分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型2022年高考英语一轮复习:节假日活动 分类阅读话题练习题8(含答案解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:417474
  • 上传时间:2025-12-01
  • 格式:DOCX
  • 页数:20
  • 大小:59.48KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022年高考英语一轮复习:节假日活动 分类阅读话题练习题8含答案解析 2022 年高 英语 一轮 复习 节假日 活动 分类 阅读 话题 练习题 答案 解析
    资源描述:

    1、2022年高考英语一轮复习:节假日活动 分类阅读话题练习题8节假日活动(Festivals, holidays and celebrations) 一、阅读理解-阅读选择(共10小题;共84分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。Edward Snowden is an American computer professional and former American National Security Agency subcontractor, who blew the whistle about many of his employers immoral

    2、 activities. The reason he gave was that their practices were disturbing and he thought it was the right thing to show the world what CIA (美中情局) was up to. He revealed that NSA (美国安局) was included in some domestic spying practices, which he thought were violation of privacy and spent several years c

    3、ollecting evidences. Snowden, worrying his safety, fled to Hong Kong and met with a reporter from The Guardian to get his findings printed, shocking the world, especially the USA. Presently, Snowden is staying in Russia and stands strongly with his decision of leaking the documents. A documentary ma

    4、de on his life and works, titled Citizenfour won an Oscar in 2015. Snowden remains a national hero in eyes of most of American public, while an outlaw for NSA.Edward Snowden was born on June 21, 1983 in North Carolina, USA. His parents separated while Snowden was a teenager but he didnt let that aff

    5、ect his academics and went on scoring top ranks in school. His mind was sharp and his I.Q. was well over 140, making him one of the rarest of human beings who possess high level intelligence.However, an illness caused him to remain absent from the high school for a long stretch, and he failed in a G

    6、ED test and went on to attend classes at Anne Arundel Community College. He didnt even finish his undergraduate degree, and went on to attempt a masters degree at the University of Liverpool. He was pretty much influenced with Japanese and Chinese culture, which encouraged him to learn Japanese and

    7、Chinese along with Chinese martial arts. He adapted Buddhism as his religion at the age of 20.Snowden met Lindsay Mills back in America and the couple started dating, but right before the leaks he broke up with her, citing her safety to be the main concern. However, when he went to live in Russia, L

    8、indsay joined him there and the couple has been together ever since. In 2015, Mills showed herself at the Oscar award ceremony, when Poitras, the director, accepted the award for Citizenfour.1. The underlined expression blew the whistle about in the first paragraph probably means _.A.let outB.found

    9、outC.made outD.put out2. According to the passage, the following statements are true except _.A.Edward Snowden is possibly one of the most intelligent people in the worldB.Americans think highly of Snowden and view him as a heroC.Eastern culture plays an important part in building Edward Snowdens pe

    10、rsonal views of lifeD.Poitras achieved great success by filming Edward Snowdens life and work3. Which of the following do you think needs to be explored in the coming paragraph?A.Snowdens childhood.B.Snowdens academic development.C.Snowdens personal life.D.Snowdens career.4. What is the writing styl

    11、e of t his passage?A.Exposition (说明文).B.Argumentation (议论文).C.Narration (记叙文).D.Applied Writing (应用文). Food festivals around the worldStilton Cheese RollingMay Day is a traditional day for celebrations, but the 2,000 English villagers of Stilton must be the only people in the world who include these

    12、 rolling in their annual plans. Teams of four, dressed in a variety of strange and funny clothes, roll a complete cheese along a 50-metre course. On the way, they must not kick or throw their cheese, or go into their competitors lane (赛道). Competition is fierce and the chief prize is a complete Stil

    13、ton cheese weighing about four kilos (disappointingly, but understandably the cheeses used in the race are wooden ones). All the competitors are served with beer or port wine, the traditional accompaniment for Stilton cheese.Fiery Foods FestivalThe Hottest Festival on EarthEvery year more than 10,00

    14、0 people head for the city of Albuquerque, New Mexico. They come from as far away as Australia, the Caribbean and China, but they all share a common addictionfood that is not just spicy, but hot enough to make your mouth burn, your head spin and your eyes water. Their destination is the Fiery Food a

    15、nd BBQ Festival which is held over a period of three clays every March. You might like to try a chocolatecovered habanero pepperofficially the hottest pepper in the worldor any one of the thousands of products that are on show. But one things for sureif you dont like the feeling of a burning tongue,

    16、 this festival isnt for you!La TomatinaThe Worlds Biggest Food FightOn the last Wednesday of every August, the Spanish town of Bunol hosts Ea Tomatinathe worlds largest food fight. A week-long celebration leads up to an exciting tomato battle as the highlight of the weeks events. The early morning s

    17、ees the arrival of large trucks with tomatoes-official fight-starters get things going by casting tomatoes at the crowd.The battle lasts little more than half an hour, in which time around 50,000 kilograms of tomatoes have been thrown at anyone or anything that moves, runs, or fights back. Then ever

    18、yone heads down to the river to make friends againand for a much-needed wash!Melbourne Food and Wine FestivalAustralias cultural capital has hosted this 20 years, a showcase of the continents culinary (烹调用的) mastery through cooking demonstrations, special tours and food tastings throughout the city.

    19、 Meet celebrity chefs and artisan food crafters, go to gals dinners and discover Down Unders most fantastic flavors.5. In the Stilton cheese rolling competition, competitors on each team must _.A.wear various formal clothesB.roll a wooden cheese in their own laneC.kick or throw their cheeseD.use a r

    20、eal cheese weighing about four kilos6. Where is the Fiery Food and BBQ Festival held according to the passage?A.In Australia.B.In the Caribbean.C.In the USA.D.In Mexico.7. The celebration of La Tomatina lasts _.A.three daysB.seven daysC.less than three daysD.more than seven days8. Which of the follo

    21、wing is TRUE according to the passage?A.The chief prize for the Stilton cheese rolling competition is beer or port wine.B.More than 10,000 Chinese take pail in the Fiery Food and BBQ Festival.C.Thousands of spicy foods are on show in the Fiery Food and BBQ Festival.D.An exciting tomato battle takes

    22、place at the beginning of La Tomatina.9. In which food festival you may meet cooks?A.Melbourne Food and Wine Festival.B.La Tomatina.C.Stilton Cheese Rolling.D.Fiery Foods Festival. Because of work, school or family responsibilities, many people have no time to take an extended vacation. _10_ Therefo

    23、re, there is one popular choice for thema mini vacation. A mini vacation is a one to three days getaway. Unlike the standard vacation, it doesnt require weeks of planning and neednt cost much. _11_ You will have the chance to get your mind off work and take a break from your regular routine. Quite o

    24、ften, a mini vacation is scheduled around an official holiday or school break, in order to avoid taking too many personal days off from work or having to pull children out of classes. A typical long weekend could start after work or school on Friday and end the night before a regular schedule comes

    25、again. Time is really limited, _12_ An overnight trip to an amusement park nearby could be considered a mini vacation. It has advantages. People can enjoy an inexpensive vacation from the stresses of work or school. _13_ Many people are surprisingly unaware of interesting attractions located within

    26、a few hours of their hometowns, but local hotels and visitor centres often have lots of informational booklets on local attractions. _14_ It includes minimal (最少的) packing and little gas. Other costs may include entry fees of the attractions, hotel reservations, meals and souvenirs. Some vacationers

    27、 on limited budgets may be able to stay overnight with relatives or friends. They can also save money by purchasing inexpensive meals at local stores or fast food restaurants.10. A.Stop at any scenic spot that looks interesting.B.A mini vacation generally calls for less money.C.But it will still pro

    28、vide the same basic content of any trip.D.A mini vacation is also sometimes annoying to prepare for.E.So people usually look for destinations within a few hours of their homes.F.Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessary.G.Others may have the time, but not have the

    29、money to travel for a week or longer.11. A.Stop at any scenic spot that looks interesting.B.A mini vacation generally calls for less money.C.But it will still provide the same basic content of any trip.D.A mini vacation is also sometimes annoying to prepare for.E.So people usually look for destinati

    30、ons within a few hours of their homes.F.Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessary.G.Others may have the time, but not have the money to travel for a week or longer.12. A.Stop at any scenic spot that looks interesting.B.A mini vacation generally calls for less money

    31、.C.But it will still provide the same basic content of any trip.D.A mini vacation is also sometimes annoying to prepare for.E.So people usually look for destinations within a few hours of their homes.F.Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessary.G.Others may have the

    32、 time, but not have the money to travel for a week or longer.13. A.Stop at any scenic spot that looks interesting.B.A mini vacation generally calls for less money.C.But it will still provide the same basic content of any trip.D.A mini vacation is also sometimes annoying to prepare for.E.So people us

    33、ually look for destinations within a few hours of their homes.F.Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessary.G.Others may have the time, but not have the money to travel for a week or longer.14. A.Stop at any scenic spot that looks interesting.B.A mini vacation genera

    34、lly calls for less money.C.But it will still provide the same basic content of any trip.D.A mini vacation is also sometimes annoying to prepare for.E.So people usually look for destinations within a few hours of their homes.F.Besides, they are still able to drive back home for emergencies if necessa

    35、ry.G.Others may have the time, but not have the money to travel for a week or longer. ReviewsCultual Breaks by Brian AldissReviewed by Paul Kincaid Brian Aldiss is an amazing and frustrating writer. When he is on song, his style is forceful, disturbing and delectable. But he is a restless writer. He

    36、 came into his own in the enthusiastic and experimental atmosphere of the New Wave, and he has been driven to try the new and the different ever since. That he is still experimenting now, 50 years after his first appearance, is a measure of a man who has never been prepared to settle back on his lau

    37、rels.The Secrets of Jin-Shei by Alma AlexanderReviewed by Donna McMahon With so many fantasy novels using European-derived settings and mythology, ancient China makes a refreshing change. The landscape is tempting and yet familiar enough to feel very real, and the author uses magic sparingly, in way

    38、s appropriate to her society. This and the complex detail put into the backdrop makes the novel feel very much like historical fiction.Straken by Terry BrooksReviews by Nathan Brazil The third novel in the High Druid of Shannara series jumps straight back into the story where it left off. It continu

    39、es the quest of unlikely hero Penderrin Ohmsford. Now equipped with the means to break inand back outof the Forbidding, where his aunt, the overthrown Ard Phys of Druids, is stranded, Pen must first get back to Paranor. His rescue attempt can only begin from within the chamber where Grianne Ohmsford

    40、 disappeared. Unfortunately, this will deliver him straight into the hands of those responsible for his aunts disappearance.15. The reviewer admires Brian Aldiss ability to _.A.write so many novelsB.continue to be inventive in his writingC.write disturbing plotsD.have a writing career spanning over

    41、four decades16. Why does the setting of Jin-Shei appeal to the reviewer?A.It is a good science of fiction setting.B.It is mysterious.C.It is a less common choice of setting.D.It is very magical.17. Terry Brooks novel continues a series on _.A.the adventures of an unsuspecting hero and his attempts t

    42、o rescue his auntB.a quest about the High Druid of Shannara in a secret chamber in ParanorC.the disappearance of a Druid which foils the plans of the enemiesD.liberating a stranded aunt who is key to the knowledge of the Forbidding The first day of the month of May is known as May Day. It is the tim

    43、e of year when warmer weather begins. People celebrate the coming of summer with customs that are expressions of joy and hope after a long winter. Today, May Day activities have been moved to the May Day holiday on the first Monday of the month. It is a public holiday when families take advantage of

    44、 the time off to visit some of the UKs many attractions, including parks, zoos, historic buildings, ancient towns and villages and beautiful countryside. May Day celebrations have their origins in the Roman festival of Flora, the goddess of fruit and flowers, which marked the beginning of summer. Pe

    45、ople would decorate their houses and villages with leaves and flowers they picked at daybreak in the belief that the vegetation spirits would bring good luck. In the very early morning, young girls went into the fields and washed their faces with dew (露水). They believed this made them very beautiful

    46、 for the following year. May Day was an important day in the Middle Ages and was a favorite holiday of many English villages. People of the time used to cut down young trees and stick them in the ground in the village to mark the arrival of summer. This is the origin of the maypole (五月柱). People dan

    47、ced around them in celebration of the end of winter. Maypoles were once common all over England and were kept from one year to the next. The tallest maypole is said to have been put up in London on the Strand in 1661. It stood more than 143 feet high and was cut down in 1717, when it was used by New

    48、ton to support a new reflecting telescope (反射式望远镜) invented by Dutch scientist Huygens.18. How do British people celebrate May Day?A.They visit friends and family members.B.They spend a lot of time shopping around.C.They show great love for the long winter.D.They celebrate it on the first Monday of

    49、May.19. The underlined word this in Paragraph 2 refers to _.A.going into the fieldsB.picking flowers at daybreakC.washing the face with dewD.getting up early in the morning20. What can we learn about the maypole?A.People climb it on May Day.B.It dates from the Middle Ages.C.It was usually found in t

    50、he cities.D.People used old, tall trees to make it.21. The purpose of the text is to _.A.describe roman customsB.introduce a British festivalC.suggest spring family activitiesD.explain the origins of maypoles The National Storytelling Youth Olympics is an event where thousands of kids from grades 6

    51、to 12 compete against each other by telling stories. It is sponsored by the Masters Degree Program in Reading and Storytelling at East Tennessee State University. The sole purpose of this event is to promote and encourage both the art and science of storytelling among middle school and high school s

    52、tudents. Although this event is competitive, its underlying intent and goal is to provide students across the nation with a reason to practice numerous noncompetitive skills. Those skills include skillful sportsmanship, responsible behaviour, and an attitude of respect for others and the storytellin

    53、g genre. The eventual goal of the National Storytelling Youth Olympics is to encourage every classroom in America to discover (or rediscover) the beauty of storytelling and story performance. The National Storytelling Youth Olympics takes place usually around the first weekend in March. Students fro

    54、m all over the country arrive by bus, plane, or automobile in Johnson City, Tennessee. They usually arrive on Thursday or Friday. Those that arrive on Thursday take advantage of their early arrival by telling stories at local: schools. On Friday, an evening meal is prepared for all contestants, coac

    55、hes, and parents. Games are played, stories are told, and lifetime friendships begin. Saturday is the day of the big event. A luncheon (午餐会) is held in the afternoon so contestants can familiarize themselves with the surroundings and do a sound check. The event is divided into three categories separ

    56、ated by grades. Contestants are judged not only by their storytelling performance, but also by the attitude and behaviour they display during the entire weekend. A winner is picked from each of the three categories; however, there is an overall winner who is granted the name of Grand Torch Bearer. T

    57、his person is selected not only by the judges, but also by the contestants. After the winners have been announced, the contestants retreat back to their hotel where a celebratory ice cream party is held; and believe it or not, they tell more stories! This is what the National Storytelling Youth Olym

    58、pics is all about: developing a love for the art of storytelling.22. Which of the following sets of words best describes the grand Torch Bearer?A.competitive, ambitious, talentedB.respectful, responsible, skilledC.athletic, determined, creativeD.imaginative, individualistic, pessimistic23. Why would

    59、 someone MOST LIKELY choose to attend the National Storytelling Youth Olympics?A.To refine storytelling skills while meeting new friends.B.To compete fiercely with the best storytellers in the country.C.To earn money and fame.D.To develop ones personal skill in lecture only.24. When is dinner prepar

    60、ed for all contestants, coaches, and parents?A.Wednesday.B.Friday.C.Thursday.D.Saturday. 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。I grew up on a 50-acre farm in the small rural community of Catawissa, Missouri, as the sixth of seven children. My parents often noted during meals how everything on the table

    61、 except the sugar and flour came from the land. Besides running the farm, Dad was also a carpenter.In the fall of 1970, he was working on a house when the ladder broke. His back was fractured in two places. He stayed in the hospital for three weeks with his head and feet down, permitting his back to

    62、 be straight correctly so the bones would combine.On Thanksgiving, Dad was still in the hospital. We always butchered hogs the day after the holiday, and that year my uncle showed up with a couple of cousins to help my three older brothers prepare our years supply of pork. After Dad returned home, h

    63、e was in a back brace and unable to work. I was too young to realize our family had no money coming in as Christmas approached.One night we heard a car coming up the long driveway. We kids were curious about who was visiting. Peggy Phelan was at the door, holding an envelope filled with money. She t

    64、old my dad she had collected money in the community and was there to deliver it. He tried to protest but Peggy would have none of it. I can still hear her saying, Archie, whenever someones baler (打包机) is broken, you bale their hay. Someone passes away, Altha is cooking. Its our turn.That evening, th

    65、is 6-year-old understood what being a good neighbor was, and that because her parents were good neighbors, their kindness would be returned.I learned later that my moms sisters all adopted one of us kids to help with Christmas, and we received gifts baskets from more than one organization.My parents

    66、 were used to being the givers and not the receivers of such generosity. They had a bit of pride to swallow, but continued all of their lives to show us kids the value of kindness.25. We know the writers father was very _.A.hard-workingB.unkindC.strictD.mean26. The underlined word fractured in Parag

    67、raph 2 probably means _.A.connectedB.brokenC.arrangedD.transformed27. Why did the writers uncle go to his house?A.To visit his sick father.B.To give them money.C.To spend holiday together.D.To help prepare for Christmas.28. What can we infer from Paragraph 4?A.The father liked to bale the hay.B.Pegg

    68、y Phelan was a delivery man.C.The parents were helpful to others.D.We were curious about Peggy Phelan.29. Which of the following can match the passage?A.No pains, no gains.B.Great minds think alike.C.Misfortune may be an actual blessing.D.Good will be rewarded with good. After the death of my mother

    69、 a few years ago I found myself struggling to deal with my grief, and that of my father. It was two days before Christmas when mum died and that made me feel heartbroken. Mentally, I became distanced from everything: I shut down my grief and focused on dealing with the practical stuffjust surviving

    70、each day. The problem was that every time I tried to ignore my grief, the pain and loss came back. I even started to avoid the places that my mother and I used to visit so much together.I realized that was not a good way to be, and went looking for anything that could help me deal with it. I wanted

    71、to understand why I was acting the way I was. I visited many psychologists and the local priest. They were friendly and helpful people but I quickly realized that they simply put forward the same information over and over again, expecting me to just accept it and get over my grief. There was no info

    72、rmation available about why I and my father were reacting, nor about what to do, how to understand and move forward.I was determined to understand what my father and I were going through so I started to do my own research. I read many books on grief and spoke to other people who were also in the pro

    73、cess of dealing with grief. As I did that, I came to understand that, at some stage in our lives, we all face the loss of someone, or something, that we care greatly about. I also realized that in almost every case, there is absolutely nothing that we can do to prevent that loss, or change the circu

    74、mstances in which it occurs. Unavoidably, we all must deal with the fact that, no matter how painful we feel by the loss, the world around us will go on as if nothing has changed.30. The main idea of the passage is about _.A.the experience of dealing with griefB.the pain of losing ones loved personC

    75、.the books about healing ones griefD.the information from experts31. Why did the author become distanced from everything spiritually?A.Because her mother died a few years ago.B.Because she suffered the grief of losing his father.C.Because she intended to be out of grief.D.Because she failed to do an

    76、ything in daily life.32. In order to pull herself together, the author did all EXCEPT _.A.not visiting the places her mother and she used to go toB.trying to forget the grief and loss of motherC.seeking for advice from expertsD.frequently talking with her father33. How does the author feel about the

    77、 information from psychologists and the local priest?A.Quite practical but meaningless.B.Helpful but impracticable.C.Of no use and no value.D.Interesting and practical.34. From the last paragraph we can learn that _.A.losing someone or something is an unavoidable test in lifeB.books can help people

    78、solve all kinds of problemsC.doing something can prevent losingD.peoples loss can affect the surrounding deeply Around the world there are some festivals that for some of us may sound bizarre. In England they celebrate the rolling cheese race, which occurs every year during the last Monday in May. T

    79、his festivals characteristic is a contest where an official (官员) rolls cheese down a steep hill and festival-goers go chasing after it. The winner is the first one to reach and catch the cheese. Another festival celebrated in England is the world championship of grimaces (鬼脸). It is a celebration th

    80、at dates back to 1297 and is celebrated during the month of September. The task is to perform the best grimace using anything you can to win. The worldwide championship of wife lifting is celebrated in Finland. The game is based on Viking traditions where a man should carry away his neighbours wife.

    81、 According to the rules, any woman above 17 is considered as a wife, so if you are within this age, take care while visiting this country during the month of July. Many of you have watched Pirates of the Caribbean and have known something about pirates. The 19th of September has been declared worldw

    82、ide as the day to talk like a pirate. Plenty of people have celebrated it thanks to the publicity (宣传) on the Internet. First staged in 1998, the Boryeong Mud Festival is an attraction that pulls more than a million visitors to the Korean city. As you all know, the town is said to be rich in mineral

    83、s, so there is no shortage of mud. Mud is trucked onto Daecheon Beach for tourists and locals to enjoy the festival to their best. The Monkey Buffet Festival is held in Thailand to develop tourism. Its an annual feast held for about 600 monkeys. The Monkey Buffet Festival is held in honour of the Hi

    84、ndu gods Ram and Hanuman and involves 3,000 kilograms of vegetables and fruits being laid out for monkeys to stuff themselves.35. What does the underlined word bizarre in Paragraph 1 probably mean?A.Dangerous.B.Strange.C.Scary.D.Familiar.36. If a participant wants to win in the rolling cheese race,

    85、he/ she should _.A.roll as much cheese down the hill as possibleB.find the largest piece of cheese rolling down the hillC.perform the best grimace when chasing the cheeseD.be the first one to catch the cheese rolling down the hill37. According to the writer, a girl above 17 should be careful when en

    86、joying _.A.the worldwide championship of wife liftingB.the world championship of grimacesC.the Boryeong Mud FestivalD.the Monkey Buffet Festival38. If you are interested in the Boryeong Mud Festival, you should go to _.A.EnglandB.FinlandC.KoreaD.Thailand The old Chinese saying as happy as spending t

    87、he New Year might be outdated now in the busy modern world. The Spring Festival is regarded as the most important festival for Chinese people and an occasion for all family members to get together, like Christmas in the West, But many traditional customs accompanying the Spring Festival, however, ha

    88、ve weakened in practice. Setting off fireworks was once the most typical custom of the Spring Festival. People thought the sputtering (爆裂) sound could help drive away evil spirits. However, the activity has been completely or partially forbidden in big cities for years as the government has taken se

    89、curity, noise and pollution factors into consideration. In recent years, some cities have begun to allow people to light fireworks during limited hours at the Spring Festival, surrendering to (屈从于) public demand. Respecting folk traditions is a gesture of respect toward spublic opinion, said Zhou Xi

    90、ng, a folklore researcher. As people gain more income and it becomes easierto buy daily goods, the New Year holiday is just like any other. After long workdays, many people use the New Year holiday to take a rest, rather than visiting friends and neighbors. The process of making and enjoying the fam

    91、ily dinner on Spring Festival Eve is the most important thing. However, many families would like to eat out to save time and energy, said Li Shunzhi, a resident of Harbin, Heilongjiang. I enjoy the holidays very much in the countryside. My family has been preparing for the Spring Festival more than

    92、two weeks before the holiday, cleaning the house, buying holiday goods and decorating the house with paper cuttings. On New Years Eve, the whole family stays up to see the New Year in, and in the days to follow, a series of activities such as lion dancing, dragon lantern dancing, Lantern Festival an

    93、d temple fairs will be held. Without the ancient traditions, the holiday is nothing to us, said Zhang hui, from Hebei.39. Which of the following is WRONG according to thepassage?A.Setting off fireworks has been forbidden in some big cities for years.B.Nowadays, people can light fireworks in some cit

    94、ies at the Spring Festival.C.People believe that the sound of fireworks can drive away evil spirits.D.In the past, setting off fireworks couldnt be seen almost anywhere.40. What Li Shunzhi said implies _.A.what people do during the festival now is different from the pastB.people would like to have t

    95、he family dinner on Spring Festival EveC.people prefer to visit friends and neighbors rather than take a restD.the New Year holiday is just like any other day41. What can we learn from the last paragraph?A.Zhang Hui often spends two weeks preparing for the Spring Festival.B.Zhang Hui is used to spen

    96、ding the Spring Festival with his family.C.Zhang hui always takes part in a series of activities after the Spring Festival.D.Zhang hui lives in the urban area.42. What does the whole passage show?A.The Spring Festival is as lively as before.B.The Spring Festival is outdated now.C.The Spring Festival

    97、 is losing its qualities.D.The Spring Festival in China is more important than Christmas in the West.答案第一部分1. A【解析】正确答案是A。此题是词义猜测题。根据The reason he gave was that their practices were disturbing and he thought it was the right thing to show the world what CIA (美中情局) was up to可知他把雇主的一些活动信息泄露出去了。let out

    98、 泄露;find out 发现;make out 区分,理解;put out 发布,熄灭。2. B【解析】正确答案是B。此题是细节理解题。根据Snowden remains a national hero in eyes of most of American public, while an outlaw for NSA可知,并不是所有美国人都认为他是英雄。3. D【解析】正确答案是D。此题是推理判断题。前文中Snowden的童年,学业以及生活都有涉及,但没有对他的职业加以具体说明,所以应该选D。4. C【解析】正确答案是C。此题是推理判断题。文中叙述了Edward Snowden的成长历程

    99、及其生活和工作经历,由此可推断这是一篇记叙文。5. B【解析】正确答案是B。此题是细节理解题。根据“roll a complete cheese along a 50-metre course.On the way, they must not kick or throw their cheese, or go into their competitors lane (赛道)”可知,参赛者必须在自己得赛道上滚动奶酪,故选B。6. C【解析】正确答案是C。此题是细节理解题。根据“Every year more than 10,000 people head for the city of Alb

    100、uquerque, New Mexico”可知,Fiery Food and BBQ Festival 举办的地址在New Mexico,故选C。7. B【解析】正确答案是B。此题是细节理解题。根据“A week-long celebration leads up to an exciting tomato battle as the highlight of the weeks events.”可知,The celebration of La Tomatina会持续7天,故选B。8. C【解析】正确答案是C。此题是细节理解题。根据“You might like to try a chocol

    101、atecovered habanero pepperofficially the hottest pepper in the worldor any one of the thousands of products that are on show”可知,the Fiery Food and BBQ Festival会有成千上万种食物,故选C。9. A【解析】正确答案是A。此题是推理判断题。根据“Australias cultural capital has hosted this 20 years, a showcase of the continents culinary (烹调用的) m

    102、astery through cooking demonstrations, special tours and food tastings throughout the city”可知,在Melbourne Food and Wine Festival中,可能会遇见厨师,故选A。10. G【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了当下受人们欢迎的迷你假期。此空设于段中,与前文形成对比。前文说许多人没有时间去度长假,故 G 项,“Others may. week or longer.”符合语境,说明有些有时间的人不能度长假是由于没有足够的钱。答案:G。11. C【解析】此空设于段中,与前文形成转折关

    103、系。前文说迷你假期不需要数周的计划且花费少,故 C 项,“But it. any trip.”符合语境,说明虽与长假不同,但迷你假期也可以有跟长假一样的基本内容和乐趣。答案:C。12. E【解析】此空设于段尾,与前文形成因果关系。前文说迷你假期时间有限。故 E 项,“So people usually. their homes.”符合语境,说明人们由于时间有限通常会选择离家较近的目的地。答案:E。13. F【解析】此空设于段中,与前文形成递进关系。前文说迷你假期经济实惠且同样能让人放松心情。F 项“Besides, they are. if necessary.”符合语境。除此之外,人们还可以

    104、在紧急情况出现时立即返回家中。这都是迷你假期的好处。答案:F。14. B【解析】此空处于段首,是本段的主题句。本段后面的内容主要介绍了迷你假期的费用,且说明了迷你假期不需要花费很多钱。故 B 项,“A mini. less money.”符合语境。答案:B。15. B16. C17. A18. D19. C20. B21. B22. B【解析】定位第一段最后一句话及第二段首句,我们知道这次活动的潜在目标是要培养学生们的非竞争性的 skills 技能,所以很容易选出 B。23. A【解析】本题猜测学生参加那个全国讲故事青年奥运会的原因。24. B【解析】由文章前三段介绍的活动目的,潜在目标,具体

    105、内容,以及“Games are played, stories are told, and lifetime friendships begin”这句相关语句来看,选 B。25. A【解析】正确答案是A。此题是推理判断题。根据第一段的“My parents often noted during meals how everything on the table except the sugar and flour came from the land. Besides running the farm, Dad was also a carpenter.”可推知作者父亲是个勤劳的人。26. B

    106、【解析】正确答案是B。此题是词义猜测题。根据第二段的“In the fall of 1970, he was working on a house when the ladder broke. ”可知楼梯坏了;根据第二段的“He stayed in the hospital for three weeks with his head and feet down, permitting his back to be straight correctly so the bones would combine.”可知父亲住院了,由此可知父亲的背受伤了,所以“fractured”的意思是“受伤的”。2

    107、7. D【解析】正确答案是D。此题是细节理解题。根据第三段的“We always butchered hogs the day after the holiday, and that year my uncle showed up with a couple of cousins to help my three older brothers prepare our years supply of pork. After Dad returned home, he was in a back brace and unable to work. I was too young to realiz

    108、e our family had no money coming in as Christmas approached.”可知叔叔来作者家里是为了帮忙准备圣诞节。28. C【解析】正确答案是C。此题是推理判断题。根据第四段的“She told my dad she had collected money in the community and was there to deliver it. He tried to protest but Peggy would have none of it. I can still hear her saying, Archie, whenever so

    109、meones baler (打包机) is broken, you bale their hay. Someone passes away, Altha is cooking. Its our turn.”可推知作者父母总是很乐于助人。29. D【解析】正确答案是D。此题是推理判断题。文章讲述了作者父亲是个乐于帮助人的人,父亲在一次事故中摔伤了后背不能够劳动,从而家庭失去了收入,邻居就帮助父母度过难关,父母曾经的善意得到了回报。30. A【解析】正确答案是A。此题是主旨大意题。通读全文可知, 作者主要讲述了自己如何从失去亲人的悲伤中走出来。故选A。31. C【解析】正确答案是C。此题是细节理解

    110、题。根据第一段第三、四句“Mentally, I became distanced from everything: I shut down my grief and focused on dealing with the practical stuffjust surviving each day. The problem was that every time I tried to ignore my grief, the pain and loss came back.”可知, 作者在精神上疏远一切,是为了让自己摆脱悲伤,故选C。32. D【解析】正确答案是D。此题是细节理解题。根据第一

    111、段的“Mentally, I became distanced from everything: I shut down my grief and focused on dealing with the practical stuffjust surviving each day.”和“I even started to avoid the places that my mother and I used to visit so much together.”可排除A、B两项;根据第二段的第三句“I visited many psychologists and the local priest

    112、.”可知,作者拜访了很多心理学家和附近的牧师寻求帮助和建议,由此排除C项。文中没有提到作者与父亲的谈话, 故选D。33. B【解析】正确答案是B。此题是推理判断题。根据“They were friendly and helpful people but I quickly realized that they simply put forward the same information over and over again”和“ There was no information available about why I and my father were reacting, nor a

    113、bout what to do, how to understand and move forward.”可知他们提供的信息有帮助,但是对解决作者和父亲为什么会有这种反应、该做些什么、如何理解和往前看这些问题都行不通。34. A【解析】正确答案是A。此题是推理判断题。根据最后一段第三句“As I did that, I came to understand that, at some stage in our lives, we all face the loss of someone, or something, that we care greatly about.”可知,作者意识到在生活

    114、中失去(人或物)是必然要发生的事情,故选A。虽然作者通过读书摆脱了自己的悲伤,但文中并没有提到读书能解决任何问题,故排除B;根据该段的第四句可知,人们不能阻止失去,故排除C项;根据最后一句可知D项不正确。35. B【解析】本文向我们介绍了世界各地一些奇怪的节日。词义猜测题。根据下文对那些节日的描述,可知它们都是一些不同寻常、怪异的节日。36. D【解析】细节理解题。根据第二段的“The winner is the first one to reach and catch the cheese.”可知应选 D。37. A【解析】细节理解题。根据第四段的“According to the rule

    115、s, any woman above 17 is considered as a wife, so if you are within this age, take care while visiting this country during the month of July.”可知应选 A。38. C【解析】细节理解题。根据倒数第二段的“First staged in 1998, the Boryeong Mud Festival is an attraction that pulls more than a million visitors to the Korean city.”知应

    116、选 C。39. D【解析】本文主要介绍了中国春节的传统习俗在逐渐消失的现象以及人们的不同观点。细节理解题。根据笫二段第一句可知,过去放鞭炮是过春节最典型的传统习俗,应该到处可见,故选 D。40. A【解析】细节理解题。根据第四段内容可推知,哈尔滨的这位居民所说的这段话是在感慨今昔过年的差异,故选 A。41. B【解析】推理判断题。根据最后一段中的“On New Years Eve, the whole family stays up.”和“Without the ancient traditions,the holiday is nothing to us”可推知,张忠习惯和家人一起过春节,故选 B。42. C【解析】主旨大意题。根据第一段最后一句并结合全文内容可知,本文主要讲述了中国春节逐渐失去年味这一现象,故选 C。第 20 页 共 20 页

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022年高考英语一轮复习:节假日活动 分类阅读话题练习题8(含答案解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-417474.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1