四川省南充市高级中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 南充市 高级中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省南充市高级中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从试题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Whats the main reason that the man likes his college?A. Its not expensive. B. He likes his classmates. C. It has great teac
2、hers.2. What does the man suggest the woman do?A. Wait on the phone. B. Order on the Internet. C. Drive to the pizza place.3. How much will a stamp cost in May?A. A penny. B. 42 cents. C. 44 cents.4. What does the man offer to do?A. Take a message. B. Get Ms. Sullivan. C. Call back in thirty minutes
3、.5. What will the man do on Friday?A. Go shopping. B. Go camping. C. Hold a dinner party.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What present does the woman first suggest?A. A t
4、oy car. B. A doll. C. A machine gun.7. What is the relationship between the speakers?A. Father and daughter. B. Sister and brother. C. Mother and son.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does the man want to learn how to cook?A. To save money. B. To cook for his mother. C. To eat a healthier diet.9. What does the
5、woman tell the man to do first?A. Crack the eggs. B. Heat up some water. C. Get the cooking oil.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does Maria say about reading?A. She only reads at work.B. She reads all the time.C. She doesnt have much time to read.11. What is Marias favorite type of book?A. Biographies. B.
6、History. C. Novels.12. What might Marias job be?A. A teacher. B. An athlete. C. A musician.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does this conversation take place?A. In a restaurant. B. In an apartment building. C. In a workplace.14. Where will the womans husband open a restaurant?A. In San Antonio. B. In Hous
7、ton. C. In Dallas.15. What type of food does the mans wife like best?A. Thai. B. Mexican. C. Middle Eastern.16. What does the man offer the woman?A. To show her around town.B. To tell her about good restaurants.C. To introduce her to his wife.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where is Idina Menzel from?A. Los A
8、ngeles. B. Chicago. C. New York.18. What is Menzel best known for right now?A. The song Let It Go. B. Her dancing abilities. C. A Broadway musical.19. What does Menzel do in Frozen?A. She plays a princess.B. She performs a beautiful dance.C. She voices the main character.20. What does the speaker sa
9、y about Menzels voice?A. It sounds younger than her age.B. Its very powerful.C. Its been in many Disney movies.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)AWhich country can you travel to in 2020 that will allow you to go for longer, enjoy a higher standard, and save more money? The following destinat
10、ions offer accommodation, transportation, and food for less.Kyrgyzstan, $25/dayKyrgyzstan is the choice for most travelers interested in trying out Central Asia, and most well-suited to travelers of all budgets. Food is cheap, so is getting around using the minibuses. You can find hostels and local
11、home stays for less than $10. Meals cost $4 $8 per day.Romania, $33/dayIf you are planning a European trip thats affordable and a little bit off the beaten path, Romania is perfect for you. Unlike other popular places, many charming towns here remain unknown to most foreigners. You can also take fre
12、e walking tours in the numerous historical sites. Hostels run $10 $15 per night, food is hearty and delicious, and the public transportation is reliable and affordable. Meals cost $10 $15 per day.Arizona & Utah, $55/dayFor an American Southwest road trip, youll spend an average of $110/day when you
13、are solo. If you have just one other person, youd be able to split the costs almost perfectly in half. If you have two other people along, take it down to one third and so on. The more the merrier.South Africa, $40/dayAny hostels in South Africa are in beautiful settings and each has a unique person
14、ality, and affordable too. Food can get expensive. To save money, cook your own food. Grocery stores are plentiful and have reasonable prices. By at least cooking your own breakfast, you can save a lot of money. The best (and possibly cheapest) way to get around the country is to rent a car and shar
15、e with 3 other people. Meals cost $12 $15 per day.1. What makes Romania different from the other places?A. Nice hostels.B. Delicious food.C. Less-visited towns.D. Cheap transportation.2. What may the author recommend for travelling in South Africa?A. Drive your own cars.B. Cook your own lunches.C. S
16、tay in excellent hotels.D. Find unique travel partners.3. What feature do the four destinations share?A. Theyre famous for historical placesB. Theyre the best places for travelling.C. They have convenient public transportation.D. Theyre good travel choices for saving money.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】本文是说
17、明文。介绍了四个经济实惠的旅游目的地。【1题详解】细节理解题。根据Romania部分的Unlike other popular places, many charming towns here remain unknown to most foreigners.可知与其他受欢迎的地方不同,罗马尼亚的许多迷人城镇对大多数外国人来说仍然是陌生的。这里有许多较少访问的城镇,故选C。【2题详解】细节理解题。根据South Africa部分的To save money, cook your own food. Grocery stores are plentiful and have reasonabl
18、e prices. By at least cooking your own breakfast, you can save a lot of money.可知在南非为了省钱,可以自己做饭。杂货店供应充足,价格合理,自己做饭可以省下一大笔钱。故选B。【3题详解】推理判断题。第一段提到will allow you to go for longer, enjoy a higher standard, save more money? The following destinations offer accommodation, transportation, and food for less.可
19、知本文介绍的是几个省钱的旅游目的地。再根据Kyrgyzstan中的most well-suited to travelers of all budgets,Romania中的affordable,Arizona & Utah中的split the costs almost perfectly in half,South Africa中的affordable too等信息可以得知文章介绍的四个旅游目的地都是省钱的好选择,故选D。BAn 80-year-old man was sitting on the sofa in his house along with his 45-year-old s
20、on. Suddenly a crow (乌鸦) landed on their window. The father asked his son, “What is that?” The son replied, “That is a crow.” After a few minutes, the father asked his son for the second time, “What is this?” The son said, “Father, I told you just now. It a crow.” After a little while, the father as
21、ked his son the same question for the third time, “What is this?” This time, the son said to his father in a low and cold tone, “Its a crow,a crow.”After a moment, the father yet again asked his son for the fourth time, “What is this?”This time his son shouted at his father, “Why do you keep asking
22、me the same question again and again? I have told you already, IT IS A CROW. Are you not able to understand this?” A minute later the father went to his room and came back with a diary, which he had kept since his son was born. On opening a page, he asked his son to read that page.“Today my little s
23、on aged three was sitting with me on the sofa when a crow suddenly landed on the window edge. My son asked me 23 times what it was, and I replied him 23 times that it was a crow. I hugged him lovingly each time he asked me the same question. I didnt at all feel angry, but instead felt affection for
24、my son. ”If your parents reach old age, do not look at them as a burden, but speak to them gently, and be kind to them. From today say this aloud, “I want to see my parents happy forever. They have cared for me ever since I was a little child. They have always showered me with love. I will take care
25、 of my old parents in the best way no matter how they behave.”4. Why did the Father ask the same question again and again?A. Because he wanted to make his son angry.B. Because he was too old to remember anything.C. Because he wanted to see the reaction of his son.D. Because he couldnt understand wha
26、t his son said.5. The old man brought out the diary, which he had kept since his son was born, because_.A. he would like his son to read itB. he forgot what had happenedC. it could remind himself of the pastD. he wanted to find what a crow was6. How old was the old man when his son asked him 23 time
27、s “What is this”?A. 80 years old.B. 38 years old.C. 45 years old.D. 42 years old.7. The writer mainly intends to _.A. tell us the function of a diaryB. introduce a pair of son and fatherC. teach us what a crow isD. call on us to love our parents【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述的是一位80岁的老人坐在家里
28、的沙发上看见一只乌鸦时,通过先后四次问他儿子“这是什么?”,当他看到儿子不耐烦时,他把儿子三岁时他记的日记的内容给他看:当时三岁的儿子看到一只乌鸦也先后问了他23次“这是什么”,每一次他都耐心回答,带着对儿子的喜爱之情没感到厌烦。最后作者号召大家要善待父母,耐心对待家里的老人。【4题详解】推理判断题。根据文章第一二段中老人问了四次“这是什么”,他儿子每一次回答他“这是一只乌鸦”的语气越来越不耐烦来判断,然后“A minute later the father went to his room and came back with a diary, which he had kept since
29、 his son was born. On opening a page, he asked his son to read that page.”(他进屋拿出一本日记本,儿子三岁时他记的日记。然后他打开其中一页,让儿子读这一页)老人要儿子看看他当时是什么态度对待儿子的,从而进行前后对比,说明老人是有意测试儿子的反应。故选C。【5题详解】细节理解题。根据句子“On opening a page, he asked his son to read that page.”(打开一页后,他叫儿子把那一页内容读一下)可知,老人拿出日记本来,是想要儿子读他的日记。故选A。【6题详解】细节理解题。根据文章
30、第一句“An 80-year-old man was sitting on the sofa in his house along with his 45-year-old son”(80岁的老人与他45岁的儿子坐在家里的沙发上)可知他35岁时有了自已的儿子;又根据日记内容“Today my little son aged three was sitting with me on the sofa when a crow suddenly landed on the window edge.”(今天我和我三岁的儿子正坐在沙发上,突然一只乌鸦落在窗边上。)可知,这父亲当时是38岁。故选B。【7题
31、详解】细节理解题。根据最后一段首句“If your parents reach old age, do not look at them as a burden, but speak to them gently, and be kind to them.”(如果你的父母已经年老了,不要把他们看着负担,而是要对他们讲话柔和,善待他们)可知,作者在号召大家好好爱父母。故选D。【点睛】CSome high school students think it useless to receive higher education. Therefore, they choose not to go to
32、 college. If youre one of them, think again. Here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.Schools and universities are the first places to get knowledge. We take that knowledge later on to build our careers after graduation. More knowledge will be gained afte
33、r you start working, but without education, that job will not be within easy reach. Knowledge leads to knowledge.While limited within the walls of the educational places, we openly explore other cultures of the world! We come to know that ours is not the only culture. Other cultures have valuable th
34、ings to share, enriching our own. Education also makes us want to travel and exchange with various cultures, getting more experience.When theres a recession in the economy, those who attended college will be more likely to find a new job than those who only finished high school and have a limited sk
35、ills set. The more education you have, the more chances you will get to improve the quality of your life as you have a better job and earn a higher salary.When youre skillful and knowledgeable, you gain access to people of similar backgrounds and tastes. It means a good education leads to excellent
36、networking. Good networking can benefit you a lot in your later life.A good education makes you a more interesting person. You can talk about ideas and events instead of just other people and whats on sale in stores. An educated person doesnt gossip(说闲话), having a preference to discuss ideas and lis
37、ten to what other people have to say.8. What can we learn about college education from Paragraph 2?A. It offers you a chance to study abroad.B. It can allow you to gain more knowledge.C. It can improve the quality of your daily life.D. It encourages you to travel around the world.9. What does the un
38、derlined word recession in Paragraph 4 probably mean?A. Change.B. Drop.C. Growth.D. Support.10. What is the authors attitude to college education?A. Uncaring.B. Doubtful.C. Uninterested.D. Favorable.11. What does the text mainly talks about?A. The benefits of attending college.B. The exchange with o
39、ther cultures.C. The access to good networking.D. The ways of college education.【答案】8. B 9. B 10. D 11. A【解析】这是一篇说明文。一些高中生认为接受高等教育是无用的。因此,他们选择不上大学。就此作者表达了应该去大学接受良好教育的一些理由。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“Schools and universities are the first places to get knowledge.”可知学校和大学是获得知识的第一个地方。即它能使你获得更多知识。故选B。【9题详解】词义猜测题
40、。根据下文“those who attended college will be more likely to find a new job than those who only finished high school and have a limited skills set”可知那些上过大学的人比那些高中毕业、技能有限的人更有可能找到一份新工作,这应是在经济衰退时期,就业率不高的情况下得出的结论,故划线部分单词含义为“衰退;下降”,A. Change.改变;B. Drop.下降;C. Growth.增长;D. Support.支持。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第一段最后一句H
41、ere are some reasons why you should go to college and receive a good education there.(以下是你应该去大学接受良好教育的一些理由。)以及文章主要内容为介绍了接受大学教育的好处可知作者对于大学教育的态度是支持的。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段的Here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.以及全文内容可推断,文章主要内容为讨论去上大学的理由以及大学教育带来的好处,故选A。DN
42、ew technology is making it possible for people to make videos of people appearing to say things they never actually said. The videos are known as “deepfakes”.The word “deepfake” is a combination of “deep learning”(an important part of artificial intelligence) and “fake” (not real). Deepfake software
43、 allows people to replace part of a video with another video image. The result is a fake video.The software allows you to put your face over the face of a talking president or movie star. This process will make your face speak in the voice of that president or movie star. Many people are worried the
44、 technology will be used to trick voters. Lawmakers, intelligence officials and media experts have expressed concern about deepfakes. They warn the false videos could be used to threaten Americas national security.“We have entered a new world where it is going to be difficult to know how to believe
45、what we see,” said Hany Farid, a researcher at Dartmouth College in Hanover, New Hampshire. He added, “the opposite result is also worrying. People will become so used to seeing false videos that they will be more likely to doubt a real video. ”The US Defense Advanced Research Projects Agency(DARPA)
46、 is already working to develop technologies to identify fake images and videos. But Senator Rubio says, now the identification is difficult and takes a very long time.“It takes advanced technology to be able to show that its not real. And by the time thats done, its been widely used.”Rubio and other
47、 lawmakers say people will need to take more responsibility to identify fakes.12. What is “deepfake” software used to do?A. Kill some virus.B. Make fake videos.C. Make excellent movies.D. Benefit stars and leaders.13. Why was Hany Farid worried?A. False videos might mislead people.B. It was too diff
48、icult to use the software.C. Private information might be given away.D. Some people might be addicted to “deepfakes”.14. What can we know from Rubios words?A. It is really difficult to identify fake videos.B. The technology “deepfake” has been banned.C. The government is responsible for identificati
49、on.D. National security is being threatened by “deepfake”.15. What does the text mainly talk about?A. Ways to identify fake videos.B. Peoples different views on “deepfake”.C. A new technology with a bright future.D. A worrying new technology “deepfake”.【答案】12. B 13. A 14. A 15. D【解析】这是一篇说明文。一款被称为“De
50、epfakes”的应用程序使人们担心更多的假新闻和其他可能误导人们的事物,利用这款软件,你只需要很短的时间就能把自己的脸庞放在你想摸的人物脸上,视频以假乱真的功能引发人们对安全的担忧。【12题详解】细节理解题。根据第一段“New technology is making it possible for people to make videos of people appearing to say things they never actually said. The videos are known as “deepfakes”.(新技术使得人们可以制作视频,让人们看起来像是在说他们实际上
51、从来没有说过的话。这些视频被称为“深度造假”。)”可知人们可以制作一些视频看起来像是在说他们实际上没有说过的话,结合第二段“Deepfake software allows people to replace part of a video with another video image. The result is a fake video.(Deepfake软件可以让人们用另一幅视频图像替换视频的一部分。结果就是一个假视频。)”可知Deepfaker软件是让人们制作假视频的,故选B项。【13题详解】推理判断题。根据第四段“We have entered a new world where
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
