云南省丽江市第一高级中学2020-2021学年高二英语上学期第二次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 丽江市 第一 高级中学 2020 2021 学年 英语 上学 第二次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、云南省丽江市第一高级中学2020-2021学年高二英语上学期第二次月考试题(含解析)第一部分 听力(共20小题;满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What do we know about Mr. Lee?A. He has many ties. B. He has many hats. C. He hates wearing a tie.2. What would the
2、 woman not like lo have?A. Beef. B. Juice. C. Sliced tomatoes.3. What does the man mean?A. Susan lives in America now.B. Susan lived in America for 12 years. C. Susan moved to America 12 years ago.4. Who are the two speakers most probably?A. Classmates. B. Teacher and student. C. Husband and wife.5.
3、 Where may the woman live?A. In Apartment13-B. B. In Apartment33-A. C. In Apartment 33-B.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独内。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完 后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What time will the plane take off?A. At 1:30 pm
4、. B. At 3:00 pm C. At 3: 30 pm.7. What will the man do?A. Call the hotel B. Call a taxi. C. Book a hotel.听第 7 段材料,回答第 8 至 9 题。8. Why does the man want to change a table?A. Because its so dirty. B. Because its in the smoking area.C. Because he wants a table by the window.9. What does the woman probab
5、ly do?A. A manager. B. A receptionist. C. A waitress.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. When will the man leave?A. Next Saturday morning. B. Next Saturday afternoon. C. Next Saturday evening.11. How would the man like to fly?A. Economy. B. First class. C. Business class.12. Where will the man take the plane
6、?A. In Shanghai. B. In Beijing. C. In Madrid听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. What does the woman do?A. A tour guide. B. A TV hostess. C.A writer.14. What does the man think of his job?A. Interesting but demanding. B. Easy but boring. C. Exciting and easy15. Which is the most popular theme park with advent
7、ure rides?A. Magic Kingdom. B. Cedar Point. C. Universal Studio.16. Which country will build the longest roller coaster?A. Singapore. B. The US. C. China. 听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17.Why do people build underground houses?A. To save time and energy. B. To save land and money.C. To save land and energ
8、y.18. What do people think of the idea of underground houses?A. An old one. B. A new one. C. A wrong one.19. What do we know about Canada?A It has underground factories. B. It has underground shop-houses.C. It has underground shopping centers.20. How does Joyce feel at home in February?A. Cool. B. W
9、arm. C.Cold. 第二部分:阅读理解(共两节,满分 40 分) 第一节(共 15小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。AYou probably know who Marie Curie was, but you may not have heard of Rachel Carson. Of the outstanding ladies listed below, who do you think was the most important woman of the past 100 years?Jane Adda
10、ms (18601935)Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank. Addams helped the poor and worked for peace. She encouraged a sense of community (社区) by creating shelters and promoting education and services for people in need. In 1931, Addams became the first American woma
11、n to win the Nobel Peace Prize.Rachel Carson (19071964)If it werent for Rachel Carson, the environmental movement might not exist today. Her popular 1962 book SilentSpring raised awareness of the danger of pollution and the harmful effects of chemicals on humans and on the worlds lakes and oceans.Sa
12、ndra Day OConnor (1930present)When Sandra Day OConnor finished third in her class at Stanford Law School, in 1952, she could not find work at a law firm because she was a woman. She became an Arizona state senator (参议员) and in 1981, the first woman to join the US Supreme Court. OConnor gave the deci
13、ding vote in many important cases during her 24 years on the top court.Rosa Parks (19132005)On December 1, 1955, in Montgomery, Alabama, Rosa Parks would not give up her seat on a bus to a white passenger. Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott. It last
14、ed for more than a year, and kicked off the civil - rights movement. “The only tired I was, was tired of giving in.” said Parks.1. What was the reason for OConnors being rejected by the law firm?A. Her lack of proper training in law.B. Her little work experience in court.C. The discrimination agains
15、t women.D. The poor financial conditions.2. Who made a great contribution to the equal rights of the citizens?A. Jane Addams.B. Rachel Carson.C. Sandra Day OConnor.D. Rosa Parks.3. What can we infer about the women mentioned in the text?A. They are highly educated.B. They are truly creative.C. They
16、are pioneers.D. They are peace-lovers.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了四位伟大又有影响力的女性,以及她们在各自领域的成就。【1题详解】细节理解题。根据Sandra Day OConnor部分的“she could not find work at a law firm because she was a woman.”可知,因为是女性,她在律师事务所找不到工作。由此可知,桑德拉戴奥康纳被律师公司拒绝是因为对妇女的歧视。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Rosa Parks部分的“Rosa Parks would
17、not give up her seat on a bus to a white passenger. Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott. It lasted for more than a year, and kicked off the civil-rights movement.”可知,罗莎帕克斯不会在公共汽车上给白人乘客让座。她的简单行为使帕克斯进了监狱。但这也引发了蒙哥马利的公车抵制运动。它持续了一年多,拉开了民权运动的序幕。由此可知,罗莎帕克斯对
18、美国民权运动做出了巨大的贡献。故选D。【3题详解】推理判断题。根据文章内容可知:珍妮亚当斯是第一个获得诺贝尔和平奖的美国女性;雷切尔卡森的作品寂静的春天提高了人们对污染的危险性和化学物质对人类和世界湖泊和海洋的危害性的认识;桑德拉戴奥康纳是美国首位联邦最高法院女法官;罗莎帕克斯在公共汽车上拒绝为白人让座,拉开了民权运动的序幕。由此推知,文中提到的几位女性都是先锋人物。故选C。BIn Europe, men do not usually wear skirts. But the Scottish national clothing for men is a kind of skirt. It i
19、s called a kilt. The Scottish like to be different. They are also proud of their country and its history, and they feel that the kilt is part of that history. Thats why the men still wear kilts at traditional dance and on national holidays. They believe they are wearing the same clothes that Scottis
20、h men always used to wear.Thats what they believe. However, kilts are not really so old. Before 1703, Scottish men wore a long shirt and blanket around their shoulders. These clothes got in the way when the men started to work in factories. So in 1730 a factory owner changed the blanket into a skirt
21、 the kilt. Thats how the first kilt was made.Then in the late 1700s Scottish soldiers in the British Army began to wear kilts. One reason for this was national feelings: The Scottish soldiers wanted to be different from the English soldiers. The British Army probably had a different reason: A Scotti
22、sh soldier in a kilt was always easy to find! The Scottish soldiers fought very hard and became famous. The kilt was part of the fame, and in the early 1800s men around Scotland began to wear kilts.These kilts had colorful stripes (条纹) going up and down and across. In the 1700s and early 1800s, the
23、color of the stripes had no special meaning. Men sometimes owned kilts in several different colors. But later the colors became important to the Scottish families. By about 1850, most families had special colors for their kilts. For example, men from the Campbell family had kilts with green, yellow
24、and blue stripes. Scottish people often believe that the colors of the kilts are part of their family history. In fact, each family just chose the color they liked best.This is not the story you will hear today if you are in Scotland. Most Scottish people still believe that kilts are as old as Scotl
25、and and that the colors are as old as the Scottish family. Sometimes feelings are stronger than facts!4. Scottish soldiers were dressed in kilts partly because of .A. the colorsB. the weatherC. the feelings toward nationD. the design5. Which of the following is TRUE according to the passage?A. The E
26、nglish soldiers were the first to wear kilts.B. Colors are not specially designed in the first kilts.C. It was hard then to tell the Scottish soldiers from the English ones.D. The factory owner made the first kilt from long shirts to make his workers different.6. The colors of the kilts are .A. not
27、part of the Scottish family historyB. older than the Scottish family historyC. for the Campbell family onlyD. mainly green, yellow and blue7. From the last paragraph we can infer that .A. the European people are full of strong feelingsB. there are no stories about kilts in Scotland todayC. the Briti
28、sh like to do things not on factsD. the Scottish prefer to keep their tradition rather than believe the fact【答案】4. C 5. B 6. A 7. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了苏格兰短裙的历史,并指出苏格兰短裙的颜色并不是苏格兰家族历史的一部分,而苏格兰人更愿意相信短裙和苏格兰的历史一样悠久。【4题详解】细节理解题。根据第三段“Then in the late 1700s Scottish soldiers in the British Army began to wear
29、kilts. One reason for this was national feelings: The Scottish soldiers wanted to be different from the English soldiers.”(18世纪末,英国军队中的苏格兰士兵开始穿苏格兰短裙。其中一个原因是民族感情:苏格兰士兵想要与英格兰士兵不同)可知,苏格兰士兵身着苏格兰短裙,部分原因是出于对国家的感情。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第四段“In the 1700s and early 1800s, the color of the stripes had no special m
30、eaning. Men sometimes owned kilts in several different colors.”(在18世纪和19世纪早期,条纹的颜色没有特殊意义。男人们有时有几种不同颜色的苏格兰短裙)可知“第一批苏格兰短裙的颜色不是特别设计的”这一表述正确。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段“Scottish people often believe that the colors of the kilts are part of their family history. In fact, each family just chose the color they l
31、iked best.”(苏格兰人通常认为苏格兰短裙的颜色是他们家族历史的一部分。事实上,每个家庭只是选择了他们最喜欢的颜色)可知,苏格兰短裙的颜色并不是苏格兰家族历史的一部分。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“This is not the story you will hear today if you are in Scotland. Most Scottish people still believe that kilts are as old as Scotland and that the colors are as old as the Scottish family.
32、 Sometimes feelings are stronger than facts!”(如果你在苏格兰,你今天不会听到这样的故事。大多数苏格兰人仍然认为,短裙和苏格兰的历史一样悠久,其颜色和苏格兰家族的历史一样悠久。有时候感觉比事实更强大!)可推知,苏格兰人更愿意保留他们的传统,而不是相信事实。故选D。CIn the early 1980s, one of our neighbors asked my mom if she would make a few gift baskets for her to give as gifts for the holidays. My mom agre
33、ed and news of the unique gift baskets my mum was making spread like wildfire throughout the neighborhood. My mum was busy throughout the holiday season, so she asked a friend to help her. When the orders continued after the holiday season for baby gifts, birthday gifts and more, it occurred to them
34、 that maybe this job could be turned into a business and they did it.My mum went into her business because she had a creative idea. She got orders and filled orders. But there was no purpose and no real strategy(策略). In 1991, my mum s partner got into financial trouble and there was not enough money
35、 to support either my mum or her partner.So if you are led by your creativity or enthusiasm make sure you ask yourself what you want out of your business. If you dont set goals, how will you know what direction to go in? Do you want to create jobs and growth in the economy? Are you looking for a hob
36、by? You cant keep scores if you don t know what game you are playing.After my moms partner gave up, she had to abandon(抛弃) her business to support herself. She swore( 发誓) she would run a business again and do it differently the next time. However, there wasnt a next time for her. She passed away jus
37、t after her 51st birthday. She never had someone tell her how important having a goal was. She never had an opportunity to be everything that she could be.There are no right or wrong goals, only the ones that matter to you. Set them so that you can make progress and achieve success, whatever that ma
38、y mean to you.8. The authors mum started her own business after she .A. got continuous orders with her friendB. cooperated with one of her neighborsC. advertised her products in the neighborhoodD. designed unique gift baskets for the holidays9. Which of the following did the authors mum lack most ?A
39、. enthusiasmB. imaginationC. intelligenceD. consideration10. After the authors mum failed in her business, she .A. hoped to restart it after her 51st birthdayB. wanted to find a different partnerC reflected on her failureD. didnt work any more11. The author writes the text to stress the importance o
40、f .A. creativityB. opportunitiesC. goalsD. partners【答案】8. A 9. D 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。作者通过母亲做生意失败的案例说明了设定目标的重要性。【8题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“When the orders continued after the holiday season for baby gifts, birthday gifts and more, it occurred to them that maybe this job could be turned into a b
41、usiness and they did it假期结束后,婴儿礼物、生日礼物等订单仍在继续,她们突然想到这项工作或许可以变成一项业务,于是她们开干。”可知,在获得连续订单之后,作者的妈妈和她的朋友开始自己的生意。故选A。 【9题详解】推理判断题。根据第二段“My mum went into her business because she had a creative ideaShe got orders and filled orders.But there was no purpose and no real strategy. In 1991, my mum s partner got
42、into financial trouble and there was not enough money to support either my mum or her partner”(我妈妈进入她的公司,因为她有一个创造性的想法。她接订单,填订单。但是没有目的,没有真正的策略。在1991年,我妈妈的伙伴陷入财务困境,没有足够的钱来支持我的妈妈和她的伙伴。)可推知,作者妈妈做事缺乏考虑,只凭一腔热情。故选D。 【10题详解】推理判断题。根据第四段第二句“She swore(发誓)she would run a business again and do it differently the
43、 next time”可知,作者的母亲发誓下次要用不同的方法做生意。由此推知,她反思了自己这次生意失败的原因。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第三段中的“make sure you ask yourself what you want out of your business. If you dont set goals, how will you know what direction to go in You cant keep scores if you dont know what game you are playing一定要问问自己,你想从你的生意中得到什么。如果你不设定目标
44、,你如何知道自己会去哪个方向.如果你不知道你玩的什么游戏,你就不能保证得分”及最后一段中的“Set them so that you can make progress and achieve success设定目标,这样你可以取得进步以及实现成功”可推知,作者写这篇文章的主要目的是强调设定目标的重要性。故选C。 【点睛】DYou never see them, but theyre with you every time you fly. They record where you are going, how fast youre traveling and whether everyth
45、ing on your airplane is functioning normally. Their ability to withstand (抵挡) almost any disaster makes them seem like something out of a comic book. Theyre known as the black box.When planes fall from the sky, as a Yemeni airliner did on its way to Comoros Islands in the India Ocean June 30, 2009,
46、the black box is the best bet for identifying what went wrong. So when a French submarine detected the devices homing signal five days later, the discovery marked a huge step toward determining the cause of a tragedy in which 152 passengers were killed.In 1958, Australian scientist David Warren deve
47、loped a flight-memory recorder that would track basic information like altitude and direction. That was the first mode for a black box, which became a requirement on all U.S. commercial flights by 1960. Early model, often failed to withstand crashes, however, so in 1965 the device was completely red
48、esigned and moved to the rear of the plane the area least subject to impact from its original position in the landing wells (起落架舱). The same year, the Federal Aviation Authority required that the boxes, which were never actually black, be painted orange or yellow to be visible. Modern airplanes have
49、 two black boxes: a voice recorder, which tracks pilots conversations, and a flight-data recorder, which monitors fuel levels, engine noises and other operating functions that help investigators reconstruct the aircrafts final moments. Placed in an insulated(隔绝的)case and surrounded by a quarter-inch
50、-thick panels of stainless steel, the boxes can withstand massive force and temperatures up to 2,000. When submerged (潜入水中), theyre also able to emit signals from depths of 20,000 ft. Experts believe the boxes from Air France Flight 447, which crashed near Brazil on June 1, 2009, are in water nearly
51、 that deep, but statistics say theyre still likely to turn up. In the approximately 20 deep-sea crashes over the past 30 years, only one planes black boxes were never recovered.12. What information could be found from the black box on the Yemeni airliner?A. Data for analyzing the cause of the crash.
52、B. The total number of passengers on board.C. The scene of the crash and level of the damage.D. Homing signals sent by the pilot before the crash.13. Why was the black box redesigned in 1965?A. New materials became available by that time.B. Too much space was needed for its installation.C. The early
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-342870.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
