广东省实验中学 东北育才中学 石家庄二中 华中师大一附中等2021届高三英语12月第一次联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省实验中学 东北育才中学 石家庄二中 华中师大一附中等2021届高三英语12月第一次联考试题含解析 广东省 实验 中学 东北 育才 石家庄 华中师大 附中 2021 届高三 英语 12 第一次
- 资源描述:
-
1、广东省实验中学 东北育才中学 石家庄二中 华中师大一附中等2021届高三英语12月第一次联考试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1. 5 分,满分 7. 5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who will make sandwiches for the journey?A. Dad.B. The man.C. The woman.【答案】B【解析】【原文
2、】Man: Were going to stay with my cousins tomorrow.Woman: Are you all ready to go?Man: Almost. Dad has to pick up the train tickets and as soon as I get in after lessons, Ill have to help make sandwiches for the journey.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where did the woman find her phone?A. In the lift.B. In her
3、backpack.C. In her dads car.【答案】C【解析】【原文】Woman: I couldnt find my cellphone for four days. I looked everywhere. I never take my phone to school, but I even looked in my classroom desk!Man: Bad luck!Woman: It was actually in the back of my dads car. I saw it when he gave me a lift to school this morn
4、ing.Man: Maybe it fell out of your bag!3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What job is the womans brother doing?A. A clothes designer.B. A security guard.C. A shop assistant.【答案】B【解析】【原文】Woman: Did I tell you my brothers working at Scooterthat new designer clothes place in town? You know, the one that sells the re
5、ally original jeans and T-shirt.Man: Im quite jealous! Id like to work there as a shop assistant myself.Woman: Well, in fact, he wanted to do that, but they only needed a security guard for the shop.So he was given that job instead.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How will the man travel to his meeting?A. By ca
6、r.B. By train.C. By taxi.【答案】A【解析】【原文】Woman: Fabulous Smith Company. I am not available at the moment. Please leave a message.Man: Hi Amanda. This is Brian. Im calling to let you know that I might be a little late for the meeting. Theyve cancelled my train. I tried to get a cab, but the queue at the
7、 stationwas so long. Itll be quicker to rush home and get my own car rather than wait for a taxi. So Ill see you soon, hopefully.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman feel about the meeting?A. Annoyed that she will have to attend it.B. Worried that her presentation will be unpopular.C. Surprised t
8、hat it is still going to take place.【答案】C【解析】【原文】Man: Wheres this afternoons meeting?Woman: Well, it was supposed to be upstairs, but surely were not going to have it now because Johns off sick.Man: Oh? Ive heard were going to carry on as planned.Woman: I cant believe that. Without John? Oh well, Im
9、 ready for itIm doing my presentation and I think everyonell like it.第二节(共 15 小题;每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the man enjoy most about the holiday
10、?A. Learning snowboarding tricks.B. The local food.C. The hospital service.7. What happened to his snow board?A. It was damaged.B. It got lost.C. It was stolen.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】Woman: Hi Frankie, you went on snowboarding vacation last month? How was it?Man: The first few days were great! The sno
11、w was perfect and I was learning some great new tricks.Woman: Dont tell me! You hit a tree and had to stop.Man: Thats what happens to some people, isnt ita broken leg. In my case, it was a lot more boring. My stomach found it hard to get used to the local food, so I had to spend a few days in bed. T
12、hen my sister borrowed my board and managed to drop it from the ski lift. It didnt break, but we never got it back.Woman: Oh, no!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. When does the first course start?A. June 16th.B. June 25th.C. July 16th.9. What can campers expect to do?A. To write a play.B. To write
13、 about the news.C. To join in a famous band.【答案】8. B 9. A【解析】【原文】Man: This years Radio Camp is going to be at our radio station on 102 Golden Street. Our popular three-week summer camps are already getting full! We start on June 25th, but if you cant come then, there is another camp starting on July
14、 16th, and last ones on August 6th. At camp, well teach you how to use radio equipment and to write a play for young actors. This summer you wont learn how to write about the news. Youll meet the local journalist, Luke Berry, and a very well-known band whove just finished a world tour! Well tell who
15、 it is when you join. If you book before midnight, youll get a discount! $476 is the usual price, but now its half-price. To get this special offer, visit our website.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What is the relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Schoolmates.C. Colleag
16、ues.11. What does the man think of the newspaper?A. Informative and interactive.B. Dull but important.C. Disturbing but interactive.12. What would the speakers agree about the newspaper?A. How boring it is to read it.B. How interesting it is to write for it.C. How important it is to keep up with the
17、 news.【答案】10. B 11. A 12. C【解析】【原文】Man:I read this great newspaper the other day. Woman: A newspaper? Isnt it full of dull staff?Man: It aims at our age group actually, so it presents the news in a way thats easy to understand. So its a good way to find out whats going on in the world. Its interacti
18、ve too.Woman: Really?Man: Yeah! You can write reports for it and they include the best ones in the paper. Cool? Woman: If you like writing, I suppose. Not a talent of mine.Man: So you dont bother with the news then.Woman: I wouldnt say that. I do follow it just as long as it doesnt seem like too muc
19、h school work.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the man say about his physics lectures?A. They are too early.B. They ruin his weekend.C. They conflict with biology courses.14. Why is there a shortage of dorm space?A A dorm building is being rebuilt.B. The number of students have incre
20、ased greatly.C. students are not allowed to live outside school.15. What will the woman probably do next year?A. Rent an apartment.B. Change her school courses.C. Move to an off-course apartment.16. What does the man suggest in the end?A. Throw a party next week.B. Save money next year.C. Share an a
21、partment next year.【答案】13. A 14. A 15. C 16. C【解析】【原文】Man: Oh, there you are!Woman: Hi. Did you get the classes you wanted?Man: Not really. My physics lectures are 8 to 9 in the morning on Tuesday and Thursday. Those are going to be killers. Ill need two alarm clocks. And I get a Friday lab from 2 t
22、o 4. I cant get an earlier one because they conflict with my biology courses.Woman: Those Friday classes sure ruin a four-day week.Man: Yeah. You still have time before you register the courses? Woman: There are still a few minutes left till ten.Man: Ive heard that theres a real shortage of dorm spa
23、ce this year. Woman: How come? The student body doesnt increase, I think.Man: They pulled down Dormitory A to put up a new one but it wont be finished until the end of December.Woman: Too bad, I wouldnt want to live outside the campus anyway. You know, its economical and convenient to live right her
24、e.Man: Yeah. But we could share the money for an apartment and think of the parties we could throw! You cant have a real party in a dorm room.Woman: Yeah. Thats a very good point. Lets keep our eyes open for a place outside school for next year, then.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How did Li
25、n learn how to start putting videos online?A. She did a short course.B. She used information online.C. She asked a friend to help.18. Why did Lin choose to focus on the environment?A. A teacher recommended it.B. There were so few online videos about it.C. Shed been interested in it for a long time.1
26、9. How did Lin feel when her online videos first became successful?A. Surprised it happened so quickly.B. Anxious about being seen by so many people.C. Certain that she would have even more followers.20. What is Lins latest video about?A. Climate change.B. Public transport.C. Recycling.【答案】17. A 18.
27、 C 19. A 20. B【解析】【原文】Man: Lin, youre whats called a vlogger you put videos that youve made online for people to watch, in your case about environment. How did you learn to do that?Woman: One of my old school friends was already a vlogger, but her videos were about travel, so she wasnt really at hom
28、e enough to help. Im still at university and my department was running these courses for helping people become vloggers, so I went along to those. Theres so much stuff about it online, but I just found it confusing.Man: Why did you choose to focus on environment issues?Woman: Its just something that
29、 Ive believed is important for ages and think little is being done. Its not connected to what Im studying at university, so it wasnt like I got advice from any of my classmates.Man: How did you feel when your videos first became successful?Woman: I was expecting to only have a few people watching re
30、gularly for years. I couldnt believe how wrong I was about this, even though I knew that many felt strongly about the subject.Man: Whats your latest video about?Woman: Ive just finished a series encouraging more people to use buses and trains rather than cars, but Ill be moving on to how and why the
31、 world is becoming warmer in the new few videos. The most popular ones so far gave people ideas on how to re-use things they usually throw away, like glass and plastic.Man: Thanks, Lin!第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题; 每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThe Jitterbug Flip is one o
32、f the most affordable cell phones on the market.Why the Jitterbug Flip is your best choice for a new cell phone:No long-termContractsKeep your currentphone number100% U.S.-basedcustomer serviceNo hiddenmonthly feesAffordable,flexible plans21. What is considered as a selling point of the Jitterbug?A.
33、 A built-in battery.B. An affordable plan.C. A powerful memory.D. A free wireless car charger.22. What is special about the 5Star Urgent Response button?A. It is exclusive to the Jitterbug.B. It offers you help during work days.C. It is helpful for your family to locate you.D. It prevents you gettin
34、g into unsafe situation.23. What should you do if you want to buy a new Jitterbug?A. Call 1-866-521-7856.B. Stick to a two-year contract.C. Cancel your old phone number.D. Pay yearly fees in advance.【答案】21. B 22. A 23. A【解析】本文是一篇应用文。主要介绍了Jitterbug Flip手机的优势,及购买的优惠等。【21题详解】细节理解题。根据文章小标题“EASY TO PREPA
35、RED”下“The Jitterbug Flip is one of the most affordable cell phones on the market.”J(itterbug Flip是市场上最便宜的手机之一。)可知手机的买点是价格便宜,是大家可以负担的起的。故答案为B。【22题详解】细节理解题。根据文章第一段“The easy-to-use Jitterbug Flip has big buttons and an exclusive 5Star Urgent Response button on the keypad.”(易于使用Jitterbug Flip有大按钮和一个独家的5
36、星紧急响应按钮在键盘上。)可知具有一个独家的5星紧急响应按钮是本款手机的一个特色。故答案为A。【23题详解】细节理解题。根据文章“to order or learn more, call 1-855-521-7856 or visit BThree passions, simple but overwhelmingly strong, have governed my life: the longing for love, the search for knowledge, and unbearable pity for the suffering of mankind. These pass
37、ions, like great winds, have blown me hither and thither, in a wayward course over a deep ocean of anguish, reaching to the very verge of despair.I have sought love, first, because it brings ecstasyecstasy so great that I would often have sacrificed all the rest of my life for a few hours for this j
38、oy. I have sought it, next, because it relieves lonelinessthat terrible loneliness in which one shivering consciousness looks over the rim of the world into the cold unfathomable lifeless abyss. I have sought it, finally, because in the union of love I have seen, in a mystic miniature, the prefiguri
39、ng vision of the heaven that saints and poets have imagined. This is what I sought, and though it might seem too good for human life, this is whatat lastI have found.With equal passion I have sought knowledge. I have wished to understand the hearts of men. I have wished to know why the stars shine.
40、And I have tried to apprehend the Pythagorean (毕达哥拉斯) power by which number holds sway above the flux. A little of this, but not much, I have achieved.Love and knowledge, so far as they were possible, led upward toward the heavens. But always pity brought me back to earth. Echoes of cries of pain re
41、verberate in my heart. Children in famine, victims tortured by oppressors, helpless old people a hated burden to their sons, and the whole world of loneliness, poverty, and pain make a mockery (嘲弄) of what human life should be. I long to alleviate (减少) the evil, but I cannot, and I too suffer.This h
42、as been my life. I have found it worth living, and would gladly live it again if the chance were offered me.24. Which would be the best title of the essay?A. The suffering of life.B. The truth about love.C. The forces driving me.D. The power of knowledge.25. What does the author compare his lifes pa
43、ssion to?A. The shining stars.B. Great winds.C. A bottomless abyss.D. A boundless ocean.26. Which is NOT a reason why the author has sought love?A. It relieves loneliness.B. It brings ecstasy.C. It provides a glimpse of heaven.D. It leads to a marriage.27. What would the author most probably agree w
44、ith?A. He regrets that he could not free himself of pity.B. Human love is ultimately disappointing.C. Heaven is merely a poetic invention.D. A loving person naturally wants to relieve the suffering of others.【答案】24. C 25. B 26. D 27. D【解析】本文是散文,主要介绍了三种简单却极其强烈的情感主宰着罗素的生活:对爱的渴望、对知识的追求、对人类痛苦的难以承受的怜悯之心。
45、【24题详解】主旨大意题。根据第一段“These passions, like great winds, have blown me hither and thither, in a wayward course over a deep ocean of anguish, reaching to the very verge of despair.”这三种激情像狂风一样,把我吹得东飘西荡,在痛苦的深海上恣意妄为,迫使我濒临绝望的边缘。文章一开始提到了我追求的三种激情,后文说这三种激情迫使着我,它们是驱使我的力量,所以最佳标题是C项“驱使我的力量”,ABD只提到了激情的一方面,比较片面。故选C项
46、。【25题详解】细节理解题。根据第一段“These passions, like great winds,”这些激情,像狂风一样。可知作者把激情比作狂风,故选B项。【26题详解】细节理解题。根据第二段“first, because it brings ecstasynext, because it relieves lonelinessfinally, because in the union of love I have seen, in a mystic miniature, the prefiguring vision of the heaven that saints and poet
47、s have imagined. ” 首先,因为它能让你欣喜若狂,其次,它能减轻你的孤独。最后,是因为在爱情的结合中,我看到圣徒和诗人们所想象的天空景象的神秘缩影。第二段提到了三个原因,分别对应ABC选项,D选项没有提及,故选D项。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“But always pity brought me back to earth. Echoes of cries of pain reverberate in my heart. Children in famine, victims tortured by oppressors, helpless old people
48、a hated burden to their sons, and the whole world of loneliness, poverty, and pain make a mockery (嘲弄) of what human life should be. I long to alleviate (减少) the evil, but I cannot, and I too suffer.”但同情心总把我带回尘世。痛苦的呼号的回声在我心中回荡,饥饿的儿童,被压迫者折磨的受害者,被儿女视为可厌负担的无助的老人,以及充满孤寂、贫穷和痛苦的整个世界,都是对人类应有生活的嘲讽。我渴望减轻这些不幸
49、,但是我无能为力,而且我自己也深受其害。由此判断出作者同意一个有爱心的人自然想要减轻别人的痛苦。故选D项。CFor many years, school children in the US have been taken on “field trips” to cultural institutions such as museums of art. Educators arrange them in the belief that schools exist not only to teach economically useful skills, but also to produce
50、civilized young people who appreciate the art and culture. While there are parents who will take their children to cultural places in their free time, there are plenty of other children who will never have this kind of opportunity unless schools offer it. So you could say that taking school students
51、 on field trips is a means of giving everyone equal access to their cultural heritage.However, the attitude towards field trips in recent years is changing, with the number of tours organized for school groups falling significantly in museums all around the country. The most obvious reason is the is
52、sue of finance. Because there are increasing demands on their funds, after all, computers and sports facilities arent cheap, schools are forced to make a difficult choice about how to spend the limited money they have. Faced with this dilemma, field trips are an obvious thing to cut since they are s
53、een by many as a luxury.Additionally, the nature of these field days is also changing. Schools increasingly use trips to amusement parks or sporting events as a treat for students rather than an opportunity for cultural learning. This shift could have a basis in generational differences between teac
54、hers reasons for organizing days out of school. A recent survey conducted among 500 Arkansas teachers showed that older teachers were significantly more likely to take the primary purpose of a field trip as a learning experience than younger teachers, who view it as fun.Some evidence shows the trend
55、 of fewer trips may have a negative effect on childrens development. A research led by Jay Greene at Arkansas University found that students who received a tour of an art museum greatly improved their knowledge of and the ability to think critically about art. They also display stronger historical i
56、nterest and were more likely to visit cultural places in the future. The researchers warn that if schools cut field trips or switch to less educational destinations, valuable opportunities to broaden and enrich childrens learning experiences are lost.28. What is the initial purpose of field trips to
57、 cultural institutions?A. To teach students useful skills in economics.B. To make every student exposed to art and culture.C. To educate students to preserve cultural heritage.D. To encourage parents to take their children there.29. Which factor most probably leads to the trend of fewer field trips?
58、A. The drop in school funds.B. Students demand for fun.C. The dilemma of school finance.D. Teachers generational differences.30. What does the underlined phrase “This shift” in Paragraph 3 refer to?A. The switch from old generations to young generations.B. The switch from sporting events to cultural
59、 experiences.C. The change from an opportunity to learn to a treat to entertain.D. The change from educational destinations to luxurious attractions.31. What can be inferred about field trips from the research by Jay Greene?A. Students are rewarded with more cultural awareness.B. Amusement parks enr
60、ich childrens learning experiences.C. Cutting field trips is critical to the future of the museum.D. Field trips guarantee better future academic performance.【答案】28. B 29. C 30. C 31. A【解析】这是一篇说明文。短文介绍了美国的学生都被带到艺术博物馆等文化机构进行“实地考察”给学生带来的好处及其这些活动减少的原因。【28题详解】细节理解题。根据第一段第二句“Educators arrange them in the
61、 belief that schools exist not only to teach economically useful skills, but also to produce civilized young people who appreciate the art and culture.” 可知,教育工作者之所以安排这些课程,是因为他们相信,学校的存在不仅是为了教授经济上有用的技能,而且也是为了培养能欣赏艺术和文化的文明年轻人。所以到文化机构实地考察的最初目的是让每个学生都能接触到艺术和文化。故选B项。【29题详解】细节理解题。根据第二段第二句“The most obvious
62、reason is the issue of finance. ”可知,学校组织的考察团数量大幅降低的最主要原因是学校财务的困境。故选C项。【30题详解】词句猜测题。根据倒数第二段“Additionally, the nature of these field days is also changing. Schools increasingly use trips to amusement parks or sporting events as a treat for students rather than an opportunity for cultural learning. ”可知
63、,此外,这些实地考察日的性质也在改变。学校越来越多地把游乐园或体育赛事作为对学生的款待,而不是文化学习的机会。由此可知,This shift指的是从一个学习的机会变成一个款待学生的机会。故选C项。【31题详解】推理判断题。根据最后一段第二句、第三句“A research led by Jay Greene at Arkansas University found that students who received a tour of an art museum greatly improved their knowledge of and the ability to think criti
64、cally about art. They also display stronger historical interest and were more likely to visit cultural places in the future. ”可知,阿肯色大学的杰伊格林领导的一项研究发现,参观艺术博物馆的学生极大地提高了他们对艺术的知识和批判性思考的能力。他们还表现出更强烈的历史兴趣,未来更有可能参观文化场所。由此可推知,学生们得到的回报是更多的文化意识。故选A项。DPut five, eight, twelve or more people together in a room, a
65、nd its a game of luck as to how well theyll function as a team. The larger the group, the more difficult it becomes. Its a lot like dining out with a bunch of friends. Where to go? Italian? Vegetarian? Steakhouse? Each person has their own appetite, which can make creating a “shared-interest” extrem
66、ely challenging.Shared-interest is the lifeblood of teams, and only the most successful companies know how to foster it. But how?“Project Aristotle”, an experiment led by Abeer Dubey, a manager in Googles People Analytics division was conducted in 2012 to discover how to build the “perfect team.” Af
67、ter years of analyzing data and interviews from more than 180 teams across the company, Google found that the individual personalities in a team are not so relevant.“We had lots of data, but there was nothing showing that a mix of specific personality types or skills or backgrounds made any differen
68、ce. The who part of the equation didnt seem to matter,” Dubey said in an interview with The New York Times. Instead, the researchers found that there were five key characteristics of enhanced teams:Psychological safety: Everyone feels safe in taking risks, and that they wont be embarrassed or punish
69、ed for doing so.Dependability: Everyone completes quality work on time.Structure and clarity: Everyone knows what their specific expectations are. These expectations must be challenging yet attainable.Meaning: Everyone has a sense of purpose in their work, for example, supporting family.Impact: Ever
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-388577.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
三年级下册语文课件-第12课 夏日的海滩 课前预习|长春版 (共8张PPT).ppt
