吉林省白城市第一中学2021-2022学年高二上学期9月阶段考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省白城市第一中学2021-2022学年高二上学期9月阶段考试英语试题 WORD版含解析 吉林省 白城市 第一 中学 2021 2022 学年 上学 阶段 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年度上学期第一次阶段考试英语试卷第卷 (选择题 共90分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are the speakers doing?A. Shopping. B. Having lunch. C. Cooking dishes.2. When does the performance start?A. At 6 oc
2、lock. B. At 7 oclock. C. At 8 oclock.3. Where are the speakers?A. At a hospital. B. At a gym. C. At a school.4. What hasnt been prepared for the emergencies?A. A flashlight. B. Towels. C. Water.5. What can be inferred about the woman?A. She doesnt know the man.B. She made a huge mistake.C. She is fr
3、om New York.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6 How did the man travel around the world?A. By car. B. By motorbike. C. By train.7. What did the man think of cycling?A. A
4、bit boring. B. Not adventurous. C.Impractical sometimes.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Which country won the fewest medals?A. Great Britain. B. Japan. C. Spain.9. How many athletes has France sent?A. 133. B. 135. C. 158.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. Where does the conversation take place?A. Over the phone. B. I
5、n a pizza house. C. At home.11. What ingredient does the woman dislike?A. Garlic. B. Pepper. C. Onions.12. Which pizzas will be ordered?A. Sausage Deluxe and Seasonal Vegetable.B. Meat Lovers and Seasonal Vegetable.C. Grilled Vegetable and Spicy Chicken.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. Whats the relationsh
6、ip between the speakers?A. A couple. B. Grandma and grandson. C. Mother and son.14. What is Paul watching?A. A movie. B. A concert. C. Music videos.15. What does the woman think of todays music?A. Pleasant. B. Noisy. C. Inspiring.16. What is the guy doing?A. Holding a stick. B. Driving a car. C. Pla
7、ying his guitar.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Who is childrens favourite storyteller according to the study?A. Dad. B. Mom. C. Celebrities.18. What happens when children grow older?A. They become storytellers to other children.B. They depend more on stories from parents.C. They are less thirsty for bedt
8、ime stories.19. How can parents become good storytellers?A. By making faces. B. By using funny voices. C. By telling their own stories.20. Whats Woolfsons opinion about parents reading with children?A. Its quite common. B. Its beneficial. C. Its not difficult.第二部分:阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共10小题;每小题2分,满20分
9、)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A. B. C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe best London hotels near Oxford StreetAn expert guide to the top London hotels near Oxford Streeteight minutes walk or less including the best hotels for their family-friendly services and budget accommodation.The London EDITIONSoho, London, Engl
10、andThis place is just off Oxford Street in leafy Fitzrovia. It will suit those who want more than a bed for the night. The multi-functional lobby makes a great entrance, though its the restored ceiling, old not new, that really grabs the attention. The picture- lined restaurant is an equally success
11、ful space. The rooms are a bit like being inside a luxurious cigar box, with their wood-panelled walls and artful fur sofa covers that add a feeling of warmth.The Langham, LondonMarylebone, London, EnglandAn advert from the late 19th century declares that the Langham is situated in the most healthy,
12、 convenient and fashionable position in London. Today this still holds true; the hotel is right in the centre of London. This is one of Londons oldest grand hotels. Everything feels as if it has been running the way it should for a long time. Expect enormous vases of fresh flowers in public areas, o
13、riental furnishings and marble baths in the rooms. This is also home to Michel Roux Jrs Roux, which does tasty French cuisine. The Grazing GoatMarylebone, London, EnglandThe hotel is located on New Quebec Street, a quiet road lined with clothing shops and beauty salons about three minutes walk from
14、Oxford Street. Theres something of a village feel to this area of London that is difficult to correspond with the tourist groups moments awaybut its most welcome. Rooms have Egyptian cotton beds, Aesop toilets and walls in the color of moss green and steel blue. The food menu offers seasonal British
15、 foods with the latest trendy ingredients.1. In The London EDITION, customers are most likely to be attracted by its .A. multi-functional lobbyB. restored ceilingC. luxurious cigar boxD. wood-panelled walls2. What do The Langham, London and The Grazing Goat have in common?A. They are old grand hotel
16、s.B. They serve delicious French cuisine.C. They offer fresh flowers in their bedrooms.D. They are located in Marylebone, London.3. Which hotel gives customers the feeling of being in the rural area?A. The London EDITION.B. The Langham, London.C. The Grazing Goat.D. All the above.【答案】1. B 2. D 3. C【
17、解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了三家伦敦牛津街附近最好的旅馆的情况,包括地址和特色等信息。【1题详解】细节理解题。根据The London EDITION部分中The multi-functional lobby makes a great entrance, though its the restored ceiling, old not new, that really grabs the attention.可知多功能大厅是一个很好的入口,不过,真正吸引人们注意的是修复后的天花板(旧的而不是新的)。由此可知,在The London EDITION,顾客最有可能被修复的天花板所
18、吸引。故选B。【2题详解】细节理解题。根据The Langham, London部分中Marylebone, London, England(英国伦敦,Marylebone)以及The Grazing Goat部分中Marylebone, London, England(英国伦敦,Marylebone)可知,The Langham,London 和The Grazing Goat的共同之处是他们位于伦敦的Marylebone。故选D。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中Theres something of a village feel to this area of London that
19、 is difficult to correspond with the tourist groups moments awaybut its most welcome.可知伦敦的这个地区有一种乡村的感觉,这种感觉很难与远处的旅游团相适应但这是最受欢迎的。由此可知,The Grazing Goat酒店能给客人一种置身于乡村的感觉。故选C。BWho is a genius? This question has greatly interested humankind for centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face
20、 is almost the international symbol for genius. But we want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of us? And who are they?In the sciences and arts, those praised as geniuses were most often whit
21、e men, of European origin. Perhaps this is not a surprise. Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the club women, or people of a different color or belief they were unackn
22、owledged and rejected by others.A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender (性别) are “really, really smart.” Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid act
23、ivities said to be for children who are “really, really smart.” Can our planet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the answer: absolutely not.Heres the good news. In a wired world with constant global communication, were all positioned to
24、 see flashes of genius wherever they appear. And the more we look, the more we will see that social factors (因素) like gender, race, and class do not determine the appearance of genius. As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance (毅力), and simple goo
25、d fortune, who are able to change the world.”4. What does the author think of victors standards for joining the genius club?A. Theyre unfair.B. Theyre conservative.C. Theyre objective.D. Theyre strict.5. What can we infer about girls from the study in Science?A. They think themselves smart.B. They l
26、ook up to great thinkers.C. They see gender differences earlier than boys.D. They are likely to be influenced by social beliefs.6. What is the best title for the text?A. Geniuses Think AlikeB. Genius Takes Many FormsC. Genius and IntelligenceD. Genius and Luck【答案】4. A 5. D 6. B【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章由问题
27、“谁是天才?”引入,论述了世人对天才的狭隘定义,提出事实上“天才”有很多种形式,不要让思维限制了我们的“天才”能力。【4题详解】推理判断题。根据第三段的“Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the club women, or people of a different color or belie
28、f they were unacknowledged and rejected by others.(据说历史是由胜利者书写的,而那些胜利者为进入天才俱乐部设定了标准。当俱乐部以外的天才女性或不同肤色或信仰的人做出贡献时,他们不会被承认并且被其他人拒绝)”可推知,作者认为那些“胜利者”对进入“天才俱乐部”设置的标准是不公平的,因为女性或者不同肤色或信仰的人做出的成就是得不到承认的。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第四段的“Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start
29、to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.”(更糟糕的是,研究发现,女孩们的行为也遵循这一信念:在六岁左右,她们开始避免那些据说是“非常非常聪明”的孩子才会做的活动)”可推知,女孩容易受到社会信仰的影响,认为自己在六岁左右就不适合做“聪明孩子”做的事情。故选D。【6题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,结合文章第一段提出问题“Who is a genius?(谁是天才)”和最后一段的“As a writer says, future geniuses come from those wi
30、th “intelligence, creativity, perseverance (毅力), and simple good fortune, who are able to change the world.”(正如一位作家所说,未来的天才来自那些“聪明、创造力、毅力和简单的好运,能够改变世界的人。”)”可知,天才不一定是那些有巨大贡献的人,他们也可以是某一方面比较突出的普通人。由此可知,B项Genius Takes Many Forms(天才有多种形式)可以作为本文最佳标题。故选B。CThe idea of low material desire, low consumption an
31、d refusing to work, marry and have children, concluded as a “lying down” lifestyle, recently struck a chord with many young Chinese who are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society.Many millennials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that b
32、urdens, including work stress, family disputes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”. They said they hate the “involution (内卷),” joking that they would rather give up some of what they have than get trapped in an endless competition against peers.“Instead of always followin
33、g the virtues of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustment,” said a scholar. “It is no wonder that some young people, under the growing pressures from child-raising to paying the mortgage (按揭) today, would try to live in
34、a simple way and leave the worries behind.”Interestingly, the majority of millennials and Gen Zs reached by the Global Times, who claim to be big fans of the lying down philosophy, acknowledged that they only accept a temporary lying down as a short rest. It is true that with the great improvement o
35、f living conditions, some Chinese youth have partially lost the spirit of hardship and are not willing to bear too much hard work. But in fact, lying down is not entirely comfortable. Young people who lie down always feel guilty about their constant loss of morale (士气) far beyond their reach.“Young
36、people on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to waste opportunities and challenges,” a postgraduate student told the Global Times. “Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner or later
37、.”7. What does the underlined phrase in paragraph 1 mean?A. Warned.B. Criticized.C. Touched.D. Amused.8. What might have caused the “lying down” lifestyle among the young?A. Improvements in living conditions.B. Growing pressure from family and social life.C. Increasing material possessions from fami
38、lies.D. Temporary adjustment to failure in competitions.9. Whats the scholars attitude toward the “lying down” group?A. Understanding.B. Intolerant.C. Supportive.D. Unclear.10. What can be inferred about the young generation from the text?A. They never really drop their responsibilities.B. They real
39、ly enjoy the “lying down” lifestyle.C. They find their dreams far beyond their reach.D. They would rather escape than take challenges.【答案】7. C 8. B 9. A 10. A【解析】【分析】这是一篇议论文。在这个快节奏、竞争激烈的社会中,许多年轻人渴望暂时停下来喘口气,因此他们选择“躺平”,他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力。但他们大多数人都不想浪费了机会和挑战,也不会真正放下自己的责任。【7题详解】词句猜测题。根据第一段“The idea
40、 of low material desire, low consumption and refusing to work, marry and have children(低物质欲望,低消费,拒绝工作,结婚和生育的观念)”对这种生活方式和“many young Chinese who are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society(在这个快节奏、竞争激烈的社会中,渴望停下来喘口气的许多年轻人)”年轻一代的生存状态的描述,可知,年轻人对这种观念是认同并受其影响的,划线词意为
41、“触动,影响”,故选C。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Many millennials (千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work stress, family disputes (纷争) and financial strains, have pushed them “against the wall”(许多千禧一代和z一代向环球时报抱怨,工作压力、家庭纠纷和经济压力等负担把他们逼到了绝境。).”可知,来自家庭和社会生活的日益增长的压力可能是致使年轻人“躺平”的
42、生活方式的原因,故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段“Instead of always following the virtues of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustment,(他们不愿总是遵循奋斗、忍受和牺牲的美德来承受压力,他们宁愿暂时躺下,作为宣泄和调整)”和“It is no wonder that some young people, would try to live in
43、 a simple way and leave the worries behind.(难怪一些年轻人,会努力过一种简单的生活方式,把烦恼抛在脑后。)”可知,学者对“躺平”群体的态度是理解的,故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“Young people on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to waste opportunities and challenges(校园里
44、的年轻人既有抱负,也对自己的未来感到困惑,但我们大多数人都拒绝了,把自己束之高悬,浪费了机会和挑战 )”和“Its no use running away. I have to stand up and face the reality sooner or later(逃跑没有用。我迟早要站起来面对现实。)”可知,他们从未真正放下自己的责任。故选A。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Open an app at your smart phone and scan the code bar on the
45、garbage can. When you throw garbage into the garbage can, it will show the weight of the garbage and the points you can get from doing so. _11_ It will become more popular in the future. Yes, we are talking about the smart garbage can._12_ The environmental problems have become constant headaches in
46、 the development of those cities. Encouraging garbage classification has become an effective way.In some cities, a variety of multifunctional smart garbage cans are being put into use. In Beijing, for example, a smart garbage can is equipped with an LED screen, which not only shows national policies
47、 on garbage classification but also shows the correct steps for garbage sorting. It can also calculate the weight of the garbage and the accumulated points one can get. They can be traded for some articles of daily use. _13_ Its body is actually a screen. It is equipped with some Internal sensors. W
48、hen people throw garbage into it, the internal sensors can automatically tell the types of the garbage. Meanwhile, people can see how to deal with them. _14_Garbage disposal is a small issue that involves everybody each day. However, it is also a big issue._15_ With smart garbage cans in our daily l
49、ife, the idea of garbage sorting will become more established. Our dream of building a greener and more beautiful China will come true so long as we start to make small changes right now.A. Garbage sorting has been a new fashion.B. Another kind of garbage can is even smarter.C. It is no wonder that
50、residents cheered for their presence.D. Such a way of handling garbage has appeared in some cities.E. It will affect Chinas transformation towards green development.F. Over 200 million tons of garbage is produced each year in some cities.G. The good habit of garbage classification can improve the li
51、ving environment.【答案】11. D 12. F 13. B 14. C 15. E【解析】【分析】这是一篇说明文,本文主要介绍了智能垃圾桶在城市的试用,并有望得到推广,有助于中国的绿色发展转型。【11题详解】根据上文“Open an app at your smart phone and scan the code bar on the garbage can. When you throw garbage into the garbage can, it will show the weight of the garbage and the points you can g
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-429541.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
