四川省巴中市2022届高三上学期“零诊”英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省巴中市2022届高三上学期“零诊”英语试题 WORD版含解析 四川省 巴中市 2022 届高三 上学 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届四川省巴中市高三上学期“零诊”英语试题(满分150分 120分钟完卷)注意事项:1.全卷分第I卷和第II卷两部分。答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号填写在答题卡规定的位置。2.答选择题时请使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题答题时必须用0.5毫米黑色墨迹签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置,在规定的答题区域以外答题无效,在试题卷上答题无效。3.考试结束后,考生将答题卡交回。第I卷(选择题100分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)请听下面5段对话,选出最佳选项。1. What are the speakers
2、 mainly talking about?A. A book. B. A writer. C. An animal.2. What will the man eat tonight probably?A. Burgers. B. Pizza. C. Sandwiches.3. What did the woman do during the holiday?A. She went climbing. B. She did reading. C. She went swimming.4. Where is the man calling from?A. A clients house. B.
3、A cafe. C. A farmhouse.5. How does the man feel about his job?A. Satisfied. B. Confused. C. Bored.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)请听下面5段对话或独白,选出最佳选项。请听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the man leave for the airport tomorrow at the latest?A. At 4:00 am. B. At 5:00 am. C. At 8:00 am.7. What is the man going to do
4、 now?A. Make a call. B. Collect his key. C. Make a payment.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man suggest the woman do?A. Increase her study time.B. Make a revision schedule.C. Manage her time properly.9. When will the speakers hold a party?A. On the 25th. B. On the 26th. C. On the 27th.10. What will
5、the woman do next?A. Prepare food. B. Play some music. C. Revise for the exams.听第8段材料,回答第11至13题。11. How did the woman feel about the Paris Film Festival this year?A. Disappointed. B. Surprised. C. Interested.12. Who is Dalton Thompson?A. A screenwriter. B. An actor. C. A doctor.13. What does the wom
6、an say about Carrie Barker?A. She loves the Beatles. B. She is promising. C. She will change her career.请听第9段材料,回答第13至16题。14. What gives East Centre an advantage over West Centre?A. The appointment system. B. The medical equipment. C. The doctors skills.15. Who is good at dealing with leg trouble?A.
7、 Dr. Joe. B. Dr. Sam. C. Dr. Jerry.16. Which group of patients can get free medication from the health centre?A. Retirees. B. Babies. C. Pregnant women. 17 What will the woman do next?A. Complete a form. B. Get a prescription. C. Make an appointment.听第10段材料,回答第18至20题。18. What will students do on Mon
8、day morning?A. Visit the library.B. Apply for the student card.C. Register for the sports centre.19. When can students know course arrangements?A. On Monday. B. On Tuesday. C. On Wednesday.20. What do students need to do on Thursday?A. Hand in the optional course form.B. Collect the new curriculum.C
9、. Attend the welcome party.第二.部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThis is a list of places to spend the 2020 Olympics if you arent going to Japan.AustraliaThe fact that the summer Olympics fall during Australias winter season is worth keeping in min
10、d for two reasons: it makes traveling there cheaper, and its still not too cold. As far as the Olympics are concerned, there will be no shortage of opportunities to watch the Games in between your various explorations of the country and its limitless activities.ThailandThailand is a breathtaking pla
11、ce 10 spend some time during any summer, and provides a perfect setting for Olympie viewing: You can go scuba diving one morning before watching sports all afternoon, or simply duck out for world-famous street food in between events. But Thai sports fans may also be taking extra interest in the Olym
12、pics these days.United StatesThe U.S. is likely to be as interested in the Olympics as any other nation, given is collection of athletes who will be taking center stage. You can rest assured it wont be difficult to watch the Games no matter where youre visiting specifically. This leaves you with all
13、 sorts of fun options. You can visit a luxury ski resort town like Aspen, which turns into a gorgeous hiking destination in the summer.Great BritainNot unlike the U, s. Britain will make for a fun place to spend the 2020 Olympics because theres a great deal of national interest in a number of differ
14、ent sports, and the local athletes are expected to be competitive. Summer can also be a good time to be in Britain in general, with relatively mild temperatures allowing for full exploration of the country. That means you can stay in the beautiful Lake District if you like, hiking or kayaking when y
15、oure not watching the Games.1. What is special about Australia as a destination in an Olympic summer?A. Its season.B. Its activities.C. Its sports.D. Its scenery,2. Which country can you go to if you are a street food lover?A. Australia.B. Thailand.C. United States.D. Great Britain.3. What do the U.
16、 S. and Britain have in common as fun places to spend the 2020 Olympics?A. They both have a pleasant temperature.B. They are both interested in the Games.C They both own lots of sports centers.D. They are both English-speaking countries.【答案】1. A 2. B 3. B【解析】【分析】这是一篇说明文。如果你不打算2020年去日本参加奥运会,文章列出了2020
17、年奥运会期间可以旅游的国家。【1题详解】细节理解题。根据Australia中The fact that the summer Olympics fall during Australias winter season is worth keeping in mind for two reasons: it makes traveling there cheaper, and its still not too cold.“夏季奥运会在澳大利亚的冬季举行,这一事实值得我们牢记在心,原因有二:一是它使到澳大利亚旅游更便宜,二是它仍然不太冷。”可知,澳大利亚作为夏季奥运会的目的地,它的季节是特殊的。
18、故选A。【2题详解】细节理解题。根据Thailand中simply duck out for world-famous street food in between events.“在活动间隙去吃世界著名的街头小吃。”由此可知,如果你是街头美食爱好者,你应该去泰国。故选B。3题详解】推理判断题。根据United States中The U.S. is likely to be as interested in the Olympics as any other nation, given is collection of athletes who will be taking center st
19、age.“美国可能会像其他国家一样对奥运会感兴趣,因为有很多运动员将成为焦点。”和Great Britain中Not unlike the U, s. Britain will make for a fun place to spend the 2020 Olympics because theres a great deal of national interest in a number of different sports,“与美国相似,英国将成为举办2020年奥运会一个有趣的地方,因为在许多不同的体育项目中都有大量的国家利益,”由此可知,2020年奥运会可以旅游的城市,美国和英国的共
20、同之处是“他们都对奥运会感兴趣。”故选B。BStan Lee, co-founder of the Marvel Universe(漫威宇宙) and co-creator of many of its most popular superheroes, died at the age of 95.Lee was born Stanley Martin Lieber in New York in 1992. As a son of working-class Jewish immigrants from Romania, times were hard and he lived with hi
21、s family in a shabby single-bedroom apartment. After graduating from high school at 16, Lieber landed a job as an assistant at Timely Comics. By the early 1940s, he was a temporary editor for the company. It was at this time that he began using his pen name-Stan Lee. In 1947, two years after returni
22、ng from serving for the U.S. Army, Lee married his wife, Joan. The two began their 70-year marriage and had two children.In the late 1950s, DC Comics breathed new life into its classic superhero and experienced a significant success with its updated version of the Flash, and later with super-team th
23、e Justice League(正义联盟) of America.To compete against DC Comics, Lee was given the task of creating their own group of superheroes. In 1961, Timely Comics changed its name into Marvel Comics after Atlas Comics, and that November saw the debut(首次亮相) of the Fantastic Four. Lees later famous and lasting
24、 creations of comic-book superheroes included Spider-Man, the Hulk, Thor, Iron Man and the X-men.Over the course of his career, Lee was an icon of Marvel Comics. As a writer and editor and, at various points, both the publisher and vice president of Marvel Comics, Lee not only introduced interesting
25、 characters to the industry, but changed the way that comic books came together. He also created a cooperative workflow between writers and artists, which became known as the “Marvel Method”. Lee received a National Medal of Arts in 2008 for his innovations that revolutionized (=completely changed)
26、American comic books.4. What do we know about Lee from paragraph 2?A. He served for the U.S. Army for two years.B. He suffered from an unfortunate marriage.C. He had a tough and struggling childhood.D. He adopted his pen name at the age of 16.5. What was the company called when Spider-Man was create
27、d?A. Timely Comics.B. Marvel Comics.C. Atlas Comics.D. DC Comics.6. What does the underlined word “icon” in the last paragraph?A. Theme.B. Character.C. Assistant.D. Symbol.7. What can be the best title for the text?A. Stan Lee, the Godfather of Marvel Comics.B. The Development of Marvel Comics.C. St
28、an Lee, a Superhero in Comic Books.D. The Popular Superheroes of Marvel Comics.【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了漫威创始人Stan Lee具有传奇色彩的一生。作为一名漫威创始人,他对美国的漫画进行了革新,创造了许多超级英雄,荣获了国家艺术奖章。【4题详解】推理判断题。根据第二段中As a son of working-class Jewish immigrants from Romania, times were hard and he lived with h
29、is family in a shabby single-bedroom apartment.可知作为一个来自罗马尼亚的犹太移民工人阶级的儿子,日子很艰难,他和家人住在一间破旧的单卧室公寓里。由此可推知,Stan Lee有一个艰辛的童年。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第四段中In 1961, Timely Comics changed its name into Marvel Comics after Atlas Comics可知1961年,及时漫画继阿特拉斯之后更名为漫威漫画,由此可知公司的名字依次为Timely Comics, Atlas Comics到最后Marvel Comics
30、,神奇四侠于1961年首次推出,而蜘蛛侠是之后创作的,所以创作蜘蛛侠时公司的名字应该是漫威Marvel Comics,故选B。【6题详解】词义猜测题。最后一段介绍了Stan Lee的成就,作为漫威宇宙的创始人之一,Stan Lee可以算作是美国漫画历史上最伟大的人物之一,没有他可能就没有现在的漫威世界,所以他可以被称为是漫威宇宙的标志。故可知划线单词意思为“标志”,故选D。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一段Stan Lee, co-founder of the Marvel Universe and co-creator of many of its most popular superh
31、eroes, died at the age of 95.可知Stan Lee,漫威宇宙的联合创始人和许多最受欢迎的超级英雄的共同创造者,去世,享年95岁。结合文章主要介绍了Stan Lee具有传奇色彩的一生。作为一名漫威创始人,他对美国的漫画进行了革新,创造了许多超级英雄,荣获了国家艺术奖章。故A选项“Stan Lee,漫威漫画的教父”符合文章标题。故选A。CA trip to the library was like a great journey to a different country. To get there, we had to walk a mile. But our we
32、ekly journeys to the library were a piece of perfection. I had around me at one time all the people I loved best- my father and mother and brothers and sister- -and all the things I loved best- quiet, space and books.I read a lot of books about science: not the spaceships my brothers preferred, but
33、the birds and the bees- -literally. I brought home a book of birds and searched the trees for anything other than robins (知更鸟). I went through a phrase of loving books with practical science experiments and used up a whole bottle of white vinegar by pouring it on the sides of our apartment building
34、to prove that it was constructed of limestone (石灰石).One Saturday, as I wandered through the young adult section, I saw a title: Little Women, by Lousia May Alcott. I had learned from experience that titles werent everything. A book that sounded great on the shelf could be dull once you got it home.
35、So I sat in a chair near the shelves to skim the first paragraphs.I read and read and read Little Women until it was time to walk home, and, except for a few essential interruptions like sleeping and eating, I did not put it down until the end. Even the freedom to watch weekend television held no ap
36、peal for me in the wake of Alcott s story. It was about girls, for one thing, girls who could almost be like me, especially Jo. I had found someone who thought and felt the way I did.8. What can we say about the authors family?A. They enjoyed traveling abroad.B. They were library frequenters.C. They
37、 were very fond of walking.D. They led a perfectly quiet life.9. What does the author mainly want to show in paragraph 2?A. Her different hobbies from her brothers.B. How she conducted science experiments.C. Why she loved books about the birds and the bees.D. Her reading interests during a particula
38、r period of time.10. What opinion does the author hold on books?A. Book titles can sometimes be misleading.B. Science books are as interesting as novels.C. The first few paragraphs of a book are attractive.D. Books seem duller when read in libraries than at home.11. How would the author describe Lit
39、tle Women?A. It helped her to discover her true character.B. It made her forget about food and sleep.C. It inspired confidence in her.D. It kept her absorbed.【答案】8. B 9. D 10. A 11. D【解析】【分析】本文是记叙文。作者在文中通过图书馆这个载体表达了自己对书籍的热爱,并具体陈述了自己对小妇人这本书的看法。【8题详解】推理判断题。根据第一段的“But our weekly journeys to the library
40、 were a piece of perfection. I had around me at one time all the people I loved best- my father and mother and brothers and sister- -and all the things I loved best- quiet, space and books.(但我们每周去图书馆的旅程是完美的。曾经有那么一段时间,所有我最爱的人都围绕在我身边我的父母、兄弟姐妹还有所有我最爱的东西安静、空间和书籍。)”可知,作者的家人是图书馆的常客,故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段的“
41、I brought home a book of birds and searched the trees for anything other than robins (知更鸟). I went through a phrase of loving books with practical science experiments and used up a whole bottle of white vinegar by pouring it on the sides of our apartment building to prove that it was constructed of
42、limestone (石灰石).(我带了一本关于鸟类的书回家,在树上搜寻知更鸟以外的任何东西。我翻阅了几本有实用科学实验的书,把一整瓶白醋倒在我们公寓的墙上,以证明它是石灰石做的。)”可知,作者在本段主要想说明她在一个特定时期的阅读兴趣。故选D。【10题详解】推理判断题。根据第三段的“I had learned from experience that titles werent everything. A book that sounded great on the shelf could be dull once you got it home.(我的经验告诉我,头衔并不是一切。一本在书架
43、上听起来很棒的书,一旦你拿回家,可能就变得乏味了。)”可知,作者认为书名有时会误导读者。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段的“I read and read and read Little Women until it was time to walk home, and, except for a few essential interruptions like sleeping and eating, I did not put it down until the end.(我读啊,读啊,读小妇人,一直读到要走回家的时候。除了像睡觉和吃饭这样几次必要的干扰外,我一直读到最后才把
44、它放下。 )”可知,作者沉迷于读小妇人这本书,故选D。DAccording to the statistics shared by UNESCO, at least 43% of the total languages that are estimated as being spoken across the world are in danger of extinction. Moreover, many languages around the world have less than 1,000 speakers now. Linguists (语言学家) and researchers
45、 believe that by the end of the century, at least half of the world s languages will have died. This is troublesome, given that cultural identity and languages go hand in hand.Language activists and people who speak these endangered languages are fighting back tooth and nail. Scientists believe that
46、 digitalization might be our only hope to preserve some of these quickly disappearing languages in the online world.For instance, Oxford University Press launched Oxford Global Languages a few years ago. It is an initiative that boosts “digitally underrepresented” languages. They are focused on prom
47、oting languages that might have close to a million speakers worldwide, yet have little or no online presence. Therefore, they have been creating digital dictionaries as a fundamental building block to help preserve them.There have been countless other projects like this with the same aim. Another is
48、 the Rosetta Project, which aims to create a handheld digital library that will carry more than 1,500 languages. It will be appropriately sized to fit nicely into our hands, and will come with around 13,000 pages of information. It will also have a high life expectancy of anywhere between 2,000 and
49、10,000 years. Initiatives like these have as their primary objective to ensure the preservation of local languages long after their speakers have died.Countless languages are dying every day, and they will continue to perish as the remaining speakers die. Of course, we cannot merely rely on digitiza
50、tion to deal with worldwide languages loss. However, it is a step in the right direction. These digital tools offer endangered languages man opportunity to bounce back and survive. .12. What does the data in paragraph 1 mainly show?A. Many languages are endangered.B. Culture determines language evol
51、ution.C. Human development results in fewer languages.D. Many linguists attempt to protect threatened languages.13. What does Oxford Global Languages try to do?A. Promote online courses of local languages.B. Publish paper dictionaries of global languages.C. Increase dying language speakers to a mill
52、ion.D. Make certain languages available in digital form.14. What can we learn about the digital library to be created by the Rosetta Project?A. It is portable but has a short life.B. It is sponsored by Oxford University Press.C. It provides protection for linguistic diversity.D. It contains automati
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
