2021届高考英语大一轮复习综合检测1北师大版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 一轮 复习 综合 检测 北师大
- 资源描述:
-
1、综合检测(必修1)第一部分略第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2019南宁二中高三月考)My divorce was now final and I needed to find a new home for me and my sixyearold son, Dash. A few days earlier Id seen an ad. I was willing to try anything, so I contacted the owner, a woman named
2、 Camille. When she emailed me back I discovered she wasnt renting a house at all. She was renting the attic (阁楼) apartment. I left her a message calling off our meeting.But Camille called me back and insisted I come over. So here I was. I pulled the car to a stop and looked up at the tiny cottage. T
3、he house was small as it was. The attic window looked too tiny to let much light in. We couldnt live in a dark, depressing place. I could make do (凑合) with almost anything. But Dash needs a good home, a place he really feels safe.No sense in wasting her time or mine. I knocked. The woman who opened
4、the door was small and brighteyed. She was much older than Id guessed, but I could see she had the energy of someone half her age. She looked so sympathetic that I found myself wanting to keep talking to her. “We have to leave our home,” I explained. “My marriage ended. I only have a few days to fin
5、d something else, but I want it to be right.”Camille nodded. “Youre a good mother. You never know the miracles that await you around the corner.” Camille walked me to the door and wished me well. I got back in the car and snapped_out_of_it. I drove off slowly, hoping to make the feeling last. I turn
6、ed down a side street I didnt recognize. I glanced out of the side window. Just up ahead was a cottage with a sign out in front: for rent.I pulled over. I found the owners had just bought the house themselves and were decorating it, hoping to find the perfect renters. They took me on a tour of the h
7、ouse that was like a copy of my list: a big bedroom for Dash, a backyard with trees, and a great school nearby. The house was meant for us!Camille was right. Miracles await us, just around the corner.本文讲述的是作者离婚后,独自带着儿子寻找出租房屋的经历。21How did the author feel after receiving Camilles email?ADisappointed.B
8、Excited.CAnxious.DContent.答案:A解析:推理判断题。根据第一段中的“When she emailed me back I discovered she wasnt renting a house at all.I left her a message calling off our meeting”可推知,收到Camille的邮件之后,作者发现她出租的房子并不是自己想要的那种,因此给Camille留言取消见面,由此可推知作者应是感到失望的。故答案选A。22Why must the author find a good place?ATo begin a new lif
9、e.BTo give Dash a good education.CFor her sons sake.DFor her and her sons safety.答案:C解析:推理判断题。根据第二段中的“We couldnt live in a dark, depressing place. I could make do (凑合) with almost anything. But Dash needs a good home, a place he really feels safe”可知,作者觉得她和儿子Dash不能住在黑暗又压抑的地方,她自己可以凑合,但是Dash需要一个温暖的家,一个
10、他真正感觉安全的地方,第四段也提到“Youre a good mother”,由此可知,作者心心念念要找一个好地方完全是为了儿子Dash。故答案选C。23What does the underlined part “snapped out of it” probably mean?ASay something in an impatient voice.BStop feeling unhappy or depressed.CMake a sharp noise suddenly.DLose control of ones feelings.答案:B解析:词义猜测题。根据第四段的内容,尤其是“.
11、You never know the miracles that await you around the corner.I drove off slowly, hoping to make the feeling last”可知,在Camille的鼓励下,作者重新燃起对生活的希望,摆脱了郁闷的心境,她驾车慢慢离开,希望这种愉悦的感觉持续下去。故画线部分应是“抛掉不愉快的情绪,摆脱郁闷的心境”之意。故答案选B。24What message does the passage mainly convey?ANever lose hope.BNo pains, no gains.CEvery lit
12、tle bit helps.DWell begun is half done.答案:A解析:推理判断题。根据文章内容,尤其是第四段中的“You never know the miracles that await you around the corner”及最后一段中的“Miracles await us, just around the corner”可知答案为A。B(2019太原五中质检)Hannahs daddy was a teacher who barely made enough money to raise his six kids. Hannah wore handmedow
13、ns from her older sisters. For Christmas she usually got used dolls and books. As a child, she dreamed of having the beautiful clothes, cars, and homes that she often saw on TV.Several years after she graduated from college, she became a partowner of a successful decorating business in Manhattan. Sh
14、e worked very hard to realize her dream and took little care of herself. Sometimes her head ached and there was a great pain in her leg, but she thought she was young and it didnt matter. Her friends advised her to have a health check regularly, but she didnt take it seriously, saying she was OK.Her
15、 life became what she had dreamed about as a little girl. She was on top of the world at 30. Then she underwent a health checkup. Unfortunately, she had developed cancer. Surgery was necessary to determine how much the cancer had spread. Hannah was operated on a week later. The surgeon suspected (怀疑
16、) that cancer had spread to vital organs. Ten days later, the lab proved his suspicions.Hannahs doctor said he could treat her with the latest treatment, but it was just a matter of time before the cancer killed her. He guessed that she had less than a year to live. A couple of weeks later, she visi
17、ted another cancer specialist. He examined her and read her medical and lab reports. He said he agreed with her surgeon. “If you have any plans, do them now,” he advised.Instead, Hannah spent her last months at home. Her family and friends visited her regularly. The words often repeated by her befor
18、e she died were:“Dont act as I did. Mind your health. It is the most precious wealth in the world.”一位年轻的女商人在事业腾飞之际却死于癌症。这件事再次提醒我们:无论再忙也不要忽视了身体健康,要经常检查和锻炼,健康才是我们最大的财富。25The following about Hannah are true EXCEPT that _.Ashe had no chance to go to schoolBthere were six children in her familyCshe was e
19、ager to change her life as a childDher family was not rich when she was a child答案:A解析:细节理解题。根据第二段中的“Several years after she graduated from college.”可知,Hannah大学毕业,由此可知,她并不是没有上学的机会。故选A。26Hannah didnt take her friends advice because _.Ashe was afraid to see a doctorBshe didnt feel any obvious painCshe
20、didnt believe she would be illDshe was too busy to go to the hospital答案:C解析:细节理解题。根据第二段中的“.she thought she was young and it didnt matter.”及“.she didnt take it seriously, saying she was OK.”可知,Hannah之所以没有采纳朋友让她去看医生的建议,是因为她不相信自己会生病。故选C。27What was the result of Hannahs health checkup?AHer life was enda
21、ngered because of cancer.BShe had developed cancer but it could be cured.CShe was just too tired and needed to have a rest.DHer surgeon couldnt be certain of her condition.答案:A解析:细节理解题。根据第三段中的“The surgeon suspected (怀疑) that cancer had spread to vital organs. Ten days later, the lab proved his suspi
22、cions.”可知,Hannah得了致命的癌症。故选A。28The writer wrote this passage mainly to tell us _.Ahow Hannah succeededBhow important health is to usCwhy a businesswoman died very youngDhow cancer killed a successful woman答案:B解析:写作目的题。结合全文可知,作者写这篇文章的主要目的是告诉我们:健康对于我们来说是多么重要。故选B。C(2019海南中学月考)Few things are as disappoin
23、ting as having your parents try to run your life. As a teenager, you are trying hard to find your own place in the world and make decisions for yourself. However, because your parents have been teens, they know that you often need to make mistakes to learn to be independent. So they often interrupt
24、you when you are doing things sometimes.If your parents think that you are hiding things from them in order to do things they wouldnt approve of, they can get anxious. They often fail to understand teenagers and their anxiety makes them act more strictly toward you. It is very natural. Your parents
25、are caring about your safety. If they fear that you will suffer physical or emotional harm from your choices, they will try to stop you. Its in their parental nature.What can you do to get your parents to relax and let you make your own choices and mistakes? There really is only one thing you have t
26、o do you have to earn their trust. You must behave in an open and honest manner with your parents at all times. You need to give them an idea of how you think and behave when they arent around.You can help them to trust you by showing them that you have listened to the things they have taught you an
27、d that you appreciate the values they have worked hard to put in you. This means that there will be times when you will have to do exactly as they have asked regardless of how much you disagree instead of quarrelling with them.You can also get their trust by trying to help them with the housework or
28、 something else. This is a good chance to show them that you have grown up and you can not only help them but also do things by yourselves.Little by little, your parents may get to understand you and give you the freedom you want.父母为什么会左右处于青少年时期的孩子们的选择?因为他们担心孩子的安全,但是这种担心却妨碍了孩子的成长。青少年要想获得自由,唯一需要做的事情就
29、是取得父母的信任。29According to the passage, parents are often in the way when the teenagers are making their own decision in order to _.Akeep their images in the childrens mindBmake sure of the safety of the teenagersChelp their children to become independentDshow teenagers are too young to do that答案:B解析:细
30、节理解题。根据第二段中的Your parents are caring about your safety. If they fear that you will suffer physical or emotional harm from your choices, they will try to stop you.可知,父母有时候阻止孩子们做决定是出于对孩子们安全的考虑。故选B。30Who are the passage intended for?AParents.BSchool teachers.CTeenagers.DYoung couples.答案:C解析:推理判断题。文章第一句F
31、ew things are as disappointing as having your parents try to run your life.使用了第二人称,说明本文的写作对象是青少年。故选C。31We know from the passage that _.Aparents are afraid of losing control of their childrenBteenagers can never learn to make their own choicesCparents have difficulty understanding their kidsDthe writ
32、er often quarrels with his parents in his life答案:C解析:推理判断题。根据第二段中的They often fail to understand teenagers and their anxiety makes them act more strictly toward you.可知,父母很难理解他们的孩子们。故选C。D(2019银川一中高三模拟)I am always nervous when I get an email from my parents with “FYI (For Your Information)”. My parents
33、 are in their late 70s, and while they are quite healthy for their ages, I worry about what messages they are going to give me.I got such an email in September from my father. He sent an email from my cousin who told that her father, my uncle Reese, had passed away. The news made my mind go blank th
34、ough I have met him less than a dozen times in my life, because Reese was the first of my parents siblings (兄弟姐妹) to die, and I was simply not ready for that.The memorial service was set in Florida, and I quickly decided I needed to go. I needed to be there for my father, and I needed to go for myse
35、lf. Reese is about nine years older than my father, and I started to do the math in my head. I know that doesnt make sense, but I will do anything to reason that I still have a lot of time before I will be in my cousins shoes. Reeses memorial service was small with only family and perhaps a dozen of
36、 his friends. The funeral was attended by an even smaller number, and then, the family gathered at a nearby bar to look at old photographs found among Reeses possessions when he died.As we drove back to the Orlando International Airport, I thought about how I am not sure what my parents want, not on
37、ly in their memorial services, but also how they want to be remembered and where they want to be laid to rest. These are going to be difficult conversations, but I know I need to have them. Maybe not right now, but we do need to open the discussion at some point. It may feel too early, but I trust m
38、y parents will know that when adult children raise these questions, we do it out of love to honor their lives and their wishes.本文主要讲述了伯父的离去让我意识到自己尚不清楚父母对他们自己的后事有什么要求。32Why do emails with “FYI” make the author uneasy?AShes too busy to read those emails.BShe dislikes her parents nonstop talking.CShes
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2014高考语文(人教版 鲁京津专用)一轮复习《配套课件》小说 考点针对练五.ppt
