山东省威海荣成市2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 威海 荣成市 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省威海荣成市2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)本试卷共10页。满分150分。考试用时120分钟。考试结束后,将本试卷答题卡交回。注意事项:1. 答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、准考证号填写在答题卡上。2. 选择题,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。笔答题,用0.5毫米黑色签字笔将答案写在答题卡上。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1
2、.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.When will the meeting start?A. At 8:15. B. At 8:45. C. At 9:00.2.Where does the woman suggest going?A. To the movies.B. To the bookstore.C. To the shopping mall.3. Who are the speakers going t
3、o see?A. The womans father.B. The mans uncle.C. The mans father.4 Where can the woman be?A. At the library.B. At the doctors.C. At a bookshop.5. What might be the relationship between the speakers?A. Teacher and Student. B. Mother and Son. C. Doctor and Nurse.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对
4、话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the woman feel?A. A little sad. B. A little nervous. C. A little disappointed.7. Where is the woman going?A. English. B. America. C. Australia.听第7段材料,回答第8、9题。8.Whats wron
5、g with the woman?A.She has a fever. B. She has a headache. C. She has a cough.9. How many times should the woman take the medicine a day?A.Twice. B. Three times. C. Four times.听第8段材料,回答第10至12题。10.Where is the man going?A. To a video store.B. To another company.C. To a lunch meeting.11. When will the
6、 man call people back?A. During lunch.B. In the afternoon.C. Tomorrow.12. What might be the relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Boss and secretary.C Teacher and student.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the woman interested in now?A. Running. B. Jumping. C. Swimming.14. Who runs the
7、fastest?A. Amy. B. Lily. C. Mike.15. When did the man win a first prize?A. Last week. B. Last month. C. Last year.16. What is true about Lily?A. She swims fast.B. She will take part in the long jump.C. She is in the same class with the woman.听第10段材料,回答第17至20题。17. What kind of stories can be heard in
8、 the program Talk Face-to-Face?A. Stories about different countries.B. Stories about peoples work and life.C. Stories about making money.18. When is the program Sports News?A. At 6:00 p.m. B. At 6:40 p.m. C. At 7:40 p.m19. Which program is the most popular?A. Talk Face-to-Face. B. Beijing News. C. T
9、ell Me Your Problems.20. Who will come to the program Talk Show?A. Some stars. B. Famous writers. C. Some children.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。APeru is a country on the Pacific coast of South America, a popular destination(目的地) for tour
10、ists. Here are some package tours for you.Amazon Rainforest TourA short flight from Cusco takes you from the Andes into the Amazon rainforest, From there, youll spend one day travelling by boat to your hotel in the middle of the forest. You can then spend three days explore(探索)the rainforest with a
11、local guide and enjoying the plants and animals unique to the rainforest.Machu Picchu TourThis four-day walking tour will take you on amazing paths through the Andes Mountains on the way to the city of Machu Picchu. After reaching your destination, you will have a day to explore and be amazed by thi
12、s ancient city. Especially amazing is the Incas dry stone method of building. Inca builders cut stones to exact sizes so that nothing was needed to hold walls together other than the perfect fit of the stones.Cusco TourSpend four days enjoying the unique Spanish and local Indian culture high in the
13、Andes at Cusco, the capital of the Inca Empire from the 13th until the 16th century. Stay in a local hotel, visit the museums, admire the architecture, enjoy the excellent local food,and go shopping at the local markets.Lake Titicaca TourEnjoy the beautiful countryside as you spend a day driving alo
14、ng the new highway connecting Cusco to Lake Titicaca. There, a boat will take you to stay with a local Uros family on an island for three days. Both the island and the Uros homes are made of water plants from the lake.For more package tours around Peru, contact us at tourinfotravelperu,org.1. At whi
15、ch place can tourists learn more about the Inca Empire?A. Cusco.B. Lake Titicaca.C. Machu Picchu.D. The Andes Mountains.2. What is special about Machu Picchu Tour?A. It is the only ancient city tour.B. It allows one to get close to nature.C. It is a physically demanding walking tour.D. It experience
16、s various means of transportation.3. What do the four tours have in common?A. They are all totally free.B. They are tours in the Andes.C. They are all four-day package tours.D. They are mainly designed for the young.4. Whats the purpose of the passage?A. To compare four different tours.B. To draw pe
17、ople to visit Peru.C. To introduce Peru to the world.D. To show the unusual beauty of Peru.5. In which of the following parts would you probably read this passage?A. EducationB. ParentingC. FamilyD. Amusement.【答案】1. A 2. C 3. C 4. B 5. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了去秘鲁旅行的四种旅游套餐。【1题详解】细节理解题。根据Cusco Tour中“Spend f
18、our days enjoying the unique Spanish and local Indian culture high in the Andes at Cusco, the capital of the Inca Empire from the 13th until the 16th century. (花四天时间在安第斯山脉高处的库斯科享受独特的西班牙和印加文化。库斯科是印加帝国在13世纪到16世纪的首都。)”可知,游客可以在库斯科更多地了解印加帝国。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Machu Picchu Tour中“This four-day walking tour
19、 will take you on amazing paths through the Andes Mountains on the way to the city of Machu Picchu.(为期四天的徒步旅行将带你穿越安第斯山脉,踏上通往马丘比丘的神奇之路。)”可知,马丘比丘之旅的特别之处在于这是一次体力消耗的徒步旅行。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据第一段中“Here are some package tours for you.(这里有一些给你的包价旅游)”;Amazon Rainforest Tour中“From there, youll spend one day tr
20、avelling by boat to your hotel in the middle of the forest. You can then spend three days explore(探索)the rainforest with a local guide and enjoying the plants and animals unique to the rainforest.(在那里,你将花一天的时间乘船到达位于森林中央的酒店。然后,你可以在当地导游的带领下,花三天时间游览热带雨林,欣赏热带雨林特有的动植物)”;Machu Picchu Tour中“This four-day w
21、alking tour will take you on amazing paths through the Andes Mountains on the way to the city of Machu Picchu.(为期四天的徒步旅行将带你穿越安第斯山脉,踏上通往马丘比丘的神奇之路)”;Cusco Tour中“Spend four days enjoying the unique Spanish and local Indian culture high in the Andes at Cusco(花四天时间在安第斯山脉高处的库斯科享受独特的西班牙和印度文化)”;以及Lake Titic
22、aca Tour中“Enjoy the beautiful countryside as you spend a day driving along the new highway connecting Cusco to Lake Titicaca. There, a boat will take you to stay with a local Uros family on an island for three days.(花一天时间沿着连接库斯科和的的喀喀湖的新高速公路开车,享受美丽的乡村风光。在那里,一艘船会带你到岛上的一个当地乌鲁斯家庭住上三天。)”可知,这四种旅行的共同之处在于都是
23、四天的套餐旅游。故选C项。【4题详解】推理判断题。根据第一段“Peru is a country on the Pacific coast of South America, a popular destination(目的地) for tourists. Here are some package tours for you.(秘鲁是南美洲太平洋沿岸的一个国家,是旅游的热门目的地。这里有一些给你的包价旅游。)”以及最后一段“For more package tours around Peru, contact us at tourinfotravelperu,org.(想了解更多关于秘鲁的旅
24、行套餐,请通过tourinfotravelperu,org联系我们。)”可知,文章的目的是吸引人们来秘鲁旅游。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第一段“Peru is a country on the Pacific coast of South America, a popular destination(目的地) for tourists. Here are some package tours for you.(秘鲁是南美洲太平洋沿岸的一个国家,是旅游的热门目的地。这里有一些给你的包价旅游。)”可知,本文是一篇关于去秘鲁旅行包价旅游的广告宣传,因此你最可能在娱乐版块读到这篇文章。故选
25、D项。BA day in the cloudsThe air is thin and we have to rest several times on the short hike(徒步旅行)from camp. To our left, snow-covered mountains disappear into clouds that seem almost close enough to touch. On the plain(平原) in front of us, we can just make out a herd of graceful animals. This is why w
26、e stay here.Tibetan antelopes live mainly on the plains of Tibet. Watching them move slowly across the green grass, Im struck by their beauty. Im also reminded of the danger they are in. They are being hunted, illegally, for their valuable fur.My guide is Zhaxi, a villager from Changtang. He works a
27、t the Changtang Nationa Nature Reserve(保护区) . The reserve is a safe place for the animals and plants of northwestern Tibet. To Zhaxi, protecting(保护)the wildlife is a way of life. Were not trying to save the animals. he says. Actually, were trying to save ourselves.In the 1980s and 1990s the populati
28、on of Tibetan antelopes dropped by more than 50 Percent. Hunters were shooting antelopes to make money. Their Living places were becoming smaller as new roads and railways were built.In order to save Tibetan antelopes, the Chinese government placed them under national protection. Zhaxi and Volunteer
29、s watched over the antelopes day and night to keep them safe from attacks. Bridges and gates were added to let the antelopes move easily and keep them safe from cars and trains.The measures were effective. The antelope population has recovered and in June 2015, the Tibetan antelope was removed from
30、the endangered species list(濒危物种名单). The government, however, does not intend to stop the protection programmes, since the threats(威胁) to the Tibetan antelope have not yet disappeared. Only when we learn to exist in harmony with nature can we stop being a threat to wildlife and to our planet.6. Why
31、does the author stay “here” according to the passage?A. To experience hike with thin air.B. To observe Tibetan antelopes.C. To picture clouds on the plain.D. To admire snow-covered mountains.7. What can we learn from Zhaxis words in Para3?A. Protecting the animals can make money.B. Protecting the an
32、imals is saving ourselves.C. He is not fond of protecting the animals.D. The reserve is only safe for wild animals.8. What is mainly talked about in Para4?A. Why hunters hunt Tibetan antelopes.B. Why antelopes living places changed.C. Why antelopes number dropped greatly.D. Why the 1980s and the 199
33、0s are unusual.9. What does the underlined word “remove” probably mean?A. Deleted.B. changed.C. migrated.D. recognized.10. What might be the future condition of Tibetan antelopes according to the last Paragraph?A. They will be over-populated.B. They will be a threat to man and other wildlife.C. They
34、 will be on the endangered species list again.D. They will be in harmony with nature and humans.【答案】6. B 7. B 8. C 9. A 10. D【解析】本文是记叙文,作者主要介绍了自己在西藏看到藏羚羊的经历,以及中国政府保护藏羚羊所采取的的措施和效果。【6题详解】细节理解题。根据第一段末尾和第二段开头“On the plain(平原) in front of us, we can just make out a herd of graceful animals. This is why w
35、e stay here. Tibetan antelopes live mainly on the plains of Tibet.” 在我们面前的平原上,我们勉强能辨认出一群优雅的动物。这就是我们留在这里的原因。藏羚羊主要生活在西藏的平原上。可知作者留在这的原因是为了观察藏羚羊。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据第三段“Were not trying to save the animals. he says. Actually, were trying to save ourselves.”我们不是在拯救这些动物,事实上我们是在拯救我们自己。可知,扎西认为保护动物就是在保护我们自己,故选
36、B项。【8题详解】主旨大意题。根据第四段“Hunters were shooting antelopes to make money. Their Living places were becoming smaller as new roads and railways were built.” 猎人们射杀羚羊来赚钱。随着新公路和铁路的修建,他们的居住地变得越来越小。此处点明了羚羊急速减少的原因。故选C项。【9题详解】词义猜测题。根据最后一段“The measures were effective. The antelope population has recovered and in Ju
37、ne 2015,” 这些措施是有效的。藏羚羊的数量已经恢复。所以2015年6月,藏羚羊被从濒危物种名单中除名。根据前一句说保护藏羚羊的措施有效,可知藏羚羊不在属于濒危物种,所以remove的意思和“删除”相近,故选A项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“Only when we learn to exist in harmony with nature can we stop being a threat to wildlife and to our planet.” 只有当我们学会与自然和谐相处,我们才能停止成为对野生动物和我们的星球的威胁。可知藏羚羊在未来会和人类、自然和谐相处。故选
38、D项。CNelson Mandela, once said: “If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to a man in his own language, that goes to his heart.” Mandela understood our mother language is very personal thing to us.After all, its the language we first hear and the language
39、we first learn to speak. We can communicate in a nuanced(微妙的) way through our mother language, expressing our emotions and moods more fluently. We make friends in our mother language. We fall in love in it. When we die, we know people will mourn for us in our mother language.For people who speak an
40、ancient tongue as their mother language, their language is their main link with their ancestors. And it is also how they imagine the future. So its a serious thing that a language disappears. Over the last century, more than 400 languages have died. Some languages are now spoken only by a few dozen
41、people, like Yagan in Chile. Africa and South America are also places where many languages are imperiled.Why are humans speaking fewer languages than we once did? The answer has to do with globalization(全球化). With greater trade and communication, the planet has become smaller. Some people arent prep
42、ared to accept a planet with fewer and fewer languages.Through efforts both large and small, they are getting people to speak and read in certain languages, and to pass them on. The United Nations has set Feb 21st as International Mother Language Day to raise awareness of dying languages. This work
43、is very important. As US writer Rita Mac Brown wrote, “Language is the roadmap of a culture. It tells where its people come from and where they are going”.11. The author uses Nelson Mandelas words in order to _.A. show great respect for MandelaB. stress the importance of mother languageC. show Mande
44、las contribution to languageD. draw our attention to language learning12. What does the underlined “it” in Paragraph 2 refer to?A. The friendship.B. The mother language.C. The emotion.D. The ancient tongue.13. Which is the closest in meaning to “imperiled” in Paragraph 3?A. Endangered.B. Developed.C
45、. Protected.D. Changed.14. What is mainly talked about in the last paragraph?A. The roadmap of a culture.B. Efforts to save the dying languages.C. A planet with fewer languages.D. International Mother Language Day.15. What might be the best title for the text?A. Our Languages Tell Us MoreB. Why Lang
46、uages are DisappearingC. The Rise and Fall of a LanguageD. International Mother Language Day【答案】11. B 12. B 13. A 14. B 15. A【解析】本文是议论文,文章主要介绍了母语的重要性,以及一些母语语言快要消失,倡导大家拯救快要消失的母语。【11题详解】推理判断题。根据第一段“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to a man in his ow
47、n language, that goes to his heart. Mandela understood our mother language is very personal thing to us.” (如果你用一个人听得懂的语言与他交谈,他会记在脑子里。如果你用一个人的母语和他交谈,你的话会进入他的心里。曼德拉理解我们的母语对我们来说是非常私人的东西。)此处曼德拉强调了母语的重要性,故选B项。【12题详解】词义猜测题。根据第二段“We can communicate in a nuanced(微妙的) way through our mother language, express
48、ing our emotions and moods more fluently. We make friends in our mother language. We fall in love in it.”( 我们可以通过母语进行细致入微的交流,更流利地表达我们的情感和情绪。我们用母语交朋友。我们爱上了它。)前面2句都在说用母语做什么,所以这里是爱上母语,it指的就是母语,故选B项。【13题详解】词义猜测题。根据划线部分前面的句子“Over the last century, more than 400 languages have died. Some languages are now
49、 spoken only by a few dozen people, like Yagan in Chile.” (在过去的一个世纪里,400多种语言已经消亡。有些语言现在只有几十个人使用,比如智利的亚甘语。)前文说了有些语言在消亡,划线部分句子提到了also,所以imperiled也有快消亡的意思,故选A项。【14题详解】主旨大意题。根据最后一段“Through efforts both large and small, they are getting people to speak and read in certain languages, and to pass them on.
50、The United Nations has set Feb 21st as International Mother Language Day to raise awareness of dying languages.” (通过大大小小的努力,他们正在让人们说、读某些语言,并将这些语言传播下去。联合国已将2月21日定为国际母语日,以提高人们对濒危语言的认识。)可知人们通过大大小小的努力来拯救濒危的语言。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据最后一段“Language is the roadmap of a culture. It tells where its people come f
51、rom and where they are going” (语言是一种文化的路线图。它告诉人们从哪里来,他们要去哪里。)最后一段总结主旨,即我们的语言告诉我们更多。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The monarchs journey_16_This annual movement is called migration. They migrated to find food, seek a partner, or in search of warmer weather. One
52、 of the most wonderful migrations in nature is that of North American monarch butterfly.Every autumn, millions of these beautiful insects with fine black and orange wing begin a long and difficult journey. Somehow they manage to travel around 4,000 kilometres south and find their way to California o
53、r Mexico._17_A team of scientists led by Professor Eli Shlizerman at the University of Washington has now found the answer. _18_ It uses its eyes to measure the position of the sun. These two pieces of information-the time of day and the position of the sun-allow the butterfly to determine the way t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
