《全国百强校》山西省太原市第五中学2015-2016学年高二5月月考英语试题解析(解析版)WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 全国百强校
- 资源描述:
-
1、一. 阅读理解 (共两节, 满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分, 满分30分)A A group of people from Denmark have formed the B-Society. According to them, human beings are divided into types: A-People, and B-People. A-People have no problem getting up in the morning, and operate much better earlier in the day. However, B-people ar
2、e better later in the day. “Im useless early in the morning,” says one of the members of the B-Society.”All I can do is drink coffee, and stare into space. People used to get up early because they had to feed the animals. But I havent got any cows or chickens, so I can sleep late,” She adds. Since t
3、he society was set up, the B-Society has welcomed several thousand members. Right now, the B-Society is fighting hard for businesses to join its B-certification (证明) list. Companies that are “B-certified” basically give their employees the opportunity to come in when they want. In some companies, em
4、ployees arrive at any time up to 3:30 pm - each to their own rhythm (节奏). And it is not just businesses that are benefiting from this. Teenagers who cant get out of bed in the morning, and parents who never quite get the kids to school on time, can now benefit from B-classes. From next year, a schoo
5、l in Copenhagen will offer classes which start later in the day (at 10 instead of eight). And even the government seems to like the idea. The B-Society was founded by Camilla Kring, a professor from the University of Copenhagen. On her website, she says, “When B-peoples work rhythms are considered a
6、t the work place, their productivity (生产力) and quality of life is increased, which can increase productivity for the entire organization.” She adds that, “B-Society will create a new daily rhythm in schools and other institutions (机构) as an alternative to the current rhythm of early at work and earl
7、y at home. We are working for the establishment of kindergartens, primary and secondary schools as well as universities that open between 10 am and 8 pm.”Would you like to work for a B-certified company?1. According to the text, who belong to the B-Society? A. Late risers. B. Businessmen. C. Animal
8、lovers.D. Sleep experts.2. In B-certified companies, employees can _. A. get more working opportunitiesB. join any other companies C. work on any days they choose D. go to work at any time of a day3. In Camilla Krings opinion, B-people _. A. are more hard-working than A-people B. have a better quali
9、ty of life than A-people C. are more productive if given more freedom D. like the rhythm of “early at work, early at home”4. The authors purpose in writing this text is to _. A. stress the importance of getting up early B. express his attitude towards the B-Society C. introduce a group having a spec
10、ial daily rhythm D. call on people to work for B-certified companies 【答案】1A2D3C4C【解析】3. C 细节理解题。根据第四段最后一句she says, “When B-peoples work rhythms are considered at the work place, their productivity (生产力) and quality of life is increased, which can increase productivity for the entire organization.”可知
11、可知可知可知 可知B-people中的人生产效率更高。故C项正确。4. C 主旨大意题。作者在文章中主要介绍了丹麦现在实行的一种由特殊的工作节奏的群体:B-Society。他们通常起床得更晚,但是他们的工作效率似乎更高。故C项正确。考点:考查说明文阅读B Rules for the University Entrance ExaminationYou must be at the examination center ten minutes before the examination starts. If you are more than ten minutes late, you may
12、 not enter the examination center. The examination takes place at the same time in different states.You must have proof of your name and grade as well as official examination number. Show these when you come to the examination center.Depending on which examination you are taking, you may bring certa
13、in items into the examination center. Mathematics examinations may allow you to use electronic calculators. Other subjects may allow you to use dictionaries and other reference material. Please read the notes sent with your timetable carefully.You must bring your own pencils. None will be provided f
14、or you. The following items are not allowed in the examination center: walk-mans and radios, head sets, any food or drink, school bags, electronic equipment (unless specifically permitted for various subjects), and mobile phones.Once in the center, you must sit at the desk with your examination numb
15、er on it. When you sit down, place your examination number at the top corner of your desk.You must remain silent during the examination. You must not disturb other people who are taking the test.If you need a drink or toilet break, you should raise your hand and wait for the supervisor (监督者) to spea
16、k to you. You will be given water or the supervisor will take you to the bathroom. You are not allowed to talk with anyone during the break.You must write your answers in the official answer sheet. Your supervisor will provide extra paper if you wish to make notes.You may leave the examination room
17、at any time if you do not plan to return. If you finish early and want to leave, please move well away from the examination center.The supervisor will warn you fifteen minutes, five minutes and one minute before the end of the examination. When the supervisor says that the time is up, you must put d
18、own your pencil and wait at your desk until your paper is collected.5. What are you allowed to have with you when you take mathematics examination?A. Related material. B. Proof of yourself. C. A cell phone. D. A dictionary.6. What should you do if you finish the test early? A. Stay in the examinatio
19、n center. B. Remain in your seat and check again. C. Keep a distance from the center. D. Raise your hand to inform your teacher.7. What can be provided for you during the exam?A. Pencils. B. Food and drink. C. Extra paper. D. Calculators.【答案】5B6C7C【解析】【名师点睛】本文考查细节题较多,细节题是针对文中某个细节、某句话或某部分具体内容设置问题,正确答
20、案的根据一定可以在原文中找到,即原文的改写往往成为正确选项。通常细节题的正确选项有以下特征:1、对原文句子中的关键词进行替换。把原文中的一些词换成意义相近的词,成为正确选项。2、词性或者语态的变化。把原文中的一些词变换一下词性,或者改变原文句子的语态,给考生制造障碍。3、语言简化。把原文中的复杂语言现象进行简化,成为正确答案。4、正话反说。把原文中的意思反过来表达而成为正确选项(适用于寻找错误选项的题目)。干扰项也是以文章中的某个细节设题,若不仔细辨别,很容易把它当成正确选项。干扰项有以下特征:1、将原文内容扩大或缩小。把原文中的限定词去掉或替换,使该选项看似正确,实际上却是错误选项。2、把未
21、然当已然。改变文中某句话的时态,如把将来时变成现在时,把未发生的事情当成已发生的事情。3、无中生有。即选项内容是根据主观想象或推测得出的结论,而文中并未涉及。4、偷换概念。把原来做该事的“张三”换成“李四”,所述细节确实与原文一致,一不小心就会误选。5、文不对题。这类题最不容易辨别,选项中的描述与原文完全一致,确属原文中的一个细节,这时要回到题干,看该选项是否能回答题干所提的问题。 可以使用跳读查找法来解题。这个方法的要点在于先看题干,带着问题读文章。以what, who, where, when, why, how提问的问题,可以从文章中直接找到答案。同学们做这类题时可以边读边做记号,能加强
22、阅读的针对性,提高做题的准确率,节省宝贵的时间,这是做事实细节题最基本也是最常用的方法。一般来说,细节题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。 另外,运用跳读查找法解题时,同学们要特别注意试题以及选项与原文之间的适当变换。根据近几年的中考题情况来看,很少有直接用原文中的句子进行考查和测试的,通常要进行一定的处理,而这种“处理”主要就是进行语义转换,其中包括同义变换、概念解析、归纳事实等。考点:考查信息筛选类阅读C Among all the fast growing science and technology
23、, the research of human genes, or biological engineering as people call it, is drawing more and more attention now. Sometimes it is a hot topic discussed by people. The greatest thing that gene technology can do is to cure serious diseases that doctors at present can almost do nothing with, such as
24、cancer and heart disease. Every year, millions of people are murdered by these two killers. And to date, doctors have not found an effective way to cure them. But if the gene technology is applied, not only these two diseases can be cured completely, bringing happiness and more Z-x-x-k.Comliving day
25、s to the patients, but also the great amount of money people spend on curing their diseases can be saved, therefore it benefits the economy as well. In addition, human life span (寿命) can be prolonged. Gene technology can help people to give birth to more healthy and clever children. Some families, w
26、ith the English imperial (皇家的) family being a good example, have hereditary diseases. This means their children will for sure have the family disease, which is a great trouble for these families. In the past, doctors could do nothing about hereditary diseases. But gene technology can solve this prob
27、lem perfectly. The scientist just need to find the wrong gene and correct it, and a healthy child will be born. Some people are worrying that the gene research can be used to manufacture human beings in large quantities. In the past few years, scientists have succeeded in cloning a sheep, therefore
28、these people predict that human babies would soon be cloned. But I believe cloned babies will not come out in large quantities, for most couples in the world can have babies in very normal way. Of course, the governments Z-X-X-Kmust take care to control gene technology.8. What does “them” in the sec
29、ond paragraph refer to ? A. People with cancer or heart disease. B. Millions of people with serious diseases. C. Some diseases doctors can do nothing with. D. The two illnesses of cancer and heart disease9. What can gene technology do according to paragraph three? A. It can help the English imperial
30、 family out. B. It can be used to clone human babies. C. It can help people to give birth of a baby. D. It is likely to treat hereditary diseases.10. What are people worried about according to the passage? A. Human babies may be cloned in a large scale. B. Healthy human babies will soon be cloned. C
31、. Scientists may well find the wrong genes. D. The government may not control gene techs.11. This passage is mainly written to _. A. show gene technology will benefit people B. show gene technology will do harm as well C. tell that gene technology is a hot topic D. tell that gene technology is growi
32、ng fast【答案】8D9D10A11A【解析】9. D 推理判断题。根据本段后三句This means their children will for sure have the family disease, which is a great trouble for these families. .The scientist just need to find the wrong gene and correct it, and a healthy child will be born.可知很多皇室都有家族的遗传病,基因技术可以找到错误的基因并纠正,以此来治愈皇室的遗传疾病。故D正确。
33、10. A 细节理解题。根据第四段第一句Some people are worrying that the gene research can be used to manufacture human beings in large quantities.可知很多人都担忧人们使用基因技术克隆人类。故A正确。11. A 推理判断题。本文主要介绍了现代基因科学的迅速发展以及这一技术给人类带来的福音,同时也提出了一些人对于基因技术的担心,并给出了自己的观点:基因技术不会对人类带来危害。故A正确。考点:考查议论文阅读D A few days ago, I was sitting in a Thai r
34、estaurant enjoying a meal when I got on a phone call from a friend I hadnt spoken to in a long time. In my enthusiasm and excitement, I talked quite louder than usual voice and in Spanish, my mother tongue. A few minutes into the call, an old lady sitting at the table beside mine got up, seemingly o
35、ffended, and asked the restaurant staff to relocate (重新安排) a table as far away as possible from this man who seemed to be impolite. I sank in my seat out of embarrassment. I ended the call soon afterwards and felt the urge to apologize. Before getting up, I looked around to see where she was and she
36、 was at the table farthest away from me. I noticed that the lady was alone and staring out the window. I found a tinge (气息) of sadness or anxiety and perhaps a desire for aloneness and peace. But I had obviously destroyed it minutes earlier. Right then I abandoned my plan for a conventional apologet
37、ic gesture. Seeing those funny smile cards in my wallet, I took one out and wrote some words to express my apology. On signing my restaurant bill, I asked a waiter to secretly charge the ladys meal to me and hand her the smile card instead of her bill. Did she take it the wrong way, I wondered? Did
38、she get confused? Did she refuse the anonymous (匿名的) offer? And so on. I just waited and felt nervous to learn the outcome. To my pleasant surprise, things turned out the best possible way. The waiter approached me in a joy, telling me, “In the many times she had dined here before, I had never seen
39、the old lady smile as she did when receiving the smile card and the $0 bill. She thanked me even though I explained that someone else did the job.”12. The old lady changed her seat mainly because of _. A. her private phone call B. the authors loud voice C. the views out of the window D. the restaura
40、nt staffs mistake13. What can we infer from Paragraph 3? A. The author didnt stop talking though he felt embarrassed. B. The author went up to the old lady and apologized to her. C. The old lady just moved to the farthest table to see outside. D. The lady didnt have a nice mood and liked to stay alo
41、ne.14. Feeling sorry, the author offered the old lady the following EXCEPT _. A. an apologetic gesture B. a smile card C. a free meal D. some written words to apologize15. Which of the following is the best title of this passage? A. A Misunderstanding Caused by Different Cultures B. An Unpleasant Ex
42、perience in Thailand C. A Smile Card for a Sincere Apology D. An Old Lady Who Never Smiles【答案】 12B13D14A15C【解析】13. D 推理判断题。根据第三段倒数第二句I found a tinge (气息) of sadness or anxiety and perhaps a desire for aloneness and peace.可知我从她的身上发现了一丝悲伤和焦虑的信息。说明这位老人似乎情绪不高,也不想被打扰。故D项正确。14. A 细节理解题。根据文章第四段Right then I
43、 abandoned my . charge the ladys meal to me and hand her the smile card instead of her bill.可知我并没有过去直接道歉,而是帮助对方结账并给了对方一张笑脸卡片并在上面写了一些道歉的话语。故A项符合题意。15. C 标题概括题。作者在饭店吃饭的时候接到老朋友的电话,说话的声音很大,影响了旁边的一位老人。她要求调换位置。事后我帮助对方结账并给了对方一张笑脸卡片并在上面写了一些道歉的话语,以此表示我的歉意。故C项内容是文章中心思想。AD项内容与文章无关,B项属于文章中部分内容。【名师点睛】本文属于主旨大意题中的
44、标题概括题。这要求开始能够理清层次关系,选出最佳标题;标题是文章中心思想的精练表达,多为一个名词词组,短小明了,函盖性强做这类题目时,要在阅读全文的基础上,把握好层次关系。注意选项的归纳范围要恰如其分,干扰项往往是局部信息,是某一小节或文章里的某一句。所以我们在解题时要反复推敲,把概括范围过窄或过宽的选项过滤掉。本文中AD项内容与文章无关,B项属于文章中部分内容,范围太窄。考点:考查记叙文阅读第二节 七选五 (共5小题;每小题2分, 满分10分) 16 . Still, all flavors are based on just four basic tastes: sweet, bitter
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370646.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
