2021版新高考英语人教版一轮阶段评估检测(二) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版新高考英语人教版一轮阶段评估检测二 WORD版含解析 2021 新高 英语 人教版 一轮 阶段 评估 检测 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、温馨提示: 此套题为Word版,请按住Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭Word文档返回原板块。阶段评估检测(二) (必修2) (120分钟150分)第一部分阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASometimes, a genius and complex new form of cooking enters the food world. And sometimes, an incredibly simple idea is sold for mi
2、llions. Here are the most basic food ideas that made people oh-so-wealthy. 1. KetchupHenry John Heinz came up with ketchup, and since then its been condiment history. He originally made it based on a Chinese recipe for a sauce made from tomatoes in 1876. Now, who doesnt have ketchup with their burge
3、r and fries?2. Kentucky Fried ChickenOne of the most famous fast food chains ever, KFC is worth over $8. 5 billion. It was created by Col. Sanders back in 1939. In 1952, KFC was sold in restaurants, and when the Colonel was 60 he turned it into a chain store. 3. Chocolate chip cookiesRuth Graves of
4、the Toll House Inn accidentally created Chocolate chip cookies when she prepared cookies one day, realizing too late that she had run out of bakers chocolate powder. Then, she chopped a chocolate bar and although it didnt blend with dough like she hoped, it became a crowd favorite. 4. Organic foodTh
5、is is definitely a food item for babies all around the world, and it was created by Cat Gazzoli, a mom-to-be who was frustrated with the lack of baby food options out there. As a result, she created the all-natural brand Piccolo which uses real food only and makes over 6 million a year. 【文章大意】本文是应用文
6、, 文章介绍了几种获得巨大商业利润的创意食品。1. What is special about Ketchup?A. It has made a great profit. B. It was invented by a mom. C. It was adapted from foreign food. D. It has been created for more than 50 years. 【解析】选C。细节理解题。由He originally made it based on a Chinese recipe得知番茄酱是借鉴了中国番茄酱的配方而被发明出来的。2. Which food
7、was invented by accident?A. Ketchup. B. Kentucky Fried Chicken. C. Chocolate chip cookies. D. Organic food. 【解析】选C。细节理解题。文章提到Ruth. . . accidentally created Chocolate chip cookies. . . , realizing too late that she had run out of bakers chocolate powder. 她意外地发明了巧克力曲奇饼干, 在烤饼干时发现巧克力粉用光了, 无奈之下使用了巧克力碎片。3
8、. What do we know about organic food?A. It is intended for babies. B. It was invented by Ruth Graves. C. It didnt sell well after being created. D. Baby food was various before it was invented. 【解析】选A。细节理解题。一位准妈妈发现婴幼儿食品种类匮乏, 于是用天然食材为全世界的宝宝带来了一种全新食品选择。BIt can be a real struggle trying to learn a new
9、language. I had always enjoyed learning languages in school, but only recently did I start learning German. I found that I could understand and learn individual words easily, but when it came to literature, I really struggled. That was when my tutor at university suggested reading some childrens boo
10、ks printed in the target language. At first, I felt a bit silly going on a hunt for a book designed for someone half my age, but then I realised that everyone has to start somewhere. As children, we are given these basic texts to familiarise our brains with certain vocabulary and writing structures,
11、 and from there, we can learn and develop. I started with books which are taught to us as children in the UK. I managed to find Oliver Twist by Charles Dickens and James and the Giant Peach by Roald Dahl. The beauty of reading books that were introduced to you as a child is that you are already fami
12、liar with the plot. As a result, you can work out some of the definitions of words with your prior knowledge of the story. At first, I used to read with the book in one hand and a dictionary in the other, but this method did not work well for me. The method I would recommend is to read a chapter of
13、your chosen childrens book and at the end of that chapter, highlight the words you do not know and then look up the definitions. If you can wait a bit before you use a dictionary, you may be surprised what you can get merely from the context of the sentence in the story. Additionally, a lot of child
14、rens books have pictures which may give you a clue as to what or to whom the passage is referring. 【文章大意】这是一篇记叙文。作者在学德语, 因为看不懂文学作品, 开始看德语儿童书籍, 收获了意外的惊喜。4. Why was the author advised to read childrens books?A. Because she was weak in reading great works. B. Because she was slow to learn a language. C
15、. Because she liked childrens literature. D. Because she couldnt remember any words. 【解析】选A。细节理解题。根据第一段“ I found that I could understand and learn individual words easily, but when it came to literature, I really struggled. That was when my tutor at university suggested reading some childrens books
16、printed in the target language. ”可知, 作者只能理解单个的字词, 理解不了文学作品, 所以她的导师建议她看一些用目标语言写的儿童书。5. What can kids get from childrens books according to the passage?A. Vocabulary and listening skills. B. Learning methods. C. Words and structures. D. Designing skills. 【解析】选C。细节理解题。根据第二段“As children, we are given th
17、ese basic texts to familiarise our brains with certain vocabulary and writing structures”可知, 儿童在看儿童书时可以熟知其中的词汇和写作结构。6. What causes the author to feel surprised while reading childrens books?A. Grasping the context from the pictures. B. Looking up the definitions of words from a dictionary. C. Gettin
18、g familiar with the plots of the story. D. Understanding the words simply from the context. 【解析】选D。推理判断题。根据第三段“If you can wait a bit before you use a dictionary, you may be surprised what you can get merely from the context of the sentence in the story. ”可知, 作者认为如果先不急着用词典, 你会为你仅仅从语境里得到的东西而惊讶。词典是用于查词
19、的, 这里作者想表达的就是先不用查词典, 从语境可以猜出词义。 7. What can be the best title of the passage?A. Reading Childrens BooksB. The Way of Learning LanguagesC. The Method of Using a DictionaryD. My Good Reading Habits【解析】选A。主旨大意题。全文作者讲述了她读儿童书的经历以及读儿童书的好处。CIt sounds almost too good to be true, but a new study on sleeping
20、brains suggests that listening to languages while you sleep can actually help you to learn them. For the study, researchers played recordings of foreign words and their translations to subjects enjoying slow-wave sleep, a stage when a person has little consciousness of their environment. To ensure t
21、hat the results were not compromised by foreign language words that subjects may have had some contact with at some point in their waking lives, researchers made up totally nonexistent foreign words. When the subjects woke up, they were presented with the made-up words again without their translatio
22、ns. The subjects were then asked to imagine whether this made-up word indicated an object that was either smaller or larger. This vague way of testing their understanding of the words is an approach that is supposed to tap into the unconscious memory. Unbelievably, the subjects were able to correctl
23、y classify the words in this way at an accurate rate that was 10 percent higher than random chance. Thats not a rate high enough to have them suddenly communicating in a foreign tongue, but it is enough to suggest that the brain is still absorbing information on some level, even during sleep. Resear
24、chers have long known that sleep is important for memory, but previously its role in memory was thought to relate only to the preservation and organization of memories acquired during wakefulness. This is the first time that memory formation has been shown to be active during sleep. In other words,
25、our brains are listening to the world, and learning about it, even when our conscious selves are not present. The next step for researchers will be to see if new information can be learned quicker during wakefulness if it was already presented during sleep. If so, it could forever change how we trai
26、n our brains to learn new things. Sleep learning might become a widespread practice. 【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了一项新的科学研究, 研究发现在睡眠中人脑的记忆功能仍发挥着作用, 人脑会在潜意识中记住在睡眠中听到的语言。8. Why did researchers use some made-up words in the study?A. To guarantee the accuracy of the test result. B. To increase the difficulty of t
27、esting information. C. To avoid the subjects cheating in the experiment. D. To test if our brains are good at learning something new. 【解析】选A。推理判断题。根据第二段中的第二句To ensure that . . . foreign words. 可知, 研究人员使用虚构的词为的是让受测试者不被所接触过的外语词汇影响, 也就是为了保证实验结果的准确性。9. What were the subjects asked to do in the study?A.
28、Classify what they heard by size. B. Make up a word to represent “large” or “small”. C. Repeat the words they heard in the sleep. D. Imagine the meanings of the made-up words. 【解析】选A。细节理解题。根据第三段第二句The subjects . . . smaller or larger. 可知, 这些受测试者在实验中要求去想象这些虚构的词所代表的物体是大还是小。故选A。10. What conclusion did
29、researchers draw from this study?A. Sleep is necessary for a good memory. B. Memory formation goes on during sleep. C. Listening during sleep is good for our brain. D. Learning languages in sleep has better effects. 【解析】选B。细节理解题。根据倒数第三段最后一句This is the first time . . . during sleep. 可知, 实验表明在睡眠期间记忆力仍
30、然是活跃的。故选B。11. What will be the researchers next plan?A. To train people how to learn during sleep. B. To prove the existence of unconscious memory. C. To dig out the reason for unconscious learning. D. To study the effect of sleep learning on conscious learning. 【解析】选D。推理判断题。根据文章末段第一句The next step .
31、 . . during sleep. 可知, 研究人员下一步要做的是测试潜意识中的学习是否能够提高清醒时的学习效率。故选D。DLast week, Vodafone started a test of the UKs first full 5G service, available for use by businesses in Salford. It is part of its plan to trial the technology in seven UK cities. But what can we expect from the next generation of mobile
32、 technology?One thing we will see in the preparation for the test is lots of tricks with the new tech. Earlier this year, operators paid almost 1. 4 billion for the 5G wavelengths, and to compensate for that cash, they will need to catch the eye of consumers. In September, Vodafone used its bit of t
33、he range to display the UKs first hologram (全息) call. The Manchester City captain Steph Houghton appeared as a hologram in Newbury. It isnt all holograms, however: 5G will offer faster Internet access, with Ofcom (英国通信管理局) suggesting that video that takes a minute to download on 4G will be available
34、 in just a second. The wider application is to support connected equipment on the “Internet of things”not just the Internetenabled fridge that can reorder your milk for you, but the network that will enable driverless cars and delivery drones (无人机) to communicate with each other. Prof William Webb h
35、as warned that the technology could be a case of the emperors new clothes. Much of the speed increase, he claims, could have been achieved by putting more money in the 4G network, rather than a new technology. Other different voices have suggested that a focus on rolling out wider rural broadband ac
36、cess and addressing current network coverage would be more beneficial to the UK as a whole. Obviously, 5G will also bring a cost to consumers. It requires a handset for both 5G and 4G, and the first 5G-enabled smart phones are expected in the coming year. With the slow pace of network rollout so far
37、, it is likely that consumers will end up upgrading to a new 5G phone well before 5G becomes widely available in the next couple of years. 【文章大意】本文是一篇说明文。文章讲述的是4G向5G的转变。5G会给人们带来更多的好处, 使人们的生活更加舒适。12. Why does Prof William Webb say “the technology could be a case of the emperors new clothes”?A. He is
38、in favor of the application of the new technology. B. 5G will bring a cost to consumers in their daily life. C. 5G helps people communicate better with each other. D. He prefers more money to be spent on 4G networks. 【解析】选D。细节理解题。根据第四段中Prof William Webb has warned . . . a new technology. 可知, Prof Wi
39、lliam Webb说“这项技术可能是皇帝新装的一个例子”是因为他更愿意把更多的钱花在4G网络上。故选D。13. The underlined word “addressing” in the fourth paragraph has the closest meaning to _. A. making a speech toB. trying to solveC. managing to decreaseD. responding to【解析】选B。词义猜测题。根据第四段中Other different voices have suggested . . . as a whole. “其他
40、不同的声音表示, 集中精力推广更广泛的农村宽带接入, 解决目前的网络覆盖问题, 将对整个英国更有利。”由此推知划线词的意思是“试图解决”。故选B。14. What can we infer from the last paragraph?A. Itll take several years to make 5G accessible to the public in the UK. B. 5G service shows huge development potential and a broad market. C. Customers are eager to use 5G smart p
41、hones instead of 4G ones. D. Its probable that 5G network rollout is speeding up in Britain. 【解析】选A。推理判断题。根据最后一段With the slow pace of network . . . couple of years. 可知, 最后一段指出, 让5G在英国向公众开放需要几年的时间。故选A。15. What do we know about the text?A. Vodafone is successful in spreading the 5G service. B. Steph H
42、oughton appeared as a hologram by 4G. C. The application of 5G will make life much easier. D. 5G phones are available in rural areas of the UK. 【解析】选C。推理判断题。根据第二段中5G will offer faster Internet access, . . . in just a second. 可知, 5G的应用将使生活变得更容易。故选C。第二节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白
43、处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Know Yourself BetterMost of us believe that we know ourselves better than anyone in this world. But a lot of people are still strangers to themselves. Why?16 For a person to have a well-lived life, it is important that he know himself good. If you are one of those who are s
44、triving to know yourself better, these steps will guide you. Take a moment to write down things that you know “very good” about yourselfyour interests, likes, dislikes, preferences, hobbies, strengths, weaknesses, hopes, fears, dreams, etc. 17 By creating a list of your personal attributes that you
45、are familiar with, you are keeping yourself in touch with yourself. Take personality and psychological tests. This is another way to know yourself better. The Internet has a rich source of free online personality and psychological assessments and tests. 18Know yourself better by understanding people
46、s perceptions about you. 19 Sometimes, you think you know yourself enough, but other people who see you from their point of view can offer you some insights how you act and get understood by others. Be careful, however, to balance both perceptions to come up with an objective view of yourself. 20 It
47、s a lifetime process. Every day you will be given new insights about yourself. Writing a journal will help you keep track of these new discoveries. Maintaining that hunger to know yourself better will make you more self-aware, opening up new opportunities to enrich your life. A. Keep on learning who
48、 you are. B. Remember that you are a worthy person. C. By answering them, you will understand yourself better. D. The better you know yourself, the easier it will be to love yourself. E. Reflect on these qualities and find out how they impact your overall life. F. Pay attention to what your family,
49、friends, coworkers, etc. observe and say about you. G. Not everyone is courageous enough to travel the path within to achieve a better self-understanding. 【文章大意】文章介绍怎样更了解自己的几个技巧。16. 【解析】选G。段中句。考查对上下文语境的理解。空前句意: 但是很多人仍然对自己很陌生, 为什么呢?空后句意: 对于一个想要拥有好生活的人来说, 了解自己非常重要。这里用G(并不是每个人都足够有勇气实现更好的自我了解。)既能解释Why的原
50、因, 又能顺承下文。符合上下文语境。17. 【解析】选E。段中句。考查对上下文语境的理解。空前句意: 花一点时间写下你非常了解自己的一些事情你的兴趣, 喜欢, 厌恶, 偏爱, 爱好, 强项, 弱项, 希望, 恐惧, 梦想等等。根据上文意思, 可知这里用E(思考这些品质, 然后找到它们如何影响你的整体生活。)符合上文语境。18. 【解析】选C。段末总结句。考查对上文语境的理解。空前句意: 网上有丰富的免费在线的性格和心理评价测试的资源。上文提到的是评价和测试资源, 可知这里用C(通过回答这些问题, 你会更了解自己。)符合上下文语境。19. 【解析】选F。段中句。考查对上下文语境的理解。空前句意:
51、 通过别人对你的认识来更了解自己。空后句意: 有时候你认为很了解自己, 但是其他人的观点能够帮你认识你的行为以及你是如何被别人理解的。故这里用F(关注你的家人, 朋友, 同事等对你的评价。)符合上下文语境。20. 【解析】选A。段首主题句。考查对所在段落的理解。根据下文提到的是了解自己是一个人一生的过程。可知这里用A(不断地了解你是谁。)符合语境。【知识拓展】七选五以语篇的形式, 考查学生的句间逻辑、段中逻辑。应对这个题型, 应提醒学生注意词汇复现、指代一致、句意一致这几个答题技巧。 例如本文的17, 18题都带有非常明显的代词, 如these qualities;answering them
52、。找准代词的指代内容, 就能准确地找到答案。第二部分语言运用(共两节, 满分30分)第一节(共15小题;每小题1分, 满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Several years ago, my company experienced a slowdown in business. We hoped that it was only 21. We had work enough for only four days of the week. So we decided that we would 22 from Monday to T
53、hursday, and take Fridays to do 23 projects in our hometown. One day, we went to a very old gentlemans 24 to do a total cleanup. When we arrived, an elderly woman 25 us at the door. We thought she was the wife, but it turned out she was the 26. She was 75, and her father 97! Soon, we began to clean
54、the house and the yard. It was 27 how much work a group could get done when everyone was working 28. That gentlemans house went from dirt to a sparkling clean palace by the time we finished. The thing I most remember about that day, 29, was not the great cleaning job that we did, but something 30. W
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
