分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型广东省实验中学2020届高三英语3月月考试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:388651
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:23
  • 大小:106.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    广东省 实验 中学 2020 届高三 英语 月月 考试题 解析
    资源描述:

    1、广东省实验中学2020届高三英语3月月考试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分,共 9 页。全卷满分 120 分(换算为 135 分);全卷用时 120 分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考号等相关信息填写在答题卡指定区域内。2. 选择题每小题在试卷上选出答案,等待考试结束时在智学网上输入。3. 非选择题部分请写在答题卡上,考试结束后请按年级统一要求逐题拍照线上提交(照片务必平整明亮清晰)。4. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答;不准使用铅笔和涂改液;答案必须写在答题卡各题目指定区域内; 考生必须保持答题卡的整洁美观。第 I 卷 选择题(共

    2、 70 分)第一部分 阅读(共两节,满分 40 分)第一节 阅读理解(共 15 小题; 每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该题涂黑。AIt is the season for long lines and frayed nerves. Heres how to deal.Lighten upDo yourself a favor and ship your presents. Nearly every U.S. airline charges a fee to check a bag, so shipping

    3、 gifts is now cheaper and more convenient than carrying them in your luggage.Weigh your optionsNow knowing what youre going to pay for your luggage is annoying. So calculate your overweight-luggage fees at home. You can find the fees out in advance by visiting new site Luggage Limits, which provides

    4、 the latest information on more than 90 airlines.Leave amateurs in the dustTrust us and get to the airport an extra half-hour early. The check-in and security lines are filled with inexperienced fliers and its a hard walking. Plus, if you decide to cut it close, you may not get onto the flight at al

    5、l. To reduce costs, airlines have reduced on flights and routes. The remaining flights are more likely to be oversold, especially on busy travel days. Fliers who check in early are the least likely to get bumped from oversold flights.Take it publicThe rates for renting a car at the airport have more

    6、 than doubled over the past year because rental lot inventories (财产) have increased dramatically. True, renting at the airport is convenient, but its just not worth it anymore. Unless you really need a car, take public transportation, hop a cab, or beg a friend to pick you up at the airport instead.

    7、Say no to bumper carsTell the people picking you up to avoid parking their car. They can hang out in their car for free while waiting to get a call from you when you land. Many airports, including JFK and LAX, now feature this sensible choice.1. Airlines have reduced flights to .A. lower the costB.

    8、deal with crisisC. reduce the time for leaveD. provide more job chances2. We can learn from the passage that _.A. many airports like JFK provides free parking serviceB. shipping presents is more expensive than carrying them in luggageC. taking a cab at the airport is less expensive than renting a ca

    9、rD. Luggage Limits can give a discount on overweight luggage fees3. Whats the best title for the passage?A. Cars at the AirportB. Good Seasons for FlightC. How to Board a FlightD. 5 Ways to Survive a Holiday Flight.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了5种应对假日航班紧张忙碌的方法。【1题详解】细节理解题。根据Leave amateurs i

    10、n the dust部分中的To reduce costs, airlines have reduced on flights and routes可知,航空公司减少航班目的是降低成本,故选A。【2题详解】细节理解题。根据Take it public部分中的The rates for renting a car at the airport have more than doubled over the past year和Unless you really need a car, take public transportation, hop a cab, or beg a friend t

    11、o pick you up at the airport instead.可知,在机场租车的价格在过去一年翻了一番,除非你真的需要租车,否则你可以选择乘坐公共交通工具,搭出租车,或者请求朋友去机场接你)可知,在机场坐出租车比租车便宜。故选C。【3题详解】主旨大意题。根据文章第二句Heres how to deal.以及文中五个小标题可知,文章介绍了5种应对假日航班紧张忙碌的方法。故选D。【点睛】主旨大意题是篇章阅读一个主要的考查方式,文章主旨大意题是其一个典型的考点。主旨大意题解题包括主旨大意题,段落大意题和标题判断类。技巧是不要被文章细节所干扰。一般有两种方式解题:一是看首尾段,根据首尾段内

    12、容总结主题思想;二是看每段段首句,根据所有段首句总结主题思想。例如本文中的第3题。这是一篇广告,根据文体特点可知,文章首段给出了文章的大意,结合下文小标题,得出相应标题。文章介绍了5种应对假日航班紧张忙碌的方法。故选D。BIt was once common to regard Britain as a society with class distinction. Each class had unique characteristics.In recent years, many writers have begun to speak the decline of class and cl

    13、assless society in Britain. And in modern day consumer society everyone is considered to be middle class.But pronouncing the death of class is too early. A recent wide-ranging society of public opinion found 90 percent of people still placing themselves in particular class; 73 percent agreed that cl

    14、ass was still a vital part of British society; and 52 percent thought there were still sharp class differences. Thus, class may not be culturally and politically obvious, yet it remains an important part of British society. Britain seems to have a love of stratification.One unchanging aspect of a Br

    15、itish persons class position is accent. The words a person speaks tell her or his class. A study of British accents during 1970s found that a voice sounding like a BBC newsreader was viewed as the most attractive voice. Most people said this accent sounded educated and soft. The accents placed at th

    16、e bottom in this study, on the other hand, were regional city accents. These accents were seen as common and ugly. However, a similar study of British accents in the US turned these results upside down and placed some regional accents as the most attractive and BBC English as the least. This suggest

    17、s that British attitudes towards accent have deep roots and are based on class prejudice.In recent years, however, young upper middle-class people in London, have begun to adopt some regional accents, in order to hide their class origins. This is an indication of class becoming unnoticed. However, t

    18、he 1995 pop song Common People puts forward the view that though a middle-class person may want to live like common people they can never appreciate the reality of a working-class life.4. A recent study of public opinion shows that in modern Britain _.A. people regard themselves socially differentB.

    19、 most people belong to middle classC. it is easy to recognize a persons classD. it is time to end class distinction5. The word “stratification” in Paragraph 3 is closest in meaning to _.A. varietyB. qualificationC. authorityD. division6. British attitudes towards accent _.A. are based on regional st

    20、atusB. have a long traditionC. are shared by the AmericansD. have changed in recent years7. What is the main idea of the passage?A. The middle class is expandingB. A persons accent reflects his classC. Class is a key part of British societyD. Each class has unique characteristics.【答案】4. A 5. D 6. B

    21、7. C【解析】这是一篇说明文。这篇短文给我们讲述了在英国社会中,阶级划分是重要的一部分。作者在短文中给我们介绍了两项调查,通过调查的结果我们可以看到,英国社会里的阶级划分没有消失,它是英国社会重要的一部分。【4题详解】推理判断题。根据第三段第二句A recent wide-ranging society of public opinion found 90 percent of people still placing themselves in particular class; 73 percent agreed that class was still a vital part of

    22、British society; and 52 percent thought there were still sharp class differences.可知,关于“阶级消亡”的说法,在英国对大众进行了一个调查,结果发现90%的人们仍然把自己划分在一定的阶层中;73%的人认为阶级是英国社会一个必不可少的部分。由此可知人们仍然认为他们在社会中是有区别的,故选A。【5题详解】词义猜测题。根据第三段的内容可知,根据一项关于英国社会阶级是否开始消亡的调查可知,绝大多数人仍然认为英国社会中存在不同的阶级,这是英国社会中重要的一部分。由此可知,英国人好像对阶级划分非常热衷。stratificati

    23、on划分,故选D。【6题详解】细节理解题。根据第四段最后一句This suggests that British attitudes towards accent have deep roots and are based on class prejudice.可知,英国人对待口音的态度有很深的根源,是建立在阶级偏见的基础上的。故选B。【7题详解】主旨大意题。这篇短文给我们讲述了在英国社会中,阶级划分是重要的一部分。作者在短文中给我们介绍了两项调查,其中一项告诉我们大多数人们觉得阶级是英国社会必不可少的一部分;另一项调查是关于人们说话的口音,英国和美国的调查结果正好相反,也说明了英国阶级划分的

    24、根源非常深。由此可知C选项:阶级是英国社会中的一个重要部分,符合短文的大意。故选C。COn September 11, 2001, I was in the second week of the new school year with my senior English class at T. C. Williams High School just a few miles south of the Pentagon.Suddenly that morning, a colleague who grew up in New York, opened the classroom door an

    25、d said, Turn on the TV the World Trade Center has just been hit by a plane. Ive always believed in never letting school get in the way of my students education. I switched on the TV in front of the room, and my students and I listened to the announcers make a guess about what had happenedonly to see

    26、 the second plane hit. At first, the sight of the towers burning didnt seem to have much more immediacy (紧迫性)than a TV action movie. Soon, however, things in that classroom would get far too immediate.In what seemed like about a half-hour after the second plane hit, we heard a loud explosion outside

    27、 the school. Several students were shocked and I told them not to worry, saying that it was just a car backfiring. A moment later a boy sitting near the windows said, Thats no car; look at that black smoke. We could see an enormous plume of smoke rising in the distance, but didnt know where it was c

    28、oming from until, a few seconds later, the NBC reporter stationed at the Pentagon broke into the New York coverage to say that he felt the ground shake beneath him as he heard an explosionobviously the same one that had just surprised my students. It was several minutes before it was announced that

    29、the explosion came from a plane hitting the Pentagon.At that point, a boy a football player suddenly came undone and had to be comforted by the girls in the class. His mom worked in the Pentagon, and when he tried to get her on his cellphone he could not get through.Reports vastly overestimated the

    30、number of deaths in the Pentagon. Some reports were estimating over 800 dead when the actual death toll at the Pentagon was 125.8. The author was working as on September 11, 200_.A. a security guardB. a teacher in a schoolC. a TV reporter for NBCD. an officer in the Pentagon9. What can be inferred f

    31、rom the second paragraph?A. Another plane hit the Pentagon before the author turned on the TV.B. The author thought the hit got in the way of his students education.C. The authors colleague forced him and his students to watch the TV report.D. The author believed that there exists something deservin

    32、g attention besides school.10. Which of the following is TRUE based on the third paragraph?A. The boy sitting near the windows witnessed the hit.B. The author tried to comfort his students by telling them the truth.C. The loud explosion was caused by the plane hitting the Pentagon.D. The author real

    33、ized the Pentagon was hit immediately he heard the loud explosion.11. What does the author mean by mentioning the football player suddenly came undone?A. The football player lost self-control as he was unable to contact his mum.B. The football player felt at a loss as his mum left without saying goo

    34、d-bye.C. The football player was terrified when a car crashed against the school gate.D. The football player exploded with anger since he was forbidden to use his cell phone.【答案】8. B 9. D 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。记叙了作者在一所学校作老师时经历的2001年9月11日当天“911事件”发生时的经历。【8题详解】推理判断题。根据第一段On September 11, 2001, I

    35、was in the second week of the new school year with my senior English class at T. C. Williams High School just a few miles south of the Pentagon.(2001年9月11日,我在新学年的第二周,在五角大楼以南几英里的T.C.威廉姆斯高中上英语四年级。)以及第二段中Ive always believed in never letting school get in the way of my students education.(我一直认为,永远不要让学校妨

    36、碍我的学生的教育。)可知作者2001年9月11日,作者在一所学校教书。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段中I switched on the TV in front of the room, and my students and I listened to the announcers make a guess about what had happenedonly to see the second plane hit.(我打开了房间前面的电视,我和我的学生们听着播音员猜测发生了什么事结果只看到第二架飞机撞上了。)可知作者听了同事的话打开了电视,可知作者认为除了学校之外,还有一些值

    37、得注意的事情。故选D。【10题详解】细节理解题。由We could see an enormous plume of smoke rising in the distance, but didnt know where it was coming from until, a few seconds later, the NBC reporter stationed at the Pentagon broke into the New York coverage to say that he felt the ground shake beneath him as he heard an exp

    38、losionobviously the same one that had just surprised my students.可知作者和他的学生在飞机撞向五角大楼后,起初还以为是汽车发动机的声音。接着才看到升起的浓烟,然后派驻五角大楼的新闻记者报道证实五角大楼被撞。可知巨大的爆炸声是由飞机撞击五角大楼引起的。故选C。【11题详解】推理判断题。由第四段His mom worked in the Pentagon, and when he tried to get her on his cellphone he could not get through.(他的母亲在五角大楼工作,当他试图用手

    39、机联系她时,却打不通。)可知那个足球运动员失去了自控力,因为他无法联系他的妈妈。故选A。【点睛】推理判断题要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的判断和推理,从而得出文章的隐含意义和深层意义。推理判断题属于主观性较强的高层次阅读理解题,做这类题目时,同学们应严格依据作者所陈述的细节、事实以及作者的措词、态度和语气等,找出能够表露作者思想倾向和感情色彩的词语,然后利用自己已获得的相关知识进行推理判断,从而得出符合逻辑的结论。以本文第一小题为例,根据第一段On September 11, 2001, I was in the second week of the new school y

    40、ear with my senior English class at T. C. Williams High School just a few miles south of the Pentagon.(2001年9月11日,我在新学年的第二周,在五角大楼以南几英里的T.C.威廉姆斯高中上英语四年级。)以及第二段中Ive always believed in never letting school get in the way of my students education.(我一直认为,永远不要让学校妨碍我的学生的教育。)可知作者2001年9月11日,作者是一位老师,在一所学校教书。故

    41、选B。DWhen Omar Yaghi was growing up in Jordan, his neighborhood received water for only about 5 hours once every 2 weeks. If Yaghi wasnt up at dawn to turn on the taps to store water, his family, their cow, and their garden had to go without. At a meeting last week, Yaghi, now a chemist at the Univer

    42、sity of California, reported that he and his colleagues have created a solar-powered device that could provide water for millions in water-stressed regions. At its heart is a porous crystalline (多孔晶体) material, known as a metal-organic framework (MOF), which acts like a sponge: It sucks water vapor

    43、out of air, and then releases it as liquid water.Yaghi and his colleagues first developed a zirconium( 锆 )-based MOF in 2014 that could harvest and release water. But at $160 per kilogram, zirconium is too expensive for massive use. So, last year, his team came up with an alternative called MOF-303,

    44、 based on aluminum, which costs just $3 per kilogram, but the harvest was only about 0.2 liters per kilogram of MOF per day.In July 2019, Yaghi reported that his team has designed a new and far more productive water harvester. Supported by a solar panel to power a fan and heater, which speed the cyc

    45、les, the new device produces up to 1.3 liters of water per kilogram of MOF per day from desert air. Yaghi expects further improvements to increase that number to 8 to 10 liters per day. And his company plans to release a microwave-size device able to provide up to 8 liters per day this fall. The com

    46、pany promises an enlarged version next year that will produce 22,500 liters per day, enough to supply a small village.However, it needs to be shown that Yaghis MOFs can be produced cheaply on a large scale. Each potential commercial MOF needs to prove itself in stability, efficiency, and life span.

    47、But if MOFs can pass those tests, they could offer a solution to some of the worlds most pressing problems.12. Why is Omar Yaghis childhood mentioned at the beginning?A. To show how serious water problem is.B. To lead in the topic.C. To introduce the chemist.D. To arouse readers interest.13. What is

    48、 the problem of MOF-303?A. It costs too much.B. It cant last long.C. It is hard to operate.D. It is low in efficiency.14. According to Yaghi, how much water will a large water harvester produce per day?A. 1.3 liters.B. 10 liters.C. 22,500 liters.D. 8 liters.15. What can be concluded from the last pa

    49、ragraph?A. Yaghis MOFs are in great demand now.B. Yaghis MOFs may help solve water shortage.C. Yaghis MOFs have already entered the market.D. Mass production of Yaghis MOFs is impossible.【答案】12. B 13. D 14. C 15. B【解析】本文是一篇说明文。主要介绍的是Omar Yaghi和他的同事们研发出一种太阳能装置,可以为用水紧张的地区提供水。【12题详解】推理判断题。文章开头提到Omar Ya

    50、ghi童年缺水的经历,接着说明At a meeting last week, Yaghi, now a chemist at the University of California, reported that he and his colleagues have created a solar-powered device that could provide water for millions in water-stressed regions.(在上周的一次会议上,Yaghi,现在是加州大学的化学家,报告说,他和他的同事已经发明了一种太阳能设备,可以为数百万在水紧张地区提供水。),因

    51、此推断奥马尔亚吉的童年在开头被提到是为了引出他们研发的可以提供水的太阳能装置,也就是引出话题,故选B。【13题详解】推理判断题。根据第二段中的“which costs just $3 per kilogram, but the harvest was only about 0.2 liters per kilogram of MOF per day.(成本每公斤$3,但收获只有每天只有每公斤0.2升。)”可知,花费不低,但收益很低。由此推出,MOF-303的问题是效能低,故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段最后一句The company promises an enlarged ver

    52、sion next year that will produce 22,500 liters per day, enough to supply a small village.可知,该公司承诺明年将推出一个扩大版本,每天生产22,500升,足以供应一个小村庄。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一句But if MOFs can pass those tests, they could offer a solution to some of the worlds most pressing problems.可知,如果MOFs能通过这些测试,他们可以提供解决世界上最难的一些问题的方法。

    53、由此可推断MOFs也许可以解决水短缺的问题。故选B。第二节 短文选句(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Scientists dont know yet whether cell phones are bad for the brain._16_In the experiment, the 47 participants may have looked a little strange. Each of them had two Samsung cell phones tied to his or h

    54、er headone on each ear._17_ The phone on the right ear played a message for 50 minutes, but the participants couldnt hear it because the sound was off. After 50 minutes with two phone attached to their heads, the participants were given PET scans. The PET scan is a way to take a three-dimensional pi

    55、cture of how the inside of the bodyworks.The PET scan showed that the left side of each participants brain hadnt changed from the way it was before the experiment._18_ These right-side brain cells were using almost as much glucose as the brain uses when a person is talking. This suggests that brain

    56、cells there were active even without the person hearing or talking anything. This activity, the scientists say, was probably touched off by radiation from the phone._19_ They release different amounts of radiation depending on whether a person is talking or listening the type of phone, the number of

    57、 people using phones nearby, and the distance to the nearest cell phone tower. All of these changes make it difficult to collect evidence about any health risks of cell phones, since exposure to radiation can vary.So for those who dont want to wait to find out for sure whether cell phones are bad fo

    58、r the brain, there are ways to talk more safely._20_A. The phone on the left ear was off.B. So an experiment was done to attempt to find it out.C. People should avoid having a long conversation by using cell phones.D. Cell phones do not always give out the same amount of energy.E. You can have short

    59、 conversations, use a speakerphone to keep the phone away from your head.F. The right side of the brain, however, had used more glucose, which provided fuel to brain cells.G. From the PET scan the differences between the two sides of the brain were observed.【答案】16. B 17. A 18. F 19. D 20. E【解析】本文是一篇

    60、说明文。短文介绍了下次打电话可要记住不要超过50分钟,因为实验表明使用耳机接听电话超过50分钟,耳机会发出一种辐射。而这种辐射会对大脑有一定的影响。【16题详解】空格上文Scientists dont know yet whether cell phones are bad for the brain.讲述科学家不知道是否手机对大脑不好,下文第二段In the experiment可知,进行了一个实验,故选项B“所以做了一个实验来试图找出它。”符合,上文是原因,空格处是结果,so是关键词,下文的the experiment指代此处的an experiment。故选B。【17题详解】空格上文Ea

    61、ch of them had two Samsung cell phones tied to his or her headone on each ear.讲述参与者每个人都有两部三星手机,绑在他或她的头上每只耳朵上有一部。空格下文The phone on the right ear played a message for 50 minutes说明右耳上的电话播放了50分钟的信息,A项“左耳的电话关机”,符合,分别介绍了两个耳朵上的手机。故选A。【18题详解】空格下文These right-side brain cells were using almost as much glucose

    62、as the brain uses when a person is talking.讲述这些右侧的脑细胞使用的葡萄糖几乎和一个人说话时大脑使用的葡萄糖一样多。可推断,空格处讲述了右侧的脑细胞,因此推断F项“然而,右脑消耗了更多的葡萄糖,为脑细胞提供了能量。”符合语境,故选F。【19题详解】空格下文“They release different amounts of radiation depending on whether a person is talking or listening”讲述他们释放不同数量的辐射取决于一个人是否在说话还是在倾听等,因此推断手机并不总是发出同样的能量。故选

    63、D。【20题详解】空格上文讲述因此,对于那些不想等待确定手机是否对大脑有害的人来说,有一些方法可以更安全地交谈。因此推断空格处说的是解决办法,E项“你可以进行简短的交谈,用免提电话让手机远离你的头。”符合语境,故选E。第二部分 英语知识运用(共两节,满分 45 分)第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。I developed a crush (热爱) on a cute girl I met in a pet store. She led a

    64、 very_21_ lifestyle and we did not have much to talk about. But somehow none of this seemed to_22_ . I enjoyed being with her and I felt a sparkle in her presence. And it seemed to me that she enjoyed my_23_ as well.When I learned her birthday was coming up, I decided to ask her out. On the threshol

    65、d (门槛) of calling her, I sat and looked at the phone for about half an hour. Then I dialed and hung up_24_ it rang. I felt like a high school boy, bouncing between_25_ anticipation and fear of rejection.A voice from hell kept telling me that she would not like me and that I had a lot of_26_ asking h

    66、er out. But I felt too enthusiastic about being with her to let the _27_ stop me._28_ I got up the nerve to ask her. She thanked me for calling and told me she already had_29_.I felt shot down. The_30_ voice that told me not to call advised me to give up before I was _31_ embarrassed._32_ there was

    67、more inside of me that wanted to come to_33_ . I had feeling for this woman, and I had to express them.So I bought her a pretty birthday card on which I wrote a_34_ note. I walked around the corner to her pet shop. As I approached the door, that same disturbing voice_35_ me, What if she doesnt like

    68、you? What if she_36_ you? Feeling vulnerable, I stuffed the_37_ under my shirt. I decided that if she showed me_38_ of affection, I would give it to her; if she was cool to me, I would leave the card_39_ . This way I would not be _40_ and would avoid rejection or embarrassment.21. A. simpleB. modern

    69、C. differentD. casual22. A. affectB. matterC. workD. develop23. A. companyB. absenceC. jokeD. affection24. A. beforeB. afterC. untilD. while25. A. patientB. activeC. excitedD. anxious26. A. reasonsB. timeC. nerveD. chances27. A. fearB. trickC. expectationD. difficulty28. A. FortunatelyB. GraduallyC.

    70、 ConsequentlyD. Finally29. A. a boyfriendB. invitationsC. activitiesD. plans30. A. kindB. sameC. fearfulD. wise31. A. deeplyB. repeatedlyC. furtherD. nakedly32. A. ButB. SoC. AndD. Otherwise33. A. operationB. realityC. understandingD. life34. A. honestB. poeticC. complexD. grateful35. A. cautionedB.

    71、 convincedC. rangD. pushed36. A. acceptsB. appreciatesC. rejectsD. questions37. A. handB. cardC. loveD. secret38. A. giftsB. wordsC. symbolsD. signs39. A. unreadB. hiddenC. mysteriousD. behind40. A. at a lossB. without doubtC. in disguiseD. at risk【答案】21. C 22. B 23. A 24. A 25. C 26. C 27. A 28. D

    72、29. D 30. B 31. C 32. A 33. D 34. B 35. A 36. C 37. B 38. D 39. B 40. D【解析】本文是一篇记叙文。讲述了作者喜欢一个女孩,不知道女孩是否自己,想要送给她生日贺卡的心理历程。【21题详解】考查形容词辨析。句意:她过着不同的生活方式,我们没有太多要的交谈。A. simple简单的;B. modern现代的;C. different不同的;D. casual随便的。根据下文的“we did not have much to talk about”可知,她有着不同的生活方式。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:但是这似乎不

    73、是重要的。A. affect影响;B. matter重要;要紧;C. work起作用;D. develop发展。根据下文“I enjoyed being with her and I felt a sparkle in her presence.”可知,作者喜欢和她在一起,因此推断她不同的生活方式似乎不重要。故选B。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:在我看来,似乎她也喜欢我的陪伴。A. company陪伴;B. absence缺席;C. joke玩笑;D. affection喜爱。根据上文I enjoyed being with her和空格后的as well可推断,她也喜欢作者的陪伴。故

    74、选A。【24题详解】考查连词词义辨析。句意:然后我拨了电话,在它响之前挂断了。 A. before在以前;B. after在以后;C. until直到;D. while当时候。根据下文I felt like a high school boy, bouncing between_5_ anticipation and fear of rejection.可知,作者害怕被拒绝,在接通之前作者挂断了。故选A。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:我觉得自己像个高中生,在兴奋的期待和害怕拒绝之间反复。A. patient耐心的;B. active积极的;C. excited激动的;兴奋的;D. a

    75、nxious渴望的。由上文可知,作者害怕被拒绝,在接通之前作者挂断了,因此作者激动又紧张。故选C。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:一个来自地狱的声音一直告诉我她不喜欢我,我有许多理由约她出来。A. reasons理由;B. time时间;C. nerve神经;D. chances机会。根据常识可以判断出,约人出来要有理由。故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:但是我太喜欢和她在一起了以至于不想让这些困难阻止我。A. fear害怕;B. trick诡计;C. expectation期待;D. difficulty困难。根据A voice from hell kept telling

    76、 me that she would not like me可知,此处指阻止作者的困难。故选D。【28题详解】考查副词词义辨析。句意:最终,我鼓起勇气问她。A. Fortunately幸运地;B. Gradually逐渐地;C. Consequently因此;D. Finally最终。根据后文I got up the nerve to ask her可知,这是作者最终的决定。故选D。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:她感谢我打电话来,告诉我她已经有计划了。A. a boyfriend男朋友;B. invitations邀请;C. activities活动;D. plans计划。根据下文I

    77、felt shot down.可知,我被拒绝了,因此可知她告诉作者她有计划了。故选D。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:告诉我不要打电话的同一个声音建议我在觉得更尴尬之前放弃。A. kind友善的;B. same同一的;C. fearful害怕的;D. wise明智的。根据上文A voice from hell kept telling me and that I had a lot of_6_ asking her out.可知,此处指同一个声音。故选B。【31题详解】考查副词词义辨析。句意同上。A. deeply深深地;B. repeatedly反复地;C. further进一步;D

    78、. nakedly直白地。由advised me to give up 可推断,此处说的是在作者感到更尴尬之前。故选C。【32题详解】考查连词辨析。句意:但是我内心里有更多东西变得活跃起来。A.But但是;B. So因此;C. And并且;D. Otherwise否则。根据上文内容和下文I had feeling for this woman, and I had to express them.可知,前文说作者想放弃,下文说作者心里喜欢这位女士,因此上下文是转折关系。故选A。【33题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. operation操作;B. reality现实;C. underst

    79、anding理解;D. life生活。come to life“变得活跃”是固定短语,由下文I had feeling for this woman, and I had to express them.可推断,作者内心里有更多东西变得活跃起来。故选D。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:因此我买了一张漂亮的生日贺卡,在上面写下充满诗意的话。A. honest诚实的;B. poetic充满诗意的;C. complex复杂的;D. grateful感激的。根据语境可知,作者在贺卡上写下了充满诗意的话。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:当我走近那扇门时,同样令人不安的声音警告我“如

    80、果她不喜欢你怎么办?”。A. cautioned警告;B. convinced说服;C. rang打电话;D. pushed推动。根据下文的问题可知,此处是警告。故选A。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:如果她拒绝我怎么办?A. accepts接受;B. appreciates感激;C. rejects拒绝;D. questions质问。根据上文What if she doesnt like you? 可推断,此处说的是如果拒绝作者怎么办?故选C。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:我感到很受伤,所以把卡片藏到衬衫底下。A. hand手;B. card卡片;C. love爱;D. sec

    81、ret秘密。此处指上文提到的生日贺卡。故选B。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:我决定如果她向我展示处爱的迹象,我就把它送给她。 A. Gifts礼物;B. words话语;C. symbols象征;D. signs迹象。根据下文I would give it to her可推断,如果她向作者展示处爱的迹象,作者就把它送给她。故选D。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:如果她对我冷淡,我就把这种卡藏起来。A. unread未读的;B. hidden隐藏的;C. mysterious秘密的;D. behind在后面。结合上文内容可知,如果她不喜欢作者,作者就藏起生日卡,不送给她。故选B。

    82、【40题详解】考查介词短语辨析。句意:用这种方式,我将不会冒险,避免拒绝或者尴尬。A. at a loss不知所措;B. without doubt毫无疑问地;C. in disguise伪装;D. at risk冒险;处于危险中。根据下文“avoid rejection or embarrassment”可知,避免被拒绝或者尴尬,就不会冒险。故选D。第II卷非选择题(共 50 分)第二部分 英语知识运用(共两节,满分 45 分)第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。Gone are th

    83、e days_41_ people were happy to spend their holiday sitting on a beach. Travelling today is more about searching_42_ adventures. As shown in the graphic above, 50 percent of the Americans _43_ (survey) would like to swim with wildlife in the ocean during their vacation.But to make_44_ clear, adventu

    84、re holidays dont have to be about pushing yourself to your physical limit things like visiting the South Pole,_45_ hiking in a desert. They can be anything “experiential”, such as_46_ ( go) hunting with indigenous ( 土 著 的 ) people in Australia. Even not booking a hotel but just taking_47_ flight to

    85、a new place is_48_ (adventure) enough.As UK explorer Levison Wood once_49_ (write) in The Telegraph, “Its more the sense of accepting the unknown and embracing the_50_ (uncertain).”【答案】41. when 42. for 43. surveyed 44. it 45. or 46. going 47. a 48. adventurous 49. wrote 50. uncertainty/uncertainties

    86、【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了今天的旅行主要是寻找冒险。冒险不一定要把自己推到身体极限,更多的是接受未知和拥抱不确定的感觉。【41题详解】考查定语从句。分析句子可知,_1_ people were happy to spend their holiday sitting on a beach. 是定语从句,先行词是the days,从句中作时间状语,用关系副词when,故填when。【42题详解】考查固定短语。句意:今天旅行更多的是寻找冒险。search for“寻找”,是固定短语,故填for。【43题详解】考查非谓语动词。分析句子可知,谓语动词是would like to

    87、swim,survey用非谓语动词形式作定语,修饰Americans,两者之间是被动关系,用过去分词,故填surveyed。【44题详解】考查固定短语。分析句子可知,make it clear说明白,是固定短语。故填it。【45题详解】考查连词。句意:但是要说明白,冒险假期不一定要把自己推到身体极限比如参观南极,或者在沙漠中徒步旅行。前后文是选择关系,故填or。【46题详解】考查非谓语动词。such as“诸如”,as是介词,接动名词作宾语,故填going。【47题详解】考查冠词。flight“航班”是可数名词,此处是单数,flight首字母发音是辅音音素。故填a。48题详解】考查形容词。is

    88、后接形容词作表语,故填adventurous。【49题详解】考查动词时态。由once可知,描述过去发生的事情用一般过去时,故填wrote。【50题详解】考查名词。冠词修饰名词,uncertainty无把握;无把握的事情。即使可数名词也是不可数名词,根据句意:更多的是接受未知,接受不确定性。可推断,故填uncertainty/uncertainties。【点睛】定语从句中关系词的选择可考虑以下三点:(1) 一看先行词的意义,即分清先行词是指人、指物、时间、地点还是原因(如指物时不能用who或whom,指人时通常不用which等。(2) 二看关系词的句法功能,即分清关系词是担任什么句子成分,是作主

    89、语还是宾语、是作定语还是状语等(如作定语通常用whose,有时也用which;作状语要用when, where, why。(3) 三看定语从句的种类,即分清是限制性定语从句还是非限制性定语从句(如that和why通常不引导非限制性定语从句。例如小题1,考查定语从句,分析句子可知,_1_ people were happy to spend their holiday sitting on a beach. 是定语从句,先行词是the days,从句中作时间状语,用关系副词when,故填when。第三部分 写作(共两节,满分 35 分)第一节 短文改错(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10

    90、 分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的作文。文中共有 10 处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1、答案请写在答题卷上;2、只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不计分;3、每处错误及其修改均仅限一词;4、答题符号、格式要规范:One June, I helped my grandma water the freshly planted flowers around t

    91、he house. She was so gentle with them no wonder they grew so fast. When all the work were finished, I ran to get my bike to ride for a while. As I was getting on it, however, I noticed there was anything new. I got off and kneel down on the walkway leading to our house. I found a single wild flower

    92、coming out of a crack by the walkway, without the water, soil or love.The surprised new life hit me a lot. Sometimes in my own life, I felt my grow looked like grandmas flowers, that were loved and cared for. At other times I felt as if I were that wild flower, growing by the walkway quiet and havin

    93、g to grow through the solid concrete. I realized that it doesnt matter where you grow and it just matters that you grow.【答案】1. no前加that2. werewas3. anythingsomething4. kneelknelt/kneeled5. 去掉the6. surprisedsurprising7. growgrowth8. thatwhich9. quietquietly10. andbut【解析】分析】本文是一篇记叙文。作者通过对奶奶细心养的花和顽强生长的

    94、野花的对比,联系到自己的生长,意识到重要的不是生长在哪里而是你的成长。【详解】1. 考查连词。句意:她对它们如此温柔,难怪他们长得这么快。sothat如此以至于是固定句型,故no前加that。2. 考查主谓一致。句意:当所有的工作都完成,我跑去骑了一会儿自行车。Work“工作”是不可数名词,谓语动词用单数,故将were改为was。3. 考查代词。anything主要用于否定句和疑问句,something主要用于肯定句中,本句表示有一些新的东西,故将anything改为something。4. 考查动词时态。and连接并列谓语,根据语境用一般过去时,故将kneel改为knelt/kneeled。

    95、5. 考查冠词。句意:我发现一朵野花从人行道上的裂缝里出来,没有水、土壤或爱。此处water表示泛指,故去掉water前the。6. 考查ing形式形容词。修饰物用ing形容词修饰,表示事物的特征;ed形式形容词修饰人,表示人的感受,此处表示“这个令人吃惊的新生命”。故将surprised改为surprising。7. 考查名词。形容词性物主代词修饰名词,grow是动词,名词形式是growth,故将grow改为growth。8. 考查定语从句的关系词。此处引导非限制性定语从句,修饰先行词flowers,从句中作主语,引导非限制性定语从句用关系代词which,that不能引导非限制性定语从句,故

    96、将that改为which。9. 考查副词。修饰动词growing用副词作状语,故将quiet改为quietly。10. 考查连词。句意:我意识到你在哪里成长并不重要,重要的是你在成长。前后文是转折关系,故将and改为but。第二节 书面表达(满分 25 分)52.假如你是李华,你的英国笔友 Tom 正在学习中文,了解到中国四大名著(Chinas four great classics)的知识并写信与你交流。作为一名古典文学爱好者,你很高兴地回信给他, 介绍你最爱的四大名著中的某个人物(character)以及原因。注意:1. 词数 100 左右;2. 可以增加适当的细节,以使行文连贯。参考词汇

    97、:Journey to the West 西游记 A Dream of Red Mansions 红楼梦Water Margin水浒传 Romance of the Three Kingdoms 三国演义Dear Tom,_Yours, Li Hua【答案】Dear Tom,Im so glad to hear about your experience of learning Chinas four great classics and thanks for talking of your personal understanding. Today Im writing to share w

    98、ith you my favorite character, Sun Wukong, in one of the classic novels.There is no denying that so many fantastic characters have been created by ancient Chinese novelists. In the novel of Journey to the West, Sun Wukong, also known as the Monkey King, is born with supernatural powers. Through Taoi

    99、st practices, he learns the 72 transformations, allowing him to transform into various animals and objects. Sun Wukong is so brave to fight against various evil spirits all the way and he is so faithful to his master Tangseng despite misunderstanding, making the journey to the western paradise succe

    100、ssful. To some extent, Sun Wukong is rebellious, but his always speaking the truth, even in the face of the power or authority, is the most important reason why I consider Sun as my favorite character.Classics open up a window to different worlds and different cultures. I do hope that Chinese classi

    101、c literature will deepen your understanding of China.Yours, Li Hua【解析】【分析】本文考查提纲类写作。介绍你最爱的四大名著中的某个人物以及原因。【详解】第1步:根据提示可知,假如你是李华,你的英国笔友 Tom 正在学习中文,了解到中国四大名著(Chinas four great classics)的知识并写信与你交流。作为一名古典文学爱好者,你很高兴地回信给他, 介绍你最爱的四大名著中的某个人物(character)以及原因。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),句型:thanks to,There is no denying

    102、 that ,known as, allow sb. to do, fight against,to some extent,in the face of ,open up等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如There is no denying that so many fantastic characters have bee

    103、n created by ancient Chinese novelists. 是同位语从句固定句型;Through Taoist practices, he learns the 72 transformations, allowing him to transform into various animals and objects.运用了非谓语动词;Sun Wukong is so brave to fight against various evil spirits all the way and he is so faithful to his master Tangseng despite misunderstanding, making the journey to the western paradise successful. 运用了并列句和不定式以及现在分词。全文中没有中国式英语句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:广东省实验中学2020届高三英语3月月考试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-388651.html
    相关资源 更多
  • 2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅣGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅣGrammar.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2RobotsSectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod3LearningaboutLanguage课时规范训练新人教版选修7.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod3LearningaboutLanguage课时规范训练新人教版选修7.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod2WarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod2WarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod1WarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robotsperiod1WarmingUp.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册课件:UNIT 1 FOOD FOR THOUGHT SECTION Ⅱ USING LANGUAGE .ppt2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册课件:UNIT 1 FOOD FOR THOUGHT SECTION Ⅱ USING LANGUAGE .ppt
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅴ WRITING—倡议书 WORD版含解析.DOC2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅴ WRITING—倡议书 WORD版含解析.DOC
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots5SectionⅤWriting教案新人教版选修72020031801011.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots5SectionⅤWriting教案新人教版选修72020031801011.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅲ GRAMMAR——现在分词和过去分词作补足语 WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅲ GRAMMAR——现在分词和过去分词作补足语 WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots4SectionⅣGrammar知能演练轻松闯关新人教版选修720200318099.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots4SectionⅣGrammar知能演练轻松闯关新人教版选修720200318099.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 6 EARTH FIRST SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots3SectionⅢLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots3SectionⅢLearningaboutLanguage.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 5 ON THE ROAD SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 5 ON THE ROAD SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots2SectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots2SectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Robots1SectionⅠWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2Robots1SectionⅠWarmingUp.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 4 STAGE AND SCREEN SECTION Ⅰ STARTING OUT & UNDERSTANDING IDEAS WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 4 STAGE AND SCREEN SECTION Ⅰ STARTING OUT & UNDERSTANDING IDEAS WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Poems单元质量评估检测卷二新人教版选修6.doc2019_2020学年高中英语Unit2Poems单元质量评估检测卷二新人教版选修6.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅣGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅣGrammar.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 3 ON THE MOVE SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 3 ON THE MOVE SECTION Ⅱ USING LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅢLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅢLearningaboutLanguage.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 2 LET’S CELEBRATE! SECTION Ⅴ WRITING—节日习俗 WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册学案:UNIT 2 LET’S CELEBRATE! SECTION Ⅴ WRITING—节日习俗 WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅡWarmingUp.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅡWarmingUp.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅠPre_reading练习新人教版选修620200429055.doc2019_2020学年高中英语Unit2PoemsSectionⅠPre_reading练习新人教版选修620200429055.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2Healthyeating学业质量标准检测新人教版必修3.doc2019_2020学年高中英语Unit2Healthyeating学业质量标准检测新人教版必修3.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 4 STAGE AND SCREEN WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 4 STAGE AND SCREEN WORD版含解析.doc
  • 2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 2 LET’S CELEBRATE! WORD版含解析.doc2020-2021学年高中新教材英语外研版必修第二册单元质量检测 UNIT 2 LET’S CELEBRATE! WORD版含解析.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅢGrammar.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅢGrammar.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅡLearningaboutLanguage.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅡLearningaboutLanguage.doc
  • 2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅠWarmingUpPre_readingandReading练习新人教版必修3.doc2019_2020学年高中英语Unit2HealthyeatingSectionⅠWarmingUpPre_readingandReading练习新人教版必修3.doc
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1