江西省南昌市2020届高三英语二模测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 南昌市 2020 届高三 英语 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江西省南昌市2020届高三英语二模测试试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名和考试号写在答题卡相应的位置。2. 全部答案在答题卡上完成,用2B铅笔涂满涂黑,答在试卷上无效。3. 考试结束后,将答题卡上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is
2、the shirt?A. 19.15. B. 9.18 C. 9.15. 答案是C。1. Where does this conversation take place?A. In a car. B. In a lift. C. In a bookstore. 2. What does Wendy want to do?A. Prepare supper. B. Set the table. C. Watch a show. 3. What are the speakers talking about?A. The after-sales service. B. The price of go
3、ods. C. The product quality. 4. What is the relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Brother and sister. C. Mother and son. 5. What does Bill advise the woman to do?A. To consult the dictionary. B. To buy a magazine. C. To play word games. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独
4、白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选岀最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给 岀5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When does the biology exam take place?A. On Tuesday. B. On Thursday. C. On Friday. 7. How does the woman feel about James words?A. Annoyed. B. Pleased. C. Moved. 听第7段材料,回答第8至10题。8. Why did Va
5、nessa show her clothes online?A. To sell the latest clothes. B. To share fashion information. C. To get more likes. 9. What is Vanessas parents attitude toward her blog?A Supportive. B. Disapproving. C. Ambiguous. 10. What did Vanessa do at the big show?A. She interviewed the models. B. She took pho
6、tos of the shows. C. She chatted with the designer. 听第8段材料,回答第11至13题。11. What are the speakers doing?A. Doing a survey. B. Having an interview. C. Sharing work experience. 12. What does the woman really care about?A. The job duties. B. The working hours. C. The career development. 13. What will the
7、woman do next?A. Wait for the result outside. B. Send another applicant in. C. Work in a bookstore. 听第9段材料,回答第14至17题。14. Why does the man disagree on using china cups?A. They are very expensive. B. The customers dislike them. C. Theres nowhere to wash them. 15. Why does the woman speak of a report o
8、n smoking?A. To support her advice. B. To introduce another topic. C. To share the latest information. 16. What is the speakers business?A. Providing health care. B. Improving personal image. C. Greening the office. 17. How many suggestions does the woman give?A. Two. B. Three. C. Four. 听第10段材料,回答第1
9、8至20题。18. Who is Dr. Mott probably talking to?A. Patients. B. Students. C. Teachers. 19. When did Dr. Mott begin running?A. At the age of 27. B. In middle school. C. After high school. 20. What is advised to do to start running?A. Walk first. B. Go to a gym. C. Buy equipment. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节
10、(共15小题海小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、和D四个选项中,选出最佳选项。ALarge rainforests are extremely important ecosystems on our planet. They are home to a large number of animal and plant species, and they absorb vast amounts of carbon dioxide, which helps reduce global warming. These biggest ones in the world are
11、 a sight to observe. Daintree Rainforest The main river of the rainforest is the Daintree River, and it also includes the Daintree National Park. If you are wondering why everything seems to share the name, the reason is simple-Richard Daintree was a famous Australian geologist and photographer. Ple
12、nty of options will take you there, including a ferry. Valdivian Temperate Rainforest This rainforest is known to be extremely foggy and humid, but some interesting species live there. Since it is on the coast, you can witness ice sheets and glaciers as well. Getting to the rainforest is most access
13、ible from Santiago, the capital of Chile, and a train ride or a bus is a preferred option. Congo Rainforest This rainforest also features a large number of different plant and animal species, including gorillas, forest elephants, and lions. Visiting this rainforest is also recommended by using a tou
14、r company, preferably by finding one in the Republic of Congo. Amazon Rainforest It is estimated that we can find 16,000 different tree species in the Amazon rainforest. When it comes to other plants, animals, and insects, the numbers are even more impressive. The especially interesting thing is tha
15、t there is still a large number of undiscovered species. A tour guide is advised since going through the rainforest can be dangerous, with predatory creatures(食肉动物)running around.1. Which of the following is named after a person?A. Daintree Rainforest.B. The capital of Chile.C. The Republic of Congo
16、.D. Amazon Rainforest.2. What is recommended to visit Valdivian Temperate Rainforest?A. By ferry.B. By train.C. By plane.D. By bike.3. Where is this text most likely from?A. A diary.B. A brochure.C. A novel.D. A report.【答案】1. A 2. B 3. B【解析】这是一篇应用文。大的热带雨林对地球的生态系统尤为重要,文章给我们介绍了四个热带雨林的特点,以及参观方式等。【1题详解】
17、细节理解题。根据Daintree Rainforest部分下的If you are wondering why everything seems to share the name, the reason is simple-Richard Daintree was a famous Australian geologist and photographer.(如果你想知道为什么每样事物都是一样的名字,原因很简单Richard Daintree是一个著名的澳大利亚地理学家和摄影家)可知,Daintree Rainforest是以澳大利亚地理学家和摄影家Richard Daintree的名字来命
18、名的。A. Daintree Rainforest.符合以上说法,故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Valdivian Temperate Rainforest 部分下的Getting to the rainforest is most accessible from Santiago, the capital of Chile, and a train ride or a bus is a preferred option.(从智利的首都圣地亚哥去热带雨林是最方便的,乘坐火车和公交车是首选)可知,去Valdivian Temperate Rainforest的首选是乘坐火车或者公交车。B
19、. By train.(坐火车)符合以上说法,故选B项。【3题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其第二部分的Plenty of options will take you there, including a ferry.(有很多选择可以带你去那儿,包括轮渡),第三部分的Since it is on the coast, you can witness ice sheets and glaciers as well.(因为它在沿海,你还可以看到冰川和冰原),第四部分的Visiting this rainforest is also recommended by using a tour
20、company, preferably by finding one in the Republic of Congo. (游览这片雨林也可以通过旅行社来推荐,最好是在刚果共和国找一家旅游公司)和最后一部分的A tour guide is advised since going through the rainforest can be dangerous(因为穿过该雨林可能会有危险,所以建议和导游一起)可推测,本文很有可能出现在旅游公司的宣传手册上。B. A brochure.(一本手册)符合以上推测,故选B项。BWhen I sent my daughter, Emma, off for
21、her freshman year of college a few years ago, I found myself affected by an unbelievable feeling of melancholy. Clearly, Im not alone. Just last week, The Wall Street Journal reported that more than 90 percent of colleges offer to help moms and dads who are “struggling with the change.”Between Thank
22、sgiving, winter holiday, spring break and summer break, the first one out of my nest has come fluttering back home nearly every month of the year since she has been away. Good friends like to joke that they see more of her now than they did when she was a senior in high school. In the meantime, Emma
23、 calls, texts or e-mails me almost every day. Given all this, missing Emma seems kind of silly;Ive never really gotten the chance. So why, then, have I still felt on some level that Ive experienced a great loss? All summer long before Emma left that first year, I took Emma out for countless mother-d
24、aughter breakfasts, lunches, coffees and walks. At the same time, I seemed to find fault with Emma all the time. In my eyes, Emma had spent the weeks leading up to school going out with her friends too much, staying out way too late, making too big a mess, not working enough and, for goodness sake,
25、certainly not spending enough time with me! Although its taken quite a while to realize what was happening, I now understand that my unhappiness and anxiety are not a reflection of how much time Emma and I spend together. Regardless of how often she comes home, or how many times a day we chat or tex
26、t, Emma is now gone in a far grander sense. She is well on the road to adulthood, and from this, she will never return.4. What does the underlined word “melancholy” in paragraph 1 refer to?A. Fierce anger.B. Deep sadness.C. Extreme excitement.D. Great satisfaction.5. Why does it seem silly for the a
27、uthor to miss her daughter?A. They keep in touch frequently.B. Friends like to make fun of her.C. Emma has grown up to an adult.D. Other parents dont behave like this.6. What actually made the author overly worried?A. The untidiness of Emmas room.B. The passing of Emmas childhood.C. Taking Emma out
28、all too often.D. Spending little time with Emma.7. What is the best title for the text?A. Changes in the Parent-Child RelationshipB. The Most Concerned Parents of All TimeC. Growing Pains for College StudentsD. Struggling to Let Go of My Daughter【答案】4. B 5. A 6. B 7. D【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要记叙了几年前,作者送女儿E
29、mma去上大学时,发现自己很悲伤。并且在报道中发现自己不是唯一一个有这种感受的家长。作者于是分析了让自己产生这种失落感的原因,最终发现是Emma童年的逝去让自己感到失落,女儿如今已经很好地走在了成年的路上,从此,她再也回不去了。【4题详解】词义猜测题。根据后文Clearly, Im not alone. Just last week, The Wall Street Journal reported that more than 90 percent of colleges offer to help moms and dads who are “struggling with the cha
30、nge.”可知显然,我并不孤单。就在上周,华尔街日报报道称,超过90%的大学提供帮助,帮助那些“在变化中挣扎”的父母。由此可知,几年前,当作者送女儿Emma去上大学一年级时,作者发现自己被一种难以置信的悲伤情绪所感染。划线单词意思为“深深的悲伤”。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第二段中In the meantime, Emma calls, texts or e-mails me almost every day.可知与此同时,Emma几乎每天都给我打电话、发短信或电子邮件。以及第三段中Given all this, missing Emma seems kind of silly可知考
31、虑到这一切,想念艾玛似乎有点傻由此可知,作者想念她的女儿会显得很愚蠢因为他们经常保持联系。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段Although its taken quite a while to realize what was happening, I now understand that my unhappiness and anxiety are not a reflection of how much time Emma and I spend together. Regardless of how often she comes home, or how many tim
32、es a day we chat or text, Emma is now gone in a far grander sense. She is well on the road to adulthood, and from this, she will never return.可知虽然花了相当长的时间才意识到发生了什么,但我现在明白,我的不快乐和焦虑并不是我和Emma在一起的时间多寡的反映。不管她回家的频率有多高,也不管我们每天有多少次聊天或发短信,Emma现在在更大的意义上来说,已经不在了。她已经很好地走在了成年的路上,从此,她再也回不去了。由此可知,让作者过度担心的原因是Emma童年
33、的逝去。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一段中When I sent my daughter, Emma, off for her freshman year of college a few years ago, I found myself affected by an unbelievable feeling of melancholy.可知几年前,当我送女儿艾玛去上大学一年级时,我发现自己被一种难以置信忧郁情绪所感染。结合文章主要记叙了几年前,作者送女儿Emma去上大学时,发现自己很悲伤。并且在报道中发现自己不是唯一一个有这种感受的家长。作者于是分析了让自己产生这种失落感的原
34、因,最终发现是Emma童年的逝去让自己感到失落,女儿如今已经很好地走在了成年的路上,从此,她再也回不去了。由此可知,D选项“挣扎着放开我的女儿”最符合文章标题,故选D。COn my fourth day in a self-driving car, I finally felt comfortable enough to let it stop itself. Before then, Id allowed the car-a Volvo S90 sedan-to control the direction, with my hands still on the wheel, and to a
35、djust speed in traffic. By Day 4, I was ready to make a jump into the future. With the car traveling on a busy road, I activated the driverless mode. Soon, a traffic light turned red. For a split second, I prepared to get on the brakes. There was no need. The cameras and computers in the Volvo recog
36、nized the traffic conditions and smoothly began applying the brake. If youre anything like most people, youre familiar with this anxiety. Almost 80 percent of Americans fear traveling in a self-driving car, a recent survey found. Researchers at the University of Chicago have conducted some clever ex
37、periments studying the phenomenon. They asked participants to complete tasks and compare their performance with a computer systems. After the computer made a mistake, people were unwilling to use it again. After the people made mistakes, their self-confidence wouldnt change. It didnt matter that the
38、 human beings made more mistakes than the computer. So it is with driving. More than 37,000 Americans died in crashes last year, most from human error. The death count from cars goes beyond that from guns. So if you are shocked and angry by guns and want things to change, you should feel the same ab
39、out car crashes. Technology creates an opportunity to save lives. Computers dont get drunk or distracted by text messages, and they dont have blind spots. Just look at commercial airlines: Automation has helped all but get rid of deadly crashes among American air carriers. The last one happened in 2
40、009. The technology for self-driving cars still isnt good enough. But it is improving rapidly. Within a few years, many cars will have advanced crash-avoidance systems and driving will be revolutionized sooner than many people now understand.8. How does the author introduce the topic?A. By offering
41、a piece of news.B. By giving background information.C. By describing an experience.D. By introducing a latest car.9. What can be learnt about the participants of the experiments?A. They tended to accept the computers faults.B. They seemed to care little about their own mistakes.C. They felt less con
42、fident after making mistakes.D. They performed better than computer systems.10. The author mentioned commercial airlines_.A. to prove the advantage of technologyB. to assess the security of driverless carsC. to find fault with computersD. to advertise for the commercial airlines11. What does the aut
43、hor expect of the self-driving car?A. Ill avoid deadly crashes entirely.B. Itll occupy the market in a short time.C. Itll be bettered in every possible way.D. Itll be popularized sooner than expected.【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章中作者先是通过自己驾驶自动汽车的经历来说明了最近的一项调查发现,近80%的美国人害怕乘坐自动驾驶汽车。而芝加哥
44、大学的研究人员进行了一些巧妙的实验来研究这一现象,结果发现电脑出了错误后,人们就不愿再用它了。当人们犯了错误之后,他们的自信并不会改变。文章还说明了电脑技术的优势以及作者对自动驾驶汽车的期待。【8题详解】推理判断题。根据文章前三段主要描述了作者第四天驾驶自动驾驶汽车时的经过,在路上,交通灯变红了刹那间,作者准备踩刹车,这是没有必要的,沃尔沃车上的摄像头和电脑识别出了交通状况,并开始平稳地刹车。结合第三段中Almost 80 percent of Americans fear traveling in a self-driving car, a recent survey found.可知最近的
45、一项调查发现,近80%的美国人害怕乘坐自动驾驶汽车。第四段中则开始论述文章的主题。由此可推知,作者通过描述一个自身经历来引入主题。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第四段中They asked participants to complete tasks and compare their performance with a computer systems. After the computer made a mistake, people were unwilling to use it again. After the people made mistakes, their self
46、-confidence wouldnt change. It didnt matter that the human beings made more mistakes than the computer.可知他们要求参与者完成任务,并将他们的表现与电脑系统进行比较。电脑出了错误后,人们就不愿再用它了。当人们犯了错误之后,他们的自信不会改变。人类犯的错误比计算机多并不重要。由此可推知,实验参与者似乎对自己的错误毫不在意。故选B。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中Technology creates an opportunity to save lives. Computers dont
47、 get drunk or distracted by text messages, and they dont have blind spots.Just look at commercial airlines: Automation has helped all but get rid of deadly crashes among American air carriers.可知技术创造了拯救生命的机会。电脑不会喝醉或被短信分心,也没有盲点。看看商业航空公司:自动化几乎帮助所有美国航空公司摆脱了致命的坠机事故.由此可推知,作者提到商业航空公司是为了证明技术的优势。故选A。11题详解】推理
48、判断题。根据最后一段中The technology for self-driving cars still isnt good enough. But it is improving rapidly. Within a few years, many cars will have advanced crash-avoidance systems and driving will be revolutionized sooner than many people now understand.可知自动驾驶汽车的技术还不够好。但它正在迅速改善。几年之内,许多汽车将拥有先进的防撞系统,驾驶技术将比现
49、在人们所了解的更快地发生革命性变化。由此可推知,作者对自动驾驶汽车的期望是它会比预期更早地普及。故选D。【点睛】推理判断题要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的判断和推理,从而得出文章的隐含意义和深层意义。推理判断题属于主观性较强的高层次阅读理解题,做这类题目时,同学们应严格依据作者所陈述的细节、事实以及作者的措词、态度和语气等,找出能够表露作者思想倾向和感情色彩的词语,然后利用自己已获得的相关知识进行推理判断,从而得出符合逻辑的结论。以本文第二题为例,根据第四段中They asked participants to complete tasks and compare their
50、 performance with a computer systems. After the computer made a mistake, people were unwilling to use it again. After the people made mistakes, their self-confidence wouldnt change. It didnt matter that the human beings made more mistakes than the computer.可知他们要求参与者完成任务,并将他们的表现与电脑系统进行比较。电脑出了错误后,人们就不
51、愿再用它了。当人们犯了错误之后,他们的自信不会改变。人类犯的错误比计算机多并不重要。由此可推知,实验参与者似乎对自己的错误毫不在意。故选B。DWeve all spent time in a hospital, whether through medical issues of our own or those of a loved one. And while were used to seeing the doctors hurry in and out of the room, displaying varying degrees of attention, its the consta
52、nt and reliable presence of the nursing staff and their professionalism that gives the most confidence and relief to those in the room. So, while doctors and surgeons tend to get most spotlight, nurses are really at the forefront of patient care. They are often called upon to make important, life-sa
53、ving decisions multiple times a day and work closely with doctors to analyze records and test results to advise on treatment. Its the nurses that are frequently responsible for identifying a condition and matching the right specialist doctor to a patient, and its the nurses that are often the first
54、on the scene to treat people in an emergency. A career in Nursing brings job security, a good wage, career mobility, and chance to decide your own career path. You can work part or full time according to your preference. You can be flexible on work location and specialism. If a particular area inter
55、ests you, you can explore that as there will always be the need for quality nurses across the medical spectrum(医学光谱)with a passion for their work. Jobs in the field are in high demand, with significant opportunities to learn, grow and reach senior leadership positions. However, if you want to undert
56、ake a career in Nursing, a good education is compulsory. The University of Texas at El Paso School of Nursing offers high quality and affordable undergraduate and graduate programs reinforced by talented faculty(全体教师), strong clinical partnerships and advanced simulation(模拟)technology. Students do g
57、ain much real experience before working in a hospital. Adelphis College of Nursing and Public Health provides students with a top-rated, comprehensive education grounded in practice, theory and creativity. They are devoted to transforming students lives through small classes with world-class faculty
58、, hands-on learning and creative ways to support academic and career success. The Wayne State University College of Nursing, attaching special importance to first-hand experience, is dedicated to providing the highest quality education to a diverse population of graduate students. Graduates from the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
