2021届通用版高考英语一轮语法复习专练学案:考点二十一说理议论类练习 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届通用版高考英语一轮语法复习专练学案:考点二十一说理议论类练习 WORD版含解析 2021 通用版 高考 英语 一轮 语法 复习 专练学案 考点 十一 说理 议论 练习 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、考点二十一说理议论类A限时7分钟I recently came in contact with celebrity magazines. My family isnt one to give money for pictures of skinny, drunk celebrities with paragraphs about their relationships and shopping cart times. Thus, I was excited to finally get a chance to read about other peoples attractive yet tr
2、oubled lives.Right away I noticed how each magazine seemed to be a copy of the other. They had headlines and pictures that were almost the same. Still, the pictures of perfectly constructed faces with cute designer outfits going on with their daily lives made me read on.Wait, celebrities taking thei
3、r dogs for a walk? Spending an afternoon at a park? All of these things seemed so ordinarythings my own family and I do together often. I suddenly realized how unextraordinary the people in these magazines were. They are simply normal people who happen to have a cool job and much money. For some rea
4、son, pictures of them doing things like buying milk at the store appeal to millions of readers. Then, when these regular people mess up, their mistakes are painted onto hundreds of newspapers and Internet sites.What if every time we made a mistake, it was made public? Have you ever failed a test? Im
5、agine seeing pictures of you on the front of a newspaper with headlines like, “Regular Schooling Isnt Enough”. Youd be embarrassed. Now, Im not necessarily taking the celebritys side. Im more realizing the fact that these people we are crazy about are just ordinary human beings with many photographs
6、 following them around. Role models? Id think not. Personally, Id rather look up to people in any community who have accomplished a lot instead of an ordinary person walking his dog in Berverly Hills.篇章导读:本文是一篇议论文。文章讲述了作者通过阅读时尚杂志,发现名人只不过是受大家关注的普通人而已,而作者更喜欢的是做了大事的普通人,进而呼吁我们应该正确看待名人。1What do we know a
7、bout the authors family?AThey admire celebrities very much.BThey often buy celebrity magazines.CThey are not interested in celebrities.DThey are curious about the life of celebrities.答案:C推理判断题。根据第一段第二句可推知,作者家人对名人的八卦新闻不感兴趣,故选C。2What does the author think of celebrities?AThey live a happy life.BThey s
8、eldom do usual things.CThey deserve peoples admiration.DThey are just ordinary people like us.答案:D细节理解题。根据第三段第四、五句可知,作者突然明白,名人都是些普通人,只不过他们从事着看似光鲜、收入丰厚的工作,故选D。3Who is most likely to be the authors role model?ACelebrities who live an ordinary life.BCommon people who do great things.CExtraordinary peop
9、le who accomplish a lot.DPeople who make great contributions to communities.答案:B推理判断题。根据最后一段最后一句可知,作者更喜欢以那些虽生活在社区里,但能做出不平凡事情的普通人为榜样,而不是那些虽生活在Berverly Hills而事实上很平庸的人,结合选项可知选B。4What is the authors purpose in writing the text?ATo describe the actual life of celebrities.BTo ask us to be realistic about
10、others mistakes.CTo show peoples different attitudes towards celebrities.DTo advise us to have a right attitude towards celebrities.答案:D推理判断题。根据本文可知,在作者看来名人只不过是受大家关注的普通人,我们需要以正确的态度去看待他们,故选D。B限时8分钟Its not easy feeling like youre always under the spotlight being judged for each little mistake you make
11、. Your mind is in an endless circle playing what you said and did over and over again. You wish you had a time capsule (时间囊) to go back and make things change if you find mistakes. You fear what others will think about you and that they will reject and dislike you. You seek to be socially perfect.Ac
12、ademically, you work long endless hours just to make those excellent marks. Although most would say “its good to have high standards”, they have no idea about the internal hell you put yourself through to achieve perfection. If you dont achieve the desired goal you feel as though you have failed, bu
13、t youre far from failing, you just dont see it that way. So instead you are telling yourself that youre stupid and not smart. The pressure you place on yourself weighs you down and you wear the “not good enough” label each and every day.You not only have high standards for yourself but you also have
14、 them for others. If people dont perform up to your expectations, then you think them incompetent. This causes a lot of frustration because you cant trust anyone to get things right. So instead or being a team player you fly solo (单飞) and try to do two or three jobs at once. Your unrealistic expecta
15、tions cause you to criticize and judge others and that leads to problems in other areas of your life.The attempt to be perfect is called perfectionism and its damaging our emotional and mental health. We strive for perfection with our body, in our performance, and in our relationships. In a society
16、that overstates mistakes, is it any wonder that so many young people attempt the impossible task of being perfect?We all have flaws, fears and make mistakes, and thats perfectly OK. Its our imperfections that make life interesting and they help us grow into a stronger and more adaptable person. We d
17、ont have to be a stronger and more adaptable person. We dont have to strive to achieve the impossible goal. We are designed to be perfectly imperfect.篇章导读:本文是一篇议论文。过度追求完美不仅影响身心健康,还会对别人苛求进而产生很多问题。我们注定不完美,我们要接受自己的不完美。5Where is this text most likely from?AA diary. BA novel.CA magazine. DA guidebook.答案:
18、C推理判断题。通读全文可知,本文是一篇议论文,主要观点是:过度追求完美影响身心健康和人际关系进而导致其他问题,因此我们不必追求完美。据此可推知,本文最可能摘自杂志,故C项正确。6Which of the following is a perfectionist most likely to agree?ABe generous with praise.BNobody is perfect.CThere is no best, only better.DA contented mind is an everlasting feast.答案:C推理判断题。根据第四段第一句中的“The attemp
19、t to be perfect is called perfectionism”可推知,“没有最好,只有更好”是典型的完美主义者的观点,故C项正确。A项“不要吝惜赞美”、D项“知足常乐”均不属于完美主义,故排除。7What can we infer from Paragraph 4?AThe society is partly to blame for perfectionism.BMore and more people are tolerating mistakes.CMany young people find it impossible to be perfect.DIts unusu
20、al for a society to seek perfectionism nowadays.答案:A推理判断题。根据第四段尾句“In a society that overstates mistakes, is it any wonder that so many young people attempt the impossible task of being perfect?”可知,在这个过分夸大错误的社会里,有那么多的年轻人尝试变得完美这一不可能完成的任务是不足为奇的。据此可推知,社会应当对完美主义承担一定的责任,故A项正确。8What does the author think o
21、f imperfection?AIts unbearable.BIts part of our life.CIt deserves to be overcome.DIt does harm to our mental health.答案:B推理判断题。根据末段内容尤其是最后一句“We are designed to be perfectly imperfect.”可推知,作者认为不完美是我们人生的一部分,故B项正确。C限时8分钟Growing PainsThe term “adulting” started as a sort of jokewhenever a millennial (千禧一
22、代) would do something ageappropriate, this was an act of “adulting”. Now, though, millennials obviously require training in being an adult.Rachel Flehinger has cofounded an Adulting School, which includes online courses on simple sewing, conflict resolution and cooking. The cause for such classes is
23、 that many millennials havent left childhood homesin America 34 percent of adults aged 18 to 34 still lived with their parents as of 2015, up from 26 percent a decade before.Theres a good deal of truth to this. If youre living at home, with Mom and Dad doing their best to spoil (溺爱) you, youre less
24、likely to know how to do laundry, cook or balance a checkbook. Dependency_breeds_enervation.But living at home doesnt necessarily lead to dependency. As of 1940, more than 30 percent of 25 to 29yearolds lived at home with parents or grandparents. They were adulting, even while living at home. Parent
25、s expected their kids to do chores, to prepare for life. Instead of blaming living at home, then, we have to blame our style of parenting. The truth is that weve simply become lazier as parents.So whats the real problem?Were more likely to let our kids crash on our couches (长沙发) than tell them to ge
26、t a job and pay rent. We dont push our kids to build families of their own, as life expectancy has increased, so has adolescence. Americans arent expected to start building a life, particularly middle and upperclass Americans, until theyre nearing their 30s. Then the question is how we can encourage
27、 young people to “adult” in noncircumstancedriven fashion.篇章导读:本文是一篇说明文。千禧一代的孩子接受着父母的宠爱,他们很多人不能独立生活需要接受生活技能培训。事实上,是父母的养育方式导致孩子不能独立。9What does the last sentence “Dependency breeds enervation” in the third paragraph mean?AParents would like to do housework by themselves.BPresent kids are too lazy to d
28、o housework.CDependency makes kids unable to do things.DKids depend on their parents.答案:C句意理解题。根据第三段第二句可知,如果你住在家里,爸爸妈妈竭尽全力溺爱你,你就不太可能知道如何洗衣服、做饭或平衡收支。画线句为进一步的总结,据此可推知,画线句意在表达,过度依赖父母会使孩子丧失做事情的能力,故C项正确。10Which of the following statements is TRUE?AMillennials would like to be trained in being an adult.BP
29、arents are too lazy to do chores.CMillennials dont adult because they still live in their childhood homes.DIn the 1940s kids were adulting even when they were living at home.答案:D细节理解题。根据第四段第二、三句可知,自20世纪40年代起,有超过30%的25至29岁的人与父母或祖父母一起住在家里;但即使和家人同住,他们也很成熟。故D项正确。11Which of the following statements is th
30、e main idea of the passage?A“Adulting” is hard, but only because parents are too lazy to teach their kids.BMillennials should leave home early to adult.CAmericans arent expected to start building a life until theyre nearing their 30s.DAdulting schools with online courses are popular.答案:A主旨大意题。根据第四段末
31、句“The truth is that weve simply become lazier as parents.”并结合全文其他内容可知,本文主要论述了由于父母的过分宠爱和懒得教孩子们生活技能,现在许多千禧一代的孩子不能独立,不知道如何洗衣、做饭、管理生活收支等。故A项正确。12According to the passage, what will be written about next?AThe government should put off the age of adulthood.BParents should leave kids in charge of society.C
32、Parents should put responsibility on young people.DPushing kids to adult is painful for parents.答案:C推理判断题。根据本文最后一句可知,接下来的问题是,我们如何鼓励年轻人以非环境驱动的方式“成年”。据此可推知,下文将介绍家长如何鼓励孩子们承担生活的责任,故C项正确。D限时8分钟When asked to identify the qualities that lead to success in life, experts often list the ability to overcome ob
33、stacles. Getting over the difficulties, through determination and persistence, is the characteristic of the greatest leaders, the most successful parents and the most prized employees. Those who make no excuses, who do whatever it takes to get something done, are the ones who have the capacity to ac
34、hieve greatness.In education, we focus a lot on meeting our students needs. Its our job to teach them. But to truly help them be successful, we ourselves have to have the “no excuses” attitude. The problem is that by allowing ourselves no excuses, and doing whatever it takes to make students success
35、ful, we often find ourselves accepting excuses from them. Students dont complete an assignment, and we give them a second chance. A test is failed and we provide a chance to retake it, or do test corrections for extra credit. But theres always a reason for a childs behavior. Its important to underst
36、and the reason, but its equally important to remember that a reason is not an excuse. Theres a girl in my class with terrible handwriting. “Maybe if I had a mother who had taught me that, I would have better handwriting!” she says. She has been in and out of foster care (寄养照管) for years. She has an
37、explanation for her bad handwriting, but when does it become an excuse that reduces her ability to communicate for the rest of her life?We must understand the kids and work to find ways for them to succeed. Simultaneously (同时), we must draw lines, set limits, show them the difference between right a
38、nd wrong. The real work is figuring out when we stop letting reasons be excuses, and start to teach kids about taking responsibility for themselves. Maybe there is failure on the path to success. Sometimes a child has to fail in order to discover the line that he cannot cross.篇章导读:本文是一篇议论文,主要介绍教师在教育
39、学生的过程中要培养他们“不找借口”的态度,使他们对自己的言行负责。13The example of the girl in Paragraph 4 shows that _.Achildren cant tell a reason from an excuseBchildren need to improve their ability to communicateCchildrens behavior is greatly affected by their parentsDchildren have reasonable explanations for their behavior答案:
40、A推理判断题。结合第三段尾句中的“but its equally important to remember that a reason is not an excuse”可知,原因不等于借口,女孩的例子正是说明了孩子们往往无法辨别借口和原因,故选A。14What is a teachers real work in the authors opinion?ATo show kids the difference between right and wrong.BTo help kids become responsible for themselves.CTo set specific li
41、mits to the behavior of kids.DTo meet the needs of different kids.答案:B细节理解题。从倒数第二段最后一句可知,一个教师真正的工作是弄清楚什么时候不再让理由变成借口,并开始教孩子们要对他们自己的言行负责,故选B。15What does the author try to express in the last paragraph?AChildren should try to avoid failure.BFailure may benefit children in the long run.CChildren should
42、be careful on their way to success.DFailure is easy to conquer if children are confident.答案:B推理判断题。根据文章最后一段第二句“Sometimes a child has to fail in order to discover the line that he cannot cross.”可以推断,从长远来看,让孩子经历失败并不一定是坏事,孩子们能从中受益,故选B。16The passage is probably written by _.Aa working parentBa college s
43、tudentCan experienced teacherDa newspaper reporter答案:C推理判断题。根据第二段第一、二句“In education, we focus a lot on meeting our students needs. Its our job to teach them.”以及第四段首句“Theres a girl in my class with terrible handwriting.”可推知,这篇文章很可能是由一个有经验的教师写的。A限时15分钟(2020全国卷)During the rosy years of elementary schoo
44、l (小学), I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and mean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being friendly but by smoking cigarettes, breaking rules and playing jokes on ot
45、hers, among whom I soon found myself.Popularity is a wellexplored subject in social psychology. Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories:the likable and the status seekers. The likables playswellwithothers qualities strengthen schoolyard friendships,
46、jumpstart interpersonal skills and, when tapped early, are employed ever after in life and work. Then theres the kind of popularity that appears in adolescence:status born of power and even dishonorable behavior.Enviable as the cool kids may have seemed, Dr Prinsteins studies show unpleasant consequ
47、ences. Those who were highest in status in high school, as well as those least liked in elementary school, are “most likely to engage (从事) in dangerous and risky behavior.”In one study, Dr Prinstein examined the two types of popularity in 235 adolescents, scoring the least liked, the most liked and
48、the highest in status based on student surveys (调查研究). “We found that the least wellliked teens had become more aggressive over time toward their classmates. But so had those who were high in status. It clearly showed that while likability can lead to healthy adjustment, high status has just the opp
49、osite effect on us.”Dr Prinstein has also found that the qualities that made the neighbors want you on a play datesharing, kindness, opennesscarry over to later years and make you better able to relate and connect with others.In analyzing his and other research, Dr Prinstein came to another conclusi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-364957.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022二年级语文上册 第四单元 11 葡萄沟名师配套课件 新人教版.pptx
