江苏省镇江市五校2021-2022学年高二英语下学期期末考试试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 镇江市 2021 2022 学年 英语 学期 期末考试 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、高二年级期末考试英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题: 每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do today?A. Visit a friend. B. Attend a lecture. C. Help her friend.2. Wh
2、ere is the womans cell phgne?A. In her bag. B. In the dining hall. C. In the classroom.3. What does the man find difficult?A. Understanding the instructions.B. Putting together the folding table.C. Fixing a train.4. When does the woman need the book?A. On April 1st. B. On April 2nd. C. On April 3rd.
3、5. What does the man mean?A. Most treaders dont agree with him.B. The woman cant convince him.C. Few people read his article.第二节 (共15小题: 每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A. B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟: 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。6. Wh
4、ere did the woman stay at night during the holiday?A. In a tent. B. In a hotel. C. In a farmhouse.7. What does the woman think of the people there?A. They were interesting. B. They were friendly. C. They were honest.听第7段材料,回答第8至9题。8. What are the speakers mainly talking about?A. Pocket money. B. Par
5、t-time jobs. C. The mans parents.9. How long does the man take care of his neighbors baby every Friday?A. For two hours. B. For three hours. C. For four hours.听第8段材料,回答第10至12题。10. What relation is Cindy to Edward?A. His former primary schoolmate.B. His group member.C. His teacher.11. What can Edward
6、 do in the theater group?A. Meet famous artists. B. Perform plays and musicals. C. See films.12. Where are the speakers?A. At school. B. In a play theater. C.Outside a cinema.听第9段材料,回答第13至16题。13. When does the woman go to the restaurant?A. In the early morning. B. In the middle of the morning. C. At
7、 noon.14. What does the weman like most about the restaurant?A. The quiet environment. B. The delicious food. C. The jazz music.15. What does the man say about his favorite restaurant?A. Its newly opened and clean.B He thinks highly of the food.C. A film actor eats there sometimes.16. What does the
8、man have for lunch?A.Pancakes. B. Fish pie. C. Sausages.听第10段材料,回答第17至20题。17. Whats “What to Do Today”?A. A radio program. B. A social organization. C. A school team.18. Whats the main purpose of the tree-planting activity?A. To help poor blind children.B. To gain tree-planting experience.C To raise
9、 money for a computer company.19. How many trees do students and their parents want to plant today?A.30. B.750. C.1,500.20. What should volunteers bring for the activity?A. Hats. B. Thick gloves. C. Basic tools.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题; 每小题2.5 分, 满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AHere a
10、re four French art exhibitions which look at the poetry of Pablo Picasso, old photography by Henri Cartier-Bresson, the history of technology and the fashion design by Coco Chanel. Musee National Picasso-1 ParisOn view at the famous Musee National Picasso-Paris, an exhibition called Picasso Poet loo
11、ks at the poems that Pablo Picasso wrote in his lifetime. Its more than just framed pieces of paper but a look into his handwritten plays, typewritten artist books, hand-painted poems, drawings and paintings. Until June 2021. Price: $10Metiers Art MuseumIts one of the most overlooked museums in Pari
12、s, and its well worth a day trip rather than just waiting in line at the Louvre. Their collection of railway engineering machines, retro (复古风格的) televisions, cameras and typewriters walks us through the history of technology over the past 200 years. Until May 2021. Price: $14Henri Cartier-Bresson Fo
13、undationThis quiet little museum features (以为特色) more than just photos by the French master photographer Henri Cartier-Bresson. There is also a solo show which features the photos of Chilean photographer Sergio Larrain on show at the present time. Henris photos featuring London taken in the winter o
14、f 1958 to 1959 include street scenes with fog and rain as well as the local peoples daily lives. Until July 2021. Price: FreePalais GallieraThe Palais Galliera is the most famous fashion museum in Paris, and its been closed for the past 2 years for repair. Now, its reopened with a public exhibition
15、honoring French designer, Coco Chanel. It traces the career of one woman who broke the glass ceiling in fashion design and features over 350 dresses and jewels. It continues in the newly decorated basement galleries, which arent to be missed. Until August 2021. Price: $201. What does the article tel
16、l us about Henri Cartier Bresson Foundation?A. This museum is large and modern.B. There is a show featuring the photos of Sergio Larrain.C. Photos of the show were taken in the autumn of 1959.D. Photos on view are about the daily lives of people around the world.2. Where should visitors go if they w
17、ant to explore the history of technology?A. Musee National Picasso-Paris.B. Henry Cartier Bresson Foug dlation.C. Metiers Art Museum.D. Palais Galliera.3. What can visitors do at Palais Galliera?A. Enjoy Picassos poems.B. Visit a photography exhibition about Paris.C. View the last centurys changing
18、fashion trends.D. Appreciate Coco Chanels design.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四个展览。它们能够让你了解Pablo Picasso的诗集、Henri Cartier-Bresson的旧照片、科技的历史以及Coco Chanel的时尚设计。【1题详解】细节理解题。根据Henri Cartier-Bresson Foundation部分的“There is also a solo show which features the photos of Chilean photographer Sergi
19、o Larrain on show at the present time.(还有一个个人展,展出了智利摄影师Sergio Larrain目前正在展出的照片)”可知,在Henri Cartier-Bresson Foundation有一个关于摄影师Sergio Larrain所拍摄的照片的展出。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Metiers Art Museum部分的“Their collection of railway engineering machines, retro (复古风格的) televisions, cameras and typewriters walks us t
20、hrough the history of technology over the past 200 years. (他们收藏的铁路工程机器、复古风格的电视、照相机和打字机带领我们穿越了过去200年的科技史)”可知,如果游客想要探索科技的历史,他们应该去Metiers Art Museum。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Palais Galliera部分“Now, its reopened with a public exhibition honoring French designer, Coco Chanel. It traces the career of one woman w
21、ho broke the glass ceiling in fashion design and features over 350 dresses and jewels.(现在,它重新开放,举办了一场纪念法国设计师Coco Chanel的公开展览。它追溯了一位打破时装设计玻璃天花板的女性的职业生涯,展示了350多件礼服和珠宝)”可知,在Palais Galliera游客们可以欣赏到Coco Chanel设计的作品。故选D项。BGrowing up in Venezuela, there was never really much cause to learn English. For fiv
22、e years, I spent two hours a week completely involved in understanding “to be”, numbers, colors, and the differences between saying “good evening” and “good night”. I thought two hours a week was enough time to invest in learning a foreign language. I would always get top marks and teachers would re
23、gularly praise me.Even as an adult, I still thought I spoke the language, just by understanding English menus or translating some common phrases.Yep, that used to be me, walking like a queen among everyday, Spanish speakers.“Bring it on, life.” I said. “I can deal with whatever youve got, Im a rock
24、star.” But when I moved to Canada, life hit me so hard that it knocked me down. Years later, I am still recovering. Living in a new land, with different people, new rules, new weather, a new culture and language, I was no longer a queen. Did I speak English? No, not at all. So, I went back to school
25、, thinking that it was a challenge I would conquer in record time. But English was more like a wall in my path. Even after getting a job, it took all my courage to stop myself from hiding in the washroom during my lunch break, crying, completely overwhelmed (不知所措的) and scared.Learning English, speak
26、ing, listeningit hurt me. Not the language. Not the unkind people. It hurt because I wasnt good, despite my efforts.Now, after almost seven years in Canada, Ive decided not to say sorry for my accent, grammar mistakes, or pronunciation. Im going to run after my dreams and enjoy a beautiful, rich and
27、 fascinating language. Dont get me wrong. My brain still screams “Give me a break!” from time to time, but thats completely natural. I know its going to take a while, but at least now I accept the person I amnot the perfect person I thought I was.4. What do we learn about leaning English in Venezuel
28、a ?A. Everyone put much time in it.B. It didnt need much effort.C. Its standard was very high in high school.D. It brought advantages to students.5. What does the underlined sentence in Paragraph 6 show about the author?A. She was proud of her level of foreign languages.B. She felt confident enough
29、to face any challenge.C. She was brave in competitions.D. She looked down on others.6. What happened right after the author moved to Canada?A. She adjusted to the new environment quickly.B. She regretted not working hard in English.C. She quickly put her language talent to use.D. She expected to imp
30、rove her English easily.7. What can we inferred from the last three paragraphs?A. The author has a realistic understanding of herself.B. The author has conquered English eventually.C. The author now can pass as a native speaker.D. The author is frustrated with her English.【答案】4. B 5. B 6. D 7. A【解析】
31、【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者学英语的痛苦经历。学这门语言让作者备受挫折,但也让作者接受和明白了自己不是一个完美的人,让作者重新认识了自我。【4题详解】细节理解题。根据第一段“Growing up in Venezuela, there was never really much cause to learn English.(在委内瑞拉长大,从来没有真正的理由去学习英语。)”以及第三段的“I thought two hours a week was enough time to invest in learning a foreign language. I would alway
32、s get top marks and teachers would regularly praise me.(我以为一周两个小时足够学习一门外语了。我总是得到最高分,老师也会经常表扬我。)”可知,在委内瑞拉学习英语不需要投入太多的时间跟精力。故选B项。【5题详解】词句猜测题。根据第五段的“Yep, that used to be me, walking like a queen among every day, Spanish speakers.(是的,那曾经是我,每天像女王一样走在说西班牙语的人群中。)”以及第七段的“I can deal with whatever youve got,
33、Im a rock star.(我可以应付你的一切,我是个摇滚明星。)”可推断,划线句表明作者对于学好英语感到十分自信,觉得自己能够克服一切困难。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第九段的“So, I went back to school, thinking that it was a challenge I would conquer in record time. But English was more like a wall in my path.(所以,我回到学校,认为这是一个我将在短时间内征服的挑战。但英语更像是我人生道路上的一堵墙。)”可知,作者去了加拿大后,希望回到学校后
34、能轻松地提高她的英语。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Now, after almost seven years in Canada, Ive decided not to say sorry for my accent, grammar mistakes, or pronunciation.(现在,在加拿大生活了将近七年后,我决定不再为我的口音、语法错误或发音感到抱歉。)”以及倒数第二段的“My brain still screams “Give me a break!” from time to time, but thats completely natural.(我的
35、大脑仍然时不时在尖叫“饶了我吧!”不,但这是完全自然的。)”以及最后一段的“I know its going to take a while, but at least now I accept the person I amnot the perfect person I thought I was.(我知道这需要一段时间,但至少现在我接受了我自己不是我想象中的那个完美的人。)”可知,通过学英语的经历,作者更好地了解了自己并去接受了那个不完美的自己。故选A项。CHave you ever wondered what happens to all of the old objects laun
36、ched into space, such as rockets and satellites? Its called space junk, and much of it is still out there now. According to NASA, the definition of space junk is “any man-made object in orbit (轨道) around Earth that no longer serves a useful function”. One large piece of space junk, a disused rocket,
37、 hit the dark side of the moon on March 4. The rockets origin is not clear, but scientists know that it was massive-weighing about 3 tons. It must have left a large crater (坑), estimated 10 to 20 meters wide, on the moons surface. It wont be Visible right away, but scientists are trying to locate it
38、. “We found the crater, eventually,” Mark Robinson, leading investigator for NASA Lunar Reconnaisance Orbiter Camera, told USA TODAY. Depending on the rockets location, it could take as long as 28 days.Whats significant about this space junk crash is that it draws attention to some of the potential
39、dangers of space junk. First, the accumulation of space junk in Earths orbit means that satellites and the International Space Station (ISS) are at risk. In 2016,tiny spade (残骸) smaller than a millimeter caused a tiny chip in the ISS window. Imagine the damage that a larger piece of debris could cau
40、se.The European Agency website states that objects “up to 1 cm in size could disable an instrument or a critical flight system on a satellite” while objects over 10 cm “could shatter a satellite or spacecraft into piece”. If his sounds terrifying thats because it is. Any collision with larger pieces
41、 of debris could be especially dangerous for manned spacecraft.Leftover rocket debris can contain toxic materials that are harmful to plant and animal life. Some people in Siberia have even reported serious health problems after rocket debris landed in their regions in 2012, a local doctor told the
42、BBC. In addition to potential damage to spacecraft and satellites, space junk also poses a threat to the Earth itself. Crashes can send debris into the atmosphere where it an remain for many decades. Some powerful collisions can even send large Debris hurtling (猛冲) toward Earths surface where it can
43、 affect the local environment.8. Which of the following can be regarded as spacejunk?A. An abandoned space station.B. A spacecraft orbiting the moon.C. A crater on the moons surface.D. A satellite working in low Earth orbit.9. What does the underlined word “it” refer to in paragraph 2?A. Tracking th
44、e rocket.B. Finding out the rockets origin.C. Cleaning up the space junk.D. Locating the crater.10. Why does the author mention the damage caused by tiny space debris in 2016?A. To compare the effects of debris of different sizes.B. To prove the space debris problem is getting worse.C. To illustrate
45、 the potential dangers of space junk.D. To explain the necessity of removing space junk.11. What can be inferred about space junk from the last paragraph?A. Its likely to cause a global environmental crisis.B. It can pose a lasting threat if it remains in the atmosphere.C. Its impossible to stop it
46、from entering the atmosphere.D. The toxic materials contained in space junk are the biggest threat it poses.【答案】8. A 9. D 10. C 11. B【解析】【导语】这是一篇新闻报道。主要报道了3月4日,一枚废弃的太空垃圾火箭撞上了月球的黑暗面,引发了人们对于太空垃圾潜在危险的关注。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Have you ever wondered what happens to all of the old objects launched into space,
47、 such as rockets and satellites? Its called space junk, and much of it is still out there now.(你有没有想过,所有发射到太空的旧物体,如火箭和卫星,会发生什么?它被称为太空垃圾,其中大部分现在仍然存在)”可知,所有发射到太空的旧物体都被称为太空垃圾。所以被送入太空的空间站在废弃之后可以被视为太空垃圾。故选A项。【9题详解】词句猜测题。根据第二段“It must have left a large crater (坑), estimated 10 to 20 meters wide, on the mo
48、ons surface. It wont be Visible right away, but scientists are trying to locate it.(它一定在月球表面留下了一个大约10到20米宽的大陨石坑。虽然现在还看不到它,但科学家们正在努力定位它)”以及“Depending on the rockets location, it could take as long as 28 days.(根据火箭的位置,可能需要长达28天的时间)”可知,根据火箭的位置,定位陨石坑可能需要长达28天的时间,句中it指代“定位陨石坑”,即locating the crater。故选D项。【
49、10题详解】推理判断题。根据第三段“In 2016, tiny spade (残骸) smaller than a millimeter caused a tiny chip in the ISS window. Imagine the damage that a larger piece of debris could cause. The European Agency website states that objects “up to 1 cm in size could disable an instrument or a critical flight system on a sa
50、tellite” while objects over 10 cm “could shatter a satellite or spacecraft into piece”.(2016年,小于一毫米的残骸在国际空间站的窗口中造成了一个微小的缺口。想象一下,一块更大的碎片可能会造成多大的损害。欧洲机构网站表示,物体“长达1厘米可能会使卫星上的仪器或关键飞行系统失效”,而超过10厘米的物体“可能会将卫星或航天器粉碎”)”可知,太空垃圾会造成危险,所以作者提到2016年微小残骸造成的损害是为了说明太空垃圾的潜在危险。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“In addition to po
51、tential damage to spacecraft and satellites, space junk also poses a threat to the Earth itself. Crashes can send debris into the atmosphere where it an remain for many decades. Some powerful collisions can even send large Debris hurtling (猛冲) toward Earths surface where it can affect the local envi
52、ronment.(除了对航天器和卫星的潜在损害外,太空垃圾还对地球本身构成威胁。碰撞会将碎片送入大气层,并在那里停留数十年。一些强大的碰撞甚至会将大量碎片冲向地球表面,从而影响当地环境)”可知,太空垃圾会对航天器、卫星和地球本身构成威胁,如果太空垃圾留在大气层中,它可能会构成持久的威胁。故选B项。DScientists recently have announced a new primate species-Popa langur, a medium-sized leaf-eating monkey living in central Myanmar.Popa langur-named fo
53、r an extinct volcano home to its largest population of about 100 individuals-has been around for at least a million year, according to a study published in Zoological Research.In fact, the newest monkey species was not found during an expedition or spotted by a research team, but was discovered in t
54、he backrooms of the London Natural History Museum. The senior author of the study, Frank Momberg, and his colleagues conducted a genetic analysis of a sample of monkey feces (粪便) collected in the forests of central Myanmar and Compared it with specimens (标本) from Myanmar gathered almost a century ag
55、o in the museum, only to find out that the previously unknown langur was still roaming (在漫步)in the wild.Scientists set up cameras in the forest hoping to get a glimpse of the creature. In 2018, the monkey was finally filmed, revealing its distinctive coloration.Although its exciting news for scienti
56、sts to find a new species, after investigation, they found the total number of Popa langur is about 200 to 250, which will likely mean the new species is “critically endangered”. Additional field surveys and protection measures are urgently required to save the langurs from extinction.The discovery
57、of Popa langur also brings peoples attention to new species identification.Actually, species are not clearly divided as we learned in school. Scientists define a species by whether the animals are able to produce fertile offspring (后代) together. Another way is to use genetic information, which is ma
58、inly used to define a species that is genetically distinguished from another but still shares a clear ancestor.When scientists announce a newly defined species based on genetic evidence, it usually means they have elevated (提升为) an alrealy defined subspecies to the species level. The Popa langur, fo
59、r example, was previously classified as a member of a specific group of langur monkeys.It can be controversial to elevate a subspecies into a new species based on genetic information,like Popa langur. Some scholars dismiss these discoveries. But others think without a unique name and estimated popul
60、ation, these small groups cannot get enough conservation funding and may eventually disappear without anyone knowing it.12. Which of the following is the key factor in discovering the new monkey species?A. The examination of the sample of monkey feces collected.B. The study of the specimens preserve
61、d in the museum.C. A comparative analysis of the sample and specimens.D. A comparison of the film shot in the forest with the specimens.13. What do paragraphs 6 and 7 mainly talk about?A. The significance of the discovery of Popa langur.B. The reasons scientists define Popa langur as a new species.C
62、. The relationship between species and subspecies.D. Different methods to identify a new species.14. The writers attitude towards the discovery of Popa langur?A. ObjectiveB. IndifferentC. subjectiveD. Pessimisic15. Whats the main purpose of the article?A. To report on the discovery of Popa langur.B.
63、 To inform us of the importance of genetic studies.C. To raise funds to preserve langur monkeys.D To compare different monkey species.【答案】12. C 13. D 14. A 15. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了科学家们发现了一个灵长类物种。它被称为波帕叶猴,是一种体型中等,以叶子为食的猴子,生活在缅甸中部。科学家们将其定新物种,引起了人们对于将一个亚种提升为物种的关注。【12题详解】细节理解题。根据第三段中的“The senior auth
64、or of the study, Frank Momberg, and his colleagues conducted a genetic analysis of a sample of monkey feces (粪便) collected in the forests of central Myanmar and Compared it with specimens (标本) from Myanmar gathered almost a century ago in the museum, only to find out that the previously unknown lang
65、ur was still roaming (在漫步)in the wild.(这项研究的资深作者Frank Momberg和他的同事们对采集于缅甸中部森林的猴子粪便样本进行了基因分析,并与一个世纪前收集在博物馆的标本作比较,结果发现先前不为人知的叶猴还在野外漫步)”可知,科学家们是通过对采集来的样本和原有的标本进行比较分析来确定这个新物种的。故选C项。【13题详解】主旨大意题。根据第六段的“The discovery of Popa langur also brings peoples attention to new species identification.(波帕叶猴的发现也引起了人们
66、对新物种鉴定的关注)”以及第七段的“Scientists define a species by whether the animals are able to produce fertile offspring (后代) together. Another way is to use genetic information, which is mainly used to define a species that is genetically distinguished from another but still shares a clear ancestor.(科学家们根据动物是否能够
67、产生可育后代来定义一个物种。另一种方法是使用遗传信息,这种信息主要用于定义一个物种,这个物种在遗传上与另一个物种有所区别,但仍然拥有同一个明确的祖先)”可知,第六和第七段主要讲述的是科学家们如何去定义一个新的物种的,即定义新物种的不同方式。故选D项。【14题详解】推理判断题。根据第二段的“Popa langur-named for an extinct volcano home to its largest population of about 100 individuals-has been around for at least a million year, according to
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-340909.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
