广东省佛山市南海区一中2021-2022学年高一上学期阶段一英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省佛山市南海区一中2021-2022学年高一上学期阶段一英语试题 WORD版含解析 广东省 佛山市 南海 一中 2021 2022 学年 上学 阶段 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、南海一中2021-2022学年度第一学期高一年级英语科第一次阶段测试题第一部分 听力(共20分)第一节 听力理解(共6小题,每小题2分,满分12分)材料及问题播放两遍。每段后有两个小题,各段播放前每小题有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关小题,在5秒钟内从题中所给的A、B、C项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听第一段材料,回答第1-2题。短文读两遍。1. A. On Thursday. B. On Friday. C. On Saturday.2. A. Pack some things. B. Do the cleaning. C. Walk the dog.听第二段材料
2、,回答第 3-4题。短文读两遍。3. A. By writing a paper.B. By training for a race.C. By reading for her paper.4. A. Preschool education.B. Primary school education.C. Secondary school education.听第三段材料,回答第 5-6题。短文读两遍。5. A. Its old. B. Its big. C. Its crowded.6. A. In high street. B. In London Road. C. In West Stree
3、t.第二节 回答问题(共 4 小题,每小题 2 分,满分 8 分)听下面一段材料,然后回答问题。材料读两遍。7. At the Gorges Berges Gallery_8. _9. _10. _第一部分 阅读理解(共40分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASchuylerville High School students have a broad range of interests, which are reflected by the number of clubs and organizatio
4、ns in which our pupils participate. Here are some of the most popular clubs.Environmental ClubOpen to students in grades 9-12Advisor: Mrs. FloresThe High School Environmental Club is open to all students interest increasing environmental awareness throughout the school. Activities include: recycling
5、, environmental competitions, volunteering with green schools and outdoor events. This run student club collects and recycles paper products throughout the school building.Freshman ClassOpen to students in grades 9-10Advisor: Mr. winslowThe freshmen class participates in several activities throughou
6、t the year to raise money for the class account. The class officers meet once a month to discuss business that affects the entire class. All members of the freshman class are encouraged to participate in some type of community service during the year.Literary magazineOpen to students in grades 10-12
7、Advisor: Mr. SgambatiMembers of the Literary Magazine collect, edit and often contribute to the body of student work. Literary Magazine meetings will also give students the opportunity to share and receive feedback on the creative pieces that they re working on, as well as the chance to learn about
8、writing practices and strategies.Mock Trial TeamOpen to students in grades 11-12Advisor: Mrs. LewisMock Trial is an after-school activity that helps students develop useful knowledge about the law. Students play out all the roles and use general rules of evidence and fact explanations in a school co
9、urt. They will work with a real lawyer and an advisor to further understand the court process.1. At which club can you take part in the community service?A. Environmental Club.B. Freshman Class.C. Literary Magazine.D. Mock Trial Team.2. What does Mock Trial Team aim to do?A To encourage students to
10、be lawyers.B. To develop students writing skills.C. To explain all kinds of facts at school.D. To help students learn more about laws.3. Where is this text most likely from?A. A news report.B. A school website.C. A research paper.D. A science magazine.【答案】1. B 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。本文主要介绍了Schuyle
11、rville高中的几个最受欢迎的俱乐部。【1题详解】细节理解题。根据Freshman Class中“ All members of the freshman class are encouraged to participate in some type of community service during the year.”可知,在这一年里,所有新生都被鼓励参加某种类型的社区服务。由此可知,在Freshman Class你可以参加社区服务活动。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Mock Trial Team中“Mock Trial is an after-school activity
12、 that helps students develop useful knowledge about the law.( Mock Trial是一项课外活动,帮助学生发展有用的法律知识。)”可知,Mock Trial的目标是帮助学生学习更多的法律知识。故选D。【3题详解】推理判断题。根据文章第一段“Schuylerville High School students have a broad range of interests, which are reflected by the number of clubs and organizations in which our pupils
13、participate.(Schuylerville高中的学生兴趣广泛,这从我们学生参加的俱乐部和组织的数量就可以看出。)”可知,本文主要介绍了Schuylerville高中的几个最受欢迎的俱乐部。由此可知,这篇文章最有可能来自学校网站。故选B。【点睛】BI used to overeat. Ive never been significantly overweight, so people are surprised to hear this. When you think of overeating, you think of someone who is above their natu
14、ral weight range(范围), right? Well, I used to purposefully undereat as well. I was able to keep my weight within some control, but only through a lot of physical and mental pain.Heres a glimpse(一瞥)into my life as a first-year university student:Friday: Go to a party and eat a lot of chips. Feel guilt
15、 and regret. Vow (发誓) to wake up and run an extra mile.Saturday: Run 6 miles, come home and only eat a tiny breakfast. Eat like a bird for the rest of the day. Feel proud of myself.Sunday: Study and snack on chocolate chips all day. Feel sick.Monday: Head to class with no snack and no money so that
16、I cant buy any food. Feel hungry but full of willpower. Go home and overeat at dinner. Feel out of control.My feelings were on a constant pendulum shift. I was proud and in control one moment, and then full of regret and out of control the next. It was exhausting.As I studied nutrition and human ana
17、tomy(人体解剖学) in university,I started to learn just how amazing the human body is! The human body is an amazing, self-regulatory system. It knows precisely how much food it needs. When I learned this, my whole world changed. I stopped trying to manage my eating with willpower. Instead of trying to pow
18、er through my hunger, I would provide my body with wholesome foods, so I would feel hungry less often.This process definitely took some work and reflection, but after a while it became second nature. Eating has become a joyful experience, instead of a source of stress and worry in my life. All my ea
19、ting is now guilt-free! I shamelessly eat unhealthy snacks without regret. Of course, the majority of my food intake does come from whole, healthy foods that are close to nature.4. What do we know about the author when she was in college?A. She was seriously overweightB. She had unhealthy eating hab
20、itsC. She did little physical exerciseD. She got teased about her weight5. The underlined part on a constant pendulum shift in the text can best be replaced by_.A. easily hurtB. growing strongC. poorly understoodD. changing regularly6. What did the author do after studying nutrition and human anatom
21、y?A. She exercised in order to lose weight.B. She began to listen to her bodys needsC. She stopped eating unhealthy foodD. She started to go on a diet7. How does the author develop the text?A By giving instructionsB. By explaining a processC. By discussing research findings.D. By sharing a personal
22、experience【答案】4. B 5. D 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者以自己的饮食习惯为例,来告诉我们读者要合理饮食,健康饮食。【4题详解】推理判断题。根据“Friday: Go to a party and eat a lot of chips. Feel guilt and regret.(星期五:去参加聚会,吃很多薯条。感到内疚和遗憾。);Saturday: Run 6 miles, come home and only eat a tiny breakfast. Eat like a bird for the rest of the day. (星期
23、六:跑6英里,回家只吃一点早餐。一天剩下的时间像鸟一样吃东西。);Sunday: Study and snack on chocolate chips all day. Feel sick.(星期天:整天学习和吃巧克力片。感觉不舒服。)和Monday: Go home and overeat at dinner. Feel out of control.(星期一:回家吃晚饭。感觉失控。)可推知,作者在大学期间有不健康的饮食习惯。故选B。【5题详解】词义猜测题。根据划线部分后“I was proud and in control one moment, and then full of regr
24、et and out of control the next.(我这一刻还很骄傲,还能掌控局面,但下一刻就充满悔恨,失去了控制。)”可推知,划线部分的意思是“经常变化的”,即作者的感觉是经常变化的。故选D。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Instead of trying to power through my hunger, I would provide my body with wholesome foods, so I would feel hungry less often.(为了不让自己挨饿,我会给自己的身体提供有益健康的食物,这样我就不会经常感到饿了。)”可知,在学习营养
25、学和人体解剖学之后,作者开始倾听自己身体的需要。故选B。【7题详解】推理判断题。根据第二段“Heres a glimpse(一瞥)into my life as a first-year university student:(以下是我作为大学一年级学生的生活一瞥)和倒数第二段“As I studied nutrition and human anatomy(人体解剖学) in university(当我在大学里学的是营养学和人体解剖学时)”可知,作者分享自身的经历来介绍这篇文章。故选D。CThirteen-year-old Kaylee has a lot of friends532, ac
26、tually, if you count up her online friends. And she spends a lot of time with them.But is it possible that Kaylees online friendships could be making her lonely? Thats what some experts believe. Connecting online is a great way to stay in touch, they say. However, some experts worry that many kids a
27、re so busy connecting online that they might be missing out on true friendships.Could this be true? During your parents childhoods, connecting with friends usually meant spending time with them in the flesh. Kids played Scrabble around a table, not Words With Friends on their phones. When friends mi
28、ssed each other, they picked up the telephone. Friends might even write letters to each other.Today, most communication takes place online. A typical teen sends 2,000 texts a month and spends more than 44 hours per week in front of a screen. Much of this time is spent on social media platforms(平台).I
29、n fact, in many ways, online communication can make friendships stronger, “Theres definitely a positive influence. Kids can stay in constant contact, which means they can share more of their feelings with each other,” says Katie Davis, co-author of The App Generation.Other experts, however, warn tha
30、t too much online communication can get in the way of forming deep friendships. “If we are constantly checking in with our virtual words, we will have little time for our real-world friendships.” says Larry Rosen, a professor at California State University. Rosen also worries that todays kids might
31、mistake the “friends” on the social media for true friends in life. However, in tough times, you dont need someone to like your picture or share your blogs. You need someone who will keep your secrets and hold your hand. You would like to talk face to face.8. What is the purpose of the first paragra
32、ph?A. To summarize the text.B. To tell about true friends.C. To bring up a discussion.D. To encourage online friendship.9. What does the underlined part “in the flesh” mean in Paragraph 3?A. In any case.B. In person.C. In full measure.D. In advance.10. What is Katies attitude towards online communic
33、ation?A. Worried.B. Unconcerned.C. Confused.D. Positive.11. What view does Rosen hold?A. Its wise to turn to friends online.B. Its easier to develop friendships in reality.C. Teenagers need focus on real-world friendships.D Social media help people stay closely connected.【答案】8. C 9. B 10. D 11. C【解析
34、】【分析】本文是一篇议论文。现在的青少年把更多的时间用于网上交友,这样的现象让专家很担忧。专家认为青少年如果不断地关注虚拟世界,他们将几乎没有时间在现实世界建立真正的友谊。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Thirteen-year-old Kaylee has a lot of friends 532, actually, if you count up her online friends. And she spends a lot of time with them.(13岁的凯莉有很多朋友事实上,如果你把她的网上朋友加起来,有532个。她花了很多时间和他们在一起。)”和第二段的“Bu
35、t is it possible that Kaylees online friendships could be making her lonely?(但有没有可能她网络上的朋友让她感到孤独呢?)”可知,第一段阐述了在网络上有很多朋友的现象,而第二段就此现象提出了一个疑问。由此推知,第一段目的是提出一个讨论的话题,从而引出下文对于这个话题的讨论。故选C项。【9题详解】词义猜测题。根据画线短语前的“During your parents childhoods(在你们父母的童年时期)”和画线短语后的“Kids played Scrabble around a table, not Words W
36、ith Friends on their phones.(孩子们围着桌子玩拼字游戏,而不是和朋友们用手机玩文字游戏。)”可知,在你父母的童年时期,与朋友相处通常意味着亲自花时间与他们在一起。孩子们围着桌子玩拼字游戏,而不是在手机上玩Words With Friends。由此推知,in the flesh意为“亲自”,故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第五段中的“In fact, in many ways, online communication can make friendships stronger, Theres definitely a positive influence.
37、Kids can stay in constant contact, which means they can share more of their feelings with each other (事实上,在很多方面,网上交流可以让友谊更加牢固。这绝对有积极的影响。孩子们可以经常联系,这意味着他们可以更多地分享彼此的感受。)” 可推知,Katie对网络交流持乐观态度。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据第六段中的“Other experts, however, warn that too much online communication can get in the way of
38、forming deep friendships. “If we are constantly checking in with our virtual words, we will have little time for our real-world friendships.” says Larry Rosen, a professor at California State University. Rosen also worries that todays kids might mistake the “friends” on the social media for true fri
39、ends in life. (然而,其他专家警告说,过多的网上交流可能会妨碍建立深厚的友谊。如果我们不断地使用虚拟世界的语言,我们就没有多少时间来处理现实世界中的友谊了。加州州立大学教授拉里罗森说。罗森还担心,现在的孩子可能会把社交媒体上的“朋友”误认为生活中真正的朋友。)”可知,如果我们不断关注我们的虚拟世界,我们将几乎没有时间留给现实世界的友谊。Rosen担心孩子们可能会把社交媒体上的朋友错当成生活中真正的朋友。由此推知,Rosen认为青少年需要关注现实世界的友谊。故选C项。DThere are many gardening tips. Some suggest playing music
40、 for your house plants, having conversations with them, or even giving them a gentle touch now and then. Most of these practices are probably more for the benefit of the gardener than the garden, and generally harmless enough but except the last one. Your plants really dislike it when you touch them
41、.A new study out of the La Trobe Institute for Agriculture and Food has found that most plants are extremely sensitive to touch, and even a light touch can significantly stunt(阻碍) their growth. “The lightest touch from a human, animal, insect, or even plants touching each other in the wind, can caus
42、e a huge gene response in the plant,” Jim Whelan, who led the new study, said. “Within 30 minutes of being touched, 10% of the plants genome(基因组) is changed. This involves a huge expenditure(消耗) of energy which is taken away from plant growth. If the touching is repeated, then plant growth is reduce
43、d by up to 30%.”Whelan and his team are still trying to find out why plants respond, at the genetic level, so strongly. They do have some theories, however. We know that when an insect lands on a plant, genes are activated(激活) preparing the plant to defend itself against being eaten ,” said Dr. Yan
44、Wang, co-author of the study.Until more research is done, its just a guess at this point. Still, the findings might already lead to new methods for how agriculturalists deal with their crops, to best promote healthier growth.Its worth noticing that while the study found that plants often respond to
45、just a single touch in negative ways, its really repeated touching that causes lasting stunted growth. Thats because the plants are looking for patterns in the touching, to tell harmful touch from random touch. So it doesnt matter if you accidently brush up against a bush during a walk through the w
46、oods.12. How is the passage mainly developed?A. By comparingB. By giving examplesC. By listing numbersD. By showing results of studies13. Why can touching stunt a plant growing according to the study?A. It leads to the plants energy expenditure.B. It makes the plant sensitive to threats.C. It causes
47、 a genetic disorder in the plant.D. It prevents the plant absorbing nutrients.14. Whats the importance of the study by Whelan and his team?A It gives us more useful gardening tips.B. It helps find ways to ensure plants healthy growth.C. It contributes to the further study on genes.D. It uses data to
48、 warn people not to touch plants.15. What is the passage mainly about?A. Something is done to help plants grow.B. Plants genome can be changed easily.C. Plants dont really like to be touched.D. What we do every day may destroy plants.【答案】12. D 13. A 14. B 15. C【解析】【分析】本文是说明文。科学研究发现大多数植物对触碰是非常敏感的。反复的
49、触碰会阻碍植物的持续生长。【12题详解】推理判断题。文章第一段提出观点“Your plants really dislike it when you touch them.”植物不喜欢被触碰。第二段首句提到“A new study has found that;第三段首句提到“Whelan and his team are still trying to find out”,第四段首句提到“Until more research is done, its just a guess”,第五段首句提到“while the study found that”。根据文章每一段的首句可知,文章是通过展示
50、Jim Whelan和他的研究团队对这个问题的研究结果来展开的。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段中Jim Whelan和他的研究团队的发现“Within 30 minutes of being touched, 10% of the plants genome(基因组) is changed. This involves a huge expenditure(消耗) of energy which is taken away from plant growth.(被触碰30分钟内,10%的植物的基因组就会改变。这消耗了巨大的能量,而这些能量是从植物生长中夺走的。)”可知,触摸
51、会阻碍植物的生长是因为它会导致植物的能量消耗。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据文章第四段中“the findings might already lead to new methods for how agriculturalists deal with their crops, to best promote healthier growth.”可知,Whelan和他的团队的研究重要性在于他们的发现帮助农业学家找到如何对待他们的作物的新方法,以便促进植物更健康的生长。故选B项。【15题详解】主旨大意题。通读全文,文章第一段提出观点“Your plants really dislike
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387215.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(新教材)2019-2020学年部编版语文必修上册课件:第六单元 第13课 读书:目的和前提 .ppt
