广东省阳江市阳西一中2011届高三高考临门一脚题(英语)解析版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 阳江市 阳西 一中 2011 三高 临门一脚 英语 解析
- 资源描述:
-
1、广东省阳江市阳西一中2010-2011学年高三高考临门一脚题英语I 语言知识及应用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从115题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was a cool October evening. Excitement and family members 1 the hall. I was only a 7-year-old girl, but I was the center of 2 . Finally, after weeks of preparation, I
2、 would show off all my hard work in a dance of performance. Everything would be 3 so I thought. I waited backstage all 4 up in my black tights with a golden belt. In a loud and clear voice, the master of ceremonies 5 that my class was next.My dance class was doing a routine on wooden boxes two feet
3、by two feet, facing the 6 . All I had to do in the next move was put one foot on the box next to mine and keep my other foot on my box. I really was an 7 move. I was concentrating so much 8 the huge smile on my face and holding my head up that I did not look where I was going. I missed my partners b
4、ox altogether and 9 . There I was standing on the stage floor when my classmates were on top of their boxes. I could hear giggles(咯咯笑) coming from the audience, and I felt the 10 rush to my face. I remembered my dance teacher had told us, “If you make a mistake, keep smiling so the audience will not
5、 11 .” I did my best to follow her 12 as I continued with the routine.When the curtain dropped, so did my hopes for the evening. I sobbed bitterly, tasting the salt from the tears that streamed down my face. I ran backstage, but no one could 13 me down. Recently I realized I had been a 14 that night
6、. I was 15 , but I fought the urge to run off the stage. Instead, I finished the routine with a smile on my face. Now when friends and family laugh about the time I slipped during a dance performance, I can laugh too.1. A. filled B. visited C. attended D. decorated2. A. pressure B. impression C. deb
7、ate D. attention3. A. reasonable B. suitable C. obviousD. perfect4. A. dressed B. folded C. covered D. mixed 5. A. suggested B. explained C. announced D. predicted 6. A. music B. audienceC. curtain D. stage7. A. easy B. active C. adventurous D. extra8. A. containing B. hiding C. sharing D. keeping9.
8、 A. wandered B. slipped C. waved D. skipped10. A. blood B. pleasure C. pride D. tear11. A. leave B. cheer C. believe D. notice12. A. gesture B. example C. advice D. plan13. A. turn B. calm C. let D. put14. A. star B. pioneer C. loser D. fool15. A. satisfiedB. moved C. embarrassed D. confused答案及解析本文作
9、者描述了自己七岁时的一次舞蹈表演的情况,有表演自然就有观众。1. A 家人们挤满了演出大厅,大厅里充满了兴奋的情绪,表示“充满、挤满”用filled。2. D 根据作者后面的描述可知,我只有七岁,但是我是人们注意的中心,所以要使用attention。3. D 根据后面的描述可知作者的这次表演失败了, 一切都应该是完美的我是这样认为的。4. A 本句描述了自己的穿戴, 我等在后台,穿着黑色的紧身衣,扎着金色的腰带。表示“穿着”用dress up。5. C 典礼的主持人清晰地大声宣布下面表演的是我们班。表示“宣布”用announced。6. B 演出自然少不了观众,演员们要面对观众表演,我们的舞蹈
10、班成员在一个两英尺见方的箱子上做固定的动作,面向观众。7. A 本句句意应为“ 我的动作真的非常简单”,所以A项符合句意。8. D 作者在本句中描述了出现失误前我的表演,我脸上带着微笑,高昂着头,注意力如此集中以至于我没有看到我的脚伸向了哪里。表示“保持某种状态”用keep,所以D项正确。9. B 我没踩上同伴的箱子,滑倒了。所以使用slip。10. A 自己的表演出现了失误,肯定非常尴尬,我能够听到观众席上传来的咯咯笑声,我感到血冲上了脸。11. D 根据后面的描述,作者最终克服了自己的心里障碍完成了表演,我记起了我的舞蹈老师曾经告诉我们的话如果你出现了失误,要继续微笑下去,这样观众就不会注
11、意到了。12. C 根据后文的叙述可知,作者坚持完成了任务,我尽力听从了她的建议,继续完成我的动作。13. B 在当时的情境下,自然没有人能一下子使她情绪稳定下来,所以应该用calm down表示“使平静”。 14. A 事情过去这么多年后,作者能够回过头来重新审视自己,近来我认识到那天晚上我就是一个明星。15. C 根据前面的叙述可知作者当时的失误使得自己非常尴尬,我当时很尴尬,但是我克制住了自己冲出舞台的冲动。第二节 语法填空(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在
12、答题卡标号为1625的相应位置上。A good teacher is many things to many people. In my own experience, the people I respect most are the teachers 16 demanded the most discipline from their students.I miss one teacher in particular that I had in high school. I think she was a good teacher because she was a very strict
13、 person. I remember very 17 (clear) a sign over her classroom door. It was 18 simple sign that said, “Laboratoryin this room the first five letters of the word was emphasized, not the last seven.” In other words, I guess, labor 19 her was more important, which mean 20 (make) speeches. She prepared h
14、er work very carefully and demanded us to do the same. We got lots of homework from her. 21 she had broken her arm, and everybody in the class thought that maybe the homework 22 (reduce), but it continued just the same. She checked our work by stamping her name at the bottom of the papers to show th
15、at she had read 23 . I think sometimes teachers who demand most are liked 24 . But 25 time goes by, this discipline really seems to benefit the students. 答案及解析 作者阐述了最受人尊敬的老师是那些要求学生最严格的老师的观点。尽管要求严格的老师有时会是学生最不喜欢的,但是随着时间的推移,严格的训练学生是受益的。16. that/who 引导定语从句,并在从句中作主语,修饰先行词teachers。17. clearly 修饰动词remember
16、,作状语,用副词。18. a 这是一块简单的招牌。19. for 表示“对某人”来说,要用介词for。20. making 固定搭配,mean doing sth.表示“意味着做某事”。21. Once 两句间已有连词and,可见这里不是填连词,因缺时间状语,故用表示“曾经,有一次”的once。22. would be reduced 当时大家认为可能会减少作业,应当用过去将来时,又因the homework与reduce是被动关系,故用过去将来时的被动语态。23. them 替代上文的papers。24. lease 与most相对应的是least。25. as 引导时间状语从句,表示“随着
17、”,要用as。II 阅读(共两节,满分50分)第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIt is difficult for doctors to help a person with a damaged brain. Without enough blood, the brain lives for only three to five minutes. More often the doctors cant fix the damage. Sometimes they are afraid
18、to try something to help because it is dangerous to work on the brain. The doctors might make the person worse if he operates on the brain.Dr. Robert White, a famous professor and doctor, thinks he knows a way to help. He thinks doctors should make the brain very cold. If it is very cold, the brain
19、can live without blood for 30 minutes. This gives the doctor a longer time to do something for the brain.Dr. White tried his idea on 13 monkeys. First he taught them to do different jobs, then he operated on them. He made the monkeys blood back to the monkeys brains. When the brains temperature was
20、10, Dr. White stopped the blood to the brain. After 30 minutes he turned the blood back on. He warmed the blood again. After their operations the monkeys were like they had been before. They were healthy and busy. Each one could still do the jobs the doctor had taught them.26. The biggest difficulty
21、 in operating on the damaged brain is that .A. the time is too short for doctorsB. the patients are often too nervousC. the damage is extremely hard to fixD. the blood-cooling machine might break down27. The brain operation was made possible mainly by .A. taking the blood out of the brainB. trying t
22、he operation on monkeys firstC. having the blood go through a machineD. lowering the brains temperature28. With Dr. Whites new idea, the operation on the damaged brain .A. can last as long as 30 minutesB. can keep the brains blood warmC. can keep the patients brain healthyD. can help monkeys do diff
23、erent jobs29. What is the right order of the steps in the operations?A. send the cooled back to the brainB. stop the blood to the brainC. have the blood cooled downD. operate on the brainA. a, b, c, dB. c, a, b, dC. c, b, d, aD. b, c, d, a30. Which of the following is not true?A. If there isnt enoug
24、h blood, the brain can live for only three to five minutes.B. If the brain is very cold, it can live without blood for half an hour.C. Dr. White tried his idea for thirteen times.D. After their operations, the monkeys were healthy and busy again.答案及解析本文主要讲述的是医生不断探索如何给受伤的脑部做手术的事。26. A 细节理解题。根据第一段“It
25、is difficult for doctors to help a person. the brain lives for only three to five minutes”,可知选A。27. D 细节理解题。从“If it is very cold,the brain can live without blood for 30 minutes”可知。28. A 细节理解题。根据第二段内容可知选A。29. B 细节理解题。根据最后一段第三句至第九句可推知选B。30. C 细节理解题。从第三段内容可知C项说法是没有根据的。BOne of our biggest fears nowadays
26、 is that our kids might some day get lost in a “sea of technology” rather than experiencing the natural world. Fear-producing TV and computer games are leading to a serious disconnect between kids and the great outdoors, which will changes the wild places of the world, its creatures and human health
27、 for the worse, unless adults get working on childs play. Each of us has a place in nature we go sometimes, even if it was torn down. We cannot be the last generation to have that place. At this rate, kids who miss the sense of wonder outdoors will not grow up to be protectors of natural landscapes.
28、 “If the decline in parks use continues across North America, who will defend parks against encroachment (蚕食)?” asks Richard Louv, author of Last Child in the Woods. Without having a nature experience, kids, can turn out just fine, but they are missing out a huge enrichment of their lives. That appl
29、ies to everything from their physical health and mental health, to stress levels, creativity and cognitive (认知的) skills. Experts predict modern kids will have poorer health than their parentsand they say a lack of outside play is surely part of it; research suggests that kids do better academically
30、in schools with a nature component and that play in nature fosters (培养) leadership by the smartest, not by the toughest. Even a tiny outdoor experience can create wonder in a child. The three-year-old turning over his first rock realizes he is not alone in the world. A clump of trees on the roadside
31、 can be the whole universe in his eyes. We really need to value that more. Kids are not to blame. They are over-protected and frightened. It is dangerous out there from time to time, but repetitive stress from computers is replacing breaking an arm as a childhood rite(仪式)of passage. Everyone, from d
32、evelopers, to schools and outdoorsy citizens, should help regain for our kids some of the freedom and joy of exploring, taking friendship in fields and woods that cement (增强) love, respect and need for landscape. As parents, we should devote some of our energies to taking our kids into nature. This
33、could yet be our greatest cause. 31. The main idea of Paragraph 2 is that . A. kids missing the sense of wonder outdoors B. parks are in danger of being gradually encroached C. Richard Louv is the author of Last Child in the WoodsD. children are expected to develop into protectors of nature 32. Acco
34、rding to the passage, children without experiencing nature will . A. keep a high sense of wonder B. be over-protected by their parents C. be less healthy both physically and mentally D. change wild places and creatures for the better 33. According to the author, childrens breaking an arm is . A. the
35、 fault on the part of their parents B. the natural experience in their growing up C. the result of their own carelessness in play D. the effect of their repetitive stress from computers 34. What does “sea of technology” mean in the first paragraph?A. The technology of TV and computer games.B. The te
36、chnology of food.C. The technology of sea food.D. The technology of catching animals in the sea.35. In writing this passage, the author mainly intends to . A. blame children for getting lost in computer games B. encourage children to protect parks from encroachment C. show his concern about children
37、s lack of experience in nature D. inspire children to keep the sense of wonder about things around答案及解析本文主要讲述作者对现在的孩子因缺少室外活动,缺乏接触大自然的机会,而对身心发展造成不利的忧虑。31. D 主旨大意题。由第二段第一句话可以看出。32. C 细节理解题。根据本文,没有到大自然的经历将会对孩子,第3段第2句话是答案。33. B 细节理解题。依据作者的观点,孩子胳膊弄断了,只是他们在成长中的自然经历。34. A 细节理解题。根据文章第一段内容可知。35. C 主旨大意题。这道题问
38、作者的意图是什么,其实就是问文章的大意。CDo you want to live with a strong sense of peacefulness, happiness, goodness, and self- respect? The collection of happiness actions broadly categorized as “honor” help you create this life of good feelings. Heres an example to show how honorable actions create happiness. Say a
39、store clerk fails to charge us for an item. If we keep silent, and profit from the clerks mistake, we would drive home with a sense of sneaky excitement. Later we might tell our family or friends about our good fortune. On the other hand, if we tell the clerk about the uncharged item, the clerk woul
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
