分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习(2).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:401489
  • 上传时间:2025-11-30
  • 格式:DOC
  • 页数:8
  • 大小:100.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习2 四川省 南充市 2016 高考 英语 二轮 复习 说理 议论 阅读 理解 基础 练习
    资源描述:

    1、说理议论阅读理解基础练习(2)说理议论(阅读理解)由 (2011陕西,D)改编Ever since they were first put on the market in the early 1990s,genetically modified (GM,转基因) foods have been increasingly developed and marketed in many countries in the world,mainly on the basis of their promise to end the worldwide food crisis.But can GM tec

    2、hnology solve world hunger problems?Even if it would,is it the best solution?Despite what it promises,GM technology actually has not increased the production potential (潜力) of any crop.In fact,studies show that the most widely grown GM crop,GM soybeans,has suffered reduced productivity.For instance,

    3、a report that analysed nearly two decades of research on major GM food crops shows that GM engineering has failed to significantly increase US crop production.Something else,however,has been on the rise.While GM seeds are expensive,GM companies tell farmers that they will make good profits by saving

    4、 money on pesticides (杀虫剂).On the contrary,US government data show that GM crops in the US have produced an overall increase in pesticide use compared to traditional crops.“The promise was that you could use less chemicals and boost production.But neither is true,” said Bill Christison,President of

    5、the US National Family Farm Coalition.At the same time,the authors of the book World Hunger:Twelve Myths argue that there actually is more than enough food in the world and that the hunger crisis is not caused by production,but by problems in food distribution and politics.These indeed deserve our e

    6、fforts and money.Meanwhile,the rise in food prices results from the increased use of crops for fuel rather than food,according to a 2008 World Bank report.As a matter of fact,scientists see better ways to feed the world.Another World Bank report concluded that GM crops have little to offer to the ch

    7、allenges of worldwide poverty and hunger,because better ways out are available,among which “green” farming is supposed to be the first choice.1.The author develops the second paragraph mainly .A.by classificationB.by comparisonC.by exampleD.by process2.What does the underlined word “boost” in the th

    8、ird paragraph probably mean?()A.Control.B.Evaluate.C.Obtain.D.Increase.3.GM companies promise farmers that they will benefit from .A.practising “green” farmingB.use of less chemicalsC.fair distribution of their cropsD.using more crops for fuel4.Which of the following best describes the attitude of t

    9、he author towards GM technology?()A.Optimistic.B.Defensive.C.Disapproving.D.Casual.语篇解读:本文为议论文。转基因食品自20世纪90年代早期上市以来获得较快发展,在市场上占的份额也大为增加,但转基因食品真的能解决世界粮食危机吗?即便能解决,这是最好的方法吗?答案及剖析:1.C推理判断题。第二段主要说明转基因技术并未增加世界粮食产量,作者列举了一份报告来证明此论点,根据For instance也可得知,作者本段采用的写作手法为“举例说明”。2.D猜测词义题。由上文可概括出,转基因公司承诺转基因技术会增加粮食产量,还

    10、可使农民节省买杀虫剂的费用,故boost为“增加”之意。根据第二段首句“.increased the production potential (潜力) of any crop.”也可得知答案。3.B事实细节题。第三段提到“.GM companies tell farmers that they will make good profits by saving money on pesticides (杀虫剂). ”,由此可知,转基因公司告诉农民,他们可以节省买杀虫剂的费用,以此获得更多利润。故答案为B项。4.C推理判断题。作者首先提出问题,然后论证转基因食品无法增加粮食产量,无法减少杀虫剂的

    11、使用量,无法解决世界粮食危机。因此,作者对转基因技术的态度是“反对的或不赞成的(disapproving)。”【长难句子分析】 虽然转基因种子价格高,但转基因公司告诉农民,他们可以节省买杀虫剂的费用,以此来获得更多利润。while意为“虽然;尽管”,引导让步状语从句,主句中that引导宾语从句,介词by在句中表示方式。阅读理解。The literal meaning of philosophy is “love of wisdom”. But this meaning does not tell us very much. Unlike the other disciplines(学科),ph

    12、ilosophy cannot be defined by what you study ,because it is actually unlimited. Anything can be the subject matter of philosophy: are, history, law, language, literature, mathematics, and in fact, the other academic disciplines are directly related to philosophy. For this reason you get a Doctorate(

    13、博士学位)of Philosophy (Ph. D.) in biochemistry, or computer science, or psychology. Two broad sub-fields of philosophy are logic and the history of philosophy. Logic is the science of argument and critical thinking. It provides sound methods for distinguishing good from bad reasoning .The history of ph

    14、ilosophy involves the study of major philosophers and period in the development of philosophy. Of what use is philosophy? First it is useful in educational advancement. It is necessary for understanding other disciplines. Only philosophy questions the nature of the concepts used in a discipline, and

    15、 its relation to other discoveries. And through the study of philosophy, one develops sound methods of research and analysis that can be applied to any field. There are a number of general uses of philosophy. It strengthens ones ability to solve problems, to communicate, to organize ideas and issues

    16、, to persuade, and to take what is the most important form a large quantity of data. These general uses are of great benefit in the career field, not necessarily obtaining ones first job after graduation, but for preparing for position of responsibility, management and leadership later on. It is ver

    17、y shortsighted after all, to take a course of studies only for the purpose of getting ones first job. The useful skills developed through the study of philosophy have significant long-term benefits in career advancement. No other discipline systematically follows the ideals of wisdom, leadership, an

    18、d capacity to resolve human conflict.1.According to Paragraph 1. Philosophy can best be described as the study of .A.social sciences B.natural sciencesC.both social and natural sciences D.the subject matter of politics2.With the study of philosophy, you can .A.become a great leader B.succeed in ever

    19、ythingC.find a good job soon after graduation D.make progress in your career development3.According to the passage, which of the follwing statements is TRUE? A.Philosophy is an independent discipline. B.Logic helps you to become a better thinker.C.The study of philosophy brings you immediate benefit

    20、s.D.The meaning of philosophy is too limited to define.4. From the passage, we can conclude A.not all the subjects have to do with philosophyB.a person will get a Ph. D. if he/she studies philosophyC.philosophy can be helpful for the study of any other subjectsD.philosophy is the only solution to al

    21、l the problems in the world【参考答案】C D B C阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。After inventing dynamites(炸药), Swedish-born Alfred Nobel became a very rich man. However, he foresaw its universally destructive powers too late. Nobel preferred not to be remembered as the inventor of dynamite, so in 1895, just t

    22、wo weeks before his death, he created a fund to be used for awarding prizes to people who had made worthwhile contributions to mankind. Originally there were five awards: literature, physics, chemistry, medicine, and peace. Economics was added in 1968, just sixty-seven years after the first awards c

    23、eremony.Nobels original legacy of nine million dollars was invested, and the interest on this sum is used for the awards which vary from $ 30,000 to $125,000.Every year on December 10, the anniversary of Nobels death, the awards (gold medal, illuminated diploma, and money) are presented to the winne

    24、rs. Sometimes politics plays an important role in the judges decision. Americans have won numerous science awards, but relatively few literature prizes.No awards were presented from 1940 to 1942 at the beginning of World War II. Some people have won two prizes, but this is rare; others have shared t

    25、heir prizes. (from )1. What did the first award ceremony take place?A. 1895. B. 1901. C. 1962. D. 1968.2. The Nobel prize was established to _.A. honor the inventor of dynamite B. recognize worthwhile contributions to humanityC. resolve political differences D. spend money3. In which area have Ameri

    26、cans received the most awards?A. Literature. B. Economics. C. Peace. D. Science.4. Which of the following statement is NOT true?A. Awards vary in money value.B. Ceremonies are held on December 10 to commemorate Nobels invention.C. Politics can be of importance in selecting the winners.D. A few indiv

    27、iduals have won two awards.1. B 计算题。根据文中第一段最后一句“Economics was added in 1968, just sixty-seven years after the first awards ceremony.”计算可得。2. B 细节题。根据短文第一段第二句“for awarding prizes to people who had made worthwhile contributions to mankind”可得(from )。3. D 细节题。根据短文第三段“Americans have won numerous science

    28、awards”一句可得。4. D 事实判断题。根据短文第四段“Some people have won two prizes, but this is rare”一句判断可得。阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。Without most people realizing it, there has been a revolution in office work over the last ten years. Before that time, large computers were only used by large, rich companies that c

    29、ould afford the investment. With the advancement of technology, small computers have come onto the market, which are capable of doing the work that used to be done by much larger and expensive computers, so now most smaller companies can use them.The main development in small computers has been in t

    30、he field of word processors (处理器) , or WPS as they are often called. 40% of British offices are now estimated to have a word processor and this percentage is growing fast.There are many advantages in using a word processor for both secretary and manager. The secretary is freed from a lot of daily wo

    31、rk, such as re-typing letters and storing papers. He or she can use this time to do other more interesting work for the boss. From a managers point of view, secretarial time is being made better use of and money can be saved by doing daily jobs automatically outside office hours.But is it all good?

    32、If a lot of daily secretarial work can be done automatically, surely this will mean that fewer secretaries will be needed. Another worry is the increasing medical problems related to work with visual display units (显示器). The case of a slow loss of sight among people using word processors seems to ha

    33、ve risen greatly. It is also feared that if a woman works at a VDU for long hours, the unborn child in her body might be killed. Safety screens to put over a VDU have been invented but few companies in England bother to buy them. Whatever the arguments for and against word processor are, they are a

    34、key feature (特征) of this revolution in office practice.1. Ten years ago, smaller companies did not use large computers because_.A. these companies had not enough money to buy such expensive computers B. these computers could not do the work that small computers can do today C. these computers did no

    35、t come onto the market D. these companies did not need to use this new technology2. According to the writer, the main feature of the revolution in office work over the last ten years is _. A. the saving of time and money B. the use of computers in small companies C. the wide use of word processorsD.

    36、 the decreasing number of secretaries3. It is implied but not directly stated in the passage that with the use of word processors _. A. some secretaries will lose their jobs B. daily jobs can be done automatically outside office hours C. medical problems related to work with a VDU have increased gre

    37、atly D. the British companies will make less money4. Which of the following statements is NOT true? A. There are both advantages and disadvantages in using a word processor. B. The British companies care much for the health of the people using word processors. C. The technology in the field of compu

    38、ters has been greatly advanced over the last ten years. D. Using word processors, secretaries can get more time to do more interesting work for their bosses.5. It can be concluded from the passage that _. A. safety screens are of poor quality B. working at a VDU for a long time is good for ones health C. more and more British offices will use word processors D. British companies will need fewer and fewer managers【参考答案】15、ACABC

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习(2).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-401489.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1