广东省清远市第三中学2020-2021学年高一上学期期中英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省清远市第三中学2020-2021学年高一上学期期中英语试卷 WORD版含解析 广东省 清远市 第三中学 2020 2021 学年 高一上 学期 期中 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、清远市第三中学2020-2021学年度第一学期期中检测高一年级英语试题第一部分 阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)ABest Places to Visit in the UKUnited Kingdom has long been a popular European tourist place for many because of its beautiful countryside, historic cities, top museums and outstanding theaters. Here are some of the
2、 best places to visit in the UK.CambridgeCambridge is a beautiful English city located on the River Cam just north of London. As the home to one of the world5s top universities, the University of Cambridge, it has all of the cultural and entertainment choices you might expect from a college town.Che
3、sterLocated on the River Dee in Cheshire, England, Chester is more than 2,000 years old, which means there is plenty of history, culture and architecture lasting several centuries. The ancient walls around the city are one of Chester5s biggest tourist attractions.StonehengeOne of the most famous sit
4、es in the world, Stonehenge consists of earthworks surrounding a circular setting of large standing stone in southwest England. It is also home to some of the most important Neolithic and Bronze Age finds and structures in the UK. It was not until 1600 BC that Stonehenge came to be completed.Lake Di
5、stricLocated in northwest England, the Lake District is the second largest National Park in the UK. The main attractions are the lakes, mountains and hills. It is Englands famous destination for hiking and climbing.1. What will you do in Cambridge?A. Do various shopping.B. Meet famous people.C. Visi
6、t the top university.D. Enjoy wonderful music.2. What is special about Chester?A. It is a college town.B. It offers exciting scenery.C. It is a city with a long history.D. It has a great many monuments.3. In which part of England is Stonehenge located?A. in Northwest EnglandB. in southwest EnglishC.
7、 in southeast EnglandD. in Northwest England4. Which destination will you choose if you want to go hiking?A. Cambridge.B. Chester.C. Stonehenge.D. Lake district.5. What is the purpose of the text?A. to compare for forest attractions in the UKB. to encourage people to have a holiday in the UKC. to li
8、st some of the best holiday activities in the UKD. to recommend some tourist attractions in the UK【答案】1. C 2. C 3. C 4. D 5. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了英国的几处旅游景点。【1题详解】细节理解题。根据文章Cambridge部分的“As the home to one of the world5s top universities, the University of Cambridge, it has all of the cultural and
9、entertainment choices you might expect from a college town.( 作为世界顶尖大学之一剑桥大学的所在地,它拥有你所期望的所有文化和娱乐选择)”可知,在剑桥,你可以参观世界顶尖大学。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文章Chester部分的“Located on the River Dee in Cheshire, England, Chester is more than 2,000 years old, which means there is plenty of history, culture and architecture l
10、asting several centuries.(Chester位于英格兰柴郡的River Dee上,有2000多年的历史,这意味着这里有长达几个世纪的历史、文化和建筑。)”可知,Chester的特殊之处在于它历史悠久。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Stonehenge部分的“One of the most famous sites in the world, Stonehenge consists of earthworks surrounding a circular setting of large standing stone in southwest England.( 巨石
11、阵是世界上最著名的遗址之一,巨石阵在英格兰西南部,由一个圆形的大型石碑组成的土方工程组成)”可知,巨石阵位于英国东南。故选C。【4题详解】细节理解题。根据Lake Distric部分中的“The main attractions are the lakes, mountains and hills. It is England5s famous destination for hiking and climbing.( 主要的景点是湖泊、山脉和丘陵。它是英国的著名的徒步旅行和攀岩的目的地)”可知, Lake district是英国著名的远足和登山目的地。故如果你想远足和登山,可以去Lake d
12、istrict,故选D。【5题详解】推理判断题。根据标题Best Places to Visit in the UK和第一段内容“United Kingdom has long been a popular European tourist place for many because of its beautiful countryside, historic cities, top museums and outstanding theaters. Here are some of the best places to visit in the UK.( 长期以来,英国因其美丽的乡村、历史
13、城市、顶级博物馆和杰出的剧院,一直是许多人很受欢迎的欧洲旅游场所。下面是一些最好的地方)”可知,文章介绍了英国几处旅游景点,因此文章的目的是推荐英国的一些旅游景点。故选D。BI was just in France to visit my grandmother who is very dear to me. Shes now 96 years old, so every time I visit her, the two of us are very aware that it might be the last time we see each other.Last time, I vis
14、it her, I did some short video interviews about her life. I asked her greatest memories and life learning so far, her favourite books, foods and stories. I learned a lot of amazing new things about her I had never known before.These were very close conversations, and a very special time for both of
15、us.This year, I did not really have questions, only a great desire to make her know how much I loved her. I cooked for her and read her storie.Before leaving, I was looking for a way to leave something meaningful behind besides the memory of our time together. Therefore, I wrote her five different l
16、ove and appreciation note to let her know how much she means to me, and hid them in different places where I knew she would finally find them. One under her pillow. Another one hanging from the lamp cover by which she reads in the evening, Another one by her toothbrush. One in her mailbox which she
17、eagerly checks everyday. And the last one her cars steering wheel.I left really joyously knowing that these cards would surely cheer her up after I Left. She called me as I was departing for Paris to catch my plane back to the US and said, “I found your cards! By the time I discovered the third, I w
18、as laughing out loud! They did me so much good .Thank you so much, my sweetheart!” I smiled to myself, knowing she still had two more to go! It was Sunday, so my guess was that she had not checked her mailbox and had not yet driven her car!6. Why did the author cherish the chance to see his grandma?
19、A. they live far away from each other.B. He missed his grandma very muchC. his grandmother suffered from illnessD. he likes travelling to France7. What did the author find after doing short videos interviews?A. his grandma also had likes and dislikesB. Things he didnt know about his grandmaC. his gr
20、andma had many hobbies.D. His grandmas amazing memories8. What did the author do to leave his grandma something special this year?A. he gave his grandma a large quality of short videosB. He urged his grandma to check her mailboxC. He cooked for her and read her storiesD. He wrote some love and grati
21、tude notes9. And underline phrases “departing for” be replaced by?A. leaving forB. desiring forC. calling forD. packing for10. Where were the remaining two cards most probably replaced?A. on the bookshelfB. in the mailbox and carC. at the dinner tableD. in the reading room【答案】6. C 7. B 8. D 9. A 10.
22、 B【解析】【分析】本文是记叙文。本文主要讲述作者在看望高龄的祖母的时候通过5封感谢信表达了对祖母的爱和感恩。【6题详解】推理判断题。根据第一段“Shes now 96 years old, so every time I visit her, the two of us are very aware that it might be the last time we see each other.(她现在已经96岁了,所以每次我去看她,我们俩都非常清楚这可能是我们最后一次见面)”可知,作者非常珍惜与奶奶见面的机会的原因可能是:由于奶奶高龄,可能身体也生病了。故选C项。【7题详解】细节理解题。
23、根据第二段“I learned a lot of amazing new things about her I had never known before.(我从她身上学到了许多我以前从来不知道的令人惊奇的新事物)”可知,作者在做完短片采访后,发现了关于奶奶他以前不知道的事情。故选B项。【8题详解】细节理解题。根据第五段“Before leaving, I was looking for a way to leave something meaningful behind besides the memory of our time together. Therefore, I wrote
24、her five different love and appreciation note to let her know how much she means to me, and hid them in different places where I knew she would finally find them.(在离开之前,我一直在寻找一种方法,除了我们在一起时的记忆之外,还能留下一些有意义的东西。因此,我给她写了五封不同的爱和感谢信,让她知道她对我有多重要,并把它们藏在不同的地方,我知道她最终会找到它们)”可知,作者写了五封感谢信留给奶奶。故选D项。【9题详解】词句猜测题。根据划
25、线词后面“Paris to catch my plane back to the US and said(去巴黎赶飞机回美国的时候)”可推知,作者看望完奶奶后,动身去巴黎,去赶飞往美国的飞机。depart for与leave for意思相同,意为“动身去”。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“It was Sunday, so my guess was that she had not checked her mailbox and had not yet driven her car!(那天是星期天,所以我猜她没有检查邮箱,也没有开车!)”可推知,剩下的两个卡片应该在邮箱和车上
26、。故选B项。CWinter-swimming has become popular in Beijing. Three years ago, few people would go swimming in the icy waters. But now there is a Winter-swimming Enthusiasts Club and it has more than 2,000 members. The oldest is 84 years old and the youngest is only 7. The members are from all walks of life
27、. They may be workers, peasants, soldiers, teachers, studentsThough it is now the coldest part of the season and the water temperature in the citys lakes is around 0, many winter-swimmers still swim in the icy waters, even when it is snowing. They enjoy themselves in the lake, while the people by th
28、e side of the lake are wearing heavy clothes.Why are so many people interested in winter-swimming? Because winter-swimming can be good for ones health.Bei Sha is a good example. He is 69, and he once suffered from heart trouble for 26 years. After ten years of winter-swimming he is now in good healt
29、h. Scientists are now studying the effects of winter-swimming on health.11. Among the winter-swimmers the oldest man is _ years older than the youngest one.A. 91B. 84C. 77D. 712. Guess what “The members are from all walks of life” means?A. The members do different jobs at different places.B. They co
30、me from all parts of Beijing.C. They are persons of different ages.D. They are men and women, old and young.13. Winter-swimming has become popular in Beijing because _.A. more and more people like to swim in BeijingB. it is more interesting than swimming in summerC. winter-swimmers are brave menD. w
31、inter-swimming does a lot of good to ones health14. Whats the major function of the last paragraph?A. To provide background information.B. To attract the readers attention.C. To summarize the whole passage.D. To give an example of the benefits of winter-swimming.15. Whats the best title for this pas
32、sage?A. People in Beijing Like Swimming in WinterB. Winter-swimmingA Craze in BeijingC. People Benefit from Winter-swimmingD. Winter-swimmers Are Brave Men【答案】11. C 12. A 13. B 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了北京流行冬泳,有一个冬泳爱好者俱乐部有2000多名成员,成员的年纪和职业各不相同,大家都喜欢冬泳,且冬泳对人体健康有好处。【11题详解】细节理解题。根据第一段中“The olde
33、st is 84 years old and the youngest is only 7.(最大的84岁,最小的只有7岁)”可知,在这些冬泳运动员中,最年长的男子比最年轻的男子年长84-7=77岁。故选C。【12题详解】词句猜测题。根据划线词后文“They may be workers, peasants, soldiers, teachers, students”可知,这些成员可能是工人、农民、士兵、教师、学生即成员们在不同的地方做不同的工作。划线句意思是“成员们在不同的地方做不同的工作”。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Though it is now the coldes
34、t part of the season and the water temperature in the citys lakes is around 0, many winter-swimmers still swim in the icy waters, even when it is snowing. They enjoy themselves in the lake, while the people by the side of the lake are wearing heavy clothes.(虽然现在是这个季节最冷的时候,城市的湖泊水温在0左右,许多冬泳者仍然在冰冷的水里游泳
35、,即使下雪。他们在湖里玩得很开心,而湖边的人都穿着厚厚的衣服)”可知,冬泳在北京很受欢迎,因为它比夏天游泳更有趣。故选B。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“Bei Sha is a good example. He is 69, and he once suffered from heart trouble for 26 years. After ten years of winter-swimming he is now in good health. Scientists are now studying the effects of winter-swimming on healt
36、h.( Bei Sha就是一个很好的例子。他今年69岁,曾患心脏病26年。经过十年的冬泳,他现在身体很好。科学家们正在研究冬泳对健康的影响)”可推知,最后一段的主要功能是举例说明冬泳的好处。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据第一段中“Winter-swimming has become popular in Beijing.(冬泳在北京已经很流行了)”结合文章主要说明了北京流行冬泳,有一个冬泳爱好者俱乐部有2000多名成员,成员的年纪和职业各不相同,大家都喜欢冬泳,且冬泳对人体健康有好处。可知,B选项“冬泳在北京风靡一时”最符合文章标题。故选B。第二节 (共15小题,每小题2分,满分30分
37、)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Have a Successful Teenage LifeEveryone dreams of success in their life, dont they? Even as a teenager, you can achieve success in your life; it really isnt that hard. _16_ Do well in school.No matter how boring it is now, education will help you be a
38、productive member in society. Try your best for excellence in school; listen to the teachers, do your homework, study, and get good grades. Doing so will help you get into a better university, which will enable you to have a bright future. _17_ Do good in your community(社区).Volunteering can not only
39、 improve your communitys status, but it could make you happier. Studies show that people who volunteer are less likely to develop depression (抑郁)than people who dont. _18_ For example, if you love animals, volunteer at an animal shelter. If you love helping the environment, plant trees or pick up li
40、tter. When you help others, it will make you feel better about yourself. _19_Remember, theyre there to help you be the best that you can be. Respect them and value their opinions, even if they annoy you sometimes. _20_ You dont get to choose your teachers or your family, but you still have to put up
41、 with them. Learn how to deal with people now, because when youre an adult, you dont get to choose your boss or your co-workers, so learn how to respect them now.These points can help you enjoy success in your teenage life.A. Live life to the fullest.B. School sets you up on the right track!C. Be ni
42、ce to your parents and teachers.D. Find chances to do volunteer work that interests you.E. It will help you pass time and develop your personality.F. Here are some important points that you may find helpful.G. Keep it in mind that they do the things they do because they care about you.【答案】16. F 17.
43、B 18. D 19. C 20. G【解析】【分析】本文是一篇说明文。讲述如何有一个成功的青少年生活的方法。【16题详解】根据空格前面:甚至作为一个青少年你也能获得成功,它真的不是那么难。可知下面要介绍方法。F项Here are some important points that you may find helpful.(这里有一些重要的建议,你可能会发现它们是有帮助的。)符合语境,故选F。【17题详解】根据空格前文:在学校里尽你最大的努力,听老师的话,做作业,得高分数。这样你会进入到一所更好的大学,你将有一个美好的未来。故B项“学校让你在正确的轨道上!”是对上文的总结,故选B。【18题
44、详解】根据上句:研究表明不做志愿者的人比那些做的人更容易患抑郁症。空格下句在举例说明:如果你喜欢动物,就在动物收容所做志愿者。可知空格处的意思是:寻找机会做你感兴趣的志愿者工作。故选D。【19题详解】根据下句:尊重他们,珍惜他们的建议,即使有时候他们使你很烦。故上句意思是:要对你的老师和父母好。故选C。【20题详解】根据上句:尊重他们,珍惜他们的建议,即使有时候他们使你很烦。可知他们所做的一切是为你好,因为他们在意你。故选G。【点睛】根据上下文的联系,抓关键词是做七选五的命脉。【小题3】D根据上句:研究表明不做志愿者的人比那些做的人更容易患抑郁症。空格下句在举例说明:如果你喜欢动物,就在动物收
45、容所做志愿者。可知空格处的意思是:寻找机会做你感兴趣的志愿者工作。故选D。此处的关键词是volunteer。第二部分 英语知识运用(共两节,满分50分)第一节 完形填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)At the age of 60, my father was hit by a car when he walked to a nearby supermarket to buy vegetables. After _21_ for two months in hospital, he finally woke up. His waking up _22_ all our family
46、. _23_, he didnt know any of us. Doctors said his brain was hurt so _24_ that he had lost all his memory. And his mental age(心理年龄) was only five. We were sorry to hear about the bad news.Since I was his only child, it was my _25_ to look after him. He forgot_26_ everything, but he did remember he li
47、ked sweets. I used the sweets as a way of _27_ bad behaviors. I would gave him one sweet _28_ he didnt sit on the ground, a second for stopping painting on the wall, and another for not trying to put clothes on the dog.Dad became the _29_ child in town. He climbed up the tree to catch a bird and cou
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-364511.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
二次函数双参数问题 课件-2023届高三数学一轮复习.pptx
