广东省佛山市第三中学2020-2021高一上学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省佛山市第三中学2020-2021高一上学期期中考试英语试题 WORD版含解析 广东省 佛山市 第三中学 2020 2021 上学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、佛山三中2020-2021学年第一学期期中考试高一级英语科试卷一、听力(略)二、阅读理解(共两节,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D项中,选出最佳选项AMake Money This Summer with Sunny Libraries!Do you have too much free time this summer vacation? Do you need a summer job to earn extra money? Do you want to be involved in your community? Sunny Area Library System
2、(SALS) has job opportunities for high school students. These are good chances to get work experience.Book Theater brings childrens book stories to life. It has shows at all Sunny Libraries. Applicants should enjoy performing in front of an audience and working with young children.Work Hours:Practice
3、: Fridays 4:00 pm 6:00 pmPerformance: Tuesdays 10:00 amRate of Pay: $16/performanceComputer Tutor helps guests to deal with technology problems, involving Internet searches and using the SALS Website to find materials. Applicants should have computer skills.Work Hours:MondayFriday 9:00 am5:00 pmRate
4、 of Pay: $ 8/hourBookmobile helps the driver find the routes to libraries. The truck you work in is air-conditioned, and the driver is friendly. Applicants must be able to lift heavy boxes.Work Hours:Sunday and Friday 9:00 am 4:00 pmRate of Pay: $10/hourReader Desk provides service with a smile whil
5、e checking materials in and out to guests. Friendly attitude and ability to work on library data system required.Work Hours:MondayTuesday 8:00 am4:00 pmRate of Pay: $ 7.50/hour1. How much can you earn if you work as Computer Tutor for one week?A. $64.B. $120.C. $320.D. $140.2. What are you expected
6、to do if you get the job of “Reader Desk”?A. To repair computers.B. To lift heavy boxes.C. To work with young children.D. To check materials for guests.3. Whats the main purpose of the above advertisement?A. To attract students to libraries.B. To raise money for libraries.C. To introduce new books.D
7、. To provide job opportunities.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【分析】本文是一则广告,图书馆给大学生暑假提供就业机会,这样他们既可以挣些钱也可以接触社会。【1题详解】细节理解题。根据Computer Tutor部分中Work Hours: MondayFriday 9:00 am5:00 pmRate of Pay: $ 8/hour可知周一到周五每天工作8个小时,每小时$ 8,工作一周挣$885$320.故选C.【2题详解】细节理解题。根据Reader Desk部分中provides service with a smile while check
8、ing materials in and out to guests.可知如果在“Reader Desk”工作,主要任务是为客人办理入住和退房手续。故选D.【3题详解】推理判断题。根据广告第一段中Sunny Area Library System (SALS) has job opportunities for high school students. These are good chances to get work experience.可知这个广告的目的是提供就业机会。故选D.BWho needs friends? According to most psychologists(心理
9、学家) we all do, especially nowadays when so many other aspects (方面 ) of modern life are changing. It seems that having friends keeps us both healthy and happy.The number of TV series about groups of friends shows just how important friendship is to us. Psychologist Dorothy Rowe says that many of us n
10、ow turn to our friends, instead of our families, for advice, comfort and security. One woman named Rebecca she interviewed even told her that if she had got to choose between her husband and her friend, she would choose her friend.Since our friends mean so much to us, it is not surprising that the h
11、appiest marriages are also friendships. Once the romantic stage of a relationship has passed, it is friendship that holds people together, says Rowe. If the couple do not make some changes, they will either get tired of each other and break up or stay together and seek friendship with others.But is
12、friendship equally important to women and men? According to author Rhonda Pritchard, women are more likely than men to have close friends. You tell a friend things that youd never tell a partner, says one woman she interviewed. For men, friendship is usually based on doing things together rather tha
13、n the private conversations that are typical of women friends. Men share time and activities like building a fence or a business, running, riding a bike, fishing or watching football, but they dont often share their feelings.Although many women find their relationships with a husband or boyfriend is
14、 not enough, many men say that their partner is their best friend. Even women who are very happily married are likely to become very unhappy without a close friend and can even find the breakup of a close friendship as painful as the end of a marriage.Lasting friendships can provide a lot of the sam
15、e support that families provided in the past, but the perfect situation is to have your family there for you as well. Friendships and family relationships can both change, but a friend will not consider you when making really important decisions in the same way that a family member will.4. What did
16、Rebecca think about friendship?A. All of us need friendship.B. Friends are as important as families.C. Her friend means more to her than her husband.D. One need not have too many friends.5. Why do married men or women look for friendship?A. They are encouraged by their partnersB. They do not get wha
17、t they need from their partners.C. They are not fairly treated by their partnersD. They think their friends are more romantic.6. What is the main difference between mens and womens friendship?A. Women often do things together with friends.B. Men often talk to their friends about work and family.C. W
18、omen often talk about business with friends.D. Men seldom talk to their friends about their feelings.7. What might women do when a close friendship ends?A. They feel as upset as when a marriage ends.B. They share feelings with their partners.C. They treat their partners as friends.D. They turn to th
19、eir husbands for comfort.【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】本文属于社会文化类阅读。作者通过这篇文章讲述了朋友在我们生活中的重要作用,男人与女人对待朋友的关系方面是不同的,女人更注重情感的分享。【4题详解】推理判断题。根据第二段中One woman named Rebecca she interviewed even told her that if she had got to choose between her husband and her friend, she would choose her friend.“她采访过的一位名叫丽
20、贝卡的女士甚至告诉她,如果让她在丈夫和朋友之间做出选择,她会选择朋友。”可知,Rebecca认为朋友比丈夫重要。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第三段中If the couple do not make some changes, they will either get tired of each other and break up or stay together and seek friendship with others.“如果这对夫妇不做出一些改变,他们要么厌倦对方,分手,要么继续在一起,寻求与他人的友谊。”可知,已婚男人或女人之所以要寻找友谊是因为他们没有从伴侣那里得到他们
21、需要的东西。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段中but they dont often share their feelings.“但他们不经常分享自己的感受。”可知,男人与女人的区别在于他们不会分享他们的情感。故选D。7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中Even women who are very happily married are likely to become very unhappy without a close friend and can even find the breakup of a close friendship as painful as the
22、end of a marriage.“即使是婚姻非常幸福的女人,如果没有一个亲密的朋友,也可能会变得非常不幸福,甚至会发现一段亲密的友谊的破裂和婚姻的结束一样痛苦。”可知,当一段亲密的友谊结束时,女人他们就像婚姻结束时一样心烦意乱。故选A。【点睛】推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含infer,suggest,imply,conclude
23、indicate等标志性词语。本题第2小题,根据第三段中If the couple do not make some changes, they will either get tired of each other and break up or stay together and seek friendship with others.“如果这对夫妇不做出一些改变,他们要么厌倦对方,分手,要么继续在一起,寻求与他人的友谊。”可知,已婚男人或女人之所以要寻找友谊是因为他们没有从伴侣那里得到他们需要的东西。故选B。CNatalie Hampton spent most of her 7th a
24、nd 8th grade school years eating lunch alone. The new girl at an all-girls private school in Los Angeles. A group of “mean girls” excluded her from parties, called her names and even physically attacked her. They told her she was ugly and would never have any friends. Once a kid who loved going to s
25、chool, but Natalie now dreaded it. She stopped eating, she couldnt sleep. The anxiety became so bad that she had to be hospitalized. Her mom calls it “the darkest period of our lives.”Natalies mother sent her to another school for high school. Now a 16-year-old junior, shes happy there, with a group
26、 of close friends and many after-school activities. But shes never forgotten those two dark years, and she hates the idea of other kids going through what she did.So Natalie came up with an idea that would allow students a judgment-free way to find lunch mates without the fear of being refused. She
27、developed an app called “Sit With Us,” where students can sign up as “ambassadors” and post that there are open seats at their lunch table. (When signing up as ambassadors, the students make a promise that theyll be kind and welcoming to whoever comes to sit with them). A student who doesnt have a p
28、lace to sit can look at the app and find an ambassadors table and know they are invited to join it.“Lunch might seem really small, but I think these are the small steps that make a school more inclusive,” she said. “It doesnt seem like youre asking that much, but, it starts to change the way student
29、s think about each other. It makes a huge difference in how they treat each other.”8. How did Natalie feel during her 7th and 8th grade school years?A. Helpless and angry.B. Relaxed and confident.C. Lonely and frightened.D. Calm and unconcerned.9. Which of the following can replace the underlined wo
30、rd “dreaded” in Paragraph 2?A. was fond ofB. was scared ofC. was shocked atD. was excited about10. What is the purpose of the “Sit With Us” app?A. It makes lonely students popular at school.B. It teaches students to fight against those “mean girls”.C. It encourages students to have lunch with new cl
31、assmates.D. It helps students locate a welcoming group in the lunchroom.11. What is the text mainly about?A. What students should do to find lunch mates.B. How Natalie succeeded in becoming popular.C. How the “Sit With Us” app came into being.D. Why Natalie was unwelcome at school.【答案】8. C 9. B 10.
32、D 11. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要叙述了Natalie Hampton因为曾经在学校度过了两年黑暗岁月,于是开发了一款名为“与我们一起坐(Sit With Us)”的应用程序,学生可以注册成为“大使”,并发布午餐桌上有空位。没有座位的学生可以通过应用程序找到大使的座位,并知道他们被邀请加入。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Natalie Hampton spent most of her 7th and 8th grade school years eating lunch alone.( Natalie Hampton在七年级和八年级的大部分时间里都是一个人吃午饭)
33、”以及第二段“Once a kid who loved going to school, but Natalie now dreaded it. She stopped eating, she couldnt sleep. The anxiety became so bad that she had to be hospitalized. Her mom calls it “the darkest period of our lives.”(Natalie曾经是一个热爱上学的孩子,现在她害怕上学。她不吃东西,睡不着。焦虑变得如此严重,她不得不住院治疗。她妈妈称之为“我们生命中最黑暗的时期”)”
34、可知,Natalie在七年级和八年级的时候感觉孤独和恐惧。故选C。【9题详解】词句猜测题。根据画线词“上文Once a kid who loved going to school, but Natalie now”以及后文“She stopped eating, she couldnt sleep. The anxiety became so bad that she had to be hospitalized.”可知,but表示转折,说明Natalie曾经是一个热爱上学的孩子,现在她dreaded上学。她不吃东西,睡不着。焦虑变得如此严重,她不得不住院治疗。故画线词意思是“害怕”。A. w
35、as fond of喜欢;B. was scared of害怕;C. was shocked at吃惊于;D. was excited about激动。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“She developed an app called “Sit With Us,” where students can sign up as “ambassadors” and post that there are open seats at their lunch table. (When signing up as ambassadors, the students make a p
36、romise that theyll be kind and welcoming to whoever comes to sit with them). A student who doesnt have a place to sit can look at the app and find an ambassadors table and know they are invited to join it.( 她开发了一款名为“与我们一起坐”的应用程序,学生可以注册成为“大使”,并发布午餐桌上有空位。(当报名成为大使时,学生们承诺他们将友好地欢迎任何和他们一起坐的人)没有座位的学生可以通过应用
37、程序找到大使的座位,并知道他们被邀请加入)”可知,“Sit With Us”应用程序的目的是帮助学生在餐厅找到一个欢迎小组。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据倒数第二段中“She developed an app called “Sit With Us,” where students can sign up as “ambassadors” and post that there are open seats at their lunch table. (When signing up as ambassadors, the students make a promise that th
38、eyll be kind and welcoming to whoever comes to sit with them). A student who doesnt have a place to sit can look at the app and find an ambassadors table and know they are invited to join it.( 她开发了一款名为“与我们一起坐”的应用程序,学生可以注册成为“大使”,并发布午餐桌上有空位。(当报名成为大使时,学生们承诺他们将友好地欢迎任何和他们一起坐的人)没有座位的学生可以通过应用程序找到大使的座位,并知道他
39、们被邀请加入)”结合文章主要说明了Natalie Hampton因为曾经在学校度过了两年黑暗岁月,于是开发了一款名为“与我们一起坐(Sit With Us)”的应用程序,学生可以注册成为“大使”,并发布午餐桌上有空位。没有座位的学生可以通过应用程序找到大使的座位,并知道他们被邀请加入。可知,这篇文章的主要内容是“Sit With Us”应用程序是如何诞生的。故选C。DSome people have tried locking their mobiles away in order to fight against their smartphone addiction(上瘾), while o
40、thers have used some tricks such as making their screens black and white. But the cure to smartphone addiction may lie in an app that rewards users for leaving their phone alone.The new app, called Hold, can detect(检测)when users have used their smartphones and gives them points dependent on how long
41、 they avoid the temptation(引诱)of looking at Facebook, for example. Upon downloading it for free, users receive 10 points for every 20 minutes spent without touching their phone between 7: 00 and 23: 00 every day of the week, with a user email address needed to receive the rewards. To get half price
42、Vue cinema tickets, users need 60 points. For two free coffees from Cafe Nero, users need 300 points, and a glass of juice for 90 points, For 5 Amazon vouchers(代金劵 )users need to have collected 1, 000 points.Hold was created by Maths Mathisen, Florian Winder and Vinoth Vinaya-three Norwegians. They
43、noticed that young peoples dependence on their smartphones was getting out of hand while studying at Copenhagen Business School. Rather than punish their users, the three found that the best way to get them to put their phones down was to use tricks that got them interested in the first place.Lots o
44、f studies in recent years point to the worrying rise of smartphone addiction and the effects of smartphones on education. Researchers from the London School of Economics found that students who did mot use their phones at school found their grades improved by 6.5 percent.Cafe Nero, Amazon and Planet
45、 Organic will also offer discounts on the Hold marketplace. Students will also be offered the choice to use points to buy school books which are then donated to some schools.12. According to the text, the student users of Hold_.A. need to pay a certain amount of moneyB. can improve their grades by 6
46、.5%C. need to register(注册) with their email addressD. receive 10 points for a 10-minute break13. What is the main idea of the second paragraph?A. How the Hold app worksB What we need to use the Hold.C. The development of the Hold.D. The tests the Hold app needs to pass14. To get one half price Vue c
47、inema ticket and two free coffees from Cafe Nero, a user needs to have _minutes worth of points.A. 120B. 180C. 360D. 72015. The purpose of this text is to _.A. explain why the Hold app is popular among usersB. introduce a useful app that can cure phone addictionC. draw public attention to phone addi
48、ction among studentsD. compare some interesting apps that are popular with students【答案】12. C 13. A 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。当今很多人都对手机上瘾,治疗手机上瘾是个很棘手的问题。本文介绍了一款APP,专门治疗手机成瘾。【12题详解】细节理解题。根据第二段中Upon downloading it for free, users receive 10 points for every 20 minutes spent without touching their phon
49、e between 7: 00 and 23: 00 every day of the week, with a user email address needed to receive the rewards.(免费下载后,用户每周7点至23点每20分钟不碰手机就会得到10分,并需要一个用户电子邮件地址来获得奖励。)可知Hold的学生用户需要用他们的电子邮件地址注册。故C项正确。【13题详解】主旨大意题。根据第二段第一句主题句 The new app,called Hold,can detect(检测)when users have used their smart phones and g
50、ives them points dependent on how long they avoid the temptation(引诱)of looking at Facebook,(这款新式APP可以检测用户使用手机的时间,然后根据用户不用手机的时长赋予用户点数)可知本段落主要讲述Hold的操作原理。故选A。【14题详解】细节理解题。根据文章中 users receive 10 points for every 20 minutes spent without touching their phone(用户每脱离手机20分钟奖励10个点) To get half price Vue cine
51、ma tickets, users need 60 points For two free coffees from Caf Nero, users need 300 points,(要想得到半价票需要60个点;两杯免费咖啡需要300个点)本题题干是要得到一张半价票,两杯免费咖啡需要的时长是多少?根据上述内容,一张半价票需要60点;两杯免费咖啡需要300点,共需360点;又因脱离手机20分钟奖励10个点所以总共需要720分钟时长。故选D。【15题详解】推理判断题。根据第一段最后一句主题句But the cure to smartphone addiction may lie in an app
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387474.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
