广东省2021届高三英语下学期模拟测试试题(一)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2021 届高三 英语 下学 模拟 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2021届高三英语下学期模拟测试试题(一)(含解析)本试卷共10页,满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的市(县、区)、学校、班、姓名、考场号、座位号和考生号填写在答题卡上。将条形码横贴在每张答题卡右上角“条形码粘贴处”。2作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔在答题卡上将对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区内相应位置上;如需改动,先画掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4. 考
2、生必须保证答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACommunity NoticeboardNew Forest Bike Project (NEBP) New Forest Bike Project is a not-for-profit community and social organization which takes in unwanted bicycles and then repairs, restores an
3、d relocates them. Aiming to help people from all walks of life get out on two wheels and enjoy some exercise as well as the beautiful New Forest! If you would like to donate any unwanted bikes, please drop them off at Walkers Garage, Burley Rd, Bransgore BH23 8DF.Ringwoods International Festival of
4、Street Performance Art (RIFSPA)Held annually on March 15th from 10: 30 a. m. - 4: 30 p. m.WANTED: street performers, musicians, choirs, bands etc. to entertain the crowds in the streets of Ringwood! If you or your group are interested in taking part in this event, please contact Roger Bettle 01425 4
5、89350 as soon as possible to ensure a place.Natural Wellbeing (NW)Weekly sessions using the natural environment to promote adult health and wellbeing. Participants can be involved in cooking and sharing an outdoor lunch, bird watching and outdoor craft activities. Date: Every FridayTime: 11: 00 a. m
6、.-2: 30 p. m.Booking: Tracy on 01425 472760 or BlashfordLakes hiwwt. org. ukLocation: Blashford Lakes Nature Reserve, Ellingham Drove, near Ringwood BH24 3PJEvent charge: 4 donationRingwood Health Walks (RHW)Guided by Volunteer Walk Leaders, Walks are FREE for anyone wishing to improve their fitness
7、 with one-hour walks.Start from the Medical Center on the 1st and 3rd Tuesday in each month at 10: 30 a. m. Meet outside the Medical Centre.Come along and join us: we are a friendly sociable group. For more information contact Craig Daters on 01590 646 671.NO NEED TO BOOK21. What can you do through
8、NFBP?A. Give away old bikes. B. Purchase used bikes.C. Hike in the New Forest. D. Work at Walkers Garage.22. Which of the following is organized once a year?A. NFBP. B. RIFSPA. C. NW. D. RHW.23. What do NW and RHW have in common?A. They each last a whole day. B. They are free of charge.C. Chances to
9、 exercise are provided. D. Advance reservations are required.语篇类型:应用文 主题语境:人与社会A语篇导读本文应用文。文章主要介绍了几个社区活动的内容和安排。21. A。直接信息题。根据题干定位到第一段。根据第一段第二句If you would like to donate any unwanted bikes, please drop them off.(如果你想捐赠任何不需要的自行车,请把它们放下在),由此可知答案选A项。22. B。直接信息题。根据题干organized once a year定位到Ringwoods Inte
10、rnational Festival of Street Performance Art(RIFSPA)段第一句Held annually on March 15th,可知答案选B项。23. C。间接信息题。根据题干定位到NW和RHW两个段落。根据NW部分第一段最后一句promote adult health and wellbeing及outdoor craft activity以及RHW部分,第一句Walks are FREE for anyone wishing to improve their fitness with one-hour walks,可知两个活动均提及运动,可知答案选C
11、项。读后知识积累:not-for-porfit非盈利的;annuallynjuli adv.年度,每年;people from all walks of life各行各业的人们;be involved in包括.中;涉及,卷入。BJack Andraka was 15 when he came up with an idea for a new way to test for pancreatic (胰腺) cancer. When Andraka was 14, a family friend died of the disease, and this affected him deeply
12、. This kind of cancer is particularly serious because there is no test you can have done to find it in the early stages. By the time standard tests determine you have the disease, it is often too late. Realizing that this was the case, Andraka decided to try to develop a test that might catch proble
13、ms at the earliest stages.The mad ahead looked difficult for Andraka. He was still a high school student, and he wanted to create something that no one else had done. But Andraka read endlessly about the disease, wrote a proposal for his idea, and sent it out to 200 cancer researchers. Only one prof
14、essor, Dr. Anirban Maitra, responded positively. Dr Maitra agreed to work with Andraka on his idea, giving him guidance and access to a laboratory.The next big reward for Andrakas perseverance was winning the grand prize at the Intel International Science and Engineering Fair. This great award is gi
15、ven to young innovators who have developed a world-changing idea. Developing the test is likely to take many years, but Andraka hopes the test will eventually improve peoples lives and maybe save them.Jack Andraka is not alone as a young innovator. After all, there were 1, 499 other contestants for
16、the Intel award, and all of them had ground-breaking ideas. For Andraka having a family that loves science and encourages creative thinking gave him an advantage. But the key for Andraka is that reading, research, and discovery are just plain fun, and the chance to improve the world around him in th
17、e process makes it even better.24. Why did Andraka decide to develop a test for pancreatic cancer?A. His friends encouragement. B. An upsetting experience.C. His extensive reading. D. An important test.25. What difficulty did Andraka meet at the beginning of his research?A. Lack of positive replies
18、from experts. B. Heavy pressure from his schoolwork.C. Little access to research equipment. D. Great need of money to develop a test.26. Which of the following leads to Andrakas award winning?A. The competition with other contestants. B. His determination to improve the world.C. The support from his
19、 family. D. His passion for discovery.27. What can we learn from Andrakas story?A. Practice makes perfect. B. Hard work leads to success.C. One good turn deserves another. D. Failure is the mother of success.语篇类型:记叙文 主题语境:人与自我B语篇解读本文是一篇记叙文。讲述了Jack Andraka因朋友患上胰腺癌,而投入到研究胰腺癌的检测,并通过努力最终获得了成功的故事。24. B。直
20、接信息题。根据题干develop a test for pancreatic cancer定位到第一段。根据第一段a family friend died of the disease and this affected him deeply及Andraka decided to try to develop a test that might catch problems at the earliest stages可知,Andraka的朋友因胰腺癌而离世的烦心之事对他影响很大,所以他决定尝试开发一种测试,以在最早的阶段发现问题。可知答案选B项。25. A。直接信息题。根据题干“Andrak
21、a在研究之初遇到了什么困难?”定位到第二段The road ahead looked difficult for Andraka和sent it out to 200 cancer researchers. Only one professor, responded positively可知,Andraka的研究开始没有得到多少专家的积极答复。答案选A项。26. D。间接信息题。从第三段winning the grand prize及This great award is given to young innovators who have developed a world-changing
22、 idea可知获得此奖意义非凡,再根据第四段there were 1,499 other contestants,ground-breaking ideas和But the key for Andraka is that reading, research, and discovery are just plain fun可知,正是他对研究的热情以及坚持,让他最终得到了认可,在众多强手竞争中获奖。故答案选D项。27. B。隐含意义推测题。根据全文得知,Andraka从萌生了研究的念头到最终得到教授的支持和帮助,再到最终获奖都付出了巨大的努力。由此可知答案选B项。读后知识积累:一、come up
23、 with想出来;upsetting /pset/ adj. 令人心烦意乱的,令人苦恼的;proposal prpzl n. 建议,方案;positively pztvli adv. 积极地;plain fun 纯粹的乐趣;ground-breaking ideas突破性的想法。二、长难句分析Realizing that this was the case, Andraka decided to try to develop a test that might catch problems at the earliest stages.结构剖析:现在分词短语作状语,句中包含that引导一个定语
24、从句,先行词是test。汉语意思:认识到情况就是这样,Andraka决定尝试开发一种测试,可以在最早的阶段发现问题。CAnyone wanting to help the poor may like this idea recycling aluminum cans in a different way, which is apparently also good for the environment. So youre actually killing two birds with one stone. It goes without saying that recycling alumi
25、num cans can save resources, energy, time and money. People usually save and place aluminum cans in the dustbins, which are then collected and taken away by cleaners, who will finally recycle them in the recycling center. But if you save the aluminum cans, and skip the cleaners, you can save these s
26、ame cans for something more importanthelping the poor. In other words, by doing less, you are giving the environmental cause some new significance.Here is how to put this idea into action. Take your aluminum cans and place them in a plastic bag. For the dirty ones, rinse them out first. Store the ba
27、g of clean aluminum cans. Once you collect about one hundred cans or more, take the cans to the recycle center yourself. There are about eighteen aluminum cans in a pound. And you can receive three to four dollars for one hundred cans. Donate your three to four dollars to the poor or any charity org
28、anization of your choice.By now, you may wonder if your few dollars have really made a difference to the poor. Consider this: Is there any individual or any specific event that is great enough to change the world or decide the direction that history takes? The answer is probably no. What if there we
29、re a lot of people who would do the same thing? History shows nothing but the collective will of the whole community. And that will surely be powerful enough to make a bigger difference.Go to your community or your school and spread your idea. Share your idea and save your aluminum cans with other p
30、eople. One hundred people can speak louder than one. And the money you make by saving cans can be multiplied by one hundred times. And if more people join in the cause around the world, an even larger difference can be made, and more people in need will enjoy the benefits.28. Whats special about the
31、 new idea?A. It makes profits. B. It saves resources.C. It benefits the poor. D. It involves cleaners.29. What can we infer from paragraph 2?A. Dirty cans do not sell well. B. You decide who receives the moneyC. A hundred cans weigh about 3 pounds. D. The recycle center is conveniently located.30. W
32、hat does the underlined word “that” in paragraph 3 probably refer to?A. A great individual or event. B. The direction history takes.C. The collective will of people. D. The neighbourhood you live in.31. Which of the following does the writer want to tell us?A. Many hands make light work. B. Kill two
33、 birds with one stone.C. Dont put the cart before the horse. D. No man can do two things at once.语篇类型:夹叙夹议文 主题语境:人与社会C语篇解读本文讲述了人们收集易拉罐,不仅对环境有好处,而且可以把钱捐给穷人。28. C。直接信息题。根据第一段第一句Anyone wanting to help the poor may like this idea recycling aluminum cans in a different way及最后一句by doing less, you are givi
34、ng the environmental cause some new significance,可知此主意特别之处是既保护环境事又帮助了穷人。答案选C项。29. B。隐含意义推测题。根据第二段最后一句Donate your three to four dollars to the poor or any charity organization of your choice可知,你可以把三到四美元捐给穷人或任何你选择的慈善组织,可知答案选B项(你来决定谁得到这笔钱)。30. C。词义指代题。根据题干定位到第三段倒数第二句History shows nothing but the collec
35、tive will of the whole community. And that will surely be powerful enough to make a bigger difference,分析可知that指代the collective will of the whole community(全体社会的集体意志),答案选C项。31. A。写作意图题。根据最后一段第三四句One hundred people can speak louder than one. And the money you make by saving cans can be multiplied by o
36、ne hundred times可知,一百个人说话比一个人大声,而你通过存钱罐赚的钱可以翻百倍,可知答案选A项。A. 众人拾柴火焰高;B. 一石两鸟;C. 不要本末倒置;D. 一心不可二用。读后知识积累:一、(1) recycle risakl v.回收利用,循环使用;(2)put into action采取行动;(3)spread spred v.传播,扩散;(4)significance snfkns n.重要性,意义;(5)collective klektv adj. 集体的,共同的;(6)mutiplymltiplai v. 增加,增多;nothing but 只不过,只有。二、长难句
37、分析:And if more people join in the cause around the world, an even larger difference can be made, and more people in need will enjoy the benefits.结构剖析:if引导让步状语从句,and引导并列句。汉语意思:如果世界各地有更多的人加入到这项事业中来,就可以产生更大的影响,让更多有需要的人受益。读后知识积累:take sth. serious consideration认真考虑某事;annuallynjuli adv.年度,每年;people from a
38、ll walks of life各行各业的人们;be involved in包括.中;涉及,卷入。DChinas historic 23-day Change 5 mission has not only obtained precious rock and soil samples from the moon, but has also brought back a group of seeds that traveled the furthest in the nations agricultural and forestry histories. More than 30 kinds o
39、f seeds, including that of rice. oats etc., were placed inside the multi-module Change 5 spacecraft and orbited around the moon for about 15 days.Scientists wished to check what would happen to the seeds after being exposed to extraterrestrial(地外的) forces in lunar orbit and also hoped that they coul
40、d develop beneficial mutations(突变). This mission offered good opportunities to scientists, which enabled them to deepen their studies on the effect of cosmic rays on the growth and evolution of life on Earth.Space-based mutation breeding refers to the process of exposing seeds to forces such as micr
41、ogravity, vacuums and cosmic radiation during a spaceflight and then sending them back to Earth for further observation and planting. Researchers observe and examine several generations of plants grown from space-bred seeds and investigate their mutationssome are positive and desirable while others
42、are negative. Those with positive mutations will be kept and analyzed, and will be introduced to farmers after their certification and approval.Space breeding can generate mutations faster and more conveniently than ground-based experiments and can bring about some desirable traits that are otherwis
43、e hard to introduce. Compared with natural or conventionally bred types of plants, space-developed versions with positive mutations usually feature higher nutritional content, greater annual yields, shorter growth periods and better resistance to diseases and insect pests. China conducted its first
44、space breeding experiment in 1987, using a satellite to carry seeds into space. Since then, hundreds of kinds of seeds and seedlings have traveled with dozens of Chinese spaceships. Space breeding has helped to produce more than 200 new types of mutated plants in China that have been approved for la
45、rge-scale cultivation, ranging from grains to vegetables and fruits. The Change 5 robotic mission returned 1,731 grams of lunar rock and soil to Earth, marking a historic accomplishment 44 years after the last lunar substances were taken back. 32. Why were the seeds placed inside Change 5?A. To pick
46、 out the fittest for mutations. B. To understand extraterrestrial forces. C. To study the intensity of cosmic rays. D. To expose them to a special environment.33. What do we know about space-based mutation breeding?A. It is not a time-consuming process. B. Mutations develop in a random way.C. It oft
47、en brings about desirable effects. D. Approval will be granted to mutated plants. 34. What can we learn from the last paragraph?A. it is a custom to put seedlings on a spacecraft. B. China was the first to do a space breeding experiment.C. It is some time since seeds were last taken into space.D. Sp
48、ace breeding has brought us commercial benefits. 35. What is the best title of the passage?A. Space-bred Seeds Offer Great ChancesB. Change 5 Returns with a Big PackageC. Plant Mutations Result in a Better LifeD. Seeds from Space Mark a New History语篇类型:说明文 主题语境:人与自然D语篇解读本文是一篇说明文。本文讲述了嫦娥5号不仅从月球带回了宝贵的
49、演示和土壤,同时火箭飞船中携带来的种子带来了巨大的经济效益。32. D。间接信息题。根据第二段第一句Scientists wished to check what would happen to the seeds after being exposed to extraterrestrial forces in lunar orbit and also hoped that they could develop beneficial mutations(科学家们希望检查这些种子在月球轨道上暴露于外星力量后会发生什么,也希望它们能发展出有益的突变),与D项中的“让他们处于一个特殊的环境”相符,
50、故选D项。33. B。隐含意义推测题。根据第三段倒数第二句investigate their mutationssome are positive and desirable while others are negative(研究它们的突变发现,有些是积极的和可取的,而另一些是消极的),可知突变是随机的,故答案选B项。34. D。结论判断题。根据题干定位到最后一段的第三句Space breeding has helped to produce more than 200 new types of mutated plants in China that have been approved
51、for large-scale cultivation(太空育种已帮助中国培育出200多种新型诱变植物,并已被批准进行大规模培育)及marking a historic accomplishment,可知太空育种给我们带来了商业成就。答案选D项。35. A。标题判断题。本文主要讲述了嫦娥5号携带了一些种子到太空中。并由此讲述了太空育种带来的巨大影响和经济效益。由此可知答案选A项。读后知识积累:一、(1)obtain bten v. 获得,得到;(2)be exposed to暴露,处于;(3)feature fit v. 特写,起重要作用;(4)accomplishment kmplmnt n
52、. 成就,成绩;(5)approve for批准,考虑。二、长难句分析:Scientists wished to check what would happen to the seeds after being exposed to extraterrestrial forces in lunar orbit and also hoped that they could develop beneficial mutations.结构剖析:句中包含了“what would happen to the seeds after being exposed to extraterrestrial(地外
53、的) forces in lunar orbit ”和“they could develop beneficial mutations(突变).”两个宾语从句。汉语意思:科学家们希望了解到在环月轨道当中,暴露在外力环境中,种子会发生什么?同时,希望种子在外力环境中发生一些积极的突变。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you want to know how to learn from failures? Your journey starts this second. It takes
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018年秋八年级语文上册人教部编版(遵义专版)同步作业课件:22愚公移山(古文今译)(共34张PPT).ppt
