山东省济宁市嘉祥县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济宁市 嘉祥县 第一 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济宁市嘉祥县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析)本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题),第卷1至15页,第II卷16至18页。共150分。考试时间120分钟。注意事项:请按照题号顺序在答题纸上各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。第卷第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附
2、件查看】What caused the noise?A. The woman.B. The thunder.C. The wind.【答案】C【解析】【原文】M: Did you fall out of bed last night? I woke up because of a big noise. I thought it was thunder, but the sky was clear.W: No, it was the wind. We had left the door open and the wind blew it shut.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Wha
3、t will the speakers probably do next?A. Buy something to eat.B. Make some coffee.C. Find their seats on the train.【答案】A【解析】【原文】M: The train will leave in 25 minutes. Do you want to find a seat now, or should we get coffee while were waiting?W: It doesnt seem too crowded, and Im kind of hungry. Lets
4、get some breakfast to go, and we can eat on the train.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time is it now?A. 12:00.B. 10:00.C. 8:00.【答案】B【解析】【原文】W: Can we pick up groceries later? I have a dentist appointment at noon.M: Weve been up since 8:00. Im hungry. The dentists is around the corner, and we still have tw
5、o hours to get there.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman mainly talking about?A. Cindys appearance.B. Cindys personality.C. Cindys hobby.【答案】B【解析】【原文】M: So, tell me about your new friend Cindy. Whats she like?W: Shes really neat. Shes younger than me, but shes great to be around because she makes
6、 me laugh all the time. Shes always telling jokes.M: She must be pretty easy-going.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman probably feel now?A. Dizzy.B. Tired.C. Well.【答案】C【解析】【原文】W: When I got out of bed this morning, I nearly fell over. I was really dizzy. It must have been tiredness.M: I sometime
7、s feel like that when I wake up. Anyway, Im glad to see youre back to normal.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where does the conversation take place?A. In a stadi
8、um.B. At a gift shop.C. At a university.7. What does the woman offer to buy the man?A. Tickets.B. A souvenir.C. Food and drink.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】W: It looks like this game is completely sold out. How many people do you think are here right now?M: There are 20,000 seats in here. Have you ever been
9、 to a professional basketball game before?W: Only the ones at my university. Thanks again for buying the tickets. How much do I owe you?M: Its my treat. You can buy the next tickets. Why dont we go to the gift shop, and you can get yourself a souvenir?W: Sure. But at least let me get you a beer and
10、a hot dog before we go back to our seats.M: I cant say no to that.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the boys teacher want him to improve?A. His writing.B. His listening.C. His speaking.9. What does the girl probably give to the boy?A. A textbook.B. A newspaper.C. A novel.【答案】8. A 9. B【
11、解析】【原文】M: I got my book report back from my teacher, and she said I need to work on how I summarize things on paper.W: What were you trying to summarize?M: Its a book we were reading in class. We had to give a brief summary of the plot.W: When I used to read textbooks, I always tried to summarize wh
12、at I had learned by speaking it out loud. Then I just wrote it down on the paper.M: Really?W: If I couldnt do it, I knew I had to go back and read it again. Once I could do it naturally and smoothly, I wrote it down.M: That makes sense.W: Here, take this. Read todays news, and then try and explain i
13、t to me.M: What if I cant?W: Then keep trying until you can.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. How many kinds of items does the man have in his basket?A. Two.B. Three.C. Four.11. What is the relationship between the speakers?A. Brother and sister.B. Husband and wife.C. Grandmother and grandson.1
14、2. What does the woman like to do when she has a headache?A. Have a bar of chocolate.B. Drink some alcohol.C. Eat some bacon.【答案】10. B 11. A 12. B【解析】原文】W: Those are healthy things you have in your basket -fresh cabbage, fresh tomatoesoh, and fresh bacon. Thats the only thing that might not be good
15、for you.M: Hey, sis, were not children any more. You dont need to look after me like you did in my childhood. Even wives dont worry so much over their husbands.W: Well, if we want to reach the age of our grandparents, we need to stay healthy. When I queue at the checkout behind some people, I am ama
16、zed at the unhealthy things they have in their baskets. No wonder they are overweight, unfit and always feeling ill.M: I think you have to keep a balance. I try to buy mostly healthy things, but I dont get stressed if I sometimes feel like something less healthy, like the bacon. If I dont feel cheer
17、ful, sometimes I have a bar of chocolate.W: I agree. Sometimes if I have a headache, I have a few cans of beer, even though thats not particularly good for me.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the woman say about dogs in general?A. They are messy.B. They are annoying.C They are hard t
18、o take care of.14. Why doesnt the woman agree to have Lion?A. It is unhealthy.B. It is too large.C. It is very noisy.15. Where will the speakers probably get the dog?A. From a pet store.B. From a rescue shelter.C. From a friends house.16. What does the woman ask the boy to show her first in the end?
19、A. That he can clean up after the dog.B. That he can take the dog for walks.C. That he can be responsible for the chores around house.【答案】13. C 14. B 15. B 16. C【解析】【原文】M: Mom, can we get a dog?W: Dogs need a lot of attention, Jeffrey. Do you think you can handle that kind of responsibility? Its har
20、der than you think.M: Of course I can. Ill take it for walks every day, and clean up after it.W: Do you know what kind of dog you want?M: Yes, Ive been looking at some pictures on the Internet. This one with the long golden hair is named Lion.W: Hes very cute, but we dont have enough room for a dog
21、that big. Those dogs need space to run around, and we live in an apartment. I think we should get a small one.M: OK, then what about this one? My friend has one like this, and everyone likes it.W: Those kinds of dogs always have health problems. Plus, they bark a lot. We dont want to annoy our neigh
22、bors.M: So what do you suggest?W: First, we arent getting one from a pet store. They are too expensive. I know a place that saves dogs and gives them away for free.M: OK.W: And second, you need to show me you have the sense of responsibility. That means cleaning your room, doing your homework, and h
23、elping around the house.M: I promise!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What did the speaker enjoy as a young child?A. Running.B. Climbing.C. Swimming.18. What was the speaker doing when he injured himself?A. The long jump.B. A handstand.C. A forward roll.19. For how many weeks did the speaker hav
24、e to give up exercising?A. Four.B. Eight.C. Twelve.20 What was the change for the speaker after the incident?A. He developed a new hobby.B. He began to read love stories.C. He enjoyed physical challenges even more.【答案】17. A 18. C 19. C 20. A【解析】【原文】M: As a young child, I always enjoyed physical chal
25、lenges more than mental ones. I liked to run and build swings. At that stage I hadnt yet learned to climb or swim, but that is something I would also have loved to do. One day we had a physical education class at school. We did the long jump and handstands, but it was when I had to do a forward roll
26、 that disaster struck. Somehow, I twisted my neck in an extremely painful way. I screamed loudly and the teachers were very concerned. An ambulance was called and I was taken to hospital. The doctors fitted me with a collar and I was told to do no exercise and stay away from school for eight weeks.
27、At first, I was very bored. Having to keep still all day was no fun. So I started to read. I looked at books on the shelf at home. I wasnt interested in love stories I avoided those but crime and adventure did appeal. From those eight weeks I developed a lifelong love of reading. When my collar was
28、removed, the doctors told me not to exercise for another four weeks. Instead of being disappointed, I was happy to devote more time to my new love reading.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共 15 小题;每小题2.5分,满分 37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ASixth formers are to be quizzed on whether the
29、y can cook five hot meals and how often they should change their sheets, as part of a government-backed scheme to prepare them for university.Ministers are urging schools to put on special workshops for students aged 1618 to ensure they feel comfortable with the prospect of leaving home. The course,
30、 designed by the university accommodation provider Unite Students, will teach pupils how to manage their finances and how to live independently.According to the course materials, teachers should ask students questions which may not have occurred to them, such as “what is the price of a liter of milk
31、?” and “list 5 hot meals you can cook from scratch” and “how often will you wash your sheets once you move out of home?”Damian Hinds, the Education Secretary, said, “We are all very conscious that moving away from home and going to university is one of the most exciting things that happens in your l
32、ife but it can also be very daunting.” Mr. Hinds said that when he got to university, he discovered he had “relied on my mum more than I realized I did”, adding, “I wish I could have cooked better.”Earlier this year, ministers set up a new task force called the Education Transitions Network, which i
33、ncludes representatives from Universities UK, UCAS and the National Union of Students. It is part of a drive by the Department for Education to address the rise in students who report mental health issues during their time at university.Data released earlier this year showed that the number of stude
34、nts declaring mental health problems on arrival at university has surged. Figures obtained showed a 73 percent rise between 20142015 and 20172018 in students stating that they had a condition such as depression or anxiety before starting their courses.21. What can we learn about the course?A. It enc
35、ourages students to leave home.B. It is designed by the university students.C. It helps students get ready for their college life.D. It allows teachers to ask students familiar questions.22. Why does the author mention Damian in Paragraph 4?A. To show the joy of campus life.B. To list the contents o
36、f the course.C. To prove the necessity of the course.D. To present the importance of college life.23. Which of the following best explains “surged” underlined in the last paragraph?A. Increased.B. Dropped.C. Doubled.D. Remained.【答案】21. C 22. C 23. A【解析】这是一篇说明文。主要说明了英国教育部正敦促学校开办一门教学生管理资金,独立生活的课程。开设原因
37、是因为学生一到学校独立生活,会产生许多心理问题,所以这门课程是必要的,是教育中最重要的一部分。【21题详解】细节理解题。根据第二段“Ministers are urging schools to put on special workshops for students aged 1618 to ensure they feel comfortable with the prospect of leaving home. The course, designed by the university accommodation provider Unite Students, will teac
38、h pupils how to manage their finances and how to live independently.”可知英国教育部的部长们正敦促学校为16到18岁的学生举办专门的学习班,以确保他们能适应离开家上大学的生活。该课程由大学住宿提供商Unite Students设计,将教学生如何管理自己的财务以及如何独立生活。由此可知,这门课帮助学生为他们的大学生活做准备。故选C。【22题详解】推理判断题。根据第四段“Damian Hinds, the Education Secretary, said, We are all very conscious that movin
39、g away from home and going to university is one of the most exciting things that happens in your life but it can also be very daunting. Mr. Hinds said that when he got to university, he discovered he had relied on my mum more than I realized I did, adding, I wish I could have cooked better.”可知教育部长Da
40、mian Hinds说,“我们都非常清楚,离开家去上大学是人生中最令人兴奋的事情之一,但它也可能让人非常畏惧。” Hinds说,当他上大学时,他发现自己“比自己意识到的还要依赖母亲”,并补充说,“我希望自己能做得更好。”由此可推知,作者在第4段提到Damian的个人经历,是为了证明这项帮助学生为大学生活做好准备的课程的必要性。故选C。【23题详解】词义猜测题。根据画线词后文“Figures obtained showed a 73 percent rise between 20142015 and 20172018 in students stating that they had a con
41、dition such as depression or anxiety before starting their courses.(数据显示,在2014年到2015年和2017年到2018年期间,有抑郁或焦虑症状的学生增加了73%)”可知数据显示,刚进大学就宣称有心理健康问题的学生人数有所增加。由此可知,画线词意思为“增加”。A. Increased.增加;B. Dropped.下降;C. Doubled.翻倍;D. Remained.保持。故选A。BAmerican magician David Blaine left the glass box in which he had live
42、d for 44 days without food on October 19. Hundreds of people came to watch the end of his starvation experiment, which had become one of Londons main tourist attractions.Looking thinner and darker, 30 year-old Blaine was taken out of his box over the River Thames and immediately sent to hospital. He
43、 was then slowly reintroduced to food, a process doctors said could be life threatening. He had been drinking only water since September 5.A native of Brooklyn, New York, Blaine first became known as a street magician in the early 1990s. He soon found himself doing magic tricks in bars for the likes
44、 of American actor Leonardo DiCaprio and his super model friends.Over the last decade Blaine has become famous with a combination of breathtaking magic and clever tricks aimed at getting a lot of attention.In 1999, he was buried in a coffin (棺材) for one week and, in 2000, he spent 62 hours in a gian
45、t block of ice. Last year he stood on the top of a 25-meter pillar(柱子) in the center of New York for 35 hours before jumping into a pile of boxes.“I think a lot of people are unable to accept that theyre able to do what they can do,” he said. “They dont realize we can survive. The human being is an
46、amazing creation.”But he seemed to have suffered from spending so long in the glass box. He said that at times he was unable to see, had serious back pains and lost his sense of taste.24. It is _ for David Blaine to eat food after such a long starvation.A. pleasantB. deliciousC. dangerousD. importan
47、t25. Having spent such a long time in the glass box, he suffered the following EXCEPT that _.A. he had become blindB. he had serious back painsC. he lost his sense of tasteD. he was in weak health26. Which of the following can best describe David Blaine?A. Brave.B. Adventurous.C. Mad.D. Crazy.27. Wh
48、ich of the following is NOT true of David Blaine?A. Blaine was immediately sent to hospital after he was taken out of his box because he was in dangerous condition.B. Blaine was born and brought up in England.C. In Blaines opinion, people can create a wonder.D. Blaine didnt have any food for 44 days
49、.【答案】24. C 25. A 26. B 27. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了美国魔术师大卫布莱恩历时44天没有吃东西的饥饿实验,并提及了布莱恩其他惊人的魔术和旨在吸引眼球的聪明戏法:被埋在棺材里一周;在一个巨大的冰块里度过了62个小时;在纽约市中心一根25米高的柱子上站了35个小时,然后跳进一堆箱子里等。具有冒险精神的生活也给他带来了隐患:他有时看不见东西,有严重的背痛,失去味觉。【24题详解】细节理解题。根据文章第二段第2句内容“He was then slowly reintroduced to food, a process doctors said coul
50、d be life threatening.”可知,对于经过这么长时间的饥饿,再开始进食的David Blaine来说,这个过程可能会危及生命。故选C项。【25题详解】细节理解题。根据文章末尾段内容“He said that at times he was unable to see, had serious back pains and lost his sense of taste.”可知,他有时看不见东西,有严重的背痛,失去味觉。选项A“he had become blind(他失明了)”与原文内容不符。故选A项。【26题详解】推理判断题。根据文章中对其事迹的描述“In 1999, he
51、 was buried in a coffin for one week and, in 2000, he spent 62 hours in a giant block of ice. Last year he stood on the top of a 25-meter pillar in the center of New York for 35 hours before jumping into a pile of boxes.( 1999年,他被埋在棺材里一周;2000年,他在一个巨大的冰块里度过了62个小时。去年,他在纽约市中心一根25米高的柱子上站了35个小时,然后跳进一堆箱子里
52、。)”可知,他做的事情是一些危险的行为,因此可推知他是一个敢于和喜欢冒险的人。故选B项。【27题详解】细节理解题。根据文章第二段第句内容“A native of Brooklyn, New York, Blaine first became known as a street magician in the early 1990s.( Blaine是土生土长的纽约布鲁克林人,20世纪90年代初,他以街头魔术师的身份首次为人所知。)”可知,他是地地道道的美国人。选项B“Blaine was born and brought up in England.( Blaine在英国出生并长大。)”与原文
53、表达不符。故选B项。【点睛】细节题的破解细节题的破解一般采用寻读法,即先看试题,再读文章。对有关信息进行快速定位,再将相关信息进行整合,甄别,分析,对比,有根据地排除干扰项,选出正确答案。比如文章的第1小题:1. It is _ for David Blaine to eat food after such a long starvation. A. pleasant B. delicious C. dangerous D. important通过分析可知,题干关键词为“eat food after such a long starvation”,利用寻读法定位到文章内容“He was the
54、n slowly reintroduced to food, a process doctors said could be life threatening.”为本题答案所在句,与选项相对比,“life threatening(威胁生命的)”应是与C项“dangerous(危险的)”含义相同,因此C项为正确答案。CMaggie was very glad that James was not a frequent visitor to the house. In the childrens opinion, they had something that they couldnt expla
55、in or understand about him and that excited their imagination. He stirred(激起) Maggies anger, however, so that she often said to her husband. “Its mercy that brother of yours doesnt come oftener.”In fact James came once a year, unexpectedly, around eight oclock in the evening, and he stayed for six h
56、ours of close discussion with his brother. His arrival was a signal to the children that their bedtime would be delayed. Not that he ever spoke to them or played with them. He took no notice of them, as if he was unable to see children, at least until the time came for him to go. Indeed, after his f
57、irst greeting and a careless kiss, James took no notice of Maggie either, except to add, “Youll be getting on with the supper, Maggie”. Such was his regard for her.Maggie paid him back in her own way. She kept the children up, the four of them, to keep her company, she said, but of course they sang
58、and made a noise and broke the endless sound of James voice. Very late, they dropped off to sleep in their chairs. Then, when James was about to go, Maggie woke them up and so more or less forced him to part with four shillings before he left. That gave her some satisfaction, for James, though rich,
59、 was unwilling to give or share what he had. He always went home by the last train, just after two oclock.Maggies children secretly stared at their uncle. They could not forget that he had in their mothers words, “lost two wives and taken a third”. They wondered about those two unfortunate, lost lad
60、ies. They asked each other what their fate(命运) had been, and if neither could ever be found again. James never brought his third wife with him nor ever mentioned her. The children decided that he must be so frightened of losing her that he never allowed her outside the door.28. Maggie never prepared
61、 anything special for James because _.A. he was a man difficult to pleaseB. she never knew when he was comingC. she was too busy looking after her childrenD. he never stayed long enough for a meal29. What do we know about James behavior?A. He was a kind man, with love for the family.B. He was unself
62、ish, especially towards his brother.C. He was anxious to please the family, especially the children.D. He was rude to his sister-in-law.30 Maggie felt pleased when _.A. she paid James the money that she owed himB. James gave some money to the childrenC. she had to wake James up to catch his trainD.
63、James thanked her for the nice supper31. The children did not realize that two of James wives _.A. were deadB. suffered from loss of memoryC. had run away from himD. might reappear one day【答案】28. B 29. D 30. B 31. A【解析】这是一篇记叙文。本文讲Maggie和她的孩子们对他们的叔叔James来访的不欢迎。【28题详解】 细节理解题。根据第二段第一句“In fact James cam
64、e once a year, unexpectedly, around eight oclock in the evening.”可知James一年只来一次,而且来的时间都是预料不到的。所以Maggie无法给他准备任何特殊的东西。故B正确。【29题详解】 推理判断题。根据文章第二段“ James took no notice of Maggie either, except to add, “Youll be getting on with the supper, Maggie”.可知,詹姆斯也没有注意到玛吉,只是加了一句:“你该去吃晚饭了,玛吉。”这就是他对她的尊重。由此判断出James明他
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376453.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
