山东省济宁市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济宁市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济宁市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来
2、回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want to know?A. Susans plan. B. The Duces address. C. A reservation phone number.2. What will the man do today?A. See a doctor. B. Stay in bed. C. Go to work.3. Where is Lisa going this afternoon?A. The bookstore. B. The cafe. C. Her cousins home.4. How lo
3、ng does it usually take John to finish a book?A. A week. B. Two weeks. C. A month.5. What are the speakers talking about?A. A difficult question. B. A wrong answer. C. An exam.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出
4、5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Why did the Browns come just now?A. To ask about a piano class.B. To make an invitation.C. To attend a party.7. Who is Mrs. Johnson probably?A. A neighbor. B. A teacher. C. A doctor.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What will the weather be like tomorrow?A. Sunny. B.
5、Cloudy. C. Rainy.9. Where will the speakers take the kids?A. Rock Wall. B. Cliffhanger Climbing. C. Edge Climbing Center.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. When did Christopher get back?A. At around 3:30 pm. B. At around 4:00 pm. C. At around 4:30 pm.11. How did Christopher help the car owner?A. By fetching
6、his car key.B. By making a call for him.C. By lending him his bike.12. What will Christopher do next?A. Have a rest. B. Take a shower. C. Ride a bike.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. What was Henry doing when the accident happened?A. Playing toys. B. Calling his friend. C. Playing the guitar.14. When did H
7、enry notice Mikes situation?A. When Mike was crying.B. When Mike was turning purple.C. When Mike was fighting for breath.15. What did Henry do to save Mike?A. He performed first-aid skills.B. He went to find his father.C. He took him to hospital.16. Whats the most probable relationship between the s
8、peakers?A. Classmates. B. Doctor and patient. C. Teacher and student.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What is the dogs name in the movie?A. Bella. B. Michelle. C. Melissa.18. Why does the dog run away?A. She cannot live in Denver.B. She wants to return to Lucas.C. She is badly treated by Lucas girlfriend.1
9、9. When did the speaker watch the movie?A. On January 18th. B. On January 12th. C. On January 10th.20. What does the speaker think of the movie?A. Dull. B. Great. C. Scary.第二部分 阅读(共两节,满分42.5分)第一节(共12小题;每小题2.5分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AEvery day, we work to open doors for our future lea
10、ders, innovators, and adventurers to explore, create and learn on their own terms. And our museum is even more fun with friends!WhenSchool-year field trips are 2 hours in length and can be scheduled between 9:30 am2:30 pm, TuesdayFriday.Summer field trips can be scheduled at either 10 am12:30 pm or
11、12:30 pm3 pm, TuesdayFriday.The museum is closed on Thanksgiving Day, Christmas Eve, Christmas Day and New Years Day.Cost$8 per child, at least 10 children to qualify(合格)for group rates.Group visit rates do not apply during schools fall break, winter break or spring break, when the price is $14 per
12、child.Chaperons(监护人)One chaperon for every five children is required, and all chaperons are free! Parents, teachers or adult caregivers over 18 years old qualify as chaperons.LunchWe do not have inside equipment for lunch, even in case of unpleasant weather. Outside benches and grassy areas are avai
13、lable on a first-come, first-served basis.ParkingFree parking for guests and members when visiting the Childrens Museum Event Day parking prices may be different. Parking for nearby attractions for a small charge.GuidelinesChildren and adults must stay together, No adults are allowed in the museum w
14、ithout a child, and no children without an adult.Adults are responsible for the safety of children at all times.No food or drinks inside the museum.Shoes are required in the museum(except for the Center for the Young Child).1. How long does a school year field trip last?A. 2 hours.B. 2.5 hours.C. 3.
15、5 hours.D. 5 hours.2. How much should a group with 10 kids and 2 adults pay in the fall break?A. $80.B. $96.C. $ 140.D. $168.3. Where can visitors have lunch while visiting the museum?A. On the floor inside the museum.B. On the grass outside the museum.C. On the stairs outside the museum.D. In the r
16、estaurant inside the museum.4. What do we know about the museum?A. The museum is open to visitors all year round.B. Parking for nearby attractions is free of charge.C. An adult alone is not allowed in the museum,D. Shoes are required in any area of the museum.【答案】1. A 2. C 3. B 4. C【解析】这是一篇应用文。从以下各个
17、方面来说明博物馆可以给我们的朋友带来更多的快乐:开关的时间,所需的价钱,所需的监护人,午餐安排,停车安排,参观指南等。【1题详解】细节理解题。通过审题定位于School-year field trips are 2 hours in length学年度野外旅游时间长度为2小时。故选A。【2题详解】细节理解题。通过审题得知这是一道计算题。Group visit rates do not apply during schools fall break, winter break or spring break, when the price is $14 per child.组团参观率不适用于学校
18、学年秋假,冬假和春假,此期间每个小孩14美元。据此14X10=140元。故选C。【3题详解】细节理解题。审题得知关键信息为have lunch。故定位于Outside benches and grassy areas are available on a first-come, first-served basis.博物馆外面长椅和草地都可以先来先得到服务。故选B。【4题详解】细节理解题。通过审题浏览信息得知:Children and adults must stay together, No adults are allowed in the museum without a child,
19、and no children without an adult.孩子和大人必须待在一起,不允许大人不带孩子进入博物馆,也不允许没有大人带领孩子单独进入博物馆。这点说明大人不被允许单独进入博物馆。故选C。BWhen I was quite young, my family had a telephone. I would sit quietly and listen when my mother talked to it. I was surprised to discover that somewhere inside it lived a lady named Information Pl
20、ease.One day my mother went out to visit a neighbor, I hit my head against the door while playing. It was painful, but I held back my tears because there was no one home to give sympathy(同情). Then, I noticed the telephone.Quickly, I unhooked the receiver and held it to my ear. Information Please, I
21、said into the mouthpiece. Then a clear voice spoke into my ear. Information. I hurt my head. I spoke into the phone. Isnt your mother home? came the question. Nobodys at home but me. I cried. Can you open your icebox? she asked. I said I could. Then took out a piece of ice and hold it to your head.
22、said the voice.After that, I called information Please each time I met with a problem. When my pet canary(金丝雀)died, I called Information Please and told her the sad story. She comforted me, saying softly, Paul, always remember there are other worlds to sing in.Later, we moved, but the memories of th
23、ose conversations never really left. One day when I was alone, I dialed again and said. Information, Please. A different voice answered, Information. I asked for Sally. Are you a friend? he asked. Yes, a very old friend. My name is Paul. I answered. Well, Sally left a message for you. Let me read it
24、 to you. It said. Paul always remember there are other worlds to sing in. Im sorry to tell you that Sally has. I stopped him and hung up, tears rolling down silently. I knew what Sally meant.5. What amazed the author when he was quite young?A. There was a telephone in his family.B. His mother was al
25、ways on the phone.C. There was a lady living in the phone.D. A woman he knew had a strange name.6. Why did the author call Information Please when he hurt his head?A. To ask his mother to come back home.B. To seek sympathy from someone else.C. To satisfy his curiosity about the phone.D. To find out
26、how to treat his aching head.7. Which of the following best describes Sally?A. Caring.B. Curious.C. Creative.D. Humorous.8. What can be inferred about Sally from the last paragraph?A. She may have moved.B. She may have retired.C. She may have quit her job.D. She may have passed away.【答案】5. C 6. B 7.
27、 A 8. D【解析】这是一篇记叙文。作者讲述了儿时的自己与家里的第一部电话之间的美好回忆。【5题详解】细节理解题。根据第一段I was surprised to discover that somewhere inside it lived a lady named Information Please.可知,作者惊奇地发现,在电话的某个地方住着一位名叫“请提供信息”的女士。由此可知,作者很小的时候,他惊讶的发现电话里住着一位女士。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第二段I hit my head against the door while playing. It was painful
28、, but I held back my tears because there was no one home to give sympathy(同情). Then, I noticed the telephone.可知,作者玩耍时头撞到门了,这很痛苦,但作者忍住了眼泪,因为家里没有人来同情他。然后,作者注意到了电话。由此可知,作者呼叫Information Please是为了从别人那里获得同情。故选B。【7题详解】推理判断题。根据倒数第二段She comforted me, saying softly, Paul, always remember there are other world
29、s to sing in.可知,她安慰我,轻声说:“保罗,永远记住,你可以在别的世界里歌唱。”由可推知,因为Sally总是会安慰作者保罗,所以Sally是有爱心的人。故选A。8题详解】推理判断题。根据最后一段Well, Sally left a message for you.和Im sorry to tell you that Sally has. I stopped him and hung up, tears rolling down silently.(我打断了他的话,挂了电话,泪水无声地流了下来。)由此可推知,Sally可能已经去世了。故选D。CLearning a second l
30、anguage is tough at any age. Now, in a new study, scientist have found out the exact age after which your chances of reaching fluency(流利)in a second language seem to plummet:10.The study published in the journal Cognition, found that its nearly impossible for language learners to reach native-level(
31、母语水平)fluency if they start learning a second language after age 10. It turns out youre still learning fast, says study co-author Joshua Hartshorne. Its just that you run out of time, because your ability to learn starts dropping at around 17 or 18 years old, People who start a few years after age 10
32、 may still become quite good at a language, the authors say, but they are unlikely to become fluent.Kids may be better than adults at learning new languages for many reasons. Childrens brains are more plastic than those of adults, meaning theyre better able to adapt and respond to new information. K
33、ids may also be more willing to try new things than adults are. Their comparatively new understanding of their native language may also be advantageous.These findings may seem discouraging, but it was inspiring for scientists to learn that the key period for fluent language learning might be longer
34、than previously thought. Some scientists believed that the window begins to close shortly after birth, while others made it longer to very early childhood. Compared with those judgments-age 17 or 18 when language learning ability start to drop offseems relatively old.For this study, the researchers
35、created an online test promising to guess peoples native language and home country based on their responses to English grammar questions. Almost 670,000 people took it, giving the researchers huge amounts of data from English speakers of many ages and backgrounds. Examining the responses and grammar
36、 mistakes allowed them to made unusually exact judgments about language learning.9. What does the underlined word plummet in paragraph 1 mean?A. Drop sharply.B. Increase greatly.C. Appear gradually.D. Double suddenly.10. What can we learn from the study?A. Adults tend to perform badly in learning a
37、second language.B. Children are at an advantage in acquiring a new language.C. All these new findings are quite discouraging for scientists.D. People have different key periods for mastering a language.11. What does the last paragraph mainly focus on?A. The purpose of the study.B. The findings of th
38、e study.C. The subject of the study.D. The process of the study.12. Whats the best title of the text?A. Kids Are Better at Learning New LanguagesB. Adults Cant Learn a Second Language WellC. Never Say Die When Learning a New LanguageD. Better to Learn a New Language Before Age 10【答案】9. A 10. B 11. D
39、 12. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍孩子比成年人更容易学习语言的原因。最好在10岁之前学习一门新语言。【9题详解】词句猜测题。根据文章第二段The study published in the journal Cognition, found that its nearly impossible for language learners to reach native-level(母语水平)fluency if they start learning a second language after age 10.(这项发表在认知杂志上的研究发现,对于语言学习者来说,如果他
40、们在10岁以后开始学习第二语言,达到母语水平的流利程度“几乎不可能”。)所以现在,在一项新的研究中,科学家发现了你流利掌握第二语言的确切年龄似乎会急剧下降:10岁。可知,划线词的意思是“急剧下降”,A项符合题意。故选A 。【10题详解】推理判断题。根据第三段Kids may be better than adults at learning new languages for many reasons可知,由于许多原因,孩子在学习新语言方面可能比成年人更好。由此判断出孩子在学习一门新语言方面具有优势。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据文章最后一段的内容For this study, the
41、 researchers created an online test promising to guess peoples native language and home country based on their responses to English grammar questions. Almost 670,000 people took it, giving the researchers huge amounts of data from English speakers of many ages and backgrounds.(在这项研究中,研究人员创建了一个在线测试,承
42、诺根据人们对英语语法问题的回答来猜测他们的母语和祖国。大约有67万人参加了测试,这给研究人员提供了来自不同年龄和背景的英语使用者的大量数据。)可知,最后一段主要是介绍研究的过程。故选D。【12题详解】主旨大意题。根据文章第一段Now, in a new study, scientist have found out the exact age after which your chances of reaching fluency(流利)in a second language seem to plummet:10.(现在,在一项新的研究中,科学家发现了你流利掌握第二语言的确切年龄似乎会急剧下
43、降:10岁。)可知,本文主要讲述了孩子比成年人更容易学习语言,“最好在10岁之前学习一门新语言”是合适的标题。故选D。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。做好该题型要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”。推理判断题常常可以分为如下几类:(1)细节推断。如时间、地点、人物关系等;(2)逻辑推断。根据已知的结果推断导致结果产生的可能原因;(3)目的、意图、态度推断。根据文章的论述,推断作者的写作目的以及
44、作者情感态度;(4)预测想象推断。文章没有明确说明,要求根据语篇对文章可能涉及的内容进行预测判断。(5)预测文章出处。根据文章主旨判断出文章可能出自什么地方。例如,本文中的第2小题属于预测想象推断。根据文章第二段The study published in the journal Cognition, found that its nearly impossible for language learners to reach native-level(母语水平)fluency if they start learning a second language after age 10.(这项发
45、表在认知杂志上的研究发现,对于语言学习者来说,如果他们在10岁以后开始学习第二语言,达到母语水平的流利程度“几乎不可能”。)可知,儿童在学习一门新语言方面具有优势。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When kids tend to learn new skills, supervision(监督)is necessary to ensure kids stay safe._13_Give kids chances to try something new, make mistakes
46、and learn from them.If your son wants to learn how to make a butter sandwich, show it, set up the materials and let him try. Will he make a mess? Almost certainly. But be patient if he messes up._14_If you step in, your boy will think, well. I guess I cant make sandwiches, But if you have patience f
47、or the mess and the time, the payoff will be real. Someday hell say, Im hungry, so Im going to make my own sandwich. Certainly, sometimes kids can give up. Help by encouraging them to do it one more time._15_Once kids reach a goal, you can not only praise the result but also encourage them to try an
48、other. For example, after your son has mastered making the butter sandwich you might show your confidence by saying._16_ Thats not a huge achievement, but is a further step in the right direction toward your childs independence.Throughout childhood, parents have chances to prepare kids to take care
49、of themselves. Its great to feel needed, but as kids gain confidence and independence, their relationship with you can be even richer._17_A. Will you make a butter sandwich for me?B. Next time, why not learn how to fry an egg?C. It is a clear sign of your faith in his abilities.D. In fact, its also
50、important not to stay around.E. Avoid any behavior that could discourage him.F. Your kids will share pride in all theyve achieved with you.G. By trying again, kids learn that difficulties can be overcome.【答案】13. D 14. E 15. G 16. B 17. F【解析】这是一篇说明文。通过大量的实例来说明如何培养孩子的动手制作能力。其中包括制作三明治等事例的描述。这样做,可以带给孩子获
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
