广东省汕头市澄海中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省汕头市澄海中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 广东省 汕头市 澄海 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、澄海中学2021-2022学年度第一学期第一次阶段考试高二级英语科试卷第I卷第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIf youre still pressing a switch to turn your lights on and off, youre a bit behind the times. As the rest of your home gets smarter, why shouldnt your lights? The smar
2、t light switch can let you turn your lights on and off from almost anywhere with your smart phone.Lutron CasetaThe Lutron Caseta comes with a convenient remote control and combines perfectly with most major smart home services. It is an all-around option. Whether your device is Apple HomeKit, Amazon
3、 Echo, Google Home, Nest, or IFTTT, you can use the Lutron Caseta fluently, which makes it stand out from its competitors.WeMo Smart SwitchThe WeMo smart switch can be used to control the brightness in a room just by running your finger in the center of the switch. What makes it stand out, though, i
4、s its Long Press feature, which allows you to start another smart device by holding the switch for two seconds. For example, you can link it to your robot cleaner, which will start cleaning after you press the button.TPLINK KasaLike other smart models, the TPLink Kasa is equipped with plenty of prac
5、tical features, including timers and voice controls from Amazon Alexa or Google Home. It has an “Away Mode” that randomly turns the lights off and on to give the false idea that you are at home when youre not, to prevent potential thieves. All in all, its an affordable and reliable option youll love
6、.Philips Hue Smart Dinner(调光器) SwitchThe Hue allows you dim your bulbs, set schedules, and control the lights with your voice. Best of all, it offers incredibly easy installationwith no wiring necessary.1. Compared with its competitors, the Lutron Caseta _.A. can apply to many kinds of devicesB. can
7、 just be used to control lightsC. has a price advantageD. is easy to install2. The “Away Mode” of the TPLINK Kasa is intended to _.A. be equipped with more practical featuresB. guard the house against possible burglarC. turn the lights off and on when you are awayD. control an app remotely3. Whats t
8、he writing purpose of the text?A. To ask people to catch up with times.B. To advise some smart light switches.C. To introduce a new lifestyle.D. To compare some smart light switches.【答案】1. A 2. B 3. B【解析】【分析】本文是一篇广告。文章介绍了几种智能的灯光控制开关:Lutron Caseta,WeMo Smart Switch,TPLINK Kasa,Philips Hue Smart Dinne
9、r(调光器) Switch。【1题详解】细节理解题。根据combines perfectly with most major smart home services. 可知这种开关完美地与大部分主要的智能家庭设施结合在一起。再根据Whether your device is Apple HomeKit, Amazon Echo, Google Home, Nest, or IFTTT, you can use the Lutron Caseta fluently,可知很多设备可以控制这种开关,故选A。【2题详解】细节理解题。根据to give the false idea that you a
10、re at home when youre not, to prevent potential thieves.可知TPLINK Kasa可以随意开关灯给出一个你在家的假象,以便于阻止潜在的小偷。故选B。【3题详解】细节理解题。通览全文可知本文是一篇广告,文章介绍了几种智能的灯光控制开关。它们分别是:Lutron Caseta,WeMo Smart Switch,TPLINK Kasa,Philips Hue Smart Dinner(调光器) Switch。故选B。BMary Lyon was a leader in womens education in the nineteenth ce
11、ntury. It was a time when womens education was not considered important in the United States. States did require each town to provide a school for children, but there were not enough teachers. Most young women were not able to continue their education. If they did, they often were not taught much ex
12、cept the French language, how to sew clothing, and music.Mary Lyon felt that womens education was extremely important. She believed women were teachers both in the home and in the classroom. Mary opened a school for young women in the village of Buckland. She suggested new ways of teaching, includin
13、g holding discussion groups for students.Then, Mary began to raise money for her dream school for the higher education of women. This school would own its own property (财产), guided by an independent group of direction. Its finances would be the responsibility of the directors. It would not depend on
14、 any one person to continue. And, the students would share in cleaning and cooking to keep costs down. In 1837, Mary Lyon opened Mount Holyoke Seminary for Women. In 1893, 34 years after her death, under a state law, Mount Holyoke Female Seminary became the first college to offer women the same kind
15、 of education as men.Marys efforts led to the spread of higher education for women in the United States. Her influence lasted as the many students from her schools went out to teach others.4. What was American womens problem with education in the 19th century?A. Teachers were careless about teaching
16、.B. They had few choices about the subjects.C. The government paid no attention to education.D. They had no chance to continue their education.5. What can we learn from Paragraph 2?A. Mary thought little of womens education.B. Mary preferred women to be educated at home.C. Mary attached importance t
17、o womens education.D. Group discussions were not held in Marys school.6. What was Marys dream school like?A. It would have very strict rules.B. It would be independent in finance.C. It would be owned by the government.D. It would depend on some important person.7. Why is Mary still remembered by Ame
18、ricans?A. She set up the first college.B. She made women equal to men.C. She helped to pass American education law.D. She improved American womens education.【答案】4. B 5. C 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了Mary Lyon ,她是19世纪女性教育的领导者,为争取美国女性与男性获得同样的教育机会做出了卓越的贡献。她的影响一直持续至今。【4题详解】细节理解题。由第一段“Most young women
19、were not able to continue their education. If they did, they often were not taught much except the French language, how to sew clothing, and music.”可知,大多数年轻女性无法继续接受教育。即使他们能接受了教育。除了法语、如何缝制衣服和音乐之外,他们通常不会学到多少东西。所以19世纪美国女性的教育问题是他们对科目几乎没有选择权。故B选项正确。【5题详解】推理判断题。由第二段“Mary Lyon felt that womens education wa
20、s extremely important. Mary opened a school for young women in the village of Buckland.”可知,Mary Lyon认为女性的教育极其重要。Mary Lyon在巴克兰村为年轻女性开办了一所学校。所以我们能从第二段中学到,Mary很重视女性的教育。故C选项正确。【6题详解】细节理解题。由第三段“ This school would own its own property (财产), guided by an independent group of direction. Its finances would b
21、e the responsibility of the directors.Its finances would be the responsibility of the directors. It would not depend on any one person to continue”可知,这所学校将拥有自己的财产(财产),由一个独立的指导小组指导。它的资金将由董事们负责,不依靠任何人。所以Mary Lyon开办的学校在资金上是独立的,不依靠别人。故B选项正确。【7题详解】推理判断题。由最后段“Marys efforts led to the spread of higher educ
22、ation for women in the United States. Her influence lasted as the many students from her schools went out to teach others.”可知,Mary的努力使美国妇女接受高等教育得到普及。她的影响一直持续至今,因为她创办学校的许多毕业生都成为了老师。所以通过关键词“ higher education for women ,teach others.”可以判断出,为什么美国人还记得Mary是因为她提高了美国女性的教育水平。故D选项正确。CIt was about five in the
23、morning in Ontario, Canada, when Donna Stricklands phone rang. The Nobel Prize committee was on the line in Stockholm, calling to tell her she had won the prize in physics. I wondered if it was a joke, Strickland said in an interview with a Nobel official after the call. She had been asleep when the
24、 call arrived. Something was wrong because it came so early in the morning. But then I knew it was the right day, and it would have been a cruel joke.Strickland, an associate professor at the University of Waterloo, shares the honor with two other scientists for their work in the 1980s in transformi
25、ng lasers(激光)into tiny tools that today have countless application. The prize money $1.4 million will he shared among the three. Half the prize went to Strickland and her cooperator Gerard Mourou, a professor at the Ecole Poly technique in France. The other half was awarded to Arthur Ashkin, a retir
26、ed physicist who worked at the famous Bell Labs in the United States.Stricklands win is historic in more than one way. Its been over 55 years since a woman was awarded the Nobel Prize in Physics. In 1903, Marie Curie became the first-ever woman to win a Nobel Prize in Physics. For the next 60 years,
27、 no women physicists were awarded. Maria Goeppert Mayer became the second woman physicist to win the Nobel Prize in Physics in 1963.Strickland herself was surprised to learn she was the third woman to receive the honor in physics. Is that all, really? I thought there might have been more. she said a
28、t a press conference Tuesday. We need to celebrate women physicists, because were out there. Hopefully, in time, it will start to move forward at a faster rate.8 What was Donnas first reaction after she received the call?A. She felt all efforts paid off.B. She was too excited to say a wordC. She was
29、 doubtful about it.D. She was annoyed at being waken up.9. How much was Donna rewarded for winning the Nobel Prize?A. About $350,000.B. About $2.8million.C. About $700,000.D. About $1.4 million.10. What is Paragraph 4 mainly about?A. Stricklands achievements in physics.B. The history of the Nobel Pr
30、ize in Physics.C Stricklands struggle to win the Nobel Prize.D. Three women winners of the Nobel Prize in Physics in history.11. What does the underlined it in the last paragraph refer to?A. The Nobel Prize in Physics.B. The achievement of men physicists.C. The celebration of the Nobel Prize winners
31、.D. Awarding women physicists the Nobel Prize in Physics.【答案】8. C 9. A 10. D 11. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章叙述的是Donna的获奖经历。她成为历史上第三位女性诺贝尔物理学奖获得者。【8题详解】推理判断题。根据第二段第一句I wondered if it was a joke, Strickland said in an interview with a Nobel official after the call.“我想知道这是不是个玩笑,”Strickland在电话后接受一位诺贝尔奖官员的采访时说。”
32、由此可知,Donna接到电话后的第一反应是“她对此表示怀疑。”故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中The prize money $1.4 million will he shared among the three.“他将与三人分享140万美元的奖金。”由此可知,Donna得到的奖金是About $350,000(1.4 million3=$350,000)。故选A。【10题详解】段落大意题。根据第四段Stricklands win is historic in more than one way. Its been over 55 years since a woman was a
33、warded the Nobel Prize in Physics. In 1903, Marie Curie became the first-ever woman to win a Nobel Prize in Physics. For the next 60 years, no women physicists were awarded. Maria Goeppert Mayer became the second woman physicist to win the Nobel Prize in Physics in 1963.“思特里克兰德的胜利不仅在一个方面具有历史意义。一位女性获
34、得诺贝尔物理学奖已经超过55年了。1903年,玛丽居里成为第一位获得诺贝尔物理学奖的女性。在接下来的60年里,没有女性物理学家获奖。玛丽亚格珀特梅耶(Maria Goeppert Mayer)是1963年获得诺贝尔物理学奖的第二位女性物理学家。”可知,第四段介绍了历史上获得了诺贝尔物理学奖的三位女性。故选D。【11题详解】词义指代题。根据最后一段Strickland herself was surprised to learn she was the third woman to receive the honor in physics. Is that all, really? I thou
35、ght there might have been more. she said at a press conference Tuesday. We need to celebrate women physicists, because were out there. Hopefully, in time, it will start to move forward at a faster rate. 思特里克兰德自己也惊讶地发现,她是第三位获得物理学荣誉的女性。“真的,就这些吗?”她在周二的新闻发布会上说。“我们需要赞美女性物理学家,因为我们就在那里。希望。”由此推知,最后一句中的it指代的
36、就是前面提到的“授予女性物理学家诺贝尔物理学奖”这件事。故选D。DIts 2035. You have a job, a family and youre about 40 years old! Welcome to your future life.Getting ready for work, you pause in front of the mirror.“Turn red,” you say. Your shirt changes from sky blue to deep red. Tiny preprogrammed electronics( 智能电子元件)are rear-ra
37、nged in your shirt to change its color. Looking into the mirror you find it hard to believe youre 40. You look much younger.With amazing advances in medicine, people in your generation may live to be 150 years old. Youre not even middle-aged! As you go into the kitchen and prepare to pour your break
38、fast cereal into a bowl, you hear, “To lose weight, you shouldnt eat that.” from your shoes. They read the tiny electronic code( 电子源码)on the cereal box to find out the nutrition details. You decide to listen to your shoes. “Kitchen, what can I have for breakfast?” A list of possible foods appears on
39、 the counter as the kitchen checks its food supplies.“Ready for your trip to space?” you ask your son and daughter. In 2005 only specially trained astronauts went into space and very few of them. Today anyone can go to space for day trips or longer vacations. Your best friend even works in space. Ha
40、nding your children three strawberries each, you add, “The doctor said you need these for space travel. “ Thanks to medical advances, vaccination shots(防疫针)are a thing of the past. Ordinary foods contain specific vaccines. With the berries in their mouths, the kids head for the front door.Its time f
41、or you to go to work. Your car checks your fingerprints and unlocks the doors. “My office. Autopilot! “ you command. Your car drives itself down the road and moves smoothly into traffic on the highway. You sit back and unroll your e-newspaper. The latest news downloads and fills the viewer. Looking
42、through the pages, you watch the news as video films rather than read it.12. What changes the color of your shirt?A. The mirrorB. The medicineC. The counterD. The shirt itself13. How do the shoes know that you shouldnt eat the breakfast cereal?A. By pouring the breakfast into a bowlB. By checking th
43、e nutrition details of the foodC. By testing the food supplies in the kitchenD. By listening to the doctors advice14. The strawberries the children eat serve as _.A. vaccinesB. lunchC. breakfastD. nutrition15. How is the text organized?A. In order of preferenceB. In order of appearanceC. In order of
44、 timeD. In order of importance【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章设想了2035年时,年将40岁的你,起床后的生活会是什么样的。【12题详解】细节理解题。由第三段中的“Tiny preprogrammed electronics are rear-ranged in your shirt to change its color.(微小的预先编程的电子设备在你的衬衫后面重新排列以改变它的颜色)”可知,衣服自己会改变它的颜色。故选D。【13题详解】细节理解题。由第四段中的“As you go into the ki
45、tchen and prepare to pour your breakfast cereal into a bowl, you hear, “To lose weight, you shouldnt eat that.” from your shoes. They read the tiny electronic code on the cereal box to find out the nutrition details.(当你进入厨房,准备将早餐麦片倒入碗里时,你会听到你的鞋子说“减肥,你不可以吃那个”,它们会读取麦片盒子上的电子源码,来确定它们的营养成分)”可知,鞋子通过读取麦片盒子
46、上的电子源码,根据它的营养成分,来确定你不能吃那个早餐麦片。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第五段中的“Thanks to medical advances, vaccination shots are a thing of the past. Ordinary foods contain specific vaccines.(多亏了医学的进步,防疫针已经是过去的事情了。普通食物中包含特定的疫苗。)”可知,孩子们吃的草莓是当做疫苗的。故选A。【15题详解】推理判断题。由文中的Getting ready for work准备上班);As you go into the kitchen an
47、d prepare to pour your breakfast cereal into a bowl当你进入厨房准备将早餐麦片倒入碗里时);Ready for your trip to space? you ask your son and daughter你问你的儿女 “准备去太空旅行吗?” ;Its time for you to go to work该出门上班了,可知,本文是按照时间顺序(起床穿衣、准备早餐、餐桌上的对话、出门上班)排列的。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。I do
48、nt believe Artificial Intelligence (AI) could replace my teaching career. I have always been interested in human connection, and the ways in which I can use these connections to inspire change and make a difference. _16_, there are other ways where AI could make a more efficient and effective differ
49、ence than I could on my own.My teaching experiences over the past several years have been creative and inspiring. I believe that the job of educators extends beyond simply teaching students a set curriculum. _17_, they must constantly reflect on ways to better their teaching, and they must inspire t
50、heir students to be the best versions of themselves. And now with the help AI, they could achieve these goals much easier._18_. First, AI can be used to promote fundamental skills, such as mathematical education and vocabulary lessons. Additionally, I see AI being used for such necessary tasks as an
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-367120.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
新统编人教版三年级下语文《17.我变成了一棵树》优质课课件.pptx
