分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型江苏省淮安市2021-2022学年高二英语上学期入学调研试题(B).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:340750
  • 上传时间:2025-11-27
  • 格式:DOC
  • 页数:23
  • 大小:90.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 淮安市 2021 2022 学年 英语 上学 入学 调研 试题
    资源描述:

    1、2022届高二入学调研试卷英 语 (B)注意事项:1答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第卷(选择题)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选

    2、出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1. What does the woman imply?A. For the first time the team has become the league champion.B. The team did a good job again this time.C. The team has little chance to win this time.2. What program does the man generally listen to? A. News.B.

    3、 Talk shows.C. Education program.3. Where is the conversation taking place? A. In a park. B. In a museum.C. In a pet store. 4. How does Mike feel? A. Satisfied. B. Puzzled.C. Worried.5. What does the woman mean?A. She doesnt understand the man.B. She gave the change to someone else.C. Shes unable to

    4、 help the man.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6Why is the woman talking to the man?A. Because of the poor quality of the goods she bought.B. Because of not getting the promi

    5、sed discount.C. Because of the impolite attitude of the salesgirl.7. What will the man give to the woman?A. Some money. B. A letter of apology.C. A new product.听第7段材料,回到第8-10题。8. Which place would the man like to go?A. An exciting modern city.B. A popular tourist attraction.C. A quiet and far-away p

    6、lace.9. What does the woman worry about? A. The weather.B. The food and water.C. The language. 10. What does the woman plan to do now? A. Travel with the man.B. Do some gardening.C. Go to the travel agency. 听第8段材料,回答第11-13题。11. How often does the man contact his aunt? A. Once a month.B. Once a week.

    7、C. Seldom.12. Why didnt his aunt chat with him online? A. Her kids keep her busy all the time.B. She does not have a computer in her house. C. Shes not interested in using the computer.13. What will he do next?A. Ask his cousins for help.B. Teach his aunt himself.C. Ask his uncle for help.听第9段材料,回答第

    8、14-17题。14. Who is the woman?A. A police officer.B. An immigration official.C. An air hostess.15. Which line is for the residents? A. The line on the mans right.B. The line on the womans left.C. The line on the womans right.16. How long will the man study in the UK?A. For a few months.B. For a year.C

    9、. For two years.17. How will the man pay for living costs and tuition fees? A. His father has paid for that in advance.B. He has won a scholarship.C. He will take a part-time job to pay for that. 听第10段材料,回答第18-20题。18. What is the talk mainly about?A. How to keep young.B. How to improve memory. C. Ho

    10、w to open our mind. 19. What is the key to achieving this goal?A. Going back to school.B. Playing no attention to age.C. Using the mind as much as possible.20. What did the man who entered school at 70 become later?A. An active lawyer.B. A successful doctor.C. A highly paid artist.【答案】1-5 BACCC 6-10

    11、 BACBB 11-15 ACABC 16-20 BAACB第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。ASome Questions About CoronavirusHow long does coronavirus last?Every case of coronavirus is different, but experts have a general idea of how long the typical course of the ill

    12、ness lasts. Most people can expect to recover within two weeks after the onset of symptoms, but more severe cases could last up to six weeks and for some, dubbed “Covid long haulers,” symptoms can linger for months.What are the symptoms of the coronavirus?Symptoms of the coronavirus can seem a lot l

    13、ike the flu. Initially, a fever, cough, and shortness of breath emerged as the three most common symptoms of COVID-19. Now, other signs such as muscle pain, fatigue, and loss of taste and smell are on the Centers for Disease Controls (CDC) symptoms checklist.How long does coronavirus live on surface

    14、s?Though the conronavirus is typically transmitted through the air via respiratory droplets (from an infected person sneezing or coughing) rather than by touching objects and materials, the virus can still remain viable on variety of surfaces, according to the CDC, though its not exactly clear for h

    15、ow long.How is coronavirus spread?According to the CDC, COVID-19 is spread mainly from person to person, usually through close contact (within six feet). Being near an infected person who coughs, sneezes, or talks can expose you to their respiratory droplet carrying the virus and they can spread the

    16、 virus even if they dont have any symptoms yet. If those virus-containing particles are inhaled (吸入) or land in your eyes, nose or mouth, you could become infected.21How long does coronavirus stay on surfaces?_ATwo weeks.BSix weeks.CMonths.DUnclear.22People cant be infected with coronavirus by_.Acon

    17、tacting close (within six feet)Bbeing near an infected personCtalking with a healthy personDinhaling some virus-containing particles23In which section of a newspaper may this text appear?_A Entertainment.BHealth.CEducationDTravel.【答案】21-23 DCB【解析】本文是一篇应用文。主要讲述的是关于冠状病毒的几个问题。21细节理解题。根据小标题“How long doe

    18、s coronavirus live on surfaces?”下的“the virus can still remain viable on variety of surfaces, according to the CDC, though its not exactly clear for how long.(据美国疾病控制与预防中心称,这种病毒仍然可以在各种表面存活,但不清楚能存活多久)”可知,冠状病毒停留在表面多长时间是不清楚的。故选D项。22推理判断题。根据小标题“How long does coronavirus live on surfaces?”下的“Though the co

    19、ronavirus is typically transmitted through the air via respiratory droplets (from an infected person sneezing or coughing)(虽然冠状病毒通常通过空气中的呼吸道飞沫传播(来自受感染的人打喷嚏或咳嗽))”;以及小标题“How is coronavirus spread?”下的“According to the CDC, COVID-19 is spread mainly from person to person, usually through close contact (

    20、within six feet). Being near an infected person who coughs, sneezes, or talks can expose you to their respiratory droplet carrying the virus and they can spread the virus even if they dont have any symptoms yet.(COVID-19主要通过人与人之间传播,通常通过密切接触(6英尺以内)。与咳嗽、打喷嚏或说话的感染者近距离接触,会让你接触到他们携带病毒的呼吸道飞沫,即使他们还没有任何症状,也

    21、会传播病毒。如果这些粒子是颗粒吸入或停留在你的眼睛,鼻子或嘴,你可以被感染)”可知,近距离接触(6英尺以内)、靠近受感染的人和吸入一些含有病毒的颗粒有可能被传染。故选C项。23推理判断题。根据文章的题目“Some Questions About Coronavirus(关于冠状病毒的几个问题)”可推知,这是关于健康的文章,可能出现在报纸的健康版面上。故选B项。BMy dad was one who never knew a stranger. He was a farmer in the Midwest and he spent his winters selling insurance an

    22、d daily necessities. Daddy could really talk with anyone and his favorite thing was to find out their incomes. Once we were at Chicagos OHare Airport this was when you could still be escorted to your boarding gate. Daddy was sitting with me as I waited for my flight to Fort Lauderdale. A Russian guy

    23、 sat down next to daddy. The gentleman could not speak a word of English but this did not stop my dad. He found out his business, how many children he had and, of course, how much he made.I used to feel embarrassed by this. Last year, I was home visiting with my husband and my twins. When I was in t

    24、he car with my mom, she told me a story about how she was in the doctors office with daddy and how he was talking to the others in the waiting room as usual. She said he started talking to a young man in a wheel chair who couldnt talk, couldnt move his arms or head, and really couldnt do anything. B

    25、ut daddy was asking questions getting the young man to smile in response. And he carried on like that with the disabled man till he was called back to the doctors office.When the young man and his father got up to see the doctor, the father of the young man came and shook my dads hand and said, “Tha

    26、nk you for speaking to my son. Most people just turn away when they see him.”My father ended up dying later that month because of a sudden heart attack. Fortunately all 9 of his children had been home that summer to visit. I told this story about his love of talking at the funeral.24Why did the auth

    27、or say her father never knew a stranger?_AHer father was well known as a salesman.BHer father treated everyone as his good friend.CHer father was good at communicating with others.DHer father only lived in his familiar surroundings.25What does the underlined word “escorted” probably mean in paragrap

    28、h 1?_AAccompanied.BForbidden.CGuided.DForced.26What changed the authors attitude towards her fathers action?_AHer father was praised by many neighbors.BHer mother asked her to be a nice daughter.CHer father brought happiness to a disabled man.DHer father has been seriously ill for a long time.27What

    29、 is the authors purpose in writing the text?_ATo look back upon her father.BTo call on people to cherish family.CTo stress the importance of talking.DTo introduce ways to make friends.【答案】24-27 CACA【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的父亲善于与人沟通,作者过去不理解,常常为此感到尴尬,直到了解到父亲给一个残疾人带来了快乐改变了作者对父亲行为的态度。虽然父亲去世了,但作者仍然怀念他。24细节理

    30、解题。根据第一段中“My dad was one who never knew a stranger. He was a farmer in the Midwest and he spent his winters selling insurance and daily necessities. Daddy could really talk with anyone and his favorite thing was to find out their incomes.(我父亲是一个从来不认识陌生人的人。他是中西部的一个农民,他的冬天都在卖保险和日用品。爸爸真的可以和任何人交谈,他最喜欢的事

    31、情就是了解他们的收入)”可知,作者说她的父亲从来不认识陌生人是因为她父亲善于与人沟通。故选C。25词义猜测题。根据画线词后文“Daddy was sitting with me as I waited for my flight to Fort Lauderdale.(当我等待飞往Fort Lauderdale的航班时,爸爸坐在我身边)”以及上文“Once we were at Chicagos OHare Airport this was when you could still be escorted to your boarding gate. (有一次我们在芝加哥的奥黑尔机场,这时你仍

    32、然可以escorted到登机口)”可知,在作者等待飞往Fort Lauderdale的航班时,爸爸陪伴着作者一直到登机口。故画线词意思是“陪伴”。A. Accompanied.陪伴;B. Forbidden.禁止;C. Guided.指导;D. Forced.迫使。故选A。26细节理解题。根据第二段“I used to feel embarrassed by this. Last year, I was home visiting with my husband and my twins. When I was in the car with my mom, she told me a sto

    33、ry about how she was in the doctors office with daddy and how he was talking to the others in the waiting room as usual. She said he started talking to a young man in a wheel chair who couldnt talk, couldnt move his arms or head, and really couldnt do anything. But daddy was asking questions getting

    34、 the young man to smile in response. And he carried on like that with the disabled man till he was called back to the doctors office. (我过去常常为此感到尴尬。去年,我和我丈夫还有我的双胞胎回了家。当我和妈妈在车里的时候,她给我讲了一个故事,她和爸爸在医生的办公室里,他和往常一样在候诊室和其他人聊天。她说,他开始和一个坐在轮椅上的年轻人说话,那个人不能说话,不能移动他的手臂和头部,真的不能做任何事情。但是爸爸在问问题,让那个年轻人笑着回答。他就这样对待那个残疾人

    35、,直到他被叫回医生的办公室)”可知,是她的父亲给一个残疾人带来了快乐,改变了作者对父亲行为的态度。故选C。27推理判断题。根据最后一段“My father ended up dying later that month because of a sudden heart attack. Fortunately all 9 of his children had been home that summer to visit. I told this story about his love of talking at the funeral. (那个月的晚些时候,我父亲因为突发心脏病去世了。幸运

    36、的是,他的9个孩子那年夏天都回家探望过他。我讲了他喜欢在葬礼上讲话的故事)”结合文章主要讲述了作者的父亲善于与人沟通,作者过去不理解,常常为此感到尴尬,直到了解到父亲给一个残疾人带来了快乐改变了作者对父亲行为的态度。虽然父亲去世了,但作者仍然怀念他。可推知,作者写这篇文章的目的是怀念她的父亲。故选A。CMountain climbers often set off on expeditions(探险) to the top of the unconquered mountains, but here is the story of four mountaineers on a daring e

    37、xpedition across a vast, lonely landscape in northern Tibet for the goal of conservation. They were searching for the birthing grounds of a rare and endangered Tibetan antelope called the chiru, which produces the finest wool in the world a single woven shawl sells for up to $15,000. The demand for

    38、their skins also puts the chiru in danger of being hunted to extinction.They were Rick Ridgeway, Galen Rowell, Conrad Anker and Jimmy Chin. They thought that finding and protecting the birthing area might ensure the species future, so the team of four men tried to find and follow the migration(迁移) r

    39、oute of the chiru more than 200 miles across the remote Chang Tang Plateau.There was some doubt about whether the team would be able to locate a migrating herd of pregnant females, but one week into the search, they unexpectedly discovered 70 to 80 chiru eating grass in a valley below their camp. Th

    40、ey followed the herd for days, and eventually entered a broad valley filled with hundreds of antelopes, some already giving birth.That moment was wonderful in the whole expedition, says Conrad Anker. It wasnt about achieving some goal that makes us feel good. It was about these rare and endangered a

    41、nimals that are closely connected with the health of our planet.The team spent two days photographing the birthing ground and gathering data that would be used by conservationists to persuade China to protect the area. it was the most fulfilling trip weve had because it was about applying our skills

    42、 as mountaineers to a conservation effort, that, if we really succeeded, could make a difference, says Ridgeway.28According to the passage, people hunted the chiru for _?Atheir meat and habitats.BTheir wool and skins.Ctheir wool and shawls.DTheir conservation and babies.29The mountaineers searched f

    43、or the birthing grounds of the chiru in order to _.Aset off on expeditions.Bget the finest wool.Cprotect the species.Dfollow the migration route.30What happened to the team one week into the search?_AThey located a migrating herd of pregnant females.BThey found many chiru in a valley below their cam

    44、p.CThey followed hundreds of antelopes giving birth.DThey photographed the birthing ground and gathering data.31What does the underlined word “fulfilling” in the last paragraph mean?_ADisappointing.BSatisfying.CSurprising.DTerrifying.【答案】28-31 BCBB【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了四个登山运动员勇敢寻找一种珍稀濒危藏羚羊的出生地的故事。28细节理解

    45、题。根据第一段“They were searching for the birthing grounds of a rare and endangered Tibetan antelope called the chiru, which produces the finest wool in the world a single woven shawl sells for up to $15,000. The demand for their skins also puts the chiru in danger of being hunted to extinction.(他们正在寻找一种珍

    46、稀濒危藏羚羊藏羚羊的出生地。藏羚羊的羊毛是世界上最好的一条编织的披肩售价高达1.5万美元。对藏羚羊皮的需求也使藏羚羊面临被猎杀而灭绝的危险。)”可知,根据这篇文章,人们猎杀藏羚羊是为了得到它们的羊毛和毛皮。故选B。29细节理解题。根据第二段“They thought that finding and protecting the birthing area might ensure the species future, so the team of four men tried to find and follow the migration(迁移) route of the chiru m

    47、ore than 200 miles across the remote Chang Tang Plateau.(他们认为发现并保护藏羚羊的产生区可能会确保这个物种的未来,所以这支由四人组成的队伍试图在偏远的羌塘高原上找到藏羚羊并沿着它们的迁徙路线迁徙200多英里。)”可知,为了保护藏羚羊,登山队员们寻找藏羚羊的出生地。故选C。30细节理解题。根据第三段“There was some doubt about whether the team would be able to locate a migrating herd of pregnant females, but one week in

    48、to the search, they unexpectedly discovered 70 to 80 chiru eating grass in a valley below their camp.(研究小组是否能够找到一群正在迁徙的怀孕的雌藏羚羊尚有一些疑问,但在搜寻一周后,他们意外地发现70到80只藏羚羊在营地下的山谷里吃草。)”可知,搜寻一周后,队伍在营地下面的山谷里发现了许多藏羚羊。故选B。31词义猜测题。根据上段“That moment was wonderful in the whole expedition(那一刻在整个探险中是美妙的)”和后文“because it was

    49、about applying our skills as mountaineers to a conservation effort, that, if we really succeeded, could make a difference(因为这是一次将我们作为登山运动员的技能应用到保护工作中的旅行,如果我们真的成功了,将会有所不同)”可知,他们实现了目标,经历的这次旅行是令人满意的,所以fulfilling指的是“满意的”之意。故选B。DEven today, a man with good manners will politely open the door for a lady,

    50、help her put on her coat when necessary and see her safely to the door of her home after a date.When a man takes a woman out for dinner, it is considered polite to help her with her chair when she gets up or sits down. On a crowded train or bus, it is altogether proper for a man to offer a woman his

    51、 seat, especially if she is old or carries a baby.Even when it comes to shaking hands, ladies come first. It is considered impolite for a man to extend his hand to a woman for a hand shake upon first greeting. This remains the womans choice. If a woman does not extend her hand to the man first, then

    52、 the man shouldnt offer his.Not only do ladies come first, but if a lady is the wife of the president, she is called the “First Lady”. Women continue to break new “first” categories by entering into fields of social service which were once considered only for men. America has had a first woman. Secr

    53、etary of State in the person of Madeline Albright and a “first” woman president may not be far off in the future.It is true that the Womens Liberation Movement has put women on an equal footing with men in jobs and career opportunities. It is also true that many women today prefer to be treated the

    54、same as men in every way. Yet, with their new freedom and social equality, no woman seems to be against the rule of “ladies first”.32What might be discussed before the first paragraph?_AHow an impolite man behaves before a lady.BHow a lady was treated in the past.CHow a man invited a lady for dinner

    55、 before.DHow women became leaders in the past.33Which of the following is considered rude for a man according to this passage?_ATo take a woman out for dinner.BTo help a lady with her chair in a restaurant.CTo offer his seat to a lady on a crowded train or bus.DTo offer his hand first when shaking h

    56、ands with a lady.34The underlined word “footing” in Paragraph 5 is closest in meaning to “_”.AgoalBchanceCpositionDfeet35What can you infer form Paragraph 4?_ATheres no woman president in the USA now.BThe presidents wife always comes first in the USACMadeline Albright is a secretary of an American c

    57、ompany.DWomen will work in the fields of social service instead of men.【答案】32-35 BDCA【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了当今社会中,一些尊重和对待女性的习俗。如今,许多女性希望在各方面都能得到与男性同样的对待,这也是事实。 然而,随着她们获得了新的自由和社会平等,似乎没有女性反对“女士优先”的原则。32推理判断题。根据第一段“Even today, a man with good manners will politely open the door for a lady, help her put on

    58、her coat when necessary and see her safely to the door of her home after a date.(即使在今天,一个有礼貌的男人仍会有礼貌地为女士开门,必要时帮她穿外套,约会后送她安全到家门口)”可知,第一段主要讨论了如今的女性如何被男性对待,可推测在第一段之前可以讨论在过去,一位女士是如何被对待的。故选B。33细节理解题。根据第三段中“Even when it comes to shaking hands, ladies come first. It is considered impolite for a man to exte

    59、nd his hand to a woman for a handshake upon first greeting.(甚至在握手的时候,女士也是第一位的。 男人在第一次见面时向女人伸手握手被认为是不礼貌的)”可知,D选项“与女士握手时,先伸出手”对男人来说是粗鲁的。故选D。34词句猜测题。根据画线词上文“It is true that the Womens Liberation Movement has put women on an equal”以及后文“with men in jobs and career opportunities”可知,妇女解放运动使妇女在工作和职业机会方面与男子处

    60、于平等地位。故画线词意思是“地位”。A. goal目标;B. chance机会;C. position地位;D. feet脚。故选C。35推理判断题。根据第四段中“Secretary of State in the person of Madeline Albright and a “first” woman president may not be far off in the future.(美国国务卿Madeline Albright和“第一位”女总统的诞生可能不会太遥远)”可推知,美国现在没有女总统。故选A。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能

    61、填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Who should you be friends with?For International students, if you are going to the USA for the next four years, academics (学术水平) should not be the only thing you think about. To quote(引述) Hamlet: “To be, or not to be (surrounded by people from your home country): that is the q

    62、uestion.To BEInstant friendshipThere is nothing like the instant connection with friends from your country while abroad.You dont have to explain cultural references, and that makes everything easier. 36 Why would you come to a completely different country if you are going to just hang out with the e

    63、xact same people?Sense of communityIn some universities, if you have friends from your country, you can organise events to celebrate some of your countrys festivities. 37NOT TO BEYoure learning EnglishOne of the main reasons to study abroad is to learn a language through complete immersion(沉浸). 38Le

    64、arning from different culturesLearning from different cultures will give you a new way of seeing the world. 39 No matter where they come from, students have similar questions and doubts, so you wont be alone.40 Who should you be friends with? What will make you grow, and what will make you the happi

    65、est? You decide.ASurrounding yourself with the people from home can limit that experience.BBut be careful not to make them your only friends.CYou should be surrounded by people from your home country.DIn the end, it really is up to you.E.With more people from your country, it becomes a support netwo

    66、rk as a community.F.You miss the food, the music or your family.G.You will be surprised to find how similar different cultures can be.【答案】36-40 BEAGD【解析】本文是一篇说明文。文章对于国际生是否与国人做朋友进行分析。36根据后文“Why would you come to a completely different country if you are going to just hang out with the exact same peop

    67、le?(如果你只是和同样的人在一起,为什么你会来到一个完全不同的国家?)”可知,本句是讲述我们需要和外国人交朋友,不能局限交友圈。B选项“But be careful not to make them your only friends.(但是要小心不要让他们成为你唯一的朋友。)”符合题意,故选B。37根据前文“In some universities, if you have friends from your country, you can organise events to celebrate some of your countrys festivities. (在一些大学里,如果

    68、你有来自你国家的朋友,你可以组织一些活动来庆祝你国家的一些节日。)”以及本段小标题“Sense of community(社区意识)”可知,本段讲述的是通过组织活动庆祝自己国家的节日可以组建成一个社区。E选项“With more people from your country, it becomes a support network as a community.(随着来自你的国家的人越来越多,它成为一个支持网络作为一个社区。)”符合题意,故选E。38根据前文“One of the main reasons to study abroad is to learn a language th

    69、rough complete immersion(沉浸).(出国留学的主要原因之一就是通过完全沉浸式学习一门语言。)”可知,本段讲述出国留学对于学习英语的优势。A选项“Surrounding yourself with the people from home can limit that experience.(和本国的人在一起会限制这种体验。)”与前文对比,是为了进一步说明出国留学对学英语的优势,故选A。39根据后文“No matter where they come from, students have similar questions and doubts, so you wont

    70、 be alone.(无论他们来自哪里,学生们都有类似的问题和怀疑,所以你不会孤单。)”可知,不同的国家的人也会有相似的问题和怀疑。G选项“You will be surprised to find how similar different cultures can be.(你会惊讶地发现不同的文化有多么相似。)”引出下文,符合题意,故选G。40根据后文“Who should you be friends with? What will make you grow, and what will make you the happiest? You decide.(你应该和谁做朋友?什么会让你

    71、成长,什么会让你最快乐?你决定。)”可知,对于和谁做朋友这个取决于自己。D选项“In the end, it really is up to you.(最后,这真的取决于你。)”引出下文,符合题意,故选D。第三部分:语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题的A、B、C、D四个选项中,选出适合填入对应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Kindness at fast-food restaurantIt was summer and I had gotten one of the few jobs a 14-ye

    72、ar-old can find working at Burger King, a fast-food restaurant. It 41 wasnt a good job, but it meant money, 42 was something I needed.One day, I was working behind the front counter, taking 43 . The customers were coming and going, and the woman who 44 didnt seem any different from most others.She o

    73、rdered her meal and I told her the total. As she searched 45 her purse to find some change, the woman soon 46 that she was about a dollar short. “Im 47 to say this, but I guess I wont be able to make my purchase 48 ,” she said sadly.Thats when I had the idea of paying the difference for her. She ref

    74、used at first, but after I 49 , she agreed. She thanked me and moved to the end of the counter to 50 her order. I continued with my work and thought 51 more of it.About an hour later 52 had slowed down and I was waiting for my next customer. Then I glanced over towards the 53 and saw the same woman

    75、whom Id helped with the money entering again. I 54 recognized her.She walked straight up to me and said, “I want to thank you again for what you did. You see, Im a diabetic (糖尿病患者), and 55 I need to eat something right away. Thats 56 I came in earlier. If you hadnt helped me as you did, I 57 have fa

    76、inted. Thank you.”She handed me two dollars, 58 Id given her. 59 the woman walk away, I realized that God had used me to help me. In the end, I was 60 not only with money but also with the satisfaction of knowing that Id helped someone out of a tight spot.41AfirstlyBroughlyCcertainlyDstrictly42Awhic

    77、hBwhatCthatDit43AmenusBordersCserviceDfood44AreachedBmovedCpresentedDapproached45AthroughBforCaboutDacross46ArecognizedBrealizedCadmittedDsaid47AguiltyBdisappointedCembarrassedDregret48Aabove allBfirst of allCin allDafter all49Ainsisted onBinsistedCstuck toDstuck50Apick upBpick outCcarry outDbring o

    78、ut51AnoneBanythingCnothingDsomething52AcustomersBordersCpressureDbusiness53AentranceBrestaurantCcounterDwindow54AsuddenlyBimmediatelyCsurelyDcompletely55Aat a timeBat timeCsometimeDsometimes56AwhenBwhereCwhyDhow57AshallBmayCmightDneed58Atwice thatBtwice whatCthat twiceDwhat twice59AWatchingBLookingC

    79、ObservingDNoticing60AawardedBhonoredCreturnedDrewarded【答案】41-45 CABDA46-50 BCDBA51-55 CDABD56-60 CCBAD【解析】本文是记叙文。文章讲述了在快餐店前台工作期间,我帮助一位没有带够钱的女士补齐了差额,后来,这位女士专程来表达谢意并还了双倍的钱,这件事情给我带来好处和满足。41考查副词词义辨析。句意:这当然不是一份好工作,但它意味着钱,这是我需要的东西。A. firstly首先;B. roughly粗略地;C. certainly当然;D. strictly严格地。根据“wasnt a good jo

    80、b”和“but it meant money,”可知,上下文有转折对比关系,下文是对这份工作的肯定,上文是它的否定,certainly(当然)加强否定的语气,更能强化这一对比关系 。故选C项。42考查连词词义辨析。句意:这当然不是一份好工作,但它意味着钱,这是我需要的东西。A. which关系代词;B. what连接代词;C. that关系代词;D. it代词。分析句子可知,“2was something I needed.”是定语从句,修饰先行词money,关系词将先行词代入定语从句中作主语,应使用关系代词which引导非限制性定语从句。故选A项。43考查名词词义辨析。句意:有一天,我在前台

    81、工作,接受顾客下单。A. menus菜单;B. orders命令,点餐;C. service服务;D. food食物。根据“I was working behind the front counter”和常识可知,快餐店前台的工作就是接受顾客下单。故选B项。44考查动词词义辨析。句意:顾客们进进出出,走过来的女人似乎与大多数人没有什么不同。A. reached到达;B. moved移动;C. presented展现;D. approached走近,接近。根据上文“She ordered her meal and I told her the total.”可知这位女士向前台走来点餐。故选D项。

    82、45考查介词词义辨析。句意:当她在钱包里找零钱时,她很快意识到她少了一美元。A. through穿过,从头到尾检查;B. for为了;C. about关于;D. across 从的一边到另一边。search through some place for something是指“彻底搜查某处找某物”,句中是指她翻遍了钱包找零钱。故选A项。46考查动词词义辨析。句意:当她在钱包里找零钱时,她很快意识到她少了一美元。A. recognized认出;B. realized意识到,察觉;C. admitted承认;D. said说。根据“she was about a dollar short”和下文女

    83、士的话“I guess I wont be able to make my purchase”可知,她找遍钱包后发现自己钱不够。故选B项。47考查形容词词义辨析。句意:“我很不好意思这么说,但我想我最终还是不能买东西了,”她悲伤地说。A. guilty有罪的;B. disappointed失望的;C. embarrassed尴尬的;D. regret后悔。女士点了餐,但却发现“she was about a dollar short”,这是令人尴尬的事情。故选C项。48考查短语词义辨析。句意:“我很不好意思这么说,但我想我最终还是不能买东西了,”她悲伤地说。A. above all首先;B.

    84、first of all首先;C. in all总共;D. after all终归,毕竟。女士在点了餐,翻了钱包之后,却发现自己钱不够,无法买东西,这是与预期不符,after all英文释疑为:despite what has been said or expected,符合语境。故选D项。49考查动词和短语词义辨析。句意:起初她拒绝了,但经过我的坚持,她同意了。A. insisted on坚持做;B. insisted坚持;C. stuck to坚持;D. stuck刺。她最初拒绝,但在我的坚持下,同意了,insist表示“坚持”,符合句意,insisted on虽然同义,但其后必须跟宾语。

    85、故选B项。50考查动词短语词义辨析。句意:她谢过我,走到柜台的尽头取餐。A. pick up拿,捡起;B. pick out挑出;C. carry out执行;D. bring out使显示。根据语境可知,在我帮她支付差额后,她到柜台一头去取(pick up)餐。故选A项。51考查代词词义辨析。句意:我继续工作,不再去想它。A. none一个没有;B. anything任何事物;C. nothing没有一件东西;D. something某事。think nothing of.为固定表达,意为“不把当一回事”,帮助了那位女士后,我继续工作,不再想那件事情。故选C项。52考查名词词义辨析。句意:大

    86、约一个小时后,生意慢了下来,我在等下一位顾客。A. customers客户;B. orders命令;C. pressure压力;D. business生意,业务。根据下文“I was waiting for my next customer”可知,我在等客人,说明高峰期已过,业务少了下来。故选D项。53考查名词词义辨析。句意:然后我朝门口瞥了一眼,看见我帮着拿钱的那个女人又进来了。A. entrance 入口;B. restaurant餐馆;C. counter柜台;D. window窗户。根据下文“saw the same woman whom Id helped with the mone

    87、y entering again ”可知,我看的是门口(entrance),看到那位女士又进来了。故选A项。54考查副词词义辨析。句意:我立刻认出了她。A. suddenly突然;B. immediately马上;C. surely当然;D. completely完全地。根据“saw the same woman whom Id helped with the money”说明一看到她,我就认出来她是谁了。故选B项。55考查副词词义辨析。句意:你看,我是糖尿病患者,有时候我需要马上吃点东西。A. at a time每次;B. at time偶尔;C. sometime在某时;D. someti

    88、mes有时。根据常识可知,糖尿病患者有时需要马上吃点东西。故选D项。56考查连词词义辨析。句意:那是我之前来店里的原因。A. when何时;B. where何地;C. why为什么;D. how如何。这位女士在解释为什么之前到店里来买吃的,用连接副词why引导该从句,表示“为什么”。故选C项。57考查情态动词词义辨析。句意:要不是你那样帮助我,我可能都晕倒了。A. shall将;B. may可能;C. might可能;D. need需要。句中使用了if引导的虚拟条件句,是对过去情况的一种假设,从句中用“had+动词的过去分词”,主句用“would/could/should/might+have

    89、+动词的过去分词”。故选C项。58考查倍数表达结构。句意:她给了我两美元,是我给她的两倍。“基数词+times或者twice+what从句”是倍数的一种表达形式,其中表示倍数的数词要置于前,由what从句引导出比较对象。故选B项。59考查动词词义辨析。句意:看着那个女人走开,我意识到上帝利用我来帮助我自己。A. Watching看,观察;B. Looking看;C. Observing仔细 观察;D. Noticing注意到。四个动词中,watch是指注视,专注地看,look是看,瞧,比较随意,observe是认真观察,有研究的目的,notice是不经意注意到,句中指我目送那位女士离开,看的同

    90、时在反思,用watch更合 适。故选A项。60考查动词词义辨析。句意:最后,我得到的奖励不仅是钱,还有一种满足感,那就是我帮助别人摆脱了困境。A. awarded授予;B. honored尊敬;C. returned返回;D. rewarded奖励。根据“money”和“satisfaction”可知,这是给我的奖励。故选D项。第卷(非选择题)第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的个单词或括号内单词的正确形式。Its easy for you to start smoking, but once you become addicted to it,

    91、 you may find 61difficult for you to quit. Firstly, you may become 62(physical) addicted to nicotine. Secondly, you may develop the habit of smoking and finally become mentally addicted 63 it. Smoking may have all kinds of 64(harm) effect on the health of both the smokers themselves and nonsmokers a

    92、round them. It not only 65(affect) your physical fitness, but also does harm to your heart and lungs and causes a variety of diseases. 66(be) a smoker, the offensive smell and appearance of you may drive people around you away. So its important that one quit smoking and live a 67(health) life. To qu

    93、it smoking, you should be well-prepared and make a list of all the 68(benefit) you may get after quitting. Developing some new habits like listing to music, reading novels or doing housework may distract your attention and help you to forget your need for a cigarette. But if you really feel bad, you

    94、 should consult 69doctor or chemist to get some professional help. Remember, if you keep 70(try), you will eventually succeed.【答案】61it62physically63to64harmful65affects66Being67healthy68benefits69a70trying【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了抽烟的危害,不良影响和戒烟的方法。61考查代词。句意:你开始抽烟很容易,但一旦你上瘾了,你就会发现很难戒掉。句中用it作形式宾语,真正的宾语为不定式。故填

    95、it。62考查副词。句意:首先,你可能会在身体上对尼古丁上瘾。形容词addicted前用副词修饰。故填physically。63考查介词。句意:其次,你可能会养成吸烟的习惯,最终在精神上上瘾。固定短语be/ become addicted to对上瘾。故填to。64考查形容词。句意:吸烟对吸烟者本人和周围不吸烟者的健康都有各种各样的危害。名词effect前用形容词修饰。故填harmful。65考查谓语动词。句意:它不仅会影响你的身体健康,而且还会损害你的心肺,引起各种疾病。陈述客观事实,用一般现在时。主语It是单数形式,所以谓语动词用三单形式。故填affects。66考查非谓语动词。句意:作为

    96、一个吸烟者,你令人讨厌的气味和外表可能会让你周围的人远离你。逻辑主语与be动词是主动关系,所以用现在分词作状语。故填Being。67考查形容词。句意:所以戒烟和健康生活是很重要的。名词life前用形容词修饰。故填healthy。68考查名词的数。句意:要戒烟,你应该做好充分的准备,列出戒烟后可能得到的所有好处。benefit为可数名词。句中a list of后接名词复数形式。故填benefits。69考查冠词。句意:但如果你真的感觉不好,你应该咨询医生或药剂师,寻求一些专业的帮助。可数名词doctor是单数形式,泛指且发音以辅音音素开头。故填a。70考查非谓语动词。句意:记住,如果你不断尝试,

    97、你最终会成功的。固定短语keep doing一直做某事。故填trying。第四部分:写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处错误。要求你在错误的地方增加、删除或修改某个单词。 增加: 在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除: 把多余的词用斜线()划掉。修改: 在错的词下划一横线( ),并在该词下面写出修改后的词。注意: 1.每处错误及修改均仅限一词;2 .只允许修改10处, 多者(从第11处起)不计分。Ill never for

    98、got the day I met my best friend. I walked into the classroom and noticed we had new classmate. She had long black hairs and there was a big smile on her face. I think to myself, I have to be her friend. Late, I learned her name was Kelly. I wanted to make sure of she felt welcome, so I invited her

    99、to eat lunch with me and introduced her to as much people as possible. It wasnt long after that she was coming to my home after school but became a part of my family. She was always friendly and kindly and had a way of instantly make me happy on a bad day.【答案】1. forgotforget2.new classmate 前加a3.hair

    100、shair4.thinkthought5. LateLater6.make sure of中的ofthat7.much people中的muchmany8.school后的butand9.kindlykind10.makemaking【解析】这是一篇记叙文。短文叙述了作者和好朋友Kelly结识的经过。1.考查时态 。句意:我永远不会忘记我遇见我最好的朋友的那一天。本句为一般将来时,will后接动词原形。故forgot改为forget。2.考查冠词。句意:我走进教室,注意到我们有了一位新同学。classmate为可数名词,本句泛指“一位新同学”,应用不定冠词,且new首字母的发音为辅音音素,冠词

    101、为a。故new classmate 前加a。3.考查名词的数。句意:她有一头长长的黑发,脸上挂着灿烂的笑容。hair为不可数名词,故hairs改为hair。4.考查时态。句意:我心想,“我必须成为她的朋友。”本句为一般过去时,与上文时态一致,故think改为thought。5.考查副词。句意:后来,我才知道她叫凯莉。根据句意可知,表示“后来”用later,而late是“晚”,不符合句意。故Late改为Later。6.考查宾语从句。句意:我想确保她受到欢迎,所以我邀请她和我一起吃午饭,并尽可能多地把她介绍给别人。make sure of后接名词/代词/动名词,make sure that+句子,

    102、“she felt welcome”是句子,应用that。故of改为that。7.考查形容词。句意:我想确保她受到欢迎,所以我邀请她和我一起吃午饭,并尽可能多地把她介绍给别人。many修饰可数名词复数。故much people中的much改为many。8.考查连词。句意:那之后,她放学后来就会来我家,成为我家庭的一员。根据句意,前后句为并列关系。故school后的but改为and。9.考查形容词。句意:她总是很友好、和蔼,在我心情不好的时候,她总能立即让我开心起来。分析可知,此处应用形容词kind与friendly并列作was的表语。故kindly改为kind。10.考查动名词。句意:她总是很

    103、友好、和蔼,在我心情不好的时候,她总能立即让我开心起来。of为介词,其后接动名词。故make改为making。第二节 书面表达(满分25分)假定你是李华,你的好友王伟最近经常和一些朋友去网吧、游戏厅玩,有时甚至旷课。请你根据一下要点给他写一封信,对他进行劝诫,并给他一些交友的建议。1.朋友在人的一生中起着重要作用;2.真正的朋友不会让你去做坏事;3.所以我们在交友时要慎重。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Wang Wei,I am writing to you because I have something real

    104、ly serious to communicate with you._Yours,Li Hua【答案】Dear Wang Wei,I am writing to you because I have something really serious to communicate with you.I noticed that recently you often went to the Internet Bar and the Game Center together with several friends. Sometimes, you even didnt have class in

    105、order to play with your friends. As one of your best friends, Im very worried about you. Friends play an important part in ones life. We have to choose our friends carefully. True friends will never ask us to do something wrong. I dont think that the friends around you are your true friends.Its time

    106、 for you to think about the problem I talked above. And I do hope you will make a wise decision soon.Yours,Li Hua【解析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给你的好友王伟写一封信,对与他最近经常和一些朋友去网吧、游戏厅玩,有时甚至旷课的行为进行劝诫,并给他一些交友的建议。1.词汇积累交流:contactcommunicate担忧某人:worry about sb=be worried about sb.在中起重要作用:play an important role in=play an

    107、important part in仔细地:thoroughlycarefully2.句式拓展合并简单句:原句:As one of your best friends, Im very worried about you.拓展句:Its because Im one of your best friends that Im very worried about you.【点睛】高分句型1 I dont think that the friends around you are your true friends.(这句话运用了that引导的宾语从句)高分句型2 Its time for you to think about the problem I talked above. (这句话运用了省略关系代词that/which的定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省淮安市2021-2022学年高二英语上学期入学调研试题(B).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-340750.html
    相关资源 更多
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit5Meetingyourancestors含解析新人教版选修8.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit5Meetingyourancestors含解析新人教版选修8.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit5FirstAid含解析新人教版必修5.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit5FirstAid含解析新人教版必修5.docx
  • 吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高中英语必修二课件:UNIT 5 MUSIC READING .ppt吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高中英语必修二课件:UNIT 5 MUSIC READING .ppt
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4WildlifeProtection含解析新人教版必修2.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4WildlifeProtection含解析新人教版必修2.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Sharing含解析新人教版选修7.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Sharing含解析新人教版选修7.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Pygmalion含解析新人教版选修8.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Pygmalion含解析新人教版选修8.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Makingthenews含解析新人教版必修5.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Makingthenews含解析新人教版必修5.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Earthquakes含解析新人教版必修1.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Earthquakes含解析新人教版必修1.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Bodylanguage含解析新人教版必修4.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Bodylanguage含解析新人教版必修4.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Astronomythescienceofthestars含解析新人教版必修3.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit4Astronomythescienceofthestars含解析新人教版必修3.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Underthesea含解析新人教版选修7.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Underthesea含解析新人教版选修7.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Traveljournal含解析新人教版必修1.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Traveljournal含解析新人教版必修1.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Lifeinthefuture含解析新人教版必修5.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Lifeinthefuture含解析新人教版必修5.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Computers含解析新人教版必修2.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit3Computers含解析新人教版必修2.docx
  • 吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 4 EARTHQUAKES-WARMING UP AND READING课件 (共22张PPT) .ppt吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 4 EARTHQUAKES-WARMING UP AND READING课件 (共22张PPT) .ppt
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Workingtheland含解析新人教版必修4.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Workingtheland含解析新人教版必修4.docx
  • 吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 3 TRAVEL JOURNAL-LEARNING ABOUT LANGUAGE课件 (共37张PPT) .ppt吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 3 TRAVEL JOURNAL-LEARNING ABOUT LANGUAGE课件 (共37张PPT) .ppt
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2TheUnitedKingdom含解析新人教版必修5.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2TheUnitedKingdom含解析新人教版必修5.docx
  • 吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 2 TRAVEL JOURNAL-GRAMMAR课件 (共40张PPT) .ppt吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 2 TRAVEL JOURNAL-GRAMMAR课件 (共40张PPT) .ppt
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2TheOlympicGames含解析新人教版必修2.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2TheOlympicGames含解析新人教版必修2.docx
  • 吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 1 FRIENDSHIP-READING课件 (共38张PPT) .ppt吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 1 FRIENDSHIP-READING课件 (共38张PPT) .ppt
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Robots含解析新人教版选修7.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Robots含解析新人教版选修7.docx
  • 吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 1 FRIENDSHIP-GRAMMAR课件 (共24张PPT) .ppt吉林省伊通满族自治县第三中学校人教版高一英语必修一 UNIT 1 FRIENDSHIP-GRAMMAR课件 (共24张PPT) .ppt
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Poems含解析新人教版选修6.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Poems含解析新人教版选修6.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Healthyeating含解析新人教版必修3.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Healthyeating含解析新人教版必修3.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Englisharoundtheworld含解析新人教版必修1.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Englisharoundtheworld含解析新人教版必修1.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Cloning含解析新人教版选修8.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit2Cloning含解析新人教版选修8.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit1Womenofachievement含解析新人教版必修4.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit1Womenofachievement含解析新人教版必修4.docx
  • 2022版高考英语一轮巩固达标练Unit1Festivalsaroundtheworld含解析新人教版必修3.docx2022版高考英语一轮巩固达标练Unit1Festivalsaroundtheworld含解析新人教版必修3.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1