广东省华南师大附中2020届高三英语月考试题(三)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 华南师大 附中 2020 届高三 英语 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省华南师大附中2020届高三英语月考试题(三)(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分,共10页,满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考号、座位号等相关信息填写在答题卡指定区域内。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案;不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题
2、卡的平整。第一部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该项涂黑。ACamp Fire USACamp Fire USA is a youth agency serving children from Pre-K through 12th grade. Camp Fire provides opportunities for youth to learn life skills, build their self-esteem, serve their communiti
3、es, experience the outdoors, make friends, and have fun. Camp Fire programs are available to all people without regard to race, gender, creed, religion, national origin, sexual orientation, economic status or mental or physical disabilities.Volunteer Opportunities: Volunteers are needed to help with
4、 local events, child care for children with various needs, summer day camps, our Youth Volunteer Corps program, answering phones, clerical work, group activities, and program delivery.Minimum Age: 11, depending upon taskMinimum Commitment: Varies; range is from 2 hours/month to 1 day/weekContact: Pr
5、ogram ManagerAddress: 1635 NE 87th St, Ste B8 Redmond, WA 98052Phone: 425-885-0477FAX: 425-885-0201Email: infocampfire-usa.orgWeb: www.campfire-usa.orgBusiness Hours: By appointment or Friday 9 am-3 pmSeattle AquariumThe Seattle Aquariums mission is to inspire conservation of our marine environment.
6、 Volunteer Opportunities: Volunteers are needed as interpreters to speak to guests about our exhibits, lead guided tours, lead activities for children, and assist with special events during the school year and summerMinimum Age: 16Minimum Commitment: School Year 一 Two weekend days per month (9:30 am
7、 - 5:15 pm); Summer 一 Two half day shifts per week (9:30 am - 1:45 pm or 1 pm - 5:15 pm).Contact: High School Volunteer SupervisorAddress: 1483 Alaskan Way Seattle, WA 98101Phone: 206-386-4351FAX: 206-386-4328Office Hours: Sun-Thurs, 8:30 am 一 5:30 pmAquarium Hours: Fall/Winter, Daily 10 am-5 pm; Sp
8、ring, Daily 9:30 am - 5 pm Summer. Daily 8:30 am 7 pmHomeward PetHomeward Pet animal shelter provides food, shelter, medical attention, and love to homeless adoptable cats and dogs until permanent homes are found.Volunteer Opportunities: Volunteers are needed to help take care of homeless dogs and c
9、ats by cleaning cages, feeding, petting, exercising, and playing with the animals.Minimum Age: 16Minimum Commitment: 3 monthsContact: Volunteer CoordinatorSite Address: 18800 Woodinville-Snohomish Rd., Woodinville, WA 98072Mailing Address: PO Box 2293, Woodinville, WA 98072Phone: 425-488-4444 ex 407
10、FAX: 425-481-6867Business Hours: Wed - Fri, 3 pm - 7 pm; Sat - Sun, 1 pm 6 pmKidsQuest Childrens MuseumKidsQuest Childrens Museum provides interactive exhibits and programs integrating art, science, technology, and daily experiences to inspire life-long learning in children and families.Volunteer Op
11、portunities: Volunteers are needed to assist with community events, leading hands-on activities with children and their families, birthday parties, workshops, and programs.Minimum Age: 14Minimum Commitment: NoneContact: Community Connections ManagerSite Address: 4091 Factoria Blvd SE Bellevue, WA 98
12、006Phone:425-637-8100FAX: 425-747-7178Business Hours:Tues一Thurs, 10 am-5 pm; Fri, 10 am - 8pm; Sat, 10 am-5pm1. Cat lovers will probably be willing to volunteer at_.A. KidsQuest Childrens MuseumB. Homeward PetC. Camp Fire USAD. Seattle Aquarium2. If you volunteer to work at Camp Fire USA, youll have
13、 to work at least_.A. two weekend days per monthB. three monthsC. two hours per monthD. one school year3. If you are disabled and interested in volunteering, the first choice among those posted here is to call _.A. 425-637-8100B. 425-488-4444C. 425-885-0477D. 206-386-4351【答案】1. B 2. C 3. C【解析】这是一篇广告
14、。本文主要提供了四则招募志愿者的信息。分别是美国营火会、西雅图水族馆、回家的宠物以及KidsQuest儿童博物馆。文章详细介绍了这四个地方,并说明了它们对志愿者的工作内容,工作时间以及年龄等要求,还提供了具体的联系方式等相关信息。【1题详解】细节理解题。根据小标题Homeward Pet下的Volunteers are needed to help take care of homeless dogs and cats by cleaning cages, feeding, petting, exercising, and playing with the animals.(志愿者需要帮助照顾
15、无家可归的狗和猫,通过清洁笼子,喂养,爱抚,锻炼和与动物玩耍)可知,爱猫人士可能会自愿参加Homeward Pet。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据小标题Camp Fire USA下的Minimum Commitment: Varies; range is from 2 hours/month to 1 day/week(最低承诺: 各不相同;范围从2小时/月到1天/周)可知,如果自愿在美国营火会工作,最少工作的时长是每个月2小时。C. two hours per month(每月两小时)符合以上说法,故选C项。【3题详解】细节理解题。根据小标题Camp Fire USA下的Camp F
16、ire programs are available to all people without regard to race, gender, creed, religion, national origin, sexual orientation, economic status or mental or physical disabilities.(营火会对所有人开放,不分种族、性别、信仰、宗教、国籍、性取向、经济状况、精神或身体残疾)可知,对志愿服务感兴趣的残疾人可以优先考虑参加美国营火会, 其电话是 425-885-0477。故选C项。BHow do you account for
17、your remarkable accomplishment in Queen Victoria of the UK asked Helen Keller. How do you explain the fact that even though you were both blind and deaf you were able to accomplish so much?Ms. Kellers answer is a tribute (致敬) to her dedicated teacher. If it had not been for Anne Sullivan, the name o
18、f Helen Keller would have remained unknown.”According to speaker Zig Ziglar, Little Annie Sullivan, as she was called when she was young, was no stranger to hardship. She was almost sightless herself and was, at one time, diagnosed as hopelessly insane by her caregivers. She was locked in the baseme
19、nt of a mental institution outside of Boston. On occasion, Little Annie would violently attack anyone who came near. Most of the time she generally ignored everyone in her presence.An elderly nurse believed there was hope, however, and she made it her mission to show love to the child. Every day she
20、 visited Little Annie. For the most part, the child did not acknowledge the nursed presence, but she still continued to visit. The kind woman left cookies for her and spoke words of love and encouragement. She believed Little Annie could recover, if only she were shown love.Eventually, doctors notic
21、ed the change in the girl. Where they once witnessed anger and hatred, they now noted a gentleness and love. They moved her upstairs where she continued to improve. Then the day finally came when this seemingly hopeless child was released.Anne Sullivan grew into a young woman with a desire to help o
22、thers as she herself was helped by the kind nurse. It was she who saw the great potential in Helen Keller. She loved her, disciplined her, played with her, pushed her and worked with her until the flickering candle that was her life became a beacon of light to the world. Anne Sullivan worked wonders
23、 in Helens life; but it was a loving nurse who first believed in Little Annie and lovingly transformed an uncommunicative child into a compassionate teacher.“If it had not been for Anne Sullivan, the name of Helen Keller would have remained unknown. But if it had not been for a kind and dedicated nu
24、rse, the name of Anne Sullivan would have remained unknown.4. The dialogue between Queen Victoria and Helen Keller is mentioned mainly to .A. show a deep admiration for Helen KellerB. prove that Helen Keller made a great contributionC. begin telling the story of Helen Keller teacher Anne SullivanD.
25、get the reader interested in how Helen Keller achieved so much5. What is the hardship mentioned in the third paragraph?A. Sullivan had a strange disease.B. Almost everyone ignored Sullivan.C. Sullivan was kept away from her parents.D. Sullivan was believed to have a mental problem.6. What can we con
26、clude from the article?A. Sullivan liked the nurse from the very beginning.B. Sullivan experienced firsthand how terrible the life of a deaf child was.C. The elderly nurse had no doubt that Sullivan would be a great teacher.D. Without the nurse, Sullivan couldnt have helped Helen Keller later.7. Whi
27、ch of the following would be the best title for the article?A. The Power of LoveB. Making a DifferenceC. The Secret to Being a Good TeacherD. Similarities Between Anne and Helen【答案】4. C 5. D 6. D 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了被一度认为有精神问题的Annie Sullivan,在一位护士的关心与爱护下,慢慢恢复健康,并且重新点燃了Helen Keller生命的灯塔。通过这个故事,文章告
28、诉我们爱的力量是伟大的。【4题详解】推理判断题。根据文章第一的How do you explain the fact that even though you were both blind and deaf you were able to accomplish so much?(你如何解释尽管你看不见听不到却能取得如此大的成就)和第二段的Ms. Kellers answer is a tribute (致敬)to her dedicated teacher. If it had not been for Anne Sullivan, the name of Helen Keller wou
29、ld have remained unknown.” (凯勒女士的回答是对她具有献身精神的老师的致敬。“如果没有Anne Sullivan,海伦凯勒的名字可能永远都不会为人所知。”)可以推测,引用海伦凯勒和维多利亚女王的对话是为了引出她和老师Anne Sullivan之间的故事。C. begin telling the story of Helen Keller teacher Anne Sullivan (开始讲述海伦凯勒和老师Anne Sullivan之间的故事)符合以上推测,故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段的She was almost sightless herself
30、 and was, at one time, diagnosed as hopelessly insane by her caregivers.(她自己几乎失明,并且一度被她的看护者诊断为无可救药的“精神错乱者”)可知,Sullivan经历的困境是她被认为精神有问题。D. Sullivan was believed to have a mental problem.(Sullivan被认为精神有问题)符合以上说法,故选D项。【6题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段的Anne Sullivan worked wonders in Helens life; but it was a loving
31、 nurse who first believed in Little Annie and lovingly transformed an uncommunicative child into a compassionate teacher. (Anne Sullivan在海伦凯勒的一生中创造了奇迹:但是首先是一位慈爱的护士相信了小安妮,并慈爱地把一个沉默寡言的孩子变成了一位富有同情心的老师)可推测,如果没有这位护士,就不会有Anne Sullivan,那么她也不能帮助到海伦凯勒。D. Without the nurse, Sullivan couldnt have helped Helen
32、Keller later. (如果没有这个护士Sullivan本不能够帮助海伦凯伦)符合以上推测,故选D项。【7题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是文章第四段的She believed Little Annie could recover, if only she were shown love. (她相信小安妮会康复,如果给与她爱)和第六段的She loved her, disciplined her, played with her, pushed her and worked with her until the flickering candle that was her l
33、ife became a beacon of light to the world.(她爱她,管教她,同她玩耍,督促她,和她一起工作,直到她生命中闪烁的蜡烛变成了世界的灯塔)可知,本文主要讲述爱的力量可以让人变得更好。A. The Power of Love.(爱的力量)可以作为本文标题,故选A项。CIn general, the ancient Romans were a practical people. They cared less about philosophy and pure mathematics than did the Greeks. The Romans were th
34、e best of the ancient engineers and architects. They were brilliant students of Greek geometry and trigonometry, and they applied their knowledge to the construction of fine bridges, roads, and public buildings.They knew about the smelting of iron ore, but they used the iron they produced mainly for
35、 spears, swords, and shields, rather than for building construction.While the Romans accomplished practical wonders, they did very little theoretical scientific thinking. Because of their frequent wars, many of their inventions were no more than improvements in the design of Greek weapons with which
36、 they were familiar.There are two reasons for the Roman neglect of philosophy and pure mathematics. First, they were apparently too busy conquering nearby nations and forming them into a rapidly growing empire to waste much time on abstract thinking. Secondly, they were handicapped by the rigidity o
37、f their numerical system. (Try to multiply XI by LVII or to divide CXLIII by IX; it simply cannot be done with pencil and paper.) The Romans did all of their arithmetic on an abacus, the ancient counterpart of the modem computing machine. Their number system discouraged the study of pure mathematics
38、.8. The author calls the Romans “practical because they_.A. they didnt care about philosophyB. they just learned from Greek geometryC. they applied what they learned to constructionD. they thought little of theoretical scientific thinking9. According to the passage, the Romans excelled in_.A. smelti
39、ng iron oreB. engineering and architectureC. improving Greek weaponsD. producing spears, swords, and shields10. The underlined word “counterpart in the last paragraph means _.A. equivalentB. calculatorC. appearanceD. partner11. The passage mainly talks about _.A. why Romans ignored mathematicsB. Rom
40、ans discouraging number systemC. how Romans accomplished practical wondersD. Romans who neglected theoretical thought【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】这是一篇议论文。文章主要对罗马人为什么很少进行理论科学思考,并陈述了其中两个原因:忙于征服其它国家;他们的数字系统过于僵化。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段的They were brilliant students of Greek geometry and trigonometry, and the
41、y applied their knowledge to the construction of fine bridges, roads, and public buildings.(他们是希腊几何和三角学的杰出学生,他们把所学的知识用到桥梁、公路和公共建筑上)可推测,作者认为古罗马人实际,是因为他们把所学知识运用到了实际生活中建筑。C. they applied what they learned to construction(他们把所学知识运用到建筑中)符合以上推测。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据文章第一段的The Romans were the best of the anci
42、ent engineers and architects.(罗马人是古代最好的工程师和建筑师)可知,故罗马人擅长工程和建筑。B. engineering and architecture.(工程和建筑)符合以上说法。故选B项。【10题详解】词意猜题题。根据划线部分所在句子The Romans did all of their arithmetic on an abacus, the ancient counterpart of the modem computing machine.可知,罗马人用算盘做算数,古代的算盘counterpart现代的计算机。算盘和计算机都是用来计算的,由此推测划线
43、部分的意思是“等同于”。故选A项。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第三段的While the Romans accomplished practical wonders, they did very little theoretical scientific thinking.(尽管罗马人创造了许多使用的奇迹,但是他们却很少进行理论上的科学思考)可知,古罗马人是实用主义,他们极少进行理论科学思考。D. Romans who neglected theoretical thought.(忽略理论思考的罗马人)符合以上说法。故选D项。DYou know you have to
44、read between the lines to get the most out of anything. I want to persuade you to do something equally important in the course of your reading. I want to persuade you to “write between the lines. Unless you do, you are not likely to do the most efficient kind of reading.I insist, quite bluntly, that
45、 marking up a book is not an act of damage but of love.There are two ways in which one can own a book. The first is the property right you establish by paying for it, just as you pay for clothes and furniture. But this act of purchase is only the first step to possession. Full ownership comes only w
46、hen you have made it a part of yourself and the best way to make yourself a part of it is by writing in it. I am arguing that books must be absorbed in your bloodstream to do you any good.Why is marking up a book necessary to reading? First, it keeps you awake. (And I dont mean only conscious; I mea
47、n wide awake.) In the second place, reading, if it is active, is thinking and thinking tends to express itself in words, spoken or written. The marked book is usually the thought-through book. Finally, writing helps you remember the thoughts you had, or the thoughts the author expressed.But, you may
48、 ask, why is writing necessary? Well, the physical act of writing, with your own hand, brings words and sentences more sharply before your mind and preserves them better in your memory. To set down your reaction to important words and sentences you have read, and the questions they have raised in yo
49、ur mind, is to preserve those reactions and sharpen those questions.If reading is to accomplish anything more than passing time, it must be active. You cant let your eyes glide across the lines in a book and come up with an understanding of what you have read. The books you read for pleasure can be
50、read in a state of relaxation, and nothing is lost. An ordinary piece of light fiction, like Gone with the Wind, doesnt require the most active kind of reading, and you dont absorb the ideas of John Dewey the way you absorb the story of David Copperfield.You may also say that this business of markin
51、g books is going to slow up your reading. It probably will. Thats one of the reasons for doing it. Most of us have been taken in by the notion that speed of reading is a measure of our intelligence. There is no such things as the right speed for intelligent reading. Some things should be read quickl
52、y and effortlessly, and some should be read slowly and even laboriously. The sign of intelligence in reading is the ability to read different things differently according to their worth. In the case of good books, the point is not to see how many of them you can get through, but rather how many can
53、get through you how many you can make your own. A few friends are better than a thousand acquaintances. If this be your aim, as it should be, you will not be impatient if it takes more time and effort to read a great book than it does a newspaper.12. Full ownership of a book does not occur until _.A
54、. it is purchasedB. it is read between the linesC. it is written between the linesD. it is worn, shaken and loosened13. The main advantage of marking up a book is _.A. to keep you from feeling sleepyB. to show that you are absorbed in readingC. to make yourself conscious that you are reading activel
55、yD. to make yourself a part of it, making further understanding possible14. The author most probably agrees that _.A. Gone with the Wind and David Copperfield are not thought-through booksB. Marking a book can help preserve your questions about what is readC. Reading will benefit us more if it is do
56、ne activelyD. Intelligent people usually read quickly and differently15. The purpose of this passage is _.A. to tell the readers how to read different booksB. to encourage the readers to read slowly but activelyC. to argue that the readers should read between linesD. to introduce ways to mark up a b
57、ook while reading【答案】12. C 13. D 14. A 15. B【解析】这是一篇议论文。文章主要讲述了给一本书做标记的好处:可以让书中的思想成为自己的一部分。【12题详解】细节理解题。根据文章第三段的Full ownership comes only when you have made it a part of yourself and the best way to make yourself a part of it is by writing in it.(只有你让它成为你自己的一部分,你才能完全拥有一本书,而最好的方法就是通过在上面做标记)可知,通过在字里行间
58、做标记,才能真正拥有一本书。C. it is written between the lines (在字里行间做笔记)符合以上说法,故选C项。【13题详解】细节理解题。根据文章第四段的The marked book is usually the thought-through book. Finally, writing helps you remember the thoughts you had, or the thoughts the author expressed.(有记号的书通常都是经过深思熟虑的书。最后,做笔记帮助你记住你的想法,或作者表达的想法)可知,在书上做笔记的优势是:更加
59、理解这本书,并且让自己成为其中的一部分。D. to make yourself a part of it, making further understanding possible.(让你自己成为书的一部分,让进一步的理解变得可能)符合以上说法,故选D项。【14题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段的An ordinary piece of light fiction, like Gone with the Wind, doesnt require the most active kind of reading, and you dont absorb the ideas of John D
60、ewey the way you absorb the story of David Copperfield.(一部普通的轻松小说,比如乱世佳人,不需要积极的阅读,你也不用像理解约翰.杜威的思想那样去理解大卫科波菲尔)可知作者认为乱世佳人和大卫科波菲尔不需要积极的去阅读,故推测作者认为他们不是深思熟虑的书。A. Gone with the Wind and David Copperfield are not thought-through books.(乱世佳人和大卫科波菲尔不是深思熟虑的书)符合以上推测,故选A项。【15题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段的If reading is to
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022春三年级语文下册 第六单元主题阅读习题课件 新人教版 (2).ppt
