山西省吕梁市2021届高三上学期第一次模拟英语试题(含听力 ) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省吕梁市2021届高三上学期第一次模拟英语试题含听力 WORD版含解析 山西省 吕梁 2021 届高三 上学 第一次 模拟 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、吕梁市 2020-2021 学年度高三年级第一次模拟考试 英语(本试题满分 150 分,考试时间 120 分钟。)注意事项:1.本试卷分第 I 卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。2.答题前,考生务必用 0.5 毫米黑色签字笔填写好自己的姓名、班级、考号等信息。3.考试作答时,请将答案正确地填写在答题卡上,答在本试卷上无效。4.听力部分满分 30 分,不计入总分。5.考试结束后,将答题卡交回。第 I 卷选择题 第一部分听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上.录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5
2、 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷 的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15.B.9.18.C.9.15.答案是 C。1.What troubles the man?A.The phone rings.B.The poor service.C.The TV noise.2.What is Jacks house like?A.It is small.B.It is messy.C.It is clea
3、n.3.Which shirt will the man probably wear?A.The blue one.B.The orange one.C.The white one.4.What does the woman suggest the man do?A.Rest at home.B.Go outdoors.C.Watch a football match.5.What does the woman mean?A.She will take a boat tour.B.She will work on the ship.C.She will be busy this summer.
4、第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选 项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题 将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。6.What was the man doing?A.Making a plan.B.Having a party.C.Calling his friend.7.Who is the woman probably?A.The mans fr
5、iend.B.The mans neighbor.C.A policewoman.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题 8.What happened to the woman this morning?A.She got up late.B.She lost her bike.C.She quarreled with her brother.9.How did I he woman go to school today?A.On foot.B.By bike.C.By bus.10.What did the woman leave at home?A.Her wallet.B.Her
6、keys.C.Her schoolbag.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11.How many tickets does the woman want?A.2.B.3.C.5.12.When should the woman arrive at the theater?A.At 2:30.B.At 3:00.C.At 3:15.13.What does the woman want to know about at last?A.Information about Childrens Club.B.The prices of the tickets.C.The show tim
7、e.听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。14.What is the man doing?A.Doing a survey.B.Applying for a job.C.Sharing his reading habits.15.What does the woman spend two or three hours every week doing?A Reading newspapers.B.Reading textbooks.C.Reading novels.16.What is the woman busy doing at night these days?A.Prepar
8、ing for an exam.B.Reading novels.C.Taking a class.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17.Whom does London Teenagers Help raise donations for?A.Children.B.Women.C.Old people.18.How many people were killed in the great floods?A.At least 242.B.About 5,000.C.Around 18,600.19.What are the flood victims Badly in need
9、 of?A.Food.B.Clothes.C.Waler.20.How can people contact London Teenagers Help?A.By writing letters.B.By going to the office directly.C.By phone or through the Internet.第二部分阅读理解(共两节,满分 60 分)第一节(共 15 小题;每小题 3 分,满分 45 分)阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。AThe holiday season is upon us and though they
10、may feel a bit different this year without large get-togethers,the holidays themselves are certainly not canceled.December is filled with celebrations.Here are some of the most unusual ways people bring the festivities home all around the world.Kentucky Fried ChristmasJapanKentucky Fried chicken mig
11、ht not be the first thing that comes to mind when you think of Christmas,but over the years,it has become quite the holiday tradition in Japan.In order to ensure you get your hands in a holiday bucket,it is suggested that you order in advance,as nearly 4 million people choose KFC as their Christmas
12、dinner.Throwing of the ShoeCzech RepublicThis Christians tradition has nothing to do with trimming trees or singing carols.Rather,young women step outside their homes on Christmas Eve and instead of waiting for Santa,they throw a shoe over their shoulders.How it land is said to predict if the woman
13、will marry next year.Burning EffigiesEcuadorNew years Eve comes with a whole set of traditions and customers to symbolically leave the previous year behind.Here,“monigotes”figures that represent what went wrong in the last year,sometimes politicians are then burned into the night.Sauna VisitEstoniaT
14、his is a holiday tradition most people would happily get behind.On Christmas Eve,after spending the day setting up for the following days festivities,it is traditional to sweat it out in sauna with your family.1.Which holiday tradition do you need to book in advance?A.Sauna Visit.B.Burning Effigies.
15、C.Throwing of the Shoe.D.Kentucky Fried Christmas.2.If a young woman throws a shoe over her shoulder on Christmas Eve,she wants to know_ A.whether she will get promoted.B.how much money she will make.C.whether she will get married or not.D.how many new friends she will make.3.Where is the text proba
16、bly from?A.A science fiction.B.A news magazine.C.A travel brochure.D.A government report.【答案】1.D 2.C 3.B【解析】本文是一篇应用文,主要介绍了疫情之下,世界各地人们把节日带回家的几种不寻常的方式。【1 题详解】细节理解题。根据文章第二段“In order to ensure you get your hands in a holiday bucket,it is suggested that you order in advance,as nearly 4 million people cho
17、ose KFC as their Christmas dinner.(为了确保你能买到假日桶,建议你提前订购,因为近 400 万人选择肯德基作为他们的圣诞晚餐)”可知,在日本要在圣诞节吃肯德基需要提前预定。故此题选 D。【2 题详解】细节理解题。根据文章第三段“Rather,young women step outside their homes on Christmas Eve and instead of waiting for Santa,they throw a shoe over their shoulders.How it land is said to predict if th
18、e woman will marry next year.(相反,年轻女性在平安夜走出家门,而不是等待圣诞老人,她们把鞋子扔在肩上。据说这样做可以预测这个女人明年是否结婚)”可知,年轻女性在平安夜将鞋子扔在肩上是想看看她明年是否会结婚。故此题选 C。【3 题详解】推理判断题。根据文章第一段“The holiday season is upon us and though they may feel a bit different this year without large get-togethers,the holidays themselves are certainly not can
19、celed.”(假期就要到了,尽管今年它们可能会感觉有些不同没有大型聚会,但假期本身肯定不会取消)以及“Here are some of the most unusual ways people bring the festivities home all around the world.(以下是世界各地人们庆祝节日的一些最不寻常的方式)”可知,介绍了疫情之下,世界各地人们把节日带回家的几种不寻常的方式,属于新闻范畴。由此推断出,本文应该出自一本新闻杂志。故此题选 B。BI was sent to the Persian Gulf War in 1991.Married for only a
20、 year and a half,I was missing my wife and baby daughter.In the years before cell phones and Wi-Fi,we had limited opportunities to communicate with loved ones.One night while sitting by myself,I investigated the“Any Soldier mailbox,an old cardboard box with letters and packages from Americans.I chos
21、e one shoebox-size package.Inside was a bag of cookies.Underneath,I found about 20 cards from children.At the bottom was a letter from their teacher in Ohio explaining how her kids had put the box together and how they supported our efforts in the war.I was truly touched by this gesture and decided
22、to write a letter of gratitude.I thanked the teacher for what her children had done-its impact on me.For security reasons,I was able to sign only my name.Around 2013,I received a Facebook friend request from a woman with whom I shared no contacts.I replied that unless we were friends,I could not acc
23、ept her request.Her reply stuck with me.“Dear sir,she wrote.We have never met,but in 1991 I was a second-grade teacher at a school in Ohio and our classroom sent a care package addressed to Any Service Member.The thank-you letter you composed was framed and has been post on the wall of the school fo
24、r more than 20 years.I wanted to again thank you for your service to our country.God bless you.We never spoke again,but this teacher strengthen my belief in doing what my mother always taught me:Write thank-you notes-you never know how many people your kindness can touch.4.Why did the children send
25、the cards to the soldiers?A.To finish the task that was assigned by their teacher.B.To express their support to the soldiers,efforts in the war.C.To write down their dreams that they wished to realize.D.To show their high skills in making those brilliant cards.5.What did the author find in the packa
26、ge?a.A shoe boxb.A bag of cookiesc.About twenty cardsd.A letter from a teacherA.bcd B.abcC.abd D.abd6.What can we learn from the passage?A.The package was addressed to the author himself.B.The author connected with his family via the Internet.C.The author met the teacher in person around 2013.D.The
27、Facebook friend request was refused at first.7.Which of the following would be the most proper title for the text?A.To any soldier B.A letter for meC.A kind teacher D.Lovely children【答案】4.B 5.A 6.D 7.A【解析】这是一篇记叙文,全文主要讲述了“我”在服役期间收到一个特别的包裹,出于感动写了一封回信,多年之后在机缘巧合之下又重新和老师取得联系,这是一个充满善意与感动的故事。【4 题详解】细节理解题。根
28、据文章第二段“At the bottom was a letter from their teacher in Ohio explaining how her kids had put the box together and how they supported our efforts in the war.(在包裹的底部有一封在来自他们在俄亥俄州的老师的信,解释她的孩子们如何把箱子拼在一起,以及他们如何支持我们在战争中的努力。)”可知在这封信中,孩子们表达了对士兵在战争中辛苦付出的支持,B 选项准确契合原文的“they supported our efforts in the war”,故
29、选 B。【5 题详解】细节理解题。根据第二段“I chose one shoebox-size package.Inside was a bag of cookies.Underneath,I found about 20 cards from children.At the bottom was a letter from their teacher(我挑中了一个鞋盒大小的包裹,里面是一袋饼干。饼干下面,我发现了大约 20 张孩子们送的卡片,最底部是一封信,出自孩子们的老师之手)”可知,我选择的这个包裹里面有一袋饼干(a bag of cookies),20 张卡片(20 cards)以及来
30、自老师的一封信(a letter from their teacher),即 bcd 三种东西,注意这里是 shoebox-size package(鞋盒般尺寸大小的包裹)而不是有 a 中的 a shoe box(一个鞋盒),故选 A。【6 题详解】细节理解题。根据原文第四段“Around 2013,I received a Facebook friend request from a woman with whom I shared no contacts.I replied that unless we were friends,I could not accept her request
31、.(在 2013 年左右,我收到过一个脸书好友申请,来自一名不在我通讯录中的陌生女士,我回复说除非我们是朋友,否则我不能通过好友申请。)”可知,一开始这一脸书好友申请是被拒绝的,D 正确,故选 D。【7 题详解】主旨大意题。全文主要讲述了“我”在服役期间收到一个特别的包裹,出于感动写了一封回信,多年之后在机缘巧合之下又重新和这位老师取得联系,这是一个充满善意与感动的故事。这个故事既关于一个善良美好的老师,也关于一群可爱的孩子,因此选择其中任何一项作为标题都是片面的。而这个故事缘起于“I investigated the Any Soldier mailbox”,我去探寻一个收信人为“任何一名士
32、兵”的邮箱,且这个故事中孩子们和老师表达的也是对全体士兵,对“Any Soldier”的感谢,A 作为标题既以表达故事的缘起,制造了悬念,又准确点出故事的内核,故选 A。CHidden in the rolling mountains of the southeast Chinese province of Fujian is a series of giant multistoried homes built with wood and defended with mud walls.Mostly built between the I5th and 20th centuries,these
33、 shared homes purposefully nestle among tea,tobacco,rice fields and thick forests of pine and bamboo.These structures are known as the Fujian Tulou.Throughout history,their residents have mostly been Hakka-migrants in southern China who originated from lands next to the Yellow River.Population press
34、ures created conflicts between the Hakka and their neighbors,so they built their homes to double as fortification(防御)structures.Walls are up to 5 feet thick and can reach 60 feet high.Defensive features include iron gates,underground escape tunnels,tiled roofs,a water well,and a backup stock of grai
35、ns and livestock in the event of a lengthy conflict.The buildings,usually three to four stories,are symmetrical(对称的)in their shapes this means that in the event of a conflict there are no blind spots.While tulou translates as“earthen building”in Chinese,the construction materials are made up of far
36、more than just mud.The foundations of the structures are made of local river stones and the walls are made of fine mud sourced from rice fields.The mud is reinforced(加固)with bamboo mixed with sand and lime,and then compacted(压实)with a thick stick.While similar in layout,each tulou is unique.The Yuch
37、ang Building,built in 1308,is the oldest and tallest and known for its lilted pillars,some of which lean at a sharp 15-degree angle.The Hegui Building is the largest rectangular(矩形的)one,covering an area of nearly 1,300 square meters.The Chengqi Building is the most massive in size,with about 400 roo
38、ms.Because of the economic draw of the neighboring cities,theres been a great loss of residents over the last 25 years.Today the structures that once housed thousands of people are only home to a couple of dozen permanent residents,most of them elderly.In 2008,46 tulous were given World Heritage sta
39、tus by UNESCO.The growth of tourism in the area not only has kept the buildings from being destroyed,hut also has promoted local businesses and allowed tulou to remain living and functional relics.8.Whats the original purpose of Hakkas building tulou?A.To live in harmony with nature.B.To make themse
40、lves more space to live.C To protect them from being attacked.D.To attract visitors to appreciate the scenery.9.What function do the symmetrical shapes of the buildings have?A.To keep the buildings balanced.B.To increase the space to live in.C.To make the buildings more attractive.D.To ensure they c
41、an attack enemies in all directions.10.How many different tulou buildings are mentioned in paragraph 5?A.Three.B.Four.C.Five.D.Only one.11.What can we infer from the last paragraph?A.The traditional structures have perfect defensive systems.B.The tourism in the area benefits the structures significa
42、ntly.C.Most of the permanent residents in the structures now are the elderly.D.The traditional structures are disappearing with economic development.【答案】8.C 9.D 10.A 11.B【解析】本文是一篇说明文,介绍了福建土楼的特点和功能,还介绍了福建土楼的现状。【8 题详解】细节理解题。根据文章第二段“Population pressures created conflicts between the Hakka and their nei
43、ghbors,so they built their homes to double as fortification structures.(人口压力造成了客家人与邻居们之间的矛盾,所以他们把自己的房子盖成了防御结构)”可知,福建土楼最初的功能就是起防御作用,即保护自己免受攻击。故此题选 C。【9 题详解】细节理解题。根据文章第三段最后一句“The buildings,usually three to four stories,are symmetrical in their shapes this means that in the event of a conflict there ar
44、e no blind spots.(这些建筑通常有三到四层,形状对称,这意味着在发生冲突时没有盲点)”可知,福建土楼修建成这种形状是为了在战争中可以全方位攻击敌人。故此题选 D。【10 题详解】细节理解题。根据文章第五段“The Yuchang Building”、“The Hegui Building”以及“The Chengqi Building”可知,本段提到了这三种土楼。故此题选 A。【11 题详解】推理判断题。根据文章最后一段“The growth of tourism in the area not only has kept the buildings from being de
45、stroyed,but also has promoted local businesses and allowed tulou to remain living and functional relics.(该地区旅游业的发展不仅使建筑免遭破坏,而且还促进了当地的商业活动,使土楼得以保留下来)”可知,旅游业让福建土楼得以保留。由此推断出,旅游业对于福建土楼影响重大。故此题选 B。DRobots will be used to charge electric cars al only a small part of the price of installing fixed roadside
46、charging devices.A fleet of autonomous charging devices is being developed that will seek out vehicles running low on battery power with little involvement from the human driver.Volkswagen,the German car maker,said that a sample of the robot had been developed.The move would help to allay concern ov
47、er the shortage of roadside charge points needed to support the rising demand for electric cars.A recent report by the International Council on Clean Transportation found that Britain has only 5 per cent of the roadside chargers that will be needed by 2030.It can cost thousands of pounds to install
48、a charger,which involves feeding a power supply to the roadside or car park and installing charging structure.VW Group Components,a subsidiary of the car maker,is developing innovations that would cut the cost of charging.One idea involves creating multiple mobile energy units that can be charged in
49、 a single location,such as a car park,and then moved into position next to a car.Such“quick charging stations”have been developed and are likely to be introduced early next year.To improve the technology,the company is developing a robot that ran move the charger into position and complete the proce
50、ss with no human input.When activated via an app,the robot would take the charger to the car,open the socket flap on the vehicle and connect the charging wire.The system would“enable operators to quickly and simply electrify every parking space using the mobile charging robot”,the company said,which
51、 would reduce the construction work needed as well as the cost.12.Which of the following is the closest in meaning to the underlined word“allay”in the second paragraph?A.rise.B.reuse.C.reply.D.reduce.13.We can learn from the passage that_A.the robots have been used to charge electric cars.B.the robo
52、ts can be used with the help of humans.C.a driver can use the robots by downloading an app.D.it can cost thousands of pounds to develop a robot.14.How can the charging cost be cut according to the text?A.By increasing the human input.B.By installing more roadside chargers.C.By developing“quick charg
53、ing station”.D.By decreasing the price of charging vehicles.15.Whats the main idea of the text?A.It is much cheaper to use robots than to use humans.B.The robots will connect the charger to the electric car.C.It costs more to install a fixed roadside charging devices.D.The robots will be used to see
54、k out vehicles with low power.【答案】12.D 13.C 14.C 15.B【解析】本文是一篇说明文,德国大众汽车公司开发一款充电机器人解决驾驶电动车出行出现电池电量不足却没地方充电的难题。【12 题详解】词句猜测题。根据所猜词后一句“A recent report by the International Council on Clean Transportation found that Britain has only 5 per cent of the roadside chargers that will be needed by 2030.(国际清洁运
55、输理事会最近的一份报告发现,英国到 2030 年所需的路边充电器只占5%)”可知,当大众的这款充电机器人研发出来之后,路上所需要的充电桩就会减少很多。由此可以推断出,充电机器人的出现可以减少人们对路边充电点短缺的担忧,故“allay”的意思为“减少”。故此题选 D。【13 题详解】细节理解题。根据文章最后一段“When activated via an app,the robot would take the charger to the car,open the socket flap on the vehicle and connect the charging wire.(当通过应用程序
56、激活时,机器人会把充电器带到车上,打开车上的插座盖,然后连接充电线)”可知,司机要使用机器人充电需要下载 APP。故此题选 C。【14 题详解】细节理解题。根据第二段端末“VW Group Components,a subsidiary of the car maker,is developing innovations that would cut the cost of charging.One idea involves creating multiple mobile energy units that can be charged in a single location,such
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-349509.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022高考语文一轮复习课件:第1板块 语言文字运用 专题2 考点1 语言表达简明、连贯、得体 .ppt
