广东省广州市天河区2020-2021学年高一下学期期末统考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省广州市天河区2020-2021学年高一下学期期末统考英语试题 WORD版含解析 广东省 广州市 天河 2020 2021 学年 一下 学期 期末 统考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020学年第二学期天河区期末考试高一英语本试卷分为第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,共8页,满分150分,考试时间120分钟。第卷第一部分 阅读理解(共两节,满分45分)第一节 (共10小题;每小题3分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AOne day when I was 5, my mother blamed me for not finishing my rice and I got angry. I wanted to play outside and not to be made to finish eating
2、 my old rice. When angrily opening the screen door (纱门) with my foot, I kicked back about a 12-inch part of the lower left hand corner of the new screen door. But I had no regret, for I was happy to be playing in the backyard with my toys.Today, I know if my child had done what I did, I would have b
3、lamed my child, and told him about how expensive this new screen door was, and I would have delivered a spanking (打屁股) for it. However, my parents never said a word. They left the corner of the screen door pushed out, creating an opening, in the defense against unwanted insects.For years, every time
4、 I saw that corner of the screen, it would constantly make me think about my mistake. For years, I knew that everyone in my family would see that hole and remember who did it. For years, every time I saw a fly buzzing (嗡嗡) in the kitchen, I would wonder if it came in through the hole that I had crea
5、ted with my angry foot. I would wonder if my family members were thinking the same thing, silently blaming me every time a flying insect entered our home, making life more terrible for us all. My parents taught me a valuable lesson, one that a spanking or stern (严厉的) words perhaps could not deliver.
6、 Their silent punishment for what I had done delivered a hundred stern messages to me. Above all, it has helped me become a more patient person and not burst out so easily.1. When the author damaged the door, his parents _.A. gave him a spankingB. left the door unrepairedC. told him how expensive it
7、 wasD. blamed him for what he had done2. The experience may cause the author _.A. not to go against his parents willB. to have a better control of himselfC. not to make mistakes in the futureD. to hide his anger away from others3. What is the main idea of this text?A. Parents is the best way to solv
8、e problems.B. Parents are the best teachers of their children.C. Adults should ignore their childrens bad behavior.D. Silent punishment may have a better effect on educating people.【答案】1. B 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者用自己的亲身经历讲述了无声的惩罚可能对教育人们有更好的效果。【1题详解】细节理解题。根据第二段中“They left the corner of the scre
9、en door pushed out, creating an opening, in the defense against unwanted insects. (他们把纱门的一角推开,在防御讨厌的昆虫的地方开了一个裂缝)”可知,作者把门弄坏后,他父母没把门修好。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据第三段中“My parents taught me a valuable lesson, one that a spanking or stern (严厉的) words perhaps could not deliver. Their silent punishment for what I
10、had done delivered a hundred stern messages to me. Above all, it has helped me become a more patient person and not burst out so easily. (我的父母给我上了宝贵的一课,这也许是打屁股或严厉的训斥所不能表达的。他们对我所做的事无声的惩罚给我传递了无数严厉的信息。最重要的是,它帮助我成为一个更有耐心的人,而不那么轻易发火)”可知,这种经历可以使作者更好地控制自己。故选B项。【3题详解】主旨大意题。根据第二段中“However, my parents never s
11、aid a word. (然而,我的父母从未说过一个字)”和第三段中“My parents taught me a valuable lesson, one that a spanking or stern (严厉的) words perhaps could not deliver. Their silent punishment for what I had done delivered a hundred stern messages to me. Above all, it has helped me become a more patient person and not burst
12、out so easily. (我的父母给我上了宝贵的一课,这也许是打屁股或严厉的训斥所不能表达的。他们对我所做的事无声的惩罚给我传递了无数严厉的信息。最重要的是,它帮助我成为一个更有耐心的人,而不那么轻易发火)”以及纵观全文可知,作者讲述了小时候自己因为不满父母的教育因此乱发脾气损坏了纱门,父母没有修理纱门,任由纱门上留下了一道裂缝,不时地有苍蝇等穿过它进入厨房,数年来,这种无声的惩罚令作者不断感到内疚,最终帮助作者成为了一个更加有自控能力的人,因此本文主要讲述了无声的惩罚可能对教育人们有更好的效果。故选D项。BWhen John was growing up, other kids fel
13、t sorry for him. His parents always had him weeding the garden, carrying out the garbage and delivering newspapers. But when John reached adulthood,he was better off than his childhood playmates. He had more job satisfaction, a better marriage and was healthier. Most of all, he was happier. Far happ
14、ier.These are the findings of a 40-year study that followed the lives of 456 teenage boys from Boston. The study showed that those who had worked as boys enjoyed happier and more productive lives than those who had not. “Boys who worked in the home or community gained competence(能力)and came to feel
15、they were worthwhile members of society, ” said George Vaillant, the psychologist(心理学家)who made the discovery. “And because they felt good about themselves, others felt good about them.”Vaillants study followed these males in great detail. Interviews were repeated at ages 25, 31and 47. Under Vaillan
16、t, the researchers compared the mens mental-health scores with their boyhood-activity scores. Points were awarded for part-time jobs, housework, effort in school, and ability to deal with problems.The link between what the men had done as boys and how they turned out as adults was surprisingly sharp
17、. Those who had done the most boyhood activities were twice as likely to have warm relations with a wide variety of people, five times as likely to be well paid and 16 times less likely to have been unemployed. The researchers also found that IQ and family social and economic class made no real diff
18、erence in how the boys turned out.Workingat any ageis important. Childhood activities help a child develop responsibility, independence, confidence and competencethe underpinnings(基础)of emotional health. They also help him understand that people must cooperate and work toward common goals. The most
19、competent adults are those who know how to do this. Yet work isnt everything. As Tolstoy once said, “One can live magnificently in this world if one knows how to work and how to love, to work for the person one loves and to love ones work.”4. What do we know about John?A. He received little love fro
20、m his family.B. He had few childhood playmates.C. He enjoyed his career and marriage.D. He was envied by others in his childhood.5. Vaillants words in Paragraph 2 serve as _.A. a description of personal values and social valuesB. an analysis of how work was related to competenceC. an example for par
21、ents expectations of their childrenD. an explanation why some boys grew into happy men6. Vaillants team got their findings by _.A. recording the boys effort in schoolB. comparing different sets of scoresC. evaluating the mens mental healthD. measuring the mens problem solving ability7. What can be i
22、nferred from the last paragraph?A. Competent adults know more about love than work.B. Emotional health is essential to a wonderful adult life.C. Love brings more joy to people than work does.D. Independence is the key to ones success.【答案】4. C 5. D 6. B 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文根据一个叫John的男孩的事例结合一项实验表明从
23、小帮忙做家务和其他事情的孩子,长大后会更快乐,甚至非常出色。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“He had more job satisfaction,a better marriage and was healthier”可知,约翰享受工作和婚姻带来的快乐。故选C。【5题详解】推理判断题。第二段的第二句话“The study showed that those.than those who had not”告诉我们,小时候劳动的男孩要比不劳动的男孩成年后更能享受生活且更富有创造性,后面紧接着引用Vaillant的话来进一步解释为什么有些男孩成年后会享受快乐的生活。故选D。【6题详解】细
24、节理解题。由第三段the researchers compared the mens mental-health scores with their boyhood-activity scores.可知,Vaillant的团队通过比较几组不同的得分情况得出了他们的结论。故选。【7题详解】推理判断题。根据最后一段:One can live magnificently in this world if one knows how to work and how to love, to work for the person one loves and to love ones work. 孩提时代
25、的劳动能够培养一个人多方面的能力,这些能力正是情感健康的基础,同时也能帮助他们过上更快乐的生活。由此可推断出情感健康对享受精彩的成年生活十分重要。故选B。【点睛】推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含infer,suggest,imply,conclude indicate等标志性词语。 这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推
26、断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。例如第4小题根据最后一段:One can live magnificently in this world if one knows how to work and how to love, to work for the person one loves and to love ones work. 孩提时代的劳动能够培养一个人多方面的能力,这些能力正是情感健康的基础,同时也能帮助他们过上更快乐的生活。由此可推断出情感健康对享受精彩的成年生活十分重要。故选B。CWhile Jennifer was at home taking an online exa
27、m for her business law class, a monitor(监控器)a few hundred miles away was watching her every move.Using a web camera equipped in Jennifers Los Angeles apartment, the monitor in Phoenix tracked how frequently her eyes moved from the computer screen and listened for the secret sounds of a possible help
28、er in the room. Her Internet access was locked remotely to prevent Internet searches, and her typing style was analyzed to make sure she was who she said she was: Did she enter her student number at the same speed as she had in the past? Or was she slowing down? In the battle against cheating, this
29、is the cutting edge and a key to encourage honesty in the booming field of online education. This technology gives trust to the entire system, to the institution and to online education in general. Only with solid measures against cheating, experts say, can Internet universities show that their exam
30、s and diplomas are valid that students havent searched the Internet to get the right answers.Although online classes have existed for more than a decade, the concern over cheating has become sharper in the last year with the growth of open online courses. Private colleges, public universities and co
31、rporations are jumping into the online education field, spending millions of dollars to attract potential students, while also taking steps to help guarantee honesty at a distance.Aside from the web cameras, a number of other high-tech methods are becoming increasingly popular. Among them are progra
32、ms that check students identities using personal information, such as the telephone numbers they once used.Other programs can produce unique exams by drawing on a large list of questions and can recognize possible cheaters by analyzing whether difficult test questions are answered at the same speed
33、as easy ones. As in many university classes, term papers are scanned against some large Internet data banks for cheating.8. Why was Jennifer watched in an online exam?A. To correct her typing mistakes.B. To find her secrets in the room.C. To keep her from dishonest deeds.D. To prevent her from slowi
34、ng down.9. What does the underlined expression cutting edge in Paragraph 3 probably mean?A. sharpening toolB. advanced techniqueC. effective ruleD. dividing line10. How can some programs find out possible cheaters?A. By scanning the Internet test questions.B. By checking the question answering speed
35、.C. By producing a large number of questions.D. By giving difficult test questions.【答案】8. C 9. B 10. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要通过介绍几种防止远程网络考试作弊的技术,旨在网上考试时防止考生作弊。【8题详解】推理判断题。根据文章中第二段Her Internet access was locked remotely to prevent Internet searches, and her typing style was analyzed to make sure she was
36、 who she said she was: Did she enter her student number at the same speed as she had in the past? Or was she slowing down?(她的互联网接入被远程锁定,以防止互联网搜索,她的打字风格也被分析以确保她就是她所说的那个人:她输入学号的速度是否和过去一样?还是她慢下来了?)和第三段的In the battle against cheating可知,对Jennifer进行监控是为了防止不诚实的行为,即考试作弊。故选C。【9题详解】词义猜测题。根据a key to encourage
37、honesty in the booming field of online education.以及下一句中的this technology可知,cutting edge可以做到在蓬勃发展的在线教育领域鼓励诚实的一种科技,因此cutting edge意为“先进科技”。故选B。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段Other programs can produce unique exams by drawing on a large list of questions and can recognize possible cheaters by analyzing whether dif
38、ficult test questions are answered at the same speed as easy ones.(还有一些程序可以通过抽取大量问题来生成独特的试题,并通过分析难题和简单题的回答速度是否相同来识别可能的作弊者。)可知,一些程序通过检查答题速度来找到可能的作弊者。故选B。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Much meaning can be conveyed clearly in our eyes, so it is often said that eyes can sp
39、eak._11_ On a bus you may look at a stranger, but not for too long. And if he senses that you are staring at him, he may feel uncomfortable.The same is true in our dailylife.If you are stared at for more than necessary, you will look at yourself up and down to see if there is anything wrong with you
40、._12_. Eyes do speak, right?Looking too long at someone may seem to be rude and aggressive. _13_.If a man stares at a woman for more than 10 seconds and refuses to look away from her, his intentions are obvious. He wishes to attract her attention, and let her know that he is admiring her.However, wh
41、en two persons are engaged in a conversation, the speaker will only look into the listeners eyes from time to time to make sure that the listener does pay attention to what the former is speaking. _14_. If a speaker looks at you continuously when speaking as if hes trying to control you, you will fe
42、el awkward. A poor liar usually exposes himself by looking too long at the victim. He wrongly believes that looking straight in the eye is a sign of honest communication. _15_.Actually, eye contact should be made based on a specific relationship and situation.A. On the contrary, it will give him awa
43、y.B. Do you have such a kind of experience?C. Thats what normal eye contact is all about.D. Actually, continuous eye contact is limited to lovers only.E. After all, everybody likes to be stared at for quite a long time.F. But things are different when it comes to staring at the opposite sex.G. If no
44、thing goes wrong, you will feel annoyed at being stared at that way【答案】11. B 12. G 13. F 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了了很多意思都能用我们的眼睛清楚地表达出来,所以常说眼睛会说话。所以用眼睛联系应根据两人之间的关系和你们所在的位置而定。【11题详解】根据第一段的意思:许多意义可以用我们的眼睛清楚地表达,所以经常说眼睛能说话。再根据空格下句:在公共汽车上,你可能看到一个陌生人,但时间不太长。故可知小题1起着承上启下的作用,故B选项“你有这样一种经历吗?”切题。故选B。【12
45、题详解】根据上句:如果你被看得时间太长,你会上下打量自己,看看自己有没有什么毛病。故小题2选项会说明如果觉得没有什么问题,自己当时的反应。故G选项“如果没出什么问题,你会对别人那样盯着你看感到愤怒”切题。故选G。【13题详解】根据上句:长时间看某人可能是粗鲁的和具有侵略性的。再根据空格下句:如果一个男士盯着一位女士超过10秒,拒绝避开她,他的目的很明显。他就是想吸引她的注意,让她知道他正在欣赏她。故可知小题3处是表示一种转折且承接下文。故F选项“但是,当谈到盯着异性时,情况就不同了”切题。故选F。【14题详解】根据上句:说话者不时地盯着听者的眼睛就是为了确保听者确实在听自己说话。故小题4是对上
46、一句的进一步解释。故C选项“这就是正常的眼睛接触”切题。故选C。【15题详解】根据上句:他错误地认为直视眼睛是真诚交流的一个标志。故小题5是对上一句的相反的总结。故A选项“正相反,它出卖了他”切题。故选A。第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Learning his mom didnt have a job anymore, 9-year-old Aaron decided to take matters into
47、 his own hands. He had two main _16_. First, to help support his family _17_ so that they can _18_ the shed(屋棚)where they live at a relatives home. Second, to bring his sister, Ayleen, back from Mexico. The girl had been _19_ their grandmother because they didnt have enough _20_ to provide her needs
48、.Aaron and his mom, Berenice, share a great passion for _21_. Aaron gets a lot of mosquito bites. When they _22_ that the aloe vera(芦荟)has some type of medicine that cures, that passion became a way for them to _23_. Berenice only had $12 left in her pocket. Aaron asked if they could _24_ it. With h
49、is moms _25_, Aaron then used the money to buy his first set of the plants and _26_ them in different parts of the city.Aarons _27_ caught the attention of many, including one of his moms classmates, Esli Ramos. She wanted to _28_ Berenice and her family, so she created a GoFundMe page for Aaron. Be
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-380339.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
