杭州市2014高考英语冲刺阅读理解选练(5)及答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 杭州市 2014 高考 英语 冲刺 阅读 理解 答案
- 资源描述:
-
1、杭州市2014高考英语冲刺阅读理解选练(5)及答案高考英语冲刺阅读理解专项-The discovery of an ancient giant panda skull has confirmed its bamboo diet dates back more than 2 million years and may have played a key part in its survival.A Chinese-US research team reports its results today following studies on a fossil skull found in sout
2、h Chinas Cuangxi Zhuang Autonomous Region in 2001.The six fossils unearthed in Jinyin Cave are dated between 2.4 and 2 million years ago, according to the report in Proceedings of the National Academy of Sciences, an influential US journal.Jin Changzhu, of the chinese Academy of Sciences (CAS) and l
3、ead author of the paper, said the smaller fossil skull indicates the giant pandas were about a third smaller than todays pandas.Researchers knew the panda reached its maximum size about 500,000 years ago, when it peaked ,and then gradually became smaller.Jin, a paleontologist (古生物学者) at the Institut
4、e of Vertebrate paleontology and Paleoanthropology (古人类学) attached to the CAS, said the size variation was a basic rule of evolution.“A species tends to grow bigger when it reaches the peak of its population , but becomes smaller when numbers decline,” he said. The dental remains of the skull, which
5、 is the oldest giant panda skull ever found, are similar to todays pandas, indicating the type of teeth that could munch (津津有味地嚼)mountains of bamboo. A panda can eat up to 40kg of bamboo per day.Paleoanthropologist Russell Ciochon, the US co-author at the University of lowa, said the pandas focus on
6、 bamboo could have helped it survive all these years.“Once an animal begins to rely on a common and stable food source, such as bamboo, it tends to evolve a larger body size,” he said. “As individuals of the evolving species grow bigger, they have a better chance not to be eaten by predators (肉食动物)
7、due to their larger body size.”1. According to the research of the CAS , there were most pandas in the world . A. 2 million years ago B. between 2.4 and 2 million years agoC. 500,000 years ago D. Nowadays答案解析:答案为C。本题为细节题。第四段提到了CAS,接下来一段提到 “Researchers knew the panda reached its maximum size about 50
8、0,000 years ago, when it peaked .”可知熊猫的体型最大的时候也是数量达到顶峰的时候是在500,000 年以前。故答案为C。2. The underlined word “variation” in para 6 means . A. fall B. change C. increase D. decrease答案解析:答案为B。本题为词义推断题。结合划线部分所在的上下文,第五段和第七段提到了“maximum size”、“became smaller”与“grow bigger”,可以推断“size variation”就是体型变化,故答案为B。3. From
9、the passage, we can learn . A. pandas began to eat bamboo 2 million years ago B. a species tends to grow smaller when numbers decline C. the giant pandas were about a third the size of todays pandas D. pandas bamboo has played an important role in its development答案解析:答案为B。本题为细节题。由第七段 “A species tend
10、s to grow bigger when it reaches the peak of its population , but becomes smaller when numbers decline,” 可知,B选项正确。由第一段 “.its bamboo diet dates back more than 2 million years .” 可知,A选项与文章细节不符;由第四段 “the giant pandas were about a third smaller than todays pandas.”可知,当时的大熊猫比现在的小三分之一,言外之意就是当时的大熊猫的体型是今天大熊
11、猫的体型的三分之二,正确表达应该是“the giant pandas were about two thirds the size of todays pandas”,故C选项错误。结合第一段 “.its bamboo diet dates back more than 2 million years and may have played a key part in its survival.” 和倒数第二段 “. the pandas focus on bamboo could have helped it survive all these years.” 两句话中的“may” 和 “c
12、ould”, 对竹子的作用都是一种推测,不是完全确定的结论,故D选项与文章不符。4.The passage mainly tells us that . A. pandas are endangered B. pandas had a long history C. pandas had bamboo to beat predators D. todays Pandas are similar to the oldest ones 答案解析:答案为C。本题为推理题。由文章最后一段的总结 “Once an animal begins to rely on a common and stable
13、food source, such as bamboo, it tends to evolve a larger body size,” he said. “As individuals of the evolving species grow bigger, they have a better chance not to be eaten by predators (肉食动物) due to their larger body size.” 可知,每一种动物一旦有了普遍而稳定的食物源,体型就会增大,这种庞大的体型可以帮它们战胜肉食动物,这种规律同样适用于大熊猫。故答案为C。阅读理解- (2
14、011陕西卷,B)Most people know that Marie Curie was the first woman to win the Nobel Prize, and the first person to win it twice. However, few people know that she was also the mother of a Nobel Prize winner.Born in September, 1897, Irene Curie was the first of the Curies two daughters. Along with nine o
15、ther children whose parents were also famous scholars, Irene studied in their own school, and her mother was one of the teachers. She finished her high school education at the College of Svign in Paris.Irene entered the University of Paris in 1914 to prepare for a degree in mathematics and physics.
16、When World War I began, Irene went to help her mother, who was using Xray facilities(设备) to help save the lives of wounded soldiers.Irene continued the work by developing Xray facilities in military hospitals in France and Belgium. Her services were recognised in the form of a Military Medal by the
17、French government.In 1918, Irene became her mothers assistant at the Curie Institute. In December 1924, Frederic Joliot joined the Institute, and Irene taught him the techniques required for his work. They soon fell in love and were married in 1926. Their daughter Helene was born in 1927 and their s
18、on Pierre five years later.Like her mother, Irene combined family and career. Like her mother, Irene was awarded a Nobel Prize, along with her husband, in 1935. Unfortunately, also like her mother, she developed leukemia because of her work with radioactivity(辐射能). Irene JoliotCurie died from leukem
19、ia on March 17, 1956.本文是一篇人物介绍。介绍居里夫人大女儿Irene Curie的一生。5Why was Irene Curie awarded a Military Medal?ABecause she received a degree in mathematics.BBecause she contributed to saving the wounded.CBecause she won the Nobel Prize with Frederic.DBecause she worked as a helper to her mother.答案:B。细节理解题。根据
20、文章第三段可知,第一次世界大战开始后,Irene帮助母亲救助伤员,法国政府以军功章的形式表示对她的贡献的认可。所以选择B项。6Where did Irene Curie meet her husband Frederic Joliot?AAt the Curie Institute. BAt the University of Paris.来源:CAt a military hospital. DAt the College of Svign.答案:A。推理判断题。文章第四段说:在1918年,Irene在居里夫人研究院成为母亲的助手,1924年12月Frederic Joliot加入了该研究院
21、,Irene教给他该项工作要求的技术,不久他们相爱了并于1926年结婚,由此可推断出C项正确。7When was the second child of Irene Curie and Frederic Joliot born?AIn 1932. BIn 1927. CIn 1897. DIn 1926.答案:A。细节理解题。第四段最后一句表明:他们第一个孩子于1927年出生,5年后(1932年)第二个孩子出生,所以A项正确。8In which of the following aspects was Irene Cuire different from her mother?AIrene w
22、orked with radioactivity.BIrene combined family and career.CIrene won the Nobel Prize once. DIrene died from leukemia.答案:C。推理判断题。纵观全文可知,Irene在“与放射性物质打交道/把家庭与事业相结合/死于leukemia”这三方面与母亲相同,不同的是Irene获得一次诺贝尔奖,母亲两次。较难题目特训:科普知识类You know eating fruit and vegetables does good. But do you know it can also make
23、you look good? People who increased their intake over just six weeks developed a healthy glow and appeared more attractive, researchers found. Scientists at St Andrews University found eating them slightly increased yellow and red pigments in the volunteers skin. They monitored the food intake of 35
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
安徽省中考语文 第一部分 古诗文阅读 专题一 文言文阅读 19送东阳马生序课件.pptx
