分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型天津市津南区2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:387898
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:20
  • 大小:93KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    天津市津南区2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析 天津市 津南区 2020 2021 学年 高二下 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、天津市津南区20202021学年度第二学期期末考试高二英语温馨提示:作答时请将答案写在答题卡上。本试卷分第I卷(选择题)和第1卷(非选择题)两部分,共120分,考试用时100分钟。第I卷(选择题共85分)第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does Mrs Brown do?A. Shes a farmer. B.Shes a teacher C.S

    2、hes a lawyer.2. Where is the book now?A. In the living room. B. In the study. C.In the computer room. 3. How long has the mans brother run his shoe shop?A. For four years. B. For thirteen years. C.For thirty years.4. Where are the speakers probably now?A.At a shop. BAt a studio C.In a cinema.5. What

    3、 is the man doing?A. Practising his speech. B. Having dinner. C. Watching a video.第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)听下面几段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。 每段材料读两遍。听下面一段对话,回答第6至第8小题。6. What kind of show is it at the Grand Theater?A. Science show. B. P

    4、ainting show. C. Music show.7. What will Monica do on Wednesday night?A. Watch a show, B. Do the composition. C. Clean the house.8. Where will Monica be on Tuesday night?A.At a theater. B.At her apartment. C.At a restaurant.听下面一段对话,回答第9至第11小题。9. Why does Jim look quite down?A Because he didnt do wel

    5、l in the exam.B. Because he quarreled with his parents.C. Because he was worried about his major at university.10. What does Jim want to be in the future?A.An architect.B.A translator.C.A programmer.11. What will Jim probably do after the conversation?A. Go to learn computer. B. Stick to his dream.

    6、C.Talk with his parents. 听下面一段独白,回答第12至第15小题。12. Which function of mobile phones is mentioned by the speaker?A. Updating microblogs. B. Reading e-books. C.Taking pictures 13. Why are some people so addicted to mobile phones in the speakers view? A. Phones are their only way to explore the world.B. P

    7、hones can provide a platform for them to relax.C. Phones help them communicate with their families.14. Which of the following is NOT the suggestion that the speaker offers to get rid of mobile phone addiction?A. Helping parents to do the housework.B. Doing exercise.C. Communicating with others face

    8、to face.15. What is the passage mainly about?A. Technology making the world smaller.B.Introduction to the invention of mobile phones .C.Advantages and disadvantages of mobile phones.第二部分:英语知识运用(共两节,满分35分)第一节:单项填空(共15小题:每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. -Cant you stay a little longer?-Its g

    9、etting late. I really_ go now. My daughter is home alone.A. canB. couldC. mightD. must【答案】D【解析】【详解】考查情态动词辨析。句意:你不能多呆一会儿吗? 这是晚了。我现在真的得走了。我女儿一个人在家。A.can能够;B.could能够;C.might可能;D.must必须。根据句意可知,是必须回家,因为女儿一个人在家。故选D。2. We cant imagine what theyre _ under such horrible conditions.A. going outB. going downC.

    10、 going throughD. going up【答案】C【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:我们无法想象他们在如此可怕的条件下经历了什么。A. going out出去,熄灭;B. going down下降;C. going through经历;D. going up上升,上涨。根据“under such horrible conditions”可知,此处表示无法想象在恶劣的条件下经历了什么。故选C。3. He has lived longer than the doctor expected. They didnt think he would _ to November.A. mak

    11、e forB. make itC. make outD. make up【答案】B【解析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:他活得比医生预期的要长。他们认为他撑不到11月。A. make for走向、有利于;B. make it成功、(病痛等)好转;C. make out辨认出、看出;D. make up组成。根据上文“He has lived longer than the doctor expected. ”可知,医生们认为他的病不会好转,活不过十一月。故选B。4. All should be treated equally _ social status.A. because ofB.

    12、 in favour ofC. in terms ofD. regardless of【答案】D【解析】【详解】考查介词短语词义辨析。句意:所有人都应当被公平对待,而不管他们的社会地位。A.because of因为; B. in favour of 赞同; C. in terms of 就. 而言;D. aregardless of 不管,不论。根据“be treated equally”和“social status”可知,上下文为转折关系。故选D。5. I had to _ myself to being an architect to my parents will.A. resignB

    13、. withdrawC. rejectD. evaluate【答案】A【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:我不得不听从父母的意愿去当建筑师。A. resign辞去;B. withdraw撤回;C. reject拒绝;D. evaluate评估。固定搭配resign oneself to (doing) sth.译为“听任于某事”。根据下文“my parents will”可知,我不得不听从于父母的意愿去当建筑师。故选A。6. The teacher walked around, _ the students work.A. respectingB. suspectingC. inspect

    14、ingD. prospecting【答案】C【解析】【详解】考查动词辨析。句意:老师四处走动,检查学生的作业。A. respecting 尊敬;B. suspecting 怀疑;C. inspecting 检查;D. prospecting 勘探。由语意可知,老师四处走动,检查了学生的作业。故选C。7. One advantage of playing the guitar is_it can give you much pleasure.A. howB. whyC. thatD. when【答案】C【解析】【详解】考查表语从句。句意:弹吉他的一个优点是它能给你带来很多乐趣。根据句意和句子结构

    15、可知,句子为表语从句,空格处单词引导从句,从句中不缺成分且意义完整,故应用“that”引导从句。故选C项。8. _ is our belief that improvements in health care will lead to a stronger, more prosperous economy.A. AsB. ThatC. ThisD. It【答案】D【解析】【详解】考查it作形式主语。句意:我们相信医疗保健的改善将带来更强大、更繁荣的经济。根据句子结构可知that引导的从句为主语从句,作句子的真正主语,因此前边应有形式主语,而形式主语只能用it,不能用this或that。故选D。

    16、9. She is always_by the teacher, so she is very confident.A. praiseB. being praisedC. to praiseD. praising【答案】B【解析】【详解】考查时态语态。句意:她总是被老师表扬,所以她很自信。表示现阶段或目前这段时间正在发生的动作,应用现在进行时,且主语与谓语构成被动关系,故用现在进行时的被动语态。故选B。10. My mother looked at me and _ laughing.A. made outB. worked outC. burst outD. looked out【答案】C【

    17、解析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:我的妈妈看着我,大笑起来。A.made out 弄清,理解; B. worked out 锻炼,想出; C. burst out 突然.起来,爆发出; D. looked out当心。burst out laughing为固定短语,意为“突然大笑”。故选C。11. Gradually, it faded away, _ it was once such a great city.A. even thoughB. evenC. as ifD. as【答案】A【解析】【详解】考查状语从句和连词词义辨析。句意:渐渐地,它消失了,尽管它曾经是一个伟大的城市。A

    18、. even though即使、虽然;B. even甚至;C. as if好像;D. as因为。根据下文“it was once such a great city”可知,虽然它曾经是一个宏伟的城市,但也逐渐消失了。故选A。12. In the future, you will be_ to more and more choice, not less.A. symbolizedB. exposedC. strengthenedD. abandoned【答案】B【解析】【分析】【详解】考查动词词义辨析。句意:在未来,你将面临越来越多的选择,而不会比现在少。A. symbolized象征;B.

    19、exposed暴露;C. strengthened加强;D. abandoned抛弃。根据句意可知,句中涉及固定短语“be exposed to”,意为“面临”,句中指“面临越来越多的选择”,“exposed”为“expose”的过去分词,意为“暴露”,动词词性。故选B项。13. _is often the case, people stare at their phones while sitting on the bus.A. ThatB. ItC. ThatD. As【答案】D【解析】【详解】考查非限定性定语从句。句意:通常人们坐公交车时经常盯着手机。本句含有两个谓语is,stare,考

    20、虑有从句出现。非限定性定语从句起补充说明作用,在句子中不充当成分,缺少也不会影响全句的理解,它与主句往往用逗号隔开。本题逗号后面的是主句,逗号前面的是一个非限定性定语从句。这个定语从句缺主语。本空用as做连接代词,代指后面整个主句,表正如,故选D。14. The class_busy working on the exercises in the classroom at the moment.A. isB. areC. wasD. were【答案】B【解析】【详解】考查主谓一致和时态。句意:此刻,全班同学正在教室里忙于做练习。根据at the moment可知要用一般现在时;The clas

    21、s在这里指全班同学,因此根据主谓一致原则,要用复数are。故选B15. The actress is _ of applause who has a strong desire for success.A. preciousB. uncomplicatedC. ambitiousD. timeless【答案】C【解析】【分析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:这个女演员对成功有强烈的渴望,渴望得到掌声。A. precious宝贵的;B. uncomplicated简单的;C. ambitious渴望的,有抱负的;D. timeless永恒的。根据后文“of applause who has a

    22、 strong desire for success”可知女演员渴望得到掌声,be ambitious of“渴望得到”,故选C。第二节:完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从3150各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。When I was 24, I moved into an apartment and the couple next door were loud all the time. After putting up with it for a couple of weeks, I decided to _16_ them an

    23、d politely ask them to be _17_ after noon, as I had to work at midnight, so I _18_ went to bed around noon.I went next door and knocked on the door and an old woman answered.I _19_myself and she asked if I came over to complain about the _20_, and I said yes. She_21_ both she and her husband were go

    24、ing _22_ and that they needed to speak loudly to hear each other, She invited me in and _23_ me a coffee and we started talking. _24_, we heard a loud bang (巨响) in the kitchen. Then we found her husband had fallen onto the ground. Immediately, we _25_ him to to hospital.When I came home from work th

    25、e next day, there was a _26_ on the door from the lady asking me to come over. When I reached her _27_, she asked if Id drive her to the hospital, to which I said no _28_. When we got to the hospital, I followed her to her husbands room, where he _29_ me. Soon I ended up being friends with this coup

    26、le _30_ they moved away a year later.One day after ten years, I got a _31_ from a lawyer. I was _32_ what was going on, so I went down and when I arrived at his office, the lawyer asked me knew a _33_ by the couples names and I said yes. He told me that the couple had died and he was employed by the

    27、ir children to find me. They wanted to thank me _34_. I met the family and then we became friends! You can never know when, where or how you are next going to make new friends. Life is full of _35_ . Whatever happens, try to treat others exactly as you would like to be treated.16. A. challengeB. tre

    28、atC. punishD. face17. A. quieterB. calmerC. kinderD. slower18. A. seldomB. alreadyC. alwaysD. still19. A. expressedB. introducedC. improvedD. examined20. A. stressB. painC. alarmD. noise21. A. explainedB. describedC. guessedD. believed22. A. weakB. blindC. deafD. disabled23. A. broughtB. offeredC. b

    29、oughtD. ordered24. A. SecretlyB. UnfortunatelyC. NaturallyD. Suddenly25. A. invitedB. forcedC. rushedD. led26. A. reportB. noteC. noticeD. bill27. A. homeB. carC. officeD. door28. A. doubtB. wayC. matterD. problem29. A. punishedB. thankedC. scoldedD. annoyed30. A. sinceB. beforeC. untilD. while31. A

    30、. callB. visitC. warningD. question32. A. wonderingB. imaginingC. describingD. recording33. A. teamB. patientC. doctorD. couple34. A. by mistakeB. on purposeC. in personD. in public35. A. dangersB. surprisesC. choicesD. dreams【答案】16. D 17. A 18. C 19. B 20. D 21. A 22. C 23. B 24. D 25. C 26. B 27.

    31、A 28. D 29. B 30. C 31. A 32. A 33. D 34. C 35. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者搬到一个新的公寓,因为邻居太吵影响他休息而去沟通,发现邻居是一对老夫妻,听力出现了问题。作者理解了老人的困难并及时帮助突发疾病的老头就医。由此和两位老人建立了友谊,随后和老人的孩子们也成为了朋友。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:在忍受了几个星期之后,我决定面对他们。A. challenge挑战;B. treat对待;C. punish惩罚;D. face面对。根据上文“After putting up with it”和下文“politely

    32、 ask them”可知,作者决定面对他们,找邻居谈论噪音问题。故选D项。【17题详解】考查形容词词义辨析。句意:我决定去面对他们并礼貌地要求他们在中午后安静一点。A. quieter更安静的;B. calmer更平静的;C. kinder更善良的;D. slower更慢的。根据上文“the couple next door were loud all the time”可知,隔壁邻居总是很吵,因此作者希望邻居能安静一些。故选A项。【18题详解】考查副词词义辨析。句意:因为我不得不在午夜工作,所以我总是在中午睡觉。A. seldom很少;B. already已经;C. always总是;D.

    33、still仍然。根据“as I had to work at midnight”可知,作者深夜还需要工作,因此总是在中午才能睡觉。故选C项。【19题详解】考查动词词义辨析。句意:我做了自我介绍。A. expressed表达;B. introduced介绍;C. improved提高;D. examined检查。由上文作者敲门和看见一位老妇人可知,接下来作者是要介绍自己并说明来意。故选B项。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:她问我是否过来抱怨噪音,我说是的。A. stress强调;B. pain疼痛;C. alarm恐慌;D. noise噪音。根据作者打算直面邻居的噪音问题以及老妇人的问话“

    34、if I came over to complain about”和作者的回答yes可知,老太太问作者是否来抱怨噪音。故选D项。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:她解释说她和她丈夫都聋了。A. explained解释;B. described描述;C. guessed猜测;D. believed相信。与上文“complain about”相对应,老太太向作者解释噪音大的原因。故选A项。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:她解释说她和她丈夫都聋了,他们需要大声说话才能听到对方的声音。A. weak虚弱的;B. blind瞎的;C. deaf聋的;D. disabled残疾的。根据下文“t

    35、hey needed to speak loudly to hear each other”可知,老夫妇的听力不好。故选C项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:她邀请我进来,给我一杯咖啡,然后我们开始交谈。A. brought带来;B. offered提供;C. bought买;D. ordered命令。老妇人邀请作者进屋坐,为作者拿了一杯咖啡。故选B项。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:突然,我们听到厨房里传来一声巨响。A. Secretly秘密地;B. Unfortunately不幸地;C. Naturally自然地;D. Suddenly突然地。正当作者和老妇人聊天的时候,厨房传

    36、来巨大的声响,因此事发很突然。故选D项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:立刻匆忙把他送到医院。A. invited邀请;B. forced强迫;C. rushed急促,匆忙行事;D. led带领。上文老妇人的丈夫突然摔倒在地,因此作者和老妇人将她的丈夫匆忙送到了医院。故选C项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:第二天我下班回家时,门上贴着张老太太让我去她家的便条。A. report报告;B. note便条;C. notice通知;D. bill支票。根据上文“came home from work”及下文“on the door”和“asking me to come over”可知

    37、,作者发现门上贴着一张便条。故选B项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:当我到达她家时,她问我是否能开车送她去医院。A. home家;B. car车;C. office办公室;D. door门。根据上文“asking me to come over”让作者过去一趟可知,作者到了老太太的家。故选A项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:她问我是否能开车送她去医院,我说没问题。A. doubt怀疑;B. way方法;C. matter事情;D. problem问题。根据“When we got to the hospital”当我们到了医院可知,作者同意了老妇人的请求。故选D项。【29题详解

    38、】考查动词词义辨析。句意:当我们到了医院,我跟着她到她丈夫的房间,他向我道了谢意。A. punished惩罚;B. thanked感谢;C. scolded责备;D. annoyed使生气。作者第一次陪同老妇人去医院,所以老妇人的丈夫对作者表示谢意。故选B项。【30题详解】考查连词词义辨析。句意:很快我就成了这对夫妇的朋友,直到他们一年后搬走。A. since自从;B. before以前;C. until直到;D. while然而,当时。根据上文提到的作者对老夫妇的帮助可知,他们之间的友谊一直持续到这对老夫妇搬走。故选C项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:十年后的一天,我接到一个律师的电

    39、话。A. call打电话;B. visit拜访;C. warning警告;D. question问题。根据下文我去了律师办公室后,他问我是否认识那对老夫妇以及告知他找我是因为老夫妇的孩子想向我表达谢意可知,作者接到的应该是一通电话。故选A项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:我想知道发生了什么事,所以我下去了。A. wondering想知道;B. imagining想象;C. describing描述;D. recording记录。根据“what was going on, so I went down”的提示可知,作者想弄明白发生了什么事情。故选A项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意

    40、:通过夫妇的名字,律师问我是否认识那对夫妇,我说是的。A. team队,组;B. patient病人;C. doctor医生;D. couple夫妇。根据“the couples names”和“He told me that the couple had died”的提示可知,律师问我是否认识一对夫妇。故选D项。【34题详解】考查固定短语辨析。句意:他们想亲自感谢我,我见了那家人,之后我们成了朋友!A. by mistake错误地;B. on purpose故意地;C. in person亲自;D. in public当众。根据上文老夫妇的孩子们委托律师找作者以及下文作者和那家人见面可知,这

    41、家人想亲自向作者表达谢意。故选C项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:生活充满了惊喜。A. dangers危险;B. surprises惊喜;C. choices选择;D. dreams梦想。作者是在10多年之后突然接到了一位律师的电话,才和以前邻居的孩子们取得了联系,这一切都很突然和意外,让作者感到很惊喜。故选B项。第三部分;阅读理解 (共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,ALearn With HomerPrice: FreeGrade level: Pre-K, KSkill: Comprehension, Phonic

    42、s(拼读法)Device: iPadIts a learn-to-read app for kids aged 3 to 6 that includes drawing, voice recording, stories, songs, and more, along with more traditional phonics exercises.This app can be helpful for kids who have speech production problems and language organization problems.Inspiration MapsPrice

    43、: $ 9.99Grade level: 4th and aboveSkill: Comprehension, WritingDevice: iPadInspiration Maps is a mind-mapping tool that helps kids visually (视觉上) organize ideas. They can create maps, organizers, brainstorms, and text outlines. Outlines can be changed to maps, and maps can be changed to outlines. Us

    44、ers can share creations by emailing, printing, or saving to iTunes, Dropbox, Photos, or the app (as PDF or PNG files) . The Lite version (简化版本),which is free, lets kids create up to five mind maps with no sharing choices.Aesops QuestPrice: $ 0.99Skill: ComprehensionGrade level: 2nd, 3rd, 4thDevice:

    45、iPad, iPhone, iPod TouchAesops Quest, based on Aesops Fables, is a learning game where the student must remember parts of a story to complete a level. At the end of each story level, the student is rewarded with tests. After solving the tests, the story is complete and the child can continue to the

    46、next story.Developed together with the Virginia Department of Education.LightSailGrade level: Pre-K, K, 1st, 2nd, 3rd, 4th and abovePrice: FreeSkill: Comprehension Device: iPadLightSail is an e-reading platform that helps teachers support their students independent reading. Students can use LightSai

    47、l to check out text from their schools online libraries and read the books directly on their iPad. As students progress through a book, questions appear to check their comprehension. As students complete these assessments (评定),they earn prizes.36. What do the four apps have in common?A. They try to

    48、improve kids comprehension ability.B. They are developed for high-school students.C. They can be downloaded onto iPhone.D. They are free of charge.37. The app Learn With Homer can help users who have difficulty in_.A. singing songsB. reading storiesC. making speechesD. learning foreign languages38.

    49、Which app inspires users visual imagination?A. Learn With HomerB. Aesops QuestC. LightSailD. Inspiration Maps39. What should users do in order to read the next story on the Aesops Quest?A. Finish reading the previous story.B. Retell the previous story completelyC. Work out the tests of the previous

    50、story.D. Remember every part of the previous story.40. What do we know about the app LightSail?A. It is developed only for teachers.B. It is a platform to support students independent reading.C. It helps users to finish their homework.D. It develops users comprehension through games.【答案】36. A 37. C

    51、38. D 39. C 40. B【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四款旨在提高孩子们阅读能力的应用软件。【36题详解】细节理解题。通过四款应用中Skill部分中都提到comprehension(阅读理解)可知,四款应用软件都旨在提高孩子们的阅读能力。故选A。【37题详解】细节理解题。根据Learn With Homer这一部分中“This app can be helpful for kids who have speech production problems and language organization problems(这个应用程序可以帮助有语言产生问题和语言组织问题的孩

    52、子)”可知,本应用可以帮助那些语言组织有障碍的学生。故选C。【38题详解】细节理解题。根据Inspiration Maps这一部分中“Inspiration Maps is a mind-mapping tool that helps kids visually organize ideas.(Inspiration Maps是一种思维导图工具,帮助孩子们从视觉上组织想法)”可知,Inspiration Maps可以激发孩子们的视觉想象力。故选D。【39题详解】细节理解题。根据Aesops Quest这一部分中“After solving the tests, the story is com

    53、plete and the child can continue to the next story(完成测试后,故事就完成了,孩子可以继续下一个故事)”可知,只有完成上一个故事的测试之后,才能进入下一个篇章。故选C。【40题详解】细节理解题。根据LightSail这一部分中“LightSail is an e-reading platform that helps teachers support their students independent reading.( LightSail是一个帮助教师支持学生自主阅读的电子阅读平台)”可知,LightSail是支持学生自主阅读的平台。故选B

    54、。BBefore I turned 10, I lost my parents. My siblings left Hyderabad after relatives adopted them, but I insisted on staying back to continue my education. I lived alone in a room that a family member allowed me to use rent-free. To support myself, I began to deliver newspapers.I would be up every mo

    55、rning by 5 a.m. and walk five kilometers to the newspaper office. By 6 a.m., I would collect 50 copies of Manzil (Urdu Daily)the bundle must have weighed over 5 kilograms. My beat spanned 3 kilometers. After distributing the copies, I would rush homeanother 3 kilometers quickly cat and be off to hig

    56、h school.One wintry morning in 1945,I got home after my deliveries to find a boy of my age at my doorstep. He introduced himself as Afzal and said his father wanted to see me.I was greeted at the door by Afzals mother, Naseem. She served tea and snacks as Afzals father, Mr Kader, joined us. She gent

    57、ly asked me about my daily routine. I told her about my morning job.Later, as I was about to leave after thanking them, Mr Kader asked me to wait. Later, Mr Kader emerged again, wheeling a new bicycle. This is for you! he said.It took a few seconds for the love to sink in. It felt warm, like home. I

    58、 didnt realize tears were rolling down my face.Mr Kader said. Your newspaper editor is a friend of mine. He gave me your address. so I knew you lived close by. Then Afzal told us more about you.I bowed, gratefully, shook hands with Afzal and left. This time I did not have to walkI had the bicycle.Th

    59、e bicycle saved my life for many years thereafter and taught me a lifelong lesson: Help should always be need-based. Never try to feed a person who is dying of thirst.41. Why did Afzals father want to meet the author?A. He wanted to help the author.B. The authors parents used to be his friends.C. He

    60、 wanted to know more about the author.D. The author reminded him of his own childhood.42. How did the author feel after Afzals father offered him the bicycle?A. Satisfied.B. Interested.C. Touched.D. Confused.43. To the author, the bicycle was .A. a gift from his parentsB. a childhood toyC. something

    61、 that made him proudD. something that he needed most44. Which of the following statements is true according to the passage?A. The author lived alone in his own house after he lost his parents.B. The author worked hard to support himself by delivering newspapers.C. The author didnt cry although he fe

    62、lt touched by Mr Kader.D. The author didnt want to accept the help from Mr Kader.45. What does the underlined sentence in the last paragraph mean?A. Sometimes helping others can hurt your relationships.B. Try your best to help others even if you cannot.C. Know what the person needs when giving help.

    63、D. Its difficult to find out what a person really wants.【答案】41. A 42. C 43. D 44. B 45. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者十岁前失去了父母,为了养活自己,作者开始每天步行五公里去送报纸。直到有一天一个好心先生送了作者一辆自行车,让作者非常感动,也让作者认识到在给予帮助时应该知道对方需要什么。【41题详解】细节理解题。根据第三段中“He introduced himself as Afzal and said his father wanted to see me.(他介绍自己叫阿夫扎尔,说他父亲想

    64、见我)”以及第五段“Later, as I was about to leave after thanking them, Mr Kader asked me to wait. Later, Mr. Kader emerged again, wheeling a new bicycle. This is for you! he said.(后来,当我感谢完他们正要离开时,卡德尔先生让我等一下。后来,卡德尔先生骑着一辆新自行车再次出现。“这是给你的!”他说)”可知,阿夫扎尔的父亲想见作者是因为他想帮助作者。故选A。【42题详解】细节理解题。根据第六段“It took a few seconds

    65、for the love to sink in. It felt warm, like home. I didnt realize tears were rolling down my face.(过了几秒钟,我才慢慢理解了其中的爱。感觉很温暖,就像家一样。我没有意识到眼泪从我的脸上滚落下来)”可知,当阿夫扎尔的父亲向他提供自行车时,作者很感动。故选C。【43题详解】细节理解题。根据第二段“I would be up every morning by 5 a.m. and walk five kilometers to the newspaper office. By 6 a.m., I wo

    66、uld collect 50 copies of Manzil (Urdu Daily)the bundle must have weighed over 5 kilograms. My beat spanned 3 kilometers. After distributing the copies, I would rush homeanother 3 kilometers quickly cat and be off to high school. (我每天早上五点起床,走五公里的路去报社。早上6点,我会收集50份Manzil(乌尔都语日报)一捆肯定超过5公斤。我的工作区域跨越3公里。分发

    67、完后,我就匆匆赶回家再走3公里然后去上高中)”可知,对作者来说,自行车是他最需要的东西。故选D。【44题详解】细节理解题。根据第一段中“To support myself, I began to deliver newspapers.(为了养活自己,我开始送报纸)”可知,B选项“作者通过送报纸努力工作来养活自己”正确。故选B。【45题详解】句意猜测题。根据画线词上文“The bicycle saved my life for many years thereafter and taught me a lifelong lesson: Help should always be need-bas

    68、ed.”可知,此后很多年,自行车救了我的命,并给我上了终身的一课:帮助应该总是基于需求的,即在给予帮助时知道对方需要什么。画线句意思是“在给予帮助时知道对方需要什么”。故选C。CMost humans are able to recognize about 1 million different colors, but some people cant recognize this many because of something called colorblindness. In rare cases, some people cant see any colors at all.Ther

    69、e are three cone-shaped (锥形的) cells at the back of our eyes that allow us to see colors. These cells absorb light waves and send a message to the brain, where the image is processed.If something is wrong with these cone-shaped cells, this can result in colorblindness.One of the most common types of

    70、colorblindness is red-green colorblindness. People who have this specific type of visual impairment (视觉障碍) have difficulty telling the colors red and green apart. “Problems with distinguishing red from green interrupt simple daily routines such as deciding whether a banana is ripe,” Karepov explaine

    71、d. That is why people with colorblindness sometimes find it difficult to finish their daily tasks.Thankfully, special color-correcting glasses have already been made to help fix some types of colorblindness. Now, according to research published in Optics Letters, scientists have provided another cho

    72、ice.Sharon Karepov and Tal Ellenbogen, engineers from Tel Aviv University in Israel, have found a way to apply this technology to contact lenses (隐形眼镜), which create a customized, compact and durable way to address these deficiencies (缺陷) of the special color-correcting glasses which are significant

    73、ly bulkier (笨重的). The creation of the much smaller contact lenses is really good news for the millions of people worldwide who suffer from colorblindness.This new research is groundbreaking (开创性的). In addition to offering those who are colorblind another option, it may lead to solutions for other vi

    74、sual impairments.46. What can cause colorblindness, according to the article?A. Only one type of cone-shaped cell exists in the eyes.B. Cone-shaped cells cannot process images received.C. The brain fails to absorb and process light waves.D. Something is wrong with these cone-shaped cells.47. What is

    75、 true about people with colorblindness?A. They can recognize l million different colors.B. They are not interested in colorful stuff.C. They may find daily tasks more difficult.D. They have fewer cone-shaped cells than other people.48. What is the advantage of the contact lenses over the glasses?A.

    76、They are much smaller.B. They are easier to make.C. They are much cheaper.D. They can help correct colorblindness.49. Why is Sharon Karepov and Tal Ellenbogens research groundbreaking?A. It has led to a cure for colorblindness.B. It has found causes of visual impairments.C. It could lead to solution

    77、s for other visual impairments.D. It has helped to develop glasses to fix visual impairments.50. Which of the following statements is right according to the passage?A. People who suffer from colorblindness cant see any colors at all.B. It is the cone-shaped cells that send messages to the brain.C. N

    78、othing can help fix some types of colorblindness.D. People with red-green colorblindness can tell whether a banana is ripe.【答案】46. D 47. C 48. A 49. C 50. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了导致色盲的原因和目前为止研究出的帮助色盲患者的方法。【46题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“If something is wrong with these cone-shaped cells, this can result in c

    79、olorblindness.”(如果这些锥形细胞出了问题,就会导致色盲。)可知,人们患有色盲的原因是锥形细胞出了问题,由此可知,锥形细胞出了问题会导致色盲。故选D项。【47题详解】细节理解题。根据文章第四段关键句“Problems with distinguishing red from green interrupt simple daily routines such as deciding whether a banana is ripe,” Karepov explained. That is why people with colorblindness sometimes find

    80、it difficult to finish their daily tasks.”(Karepov解释说:“区分红色和绿色的问题会打扰简单的日常工作,比如判断香蕉是否成熟。”这就是为什么色盲患者有时难以完成日常任务的原因。)可知,患有色盲的人在完成生活中的事情时会比正常人更加困难,由此可知,色盲患者的真实情况是他们可能会发现日常工作更困难。故选C项。【48题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段关键句“Sharon Karepov and Tal Ellenbogen, engineers from Tel Aviv University in Israel, have found a way

    81、 to apply this technology to contact lenses (隐形眼镜), which create a customized, compact and durable way to address these deficiencies (缺陷) of the special color-correcting glasses which are significantly bulkier (笨重的).”(以色列特拉维夫大学的工程师Sharon Karepov和Tal Ellenbogen发现了一种将这项技术应用于隐形眼镜的方法,这种隐形眼镜创造了一种定制的、体积小的

    82、和耐用的方法,以解决特殊颜色矫正眼镜特别笨重的缺陷。)可知,Sharon Karepov和Tal Ellenbogen发明的隐形眼镜是体积小的,解决了特殊颜色矫正眼镜特别笨重的缺陷,由此可知,隐形眼镜和普通眼镜相比优势在于它们更小。故选A项。【49题详解】细节理解题。根据文章最后一段内容“This new research is groundbreaking (开创性的). In addition to offering those who are colorblind another option, it may lead to solutions for other visual impa

    83、irments.”(这项新的研究是开创性的。除了为色盲患者提供另一种选择外,它还可能为其他视觉障碍提供解决方案。)可知,Sharon Karepov和Tal Ellenbogen的研究是开创性的,因为这项研究除了可以帮助色盲患者外,还可能为其他视觉障碍提供解决方案,由此可知,Sharon Karepov和Tal Ellenbogen的研究是开创性的,因为它可能提供其他视觉障碍的解决方案。故选C项。【50题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“There are three cone-shaped (锥形的) cells at the back of our eyes that allow us

    84、 to see colors. These cells absorb light waves and send a message to the brain, where the image is processed.”(在我们的眼睛后面有三个锥形细胞,可以让我们看到颜色。这些细胞吸收光波并向大脑发送信息,在那里处理图像。)可知,是锥形细胞吸收光波并向大脑发送信息,由此可知,正是锥形细胞向大脑发送信息。故选B项。第I卷(共35分)第一节:阅读表达(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,并按照题目要求用英语回答问题。Apologizing can be very difficult. It

    85、 needs you to put aside your pride and admit to your faults. And when you do issue an apology, its easy to make mistakes.Making excusesApologizing is about admitting to your mistakes, not making excuses for them. Take a careful look at the part you played in the mistake, and sincerely admit that you

    86、 are wrong.Doing it via messagesIts important to apologize face to face if possible. Never use message to make an apology. A post on social media is not the same as a heartfelt visit. Allow the other person to hear your voice and see your facial expressions. A message is the worst option when it com

    87、es to expressing sincere regrets.Saying “Im sorry, bu.Adding a “but” to your apology is one of the worst ways to say youre sorry. When you use the word but, it negates or cancels everything that goes before it.Apologizing too late (or too early)Waiting too long to apologize can make a bad situation

    88、worse.Do it sooner rather than later. If you do or say something harmful, offer an apology straightaway. However, apologizing too quickly can also be a problem. Sometimes people need a minute to cool off, and if someones trying to chase them to give them an apology, they will probably not accept it.

    89、Expecting immediate forgivenessOnce you have offered your apologies, dont expect a quick repair. It may take more time than you would like, but by doing the right thing, you have a new start in your relationships. In the end, your relationships can come back stronger than they were before.51. What d

    90、oes issue mean in paragraph one? (only 1 word)52. What is the best way to express sincere regrets according to the part of “Doing it via messages? (No more than 5 words)53. What is the possible result if you chase someone to give him an apology? (No more than 10 words)54. What can be the best title

    91、of the passage? (No more than 10 words)【答案】51. Make. 52. To apologize face to face. 53 You will probably be refused. 54. The Wrong Way to Apologize【解析】【分析】这是一篇说明文。道歉是很困难的。它需要你放下自尊,承认自己的错误。当你道歉时,很容易犯错误。文章主要说明了一些道歉时常犯的错误。【51题详解】考查词句猜测。根据第一段中“Apologizing can be very difficult. It needs you to put aside

    92、 your pride and admit to your faults.”以及后文“an apology, its easy to make mistakes”可知,道歉需要你放下自尊,承认自己的错误。当你做出道歉时,很容易犯错误。issue意思是“做出”。故答案为Make.【52题详解】考查细节理解。根据Doing it via messages部分中“Its important to apologize face to face if possible. Never use message to make an apology.(如果可能话,面对面地道歉是很重要的。永远不要用信息来道歉)

    93、”可知,表达真诚的歉意最好的方式是当面道歉。故答案为To apologize face to face.【53题详解】考查细节理解。根据倒数第二段中“Sometimes people need a minute to cool off, and if someones trying to chase them to give them an apology, they will probably not accept it.(有时候人们需要一分钟来冷静下来,如果有人试图追着向他们道歉,他们可能不会接受)”可知,如果你追着某人向他道歉,你可能会被拒绝。故答案为You will probably

    94、be refused.【54题详解】考查主旨大意。根据第一段“Apologizing can be very difficult. It needs you to put aside your pride and admit to your faults. And when you do issue an apology, its easy to make mistakes.(道歉是很困难的。它需要你放下自尊,承认自己的错误。当你道歉时,很容易犯错误)”结合文章主要说明了一些道歉时常犯的错误。可知,文章最佳标题是“道歉的错误方法”。故答案为The Wrong Way to Apologize第

    95、二节:书面表达(满分25分)。55. 假定你是晨光中学高二学生李津,最近感觉压力很大,请给一个你经常关注的心理杂志的编辑写一封信,表达你的烦恼,请求对方给你一些减压的建议。内容应包括:1. 各方面压力(学业压力,父母施加的压力,交友压力等)2. 身体状况3. 心里状况及希望参考词汇:put pressure on.给施压;expectation期望注意:1. 字数不少于100词;2. 适当增加细节,以使行文连贯。Dear Editor,_Yours,Li Jin【答案】Dear Editor,As far as we know, your magazine provide some usefu

    96、l tips for students. I have read this psychological magazine since I entered the senior high school. Because of the huge pressure, I hope you can offer me some advice.When entering senior 2, the stress of study increased quickly. In order to fulfill these tasks which are complex and puzzling, I had

    97、to spare no efforts to use every minute. I always stayed up. Hence, I cant sleep well so that my grades decreased a lot. Feeling stressful, I failed to live up to my parents expectations. Not only did I suffer from mental problems, but I often caught colds.So, I really want to improve my scores and

    98、have a healthy body. I sincerely hope you can give me some effective suggestions which can realize my expectation.Yours,Li Jin【解析】【分析】本文是一篇应用文,在进入高二之后压力巨大,需要向心理杂志的编辑表达烦恼,并从中获得帮助。【详解】1.词汇积累完成:fulfillaccomplish巨大的:hugetremendous复杂的:complexcomplicated提高:improvestrengthen2.句式拓展同义句改写原句:Because of the hug

    99、e pressure, I hope you can offer me some advice.拓展句:It is because of the huge pressure that I hope you can offer me some advice.【点睛】高分句型1 When entering senior 2, the stress of study increased quickly. (运用了状语从句的省略)高分句型2 In order to fulfill these tasks which are complex and puzzling, I had to spare no efforts to use every minute. (运用了which引导的限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:天津市津南区2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387898.html
    相关资源 更多
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练28 选修6 UNIT 3 A HEALTHY LIFE WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练28 选修6 UNIT 3 A HEALTHY LIFE WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练23 必修5 UNIT 3 LIFE IN THE FUTURE WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练23 必修5 UNIT 3 LIFE IN THE FUTURE WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练22 必修5 UNIT 2 THE UNITED KINGDOM WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练22 必修5 UNIT 2 THE UNITED KINGDOM WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练2 必修1 UNIT 2 ENGLISH AROUND THE WORLD WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练2 必修1 UNIT 2 ENGLISH AROUND THE WORLD WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练19 必修4 UNIT 4 BODY LANGUAGE WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练19 必修4 UNIT 4 BODY LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练16 必修4 UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练16 必修4 UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练15 必修3 UNIT 5 CANADA — “THE TRUE NORTH ” WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练15 必修3 UNIT 5 CANADA — “THE TRUE NORTH ” WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练11 必修3 UNIT 1 FESTIVALS AROUND THE WORLD WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练11 必修3 UNIT 1 FESTIVALS AROUND THE WORLD WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练10 必修2 UNIT 5 MUSIC WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习课时提能练10 必修2 UNIT 5 MUSIC WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课件:课时提能练27 选修6 UNIT 2 POEMS .ppt2022版新高考英语人教版一轮练习课件:课时提能练27 选修6 UNIT 2 POEMS .ppt
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习课件:课时提能练19 必修4 UNIT 4 BODY LANGUAGE .ppt2022版新高考英语人教版一轮练习课件:课时提能练19 必修4 UNIT 4 BODY LANGUAGE .ppt
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习对点冲关练 板块5 第2讲 定语从句 WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习对点冲关练 板块5 第2讲 定语从句 WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习对点冲关练 板块3 第2讲 非谓语动词 WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习对点冲关练 板块3 第2讲 非谓语动词 WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮练习对点冲关练 板块2 第2讲 动词转换为名词或形容词 WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮练习对点冲关练 板块2 第2讲 动词转换为名词或形容词 WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:选修7 UNIT 4 SHARING WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:选修7 UNIT 4 SHARING WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:选修6 UNIT 3 A HEALTHY LIFE WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:选修6 UNIT 3 A HEALTHY LIFE WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:板块2 第3讲 形容词转换为名词、副词或动词 WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:板块2 第3讲 形容词转换为名词、副词或动词 WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:板块1 第2讲 形容词、副词的比较等级 WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:板块1 第2讲 形容词、副词的比较等级 WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修5 UNIT 3 LIFE IN THE FUTURE WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修5 UNIT 3 LIFE IN THE FUTURE WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修5 UNIT 2 THE UNITED KINGDOM WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修5 UNIT 2 THE UNITED KINGDOM WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修5 UNIT 1 GREAT SCIENTISTS WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修5 UNIT 1 GREAT SCIENTISTS WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修4 UNIT 5 THEME PARKS WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修4 UNIT 5 THEME PARKS WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修3 UNIT 5 CANADA — “THE TRUE NORTH ” WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修3 UNIT 5 CANADA — “THE TRUE NORTH ” WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修3 UNIT 4 ASTRONOMY THE SCIENCE OF THE STARS WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修3 UNIT 4 ASTRONOMY THE SCIENCE OF THE STARS WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修2 UNIT 1 CULTURAL RELICS WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修2 UNIT 1 CULTURAL RELICS WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修1 UNIT 4 EARTHQUAKES WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修1 UNIT 4 EARTHQUAKES WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:必修1 UNIT 2 ENGLISH AROUND THE WORLD WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:必修1 UNIT 2 ENGLISH AROUND THE WORLD WORD版含解析.doc
  • 2022版新高考英语人教版一轮学案:层级4 第1讲 记叙文 WORD版含解析.doc2022版新高考英语人教版一轮学案:层级4 第1讲 记叙文 WORD版含解析.doc
  • 2020-2021学年人教版高中英语选修八Unit2 名词性从句总复习课件(含音频素材).docx2020-2021学年人教版高中英语选修八Unit2 名词性从句总复习课件(含音频素材).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1