湖北省华中师范大学第一附属中学2021届高三上学期期中检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省华中师范大学第一附属中学2021届高三上学期期中检测英语试题 WORD版含解析 湖北省 华中师范大学 第一 附属中学 2021 届高三上 学期 期中 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、华中师大一附中 20202021 学年度上学期高三期中检测英语试题时间:120 分钟 满分:150 分第一部分:听力(共两节; 满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What will the woman do this afternoon?A.Go shopping. B. Visit friends. C. Attend classes.2.What is the wea
2、ther like now?A.Sunny. B. Cloudy. C. Rainy.3.Where does the conversation probably take place?A.In a library. B. In a bookstore. C. In a classroom.4.How does the man probably feel when hearing the news?A.Pleased. B. Nervous. C. Annoyed.5.What does the man advise the woman to do?A.Put her article in h
3、is office. B. Have her article improved.C. Have her article published.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6.What was the woman doing around 4:30 pm yesterday?A.Going to a
4、hospital. B. Driving on the street. C. Walking to a bus station.7.How many people got injured in the accident?A. 1. B. 2. C. 3.听第7段材料,回答第8 至10 题。8.Whom will the woman write about?A.John F. Kennedy. B. Winston Churchill. C. Franklin Roosevelt.9.What will the speakers probably do right away?A.Go to ha
5、ve lunch. B. Go to the library. C. Write an article.10.What does the woman do?A student. B. A cook. C. A politician.听第8段材料,回答第11 至13 题。11.What did the man use to enjoy doing most?A.Riding a bike. B. Going swimming. C. Watching movies.12.How old is the man probably now?A. 12. B. 14. C. 16.13.Whats th
6、e woman busy with recently?AWriting. B. Painting. C. Gardening.听第9段材料,回答第14 至16 题。14.What was Dr. Thomas report about?A.Ways to find good jobs.B.Benefits of learning a second language.C.Importance of visiting foreign countries.15.What is the characteristic of Mind Snacks?A.Combining learning and pla
7、ying.B.Being suitable for adults.C.Encouraging users to translate.16.What language will the womans son learn?A.German. B. French. C. Spanish.听第10段材料,回答第17 至20 题。17.Which months did the speaker like best as a child?A.June, July and August.December, January and February.C.September, October and Novemb
8、er.18.Which season in Australia attracts tourists most?A.Spring. B. Summer. C. Winter.19.Which place is famous for its theme parks?A.Sydney. B. Beachport. C. Gold Coast.20.What is the speaker mainly talking about?A.Time to visit Australia. B. The culture of Australia. C. His love for Australia.第二部分:
9、阅读(共两节; 满分 50 分)第一节 (共 15 小题; 每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和D 四个选项中选出最佳选项。ABeing a teenager is no cakewalk. Like the characters in these books, teens might also be mourning a first big loss, getting a handle on shifting mental health, or feeling isolated from peers. These inspiring books h
10、elp them promote positive thinking.10 Things I Can See from Here by Carrie MacMaeve experiences severe anxiety, so much of her headspace is devoted to imagining worst-case scenes. Her troubles are worsened when shes sent to live with her dad (an alcoholic), pregnant stepmom, and twin stepbrothers in
11、 Vancouver a situation with a whole new set of stressors. Maeve has a lot on her plate, but shes also determined to show up for the people in her life.Dancing at the Pity Party by Tyler FederTyler Feder was in college when she lost her mother to cancer. In this bittersweet memoir, Feder celebrates h
12、er mothers life and also recounts the long and ongoing journey of grief from the first physician appointments to sitting the funeral and trying to create some resemblance among peers who just didnt get it. Sincere and often humorous, Feders perspective is related to teens whove experienced grief and
13、 valuable for anyone navigating a difficult experience.Born a Crime by Trevor NoahTrevor Noah records his coming-of-age in South Africa under and after racial separation. Born to a white father and black mother (a union punishable by law), Noah was kept mostly hidden indoors during his early childho
14、od. How the future Daily Show host maintained his wisdom and adaptability in a country enduring the aftershocks of colonialism and survived typical teen dangers of, say, dating in high school are the subject of this celebrated bestseller.Take in the Good by Gina Biegel, illustrated by Breanna Chambe
15、rsBuilding on research in the brains negative preference, Gina Biegel offers an activity journal with art projects, writing instructions, and exercises to help teenagers “take in the good” that is, retrain their brains to remember positive experiences in order to inspire confidence and calm amid a s
16、tressful world.1. What is the shared theme of the recommended books?A. Dealing with anxiety.B. Thinking positively.C. Associating with peers.D. Braving disease.2. Which book is a fiction?A. 10 Things I Can See from HereB. Dancing at the Pity PartyC. Born a CrimeD. Take in the Good3. Who turns out a
17、success in TV industry despite a tragic childhood?A. Carrie MacB. Tyler FederC. Trevor NoahD. Gina Biegel【答案】1. B 2. A 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四本可以帮助青少年积极思考的书籍,介绍了其大概内容和作者等情况。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“These inspiring books help them promote positive thinking.(这些鼓舞人心的书籍帮助他们促进积极思考)”可知,推荐书目的共同主题是积极思考。故选B。【2题详解
18、】推理判断题。根据10 Things I Can See from Here部分中“Maeve experiences severe anxiety, so much of her headspace is devoted to imagining worst-case scenes. Her troubles are worsened when shes sent to live with her dad (an alcoholic), pregnant stepmom, and twin stepbrothers in Vancouver a situation with a whole
19、new set of stressors. Maeve has a lot on her plate, but shes also determined to show up for the people in her life.( Maeve经历了严重的焦虑,所以她的大部分大脑空间都用来想象最糟糕的场景。当她被送到温哥华与她酗酒的父亲、怀孕的继母和双胞胎继兄弟生活在一起时,她的麻烦更加恶化了,这给她带来了全新的压力。Maeve有很多事情要做,但她也决心为她生命中的人展现自己)”可推知,10 Things I Can See from Here主要讲述的是Maeve的故事,是一本小说。故选A。
20、【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Trevor Noah records his coming-of-age in South Africa under and after racial separation. Born to a white father and black mother (a union punishable by law), Noah was kept mostly hidden indoors during his early childhood. How the future Daily Show host maintained his wisdom and a
21、daptability in a country enduring the aftershocks of colonialism and survived typical teen dangers of, say, dating in high school are the subject of this celebrated bestseller.( Trevor Noah记录了他在南非种族隔离时期和之后的成长经历。诺亚的父亲是白人,母亲是黑人这是一种会受到法律惩罚的结合,在他的童年早期,Noah大部分时间都躲在室内。这位未来的每日节目主持人如何在一个饱受殖民主义余热的国家保持他的智慧和适应
22、能力,如何熬过典型的青少年危险,比如高中约会,是这本著名畅销书的主题)”可知,Trevor Noah虽然童年不幸,但最终在电视行业取得了成功,成为了节目主持人。故选C。BIts been less than a month since Arnold, a Texas high school student, was forbidden from going to the prom and graduation unless he cut his locs. As his story spread on social media, celebrities and activists came t
23、o Arnolds defence and encouraged him to stand up to his schools hair discrimination. Now, in a significant turn of events, hes proudly wearing his own hair-style at the 2020 Oscars.Arnold and his mother were invited to attend as the guests of director Matthew A. Cherry, who won the award for Best An
24、imated Short Film for Hair Love tonight. Fittingly, the short film tells the story of a Black father learning to style his daughters natural hair.Arnold told us he couldnt wait to walk the red carpet with the Hair Love team. “Im so grateful. I never expected any of this,” Arnold says. “The message o
25、f that movie and my message go together so well. I think its really amazing how they reached out to me and how we can fight this together.”Together, Cherry and Arnold are advocating for the nationwide passage of The CROWN Act, which is the law authored by California Senator Holly J. Mitchell that ma
26、kes it illegal to discriminate against Black people for wearing their natural hair in the workplace or at school. Currently the Act has only been passed in New Jersey, California, and New York.Arnold has also received the support of celebrities, including Ellen DeGeneres, who invited him to appear o
27、n her daytime show and surprised him with a $20,000 scholarship from Alicia Keys. Arnold says the scholarship will help him pursue his dream of becoming a veterinarian. Arnold tells us. “The most exciting thing is seeing all the people that are on my side. I thought it would be a lot more hate than
28、support.” Tonight, Arnold is looking forward to sharing his story on a massive platform. “As teenagers, we have a voice and were the future,” he says. “I want more cultural acceptance. If theres any other situation that I feel like I need to stand up for, I would do that in a heartbeat.”4 What happe
29、ned to Arnold not long ago?A. He played a role in a short film.B. He managed to apply for a scholarship.C. He dropped out of school owing to his hair.D. He was not allowed to attend some school activities.5. What does the underlined word “this” in Paragraph 3 probably mean?A. Violence.B. Discriminat
30、ion.C. Panic.D. Starvation.6. What do we know from the passage?A. Hair Love was based on Arnolds experiences.B. Alicia Keys shaped Arnolds cultural acceptance.C. Mitchell had been punished for wearing natural hair.D. The CROWN Act has not been adopted nationwide.7. Whats the writers main purpose in
31、writing this passage?A. To share a teenagers story.B. To advocate the passage of an act.C. To introduce an Oscar-winning film.D. To express his dissatisfaction with society.【答案】4. D 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了德克萨斯州的高中生Arnold因为自己的头发而遭到学校的歧视,禁止参加学校活动,后来被社交媒体传播,大家站起来反抗,出现了极大的反转,最终他可以带着自己的头发参
32、加奥斯卡的颁奖礼的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“Its been less than a month since Arnold, a Texas high school student, was forbidden from going to the prom and graduation unless he cut his locs.” 不到一个月前,德克萨斯州的高中生Arnold被禁止参加舞会和毕业典礼,除非他剪掉头发。由此可知不久前,Arnold被禁止参加一些学校活动,故选D。【5题详解】词句猜测题。根据第一段“As his story spread on social
33、media, celebrities and activists came to Arnolds defence and encouraged him to stand up to his schools hair discrimination. Now, in a significant turn of events, hes proudly wearing his own hair-style at the 2020 Oscars. ” 随着他的故事在社交媒体上传开,名人和活动家们都来为阿诺德辩护,并鼓励他勇敢地面对学校对头发的歧视。现在,事态发生了重大转折,他将骄傲地在2020年奥斯卡颁
34、奖典礼上留着自己的发型。由此可以推断出划线词所在的句子意思是我们如何共同与“对头发的歧视”作斗争,因此this指代的就是歧视,故选B【6题详解】细节理解题。根据文章第四段“Together, Cherry and Arnold are advocating for the nationwide passage of The CROWN Act, which is the law authored by California Senator Holly J. Mitchell that makes it illegal to discriminate against Black people f
35、or wearing their natural hair in the workplace or at school. Currently the Act has only been passed in New Jersey, California, and New York. ” 切里和阿诺德共同倡导在全国范围内通过王冠法案。该法案由加州参议员霍利米切尔起草,规定歧视在工作场所或学校留自然头发的黑人为非法行为。目前,该法案仅在新泽西州、加利福尼亚州和纽约州获得通过。由此可知王冠法案并未在全国范围内采用。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第一段“Its been less than a m
36、onth since Arnold, a Texas high school student, was forbidden from going to the prom and graduation unless he cut his locs. As his story spread on social media, celebrities and activists came to Arnolds defence and encouraged him to stand up to his schools hair discrimination. ” 不到一个月前,德克萨斯州的高中生阿诺德被
37、禁止参加舞会和毕业典礼,除非他剪掉自己的头发。随着他的故事在社交媒体上传开,名人和活动家们都来为阿诺德辩护,并鼓励他勇敢地面对学校对头发的歧视。和最后一段“Tonight, Arnold is looking forward to sharing his story on a massive platform. “As teenagers, we have a voice and were the future,” he says. “I want more cultural acceptance. If theres any other situation that I feel like
38、I need to stand up for, I would do that in a heartbeat.” 今晚,阿诺德很期待在一个巨大的平台上分享他的故事。“作为青少年,我们有发言权,我们就是未来,”他说。“我想要更多的文化认同感。如果还有其他我觉得需要站出来支持的情况,我会立刻去做。”由此可知本文是在分享一个青年因为头发遭受歧视而站出来反抗的故事,故选A。【点睛】推理判断题的推断对象主要包括隐含意思、目标读者、观点态度、文章出处、写作意图等。以推断隐含意义的题目居多。推断隐含意义,即要求根据文章的某个句子、段落或全文所提供的事实进行逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的
39、事实。题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。解此类题,首先找到相关信息,然后细读、理解相关信息的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。如小题4,根据第一段“Its been less than a month since Arnold, a Texas high school student, was forbidden from going to the prom and graduation unless he cut his loc
40、s. As his story spread on social media, celebrities and activists came to Arnolds defence and encouraged him to stand up to his schools hair discrimination. ” 不到一个月前,德克萨斯州的高中生阿诺德被禁止参加舞会和毕业典礼,除非他剪掉自己的头发。随着他的故事在社交媒体上传开,名人和活动家们都来为阿诺德辩护,并鼓励他勇敢地面对学校对头发的歧视。和最后一段“Tonight, Arnold is looking forward to shari
41、ng his story on a massive platform. “As teenagers, we have a voice and were the future,” he says. “I want more cultural acceptance. If theres any other situation that I feel like I need to stand up for, I would do that in a heartbeat.” 今晚,阿诺德很期待在一个巨大的平台上分享他的故事。“作为青少年,我们有发言权,我们就是未来,”他说。“我想要更多的文化认同感。如
42、果还有其他我觉得需要站出来支持的情况,我会立刻去做。”由此可知本文主要讲述的就是一个青年因为头发遭受歧视而站出来反抗的故事,故选A。CA doctor named Chepurnov from Siberia conducted a controversial coronavirus immunity test after surviving COVID-19 in March. The 68-year-old Russian doctor spent time with coronavirus-positive patients without wearing a mask to see i
43、f he could get a second COVID-19 infection. The doctor was infected a second time and experienced a worse COVID-19 case than he had previously.This unusual coronavirus immunity test can easily be filed under the “only in Russia” section of COVID-19 news. Only in Russia was a coronavirus vaccine appr
44、oved for mass use before any scientific research was shared with the world and before the drug cleared the Phase 3 trial. The story gets even crazier, considering the doctors age. At 68-years-old, Alexander Chepurnov happens to be the kind of COVID-19 patient most at risk of developing a severe case
45、.Even so, Chepurnovs controversial experiment isnt without worth. Its certainly the kind of experiment that others wouldnt necessarily approve of, especially in western countries. But its the kind of experiment that can yield results and Chepurnov did get his wish. He was reinfected with COVID- 19 w
46、ithin six months from the first bout. Chepurnov and his research team started to monitor his antibodies. He discovered that they vanished after three months. “The observation showed a fairly rapid decrease,” he told the paper. “By the end of the third month from the start of the disease, they ceased
47、 to be determined.” This falls in line with other studies about COVID-19 antibody life.Chepurnovs story also seems to fall in line with other studies that say immunity can last for at least 5-7 months. The story also proves that immunity lasts even after the antibodies are gone and suggests that oth
48、er immune system components are indeed involved in providing prolonged protection. Others theorized that T cells would extend immunity beyond the life of the first batch of antibodies. Chepurnovs empirical findings are also important for vaccine research. If immunity lasts less than a year, more boo
49、ster shots (加强针剂) might be needed after the initial doses.But Newsweek points out a problem with the experiment. Because his first case of COVID-19 hasnt been diagnosed via a PCR test. Also, Chepurnovs experiment hasnt been published in a scientific journal, and its unclear what scientific rigors we
50、re applied. Still, if his findings are accurate, Chepurnov is actually right to warn against using a herd immunity approach to beat the pandemic.8. Why is Chepurnovs experiment considered controversial?A. Its not effective.B. Its too dangerous.C. Its disapproved of by Russia.D. Its not diagnosed via
51、 a PCR test.9. What does the underlined word they in Paragraph 3 probably refer to?A. diseasesB. virusesC. antibodiesD. results10. What is the finding of Chepurnovs experiment?A. COVID-19 immunity lasts permanently in ones body.B. The longevity of COVID-19 antibodies is about 3 months.C. Old patient
52、s are most at risk of developing a severe COVID-19.D. Vaccination can protect one from being infected with coronaviruses.11. Whats the main idea of the passage?A. Siberia is a unique place for treating COVID-19 patients.B. Newsweek found the evidence against herd immunity to COVID-19.C. Researches s
53、howed humans produce antibodies if infected with coronaviruses.D. A controversial experiment on coronavirus immunity was conducted in Russia.【答案】8. B 9. C 10. B 11. D【解析】这是一篇新闻报道。今年3月,西伯利亚的Chepurnov医生在新冠病毒感染中存活下来后,进行了一项有争议的冠状病毒免疫测试。文章主要介绍了Chepurnov医生开展这项实验的经过,实验关于冠状病毒抗体的一些发现以及这项实验的重要意义。【8题详解】推理判断题。根
54、据第一段“A doctor named Chepurnov from Siberia conducted a controversial coronavirus immunity test after surviving COVID-19 in March. The 68-year-old Russian doctor spent time with coronavirus-positive patients without wearing a mask to see if he could get a second COVID-19 infection. The doctor was inf
55、ected a second time and experienced a worse COVID-19 case than he had previously.(今年3月,西伯利亚的Chepurnov医生在新冠病毒感染中存活下来后,进行了一项有争议的冠状病毒免疫测试。这位68岁的俄罗斯医生在不戴口罩的情况下与冠状病毒阳性患者相处,以观察他是否会再次感染COVID-19。这名医生第二次感染了新冠肺炎,病情比之前更严重)”可知,Chepurnovs的实验有争议,是因为它太危险了。故选B。【9题详解】词义猜测题。根据画线词上文“Chepurnov and his research team sta
56、rted to monitor his antibodies. He discovered that they vanished after three months. “The observation showed a fairly rapid decrease,” he told the paper. “By the end of the third month from the start of the disease(Chepurnov和他的研究团队开始监测他的抗体。他发现三个月后它们就消失了。“观察显示出抗体迅速下降,”他告诉该报。“在疾病开始后的第三个月末)”以及后文“ceased
57、 to be determined”可知,三个月后抗体就消失了,所以在疾病开始后的第三个月末,不能再检测到抗体了,即they指的是“抗体”。故选C。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“Chepurnov and his research team started to monitor his antibodies. He discovered that they vanished after three months.( Chepurnov和他的研究团队开始监测他的抗体。他发现三个月后它们就消失了)”以及“This falls in line with other studies abou
58、t COVID-19 antibody life.(这与其他关于COVID-19抗体寿命的研究一致)”可知,Chepurnovs的实验发现COVID-19抗体的寿命约为3个月。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中“A doctor named Chepurnov from Siberia conducted a controversial coronavirus immunity test after surviving COVID-19 in March.(今年3月,西伯利亚的Chepurnov医生在新冠病毒感染中存活下来后,进行了一项有争议的冠状病毒免疫测试)”结合文章主要介绍了
59、Chepurnov医生开展这项实验的经过,实验关于冠状病毒抗体的一些发现以及这项实验的重要意义。可知,这篇文章的中心思想是在俄罗斯进行了一项有争议的冠状病毒免疫实验。故选D。D“A CAREER BOOK about Asians? Arent they doing fine?” So begins Breaking the Bamboo Ceiling, a very large scholarly book by Jane Hyun published in 2005. Because Asian-Americans had higher incomes and education lev
60、els and committed fewer crimes than their average countrymen, they were seen as a model minority. Despite this, they rarely rose to the top of companies. A mix of individual, cultural and organizational barriers the “bamboo ceiling” of the books title seemed to prohibit them from rising.Fifteen year
61、s later Asians are still under-represented. In the technology sectors, Asians make up over 30% of the workers but less than 15% of bosses. In 2017 Asians made up roughly 6% of the countrys population but only 3% of the bosses of S&P 500 (标准普尔 500 指数) firms.Some prominent Asians run big companies. Ar
62、vind Krishna is IBMs new boss. Satya Nadella runs Microsoft and Sundar Pichai leads Alphabet. But few other Asians have joined their ranks and, revealingly, these stars all have Indian roots. There are fewer South Asians in America than East Asians, but they still made up 13 of all 16 Asian S&P 500
63、CEOs.Why are there so few Asians among Americas business elite? And if a bamboo ceiling is to blame, why do South Asians break through more easily? These questions are the focus of a study by Jackson Lu of MIT Sloan School of Management and colleagues, who surveyed hundreds of senior executives and
64、business-school students. They found that while discrimination exists, it is not destiny. South Asians endure greater racism than East Asians but still outperform even whites (if success is weighed against share of population). Their research also rules out lack of ambition: a greater share of Asian
65、s than whites endeavor for high-status jobs.That leaves culture. The researchers conclude that South Asians tend to be more determined and confident than East Asians in how they communicate at work, which fits Western concepts of how a leader should behave. The same tendency for confident remarks fe
66、atured in “The Argumentative Indian”, a book by Amartya Sen, a Nobel-prize winning economist. The researchers owe East Asians silence to Confucian values of modesty and respect for social ranking. Sometimes bravery and bombast are needed to break bamboo.12. What does “bamboo ceiling” refer to?A. The
67、 top of an American technology company.B. A roof made of bamboo typical of Asian buildings.C. Promotion obstacles facing Asian employees in America.D. The invisible discrimination against Asians in the USA.13. What does “under-represented” in Paragraph 2 mean?A. Lacking representatives.B. Hard to sh
68、ow their talents.C. Being underestimated.D. Unable to land a job.14. According to Jackson Lu, what mainly accounts for fewer promotions of East Asians than South Asians?A. A small population.B. Discrimination.C. Lack of ambition.D. Culture.15. Why do South Asians succeed in American business more ea
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-341989.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
