广东省天河区2016届高考英语语法二轮复习:阅读理解精讲精炼21 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省天河区2016届高考英语语法二轮复习:阅读理解精讲精炼21 WORD版含答案 广东省 天河 2016 高考 英语语法 二轮 复习 阅读 理解 精炼 21 WORD 答案
- 资源描述:
-
1、阅读理解精讲精炼21116.Harvard researchers have created a tough, lowcost, biodegradable(可生物降解的) material inspired by insects hard outer shells. The materials inventors say it has a number of possible uses and someday could provide a more environmentally friendly alternative to plastic. The material, made fro
2、m shrimp (虾) shells and proteins produced from silk, is called “shrilk.” It is thin, clear, flexible and strong. A major benefit of the material is its biodegradability. Plastics toughness and flexibility represented a revolution in materials science during the 1950s and 60s. Decades later, however,
3、 plastics very durability (耐用性) is raising questions about how appropriate it is for onetime products such as plastic bags, or shortlived consumer goods, used in the home for a few years and then cast into a landfill where they will degrade for centuries. What is the point of making something that l
4、asts 1,000 years? Shrilk not only will degrade in a landfill, but its basic components are used as fertilizer (肥料), and so will enrich the soil. Shrilk has great potential, the inventors said. Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything ranging from shrimp shells, in
5、sect bodies to living plants. That makes shrilk lowcost, and its mass production possible should it be used for products demanding a lot of material. Work on shrilk is continuing in the lab. The inventors said the material becomes flexible when wet, so theyre exploring ways to use it in wet environm
6、ents. Theyre also developing simpler production processes, which could be used for nonmedical products,like for computer cases and other products inside the home. Theyre even exploring combining it with other materials,like carbon fibers, to give it new properties. 66. Paragraph 1 of the passage is
7、mainly about shrilks _. Aremarkable design Binteresting name Cmajor features Dbasic elements67. What has become a concern about plastic? AUsing it properly. BProducing it cheaply. CDeveloping its properties quickly. DEvaluating its contributions fairly.68. According to the inventors,shrilk has great
8、 potential partly because _. Ait can help plastic degrade Bit can be found in living things Cits mass production has been realized Dits raw materials are abundant in nature 69. What are the inventors doing in the lab? AReplacing carbon fibers with shrilk. BTesting shrilks use in wet conditions. CMak
9、ing shrilk out of used household goods. DImproving shrilks flexibility for medical purposes.70. Which of the following can be the best title for the passage? ARecent Progress in Environmental Protection BBenefits of Insects in Scientific Research CThe Harm of Onetime ProductsD.A Possible Alternative
10、 to Plastic【要点综述】本文是一篇科普说明文。介绍了科技新发现:从动物外壳提炼的具有可生物降解特性的材料以及它的广泛用途。66. C段落大意题。考查对段落主题的理解和判断能力。根据第一段Harvard researchers have created a tough, lowcost, biodegradable可以推知,选项C符合文意。67. A细节理解题。考查对文章特定细节的理解和判断能力。根据文章第二段however, plastics very durability is raising questions about how appropriate it is for on
11、etime products可以推知,选项A符合文意。68. D细节理解题。考查对文章特定细节的理解和判断能力。根据文章第四段Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything可以推知,选项D符合文意。69. B细节理解题。考查对文章特定细节的理解和判断能力。根据文章最后一段so theyre exploring ways to use it in wet environments.可以推知,选项B符合文意。70. D主旨大意题。考查对文章整体的归纳理解能力。根据文章第一段The materi
12、als could provide a more environmentally friendly alternative to plastic.以及后文具体谈论的该材料优于塑料的内容可以推知,选择D符合文意。117.Brrriiinnng. The alarm clock announces the start of another busy weekday in the morning. You jump out of bed, rush into the shower, into your clothes and out the door with hardly a moment to
13、think. A stressful journey to work gets your blood pressure climbing. Once at the office, you glance through the newspaper with depressing stories or reports of disasters. In that sort of mood, who can get down to work, particularly some creative, original problemsolving work? The way most of us spe
14、nd our mornings is exactly opposite to the conditions that promote flexible, openminded thinking. Imaginative ideas are most likely to come to us when were unfocused. If you are one of those energetic morning people, your most inventive time comes in the early evening when you are relaxed. Sleepy pe
15、oples lack of focus leads to an increase in creative problem solving. By not giving yourself time to tune_into_your_wandering_mind,_youre missing out on the surprising solutions it may offer. The trip you take to work doesnt help, either. The stress slows down the speed with which signals travel bet
16、ween neurons (神经细胞), making inspirations less likely to occur. And while we all should read a lot about whats going on in the world, it would not make you feel good for sure, so put that news website or newspaper aside until after the days work is done. So what would our mornings look like if we wan
17、ted to start them with a full capacity for creative problem solving? Wed set the alarm a few minutes early and lie awake in bed, following our thoughts where they lead. Wed stand a little longer under the warm water of the shower, stopping thinking about tasks in favor of a few more minutes of relax
18、ation. Wed take some deep breaths on our way to work, instead of complaining about heavy traffic. And once in the officeafter we get a cup of coffeewed click on links not to the news of the day but to the funniest videos the web has to offer.67According to the author, we are more creative when we ar
19、e _. Afocused Brelaxed Cawake Dbusy68What does the author imply about newspapers? AThey are solution providers. BThey are a source of inspiration. CThey are normally full of bad news. DThey are more educational than websites.69By “tune into your wandering mind” (in Para. 2), the author means “_” Awa
20、nder into the wild Blisten to a beautiful tune Cswitch to the traffic channel Dstop concentrating on anything70The author writes the last paragraph in order to _. Aoffer practical suggestions Bsummarize past experiences Cadvocate diverse ways of life Destablish a routine for the future【要点综述】此篇作者根据自己
21、的观察,发现人们工作中的问题,并提出了增强创造性的建议。67B信息理解题。根据第二段your most inventive time comes in the early evening when you are relaxed.可知正确答案为B。68C推理判断题。根据第一段最后两句话:“当你浏览报纸上令人沮丧的消息和关于灾难的报道时,你怎么能安心工作呢?”所以C项正确。69D词义理解题。划线部分句子的意思为:不给自己时间随着自己的思绪徜徉,你将错过一些令人吃惊的(好的)解决问题的方案。D项正确。70A主旨大意题。最后一段首句即为此段中心句,它交代了这一段的写作意图,所以A项正确。118. I
22、 have been consistently opposed to feeding a baby regularly. As a doctor, mother and scientist in child development I believe there is nothing to recommend it, from the babys point of view. Mothers, doctors and nurses alike have no idea of where a babys blood sugar level lies. All we know is that a
23、low level is harmful to brain development and makes a baby easily annoyed. In this state, the baby is difficult to calm down and sleep is impossible. The baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth. It is not just unkind but also dangerous to say a fourhourly feeding sche
24、dule will make a baby satisfied. The first of the experts to advocate a strict clockwatching schedule was Dr Frederic Truby King who was against feeding in the night. Ive never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldnt follow a timetable set by the mum. What is important is feeding a baby
25、in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks. Well, at last we have copperbottomed research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7
26、, 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ (智商) scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable. This research comes from Oxford and Essex University using a sample (样本) of 10,419 children born in the early 1990s, taking account of pare
27、ntal education, family income, a childs sex and age, the mothers health and feeding style. These results dont surprise me. Feeding according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels. I hope this research will put an end to advo
28、cating strictly timed baby feeding practices. 31. According to Paragraph 2, one reason why a baby cries is that it feels _. Asick Bupset Csleepy Dhungry32. What does the author think about Dr King? AHe is strict. BHe is unkind.CHe has the wrong idea. DHe sets a timetable for mothers.33. The word cop
29、perbottomed in Paragraph 4 is closest in meaning to_. Abasic Breliable Csurprising Dinteresting34. What does the research tell us about feeding a baby on demand? AThe baby will sleep well. BThe baby will have its brain harmed. CThe baby will have a low blood sugar level. DThe baby will grow to be wi
30、ser by the age of 8.35. The author supports feeding the baby _. Ain the night Bevery four hours Cwhenever it wants food Daccording to its blood sugar level【要点综述】这是一篇议论文。主要介绍了怎样喂婴儿,是根据婴儿的需求还是按照时间表。根据调查研究发现,按照婴儿的需求喂婴儿要比按照时间规定喂婴儿要好很多。31. D细节理解题。从第二段The baby asks for attention by crying and searching fo
31、r food with its mouth.看出婴儿哭是因为饿了。故选D。32. C作者观点题。根据第三段Ive never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldnt follow a timetable set by the mum. What is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks.看出作者认为Dr Frederic Truby King的观点是不正确
32、的。故选C。33. B词义猜测题。根据本段的research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7 , 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ (智商)scores are
33、four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable.看出这个研究是非常可靠的。basic“基础的,基本的”;reliable“可依赖的,可靠的”;surprising“令人吃惊的”;interesting“有趣的”。故选B。34. D细节理解题。根据第四段By the age of 8, their IQ (智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable.看出答案。故选D。35. C细节理解题。本文的第一句(
34、I have been consistently opposed to feeding a baby regularly)就提出观点,“反对定时喂婴儿”,最后一句(I hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeding practices)希望结束严格按时喂养的习惯。既然是“不定时”,也就是按婴儿需要喂养,故选C。119.Do you know how it is when you see someone yawn and you start yawning too? Or how hard
35、it is to be among people laughing and not laugh yourself? Well, apparently its because we have mirror neurons(神经元)in our brains.Put simply, the existence of mirror neurons suggests that every time we see someone else do something, our brains imitate(模仿)it, whether or not we actually perform the same
36、 action. This explains a great deal about how we learn to smile, talk, walk, dance or play sports. But the idea goes further: mirror neurons not only appear to explain physical actions, they also tell us that there is a biological basis for the way we understand other people.Mirror neurons can undou
37、btedly be found all over our brains, but especially in the areas which relate to our ability to use languages, and to understand how other people feel. Researchers have found that mirror neurons relate strongly to language. A group of researchers discovered that if they gave people sentences to list
38、en to (for example:“The hand took hold of the ball”), the same mirror neurons were triggered as when the action was actually performed (in this example, actually taking hold of a ball)Any problems with mirror neurons may well result in problems with behavior. Much research suggests that people with
39、social and behavioral problems have mirror neurons which are not fully functioning. However, it is not yet known exactly how these discoveries might help find treatments for social disorders.Research into mirror neurons seems to provide us with ever more information concerning how humans behave and
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-388447.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
