江西省宜春市丰城市2022-2023学年高一英语上学期1月期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 宜春市 丰城市 2022 2023 学年 英语 上学 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2022-2023学年上学期期末考试卷高一英语注意事项:1答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2请将答案正确填写在答题卡上第I卷(选择题)第一部分:听力(共两节, 满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话,仅读一遍。1. What does the man want?A. Some fried rice. B. Some dumplings. C. Some noodles.2. What will the wea
2、ther be like this weekend?A. Sunny. B. Foggy. C. Rainy.3. What does the man plan to do during the coming holiday?A. Go camping. B. Stay at home. C. See his parents.4. Where does the conversation most probably take place?A. In a museum. B. In a library. C. In a store.5. Where will the man go for furt
3、her education?A. Italy. B. France. C. Germany.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题6. What are the speakers talking about?A. A TV show. B. A new product. C. An advertisement.7. When is the t
4、rade show?A. In April. B. In June. C. In September.听第7 段材料,回答第8、9题8. What is the woman doing?A. Looking at a paper map. B. Trying to find a website. C. Using a phone to give directions.9. Where are the speakers?A. In a car. B. On a boat. C. On a train.听第8段材料,回答第10 至12 题10. Why has the woman been dri
5、nking so much coffee?A. To stay up late to study. B. To lose some weight. C. To help feel better.11. What exercises does the man suggest the woman take?A. Running. B. Dancing. C. Walking.12. What is the relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Doctor and patient. C. Friends.听第9段材
6、料,回答第13 至16题13. Where is the man?A. In a barbershop. B. In a store. C. In a hotel.14. When did the man have a haircut last time?A. About one month ago. B. About two months ago. C. About three months ago.15. How will the mans hair be better according to the woman?A By using a better shampoo. B By cut
7、ting his hair usually.C. By washing his hair every day.16. What does the man think of the womans advice?A Wrong. B. Useless. C. Helpful.听第10段材料,回答第17 至20题17. How long will the office be closed?A. One day. B. Two days. C. Three days.18. What is going on in the building?A. Construction work. B. Celebr
8、ation activities. C. Moving houses.19. What will the employees talk about at the meeting on Thursday?A. Their future plans. B. The work theyll do at home.C. Their achievements in the past year.20. Who is Melinda Wilkins?A. The speaker. B. The building manager. C. The office manager.第二部分 阅读理解(共两节,满分5
9、0分)第一节(共15题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADo you know how to plant a tree?Once youve chosen a tree,youll need to prepare your place for plantingPlanting the TreeDig a hole a foot deeper than and twice as wide as the root ball of the new treeloosen the soil at the bottom and sides
10、 of the hole,so roots will be able to easily enter the soilGently remove the tree from the container and guide the tree into the holeBuild soil up and around the roots if necessary,so the tree is at the same soil level as it was originally grownStraighten the tree in the holeBefore you begin filling
11、,have someone view the tree from several directions to confirm that the tree is straightYou should fill the hole with existing soil that has been mixed with rich materialsAt this time you can also add bone meal and then water the treeCaring for the TreeCaring for the tree once it is planted is an im
12、portant step so you should provide regular wateringAlways feel the soil before watering,as over-watering can also harm the treeWhen soil is dry below the surface of the covering,its time to waterYou will probably need to water at least once a weekContinue until mid-fall,when lower temperatures call
13、for less-frequent wateringWhen to Plant a TreeNow that you know how to plant a tree,the next step is deciding when to plantSpring and fall are generally the best times to plant a treeThis gives the tree time to adjust(调整)before summer heat or winter cold arrivesIn areas without cold winters,trees ma
14、y be planted during the winter1. Which of the following is one of the suggestions for planting a tree?A. Making the tree straight in the holeB. Watering the tree as much as possibleC. Filling the hole with soil without anythingD. Planting the tree in winter2. What can we learn from“Caring for the Tr
15、ee”?A. It is necessary to keep the soil in the hole from getting dryB. It isnt very important to care for it after the tree is plantedC. It is very important to make sure that the soil in the hole is dryD. It is necessary to water the tree frequently in lower temperatures3. Why are spring and fall t
16、he best times to plant trees?A. Both seasons dont have much rainB. It is easy to dig holes in both seasonsC. Trees can grow fast and well in both seasonsD. Trees have time to prepare to pass the following hard times【答案】1. A 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍的是如何植树、如何养护树木以及最佳植树时间。【1题详解】细节理解题。根据Straighte
17、n the tree in the hole可知,要确保放进树坑里的树是直的,选项A正确。根据over-watering can also harm the tree可知,浇水过多会伤害树木,因此不能浇很多水,故B项错误。根据You should fill the hole with existing soil that has been mixed with rich materials可知,在将树放入树坑的时候要加入混合了丰富矿物质的土壤,而不是只放土就行了,故C项错误。根据Spring and fall are generally the best times to plant a tr
18、ee可知,最好的种树季节是春天和秋天,而不是冬天。故D项错误。故选A。【2题详解】推理判断题。根据 When soil is dry below the surface of the covering,its time to water可知,当土壤变干时,就该浇水了。也就是说,要避免土壤变干,选项A正确。【3题详解】细节理解题。根据This gives the tree time to adjust(调整)before summer heat or winter cold arrives可知,春天和秋天种的树有充足的调整时间,以应对炎热的夏天或寒冷的冬天。故选D。BWang Yapings d
19、ream of becoming an astronaut was inspired by Yang Liweis 2003 space flight, which was Chinas first manned space mission.Born in a small village in Yantai, Shandong Province in 1980, Wang had been an enthusiastic long-distance runner since primary school, and competed in local sports meetings. In 19
20、97, Wang, a high school student, was encouraged to register for the pilot recruitment program by her classmates because she was good at sports and didnt wear glasses. The 17-year-old had been considering applying to a teaching college, as her parents suggested. Given her strong build and ability to
21、stay calm under pressure, Wang passed all tests as well as physical examinations and became a female pilot in China. After four years of systemic education and tough training, Wang eventually learned to fly four different types of aircraft before graduation. During her service as a military pilot, s
22、he accumulated 1,567 hours of flight time and was involved in major tasks such as the 2008 Wenchuan earthquake relief effort and the 2008 Summer Olympics in Beijing.In May 2010, Wang became a member of Chinas first batch of female astronauts. The joy of being selected did not last long as the hard t
23、raining quickly sank in.In the first year Wang could not get the top level in the high-G training, during which she had to endure eight times the force of gravity in a spinning centrifuge. The training imitates the environment when the spacecraft takes off, enters orbit and returns. Wang improved he
24、r performance by doing extra core-strength exercises every day to strengthen her back and abdominal muscles. She got the top level at the end of 2011. Wang realized her space dream in 2013 as part of the Shenzhou-10 mission.Over the past two years, Wang has logged in over 6,000 hours of strict train
25、ing. The most tiring exercise was the seven-hour underwater training session during which she had to wear a special suit that weighed over 100 kilograms to simulate extravehicular activities in a weightless environment.Wang has become the first female taikonaut to work in Chinas Tiangong space stati
26、on as well as the first Chinese woman to perform a spacewalk.4. Why did Wang want to become an astronaut?A. Because she was able to stay calm under pressure.B. Because she was good at sports and didnt wear glasses.C. Because she was influenced by Chinas first manned space flight.D. Because she was a
27、dvised to register for the pilot program by her parents.5. From this passage, we can know that _.A. Wang won a long-distance runner championshipB. Wang was the first Chinese female to take a spacewalkC. Wang went to a teaching college encouraged by her classmatesD. Wang thought the seven-hour underw
28、ater training session was easy6. What did Wang do after she joined Chinas first batch of female astronauts?A. She learned to fly four different types of aircraft.B. She participated in the Shenzhou-10 mission of China.C. She received four years of systemic education in university.D. She got involved
29、 in the 2008 Wenchuan earthquake relief effort.7. Which of the following words can best describe Wang?A. Calm and friendly.B. Warm-hearted and creative.C. Modest and honest.D. Hardworking and determined.【答案】4. C 5. B 6. B 7. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了王亚平成为中国首位进行太空行走的女航天员的历程。【4题详解】细节理解题。根据第一段内容“Wang Ya
30、pings dream of becoming an astronaut was inspired by Yang Liweis 2003 space flight, which was Chinas first manned space mission.(王亚平成为宇航员的梦想是受到2003年杨利伟太空飞行的启发,那是中国第一次载人航天飞行)”可知,王亚平想成为宇航员是受到中国第一次载人航天飞行的影响。故选C。【5题详解】细节理解题。根据最后一段内容“Wang has become the first female taikonaut to work in Chinas Tiangong s
31、pace station as well as the first Chinese woman to perform a spacewalk.(王亚平是中国第一位在天宫空间站工作的女太空人,也是第一位进行太空行走的中国女性)”可知,王亚平是第一位进行太空行走的中国女性。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第七段最后一句“Wang realized her space dream in 2013 as part of the Shenzhou-10 mission.(2013年,作为神舟十号任务的一份子,王亚平实现了她的太空梦想)”可知,王亚平在加入中国第一批女航天员后,参与了神舟十号的航天任务
32、。故选B。【7题详解】推理判断题。根据第四段第一句“In the first year, Wang could not get the top level in the high-G training, during which she had to endure eight times the force of gravity in a spinning centrifuge. The training imitates the environment when the spacecraft takes off, enters orbit and returns. Wang improved
33、 her performance by doing extra core-strength exercises every day to strengthen her back and abdominal muscles. She got the top level at the end of 2011. (在第一年的高重力训练中,王没有达到最高水平,在高重力训练中,她不得不在旋转的离心机中承受八倍的重力。训练模拟航天器起飞、进入轨道和返回时的环境。王通过每天做额外的核心力量练习来增强背部和腹部肌肉,从而提高了她的表现。2011年底,她获得了最高水平)”可知,王亚平在落后的情况下坚持额外的锻炼
34、最终获得最高水平,由此可知她意志坚定;根据倒数第二段“Over the past two years, Wang has logged in over 6,000 hours of strict training. The most tiring exercise was the seven-hour underwater training session during which she had to wear a special suit that weighed over 100 kilograms to simulate extravehicular activities in a w
35、eightless environment.(在过去的两年里,王亚平已经完成了6000多个小时的严格训练。最累的是7小时的水下训练,期间她必须穿一套重达100多公斤的特殊装备,以模拟失重环境中的舱外活动)”可知,王亚平接受的训练很艰苦,说明她是吃苦耐劳的。故选D。CNowadays, with the popularity of modern traffic and modern communication means, our world is becoming much smaller. Thus our life today is much easier than it was hund
36、reds of years ago, but meanwhile it has brought new problems, the biggest one of which is pollution. For a long time ever since, man has been polluting the earth. The more people, the more pollution.To pollute means to make things dirty. Pollution comes in many ways. We see it, smell it, drink it an
37、d even hear it. Many years ago, the problem was not so serious because there were not so many people. When the land was used up or the river was dirty in one place, man moved to another place. But this is no longer true. Man is now slowly polluting the whole world.Air pollution is still the most ser
38、ious. Its bad for all living things in the world, but it is not the only one kind of pollution. Water pollution kills our fish and pollutes our drinking water. Noise pollution makes us angry more easily.Many countries are making rules to fight pollution. They stop people from burning coal in houses
39、and factories in the city, and from putting dirty smoke into the air. Pollution by SO2 is now the most dangerous kind of air pollution. It is caused by heavy traffic. We are sure that if there are fewer people driving, there will be less air pollution.The earth is our home. We must take care of it.
40、That means keeping the land, water and air clean. And we must take care of the rise in pollution at the same time.8. What is the reason for the world to become much smaller?A. The rise in pollution.B. Science and technology development.C. The earth is being polluted day and night.D. The earth is blo
41、wn away by the wind every year.9. What kind of pollution is it when we “even hear it”?A. Air pollution.B. Rubbish pollution.C. Noise pollution.D. Water pollution.10. Why is air pollution the most serious pollution?A. It makes much noise.B. It makes us angry more easily.C. It makes our rivers and lak
42、es dirty.D. Its bad for all living things in the world.11. What is the writers attitude toward stopping pollution?A. Supportive.B. Critical.C. Doubtful.D. Indifferent.【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了地球的科技正在发展,但是也带来了新的问题,最大的问题就是污染 。各种各样的污染使地球变得污秽不堪,呼吁我们保护地球我们的家园。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Nowa
43、days, with the popularity of modern traffic and modern communication means, our world is becoming much smaller. (如今,随着现代交通和现代通信手段的普及,我们的世界变得越来越小)”可知,世界变小是科技的发展导致的。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“Pollution comes in many ways. We see it, smell it, drink it and even hear it. (污染有很多方面。我们看到它,闻到它,喝到它,甚至听到它) ”可知,在四
44、个选项中,只有C选项“噪音污染”是听得见的。故选C。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“Air pollution is still the most serious. Its bad for all living things in the world, but it is not the only one kind of pollution.(空气污染仍然是最严重的。它对世界上所有的生物都是有害的,但它不是唯一的一种污染)”可知,空气污染对所有的生物都有害。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“The earth is our home. We must take care
45、of it. That means keeping the land, water and air clean. And we must take care of the rise in pollution at the same time.(地球是我们的家园。我们必须处理好它。这意味着保持土地、水和空气的清洁。同时,我们必须注意污染的增加)”可推知,作者对制止污染持支持态度。故选A。DAttitude actually is mental energy and from the moment you awake in the morning until you fall asleep at
46、night, you are continuously producing this mental energy, or attitude. There is never a time when you can have a neutral attitude. Your attitude right now is either positive or negative. Your attitude determines your altitude. For example, as a plane is in the air, it has an altitude indicator. The
47、indicator tells the pilot in which direction the plane is going, up or down. Just like the plane, you too have an altitude indicator and youre the pilot of your plane. The feeling that you gain when something is wrong or what you are doing is not right serves as your altitude indicator. We all have
48、an attitude to our thinking which determines our destiny. In fact, attitude is a matter of choice. It determines the size of our dreams and influences our determination when we face new challenges and the thing is, no one can control your attitude but you. No one can make us angry. We make ourselves
49、 angry when we give in to that control of our attitude and when people do things to anger us. All it does is put our attitude to the tests. We have that choice every morning of what kind of attitude we are going to have for the rest of the day. Attitude is everything. To begin with every problem is
50、an adventure. To fall, rise and try again is what we call adventure and thats the real fun of life. Failure is not a bad thing but another chance for success. Dreaming of becoming successful is not enough. There ll be a lot of things you hate doing, but you have to do them all and thats a success.Wi
51、th a positive attitude, youll have the ability to be happier every day, make others around you happier, and live a good life.12. What does the author want to stress with the example in Paragraph 2?A. Attitudes role in peoples future development.B. The importance of pilots feelings in flight.C. Peopl
52、es correct judgement of their life direction.D. The application of altitude indicators in various fields.13. What are people doing when they try to anger us according to the author?A. Theyre trying to control our feeling.B. Theyre testing our attitude.C. They re challenging our bottom line.D. They r
53、e reminding us of possible failure.14. What does the author think of the adventure in life?A. Dangerous and tiring.B. Annoying and understandable.C. Difficult but meaningful.D. Exciting and necessary.15. What would be the best title for the text?A. How to achieve a positive attitude?B. How is attitu
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344353.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
