广东省汕头市金山中学2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省汕头市金山中学2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析 广东省 汕头市 金山 中学 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2019级高二第二学期 期中考试英语科试卷本试卷分选择题和非选择题两部分,满分150分,考试用时120分钟。第一卷 选择题部分(满分100分)第一部分. 听力 (共15小题;每小题1分,满分15分)听下面几段对话,几段对话后有几个小题,从题中所给的A, B, C三个选项中选出最佳选项,并涂在答题卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读三个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。听第一段对话,回答第13题。1 Where does the young girl want to go with her father?A. To the park. B. To t
2、he movies. C. To the swimming pool.2. Based on the conversation, what time will they most likely leave?A. 9:30 am. B. 2:45 pm. C. 2:00 pm.3. What does the father suggest they do at the end of the day?A. Go to a restaurant. B. Watch a fireworks display. C. Play a board game.听第二段独白,回答第46题。4. Whats the
3、 average sleep time for the old?A. 10 hours a night. B. 6. 5 hours a day. C. 6. 5 hours a night.5. Among the following famous people who had 413 beds?A. Benjamin Franklin. B. King Louis XIV. C. Mark Twain.6. What can we learn from the passage?A. Old people need more sleep time than young people.B. I
4、ts easier for famous people to be sleepless.C. Different people have different sleep time.听第三段对话,回答第7 9题。7. Where are they planning to go in the morning?A. To a park. B. To an art museum. C. To a shopping center.8. Why does the man want to visit the zoo in the afternoon?A. The zoo will be closed the
5、 rest of the week.B. The zoo is free to visitors that day only.C. There are unusual animals on display.9. How do they plan to get to the seashore at the end of the conversation?A. By taxi. B. By bus. C. By subway.听第四段独白,回答第1012题。10. Why did the British official have to use Pidgin English?A. Because
6、he should do by the local customs.B. Because it was the language all of them understood.C. Because the story happened in China.11. What can we learn about the Pidgin English from the passage?A. It had something to do with the Pigeons language in the past.B. It is spoken in the way English babies tal
7、k.C. It is a mixture of languages.12. Which of the following is TRUE?A. In the story the French sailor would take the Chinese girl to his homeland.B. Pidgin English is spoken widely in all Pacific Islands.C. Pidgin English was born in the 17th century in China.听第五段对话,回答第1315题。13. What is the problem
8、 with the woman?A. She is having a heart attack. B. She was hurt in an accident.C. She is having a baby.14. Where is the man now?A. On the freeway. B. Downtown in traffic. C. In the airport parking lot.15. What does the operator tell the man to do?A. To help the woman breathe easier.B. To keep the w
9、oman calm and warm.C. To put something soft under the womans head.第二部分 英语知识运用 (共两节,满分35分)第一节 单项填空 (共20小题;每小题1分,满分20分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. Something is wrong with my telescope. It cant be _ to look far in sunny days.A. adaptedB. adoptedC. adjustedD. reminded【答案】C【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:我的望远镜有点
10、问题,在晴朗的日子里,它无法调整到能看得很远。A.adapted改编; B.adopted收养;采纳; C.adjusted 调整;D.reminded提醒。根据句意,此处表示望远镜无法调整看远处,故选C。2. -Is Bob still performing?-Im afraid not. He is said _ the stage already as he has become an official.A. to have leftB. to leaveC. to have been leftD. to be left【答案】A【解析】【详解】考查动词不定式完成时。句意:Bob还在表演
11、吗?恐怕不了。据说他已经离开了舞台,因为他已经成了官员。bee said to do sth据说要做某事;be said to have done sth 据说做了某事;根据句意。故选A项。3. What surprised me most was not what he said but_ he said it.A. the way whichB. in the way thatC. in the wayD. the way【答案】D【解析】【详解】考查定语从句。句意:使我惊奇的不是他说什么而是他说话的方式。分析可知,the way同时作was的表语,后面he said it作way的定语,
12、省略引导词that 或in which。结合选项,选项D符合题意,故选D。4. -Why didnt you go to the exhibition last Sunday?- _ it would be boring, I decided not to go to it.A. I was toldB. I have been toldC. Being toldD. Having been told【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:你上星期天为什么不去看展览?有人告诉我那会很无聊,我决定不去了。分析可知,_ it would be boring在句中为状语,其逻辑主语和句子主语
13、I一致,I和tell为动宾关系;结合句意可知,是我是先被告知,之后才决定不去看展览,所以tell的动作发生在谓语decided之前,所以要用现在分词的完成被动式。结合选项,选项D符合题意,故选D。5. To get a good education, _.A. working hard is very importantB. working hard is neededC. it is needed to work hardD. one must work hard【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:为了得到好的教育,人们必须努力。本题中使用了to get a good educa
14、tion不定式的形式来作目的状语,所以空白处为主句,且主语为可以实施该动作的主体,结合选项,选项D的主语是人,符合题意,故选D。6. A Tales of Two Cities is _ a novel. It helps us understand the history of England and French of that time.A. more thanB. not more thanC. no more thanD. less than【答案】A【解析】【详解】考查固定短语辨析。句意:双城记不仅仅是一本小说。它帮助我们了解当时英国和法国的历史。A.more than 不仅仅;B
15、.not more than 不超过;C.no more than 只不过;D.less than少于;根据下文It helps us.可知,下文是对前文的递进描述,所以前文在意义上应为肯定的含义,意为“不只是,不仅仅”,选项A符合题意,故选A。7. The discovery of new evidence led to _.A. the thief having caughtB. catch the thiefC. the thief being caughtD. the thief to be caught【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:新证据的发现导致小偷被捕。由句子结
16、构可知,此处to是介词,其需接动名词作宾语,此处the thief作动名词的逻辑主语;the thief与catch之间是被动关系,所以此处需用动名词的复合结构的被动形式。故选C。8. The performer was waving his stick in the street and it _ missed the child standing nearby.A. narrowlyB. nearlyC. hardlyD. closely【答案】A【解析】【详解】考查副词。句意:表演者在街上挥舞着他的棒子,差点打到站在附近的孩子。A. narrowly以毫厘之差地;B. nearly几乎;
17、C. hardly几乎不;D. clearly显然地。narrowly在句中的意思是差一点。故选A。9. It was at the school _ was named after a hero _ he spent his childhood.A. which; whereB. that; whichC. that; whereD. which; that【答案】D【解析】【详解】考查含有定语从句的强调句型。句意:是在根据一个英雄命名的学校,他度过了他的童年。整体是一个强调句型,被强调部分为at the school,地点状语,school 在定语从句中作主语,先行词为物,关系代词用tha
18、t或which;强调句型It was that 为强调句型,判断强调句型是否成立,可以把It was that 三个词去掉,看句子是否成立。本句在去除It was that 之后,句子依然成立。综合两者,D为正确项。故选D。10. Mary hoped that her father would be as easy_ as her mother, who always liked perfume.A. pleasantB. pleasedC. to pleaseD. to be pleased【答案】C【解析】【详解】考查不定式。句意:Mary希望她父亲像总是喜欢香水的母亲一样容易被取悦。不
19、定式在句中作形容词easy的补足语,故选C。11. -You look upset. Whats the matter? -I had my proposal _ again.A. turned overB. turned onC. turned offD. turned down【答案】D【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:你看上去不高兴,怎么了?我的建议又被拒绝了。A. turn over颠倒,倾覆;B. turn on打开;C. turn off关掉。D. turn down拒绝。由“You look upset”可知,建议又被拒绝了。故选D。12. Children under 1
20、4 have no _ the building unless _ by an adult.A. access for; accompaniedB. access to; having accompaniedC. access to; accompaniedD. access for; having been accompanied【答案】C【解析】【详解】考查固定短语和非谓语动词。句意:14岁以下的儿童不能进入这座楼,除非由成年人陪伴。have access to“接近”是固定短语;主语Children和动词accompany是被动关系,此处并不表示动作完成,unless从句是省略句,省略了
21、they are,故选C。13. She doesnt like Miss Janie, so she always avoids _ with her.A. to be left aloneB. being left behindC. being leaving behindD. being left alone【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:她不喜欢Miss Janie,所以总是避免单独被留下和她一块儿。avoid后加动词-ing形式,主语she和leave是被动关系,指“被留下”,要用过去分词表被动,故选D。14. You cant imagine what great
22、trouble we have _ the problem _.A. to solve; being talked aboutB. solving; talking aboutC. to solve; to talk aboutD. solving; being talked about【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:你想象不出我们解决正被谈论的问题遇到的巨大麻烦。have trouble in doing sth.“做某事有麻烦”动词用-ing形式;problem和动词talk about是被动关系且正在进行,用进行时的被动,故选D。15. This novel _ radi
23、o _ the Russian original recently.A. is adapted to ; fromB. has been adapted for; fromC. is adapted from; forD. has been adapted to; for【答案】B【解析】【详解】考查时态语态和固定短语。句意:最近这部俄国原作被改编成了广播。根据句中时间状语recently和句意可知,用现在完成时;主语This novel和动词adapt是被动关系,指被改编;adapt to“适应于”,adapt for“为改编”,from“来自于”,综上可知,选项B符合题意,故选B。16.
24、Mikes disappointment was shared by several players who were present, _ were so upset that they shouted at the judge.A. some of themB. some of whichC. some of thatD. some of whom【答案】D【解析】【详解】考查定语从句。句意:当时在场的几个选手也和 迈克一样失望,其中一些人非常沮丧,冲着裁判大喊大叫。分析可知,设空处及之后内容为非限制性定语从句。空白处表示“一些队员”some of players, 先行词为players
25、,此处作介词of的宾语,所以关系代词要用whom,结合选项,选项D符合题意,故选D。17. - Why didnt Mr. White arrive on time for the meeting?- He must have been _ on his way here in the traffic jam.A. given upB. put upC. taken upD. held up【答案】D【解析】【分析】【详解】考查动词短语辨析。句意:为什么怀特先生没有按时到达开会地点?他一定是在来这里的路上遇到了交通堵塞。A. given up放弃;B. put up举起,张贴;C. taken
26、 up拿起,开始,从事;D. held up举起,支撑,耽搁。由语意可知,怀特先生没按时来参会,肯定是被交通堵塞耽搁了。故选D项。18. There are so many tall trees in the forest, _ .A. some of them measures 50 metresB. some of which measuring 50 metresC. some of them measuring 50 metresD. some of which measures 50 metres【答案】C【解析】【详解】考查独立主格。句意:森林里有许多高树,其中一些树高达50米。这
27、里若使用some of which表示非限制性定语从句,从句谓语动词应该是measure,因为主语是复数,而使用some of them属于独立主格结构,在句中作状语,且some of them是measure的逻辑主语,应使用现在分词measuring,故选C项。19. Last Monday, I was chatting online _, before I knew it, our manager came in and stoodbehind me.A. untilB. whenC. asD. so【答案】B【解析】【详解】考查固定句型。句意:上周一,我正在网上聊天,在我注意到之前,
28、我们经理就走进来站在我身后了。固定句型be doing.when正在做某事,就在这时, 这里用连词 when表示一件事发生时,另一件事发生了。故选B。 20. It is reported that some journalists from certain presses got themselves _false reporting the mine disaster and they are_ accepting hush(沉默) moneyA. involved in; accused ofB. involved with; charged ofC. to be involved in
29、; accused withD. to be involved with; charged with【答案】A【解析】【详解】考查固定短语。句意:据报道一些新闻机构的记者参与了这起煤炭事故的虚假报道,他们被控告收受封口费。短语be/get involved in参与.;accuse sb of sth控告某人某事;本句第一空使用involved in作为宾语补足语,对宾语themselves进行补充说明;第二空是被动语态be accuse to sth/doing sth被控告做某事;故A正确。第二节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、
30、 B、C、 D四个选项中,选出最佳选项。The next time you find an excuse to abandon your goals, think of Chris Nikic. On November 7, 2020, Chris made_21_as the first person with Down Syndrome(唐氏综合症)to attempt and complete an Ironman._22_by the WTC, the demanding competition_23_athletes to swim 2.4 miles, bike 112 miles
31、, and run a full 26.2-mile marathonin under 17 hours.Chriss road to this_24_accomplishment has been anything but easy. However, he is no stranger to_25_challenges. Born with two holes in his heart, he had open-heart surgery at just five months old and was too weak to walk_26_until he was four. Every
32、 expert his parents spoke to_27_the limitations rather than the possibilities. For years they listened and gradually_28_these limits. Until in 2017, he sets his_29_on completing the triathlons(铁人三项). His training_30_with one pushup! And he made an amazing_31_with his dad to get 1% better each day. E
33、ventually, for the year leading up to the Ironman, Chris_32_four to eight hours each day along with his training partner.Now, Chris also has his sights set on the_33_in the 2022 Special Olympics and continuing to_34_money for Down syndrome. His amazing_35_is an example for not only disabled children
34、 but to all kids around the world.21. A. moneyB. historyC. progressD. fun22. A. OrganizedB. ReportedC. JudgedD. Affected23. A. causesB. allowsC. requiresD. forces24. A. puzzlingB. amusingC. entertainingD. inspiring25. A. buildingB. overcomingC. understandingD. conveying26. A. powerfullyB. frequently
35、C. independentlyD. confidently27. A. relied onB. tried onC. acted onD. focused on28. A. noticedB. acceptedC. expectedD. received29. A. sightsB. wisdomC. viewsD. rules30. A. stayedB. stoppedC. startedD. filled31. A. evaluationB. impressionC. adjustmentD. commitment32. A. trainedB. promotedC. performe
36、dD. waited33. A. conversationsB. competitionsC. conflictsD. celebrations34. A. borrowB. changeC. handleD. raise35. A. principleB. conceptC. attitudeD. standard【答案】21. B 22. A 23. C 24. D 25. B 26. C 27. D 28. B 29. A 30. C 31. D 32. A 33. B 34. D 35. C【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了铁人三项运动员Chris从小患有唐氏综合症,但是他克服重
37、重挑战,取得了伟大的成就。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:2020年11月7日,克里斯创造了历史,成为第一个尝试并完成铁人三项的唐氏综合症患者。此处考查“make+名词”短语辨析;A. make money挣钱;B. make history创历史;C. make progress取得进步;D. make fun (of) 取笑。根据“the first person with Down Syndrome(唐氏综合症)to attempt and complete an Ironman. (第一个尝试完成铁人三项的唐氏综合症患者。)”可知,克里斯创造了唐氏综合症患者的历史。故选B。【22
38、题详解】考查动词词义辨析。句意:这项苛刻的比赛由世界铁人三项机构组织,要求运动员游泳2. 4英里,骑行112英里,跑完全程26. 2英里的马拉松在17小时内完成。A. Organized组织;B. Reported报道;C. Judged判断;D. Affected影响。根据“the WTC”可知,这项比赛是由世界铁人三项机构组织的。故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:这项苛刻的比赛由世界铁人三项机构组织,要求运动员游泳2. 4英里,骑行112英里,跑完全程26. 2英里的马拉松在17小时内完成。A. causes 引起;B. allows 允许;C. requires 要求;D.
39、forces 强迫。的短语require sb.to do“要求某人做”;根据“swim 2. 4 miles, bike 1 12 miles, and run a full 26. 2-mile marathonin under 17 hours.”可知,这里指铁人三项比赛对运动员的要求。故选C。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:克里斯取得这一令人鼓舞的成就的道路绝非一帆风顺。A. puzzling 令人困惑的;B. amusing 有趣的,逗乐的;C. entertaining令人愉快的;D. inspiring 鼓舞人心的。根据下文“Born with two holes in
40、his heart, he had open-heart surgery at just five months old and was too weak to walk 6 until he was four. ”可知,因为克里斯从小患有疾病,所以他能取得这样的成就是激励人心的。故选D。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,他对克服挑战并不陌生。A. building建造;B. overcoming 克服;C. understanding 理解;D. conveying表达。根据“Born with two holes in his heart, he had open-heart s
41、urgery at just five months old and was too weak to walk 6 until he was four.”可知,克里斯为了战胜疾病,需要克服各种挑战。故选B。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:出生时,他的心脏上有两个洞,五个月大的时候做了开胸手术。他身体太虚弱了,四岁前都无法独立行走。A. powerfully强有力地;B. frequently频繁地;经常地;C. independently 独立地;D. confidently 自信地。根据“too weak to walk”可知,克里斯一直到四岁才能独立行走前。故选C。【27题详解】考查
42、动词短语辨析。句意:与他父母交谈过的每个专家都关注的是局限性,而不是可能性。A. relied on 依靠;B. tried on 试穿;C. acted on对起作用;D. focused on集中于,聚焦于。根据“the limitations rather than the possibilities”可知,每个专家都关注的是克里斯身体上的局限性。故选D。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:多年来,他们倾听并逐渐接受了这些局限性。A. noticed注意到;B. accepted 接受;C. expected 期待,预料;D. received收到。根据“Every expert hi
43、s parents spoke to 5 the limitations”,因为专家们都只注意到克里斯身体的局限性,父母只好逐渐慢慢接受。故选B。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:直到2017年,他将目标投向完成铁人三项。A. sights眼界,视野;B. wisdoms智慧;C. views 观点;D. rules 规则。此处是短语set sights on把目光投向,着眼于,立志。根据下文“Now, Chris also has his sights set on”可知,克里斯开始将完成铁人三项作为自己的奋斗目标。故选A。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:他的训练是从一个俯卧撑开始
44、的!A. stayed保持,停留;B. stopped 停止;C. started 开始;D. filled装满。短语start with 从开始。根据“with one pushup!”可知,克里斯从做一个俯卧撑作为开始训练。故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:他向他的父亲做出了一个惊人的承诺,每天都要提高1%。A. evaluation评估;B. impression 印象;C. adjustment 调整,适应;D. commitment 承诺。此处是短语make a commitment“作出承诺”;根据“to get 1% better each day”可知,克里斯对父亲
45、作出承诺每天都要有一点点进步。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:最终,在铁人三项赛前的一年里,克里斯和他的训练伙伴每天训练4到8小时。A. trained 训练;B. promoted提升;C. performed表演;D. waited等待。根据“the Ironman”和“along with his training partner”中的“training”可知,为了比赛,克里斯和训练伙伴每天进行训练。故选A。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:现在,克里斯还把目光投向了2022年特奥会的比赛,并继续为唐氏综合症筹集资金。A. conversations 对话;B. com
46、petitions 比赛;C. conflicts 冲突;D. celebrations 庆祝。根据“the 2022 Special Olympics”,他想参加2022年特奥会的比赛。故选B。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:现在,克里斯还把目光投向了2022年特奥会的比赛,并继续为唐氏综合症筹集资金。A. borrow 借来;B. change 改变;C. handle 处理;D. raise筹集。此处是短语raise money for “为筹集资金”。根据“Down syndrome”可知,克里斯为帮助唐氏综合症患者筹集资金。故选D。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:他那令人
47、惊叹的态度不仅是残疾儿童的榜样,也是全世界所有孩子的榜样。A. principle 原理;B. concept 观念,概念;C. attitude 态度;D. standard标准。上文提到“Chriss road to this 4 accomplishment has been anything but easy.”克里斯克服困难,最终取得了伟大的成就;他坚忍不拔的态度为孩子们树立了榜样。故选C。第三部分 阅读理解(共两节; 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列四篇短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并把答题卡上对应题目的答案标号涂
48、黑。ATo improve a high schoolers chance of getting into a top university, the summer programs allow young students to explore fields of interest and get a taste of college life.Telluride Association Summer Program (TASP)TASP is a six-week program allowing high school freshman from around the world to
49、grow their sense of interpersonal awareness and community responsibility. Its completely free, including the cost of tuition, books and even travel.Minority Introduction to Engineering and Science (MITES)This week-long program aimed at all US high school students can help them develop the skills nec
50、essary for future job in engineering while learning about the value and reward of acquiring advanced technical degrees. MITES is freethe only expense is the transportation to and from MIT.Clark Scholar Program (CSP)High school students coming from across the globe are offered the unique opportunity
51、to gain hands-on research experience in mathematics field while working one on one with teaching staff over four intense weeks. Everything is free for chosen applicants except their meals.JCampThe seven-week one brings high school freshman and sophomores from various backgrounds together for partici
52、pating in sessions and workshops led by notable journalists where students can get hands-on training in journalism. JCamp is free if selected-participants only need to pay for the board.36. What can be expected of MITES?A. It is accessible to worldwide students.B. It lays a foundation for career pro
53、spect.C. It makes no extra charge for transportation.D. It awards students advanced technical degrees.37. Which program is suitable for a UK high schooler with up to 5 spare weeks?A. TASP.B. MITES.C. CSP.D. JCamp.38. What is the shared goal of the programs?A. To seek for one-on-one instruction.B. To
54、 develop a sense of social duty.C. To get participants better prepared for college.D. To advertise some majors of the top universities.【答案】36. B 37. C 38. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个帮助学生为大学做好准备的暑期项目。【36题详解】细节理解题。根据第三段中“This week-long program aimed at all US high school students can help them develop
55、the skills necessary for future job in engineering while learning about the value and reward of acquiring advanced technical degrees.(这个为期一周的项目针对所有美国高中生,可以帮助他们发展未来工程工作所需的技能,同时了解获得高级技术学位的价值和回报)”可知,MITES有望为职业前景打下基础。故选B。【37题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“High school students coming from across the globe are offered
56、 the unique opportunity to gain hands-on research experience in mathematics field while working one on one with teaching staff over four intense weeks.(来自世界各地的高中生有机会获得数学领域的实际研究经验,同时与教师进行四个星期紧张的一对一工作)”可知,CSP课程适合最多有5周的课余时间的英国高中生。故选C。【38题详解】推理判断题。根据第一段“To improve a high schoolers chance of getting into
57、 a top university, the summer programs allow young students to explore fields of interest and get a taste of college life.(为了提高高中生进入顶尖大学的机会,暑期项目让年轻的学生可以探索感兴趣的领域,并体验大学生活)”结合文章主要介绍了四个帮助学生为大学做好准备的暑期项目。可推知,这些项目的共同目标是让参与者为上大学做更好的准备。故选C。BThe Wuhan Institute of Shipbuilding Technology was used as a quarant
58、ine site (隔离区) from Feb 8 to March 28. Cheng Shining, a junior of Central China Normal University in Wuhan, was responsible for collecting and distributing supplies for quarantined people and medical staff. As the youngest volunteer at this site, he also chose to live there so that he could show up
59、whenever he was needed. One day Cheng and two other volunteers took more than 3 hours to move all 1,462 boxes of mineral water to storage with 50 firemens help. Cheng says. A single persons strength is limited, but we know the whole country is helping us.Cheng was a volunteer for the Military World
60、Games held in Wuhan last October. It was the first time he saw his hometown under the worlds spotlight. Ive experienced the highlight of Wuhan, and now when my hometown touched a low point, I want to get through the difficulty together with the city, Cheng says. Like Cheng, 28-year-old Wuhan local Z
61、hu Aobing also volunteered to help his home city. He signed up right away to be a volunteer for the vaccine. A total of 108 Wuhan locals became the first group of COVID-19 vaccine volunteers in March. They are healthy adults aged from 18 to 60 selected from thousands of people who applied. Since the
62、 lockdown, Ive always been thinking what I can do for my hometown during the epidemic, he says. Zhu is a freshman of Hubei University of Technology in Wuhan. He joined the army when he was 18 years old and served for five years. However, Zhu didnt want to miss the chance to study further, so he deci
63、ded to go to college last year. No matter how long I have finished my military service, I always have the responsibility to go to the front line when the country needs me, and when facing this pandemic(疫情),being a vaccine volunteer is what I should do, he says.39. How does Cheng sound when talking a
64、bout the help from the firemen?A. Descriptive and seriousB. Generous and excitingC. Appreciative and optimisticD. Cautious and supportive40. How can Zhu help his home city?A. By serving the Military World Games.B. By helping run a quarantine site.C. By studying further in college.D. By being a vacci
65、ne volunteer.41. What do Cheng and Zhu have in common?A. They are Wuhan locals.B. They served in the army.C. They are of the same age.D. They graduated from university.42. Which of the following is most likely said by President Xi to them during the epidemic?A. Diligence is crucial for the developme
66、nt of our country.B. Chinese dream is what pushes the whole country ahead.C. Life is a book and you are responsible for your own page.D. The Chinese youth of the new era can shoulder great missions.【答案】39. C 40. D 41. A 42. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章分别讲述了两位来自武汉的志愿者在疫情期间做出的贡献。【39题详解】推理判断题。根据第二段的A single per
67、sons strength is limited, but we know the whole country is helping us. 可知,在程看来,虽然个人的力量有限,但他知道整个国家都在帮助他们。由此推测,他一方面有对于国家援助的感激之情,另一方面也能感受到战胜疫情的信心。C. Appreciative and optimistic(感激并且乐观)符合以上推测,故选C项。【40题详解】细节理解题。根据第四段第一二句Like Cheng, 28-year-old Wuhan local Zhu Aobing also volunteered to help his home city
68、. He signed up right away to be a volunteer for the vaccine.(像程一样,28岁的武汉当地人,朱奥兵也自愿帮助自己的家乡。他立刻报名成为疫苗的志愿者。)可知, 朱帮助自己城市的方式就是申请成为疫苗志愿者。D. By being a vaccine volunteer.(通过成为疫苗志愿者)符合以上说法,故选D项。【41题详解】细节理解题。根据第三段的Cheng was a volunteer for the Military World Games held in Wuhan last October. It was the first
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-368317.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《课时讲练通》2017-2018学年高中数学(人教A版)必修一配套课件:2-2-2-1对数函数的图象及性质 .ppt
