分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 5

类型2021届高考英语二轮专题闯关导练 阅读理解技能保分练(二)细节理解题—间接信息类(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:361805
  • 上传时间:2025-11-28
  • 格式:DOC
  • 页数:5
  • 大小:49.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021届高考英语二轮专题闯关导练 阅读理解技能保分练二细节理解题间接信息类含解析 2021 高考 英语 二轮 专题 闯关 阅读 理解 技能 保分练 细节 间接 信息 解析
    资源描述:

    1、理解技能保分练(二)细节理解题间接信息类A2020福州质量检测As you move out of your teens and into your 20s and 30s, your musical tastes start to solidify and you likely quit keeping up with popular music. Now, research has found the average age at which your music library is unlikely to change: 33.The studys author reached thi

    2、s conclusion by analyzing data on US. Spotify users and comparing it to artist popularity data from music intelligence company The Echo Nest.To determine the age at which we stop seeking out new tunes, the author gathered selfreported age data from Spotify and looked at users “Taste Profiles”, which

    3、 tracks how many times listeners have streamed music of individual artists. These artists were then matched to their popularity rank on The Echo Nest.The average teen listens almost only to music among the Billboard, the top 200 albums in the country, but this music represents a smaller part of thei

    4、r streaming as they age. In their teens, they listen to a lot of the same music, over and over again. Frank T. McAndrew, a professor of psychology at KnoxCollege, explains that thats the “mere exposure effect” at work, and it basically means, the more were exposed to something, the more we like it.T

    5、here are many reasons why a person may stop streaming the current top musical hits, and the author looked into one by identifying Spotify listeners with large amounts of childrens music and nursery rhymes in their libraries. In other words, when users may have become parents.But the study concludes

    6、with some good news for parents:“If youre getting older and cant find yourself staying as related to the popular music as you used to, have no fearjust wait for your kids to become teenagers, and youll get exposed to all the popular music of the day once again!”1What happens after teens grow older?A

    7、They quit listening to music.BTheir interest in music fades.CThey change their music libraries.DTheir musical tastes become stable.2What is the way of the research?AInterviews.BAnalyzing data.CObservation. DTracking popularity.3How do teens develop their musical tastes?AThey listen to the same music

    8、 repeatedly.BThey act like their favorite popular stars.CThey experience different styles of music.DThey like top music worldwide.4Whats the good news for parents in the last paragraph?AParents will regain their faith in music.BParents will influence their teens in music.CParents will hear their fav

    9、orite music again.DParents will enjoy the music for teens again.B2020贵州普通高等学校招生适应性测试Theres one easy thing you can do every day to live longer and happier, according to a recent study, and it has nothing to do with diet, exercise, or cutting out bad habits.A review of nearly 150 studies with more tha

    10、n 300,000 participants found that having active social circles decreases your chances of dying by 50 percent, regardless of age, gender or medical history. “When were social, we live longer,” Dr. Kelli Harding noted. “Loneliness is more of a risk factor to health than other known risk factors, like

    11、high blood pressure and obesity.”The findings are written up in Dr. Hardings new book, The Rabbit Effect, which is about how kindness, rather than laughter, may be the best medicine. The book gets its title from a famous 1978 study of the relationship between cholesterol (胆固醇) and heart health in ra

    12、bbits. Researchers accidentally discovered that those rabbits that received the most affection from their human handlers lived much longer than the others.We live in a world where most of our social interactions happen through our phones. But to get the health benefits of a more active social circle

    13、, you dont have to throw away your device and join a book club. More casual interactions with neighbors, shop owners, and others you meet every day can do_the_trick. Increasingly, those relationships can start online. Thats where Nextdoor comes in. The stated purpose of the company is “to cultivate

    14、a kinder world where everyone has a neighborhood they can depend on”When asked for advice on one thing you can do to live longer and happier, Dr. Harding said it perfectly, “Be kind. Its actually pretty amazing how much each person can make the world a better, kinder, healthier place. It really take

    15、s very little and you never know the impact you have on somebody.”5What do we know about The Rabbit Effect?AIts title comes from a study.BIts a report about heart health.CLaughter could cure diseases.DRabbits could help live longer.6Whats the purpose of Nextdoor?ATo advocate online shopping to save

    16、time.BTo offer the neighborhood sports facilities.CTo settle the arguments among the families.DTo create a harmonious community to rely on.7What does the underlined phrase “do the trick” in Paragraph 4 mean?AImprove health and wellness.BSet up online relationships.CBuild a happy and warm family.DKee

    17、p away from bad habits.8What can be inferred from Dr. Hardings words in the last paragraph?AWe can look for a kind neighborhood.BWe should be kind to animals in the wild.CEvery small act of kindness can make a difference.DAll kinds of social activities can make a better world.C2020武汉市高中毕业生质量检测Yellow

    18、 is usually the color of happy, joyful emotions. But according to a new study, not all people associate the color with good feelings.To find out what factors might play a role, researchers tested a new hypothesis (假设):What if peoples physical surroundings affect their feelings about certain colors?

    19、For example, if someone lived in cold and rainy Finland, would he feel differently about the color yellow from someone who lived near the Sahara Desert?The researchers looked at coloremotion data from an ongoing international survey of 6,625 people in 55 countries. The survey asked participants to r

    20、ate 12 colors on how closely they were associated with feelings including joy, pride, fear, and shame.The researchers paid particular attention to the data for yellow, and analyzed how different factorsincluding hours of sunshine, hours of daylight, and the amount of rainfallwere associated with the

    21、 emotions people reported for the color. The two best predictors of how people felt about yellow were the annual amount of rainfall, and how far they lived from the equator (赤道)Overall, people were more likely to associate yellow with joy when they lived in rainier countries that lay farther from th

    22、e equator, researchers reported in the Journal of Environmental Psychology. In Egypt, the likelihood (可能性) of yellow being associated with joy was just 5.7%, whereas in chilly Finland it was 87.7%. In the United States, with its mild climate and amber waves of grain, peoples yellowjoy association le

    23、vels were between 60% and 70%.The researchers also checked whether associations changed with the seasonwhether, for example, people in a certain country liked yellow more in the winter than they did in the summer. They found that opinions about the color remained fairly constant all year roundeven w

    24、hen the weather changed, the data on yellowjoy associations were as good as gold.9What did the researchers do before the survey?AThey went to Finland.BThey made an assumption.CThey studied certain colors.DThey analyzed some data.10Which of the following affects peoples feelings about yellow?AThe cha

    25、ngeable weather.BThe length of daytime.CThe geographical position.DThe amount of snowfall.11How did the researchers carry out the survey?ABy interviewing participants.BBy studying the data collected.CBy traveling around the world.DBy looking at color combinations.12What can be the best title of the

    26、text?AFinland: A Country Admiring YellowBYellow Associated with Joy ConditionallyCColor: An Important Role in Good FeelingsDColoremotion Data Collected Internationally阅读理解技能保分练(二)A语篇类型:说明文主题语境:人与社会研究发现人们对流行音乐的关注会随着年龄的增长而停滞文章大意本文说明了青少年通过重复听相同的流行音乐来发展他们的音乐品味。当青少年长大后,他们音乐品味会渐渐稳固,很可能会停止追随流行音乐。一项研究通过分析数据

    27、确定了人们不再物色新音乐的年龄并分析了人们停止追求流行音乐的原因。1答案与解析:D考查细节理解。根据第一段第一句“As you move out of your teens and into your 20s and 30s, your musical tastes start to solidify and you likely quit keeping up with popular music.”可知,随着青少年年龄增长,他们的音乐品味开始稳固下来,他们很可能会停止追随流行音乐。故选D。2答案与解析:B考查细节理解。根据第二段“The studys author reached this

    28、 conclusion by analyzing data on US. Spotify users and comparing it to artist popularity data from music intelligence company The Echo Nest”可知,本文介绍的研究方法是分析数据。故选B。3答案与解析:A考查推理判断。根据第四段第二句“In their teens, they listen to a lot of the same music, over and over again.” 以及第三句中的“the more were exposed to som

    29、ething, the more we like it”可推知,青少年们通过重复听相同的音乐来发展他们的音乐品味。故选A。4答案与解析:D考查细节理解。根据第六段中的“just wait for your kids to become teenagers, and youll get exposed to all the popular music of the day once again!”可知,当他们的孩子步入青少年时期,家长们又可以享受属于青少年的音乐了。故选D。B语篇类型:说明文主题语境:人与自我健康生活积极参与社交活动能延年益寿文章大意研究发现,孤独比高血压、肥胖等对人的健康危害大

    30、,而积极的社交活动能延长人的寿命。本文还介绍了成为友善的人能让人活得更久、更快乐。5答案与解析:A考查细节理解。根据第三段第二句“The book gets its title from a famous 1978 study of the relationship between cholesterol(胆固醇) and heart health in rabbits.”可知,兔子效应这本书的书名来自1978年所做的一项兔子中胆固醇和心脏健康的关系的研究,故A项正确。6答案与解析:D考查细节理解。根据第四段尾句“The stated purpose of the company is to

    31、cultivate a kinder world where everyone has a neighborhood they can depend on”可知,Nextdoor 的目的是建立一个更友善的世界,在那里每个人都有一个可以依靠的社区,故D项正确。7答案与解析:A考查词义猜测。根据第四段第二句可知,为了从一个比较积极的社交圈中得到健康好处,你不用扔掉你的设备,加入一个书友会;结合第三句“More casual interactions with neighbors, shop owners, and others you meet every day can do the trick

    32、.”可知,和邻居、商店店主以及你每天遇到的人较随意的互动可以改善健康状况。故A项正确。8答案与解析:C考查推理判断。根据尾段Dr.Harding 所说的话“Be kind. Its actually pretty amazing.you never know the impact you have on somebody.”可知,Dr.Harding告诫人们要善良。他认为每个人都能让世界变得更美好、更友善、更健康,而且只需要付出很少;你永远不知道你对某个人的影响。据此可以推知,每一个小的善举都会有作用,故C项正确。C语篇类型:说明文主题语境:人与社会研究发现客观环境与人对黄色的感觉之间的关系文

    33、章大意研究人员通过研究一项有关颜色和情绪的调查数据发现,人们对黄色的感觉与年降雨量和他们住的地方离赤道的距离有关,而与季节变化的关联性不大。9答案与解析:B考查细节理解。根据第二段中的“To find out what factors might play a role, researchers tested a new hypothesis(假设)”可知,在进行这项调查之前,研究人员提出了一个假设。故选B。10答案与解析:C考查细节理解。根据第四段第二句“The two best predictors of how people felt about yellow were the annu

    34、al amount of rainfall, and how far they lived from the equator(赤道)”可知,人们对黄色的感觉的两个最好预示物是年降雨量和他们住的地方离赤道的距离。由此可知,地理位置影响人们对黄色的感觉。故选C。11答案与解析:B考查细节理解。根据第三段第一句“The researchers looked at coloremotion data from an ongoing international survey of 6,625 people in 55 countries.”可知,研究人员是通过研究收集的数据来进行该项调查的。故选B。12答案与解析:B考查主旨大意。文章主要介绍了一项新的研究发现不是所有人都把黄色与令人愉快的情绪联系在一起。研究人员通过研究相关调查数据,分析了不同的因素是如何与人们对黄色的感觉联系在一起的。由此可知,B项最适合作本文标题。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021届高考英语二轮专题闯关导练 阅读理解技能保分练(二)细节理解题—间接信息类(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361805.html
    相关资源 更多
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 2 Every family will have a small plane练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 2 Every family will have a small plane练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans模块测试 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans模块测试 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 2 We’re going to cheer the players练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 2 We’re going to cheer the players练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section B 2 (3a-Self check) 教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section B 2 (3a-Self check) 教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 1 What are you going to do at the weekend练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 1 What are you going to do at the weekend练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section A 3 (Grammar focus-4c)教案(新版)人教新目标版.docx2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section A 3 (Grammar focus-4c)教案(新版)人教新目标版.docx
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 7 Don’t be late for class(共21张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 7 Don’t be late for class(共21张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Section B 2 (3a-Self-check)教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Section B 2 (3a-Self-check)教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 2 I can run really fast练习1 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 2 I can run really fast练习1 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Period 6 SectionB (3a-Self Check)教学设计(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Period 6 SectionB (3a-Self Check)教学设计(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 1 I can play the piano练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 1 I can play the piano练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found模块测试 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found模块测试 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 3 Language in use课时练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 3 Language in use课时练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 1 What's the matter Section A 3 (Grammar focus–4c) 教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 1 What's the matter Section A 3 (Grammar focus–4c) 教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 2 Are they yours练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 2 Are they yours练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this课时练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this课时练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this练习 (新版)外研版.docx
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共23张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共23张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship拓展阅读(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship拓展阅读(新版)外研版.doc
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共15张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共15张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship Unit 3 Language in use教案(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship Unit 3 Language in use教案(新版)外研版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 8 Time off拓展阅读(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 8 Time off拓展阅读(新版)外研版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday Section B课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday Section B课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1