云南师范大学附属中学2021届高三热身考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南师范大学附属中学2021届高三热身考试英语试题 WORD版含解析 云南 师范大学 附属中学 2021 届高三 热身 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、英语试卷注意事项:1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再 选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。3.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分120分,考试用时100分钟。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAround the world, there are hundreds of cities with brightly co
2、loured streets and incredible graffiti that help to bring the streets alive. Here are some of the most colourful streets in the world to add to your list of places to visit.El Caminito, Buenos Aires, ArgentinaWithin the La Boca neighbourhood of Buenos Aires lies El Caminito Street. This small but co
3、lourful street has rows of homes and businesses painted in every colour imaginable. And the pretty turquoise (青绿色) and yellow pavements make the street even more beautiful. Home to cafes and shops, this street is typically a hot spot for tourists.Rainbow Row, Charleston, AmericaMany people claim tha
4、t if you dont visit Rainbow Row then you havent really been to Charleston at all. The row of 13 houses, painted in pretty pale soft colours including baby blue, soft pink, lemon yellow, and green, are private houses that date back to the 1700s. Just around the corner in the same neighbourhood, youll
5、 find small ice cream shops, coffee shops, and independently owned stores to do some window shopping for a fun girls getaway weekend.Old Town Colmar, FranceOne of the most colourful areas in France is Old Town Colmar, a little village often referred to as the Little Venice of France with a history o
6、f over 1,100 years. The canal running through the center of the village is surrounded by half-wood houses of different colours. The village takes special care of the flowers that line the canal, which add to its collection of vibrant hues (鲜艳的色调).Nyhavn, Copenhagen, DenmarkThe harbour district of Co
7、penhagen is one of the countrys most popular tourist attractions, with good reason the colourful street is only outdone by the views of the boats on the harbour. Nyhavn is home to traditional homes painted in bright colours; some have been changed into cafes and shops.1. Which street has colourful g
8、round?A. Old Town Colmar.B. El Caminito.C. Rainbow Row.D. Nyhavn.2. Why is Old Town Colmar regarded as the Little Venice of France?A. For the canal flowing through the village.B. For the vibrant hues added to the view.C. For the houses in pretty pale soft colours.D. For the flowers decorating the ca
9、nal.3. What fascinates tourists most in the harbour district of Copenhagen?A. The pretty colorful street.B. The beautiful private houses.C. The attractive cafes and shops.D. The charming boat scene.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了世界上最美的四条街道。【1题详解】细节理解题。由第二段中的“Within the La Boca neighbourhood
10、of Buenos Aires lies El Caminito Street. This small but colourful street has rows of homes and businesses painted in every colour imaginable. And the pretty turquoise (青绿色) and yellow pavements make the street even more beautiful. (在布宜诺斯艾利斯的拉博卡街区内,坐落着El Caminito街道。这条小而色彩斑斓的街道上,一排排的房屋和企业被漆成了难以想象各种各样的
11、颜色。还有漂亮的绿松石和黄色人行道使街道更加美丽。)”可知,漂亮的青绿色和黄色的路面使El Caminito街道更加美丽,由此可知El Caminito街道有五颜六色的地面。故选B项。【2题详解】细节理解题。由第四段中的“The canal running through the center of the village is surrounded by half-wood houses of different colours. (穿过村庄中心的运河被不同颜色的半木房子包围着。)”可知,Old Town Colmar被誉为法国的小威尼斯是因为有运河穿越其中。故选A项。【3题详解】细节理解题
12、。由最后一段中的“The harbour district of Copenhagen is one of the countrys most popular tourist attractions, with good reason the colourful street is only outdone by the views of the boats on the harbour. (哥本哈根海港区是该国最受欢迎的旅游景点之一,这是有充分理由的这条五彩缤纷的街道被港口上船只的景色超越。)”可知,这条五彩缤纷的街道被海边船只的景色所超越,由此可知,哥本哈根海港区最吸引游客的是迷人的船景。
13、故选D项。BCharles Brooks of Newark, New Jersey patented the street sweeper truck on March 17th, 1896. He patented a ticket punch(剪票钳) design too that avoided ticket litter thrown away here and there. Little can be known about him other than that he was a black man.Horses and oxen were the main means of
14、transportation in Brookss timewhere there are animals, there is manure(粪肥).So there were piles of manure that needed removing regularly. The task of street sweeping was not carried out by machines, but workers sweeping garbage with a broom into a container. This method clearly required a lot of labo
15、r, although it did provide employment.That changed when mechanical street sweepers were invented by Joseph Whitworth in England and C. S. Bishop in the USA, which were still drawn by horses as Bishops design was dragged behind horses. Later Brooks made some changesa truck with revolving brushes that
16、 swept the litter into a hopper(漏斗). The revolving brushes were attached to the front part of the truck and could be replaced by scrapers for snow removal in winter.Brooks also designed an improved container for sorting garbage as well as a wheel drive for the automatic turning of the brushes and fo
17、r powering a lifting mechanism for the scrapers. Its not known whether his design was produced and marketed. The patent number 556711 was issued on March 17tn, 1896. The motor-driven pickup street sweeper was later developed by John M. Murphy for the Elgin Sweeper Company, which first appeared in 19
18、13.4. Why was much labor involved in street sweeping in Brooks time?A. Because manure needed clearing at times.B. Because workers took it to support their families.C. Because it was done by hand.D. Because there was much ticket litter on the streets.5. How did the Brooks street sweeper differ from t
19、hose invented by Whitworth and Bishop?A. It was pulled by a horse.B. It offered more working opportunities.C. It could do a timely cleanup of manure.D. It was fixed to the front of a truck.6. What can be concluded from the passage?A. The street sweeper kept being improved.B. Brooks invented the firs
20、t street sweeper.C. Murphy patented his street sweeper in 1913.D. Brooks profited from his new design.7. Which of the following can best describe Brooks according to the text?A. Conservative.B. Creative.C. Cooperative.D. Curious.【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了街道清洁车的发明和改进。【4题详解】细节理解题。根据第
21、二段最后两句“The task of street sweeping was not carried out by machines, but workers sweeping garbage with a broom into a container. This method clearly required a lot of labor”可知,清扫街道的任务不是由机器完成的,而是工人们用扫帚把垃圾扫进容器里,这种方法显然需要大量的劳动力。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第三段内容,尤其是最后一句“The revolving brushes were attached to the f
22、ront part of the truck and could be replaced by scrapers for snow removal in winter.(旋转刷安装在卡车的前部,冬天可以用刮雪机代替)”可知,英国的Joseph Whitworth 和美国的C. S. Bishop发明的机械街道清洁机是由马拉的,后来Brooks做了一些改变 一辆带有旋转刷子的卡车把垃圾扫进漏斗。旋转刷子连接在卡车的前部,冬天可以换成刮雪刀来除雪。所以Brooks发明的街道清扫机和Joseph Whitworth 及C. S. Bishop的不同之处是旋转刷安装在卡车的前面。故选D项。【6题详解】
23、推理判断题。根据第三段的“mechanical street sweepers were invented by Joseph Whitworth in England and C. S. Bishop in the USA”及“Later Brooks made some changes”可知,马拉机械街道清洁机最早由英国的Joseph Whitworth和美国的C. S. Bishop发明,后来Brook做了很多改变;结合最后一段的“Brooks also designed an improved container.”及“The motor-driven pickup street sw
24、eeper was later developed by John M. Murphy”可知,Brooks还设计了一个改进的容器为垃圾分类,以及车轮驱动的自动转动刷和刮刀的升降装置,再后来 John M. Murphy开发了电动街道清洁车。由此可知,街道清洁车的出现是一个不断改进的过程。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据文章内容,结合第一段中“He patented a ticket punch(剪票钳) design.”、第三段中“Later Brooks made some changes.”及最后一段中“Brooks also designed an improved contain
25、er.”可知,Brooks不仅因不断改进街道清洁车而获得专利,还发明了剪票钳,是一个“有创造力的”人。故选B项。CThe five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope(FAST) the only significant instrument of its kind after the fall of the American Arecibo telescope in Puerto Rico in December, 2020 officially opened its door for foreign astronomers to use o
26、n March 31st this year, hoping to attract the worlds top scientific talents. The worlds largest radio telescope signals Chinas ambition as a global center for scientific research.The FAST in Pingtang, Guizhou Province, travels twice as fast as the US-owned one, and up to three times more sensitive.
27、The FAST is also superior to Arecibo for it can deform and rotate. Work on the FAST began in 2011 and started full operations in January, 2020. The data being collected by FAST should allow for a better understanding of the origins of the universe and aid in searching for alien life.China has been r
28、apidly strengthening its development of science and technology to rely less on foreign technology. In the past two decades, China has built the largest high-speed train network in the world, finalized its Beidou geolocation system and is now in the process of bringing lunar samples back to Earth.Den
29、is Simon, an expert on Chinese science policy, said, “China was viewed to be slow in innovation only a few years ago. Improvements in scientific innovation have been rapid recently. With more and more freedom given to the scientific and engineering community to explore new ideas and take bigger risk
30、s in the research environment, the risk-off culture in the past has given way to a more enterprise-starting culture.”8. What can be learned about FAST?A. It is ready to greet international scientists.B. It has been running for two decades.C. It is the only telescope to study outer space.D. It keeps
31、our contact with aliens.9. How does the writer highlight the advantages of FAST?A. By example.B. By explanation.C. By analysis.D. By comparison.10. What is Paragraph 3 mainly about?A. Chinas dependence on foreign technology.B. Some achievements of China in science and technology.C. The joint efforts
32、 of scientists at home and abroad.D. The significant role of FAST.11. What is the key to the scientific innovations according to the text?A. The urgent call for policy flexibility.B. The traditional culture of avoiding risks.C The less limitation on exploration.D. The strong desire to develop techno
33、logy.【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道。报道了“中国天眼”于今年3月31日正式对外国天文学家开放和中国近二十年取得的科技成就及其原因。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“The five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope(FAST) the only significant instrument of its kind after the fall of the American Arecibo telescope in Puerto Rico in December, 2020 off
34、icially opened its door for foreign astronomers to use on March 31st this year, hoping to attract the worlds top scientific talents. (五百米口径球面望远镜(FAST)2020年12月美国阿雷西博望远镜在波多黎各倒下后唯一的重要仪器于今年3月31日正式向外国天文学家开放使用,希望能吸引世界顶级科学人才)”可知,FAST已经准备好迎接国际科学家。故选 A。【9题详解】推理判断题。根据第二段中“The FAST in Pingtang, Guizhou Provinc
35、e, travels twice as fast as the US-owned one, and up to three times more sensitive. The FAST is also superior to Arecibo for it can deform and rotate.(贵州省平塘市FAST的运行速度是美国的两倍,灵敏度也高于美国三倍。FAST优于Arecibo因为它可以变形和旋转)”可推知,作者通过和美国的 Arecibo 望远镜做对比来体现“中国天眼”的优势。故选 D。【10题详解】主旨大意题。根据第三段“China has been rapidly stre
36、ngthening its development of science and technology to rely less on foreign technology. In the past two decades, China has built the largest high-speed train network in the world, finalised its Beidou geolocation system and is now in the process of bringing lunar samples back to Earth.(中国已迅速加强科学技术的发
37、展,减少对国外技术的依赖。在过去20年里,中国建成了世界上最大的高铁网络,完成了北斗地理定位系统,目前正在将月球样本带回地球)”可知,第三段主要讲了中国近年来的科技成就。故选 B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中“With more and more freedom given to the scientific and engineering community to explore new ideas and take bigger risks in the research environment, the risk-off culture in the past has giv
38、en way to a more enterprise-starting culture.(随着科学和工程领域被赋予越来越多的自由,在研究环境中探索新想法和承担更大的风险,过去的风险规避文化已经让位于更多的创业文化)”可知,科学创新的关键是对勘探更少的限制。故选 C。DBears do it. Bats do it. Even European hedgehogs do it. And now it turns out that early human beings may also have been at it. They hibernated - slept through winter
39、, according to fossil experts.Evidence from the bones found at one of the worlds most important fossil sites suggests that our primitive ancestors may have dealt with extreme cold hundreds of thousands of years ago by hibernating.The conclusion is based on excavations in a cave called Sima de los Hu
40、esothe pit(坑) of bonesat Atapuerca, in northern Spain. The fossils date back more than 400,000 years and were probably from early Neanderthals or their ancestors.In a paper published in the journal LAnthropologie Juan-Luis Arsuaga and Antonis Bartsiokas argue that the fossils found there show season
41、al variations that suggest that bone growth was interrupted for several months of each year.The pattern of lesions(病变) found in the human bones at the Sima cave are consistent with that found in bones of hibernating mammals, including cave bears. A strategy of hibernation would have been the only so
42、lution for them to survive having to spend months in a cave due to the chilly conditions, the authors state.They examine several opposite arguments. Modern Inuit and Sami peoplealthough living in equally harsh, cold conditionsdo not hibernate. So why did the people in the Sima cave do it?The answer,
43、 say Arsuaga and Bartsiokas, is that fatty fish and reindeer fat provide Inuit and Sami people with food during winter and so preclude the need for them to hibernate. In contrast, the area around the Sima site half a million years ago would not have provided anything like enough food.12. Why are bea
44、rs and bats taken as an example?A. To arouse readers curiosity about the animals fossils.B. To lead to the similarity between early humans and them.C. To make the conclusion of the fossil experts reasonable.D To prove our primitive ancestors hibernated.13. What do we know about the people in the Sim
45、a cave?A. Their bone pattern was similar to that of cave bears.B. They lived in a more freezing area than Sami people.C. They might have hibernated to avoid the cold.D. Their life was threatened by other mammals in winter.14. What does the underlined part preclude the need mean in the last paragraph
46、?A Its unsuitable.B. Its helpful.C. Its important.D. Its unnecessary.15. What is the best title for the passage?A. Hibernating to Survive WinterB. Adapting to Seasonal ChangeC. Disturbance to Bone Growth in WinterD. Fish and Fat to Help Live【答案】12. B 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一项考古学家的研究发现
47、远古的人类可能真的通过冬眠来度过漫漫寒冬。【12题详解】推理判断题。根据第一段的“And now it turns out that early human beings may also have been at it. They hibernatedslept through winter, according to fossil experts.(现在发现早期的人类也可能有过类似的经历。根据化石专家的说法,他们冬眠整个冬天都睡觉度过)”可推知,开头提到熊和蝙蝠是为了导入“冬眠”这一话题,即远古人类和这些动物的共性。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Evidence from
48、 the bones found at one of the worlds most important fossil sites suggests that our primitive ancestors may have dealt with extreme cold hundreds of thousands of years ago by hibernating.(在世界上最重要的化石遗址之一发现的骨骼证据表明,我们的原始祖先可能通过冬眠来应对数十万年前的极端寒冷)”及第三段“The conclusion is based on excavations in a cave called
49、 Sima de los Hueso(这一结论是基于对一个名为Sima de los Hueso的洞穴的挖掘)”可知,Sima洞穴人可能通过冬眠来抵御寒冷。故选C项。【14题详解】短语猜测题。根据第六段“Modern Inuit and Sami peoplealthough living in equally harsh, cold conditionsdo not hibernate. So why did the people in the Sima cave do it?”可知,现代因纽特人和萨米人虽然生活在同样恶劣、寒冷的条件下,但并不冬眠。那么,Sima 洞穴人为什么会这么做呢?结
50、合最后一段第一句“The answer, say Arsuaga and Bartsiokas, is that fatty fish and reindeer fat provide Inuit and Sami people with food during winter”可知,Arsuaga和Bartsiokas说,答案是,高脂肪的鱼和驯鹿脂肪在冬天为因纽特人和萨米人提供了食物,因此排除了他们冬眠的需要,由此可推断出划线短语所在句“so preclude the need for them to hibernate”意为“对于他们而言,冬眠就没有必要了”,即划线词意为“冬眠是没有必要的”
51、。故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据文章内容,结合第一段中“And now it turns out that early human beings may also have been at it. They hibernatedslept through winter, according to fossil experts.( 现在发现早期的人类也可能有过类似的经历。根据化石专家的说法,他们冬眠整个冬天都睡觉度过)”可知,本文介绍了一项考古专家的研究发现远古的人类可能真的通过冬眠来度过漫漫寒冬。因此标题应该选择A项“冬眠以度过冬天”。故选 A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分1
52、0分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Many years ago I went on vacation for a week in Mexico. Arriving at the resort, I decided to try every activity it offered at least once, no matter what it was.It was a really enjoyable vacation, but one thing really surprised me. _16_ If they couldnt be c
53、onfident in an activity, they chose not to try it for fear of embarrassing themselves.I want to relate this to life because were here to get the most enjoyment out of life. When we do, life can truly be an adventure to enjoy. _17_ Life for them becomes something to fear, something that theyre just n
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
解口罩容易解心結難.pdf
