2019年高考英语全程训练计划:专练(4) 词句猜测题.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2019年高考英语全程训练计划:专练4 词句猜测题 2019 年高 英语 全程 训练 计划 词句 猜测
- 资源描述:
-
1、专练(四)词句猜测题强化训练1A(2019辽宁省部分重点高中协作校高三下学期第三次联考)Best friends may be priceless but the cost of keeping the relationship alive is 23,870.According to a study,a BFF(Best Friend Forever)does not come cheap with devoted pals blowing4,679 on birthday presents alone over a lifetime.And while it costs nothing t
2、o be a shoulder to cry on,bighearted Britons go the extra mile and spend 168 on pickmeups(提神物品)to get their mate through a rocky patch(艰难时刻)like the breakup of a relationship.Theres a further 242 spent on presents to show how much they mean from gifts bought on holiday to treats for no reason.And di
3、stance does not break up a close friendship as BFFs spend a whopping(巨大的)18, 000 on travel to see each other despite being miles apart because of university,jobs and marriage.The study by cashback site TopCashBack found on average BFFs who wed can expect431 spent on them and a further 283 on gifts w
4、hen they have children.And they can rely on their pals to help out when they move house as they will obtain 127 worth of housewarming presents and takeaways as well as putting in a shift with the packing and unpacking.The survey based on a friendship lasting 40 years found more than eight in ten adu
5、lts with a BFF felt their friendships were worth every penny.TopCashBack spokesperson Natasha Smith said,“Those friendships which stand the test of time are often the most important in our lives.However,they come at a cost.From train tickets once a month to flights and a new dress for a wedding on t
6、he Italian coast,the price paid for having a best mate can soon add up.But when we asked people to compare their friendship with the monetary investment,only 14% thought their friendship was equal to their investment with the vast majority thinking it was worth more.”1What does the underlined word i
7、n Paragraph 2 mean?AAmbitious.BGenerous.CTroublesome. DEnergetic.2To keep the relationship,where do BFFs spend most money?ABuying birthday presents.BCheering up a friend in low spirits.CPaying for holiday gifts and other treats.DGoing a particular distance to visit friends.3What is Natashas understa
8、nding of BFF friendship?AIts costly and unaffordable.BIts expensive but worthwhile.CIts rewarding but hard to keep.DIts changeable but worth possessing.4How is the passage developed?ABy listing figures. BBy giving examples.CBy analyzing causes. DBy making comparisons.【解题导语】最好的朋友也许是无价的,但维持一段友谊却是高价的。那
9、么你知道维持一段友谊需要多少钱吗?一项研究给出了答案。【难句分析】And while it costs nothing to be a shoulder to cry on,bighearted Britons go the extra mile and spend 168 on pickmeups(提神物品)to get their mate through a rocky patch(艰难时刻)like the breakup of a relationship.分析:本句为复合句。while it costs nothing to be a shoulder to cry on为让步状语
10、从句。主句为bighearted Britons go the extra mile.relationship。译文:虽然在朋友哭泣时成为朋友的依靠不需要花费什么,但是慷慨大方的英国人会为朋友付出更多,他们会花168英镑来为朋友买能令人振作的物品,助其度过诸如关系破裂等困难时期。1B考查词义猜测。画线部分后的“go the extra mile and spend 168 on pickmeups(提神物品)to get their mate through a rocky patch(艰难时刻)like the breakup of a relationship”就是对它的进一步说明。此处指
11、虽然在朋友哭泣时成为朋友的依靠并不需要花费什么,但是英国人会为朋友付出更多,他们会花168英镑来为朋友买令人振作的物品,助其度过诸如关系破裂等困难时期。画线部分的意思应该是“慷慨的”,故选B。2D考查细节理解。根据第二段中的“blowing 4, 679 on birthday presents”“spend 168 on pickmeups(提神物品)”以及第三段中的“242 spent on presents.from gifts bought on holiday to treats.”“spend a whopping(巨大的)18, 000 on travel to see each
12、 other”可知,为了维持一段友谊,花在旅途中的费用是最多的,所以选D。3B考查观点态度。根据最后一段中的“Those friendships which stand the test of time are often the most important in our lives.However,they come at a cost”可知, Natasha认为,经受得起时间考验的友谊通常是我们人生中最重要的东西,但那是要付出成本的。也就是说与一生的挚友的友谊很贵但很值得。所以选B。4A考查写作手法。根据文中的“23,870”“4,679”“168”“242”“18,000”等数据可知,
13、本文作者是通过列数据的方法来行文的,故选A。B(20192019洛阳市上学期尖子生第一次联考)Animals use many tricks to hide from predators(捕食性动物)While different,they are all visual animals.Now scientists have uncovered a fish species that uses both visual and chemical disguise(伪装)Rohan Brooker, one of the researchers who made the discovery sai
14、d that he first thought of the idea after reading about a species which takes on the smell of the plant that it eats.Thus,its predators,ants walk right over it.Since Harlequin Filefish are picky eaters that feed totally off the Acroporaa beautiful species of blue/purple coral,Brooker theorized that
15、they too may be using a similar trick to fool their predators.To test his theory,Brookers team acquired some filefish from the Great Barrier Reef and divided them into two groups.For the next four weeks,one group fed on their normal diet of the Acropora coral,while the other fed on the Pocillopora c
16、oral.In order to test if there was any difference in the way they smelled,the researchers did another experiment.They found the smells from the two groups were different.But there was still a question of whether the smell was strong enough to protect the fish from their natural predators.To test tha
17、t,Brookers team added a predatory species of cod(鳕鱼)to the mix.Sure enough,the cod that were placed in the tank containing the fish fed on the Pocillopora coral were immediately able to sense them.In contrast,the cod in the tank where the fish had been fed on their natural dietthe Acropora coral,app
18、eared oblivious to their existence and instead spent much of their time inside the tanks caves.This confirmed the teams suspicion that the filefish have figured out how to give off the smell of the Acropora coral to avoid being detected by predators.While the smellbased disguise had been previously
19、observed in some species of fresh water,this study was the first to prove that the fishs diet was the source of this disguise.Though the theory has only been tested on Harlequin Filefish,Brooker suspects that this kind of chemical disguise is fairly common among sea animals.Sure it gives a whole new
20、 meaning to the saying“You are what you eat!”5The underlined word “oblivious” in Paragraph 3 may mean “_”Aignorant BsensitiveCallergic Dcautious6What statement may Brooker agree to?AFreshwater fish all know the role of smell.BSea animals use smell to cheat their enemies.CThe smellbased disguise may
21、work occasionally.DHumans are really what kind of fish they eat.7What is the passage mainly about?AA way to fight against predators.BA smell trick of all sea animals.CA fish smells like the coral.DFilefish in the Great Barrier Reef.【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了一项关于Harlequin Filefish如何通过自身的伪装来抵御捕食性动物的研究。【难句分析
22、】Though the theory has only been tested on Harlequin Filefish,Brooker suspects that this kind of chemical disguise is fairly common among sea animals.分析:本句包含Though引导的让步状语从句;that引导宾语从句。译文:尽管这个理论只在Harlequin Filefish身上得到验证,但Brooker猜想这种类型的化学伪装在海洋动物身上是相当普遍的。5A考查词义猜测。根据该词前面的描述及后面的“and instead spent much o
23、f their time inside the tanks caves”可知,此处为这些鳕鱼对于以the Acropora coral为食的鱼的存在看起来是不知道的。ignorant“不知道的,愚昧的”;sensitive“敏感的”;allergic“过敏的”;cautious“谨慎的”。6B考查推理判断。根据最后一段第二句“Though the theory has only been tested on Harlequin Filefish,Brooker suspects that this kind of chemical disguise is fairly common among
24、 sea animals”可知,Brooker赞同的是海洋动物通过气味来欺骗它们的敌人。根据最后一段第一句中的“While the smellbased.in some species of fresh water”可排除A;根据最后一段第二句中的“Brooker suspects that this kind of chemical disguise is fairly common among sea animals”可排除C;根据最后一段第三句“Sure it gives a whole new meaning to the sayingYou are what you eat!”可知,
25、该句中的“You”指的不是人类,故排除D。7A考查主旨大意。根据第一段中的“Animals use many tricks to hide from predators(捕食性动物)”和“Brooker theorized that they too may be using a similar trick to fool their predators”可知,本文主要介绍了抵御捕食性动物的一种方法,故A项符合题意。C(2019成都市高中毕业班摸底测试)The Scottish composer Evelyn Glennie lost nearly all her hearing as a y
26、oung girl,yet went on to a very successful career in music including winning Grammy awards.When somebody asks her,“How do you hear?” She responds,“How do you hear?Is it only with your ears?” For Glennie,and for us too,listening is not only hearing,but is understanding.We need to listen to what is sa
27、id and unsaid,and also how it is said.Its important to hear what people say accurately.As Mark Twain said,“The difference between the right word and the almost right word is the difference between lightning and the lightning bug(萤火虫)”If you miss something or youre not sure youve heard accurately,ask
28、 the speakers.At this point youre not evaluating what they say,but just looking for accuracy and understanding.Here are some ways to get clear about what they say and dont say.Why are they saying this now,instead of sooner or later? Why are they emphasizing these points,instead of something else?Lis
29、ten to how it is said.People send signals about what they mean with their voices and body language that sometimes differ from the words they say.While going through the next points,think about someone whose real meaning you might sometimes miss.and see if any of these signals might come up.First,voi
30、ces.When others speak,notice changes in their volume, pace,and tone.Second,body language.Notice gestures,eye contact,and facial expressions.Do these sync what they are saying,or do they tell a different story?Third,emotions.What is the person true feeling?Now you might not know for sure,but be consi
31、derate,open to understanding,and ask thoughtful questions.8Whats the writers purpose of mentioning Evelyn Glennie?ATo give an example of wise words.BTo introduce a worldfamous musician.CTo help explain the meaning of listening.DTo encourage us to fight against disability.9What can we learn from what
32、 Mark Twain said?AIt is important to have a good knowledge of English words.BPeople should know words can be used in many different ways.CEnglish is a very complicated language with a large vocabulary.DThe slight difference between words may result in misunderstanding.10What does the underlined word
33、 “sync” probably mean?AMatch. BProve.CDescribe. DAnalyze.11Which is the best title of this passage?ASpeak While You ListenBListen Beyond WordsCRead Between LinesDThink as You Talk【解题导语】本文讲述了聆听的内涵。我们要听懂说话人想要表达的言外之意,并且要注意说话方式。8C考查推理判断。根据第一段中的“For Glennie, and for us too, listening is not only hearing,
34、but is understanding”可知,对于Glennie和“我们”来说,聆听不仅是用耳朵听而且是理解,这里说明了聆听的内涵。所以选项C正确。9D考查推理判断。根据第二段中的“Its important to hear what people say accurately”和“At this point youre not evaluating what they say,but just looking for accuracy and understanding”可知,准确听懂说话者的意思很重要。因此,选项D“词语的细微差异可能导致误解”与Mark Twain所说的话意思相吻合。1
35、0A考查词义猜测。画线词前的修饰词these指代前一句中的“gestures, eye contact,and facial expressions”;再根据画线词后的“what they are saying, or do they tell a different story”可推断,match与画线词意思相近。故选A。11B考查标题判断。本文主要说明通过观察说话人的说话方式来听懂说话人想表达的言外之意。所以选B。强化训练2A(20192019郑州一中上学期高三入学测试)You might make a disgusted face when you notice that the per
36、son waiting in their car at the red light next to you is picking their nose,but admit it,you do it too.And while it might be the natural option when there isnt a box of tissues around,it can be bad for you.The main reasons why people feel the need to pick their nose are to clear it of dried liquid,s
37、top an itch(痒),or just because it feels good.Boogers(鼻屎)form when dried liquid and cilium,the tiny hairs that line the nostrils(鼻孔),trap the dust,dirt,and other things.When boogers build up in your nose,it can be uncomfortable,and sometimes just blowing them into a tissue doesnt do_the_trick.Otolary
38、ngologist Erich PVoigt,MD,told Business Insider that picking your nose can cause injuries and bleeding within your nostrils.Thats not terribly damaging,but when the bacteria from your hands get into your body,it can cause a cold.So doctors strongly suggest not picking the nose.If dry winter air is c
39、ausing the dirty liquid to harden in your nostrils,making you want to pick,consider damping the air at home,or taking a steam shower to soften things up in there.Children,who are most famous for having a finger in their nose,sometimes dont realize how much injury theyre causing,and sometimes it can
40、lead to nose bleeding.So,next time you go to pick your nose,think about how many bacteria are on your hands and in your boogers,and maybe reach for a tissue instead.Even if youre alone,and not waiting for the light to turn green,please,use a tissue.1Why do people pick their nose?ABecause they want t
41、o disgust others.BBecause they have the need to do it.CBecause they have nothing else to do.DBecause they dont have tissues around.2Which of the following can replace the underlined part“do the trick”in Paragraph 1?Aact BcheatCplay Dhelp3Which can help people avoid a cold and flu according to the te
42、xt?AStopping picking the nose.BUsing tissues regularly.CTaking a shower every day.DKeeping the air wet at home.4What should you do when you have to pick your nose?ABe careful not to cause bleeding.BUse a tissue instead of bare fingers.CWait for the light to turn red if you are driving.DWash your han
43、ds and clear your fingernails.【解题导语】本文主要分析了人们抠鼻子的原因以及抠鼻子所带来的不良后果,并呼吁人们需要时用纸巾而不是用手指抠鼻子。【难句分析】Children,who are most famous for having a finger in their nose,sometimes dont realize how much injury theyre causing,and sometimes it can lead to nose bleeding.分析:本句是一个复合句。who引导非限制性定语从句,在从句中作主语,修饰先行词Children;
44、and连接两个并列的分句。译文:那些经常用手指抠鼻子的孩子有时候并没有意识到他们这样做会造成多大的伤害,有时候这样做会导致鼻子流血。1B考查细节理解。根据第一段第三句“The main reasons why people feel the need to pick their nose are to clear it of dried liquid,stop an itch(痒),or just because it feels good”可知,人们抠鼻子的原因是他们认为有必要这样做,故选B。2D考查词义猜测。根据第一段最后一句中的“When boogers build up in your
45、 nose,it can be uncomfortable”可推知,鼻屎堵住鼻子的话,有时候擤鼻子并没有用。help意为“减轻,改善”,符合题意,故选D。3A考查推理判断。根据第二段最后两句“Thats not terribly damaging, but when the bacteria from your hands get into your body,it can cause a cold.So doctors strongly suggest not picking the nose”可推知,抠鼻子有可能引起细菌感染,让人感冒,因此医生强烈建议不要抠鼻子,故选A。4B考查细节理解。
46、根据文章最后一段第一句“So,next time you go to pick your nose,think about how many bacteria are on your hands and in your boogers,and maybe reach for a tissue instead”可知,下次要抠鼻子的话,不要直接用手指,而是用纸巾。B(2019山东省实验中学高三第一次模拟考试)Ivanka Trump,daughter of US President Donald Trump,has been given her own West Wing office,confi
47、rming her position as a key member of her fathers White House team.When she moved to Washington earlier this year,Ivanka said she would not be playing a formal role in the administration.However,it was confirmed that the first daughter now has a West Wing office next to senior adviser Dina Powell,wh
48、o serves on the National Security Council.Ivanka will get access to classified information and be given security clearance.Ivanka has been a very visible presence during Trumps first two months in the White House,participating in meetings with Shinzo Abe,the Japanese prime minister,Justin Trudeau,th
49、e Canadian prime minister,and Angela Merkel,the German chancellor.Her regular presence has raised_eyebrows because she has no official position.Jamie Gorelick,a lawyer and ethics adviser for Ivanka,detailed her new privileges and said she would follow the ethics rules that apply to government employ
50、ees.5Where is this passage likely to be read?AMagazine. BJournal.CNewspaper. DDocument.6How long has Ivanka been working in the White House?ASince the beginning of this year.BSince two months ago.CSince Trump came to power.DSince she was appointed.7Who works together with Ivanka in the White House?A
51、Dina Powell. BShinzo Abe.CJustin Trudeau. DAngela Merkel.8Which of the following can replace the underlined words “raised eyebrows”?ADrawn attention. BCaused surprise.CBrought anger. DMade argument.【解题导语】本文是一篇新闻报道,美国第一千金Ivanka Trump在白宫设立办公室,这确定了她在特朗普白宫团队中的关键地位。长难句分析:However, it was confirmed that th
52、e first daughter now has a West Wing office next to senior adviser Dina Powell,who serves on the National Security Council.(第三段)分析:本句是复合句。it为形式主语,真正的主语是that引导的从句;that引导的从句含有who引导的非限制定语从句,先行词是Dina Powell。译文:不过,Ivanka在白宫西厢拥有一间办公室,这一消息已得到证实,她的隔壁是国家安全委员会高级顾问Dina Powell。词汇积累:adviser n顾问,劝告者confirm v证实,确认
53、get access to获得,接近,可以使用5C考查文章出处。本文讲述了美国第一千金Ivanka Trump在白宫设立办公室,这确定了她在特朗普白宫团队中的关键地位。故可推测这篇文章可能来自于报纸。故选C项。6C考查推理判断。Ivanka has been a very visible presence during Trumps first two months in the White House,participating in meetings with Shinzo Abe,the Japanese prime minister, Justin Trudeau,the Canadi
54、an prime minister,and Angela Merkel, the German chancellor.(倒数第三段)译文:在特朗普在白宫就职后的前两个月里,Ivanka的存在感一直很高,她出席了特朗普与日本首相Shinzo Abe的会晤、特朗普与加拿大总理Justin Trudeau的会晤以及特朗普与德国总理Angela Merkel的会晤。解题思路:根据关键句可知,Ivanka在特朗普执政初期就参与了与各国国家领导人的会晤;由此可推知,Ivanka在特朗普上台执政后就在白宫工作了。故选C项。7A考查细节理解。However, it was confirmed that the
55、 first daughter now has a West Wing office next to senior adviser Dina Powell,who serves on the National Security Council.(第三段)译文:不过,Ivanka在白宫西厢拥有一间办公室,这一消息已得到证实。她的隔壁是国家安全委员会高级顾问Dina Powell。解题思路:根据关键句可知,Ivanka和Dina Powell在一起工作。故选A项。8B考查词义猜测。根据画线词后的“because she has no official position”可知,此处指因为Ivanka
56、没有官职却经常亮相使公众感到惊讶。故选B项。C(2019陕西省高三教学质量检测试题一)Many people have bought insurance,either life or property(财产),commercial or compulsory.Yet some people know little about it and some even misunderstand its nature and function.Insurance is the sharing of risks.Nearly everyone is exposed to a risk of some so
57、rt.The house owner,for example,knows that his property can be damaged by fire;the shipowner knows that his ships may be lost at sea;the breadwinner knows that he may die at an early age and leave his family poorer.On the other hand,not every house is damaged by fire nor every ship is lost at sea.If
58、these persons each put a small amount of money into a pool,there will be enough to meet the needs of the few who do suffer losses.In other words,the losses of the few are met from the contributions of the many.This is the basis of insurance.Those who pay the contribution are known as the insured and
59、 those who manage the_pool_of_contributions_as insurers.The legal basis of all insurance is the policy.This is a printed form of contract on a piece of paper in best quality.It states that every year the insured shall pay an amount of money,which is called the premium;in return,the insurer will pay
60、an amount of money or compensation for losses if the risk or event insured against actually happens.The premium for insurance naturally depends upon how likely the risk is to happen,as suggested by past experience.If companies fix their premiums too high,there will be more competition in their area
61、of insurance and they may lose business.On the other hand,if they make the premium too low,they will lose money and may even have to drop out of business.So the ordinary forces of supply and demand keep premiums at a level satisfactory to both the insurer and the insured.9The underlined phrase in Pa
62、ra.2 most probably means _.Amoney paid by the insurersBeach premiumCmoney paid by all those insuredDthe cost of administering insurance10Insurance premiums do not become too high because _.Anot many people insure themselvesBpremiums depend on the risk of lossesCinsurers have to be more competitiveDi
63、nsurance companies can never lose money11According to the passage,insurance business gains profit because _.Amore and more people buy insuranceBthe firms have sound managementCthe premium is increased year by yearDonly a few of those insured suffer losses12The purpose of the passage is to _.Aexplain
64、 an insurance policyBintroduce insurance businessCpersuade people to be insuredDwarn people of possible losses【解题导语】本文主要对保险进行了简要介绍。【段意梳理】第一段:许多人买保险,但一些人对其知之甚少并有误解。第二段:介绍保险的本质。第三段:保险的合法形式保单。第四段:确定保险费的依据。【难句分析】The premium for insurance naturally depends upon how likely the risk is to happen,as suggest
65、ed by past experience.分析:本句是一个复合句。how引导宾语从句,as引导了一个省略了主语和部分谓语的状语从句,补充完整应该是:as it is suggested by past experience。译文:保险费(的确定)自然取决于风险发生的可能性,正如过去的经验所显示的那样。9C考查词义猜测。根据第二段的“If these persons each put a small amount of money into a pool,there will be enough to meet the needs of the few who do suffer losses
66、”可推知,the pool of contributions表示投保人所投的钱。A项错在paid,根据第二段的“who manage the pool of contributions as insurers”可知,这部分钱是由承保人来经营管理的;B项错在每一笔保险费,与语境pool不符;D项表示管理保险的成本,文章中并没有提到,故排除。10C考查细节理解。根据最后一段的“If companies fix their premiums too high,there will be more competition in their area of insurance and they may
67、lose business”可知,保险公司也有竞争,因此保险费不能定得太高,否则就没有竞争力,也就意味着可能会失去业务,故选C。11D考查推理判断。根据第二段的“On the other hand,not every house is damaged by fire nor every ship is lost at sea”“enough to meet the needs of the few who do suffer losses”和“the losses of the few”可推知,保险公司获利是因为只有少部分投保人遭受意外风险。A项表示越来越多的人买保险,文章只提到许多人买保险,
68、并没有提到投保人增加的趋势;B项表示公司的经营很好,文章中并没有提到;C项错在保险费逐年增加,文章中并没有提到,故排除。12B考查写作意图。文章第一段点题,再结合全文的整体内容可推知,本文主要介绍的是保险业务,故选B。A项错在介绍保单,只在第三段提及;C项错在劝说人们购买保险,本文作者对保险进行了客观的介绍,并没有劝说之意;D项只是本文中所提到的一点,并不是本文的写作目的,故排除。强化训练3A(2019石家庄市高中毕业班第二次模拟考试试卷)It is certainly newsworthy that Julia is the first new Muppet (提线木偶)in a decad
69、e in Sesame Street, a TV program for children,but that is not the only thing that makes her special.The cheery , greeneyed 4yearold, who has autism(自闭症),is also here to expose young kids to those with autism and teach them about acceptance.The creators decided to bring the Muppet on air so that she
70、would be able to reach millions more kids and families.However,as autism looks different in everyone,it can be hard to introduce such a character properly.Sesame Workshop consulted over 250 educators,psychologists,and autism organizations.In Julias first episode,viewers observe common problems with
71、kids who suffer autism and similar disorders.For example,when the other Muppets want to play hideandseek,Julia starts jumping up and down with excitement.Instead of laughing at her or correcting her,the group of Muppets start jumping with her and it becomes a new game.And when Julia first meets Big
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
