分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型江苏省沛县2016高考英语(二轮)阅读理解基础选练(4)及答案.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:342523
  • 上传时间:2025-11-27
  • 格式:DOC
  • 页数:7
  • 大小:86KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 沛县 2016 高考 英语 二轮 阅读 理解 基础 答案
    资源描述:

    1、江苏省沛县2016高考英语(二轮)阅读理解基础选练(4)及答案阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Once there was a man who lied to eat mangoes. One day he decided to get the sweetest mango from the very top of the tree. Mangoes which are exposed to the sun the most are the sweetest.So he climbed up to the top, where the branches w

    2、ere thin. He managed to pick up a few sweet reddish fruits, but, in an attempt to climb down, he slipped and started falling towards the ground. Fortunately, he caught the branch as he was falling and remained helplessly hanging on the tree. Then he started to call nearby villagers for help. They im

    3、mediately came with a ladder and sticks, but could do little to help him. Then after some time one calm and thoughtful person arrived - a well-known sage who lived in a simple hut nearby. People were very curious to see what he would do, as he was famous in solving many peoples problems in the area

    4、and sometimes very complicated ones.He was silent for a minute and then picked up a stone and threw it at the hanging man. Everybody was surprised. The hanging mango lover started to shout: What are you doing?! Are you crazy? Do you want me to break my neck?” The sage was silent. Then he took anothe

    5、r stone and threw it at the man. The man was very angry: “If I could just come down, I would show you!”Thats what everybody wanted - that he came down. But how? Now everybody was tense, as to what would happen next! Some wanted to chastise the sage, but they didnt. The sage picked another stone and

    6、threw it again at the man, even more forcefully. Now the man on the tree was enraged and developed a great determination to come down and take revenge.(复仇)He then used all his skill and strength and somehow reached the branches which were safe to start going down. And he made it! Everybody was amaze

    7、d.However, the rescued man found the sage gone. He stood there, realizing that the man really sed him because he induced(引诱)him to try his best and save himself. “I should be thankful and not angry.” 文章大意:本文是一篇故事,讲述了一名智者采用激将的办法成功的解救了一名爬到树顶摘最甜的芒果而悬在空中下不来的男子。26From the story we know that the sweetest

    8、mango must be the one .Aon the very top of the a treeBhidden in the middle of a treeCon the tree for the longest timeDexposed to sunlight less often【答案】A【解析】细节理解题。根据文章第一段第二句.get the sweetest mango from the very top of the tree在树顶的芒果最甜,故选A。27What happened after he had picked a few sweet reddish mango

    9、es?AHe slipped and fell to the ground suddenly.BHe was climbing down quickly but carefully.CHe remained hanging helplessly on the tree.DHe shouted loudly for help but no one helped.【答案】C【解析】细节理解题。根据文章第二段he caught the branch as he was falling and remained helplessly hanging on the tree他在树上无助地吊着,可知选C。

    10、28How did the man feel when the sage hit him with a stone?AHe was nervous.BHe kept silent.CHe felt surprised.DHe was angry.【答案】D【解析】细节理解题。根据文章第五段倒数第一、二句Then he took another stone and threw it at the man.The man was very angry.他很生气,可知选D。29What do you think motivated the man to climb down?ACourage.BRe

    11、venge.CCarefulness.DAssistance.【答案】B【解析】细节理解题。根据Now the man on the tree was enraged and developed a great determination to come down and take revenge.(复仇)报复心理激励着他爬下来。故选B。30What does the story imply?AAnger saves ones life.BWisdom does count.CSkill and strength count.DAnger is the biggest enemy.【答案】B【

    12、解析】推理判断题。根据通读文章并理解可知本文讲述了一名智者采用激将的办法成功的解救了那个男人,说明智慧很重要。社会文化(阅读理解)由 (2012重庆,C)改编There is no better way to enjoy Scottish traditions than going fishing and tasting a little bit of whisky (威士忌)at a quiet place like the Inverlochy Castle.When Queen Victoria visited the castle in 1873 she wrote in her di

    13、ary,“I never saw a lovelier spot.” And she didnt even go fishing.Scotland is not easily defined.In certain moments,this quiet land of lakes and grasses and mountains changes before your very eyes.When evening gently sweeps the hillside into orange light,the rivers,teeming with fish,can turn into str

    14、eams of gold.As you settle down with just a fishing pole and a basket on the bank of River Orchy,near the Inverlochy Castle,any frustration (烦恼) will float away as gently as the circling water.Its just you and purple,pink,white flowers,seeking a perfect harmony.If you are a new comer to fishing,lear

    15、ning the basics from a fishing guide may leave you with a lifetimes fun.For many,fishing is more than a sport;it is an art.Scotland offers interesting places where you can rest after a long days fishing.Set against a wild mountain and hidden behind woodland,the beautiful Inverlochy Castle Hotel belo

    16、w the Nevis is a perfect place to see the beauty of Scotlands mountains.Ben Nevis is the highest of all British mountains,and reaching its 1343-metre top is a challenge.But its not just what goes up that matters; what comes down is unique.More than 900 metres high,on the mountains north face,lies an

    17、 all-important source of pure water.Its name comes from the Gaelic language “usquebaugh”or “water of life”;and it is the single most important ingredient (原料) in Scotlands best known drink:whisky.1.The story of Queen Victoria is to show that .A.the Queen is rich in tour experienceB.the Castle is a g

    18、ood place to go in ScotlandC.tasting whisky is better than going fishingD.1873 is a special year for the Queen2.How is Paragraph 2 mainly developed?()A.By giving descriptions.B.By following time order.C.By analyzing causes.D.By making comparisons.3.What is Ben Nevis special for?()A.The Inverlochy Ca

    19、stle Hotel.B.The beauty of its surroundings.C.The water from the mountain.D.The challenge up to its top.4.What is the main purpose of the passage?()A.To introduce Scottish traditions to tourists.B.To show the attractions of Scotland to readers.C.To explore geographical characteristics of Scotland.D.

    20、To describe the pleasures of life in Scotland.语篇解读:苏格兰是一个好地方,是一个著名的旅游胜地,漂亮的城堡、美丽的河流等令人流连忘返。本文对此作了介绍。答案及剖析:1.B推理判断题。作者在第一段用女王的评价“I never saw a lovelier spot.”是为了说明苏格兰的这座城堡Inverlochy Castle是一个值得去的好地方。2.A事实细节题。第二段作者分别描绘了几个场景:静静的湖泊,草地和山脉交互转换,落日余晖下金色的山坡和溪流,鲜花相伴在河边垂钓。故答案为A。3.C事实细节题。根据文章最后一段中的“what comes d

    21、own is unique”可知,从山上流下的东西(当然是后文中说到的)pure water是独特的,因为“.it is the single most important ingredient (原料) in Scotlands best known drink:whisky.”故C项与此内容相符。4.B主旨大意题。通读全文可知,文章旨在向读者展示苏格兰的几个旅游景点(the Inverlochy Castle,River Orchy,Ben Nevis等)。【长难句子分析】 在山的北面,九百多米的高处,是非常重要的纯净水源。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选

    22、项。【2013界广东省深圳市一模】 At railway stations all across Britain next week, groups of students will gather with their backpacks to wait for the trains that will carry them home for Christmas. This is as large a movement of human beings as before, but with more contradictory traffic flows, so that trains fil

    23、led with the young pass each other travelling in every direction.At first, I went home every weekend with my washing, but then those visits became less regular. How did I let my parents know I was coming? They had no phone. Perhaps I wrote to them (Expect me with dirty shirts this Friday afternoon),

    24、 but more likely I didnt let them know, and just turned up or didnt turn up, not understanding that my parents dashed hopes of seeing me were a greater casualty of my carelessness than a spoiled tea. And in all this I suspect I was typical, at least of young men. As for our fathers and mothers, none

    25、 of them talked of empty-nest syndrome, even though its implication that the principal human duty is to protect and feed the young would have suited their generation better than ours. Then, the feelings of loss went without a name. Today, its a condition with remedies, which will make parents feel m

    26、ore enjoyable in their life. The Mayo Clinic, for example, suggests you try to maintain regular contact with your children through visits, phone calls, emails, texts or video chats. If you feel depressed, lean on loved ones or your mental health provider. Above all, stay positive: Thinking about the

    27、 extra time and energy you might have to devote to your marriage or personal interests after your last child leaves home might help you adapt to this major life change.What cant be denied, however, is that children often leave home. In modern societies, this is what they do. Christmas is the very ti

    28、me they can be depended on to return. For the non-religious, that may be this seasons true comfort and significance.文章大意:本文是一篇故事,讲述了圣诞前夕英国大批青年学生乘火车回家,由此引发了作者回顾自我的经历并意识到,当年他根本没有意识到父母对孩子的关爱。文章还给上了年纪的人如何排解空巢的孤独感和孩子们一些建议。31The main reason for the busy traffic across Britain next week is that .Ayoung stu

    29、dents will travel home for ChristmasByoung people will travel in every directionCit is a large movement of human beingsDthe traffic flows will be more contradictory【答案】A【解析】细节理解题。根据文章第一段 groups of students .will carry them home for Christmas年轻人坐车回家过圣诞节,可知选A。32From the second paragraph we can learn t

    30、hat the writer .Awent home every week to wash dirty clothesBunderstood his parents desire of seeing himCdidnt understand his parents feelingsDwent home to see his parents regularly【答案】C【解析】细节理解题。根据文章第二段内容 not understanding that my parents dashed hopes of seeing me were a greater casualty of my carel

    31、essness than a spoiled tea可知选C。33The underlined word “remedies” in paragraph 3 is closest in meaning to .AreasonsBexcusesChabitsDsolutions【答案】D【解析】词义猜测题。根据该句后面定语从句的解释 which will make parents feel more enjoyable in their life可知是补救办法,纠正办法,解决方法之意。故选D。34From the last paragraph we know that .Ain modern s

    32、ociety, children should leave homeBChristmas is likely a time for family reunionCthe significance of Christmas is celebrationDChristmas is not a comfort for the non-religious【答案】B【解析】细节理解题。根据最后一段理解 Christmas is the very time they can be depended on to return可知圣诞节是家人重聚的日子。故选B。35From the passage we can infer that by writing the article the writers purpose is to .Apersuade the young to show concern for their parentsBask the young to go home regularlyCmake the young understand their parents interestDenable the young to be more independent【答案】A【解析】推理判断题。根据理解整个故事可知作者的目的是劝诫年轻人要对父母表示关心。故选A。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省沛县2016高考英语(二轮)阅读理解基础选练(4)及答案.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-342523.html
    相关资源 更多
  • 2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅣGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅣGrammar.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod3LearningaboutLanguage课时规范训练新人教版选修7.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod3LearningaboutLanguage课时规范训练新人教版选修7.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod2WarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod2WarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod1WarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod1WarmingUp.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册课件:UNIT 1 FOOD FOR THOUGHT SECTION Ⅱ USING LANGUAGE .ppt2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册课件:UNIT 1 FOOD FOR THOUGHT SECTION Ⅱ USING LANGUAGE .ppt
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅴ WRITING—倡议书 WORD版含解析.DOC2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅴ WRITING—倡议书 WORD版含解析.DOC
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots5SectionⅤWriting教案新人教版选修72020031801011.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots5SectionⅤWriting教案新人教版选修72020031801011.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅲ GRAMMAR——现在分词和过去分词作补足语 WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅲ GRAMMAR——现在分词和过去分词作补足语 WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots4SectionⅣGrammar知能演练轻松闯关新人教版选修720200318099.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots4SectionⅣGrammar知能演练轻松闯关新人教版选修720200318099.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots3SectionⅢLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots3SectionⅢLearningaboutLanguage.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 5 ON THE ROAD SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 5 ON THE ROAD SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots2SectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots2SectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots1SectionⅠWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots1SectionⅠWarmingUp.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 4 STAGE AND SCREEN SECTION Ⅰ STARTING OUT & UNDERSTANDING IDEAS WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 4 STAGE AND SCREEN SECTION Ⅰ STARTING OUT & UNDERSTANDING IDEAS WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Poems单元质量评估检测卷二新人教版选修6.doc2019_2020学年高中英语Unit2Poems单元质量评估检测卷二新人教版选修6.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅣGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅣGrammar.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 3 ON THE MOVE SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 3 ON THE MOVE SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅢLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅢLearningaboutLanguage.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 2 LET’S CELEBRATE! SECTION Ⅴ WRITING—节日习俗 WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 2 LET’S CELEBRATE! SECTION Ⅴ WRITING—节日习俗 WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅠPre_reading练习新人教版选修620200429055.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅠPre_reading练习新人教版选修620200429055.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Healthyeating学业质量标准检测新人教版必修3.doc2019_2020学年高中英语Unit2Healthyeating学业质量标准检测新人教版必修3.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 4 STAGE AND SCREEN WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 4 STAGE AND SCREEN WORD版含解析.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 2 LET’S CELEBRATE! WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 2 LET’S CELEBRATE! WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅢGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅢGrammar.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅡLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅡLearningaboutLanguage.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅠWarmingUpPre_readingandReading练习新人教版必修3.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅠWarmingUpPre_readingandReading练习新人教版必修3.doc
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1