山东省新泰市第二中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 新泰市 第二 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省新泰市第二中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节, 满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Whats the mans suggestion?A. Canceling the reservation.B. Continuing waiting here.C. Going to another restaurant.2. Wha
2、t will Peter do first?A. Go home. B. Do his homework. C. Buy some candy.3 What does the woman ask Mike to do?A. Brush his teeth. B. Save water. C. Drink some water.4. Why does the man seem in low spirits?A. He has been sick this week.B. He missed his favorite movies.C. He got little sleep these days
3、.5. What is the woman worried about?A. The mans health.B. The mans cooking skill.C. The mans safety in Mexico.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What is the mans proble
4、m?A. He has a backache.B. He took too many pills.C. He lost contact with his doctor.7. Why does Doctor Green break the rule for the man?A. He is very polite.B. He is seriously ill.C. He cant afford a full checkup.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. Who is the woman?A. The mans classmate. B. Annies sister. C. An
5、nies roommate.9. What does the man want to tell Annie?A. His new address. B. Hotel information. C. His visit.10. How can Annie get in touch with the man?A. Go to Room 668, the Terminal Hotel.B. Dial the phone number 4934975.C. Send him an urgent message.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. What does the woman
6、invite the man to do today?A. Attend a party. B. Study together. C. See a film.12. When will the speakers meet?A. At 4:15. B. At 4:30. C. At 4:45.13. Where will the speakers meet?A. At the bookstore. B. At the school gate. C. At an ice-cream shop.听下面一段对话,回答第14至第17三个小题。14. What does the man do?A. A p
7、oliceman. B. A firefighter. C. A journalist.15. How many kids died from the fire?A. 2. B. 5. C. 28.16. Where did the boy throw the cigarette end?A. On the carpet. B. On the sofa. C. On the table.17. Why was the boy able to touch the cigarette end?A. His father asked him to throw it.B. His father was
8、 drunk and sleeping.C. His father left him alone at home.听下面一段独白,回答第18至第20四个小题。18. How can frozen food be kept cold at ordinary temperatures?A. By using bags. B. By using water. C. By using paper.19. What is advised to do when camping?A. Keep milk in a cooler box.B. Never cook meat or eggs.C. Use sp
9、ecial dry foods.20. What is the passage mainly about?A. How to pick up fresh food.B. How to eat healthily in different weather.C. How to keep food from going bad in summer.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIndependence is something that can be difficult
10、to achieve. But dont worry because here we have four books that can help you. If you dont buy less than three of them, youll be given a 20% discount!The Total Money Makeover by Dave RamseyTaking care of your finance is hard. Dave Ramsey, a famous businessman, is here to take you on the whole process
11、 of planning your finance, and show the myths of cash advances and debt consolidation (债务重整), to make sure your finance is healthy.Price: $14.49Graces Guide by Grace HelbigGrace Helbig shared her tips to becoming a grown-up. The book is full of personal stories of Helbig, her struggles and the lesso
12、ns she learnt from failing many times. This book is your on-the-go fun read with pictures and drawings of Helbig, and worksheets (作记录) to practice.Price: $7.95The Oh She Glows Cookbook by Angela LiddonHaving suffered from eating disorder and living on diet, Angela Liddon promised to eat healthily fo
13、rever. She threw out her fat-free butter spray (黄油喷雾) and low-calorie frozen dinners after learning how to properly cook. This book contains more than 100 recipes (食谱) covering breakfast, salads, soups, power snacks and the main dishes for a healthy meal at any time of the day. We all know that heal
14、thy eating is all part of being independent.Price: $22.22Tiny Beautiful Things by Cheryl StrayedLife can be hard, especially when it comes to relationships with others. In the book, Strayed gives advice on love and life. She writes about different subjects: a son rejected by his parents, a mother wh
15、o has lost her child. And the message hidden throughout all her advice is always that, if you want a good life, you have to create it.Price: $8.761. How much will you save at least if you buy three of the listed books?A. $5.68.B. $6.24.C. $8.95.D. $9.10.2. What is special for the book Graces Guide?A
16、. It is about how to grow up healthily.B. It is mainly about how to work better.C. It is based on its authors life experience.D. It teaches readers to learn from others life stories.3. Which book should you choose for someone who is bad at getting along with others?A. Graces Guide.B. Tiny Beautiful
17、Things.C. The Total Money Makeover.D. The Oh she Glows Cookbook.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了四本书,可以在如何独立方面帮助你。【1题详解】细节理解题。根据第一段的If you dont buy less than three of them, youll be given a 20% discount!如果你买至少3本书以上,就会得到20%的折扣,如果你买了三本书,至少能省(14.49+7.95+8.76)*0.2=6.24,至少能省$6.24。故选B。【2题详解】细节理解题。根
18、据Graces Guide by Grace Helbig部分的The book is full of personal stories of Helbig这本书充满了Helbig的个人故事,由此可知,格雷斯指南这本书的特别之处是基于作者的生活经历。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Tiny Beautiful Things by Cheryl Strayed部分的Life can be hard, especially when it comes to relationships with others. 生活可能会很艰难,尤其是当涉及到与他人的关系时。由此可知,对于不善于与人相处的人,你
19、应该选择Tiny Beautiful Things这本书,故选B。【点睛】同义转写,是高中英语阅读理解的文章和选项的表达手段。如第2小题应抓住题干中的“authors life experience”和原文中的“personal stories”是异曲同工的效果,故能够迅速确定答案的位置。BOne-year-old Tallulah turned purple and stopped moving after the sweet became stuck in her throat. Her mum Leigh-Anne said the drama began during a visit
20、to her grandmas house when her grandparents gave her older kids some sweets.“Then at about 4:45 pm, Tallulah started to chokewe all went into a panic.”“It seemed like it went on for ages. Not one of us knew what to do.”“I rang an ambulance while my grandma and granddad tried to get the sweet to come
21、 up.”“Tallulah was panicking at first but then she started to go purpleshe almost had no oxygen left in her.”With her daughter limp (无力的) and time running out, LeighAnne knew she couldnt afford to wait for the ambulance to arrive.“The only thing I could think was to go out into the street.” She said
22、.“I rushed out and screamed for someone to help while my grandma rushed out crying with Tallulah.”At exactly the moment, Caitlin, who is studying public services at Redcar College, was passing by Queen Street. She said, “I was waiting to go to work when I heard someone screaming for help, so I ran s
23、traight over.”The 17-year-old girl added, “Something just clicked and I went into auto mode. The little girl was completely limp, so I checked her airways and tilted (使倾斜) her over and started hitting her back. I turned her round and tapped on her chest, then after what felt like forever she coughed
24、 up the sweet and spat it out.As soon as she started crying I felt a huge relief. I was just so pleased I was able to help.”Caitlin was taught her lifesaving skills when she joined the Army Cadets four years ago.4. When did Tallulah get choked?A. While eating sweets.B. While enjoying a drama.C. Whil
25、e having a meal.D. While taking some medicine.5. Why did the family go out into the street?A. To buy some needed tools.B. To search for timely help.C. To get a breath of fresh air.D. To wait for the ambulance to arrive.6. Which of the following can best describe Caitlin?A. Brave and selfless.B. Kind
26、 and energetic.C. Determined and generous.D. Quick-thinking and helpful.7. What may be the best title for the text?A. First aid skill sounds important.B. Screaming for help makes sense.C. Eating sweets endangers baby girl.D. Heroic teenager saves baby girls life.【答案】4. A 5. B 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙
27、文。文章讲述的是一岁的Tallulah在吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的Caitlin听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。【4题详解】细节理解题。根据第一段One-year-old Tallulah turned purple and stopped moving after the sweet became stuck in her throat.(一岁大的塔卢拉在糖果卡在喉咙里后,脸色发紫,一动不动。)可知,Tallulah在吃糖果的时候被卡住了。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文中“The only thing I could think
28、 was to go out into the street.” She said.“我唯一能想到的就是走到街上去。”她说。”和“I rushed out and screamed for someone to help while my grandma rushed out crying with Tallulah.”“我冲了出去,尖叫着找人帮忙,而我奶奶和塔卢拉也冲了出来。”由此推知,这家人跑到街上去为了“寻求帮助”。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第四段中She said, “I was waiting to go to work when I heard someone scr
29、eaming for help, so I ran straight over.”她说:“我正等着去上班,突然听到有人喊救命,所以我就直接跑过去了。”可知,Caitlin反应快和乐于助人。故选D。【7题详解】主旨大意题。文章讲述的是一岁的Tallulah在吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的Caitlin听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。故D项是最佳标题。【点睛】弄清文章的大意,关键是找到主题句。主题句的位置:主题句通常在文首、文末或首尾呼应,有时也在文中,或没有主题句,需根据文章所述内容进行归纳。各段的主题句也常在该段的首句或尾句。议论文和说明文一
30、般有主题句,但记叙文通常没有主题句,需要归纳。本题第4小题,文章讲述的是一岁的Tallulah在吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的Caitlin听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。故选D。CIts important for children to take part in social activities during their summer holidays. “Kids should have a break during the summer. Theyve worked hard during the school year and t
31、his is their time to relax, but they should continue communicating with their friends and meeting new people,” said Dr. Jin Han. Hes a professor at Baylor College of Medicine in Houston.Spending time with friends and meeting new people by doing fun and educational activities such as music, arts and
32、sports programs in summer help with their development. “If children spend a lot of time alone on their electronic equipment, then they will fail to communicate with others,” Han said. “In todays world, its very easy for kids to stay indoors all day and keep in touch with others, but that is not a go
33、od way to connect with others. Face-to-face communication is necessary and important. Parents should restrict the time their children spend on electronic equipment. For example, the time they spend on their phones cannot be more than one hour a day.”Its also important for children to spend quality t
34、ime with their parents and sisters or brothers. “Its not the length of time, but the quality of time that families spend together that is really valuable,” Han said. “This type of communication is not something that you can get from anywhere else. It doesnt matter how old the child is, because famil
35、y bonding (人与人之间的关系) experiences can happen at any time.”Having children spend time with friends and families doesnt have to spend money in the wallet, either. For example, going to the neighborhood swimming pool or having a picnic is a great way to spend quality time together.8. What does Dr. Jin H
36、an think about the summer holidays according to the first paragraph?A. It is necessary for children to have a rest during summer holidays.B. Children should relax as much as possible during summer holidays.C. Making new friends in summer holidays is difficult for children.D. Children should prepare
37、for schoolwork in summer holidays.9. What does the underlined word “restrict” mean in Paragraph 2?A. Increase.B. Control.C. Spend.D. Employ.10. What can we infer from children spending time with families?A. How long children spend with families matters.B. What to do with families depends on the pare
38、nts.C. When to spend time with families makes a difference.D. How to enjoy the time with families is of great importance.11. What is the main idea of the text?A. The importance of friends and families.B. The introduction of some social activities.C. The suitable ways to spend summer holidays.D. The
39、necessity of face-to-face communication.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了孩子们在暑假期间应该参加社会活动,应该结识新朋友,与父母家人度过优质的家庭时间,并且不一定花钱。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Kids should have a break during the summer.(孩子们在夏天应该休息一下)”由此可知,金瀚博士认为在暑假里孩子好好休息是必要的。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据划线词上文“Face-to-face communication is necess
40、ary and important.”(面对面交流是必要的和重要的)以及划线词后文“the time their children spend on electronic equipment”可推知因为面对面交流是必要的和重要的,所以父母应当限制他们孩子花费在电子设备上的时间,故restrict意思与B项“控制”意思相近,A. Increase.增加;B. Control.控制;C. Spend.花费;D. Employ.雇佣。故选B。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Its also important for children to spend quality time with
41、 their parents and sisters or brothers.(对孩子来说,花优质的时间和他们的父母、姐妹或兄弟在一起也很重要)”以及后文中“Its not the length of time, but the quality of time that families spend together that is really valuable,” Han said.”(韩认为:“不是时间的长短,而是家庭在一起的时间质量是非常有价值的”)故由从孩子与家人相处中我们能推断出,如何享受与家人在一起的时间是非常重要的。故选D。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,第一段提出孩子
42、们在暑假期间参加社会活动是很重要的。根据第二段的首句“Spending time with friends and meeting new people by doing fun and educational activities such as music, arts and sports programs in summer help with their development.” (花时间和朋友在一起,结识新的人,在夏天做一些有趣的教育活动,如音乐、艺术和体育节目,有助于他们的发展);第三段的首句“Its also important for children to spend qu
43、ality time with their parents and sisters or brothers.”(对孩子来说,花优质的时间和他们的父母、姐妹或兄弟在一起也很重要)根据第四段的首句“Having children spend time with friends and families doesnt have to spend money in the wallet, either.”(让孩子花时间和朋友和家人在一起也不必把钱花掉钱包里的钱)可推断,文章主要讲述了孩子们在暑假期间应该参加社会活动,应该结识新朋友,与父母家人度过优质的家庭时间,并且不一定非要花钱,因此文章主要讲述过暑
44、假的合适方式。故选C。DThe bad health effects of sleep loss during the week cant be repaid by longer weekend sleep, according to a new study.Researchers have long known that sleep deprivation (剥夺) can cause weight gain and increase other health risks. But for those who force themselves out of bed every weekday
45、 after too few hours of shut eye, they hope turning off the alarm on Saturday and Sunday will repay the weekly sleep debt and remove any ill effects.The research, published in Current Biology, crushes those hopes. Despite complete freedom to sleep during a weekend recovery period, people in a sleep
46、lab who were limited to five hours of sleep on weekdays gained nearly three pounds over two weeks and experienced disorders that would increase their risk for diabetes over the long term. While weekend recovery sleep had some benefits after a single week of sleep loss, those gains were wiped out whe
47、n people fell right back into their same sleep deprived schedule the next Monday.If there are benefits of catch-up sleep, theyre gone when you go back to your daily schedule. Its very short lived, said Kenneth Wright, director of the sleep and chronobiology lab at the University of Colorado at Bould
48、er. These health effects are long term. Its kind of like smoking once was-people would smoke and wouldnt see an immediate effect on their health, but people will say now that smoking is not a healthy lifestyle choice. I think sleep is in the early stage of where smoking used to be.Wright said that t
49、he study suggests people should put sleep in the first place cutting out the sleep stealers such as watching television shows or spending time on their phones. Even when people dont have a choice about losing sleep because of child-care responsibilities or job schedules, they should think about gett
50、ing sleep in the same way they would get a healthy diet or exercise.12. What does the underlined word rushes mean?A. Ruins.B. Guarantees.C. Deepens.D. Arouses.13. What will Kenneth Wright agree with?A. Smoking is more harmful than sleep loss.B. Weekend recovery sleep has many benefits.C. Smoking and
51、 sleep loss have the same bad effects.D. It takes long for people to see the effects of sleep loss.14. What does Kenneth Wright advise people to do?A. Take regular exercise every day.B. Reduce the screen time before sleep.C. Watch some TV shows before bedtime.D. Sleep as long as possible during week
52、days.15. What is the main purpose of this passage?A. To share some unhappy experiences.B. To show some unknown facts.C. To promote a healthy lifestyle.D. To introduce a new study.【答案】12. A 13. D 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一项新的研究,该研究认为一周睡眠缺失所带来的不良影响不能通过周末更长的睡眠来偿还。【12题详解】词义猜测题。根据第三段的they hope tur
53、ning off the alarm on Saturday and Sunday will repay the weekly sleep debt and remove any ill effects.(他们希望在周六和周日关掉闹钟来偿还一周的睡眠债,消除任何不良影响)和The research, published in Current Biology, crushes those hopes. Despite complete freedom to sleep during a weekend recovery period, people in a sleep lab who were
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
