江西省赣州市2022-2023学年高二英语下学期6月期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 赣州市 2022 2023 学年 英语 下学 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、赣州市20222023学年度第二学期期末考试高二英语试卷2023年6月(本卷满分150分,考试时间120分钟)注意事项:1本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。2答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷相应的位置。3全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题
2、。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt? A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C.1. Where is the woman probably from? A Peru. B. Britain. C. Mexico.2. What will the man do tonight? A. Attend a party. B. Reply to an invitation. C. Play football.3. What does the woman think of her old roommate? A. Selfish. B. Thou
3、ghtful. C. Careful.4. What should the city do according to the woman? A. Create more jobs. B. Improve the air quality. C. Close some businesses.5. What are the speakers mainly talking about? A. Their daily routine. B. Their dormitory. C. The weather.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题
4、,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How will the man probably go home? A. By bus. B. By car. C. By taxi.7. Where are the speakers? A. At home. B. At a bus station. C. At a restaurant.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why is the man at the supermarket
5、today? A. To do some shopping. B. To carry out a survey. C. To meet the owner.9. What change did the owner make to the supermarket last year? A. The location. B. The name. C. The manager.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the woman doing? A. Borrowing a tent. B. Returning a tent. C. Packing a tent.11. Why
6、 does the woman practice rock climbing? A. To get close to nature. B. To have fun. C. To improve her fitness.12. Where will the speakers climb together? A. In town. B. At a climbing center. C. At a gym.回答第13至16题。听第9段材料,13. What does the man think of the womans online business? A. Its unique. B. Its
7、practical. C. Its challenging.14. Why will the woman contact artists? A. To seek cooperation. B. To look for inspiration. C. To consult related policy,15. What will the woman do for large orders? A. Offer free delivery. B. Charge a small fee. C. Give a discount.16. What do we know about the packagin
8、g? A. Its luxury. B. Its of good quality. C. Its environmentally friendly.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where are drinks served all day? A. In the cafe. B. In the dining room. C. By the swimming pool.18. What will the listeners probably do around 1 p.m.? A. Have lunch. B. Go swimming. C. Attend a conference
9、19. What does the speaker apologize for? A. The updated program. B. The high temperature. C. The late lunch.20. Why does the conference program have to be changed? A. Some rooms are being repaired.B. The General Manager cant come.C. A speaker isnt able to give her talk.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小
10、题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AMUST SEE BRAZILIAN LANDMARKSA country is often defined by its memorable and impressive landmarks. Brazil is no exception. Here are the must-see natural, and man-made landmarks that make Brazil unique.Cristo RedentorThis is the large statue of an outstr
11、etched Jesus Christ that sits upon Corcovado Mountain overlooking Rio de Janeiro. The statue, over the years, has became an icon for the city. It can be easily accessed via the city bus that starts off in the Santa Teresa neighborhood.Patio do ColegioThis small Jesuit College may not look too grand,
12、 but it is the founding site of Sao Paulo itself. Based on history and folktale, if this building was not built by Jesuit monks, the city of Sao Paulo would not be around today.Amazon Rainforest and RiverThe Amazon Rainforest is the largest and most biodiverse area of tropical rainforest in the worl
13、d. Contained within it is its life force, the Amazon River, which is the lar gest river in terms of volume and discharge (排水量) in the world. Together, these two giants create the most spectacular natural wilderness that one should visit.Iguacu FallsThis churning (漩涡的) white water with thundering sou
14、nd is a sight to behold. The name of the falls comes from the Guarani word meaning water and big。 The falls themselves are separated into numerous smaller falls, and one large impressive drop, called the Devils Throat.1. Which place can you visit by public transportation?A. Patio do Colegio.B. Crist
15、o Redentor.C. Iguacu Falls.D. Amazon Rainforest and River.2. What can we visit in Sao Paulo?A. Cultural buildings.B. A large statue in Rio de Janeiro.C. Natural wilderness.D. The biggest waterfall in the world,3. What is the purpose of this text?A. To introduce the unique symbol of Brazil.B. To expl
16、ore the largest wilderness areas in BrazilC. To introduce four must-see Brazilian landmarks.D. To display impressive modern Brazilian landmarks【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【导语】本文是应用文。主要介绍了四个必看的巴西地标。【1题详解】细节理解题。根据Cristo Redentor部分中的“It can be easily accessed via the city bus that starts off in the Santa Ter
17、esa neighborhood.(它可以很容易地通过城市公共汽车,从圣诞老人的特蕾莎社区出发。)”可知,你可以乘坐公共交通工具参观Cristo Redentor,故选B。2题详解】细节理解题。根据Patio do Colegio部分中“This small Jesuit College may not look too grand, but it is the founding site of Sao Paulo itself. Based on history and folktale, if this building was not built by Jesuit monks, the
18、 city of Sao Paulo would not be around today.(这所规模不大的耶稣会学院看上去可能不太宏伟,但它是圣保罗本身的建校地点。根据历史和民间传说,如果这座建筑不是由耶稣会僧侣建造的,圣保罗城就不会存在于今天。)”可知,在Sao Paulo可以参观文化大楼,故选A。【3题详解】推理判断题。通读全文,尤其是第一段“A country is often defined by its memorable and impressive landmarks. Brazil is no exception. Here are the must-see natural,
19、and man-made landmarks that make Brazil unique.(一个国家往往是由其令人难忘和印象深刻的地标来定义的。巴西也不例外。这里是巴西独一无二的自然和人造地标。)”和文章介绍的四个地标可知,文章主要介绍了四个必看的巴西地标。由此可推知,文章的目的是介绍四个必看的巴西地标。故选C。BKristin Schell is the founder of The Turquoise Table, a movement of ordinary people who want to create community right in their own front ya
20、rds. Ten years ago, she and her husband and their four children moved to a new home in Austin, Texas.Kristin knew hospitality (好客) was part of her gift, and she tried to connect with her new neighbors by hosting playgroups indoors. But those activities required planning ahead and agreeing schedules,
21、 not to mention cooking and cleaning.One day, Kristin needed backyard furniture for a party and bought a few picnic tables from Lowes. The delivery driver set one table down in her front yard by mistake, and Kristin couldnt get the image out of her head. “After the party, I painted the table turquoi
22、se-my favorite color-and put it in the front yard, just a few feet from the sidewalk,” she says.That turquoise table became the place where Kristin and her kids hung out. Activities they used to do at the kitchen table, they now did out front at the picnic table. They played games, did crafts and at
23、e snacks. “We got intentional about where we spent our time,” Kristin says. “We became front yard people”.Neighbors began to stop by to introduce themselves and sit down for a chat. Kristin invited people to join her at the table for coffee or iced tea. “It was a simple way to slow down and connect
24、with others,” she says. The turquoise table was inviting and had a communal feel.“Ive learned that hospitality doesnt always mean entertaining people with a meal or a big party. At the picnic table, all I have to do is show up.” She likes how it enables her to take a small step toward easing lonelin
25、ess and building relationships in her community. “Peoples greatest need is to know that they are loved and that they belong,” she says.4. What does the passage tell us about The Turquoise Table?A. It is an activity held in the backyard.B. It needs making fixed arrangements.C. It strengthens the bond
26、 in the community.D. It was established by a delivery driver.5. How did Kristin get the idea of the movement?A. By chatting with her children merrily.B. By painting her favorite table patiently.C. By collecting the advice from neighbors carefully.D. By discovering a wrongly-placed table accidentally
27、.6. Which can best describe Kristin?A. Humorous and careful.B. Ambitious and positive.C. Warmhearted and friendly.D. Hardworking and considerate.7. Which is the most suitable title for the text?A. Kristin Who Is A Great MotherB. Tables Where All Are WelcomeC. Neighbors Who Are Kind HelpersD. Communi
28、ty Where All Are Engaged【答案】4. C 5. D 6. C 7. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了Kristin Schell创立了“绿松石桌”加强了社区之间的联系,文章还介绍了活动创立的经过。【4题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Neighbors began to stop by to introduce themselves and sit down for a chat. Kristin invited people to join her at the table for coffee or iced tea. “It was a simp
29、le way to slow down and connect with others,“ she says. The turquoise table was inviting and had a communal feel.(邻居们开始过来做自我介绍,坐下来聊天。克里斯汀邀请人们和她一起坐在桌边喝咖啡或冰茶。她说:“这是一种简单的方式,可以让你放慢脚步,与他人交流。”那张绿松石色的桌子很诱人,有一种公共的感觉)”可知,The Turquoise Table加强了社区的联系。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段“The delivery driver set one table down
30、 in her front yard by mistake, and Kristin couldnt get the image out of her head. “After the party, I painted the table turquoise-my favorite color-and put it in the front yard, just a few feet from the sidewalk,” she says.(外卖司机不小心把一张桌子放在了她的前院,克里斯汀无法将这一幕从她的脑海中抹去。“聚会结束后,我把桌子漆成了我最喜欢的绿松石色,然后把它放在前院,离人行道
31、只有几英尺远,”她说)”可知,克里斯汀偶然发现一张放错位置的桌子才想到这个运动的。故选D。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Kristin invited people to join her at the table for coffee or iced tea.(克里斯汀邀请人们和她一起坐在桌边喝咖啡或冰茶)”以及最后一段“Ive learned that hospitality doesnt always mean entertaining people with a meal or a big party.(我明白了待客之道并不总是用一顿饭或一个盛大的聚会来招待别人)”可推知,克
32、里斯汀热情友好。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Ive learned that hospitality doesnt always mean entertaining people with a meal or a big party. At the picnic table, all I have to do is show up.” She likes how it enables her to take a small step toward easing loneliness and building relationships in her community. “Pe
33、oples greatest need is to know that they are loved and that they belong,” she says.(“我明白了待客之道并不总是用一顿饭或一个盛大的聚会来招待别人。在野餐桌上,我所要做的就是露面。”她喜欢它能让她在缓解孤独感和建立社区关系方面迈出一小步。“人们最大的需求是知道自己被爱着,有归属感,”她说)”结合文章主要说明了Kristin Schell创立了“绿松石桌”加强了社区之间的联系,文章还介绍了活动创立的经过。故B选项“欢迎所有人的餐桌”最符合文章标题。故选B。CWatch out, Lionel Messi. ARTE
34、MIS is here.Standing at 4 feet, 8 inches tall and weighing 85 pounds, ARTEMIS is a first-of-its-kind soccer robot that University of California Los Angeles (UCLA) mechanical engineers developed, and it is ready for the game.Using cutting-edge technology, ARTEMIS, which stands for Advanced Robotic Te
35、chnology for Enhanced Mobility and Improved Stability, can maintain its balance against heavy kicks and pushes, stand objects being thrown at it and is capable of running. But what sets ARTEMIS apart on top of that is its ability to kick a ball.“If your robot cannot even play a game of soccer, how w
36、ould you be able to use these robots for more important things, such as saving peoples lives?” said Dennis Hong, professor of mechanical engineering and director of the Robotics and Mechanisms Laboratory (RoMeLa) at UCLA, which developed ARTEMIS.The technologies used for soccer-playing robots are al
37、so being used for other applications like firefighting and disaster relief, said Hong. While ARTEMIS may not be at the next FIFA World Cup, Hongs team will unveil its full soccer capabilities at RoboCup in Bordeaux, France, in July.The robots major innovation is that the engineers custom-designed it
38、s actuators (驱动器) to behave like biological muscles. They are springy and force-controlled, rather than the rigid, position-controlled actuators that most robots have.ARTEMIS actuators are also unique in that they are electrically driven, rather than controlled by hydraulics (液压装置). That means it is
39、 quieter and operates more efficiently, while also being cleaner, because hydraulic systems are not welcomed for leaking water.RoMeLa student Justin Quan said his personal goal is engineering robots that improve peoples lives. “Seeing these robots helping push the robot technology to that next level
40、 is really rewarding because you have the dream, and it gets closer,” he said.8. Why is “Lionel Messi” mentioned at the beginning of the text?A. To present a story.B. To raise a question.C. To make a comparison.D. To introduce a topic.9. According to Paragraph 3, whats the highlight of ARTEMIS?A. Ke
41、eping its balance.B. Having soccer skills.C. Maintaining running speed.D. Resisting hard attack.10. What does the underlined word “unveil” in Paragraph 5 mean?A. Recover.B. Anticipate.C. Display.D. Appreciate.11. What can be inferred about ARTEMIS from the passage?A. The soccer robot will be sent to
42、 undertake rescue work,B. Its abilities may be shown at the next FIFA World Cup.C. Its hard actuators behave differently from humans muscles.D. Its electrically driven systems are superior to hydraulic ones.【答案】8. D 9. B 10. C 11. D【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍了名叫ARTEMIS的首款足球机器人。【8题详解】推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了名叫
43、ARTEMIS的首款足球机器人,由此可推知,第一段“Watch out, Lionel Messi. ARTEMIS is here.(注意,莱昂内尔梅西。ARTEMIS来了。)”提到Lionel Messi是为了引出文章主题ARTEMIS足球机器人。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“But what sets ARTEMIS apart on top of that is its ability to kick a ball.(但是,让 ARTEMIS 脱颖而出的是它踢球的能力。)”可知,ARTEMIS的亮点是,它有踢足球的技能。故选B。【10题详解】词句猜测题。根据划线单词所在
44、句子“While ARTEMIS may not be at the next FIFA World Cup, Hongs team will unveil its full soccer capabilities at RoboCup in Bordeaux, France, in July.(虽然 ARTEMIS不会参加下一届世界杯,但Hong的团队将于7月在法国波尔多举行的RoboCup上unveil其全部足球能力。)”中的while可知,前后是让步转折关系,虽然ARTEMIS可能不会参加下一届世界杯,但在法国波尔多举行的RoboCup上Hong的团队会展示ARTEMIS全部的足球技能,
45、由此可推知,划线单词unveil意为“展示”,与C项“Display.(展示)”意思一样。故选C。【11题详解】推理判断题。根据倒数第二段“ARTEMIS actuators are also unique in that they are electrically driven, rather than controlled by hydraulics (液压装置). That means it is quieter and operates more efficiently, while also being cleaner, because hydraulic systems are n
46、ot welcomed for leaking water.(ARTEMIS的驱动器也是独一无二的,因为它们是电力驱动的,而不是由液压装置。这意味着它更安静,运行效率更高,同时也更清洁,因为液压系统因漏水而不受欢迎。)”可推知,ARTEMIS的电力驱动系统优于液压装置。故选D。DIn most parts of the world, storm clouds would be greeted with a frown. But in India, its said that when the monsoon rains come, a billion people smile. Monsoon
47、 season, also known as the rainy season, is closely tied to Indias economy. The abundant rains bring life to Indias farmland, which provides hundreds of millions of jobs to farm workers and helps feed its vast population.While monsoon season is traditionally a joyful and important time for Indian ag
48、riculture, it affects the tourism industry in a very different way. During this time, the number of travelers to India can drop by half. Understandably, very few tourists want to spend their holiday in the rain. But there has been a government push over the past few years to convince them otherwise:
49、 that Indias rain is to be celebrated and not avoided.Various states have risen to the challenge. Goa (a popular holiday destination near Mumbai) and Kerala in the south have begun offering “monsoon packages“. They say the monsoon brings other benefits besides low off-season prices. For one, the rai
50、n brings with it lush, green landscapes. Goa has beautiful islands, waterfalls, lakes, dams and wildlife sanctuaries that can be enjoyed during the monsoons.Travel writer Alexander Frater spent one monsoon season following the rains up both the east and west coasts of India. In his book he describes
51、 the unique energy and traditions surrounding the monsoons in different regions and cities. Frater noticed that many people travel to western India during the monsoons seeking physical and spiritual healing. He quotes a local from Mumbai who describes the monsoon as a metaphor for cleansing and rebi
52、rth. “The wind drops, it gets very dark, there is terrific thunder and lightning. Suddenly, the air is very cool and perfumed with flowers. It is a time for rejoicing and renewal.”12. Where is this article most likely to occur?A. In a free magazine offered on an airplane.B. In a yearly review book c
53、oncerning geography.C. In the autobiography of an international travel agent.D. In a literature criticism book on India religions.13. Who does “a billion people” refer to in Line 2?A. The farm workers in India.B. World travellers to India.C. People in countries affected by the monsoon.D. Religious p
54、eople in India that worship the monsoon.14. What do we know about Alexander Frater?A. He writes about living in Mumbai for a whole year.B. He writes about how he got “healed” by monsoons.C. He interviews people in India about their feelings on the monsoon.D. He proves rains do not bother locals as m
55、uch as they do on tourists.15. What do religious locals in India view the monsoon as?A. Blessing for farmland and farm workers.B. Time for honor and tradition.C. Terrifying bad luck that has passed away.D. Cleansing and renewing force.【答案】12. A 13. C 14. C 15. D【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍了印度的雨季给印度带来的好处。【1
56、2题详解】推理判断题。通读全文,尤其是第一段“In most parts of the world, storm clouds would be greeted with a frown. But in India, its said that when the monsoon rains come, a billion people smile. Monsoon season, also known as the rainy season, is closely tied to Indias economy. The abundant rains bring life to Indias f
57、armland, which provides hundreds of millions of jobs to farm workers and helps feed its vast population.(在世界的大部分地区,迎接暴风云的将是皱眉头。但是在印度,据说当季风雨来临时,十亿人会微笑。季风季节,也被称为雨季,与印度的经济密切相关。丰沛的降雨给印度的农田带来了生机,为农场工人提供了数亿个工作岗位,并帮助养活了其庞大的人口。)”可知,文章主要介绍了印度的雨季给印度带来的好处,结合选项A. “飞机上提供的免费杂志上。”;B. “在一本关于地理的年度评论书中。”;C. “在一个国际旅行社
58、的自传里。”;D. “在一本关于印度宗教的文学评论书中。”可推知,本文属于科普类文章,最有可能出现在飞机上提供的免费杂志上。故选A。【13题详解】词句猜测题。根据第一段中第二行“But in India, its said that when the monsoon rains come, a billion people smile. (但是在印度,据说当季风雨来临时,十亿人会微笑。)”和“Monsoon season, also known as the rainy season, is closely tied to Indias economy. The abundant rains
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-345026.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
