山东省枣庄市2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 枣庄市 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省枣庄市2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。考生注意:1.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。2.答题时,请在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。选择题部分第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上.录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题纸上.第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项.听完每
2、段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题.每段对话 仅读一遍.1 How many countries has the woman been to so far?A. Two. B. Three. C. Four.2. What is the man?A. A dentist. B. A waiter. C. An editor.3. Why did Mark refuse to take the job?A. The job was not well-paid.B. He had to do a lot of traveling.C. The working hours w
3、ere not suitable.4. Where does the woman probably go for her holiday?A. To the forest. B. To the beach. C. To the countryside.5. What do we know about the man?A. He has bad study habits. B. He is late for class. C. He did well in the exam.第二节(每小跑1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选
4、 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完 后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation take place?A. At a travel agency. B. Over the phone. C. At a ticket office.7. When should the man arrive at the airport?A. At 8:45 pm. B. At 9;25 am. C. At 8:45 am.听第7段材料,回答第8至10题。8. W
5、ho is the man?A. One of Roses friends. B. A policeman. C. A truck driver.9. Where was the woman when the accident happened?A. She was on Union Street.B. She was at the traffic lights.C. She was standing outside the bank building.10. Whats the color of the traffic light before the car crossed the str
6、eet?A. Green. B. Yellow, C. Red.听第8段材料,回答第11至13题。11. How does the man get the information about the apartment?A. From TV. B. From the newspaper. C. From the Internet.12. How many bedrooms has the apartment got?A. One. B. Two. C. Three.13. How much is the rent per month including parking fee?A. $450,
7、 B. $ 500, C. $ 550.听第9段材料,回答第14至17题。14. How did Tom feel about his life after his retirement?A. Satisfied. B. Worried. C. Terrible.15. What kind of job did Tom do after his retirement?A. A gatekeeper in a school.B. A teacher in a school.C. A. manager in a company.16. How does the organization work?
8、A It helps the retired people relax.B. It provides the retired people with well-paid jobs.C. It provides information for the retired people.17. What do we know about Tom?A. He goes to work full-time.B. He seldom spends time with his family.C. He joined an organization designed for the retired.听第10段材
9、料,回答第18至20题。18. Why do Polish people start working early in summer?A. To earn more money. B. To avoid the hot sun. C. To relax early.19. What is special about the way Polish people spend their free time?A. They often go for a walk at a leisurely pace.B. They usually have a specific purpose in mind.C
10、. They prefer the seaside to the countryside.20. Why are there often many people at the door of the theater?A. To wait for available tickets.B. To wait to go into the theater.C. To watch a free performance.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AGreat Activitie
11、s for Nature LoversHikingOne of the easiest and most accessible ways to get close to nature is by setting out on a good old fashioned hike. Hiking generally doesnt require any fancy equipment or special skills, just a piece of map and a thirst for adventure. This activity can be as relaxing as you m
12、ake it.Backcountry CampingWhy limit yourself to just a day hike when you can have a full weekend (or longer) adventure? Backcountry camping involves packing your tent, sleeping gear, food, and water on your back to set up camp in a remote location. If youre an experienced hiker and camper, this is a
13、n excellent way to test your survival skills and explore the wilderness.Mountain and Road BikingUnlike long hikes through the woods, biking allows you to cover more ground and travel farther in nature. Mountain biking typically involves riding up and down steep slopes, between trees, and over rocks.
14、 If this sounds too intense or your tires arent suited for rugged terrain, consider taking a road bike on paved trails through forest preserves or along country roads.GardeningContrary to popular belief, you dont have to travel beyond your own backyard to experience the beauty of nature every day. I
15、f your personality is less adventurous or your mobility restricted, consider planting a garden to grow your own vegetables, fruits, herbs, or flowers. Theres something truly satisfying about mixing up a salad with fresh ingredients you grew yourself. One of the best parts about spending time in natu
16、re is that it doesnt have to break your budget and anyone can do it.1. What does hiking need for hikers?A. A world map.B. A strong desire.C. Practical skills.D. Necessary equipment.2. Where will you go to show your survival potential in the wild?A. To a backyard.B. To a forest.C. To a mountain.D. To
17、 a distant place.3. Which of the following can take you to travel farthest?A. HikingB. Backcountry CampingC. Gardening.D. Mountain and Road Biking【答案】1. B 2. D 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了几种亲近大自然的户外活动。【1题详解】细节理解题。由第一段中的“Hiking generally doesnt require any fancy equipment or special skills, just a piece of
18、map and a thirst for adventure.”(徒步旅行一般不需要任何花哨的设备或特殊技能,只要一张地图和对冒险的渴望。),可知徒步旅行需要对冒险强烈的欲望。故选B项。【2题详解】细节理解题。由第二段中的“Backcountry camping involves packing your tent, sleeping gear, food, and water on your back to set up camp in a remote location. If youre an experienced hiker and camper, this is an excell
19、ent way to test your survival skills and explore the wilderness.”(野外露营包括在你的背上打包你的帐篷,睡具,食物和水去一个偏远的地方露营。如果你是一个有经验的徒步旅行者和野营者,这是一个测试你的生存技能和探索荒野的好方法。),可知在一个遥远的地方可以展示你在野外生存的潜力。故选D项。【3题详解】推理判断题。由第三段中的“Unlike long hikes through the woods, biking allows you to cover more ground and travel farther in nature.”
20、(与穿越森林的长途远足不同,骑自行车可以让你在大自然中经过更多的土地和走更远的距离。),可推断出山地和公路自行车旅行可以让你旅行到很远的地方。故选D项。BJon Steward, a 10-year-old boy with autism(自闭症), came home from Cumberland Head Elementary School in Plattsburgh, New York, on April 7 more excited than ever. To celebrate National Poetry Month, his fifth-grade teacher aske
21、d her students to write a poem about themselves, beginning every sentence with I am.Jon couldnt wait to start writing, so he sat down and didnt look up until it was finished. A few hours later, he showed the poem to his parents, who immediately got chock up.I am odd. I am new, Jon wrote in the poem.
22、 I wonder if you are too. I hear voices in the air. I see you dont and thats not fair. I feel like a boy in outer space. I touch the stars and feel out of place, he went on to write.At first, we felt sad and hurt that he felt lonely, misunderstood and odd at school, Steward said. As the poem went on
23、, we realized that he understood that he was odd and that so was everyone else in their own way. This is what Jon wants everyone to know. Jon was supposed to read his poem aloud to the class the following day, but upon waking up that morning, he refused to go to school. Instead, he stayed at home.He
24、 didnt think his poem was any good, so his dad posted it on Facebook in the hope of getting some encouraging comments. Once the National Autism Association saw the photo, they posted it on their page, where thousands of strangers shared how much the poem inspired them. Now the family has heard from
25、hundreds of parents thanking Jon for showing how their own kids may be feeling at school.4. Why did Jon feel very excited on April 7?A. He had a task to finish.B. He wrote a good poem.C. He had good news to share.D. He had been praised at school.5. How should Jon feel the next day?A. Pleased.B. Anxi
26、ous.C. Puzzled.D. Bored.6. After the poem was posted online, it _A. was ignored for a short timeB. won much encouragement for JonC. started a hot debate immediatelyD. made many parents know more about Jon7. Who will be most interested in the poem?A. Doctors.B. Students.C. Parents.D. Educators.【答案】4.
27、 A 5. B 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一个名叫Jon的10岁自闭症男孩,他写了一首诗,这首诗被国家自闭症协会发布在自己网页上。通过他的诗歌,很多人得到了鼓励,也让很多父母看到了自己孩子在学校的感觉。【4题详解】细节理解题。根据一二段的To celebrate National Poetry Month, his fifth-grade teacher asked her students to write a poem about themselves, beginning every sentence with I am. Jon couldnt wait
28、to start writing, so he sat down and didnt look up until it was finished.(为了庆祝国家诗歌月,他五年级的老师要求她的学生写一篇关于自己的诗歌,并且要求每个句子的开头都是“我是”。Jon迫不及待地开始写,所以他坐下来,头都没有抬,直到他完成写作)可知,四月7日那天Jon很高兴,是因为按老师的要求,他要写一首关于自己的诗歌。A. He had a task to finish.(他有一个任务要完成)符合以上说法,故选A项。【5题详解】推理判断题。根据倒数一二段的Jon was supposed to read his poe
29、m aloud to the class the following day, but upon waking up that morning, he refused to go to school. Instead, he stayed at home. He didnt think his poem was any good(Jon应该在接下来的那天,在班上大声朗读自己的诗歌,但是那天早上一起床,他就不肯去上学,而是待在家里。他不认为他的诗歌好)可知,Jon不愿意去上学,而且认为自己的诗歌写得不好。由此推测,他很担心,担心别人也认为他的诗歌写得不好。B. Anxious.(焦虑的)符合以上
30、说法,故选B项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第一段的Once the National Autism Association saw the photo, they posted it on their page, where thousands of strangers shared how much the poem inspired them. (国家自闭症协会一看到这张照片,就转发到了他们的网站上,成千上万的人在网站评论说Jon的诗歌给了他们很大的鼓励。)可推测,Jon得到了很多人的鼓励,因为很多人都觉得他的诗歌写得很好,让他们受到了鼓励。B. won much encourage
31、ment for Jon(为Jon赢得了很多鼓励)符合以上说法,故选B项。【7题详解】推理判断题。根据倒数第一段的Now the family has heard from hundreds of parents thanking Jon for showing how their own kids may be feeling at school.(目前,这个家庭收到了上百位父母的来信,他们感谢Jon让他们看到了自己孩子在学校的感觉。)可推测,对Jon的诗歌最感兴趣的人是孩子的父母。C. Parents.(父母)符合以上说法,故选C项。CStudies have shown most peo
32、ple fail to realise how much time they spend on their smartphones each day.Frank and Amelias family were put to a test, using a free app called “Moment-Screen Time Tracker”. The VascellarosFrank, Amelia, 14-year-old twins Frankie and Joe, and 17-year-old Samall said they did not really know they wer
33、e spending so much time on their phones each day.“Honestly, I dont feel like Im on my phone a lot,” Amelia Vascellaro said. Amelia was on her phone far less often than Frank, according to the app. While Amelia spent about an hour per day on the phone, Frank spent closer to four hours on his phone, w
34、hich came as a shock to him. The childrens times varied but they often spent more than a couple of hours on the phone as well.Minneapolis-based Dr. Kirsten Lind Seal sees phone usage come up lot among families. Lind Seal said many family members phone use has become problematic.“If we hear more than
35、 once, Do you have to be on your phone right now? Can you please put your phone down? Did you hear what I said? it may be sign that it is negatively (消极地) influencing our family relationships and our daily lives,” she said.Lind Seal said actually paying attention to how much time one spends on the p
36、hone is a good first step in deciding when to put it down.She asks parents to encourage more face-to-face communication for teens and young adults as they continue developing their social and emotional skills. “What we find is that we are really losing out on empathythe ability to understand other p
37、eoples feelings and problemswhen we spend a lot of time on our smartphones to communicate with other people,” she said.8. How did the Vascellaros feel about the test results?A. Satisfied.B. Doubtful.C. Uninterested.D. Surprised.9. Why did Lind Seal mention the three questions in Paragraph 5?A. To en
38、courage people to live simple life.B. To ask people if they use phones too much.C. To explain the signs of problematic phone use.D. To show the importance of close relationships.10. How did Lind Seal probably look at the app?A. She worried about it.B. She was in favor of it.C. She felt it was a wast
39、e of time.D. She thought it needed improvements.11. What is the text mainly about?A. Too much use of smartphones.B. The influence of apps on teens.C. Childrens safety on the Internet.D. Problems among family members.【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了如今的人们越来越离不开智能手机,大多数人没有意识到自己每天花多少时间在
40、智能手机上,同时,过度使用智能手机有可能给家庭日常生活带来消极影响。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段末尾句内容“all said they did not really know they were spending so much time on their phones each day(所有人都表示,他们真的不知道自己每天花在手机上的时间有这么多),且第四段内容提及“While Amelia spent about an hour per day on the phone, Frank spent closer to four hours on his phone, which c
41、ame as a shock to him.( 阿米莉亚每天花一个小时打电话,而弗兰克花了将近四个小时打电话,这让他很震惊。)”可知,他们对于这个结果感到惊讶。故选D项。【9题详解】推理判断题。根据举例该三个问题后的进一步解释“it may be sign that it is negatively influencing our family relationships and our daily lives”可知,这三个问题可能是一种信号,是过度使用手机对我们的家庭关系和日常生活产生负面影响的迹象。由此可知,提及这三个问题是为了解释手机使用不当的迹象。故选C项。【10题详解】推理判断题。根
42、据文章第六段内容“Lind Seal said actually paying attention to how much time one spends on the phone is a good first step in deciding when to put it down.”可知,在她看来,关注一下自己花在手机上的时间是决定什么时候放下手机的很好的第一步,由此推知,对于这款程序,她是支持的。故选B项。【11题详解】主旨大意题。根据文章体裁为新闻报道,首段提出文章的主旨要义,即:Studies have shown most people fail to realise how m
43、uch time they spend on their smartphones each day.( 研究表明,大多数人没有意识到自己每天花在智能手机上的时间有多长。)可知,文章主要围绕智能手机使用过度这一话题进行阐述的。选项A“Too much use of smartphones.( 过度使用智能手机。)”揭示主旨要义。故选A项。【点睛】态度及观点判断题高考阅读测试中有些是考查考生对作者或文中人物态度、观点等方面的推理判断题。做这一类题时一定要注意:由表及里的准确把握字里行间的意思,切勿用自己的主观想法或观点代替作者的思想观点。要特别注意作者在文章中的措词,尤其是表达感情色彩的形容词;能
44、结合自己平时积累的有关英语国家的文化传统、风俗习惯等背景知识来识别评价。比如文章的第3小题:3. How did Lind Seal probably look at the app? A. She worried about it. B. She was in favor of it. C. She felt it was a waste of time.D. She thought it needed improvements.由题干中的“how”,“look at”可判断该题为态度推理判断题。定位到原文内容“Lind Seal said actually paying attention
45、 to how much time one spends on the phone is a good first step in deciding when to put it down.”可知,句中的“paying attention to how much time one spends on the phone(注意自己在电话上花了多少时间)”应是指代该软件程序的功能,句中存在表达感情色彩的词语“good”,由此判断她对于该软件的评价是积极的,支持的。故答案为B项。DFrankenstein, written by Mary Shelley, turned 200 years old
46、in 2018! It has been called the first true work of science fiction and the first English horror novel. The story has been told over and over againnot just in books, but in movies and television shows. To celebrate, New York City s Morgan Library & Museum has a special exhibit on the writer and the b
47、ook.The reason for the success is that Doctor Frankenstein and his creature, the monster, live on in numerous remakes, shows, and even comic books.Mary Shelleys classic is one of the most famous horror stories of all time. But Frankenstein is so much more than that. It presents ideas or themes that
48、are still important today. Knowing something about her suffering can help readers have a good knowledge of her work. Shelley wrote the book when she was only 18 years old. And it relates to her own sad life. Her mother died 10 days after she gave birth to her. She knew what it meant to be a child wi
49、thout a mother. It is no surprise that Shelley wrote a story about a motherless creature one that is very much alone in the world.Losing her mother shortly after her birth in 1797 was only part of her life story. Mary Shelley gave birth to four children, but only one child survived to adulthood.Arou
50、nd the age of 17, she fell in love with the poet Percy Shelley. The two writers got married in 1816. However, the marriage of Percy and Mary Shelley was short-lived. Her husband died in a sailing accident in 1822. She was still in her twenties when she became a widow. In some ways, its not entirely
51、surprising that she ended up with a story about a monster without a mother.After the publication of Frankenstein, Mary Shelley continued to write. She died from brain cancer on February 1,1851. Her most important legacy is a monster that is still very much alive today.12. What do we know about Frank
52、enstein?A. It exists in different forms of art.B. It is a romantic fiction.C. It is not popular with modern readers.D. It has been made into the most interesting science fiction movie.13. What did Shelley and the monster have in common?A. They were quite creative.B. They felt lonely.C. They had the
53、same character.D. They behaved badly at home.14. Why did the author mention Shelleys sufferings?A. To show pity to her.B. To introduce her to readers.C. To make readers understand her novel better.D. To show her difficulty in writing the novel.15. What is the main idea of the text?A. Success comes f
54、rom struggle.B. Hardship creates a great person.C. Shelleys experiences contribute to the success of Frankenstein.D. Frankenstein comes into the market.【答案】12. A 13. B 14. C 15. C【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了Mary Shelley的科幻小说Frankenstein在2018年迎来了200岁的生日! 它被称为第一部真正的科幻小说作品和第一部英国恐怖小说。Frankenstein存在于不同的艺术形式中,而正是S
55、helley的悲惨遭遇成就了这部经典作品。文章主要介绍了Shelley一生的事迹。【12题详解】细节理解题。根据第一段中The story has been told over and over againnot just in books, but in movies and television shows.可知这个故事被一遍又一遍地讲述不仅在书中,在电影和电视节目中也是如此。以及第二段The reason for the success is that Doctor Frankenstein and his creature, the monster, live on in numero
56、us remakes, shows, and even comic books.可知成功的原因是Frankenstein博士和他的怪物,在无数的翻拍,表演,甚至漫画书中继续存在。由此可知,Frankenstein存在于不同的艺术形式中。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第三段中But Frankenstein is so much more than that. It presents ideas or themes that are still important today. Knowing something about her suffering can help readers
57、have a good knowledge of her work. Shelley wrote the book when she was only 18 years old. And it relates to her own sad life. Her mother died 10 days after she gave birth to her. She knew what it meant to be a child without a mother. It is no surprise that Shelley wrote a story about a motherless cr
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
