湖北省华大新高考联盟2020届高三英语4月份教学质量测评试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 大新 高考 联盟 2020 届高三 英语 月份 教学质量 测评 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省华大新高考联盟2020届高三英语4月份教学质量测评试题(含解析)本试题卷共12页。全卷满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将准考证号条形码贴在答题卡上的指定位置。2.选择题的作答,每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试题卷、草稿纸和答题卡上 的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均 无效。4.考试结束后,请将答题卡上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时
2、间将试卷上的答案转涂到答题 卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段 对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C.1.What does the woman expect the man to do with her?A.To have coffee. B.To make a schedule. C.To read the book.2.How much
3、 will the woman pay in all?A.$16. B.S18. C.$24.3. Where does the conversation probably take place?A.In a classroom. B.At a restaurant. C.At a market.4.What do we know about the man?A.He is careful. B.He is worried. C.He is considerate.5.What does the man want to know?A.The dormitory rule. B.The dorm
4、itory hour. C.The dormitory problem.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What will the speakers see?A.Rubys Mistake. B.Three Wishes. C.Run Like the Wind.7. When will the speakers most lik
5、ely arrive at the theater?A.At 5:30 pm. B.At 5:45 pm. C.At 6:00 pm.听第7段材料,回答第8、9题。8.Why did the woman go to Cambodia?A.To work. B.To go for a holiday. C.To visit her sister.9.Which country has impressed the woman most?A.France. B.Italy. C.Morocco.听第8段材料,回答第10至12题。10.What is the possible relationship
6、 between the speakers?A.Marathon racers. B.Coach and player. C.Husband and wife.11.What is the woman concerned about most?A.The lack of running experience.B.The strength to finish the race.C.The need to go to the bathroom.12.What does the man advise the woman to do during the race?A.Never stop. B.Ha
7、ve a rest. C.Slow down.听第9段材料,回答第13至16题。13What did the woman do at the beach last time?A.She swam in the sea. B.She played sand volleyball. C.She sat alone all the way.14.What does the man think of hiking in Mortan Peaks?A.Tiring. B.Challenging. C.Rewarding.15.Why do the speakers give up playing han
8、dball?A.Their friends have no interest. B.There arent enough players. C. The new sports hall is closed.16.What activity do the speakers decide on at last?A.Go hiking. B.Go swimming. C.Go cycling.听第10段材料,回答第17至20题。17.How do seagulls become if often fed by humans?A.Gentle. B.Active. C.Unfriendly.18.Wh
9、at makes seagulls change their feeding habits?A.Snack business. B.Beach touring. C.Climate change.19.How can you keep seagulls away from your snacks?A.Hiding under an umbrella. B.Looking into their eyes. C.Running for 21 seconds.20.What does the writer advise you to do with seagulls?A.Never play wit
10、h them. B.Never feed them with snacks. C.Never disturb them on beaches.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ACave ExploringSUNDAY, FEBRUARY 9, 2020, 8 AM-6 PMCome explore undeveloped caves without the use of built-in electricity, walkways, or stairs. Prepare to
11、get muddy! On this trip, cavers will climb slowly through tight cave entrances that open into large caves. The caves have deposits and have formations that have been forming for thousands of years.There are delicate ecosystems (生态系统) that you should protect well.Location (位置): VallecitoCost Student:
12、 $35|Public: $75Utah Spring Break Road TripMONDAY, MARCH 30, 5AM-SATURDAY, APRIL 4, 2020, 6 PMExplore the southwest on this Utah Road Trip with Peak Adventures! See huge rock arches, sweeping desert views, and glowing sunsets reflecting off orange Utah sandstone. Daily activities will include campin
13、g, hiking, and sightseeing. Participants may have the opportunity for higher adventure activities as determined by the group.Location: UtahCost Student: $480|Public: $700Tahoe Day HikeSATURDAY, APRIL 11, 2020, 7 AM-6 PMExperience the fresh air and grand Lake Tahoe views while hiking in D.L. Bliss St
14、ate Park. Located on the West Shore of Lake Tahoe, this hike hosts some of Lake Tahoes best trails (小道). Destinations may include Balancing Rock, Rubicon Point, and the highest lighthouse in the United States. If weather and snow pack permit, we may have the opportunity to try snowshoeing! Be sure t
15、o pack your camera!Location: TahoeCost Student: $35|Public: $75Full Moon HikeSATURDAY, FEBRUARY 8, 2020, 4 PM-11 PMCome hike under the full moon! Experience nature in different views, first by the colorful sunset, then by the light of the full moon! This beginner adventure is a great way to make new
16、 friends.Location: Cronan RanchCost Student: $25 |Public: $401. What are you reminded to do in Cave Exploring?A. Keep away from electricity.B. Leave its ecosystems undamaged.C. Use walkways or stairs safely.D. Avoid getting much too dirty.2. Which allows its members to choose their own adventures?A.
17、 Cave Exploring.B. Tahoe Day Hike.C. Full Moon Hike.D. Utah Spring Break Road Trip.3. Which destination is recommended if you are an inexperienced hiker?A. Cronan Ranch.B. Vallecito.C. Utah.D. Tahoe.【答案】1. B 2. D 3. A【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了几个适合的户外活动,包括活动的内容、时间以及注意事项等。【1题详解】细节理解题。根据Cave Exploring中的T
18、here are delicate ecosystems that you should protect well.(在这些洞穴中,有些易损的生态系统应该好好保护)可知,在洞穴探险中,不要破坏它的生态系统。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Utah Spring Break Road Trip中的Participants may have the opportunity for higher adventure activities as determined by the group.(参与者可能有机会进行由小组决定的更高的冒险活动)可知,该项目允许团体成员自己决定某些活动。故选D。【3题
19、详解】细节理解题。根据Full Moon Hike中的This beginner adventure is a great way to make new friends.(这项初级冒险活动是一种交朋友的很好的方式)可知,这个活动是适合新手的。Location: Cronan Ranch。故选A。【点睛】在阅读理解中,细节理解题我们往往通过题干中的关键词定位到文章某一段或某一句话来找到答案。但需要注意有时题干中的关键词跟文章中的关键词是近义词,稍微增加了一点点难度。比如第3小题,题干中的an inexperienced hiker和文章的关键句中的beginner adventure是相对应的
20、。根据Full Moon Hike中的This beginner adventure is a great way to make new friends.(这项初级冒险活动是一种交朋友的很好的方式)可知,这个活动是适合新手的。Location: Cronan Ranch。BIve been teaching college for many years. Ive long grown used to the torn jeans, slippers, shorts in the dead of the Maine winter, and ball caps worn backward. St
21、ill, when one of my students showed up in pajama (睡衣) bottoms, I couldnt help asking, “Did you just roll out of bed?” He responded: “Five minutes ago.”Im familiar with the school of thought that says that how students dress is unrelated, so long as theyre learning. I put it in the same category as “
22、Grammar and spelling dont matter, so long as theyre expressing themselves”. I wonder about the wisdom of blurring (模糊) the line between bed and desk.I smile when I think back on the occasions that my parents associated with needing to look respectable. Once, when I was 14 and my brother was 12, my f
23、ather announced that he was taking us into Manhattan (just a subway ride away) to see the play. My brother and I were excited at the hope, but were shortly discouraged when my father directed us to put on our best clothes, including jackets and ties. “But why?” I begged, not wanting to change out of
24、 my comfortable jeans, T-shirt, and sneakers. “Because,” he said, “were going to New York.” I can still see the stars in his eyes as he said these words.So yes, I do want my students to be comfortable. But I also want to pay my respects to those students who believe that appearances count.I think of
25、 the woman a somewhat older student I had in class a few years back. She was someone to whom science did not come easily: She worked determinedly for respectable grades on every homework. But I was struck by how tastefully she dressed, day after day.Once, I said, “You always looked so nice.” Immedia
26、tely, she answered, “Ive waited 12 years to return to school, and I dress up to remind myself to be serious about it.”And, I might add, she seemed perfectly comfortable to me.4. What phenomenon is described in the first paragraph?A. Students care little about class attendance.B. Students show their
27、personality through dress.C. Students tend to ignore their personal appearance.D. Students make it a habit to be late for school.5. Whats the writers attitude towards the school of thought?A. Ambiguous.B. Supportive.C. Doubtful.D. Disapproving.6. What can we learn about the writers parents from Para
28、graph 3?A. They considered personal appearance important.B. They looked after their children with great care.C. They often paid a visit to New York.D. They preferred dressing formally on a subway.7. Why did the older student dress tastefully every day?A. To feel comfortable at class with others.B. T
29、o show her serious attitude towards learning.C. To impress others with respectable clothes.D. To hide her embarrassment at poor homework.【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者发现大学生不在意自己的穿着,并表示自己反对这种行为。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的Ive long grown used to the torn jeans, slippers, shorts in the dead of the
30、Maine winter, and ball caps worn backward. Still, when one of my students showed up in pajama (睡衣) bottoms, I couldnt help asking, “Did you just roll out of bed?”(我早就习惯了缅因州隆冬时节破旧的牛仔裤、拖鞋、短裤,还有反着戴的球帽。不过,当我的一个学生穿着睡裤出现时,我忍不住问道:“你刚从床上爬起来吗?”)可知,学生不太注意仪容仪表。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第二段内容可知the school of thought指的是“
31、学生的穿着与学习无关”。第三段作者谈到小时候父亲对他穿着的要求;第四段作者提到希望自己的学生过得舒服,但也想对那些认为外表很重要的学生表示敬意。同时,作者还列举自己以前的一个学生注重仪表从而让自己对她印象很好的例子。这些说明作者对此持反对的态度。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段中的I smile when I think back on the occasions that my parents associated with needing to look respectable.(当我回想起我的父母认为我需要看起来体面的时候,我会微笑)以及后面作者举出的例子可知,作者的父母对穿着
32、体面很看重。故选A。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的Immediately, she answered, “Ive waited 12 years to return to school, and I dress up to remind myself to be serious about it.”(她立刻回答说,“我等了12年才回到学校,我打扮起来提醒自己要认真对待这件事。”)可知,这名年长的女生回到学校读书很不容易,她每天穿着高雅是为了表达她对学习的敬重之意。故选B。CAmerican Grace Brown is keeping busy during her first y
33、ear of high school. She studies all the required subjects, such as English, history and mathematics, as well as taking classes in Latin. She also sings in a music group and plays the piano. The school day lasts from about eight oclock in the morning to three in the afternoon. But because of her many
34、 activities, she has no time for a class in physical education, or PE.So Grace is getting school credit for virtual PE. She wears a fitness tracker called Fitbit that the high school provided. She wears the Fitbit on her arm while doing exercises lasting 30 minutes or longer three times a week. Her
35、computer has a software program that records her activity which she can present for credit.A PE teacher may not be guiding the Fitbit-wearing students in person. But teachers do lead students work by setting goals such as fat burn, using the technology as their eyes and ears. “We certainly exercise
36、more in online PE,” Brown said. “Theres a lot of standing around in regular PE. Online, I do much harder workouts.”Graces mother, Rhonda Brown, remembers how hard PE class and softball games were for her because of blindness in one eye. She would like to see Fairfax County give students permission t
37、o avoid PE if they play school sports.“Were so stuck in the traditional classroom setting. These kids are burning 2,000 calories (卡路里) during a practice and more at every game.” Rhonda said. “I wish the schools would catch up with the times.”It is not clear how many schools are supporting the trend.
38、 Technology and the collection of any student data always raise the problem of student privacy concerns. “There is a difference between physical activity and physical education,” said Chris Hersl. Physical activity is great for the body. We want everybody to move, but physical education is a class w
39、here students are taught how to move their body and the social context in which to do that.”8. Why does Grace take virtual PE?A. She is busy with school activities.B. She prefers something new.C. She has interest in wearable technology.D. She loves being tracked while doing PE.9. What do PE teachers
40、 do while their students are doing virtual PE?A. Provide some guidance in the flesh.B. Help students get good personal exercise.C. Teach students how to wear a fitness tracker.D. Monitor students with technology all day.10. Why did Rhonda always avoid playing games at school?A. She couldnt catch up
41、with the times.B. She was often stuck in traditional exercise.C. She couldnt burn 2,000 calories per game.D. She was blind in one of her eyes.11. What does Chris stress in his words?A. Wearable technology threatens students privacy.B. Physical activities need students teamwork.C. PE is also about st
42、udents social connection.D. Online PE collects a lot of students data.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】本文一篇说明文。文章主要介绍了随着科技的发展,学生们利用可穿戴技术进行网络虚拟体育活动的情况。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的But because of her many activities, she has no time for a class in physical education, or PE.(但是因为她参加了太多活动,因此她没有时间上体育课)可知,Grace忙于学校的各种活
43、动,所以选择上虚拟体育课。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段中的But teachers do lead students work by setting goals such as fat burn, using the technology as their eyes and ears.(但是老师们使用网络观看和聆听,通过设置目标,如脂肪燃烧,引导学生运动)可知,老师们在虚拟体育课帮助学生进行良好的个人锻炼。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段中的Rhonda Brown, remembers how hard PE class and softball games wer
44、e for her because of blindness in one eye.(Rhonda记得体育课和垒球当时对她来说是很难的,因为她一只眼睛失明了)可知,因为她一只眼睛失明了,所以总是避开在学校玩游戏。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中的We want everybody to move, but physical education is a class where students are taught how to move their body and the social context in which to do that.(我们希望每个人都行动起来,但体
45、育是一个课堂,在这个课堂上,学生们被教导如何移动他们的身体和社会背景,以便做到这一点)可知,Chris认为体育课也和学生的社会联系有关。故选C。DWhen you think of the Himalayas, you may picture tall, rocky, snow-covered peaks. But thats not true.The subnival (亚冰雪的) region is the zone between the treeline and the snowline. It is 5 to 15 times as large as the areas of gla
46、ciers (冰川) and permanent snow, which means studying it is vital to understanding the Himalayas as a whole.The treeline is the edge of an ecosystem where trees are able to grow, and beyond the treeline environmental conditions become too tough to allow tree growth. Meanwhile, snowlines are the bounda
47、ries on mountains that separate areas with permanent snow (where snow is present for the majority of the year) from areas with seasonal or no snow.Researchers used satellite data from 1993 to 2018 to measure plant cover between 4,150 meters and 6,000 meters above sea level. The scientists discovered
48、 that the greatest increase in plant cover was between an altitude of 5,000 meters and 5,500 meters. Subnival plants mostly include small shrubs and grasses.Even areas once completely occupied by glaciers now hold rocks covered with mosses (苔藓), lichen (地衣), and sometimes even flowers. In addition,
49、the snowline seems to be retreating, while the treeline is expanding. This shows that the region is becoming warmer, causing more melting of snow and allowing vegetation to move up in height.In the past 40 years, 25%of all Himalayan ice has been lost due to global warming. Himalayan glaciers are red
50、ucing by about 0.5 meters each year. The rate of glacier melting has doubled in this decade. The melting of glaciers increases water in the region, making it wetter. Receding snow also forces the snowline to move up, providing a greater amount of area for the warm and moist conditions, which are per
51、fect for vegetation growth.As of now, we do not know whether vegetation will accelerate or slow down the rate of glacier melting.12. How does the writer develop the third paragraph?A. By making explanations.B. By giving some examples.C. By analyzing cause and effect.D. By listing specific data.13. W
52、hat does the underlined word “retreating” mean in Paragraph 5?A Disappearing.B. Lengthening.C. Withdrawing.D. Widening.14. What is the direct effect of global warming on the Himalayas?A. The snowline moves up.B. Glaciers are melting faster.C. The subnival area is wetter.D. Plants grow much better.15
53、. What is the best title for the text?A. The Climate of Himalayas Is Changing.B. Icebergs in the Himalayas Disappear.C. Plants Are Diverse in the Himalayas.D. Plant Life Spreads in the Himalayas.【答案】12. A 13. C 14. B 15. D【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了研究人员们发现随着全球气候变化,喜马拉雅山区的植被都在增加等情况。【12题详解】推理判断题。根据第三段The tre
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
人教部编版语文七年级上册同步解析4 古代诗歌四首课件.pptx
