山东省菏泽市2020届高三英语一模试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 菏泽市 2020 届高三 英语 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省菏泽市2020届高三英语一模试题(含解析)考生注意:l.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分120分,考试时间100分钟。2.答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。4.本卷命题范围:高考范围。第一部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中
2、选出最佳选项。ABest Wine Club GiftsHere are the best wine club gifts that you can give to yourself or your beloved ones this month.Vinebox Club: for the person thats scared of commitmentTo get started with Vinebox, youll just take a quiz on your favorite flavors and tastes. Then Vinebox will select 3 or 6
3、different brands of wines and send them straight to your door. Enjoy their surprise!Cost: $ 27 a box Winc Choice: for the new wine drinkerJust note that when youre gifting a Winc subscription, the gift receiver isnt going to get a box. Instead, it will be a Winc gift card that offers him a variety o
4、f choices.Cost: You choose the amount that you want to gift.Cellars Wine Club: for the picky wine drinkerFrom international to local wines, and all the way from sweets to 90+ point offerings, theres an amazing wine club out there. For lovers of sweet wines, its Sweet Club series, which offers sweete
5、r wines, like moscato dasti and rieslings, is perfect.Cost: $29-$79 a month.Blend (混酿酒) Club: for the on-the-go wine drinkerYou can choose between a red blend, a white blend, a ros blend, or all three in their variety pack subscription.Cost: Get the first 3 blends at only $27 for subscription, or $1
6、2 per blend.1. What is special about Winc Choice?A. It offers a variety of colorful sweet wines.B. It only sells wines to the registered members.C. The gift receiver will get a card to choose his favorite wines.D. The gift receiver needs to take a test on his favorite flavors.2. How much will you pa
7、y if you just buy a white blend?A. $9.B. $12.C. $27.D. $39.3. Which club requires its customers to make monthly subscriptions?A. Vinebox Club.B. Cellars Wine Club.C. Blend Club.D. Winc Choice.【答案】1. C 2. B 3. B【解析】本文是一则广告。文章主要介绍了四个富有特色的酒庄。【1题详解】细节理解题。根据Winc Choice: for the new wine drinker中的Instead,
8、 it will be a Winc gift card that offers him a variety of choices.可知,相反,这将是一张Winc礼品卡,为他提供多种选择。由此可知,收受礼物的人有机会自己挑酒。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Blend (混酿酒) Club: for the on-the-go wine drinker中的Cost: Get the first 3 blends at only $27 for subscription, or $12 per blend.可知,费用:以27美元的价格购买前三种混酿酒,或者每一种混酿酒12美元。由此可知,如果
9、你仅买一瓶混合白葡萄酒,你需要支付12美元。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Cellars Wine Club: for the picky wine drinker中的Cost: $29-$79 a month.可知,费用:每月29到79美元。由此可知,Cellars Wine Club要求顾客按月订购。故选B。BIt is a well accepted assumption that students come to colleges to get good grades and that they are usually too busy to do anything else.
10、But Connie Snyder Mick, an academic director of the Center for Social Concerns at the University of Notre Dame, says it is just half of the truth. There are many volunteering centers like hers at the colleges and universities in the United States. Mick says these centers help students seek an experi
11、ence that may not be directly related to a students academic progress, but that is still important. Volunteering is not uncommon in higher education. Many college groups organize volunteer events for different causes. Officials in charge of student housing often organize such events to help build a
12、sense of community. Participation in these kinds of activities is good for students, Mick says. For example, the busy nature of college life can create a lot of stress for students. Doing something completely unrelated to a students studies can help calm them by putting their mind on other things. F
13、or a more meaningful addition to their college experience. Mick urges students to visit centers like the one she heads. She says these centers exist to create volunteer opportunities that are more complex and meaningful than just a day spent cleaning a local park or raising money, for example. Such
14、volunteering centers often partner with local organizations that serve the people of the nearby communities. Even for students with little interest in building a connection with the local communities, there is still value in what volunteer centers have to offer, Mick says. She notes some opportuniti
15、es can push students to use what they are learning in the classroom out in the real world and having that kind of experience can make a student appealing to employers in the years to come.4. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?A. Academic progress.B. College education.C. Vol
16、unteering experience.D. Center for Social Concerns.5. What is the housing officials main purpose in organizing those events?A. To give students good part-time jobs.B. To raise money for different celebrations.C. To help build a closer bond among the students.D. To improve the living conditions for t
17、he students.6. How can these centers activities benefit the students according to Mick?A. By helping them focus on their study.B. By offering chances to test their knowledge.C. By protecting them from the local communities.D. By increasing their competitiveness in the job market.7. What is the best
18、title for the text?A. Colorful College Life in the USAB. Guidelines for Volunteering Center SelectionC Volunteering: a Meaningful Addition to College LifeD. A Valuable Platform: Micks Center for Social Concerns【答案】4. C 5. C 6. D 7. C【解析】本文是一篇说明文。圣母大学社会问题中心的学术主任康妮施耐德米克介绍了美国大学中的各类志愿者中心对学生成长的重要性并鼓励学生们积
19、极参与志愿者活动。【4题详解】词义猜测题。根据划线词所在句Mick says these centers help students seek an experience that may not be directly related to a students academic progress, but that is still important.可知,米克说,这些中心帮助学生寻求一种体验,这种体验可能与学生学业进步没有直接关系,但那仍然很重要。由此可知,that指代的是“通过志愿活动中心获得的体验”。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的Officials in charg
20、e of student housing often organize such events to help build a sense of community.可知,负责学生宿舍的官员经常组织这样的活动来帮助建立社区意识。由此可知,宿管人员希望借助这些志愿活动增强学生之间的联系。故选C。【6题详解】细节理解题。根据最后一段中的She notes some opportunities can push students to use what they are learning in the classroom out in the real world and having that k
21、ind of experience can make a student appealing to employers in the years to come.可知,她指出,一些机会可以促使学生将课堂上学到的知识运用到现实世界中,拥有这样的经验可以让学生在未来吸引雇主。由此可知,这些活动有助于提高学生的就业竞争力。故选D。7题详解】主旨大意题。通读全文可知,圣母大学社会问题中心的学术主任康妮施耐德米克介绍了美国大学中的各类志愿者中心对学生成长的重要性并鼓励学生们积极参与志愿者活动。由此可知,C. Volunteering: a Meaningful Addition to College L
22、ife(志愿活动:大学生活中有意义的一部分)适合做本文最佳标题。故选C。CA research paper recently reported that the Chinese paddlefish (中华鲟) one of the worlds largest freshwater fish has been declared extinct.Scientists say the Chinese paddlefish and its close relatives have been around for at least 200 million years. The species, re
23、aching up to seven meters in length, survived unimaginable changes, such as the mass extinction that killed the dinosaurs. But theres one phenomenon this ancient species, sometimes called the “panda of the Yangtze”, could not survive humans.Their huge size and plentiful flesh made them a popular tar
24、get for fishermen and a welcome addition to inner tables in China. In the 1970s, 25 tons of paddlefish were harvested per year on average. But the construction of the Gezhouba Dam on the Yangtze forever changed the Yangtze River habitat of paddlefish, because it was constructed without a fish ladder
25、 or sideway and cut off the paddlefish from their only breeding (繁殖) grounds upstream. Populations of the fish continued to decrease after the completion of the dam in 1981, but nobody had yet figured out how terrible the situation was. As is often the case, there can be a significant delay between
26、major disturbances and their consequence. The researchers say the fish had become functionally extinct by 1993, meaning there were not enough fish to meaningfully reproduce.Pan Wenjing is an ocean expert with Greenpeace East Asia. She told The Associated Press the extinction of the Chinese paddlefis
27、h was “a huge loss” for nature. She said the development confirms that the Yangtze River is experiencing major environmental damage.“The ecosystem of the Yangtze River is close to its breaking point due to human activity in past decades.” Pan said. “The paddlefishs extinction should serve as a wake-
28、up call to protect other freshwater species. Moving forward, we need to balance the needs of humans with the needs of life in rivers and seas. Humans should not live alone on this planet.”8. What can we say about the Chinese paddlefish?A. It is the largest fish.B. It appeared earlier than dinosaurs.
29、C. It is a kind of ancient fish.D. It was a welcome dish for the fishermen.9. What is paragraph 4 mainly about?A. The design problems of the Gezhouba Dam.B. The worsening ecosystem in the Yangtze River.C. The population development of the Chinese paddlefish.D. The main reason for the dying out of th
30、e Chinese paddlefish.10. How does Pan Wenjing feel about the extinction of the Chinese paddlefish?A. Angry.B. Doubtful.C. Worried.D. Unconcerned.11. In which section of The Associated Press may this text most probably appear?A. Environment.B. Science.C. Culture.D. Tourism【答案】8. C 9. D 10. C 11. A【解析
31、】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了素有“长江熊猫”之称的中华鲟灭绝的原因。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的Scientists say the Chinese paddlefish and its close relatives have been around for at least 200 million years.可知,科学家说中国白鲟和它的近亲已经存在了至少2亿年。以及But theres one phenomenon this ancient species, sometimes called the “panda of the Yangtze”, could no
32、t survive humans.可知,但是有一种现象,这种古老的物种,有时被称为“长江熊猫”,无法在人类的生活中存活下来。由此可知,中华鲟是一个古老的物种。故选C。【9题详解】主旨大意题。阅读第四段内容可知,本段介绍了导致中华鲟最终灭绝的主要原因:葛洲坝阻断了中华鲟的迁徙之路,导致其无法正常繁殖。故选D。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中的The paddlefishs extinction should serve as a wake-up call to protect other freshwater species. Moving forward, we need to bal
33、ance the needs of humans with the needs of life in rivers and seas. Humans should not live alone on this planet.可知,白鲟的灭绝应该为保护其他淡水物种敲响警钟。向前迈进,我们需要平衡人类的需要与河流和海洋的生命的需要。人类不应该独自生活在这个星球上。由此可推断,Pan Wenjing对中国白鲟的灭绝感到担忧。故选C。【11题详解】推理判断题。通读全文可知,文章主要聚焦于“人为的环境破坏导致中华鲟的灭绝”。由此可知,这篇文章最有可能出现在美联社的环境版面。故选A。【点睛】推理判断题要求
34、在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含infer, suggest, imply, conclude, indicate等标志性词语。本题第3小题,根据最后一段中的The paddlefishs extinction should serve as a wake-up call to protect other freshwater species. Mo
35、ving forward, we need to balance the needs of humans with the needs of life in rivers and seas. Humans should not live alone on this planet.可知,白鲟的灭绝应该为保护其他淡水物种敲响警钟。向前迈进,我们需要平衡人类的需要与河流和海洋的生命的需要。人类不应该独自生活在这个星球上。由此可推断,Pan Wenjing对中国白鲟的灭绝感到担忧。故选C。DThousands of teenagers face rising lack of sleep and the
36、 number of admissions to hospitals has been increasing over the past six years. Rating it just behind obesity (肥胖症), anxiety and mental health, experts have described it the fourth hidden health disaster for teenagers.Data from NHS Digital show that admissions with sleep disorders among those aged 1
37、9 and under have risen from 605,200 in 2013 to 940,290 in 2019, although sleep disorders in the other age groups have fallen noticeably at the same period of time. Mandy Gurney from Millpond Sleep Clinic, a private childrens sleep clinic in London, said that there was a 30% rise in sleep-related dis
38、orders among teenagers last year. “It is a very worrying increase, especially if this rate keeps going up,” Gurney said. She added that prescriptions for melatonin, a hormone (荷尔蒙) the body produces naturally in reaction to darkness and helps prepare us for sleep, had also risen. “We feel that the r
39、ise in sleep problems is very much based on anxiety school pressure, peer pressure and, in particular, social media addiction.”Vicki Dawson, founder of the Childrens Sleep Charity, said her organization was flooded by families calls seeking help. She said the rise in sleep disorders was partly due t
40、o the blue light from screens that suppresses the production of melatonin. “We are increasingly seeing families where both parents are out working, which means that traditional bedtime routines may be rushed or abandoned all together,” she said. “More often than not, children are left to the company
41、 of screens.”12. What can we learn from Mandy Gurneys words?A. Melatonin is an effective cure for sleep disorders.B. Sleep problems are becoming the most serious health crisis.C. It is the social media that lead to the sleep disorders among the students.D She is particularly concerned about the fast
42、 rise of sleep disorders among teenagers.13. Which of the following best explains the underlined word “suppresses” in paragraph 4?A. Multiply.B. Changes.C. Reduces.D. Monitors.14. Where can you find the data that best support “sleep disorders are on the rise among teenagers”?A. In paragraph 1.B. In
43、paragraph 2.C. In paragraph 3.D. In paragraph 4.15. What is the text mainly about?A. The serious consequences of lack of sleep.B. The measures to improve school childrens sleep.C. The relationship between screen time and mental health.D. The sleep problem among the teenagers and the causes.【答案】12. D
44、 13. C 14. B 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了青少年中普遍存在的睡眠障碍及原因。【12题详解】推理判断题。根据第三段中的“It is a very worrying increase, especially if this rate keeps going up,” Gurney said.可知,“这是一个非常令人担忧的增长,尤其是如果这个比率继续上升,”Gurney说。由此可知,Mandy Gurney特别担心的是睡眠障碍在青少年中蔓延的速度。故选D。【13题详解】词义猜测题。根据第三段中的She added that prescriptions for
45、 melatonin, a hormone (荷尔蒙) the body produces naturally in reaction to darkness and helps prepare us for sleep, had also risen.可知,她补充说,褪黑素的处方数量也有所增加。褪黑素是人体对黑暗做出自然反应时产生的一种激素,有助于我们入睡。及第四段中的She said the rise in sleep disorders was partly due to the blue light from screens that suppresses the production
46、 of melatonin.可知,她说,睡眠障碍增加的部分原因是屏幕发出的蓝光suppresses了褪黑素的分泌。可推断,睡眠障碍是由于褪黑素的分泌受到了屏幕蓝光的抑制而导致的。由此可知,划线词意为“抑制,减少”。故选C。【14题详解】推理判断题。根据第二段中的Data from NHS Digital show that admissions with sleep disorders among those aged 19 and under have risen from 605,200 in 2013 to 940,290 in 2019, although sleep disorder
47、s in the other age groups have fallen noticeably at the same period of time.(英国国家医疗服务系统的数据显示,19岁及以下的青少年因睡眠障碍入院的人数从2013年的605200人增加到2019年的940290人,而其他年龄段的睡眠障碍人数同期明显下降)可知,在第二段可以找到支持“睡眠障碍正呈上升趋势”的数据。故选B。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了儿童睡眠缺乏症普遍存在的现象及原因。故选D。【点睛】做词义猜测题时利用上下文提供的情景和线索,进行合乎逻辑的综合分析进而推测词义,最常见的就是利用上下文
48、语境、常识和语法关系推断词义。尤其是抓住所需推断词汇前后的内容推断划线词义。本题第2小题,根据第三段中的She added that prescriptions for melatonin, a hormone (荷尔蒙) the body produces naturally in reaction to darkness and helps prepare us for sleep, had also risen.可知,她补充说,褪黑素的处方数量也有所增加。褪黑素是人体对黑暗做出自然反应时产生的一种激素,有助于我们入睡。及第四段中的She said the rise in sleep di
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
