ I could only have left it on the G9 bus,”可知,作者应该是把钱包落在了公交车上,所以这名女士应该是在公交车上发现了钱包后上门来交给了他。故选D。【7题详解】考查形容词词义辨析。句意:她盘算着去一个陌生人的家里是一个冒险的举动,但她决定冒险一试。A. selfless 无私的;B. risky 冒险的;C. delightful 令人愉快的;D. personal 个人的。根据句中“take the chance
14、”(冒险)可知,作者认为去一个陌生人的家中是有风险的。故选B。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:这个陌生人对我的小危机做出了漂亮的回应。A. crisis 危机;B. danger 危险;C. encounter 偶遇;D. failure 失败。根据第二段“How much time and money would it cost to replace the contents of that little wallet? The credit cards, the drivers license, the cash, all lost to the bus.”可知,丢了钱包会对作者造成很
15、多困难,引起许多不便,对她而言是一次小的危机。故选A。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:我理解人们比以往任何时候都更加分裂,但我遇到的人往往不是这样的。A. encounter 偶遇、邂逅;B. follow 跟随;C. consult 咨询、请教;D. accompany 陪伴。根据前文的“This one stranger responded beautifully to my small crisis.”和上一句“Ive never exchanged words with those moms beyond small talk, but they wanted to help”可知
16、,这些愿意帮助别人的人很多都是作者偶然遇到的陌生人或是没有说过几句话的朋友,所以这里用encounter符合语境。故选A。【10题详解】考查形容词词义辨析。句意:Erin做了几乎任何人都不会做的事,在一个寒冷的夜晚找到了我家,为此,我极其感激。A. longing 渴望的;B. grateful 感激的、感谢的;C. concerned 关心的;D. enthusiastic 热情的。根据第四段“ I called to thank her. ”并结合本句句意可知,作者对Erin的善行是非常感激的。故选B。第二节 语法填空(共10小题;每小题1. 5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填
17、空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Thomas Gainsborough was an 18th-century English painter. One of his works, _11_(title) A Portrait of a Young Gentleman, is finally returning to England after 100 years. It will be showing at the National Gallery in London from January to March 2022. Pa
18、inted in approximately 1770, the painting was nicknamed The Blue Boy because it shows a young boy _12_ (wear) a striking blue outfit. _13_ the major newspapers at the time said is that the painting was “the worlds most beautiful picture”.【答案】11. titled 12 wearing 13. What【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。托马斯庚斯伯勒是18
19、世纪的英国画家。他的一幅名为一位年轻绅士的肖像的作品终于在100年后回到了英国。它将于2022年1月至3月在伦敦国家美术馆展出。这幅画大约创作于1770年,因为画中是一个穿着醒目的蓝色衣服的小男孩,所以被称为“蓝色男孩”。当时的主要报纸都说这幅画是“世界上最美的画”。【11题详解】考查过去分词。句意:他的一幅名为一位年轻绅士的肖像的作品终于在100年后回到了英国。分析句子可知,空处填非谓语动词,One of his works与title在逻辑上是被动关系,所以用过去分词。故填titled。【12题详解】考查现在分词。句意:这幅画大约创作于1770年,因为画中是一个穿着醒目蓝色衣服的小男孩,所
20、以被称为“蓝色男孩”。分析句子可知,空处填非谓语动词,a young boy与wear在逻辑上是主动关系,所以用现在分词。故填wearing。【13题详解】考查连接词。句意:当时的主要报纸都说这幅画是“世界上最美的画”。分析句子可知,空处填连接词作said的宾语,构成主语从句。故填What。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。I have often thought it would be a blessing if each human being were stricken blind and dea
21、f for a few days at some time during his early adult life._14_ (dark) would make him more appreciatively of sight; silence would teach him the joys of sound. I who am blind can give one hint to those _15_ see: Use your eyes as if tomorrow you would be stricken blind. And the same method can _16_ (ap
22、ply) to the other senses. But of all the senses, I am sure that sight must be the most delightful.【答案】14. Darkness 15. who 16. be applied【解析】【导语】本文是一篇自传体散文。作者以一个身残志坚的柔弱女子的视角,告诫身体健全的人们应热爱生活,珍惜生命。【14题详解】考查名词。句意:黑暗可以使他更加珍惜光明。设空处在句中作主语,应用名词,表示抽象概念,为不可数名词。故填Darkness。【15题详解】考查定语从句的引导词。句意:我这个看不见的人可以给能看见的人一
23、个提示。设空处引导定语从句且在句中作指人的主语,先行词为those。故填who。【16题详解】考查谓语动词。句意:同样的方法也适用于其他感官。设空处在句中作谓语,和句子的主语为被动关系,设空处前为can,设空处应用be done的形式。故填be applied。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Globalization is the connection of different parts of the world. The process of globalization is very cont
24、roversial. Many people say globalization will help people communicate. Aid agencies can respond more quickly _17_a natural disaster. Advanced medicines are more easily and widely available to people who may not have been able to afford them. Globalization _18_ (increase) the number of students study
25、ing abroad over the past few years. _19_some people worry that Western culture will destroy local cultures around the world. What they fear is that everyone will end up _20_ (eat) hamburgers and pizza.【答案】17. to 18. has increased 19. But 20. eating【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了全球化的影响。【17题详解】考查介词。句意:援助机构可以
26、更快地对自然灾害作出反应。respond to对作出反应。故填to。【18题详解】考查时态。句意:在过去几年里,全球化增加了出国留学的学生数量。根据时间状语over the past few years可知,用现在完成时。主语是Globalization,谓语动词用has。故填has increased。【19题详解】考查连词。句意:但是有些人担心西方文化会破坏世界各地的当地文化。前后句之间为转折关系,所以用转折连词but。故填But。【20题详解】考查非谓语动词。句意:他们担心的是每个人最后都会吃汉堡和披萨。end up doing以做而告终。故填eating。第二部分:阅读理解(共两节,3
27、8分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)AOccasions like anniversaries, weddings and reunions call for special event venues (场地).The following places may have a way out. Theres no need to spend money creating atmosphere at special event venues. Its built right in!Hard Rock Cafe Anchorage415 E. STREET, ANCHORAGE, ALA
28、SKA 99501Events, like great music are born of inspiration. Featuring a 13,600-square-foot facility that will seat 275 guests with private event space, we pride ourselves on delivering an exceptional experience with a rock and roll twist for each of our guests. Business Expo Center1960 S. ANAHEIM WAY
29、, ANAHEIM, CALIFORNIA 92805The Business Expo Center is Orange Countys premier event venue in Anaheim, California. Our flexible 36,000-square-foot expo center is home to space for conferences, trade shows and celebrations. We pride ourselves on providing a memorable experience with excellent flexibil
30、ity, services, and cost savings. We wont charge customers for on-site parking and provide high-speed Wi-Fi.Automobile Driving Museum610 LAIRPORT STREET, EL SEGUNDO, CALIFORNIA 90245Centrally located in the South Bay beach community of El Segundo, California, the ADM offers a wonderful venue for priv
31、ate parties and corporate events. Conveniently located 5 minutes south of LAX, right off the 405 and 105 Freeways, the 610 Lairport space has a vintage feel surrounded by our primary automobile collection. We offer several different venues inside and outside our facility for diverse events. To bette
32、r our service, reservations are needed.Yamashiro Hollywood1999 N. SYCAMORE AVE., LOS ANGELES, CALIFORNIA 90068Yamashiro Hollywood is a restaurant and therefore, all food and beverages must be handled in house. However, guests are allowed to bring in outside wine and champagne for a corkage fee.21. W
33、hat can you do in Business Expo Center?A. Enjoy free parking.B. Bring in outside wine.C. Experience a rock and roll twist.D. See some automobile collections.22. Which venue do you need to book in advance?A. Business Expo Center.B. Yamashiro Hollywood.C. Hard Rock Cafe Anchorage.D. Automobile Driving
34、 Museum.23. What do the four venues have in common?A. They offer optional places.B. They are open to special events.C. They are located in the same state.D. They enjoy convenient transportation.【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了几个适合举办周年纪念日、婚礼和团聚等活动的场所。【21题详解】细节理解题。根据Business Expo Center部分中的“W
35、e wont charge customers for on-site parking and provide high-speed Wi-Fi.”可知,我们不会向客户收取现场停车费,并且会提供高速Wi-Fi,由此可知,在商务会展中心你可以享受免费停车,故A项正确。【22题详解】细节理解题。根据Automobile Driving Museum部分中的“To better our service, reservations are needed.”可知,为了让您获得更好的服务,需要预订,由此可知,汽车驾驶博物馆需要提前预订,故D项正确。【23题详解】细节理解题。根据第一段中的“Occasion
36、s like anniversaries, weddings and reunions call for special event venues. The following places may have a way out.”可知,像周年纪念日、婚礼和聚会这样的场合需要特殊的活动场所,以下地方就是这样的场所,由此可知,这四个场馆的共同之处是它们都对对特殊活动开放,故B项正确。BIts a Saturday night, the kids are asleep and we have no plans. Before we fall into our routine and watch a
37、 movie, I try to talk my husband into playing a card game. Unconvinced, he continues tapping away on his phone. But just before disappearing into the social media rabbit hole, he has an idea. He looks over me and suggests, “Why dont we try calling one of our friends?”I look at him with raised brows,
38、 as if his suggestion is somewhat ridiculous and perhaps even socially unacceptable. You cant just call someone out of the blue nowright? But then I think again and realize that at one point in time, in the not so distant past, this was the norm. I spent my early teenage years connecting with friend
39、s through a phone that was connected to a wall. It wasnt “smart”, but it allowed me to keep in touch with the latest gossip and news. We would chat for hours, sometimes while I hid under my blanket in order to avoid the chance of being caught by my parents. I could even memorize the phone numbers of
40、 loved ones then. While I did own an address bookand there was always the White Pages, where you could look people up by their namesI had the contact details of special friends, first loves and family members committed to memory. I guess these days, they would be on my “Favorites” list in my smartph
41、one. Today, many of my “favorite” people are followed from a distance through social media, and even they very rarelyif everwould get an actual call from me. The birth announcement by my oldest friend is received through catching a well-defined bump into a photo that I scroll past. The news of a div
42、orce from a couple whom I had considered my second parents when I was in middle school arrives after a photo of a woman led me on a quest for more gossip. Bits of such information, a collection of wonderful, exciting, shocking and also boring news, may have been a part of my digital feed for years.
43、The idea of actually picking up the phone to reconnect with a long-lost friend is an intimidating oneeven seeing the name of an old friend pop up in an incoming call can feel a little afraid. I ask my husband, “Who would we call?” After tossing around a few names, we agree on some potential candidat
44、espeople whose lives have taken them in different directions, but with whom we still share deep friendships.24. How does the author feel about her husbands suggestion at first?A. Surprised.B. Motivated.C. Nervous.D. Excited.25. With the phone, the authors teenage years was_.A. difficult but interest
45、ingB. peaceful and meaningfulC. pleasant and unforgettableD. inconvenient but enjoyable26. In the following days, the couple may _.A. share more of their private information with othersB. contact more long-lost friends through social mediaC. have more personal communications with their friendsD. add
46、 more friends names to the contact lists in their phones27. Whats the purpose of the passage?A. To argue for the need of the contact of long-lost friends.B. To remind us to turn to phones to keep in touch with friendsC. To tell us about one of her unforgettable experience.D. To persuade us to follow
47、 our friends through the social media.【答案】24. A 25. C 26. C 27. B【解析】【导语】本文是一篇夹叙夹议文。智能手机时代人们和朋友们的电话交流少了,作者和丈夫决定给一些老朋友打电话,进行更多的交流。通过本文作者提醒我们要用手机和朋友多联系。【24题详解】推理判断题。根据第二段“I look at him with raised brows, as if his suggestion is somewhat ridiculous and perhaps even socially unacceptable.(我皱起眉头看着他,好像他的建
48、议有点可笑,甚至在社会上是不可接受的。)”可推断,作者对丈夫的提议感到吃惊。故选A。【25题详解】推理判断题。根据第二段“I spent my early teenage years connecting with friends through a phone that was connected to a wall. It wasnt “smart”, but it allowed me to keep in touch with the latest gossip and news. We would chat for hours, sometimes while I hid under
49、 my blanket in order to avoid the chance of being caught by my parents.(我十几岁的时候都是通过一个连在墙上的手机和朋友联系。它并不“聪明”,但它让我能够与最新的八卦和新闻保持联系。我们会聊上几个小时,有时我会躲在毯子下面,以免被父母发现。)”和第三段“I could even memorize the phone numbers of loved ones then. While I did own an address bookand there was always the White Pages, where you
50、 could look people up by their namesI had the contact details of special friends, first loves and family members committed to memory. (我甚至能记住亲人的电话号码。虽然我有一本地址簿那里总是有一本白页,你可以在上面按名字查找人名但我把特别的朋友、初恋和家庭成员的联系方式牢记在心。)”可推断,作者的青少年时代是快乐的,是至今难忘的。故选C。【26题详解】推理判断题。根据最后一段“I ask my husband, “Who would we call?” Afte
51、r tossing around a few names, we agree on some potential candidatespeople whose lives have taken them in different directions, but with whom we still share deep friendships.(我问我丈夫:“我们该给谁打电话呢?”在考虑了几个名字之后,我们一致同意了一些潜在的候选人这些人的生活已经把他们带向了不同的方向,但我们仍然和他们有着深厚的友谊。)”可推断,找到人选后,作者夫妇会和这些朋友联系,进行更多的个人交流。故选C。【27题详解】
52、推理判断题。根据第一段“He looks over me and suggests, “Why dont we try calling one of our friends?”(他看着我,建议道:“为什么我们不给我们的朋友打个电话呢?”)”及全文可知,作者描述了智能手机时代的普遍现象:和朋友们的电话交流少了,一想到拿起电话与失散已久的朋友重新取得联系,就会让人害怕即使在来电时看到老朋友的名字突然出现,也会让人感到有点害怕。于是和丈夫决定给一些老朋友打电话,进行更多的交流。所以通过这篇文章,作者提醒我们要用手机和朋友多联系。故选B。CThe poet Lovelle Drachman once
53、said, “blessed are the curious, for they shall have adventures.”, which is certainly true of people with wanderlust.Wanderlust is derived from a German word meaning a love of hiking and now used to describe the burning desire to escape the everyday and explore the unfamiliar. Wanderlust is a common,
54、 but not universal experience. What makes some people catch that travel bug while others are apparently unaffected?One theory is to do with our genes. Scientific research has identified a variant of the DRD4 gene that affects sensitivity to dopamine(多巴胺), the neuro-transmitter often released in the
55、brain when we do something we enjoy. Actually, its not that the 7R version of the DRD4 specifically creates a thirst for travel, but people with the 7R variant are less sensitive to that delicious dopamine hit.So simple things that bring other people pleasure, like a jog in the park or a cheeky choc
56、olate treat, might not cut it for them, which makes those with the 7R type of the DRD4 gene more likely to be risk takers to get increased dopamine levels. Thats why DRD4-7R has been called the wanderlust gene. Other researches have also linked the same 7R variant to far riskier behaviors, such as a
57、ddiction and offensive behavior. By comparison, the strong sudden desire to go travelling seems like the better end of the Theory of Evolution.But another theory looks at the psychology of living in our inter-connected human society, one in which we are constantly aware of what friends and social me
58、dia influencers are doing and keep comparing ourselves to them in two distinct ways. Upwards social comparisons, comparing ourselves to those we see as more successful than us. And downward social comparisons, comparing ourselves to those we see as worse off than us. In the age of social media, its
59、very easy to compare ourselves unfavorably with the idealized version. How can we compete with influencers, with their perfectly dark brown legs on neat and clean white sand, and their once in a lifetime sunsets over Machu Picchu?Whether the motivation to explore the world is genetic, psychological
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-934254.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2014高考语文(人教版 鲁京津专用)一轮复习《配套课件》现代文阅读第二章专题二考点提升练(一).ppt
